maanantai 8. joulukuuta 2014

26. Nivelvaivat ja liikunta

Jos ei liiku ollenkaan, kehon lihaksisto heikkenee ja niin se ei enää tue niveliä yhtä paljon kuin hyväkuntoisena ja siksi nivelet tuntuvat jotenkin hengettömämmiltä ja kuluneemmilta nuorellakin. Jos sitten taas harrastaa liikuntaa, niin lihakset vahvistuvat ja tukevat niveliä paremmin ja niin niihin taas tulee hyvä tunnelma, kiva olo ja ongelmaton liikkuvuus, ovat kuin uudet.

"Tässä laatimani paljon onnellistuttava kaikille sopiva liikunnallisia lahjoja kasvattava ohje:

"Do not make plans about how to move but decide each second and each fraction of a second anew what right now feels like the best idea about where to move, how to move, in which style, in which attitude, in which mood, with how much eager interest and quickness resulting from that or relaxed awareness or emotionally motivated force,... So you change all the time, your plans change and you learn to pick each fraction of a second just the things that you like best right then to be your goalsetting right then in practice in your movements. So you feel happy and fulfilled. Be wary of boredom and habits."
http://happinesstipsblog.blogspot.fi

Ehkä tusinan urautumattoman kokeilukerran tuoman kokemuksen myötä tämä liikkumistapaohje yleistyy elämänohjeeksi muille elämänaloille ja auttaa Sinua yltämään jatkuvasti parhaimpaasi, tai ainakin melkein. Et siis jää käytännön olosuhteittesi sanelemalle laatutasolle, vaan yllät haaveenasi olevaan tyylilajiin arjessasi."

Kunto nousee vähitellen, ensin totutaan ylipäätään harrastamaan liikuntaa ja sitten kokeillaan vauhdikkaampia liikuntamuotoja ja sitten ryhdytään harrastamaan niitä.
Aluksi liikunnasta väsyy, voi mennä muutama seuraava päivä levätessä, vaikkei niin rasittavasti liikkunut. Mutta sen jälkeen voi taas liikkua tavalliseen tapaan ja jos uudelleen rasittaa itseään samoin, niin toipuu paljon keveämmin. Vähitellen kunto kasvaa ja syntyy toiminnanhalu sekä liikkumisesta nauttiminen. Ei ole tarpeen liikkua ikävän rasittavasti vaan hyväätekevin tavoin niin kuin keholla hyväksi on. Sitä sun tätä liikuntaa ja toimeliaisuutta käy hyvin, mutta ovat liikuntaharrastuksetkin kivoja, jos valitsee omien mieltymysten mukaisen lajin.

sunnuntai 3. elokuuta 2014

25. Vanhusten pergamentti-iho ja viherkasvien rehevyys

Vanhusten ohueen herkästi rikkoutuvaan pergamentti-ihoon auttaisi kenties useampien viherkasviern rehevyys, esim. kirjovehka ym.

Jos pergamentti-iho johtuu lääkkeestä, jolla hoidetaan vanhemmiten vaivaavaa vieraantuneisuutta, niin se kai johtuu siitä, että vanhuksen elämäntaidot jo riittöäisivät nuorempien elämän suurimpien pakkojen korjaamiseen ja tiedotuksen yms. käytännön toteutuksen juttujen huolehtimiseen, esim. koulu, liian raskas työelämä, kova maailma, hiertävät ihmissuhteet, vaikeus saada omaa tilaa tunteille ja toiveilleen - ja siksi nuorempien kärsimyksistä vieraantuu, kun ne vaikuttavat epärealistisilta, onhan uskonto jne. mutta miten saada kaikki nuoremmat oppimaan nuo vanhojen osaamat ratkaisut?

Viherkasveja on hyvä olla, mutta myös männynoksien tunnelma, siis tunnelma männynoksien tienoilla etenkin auringonpaisteessa on hyvä malli siitä, miten elää sään kanssa, mikä on osin ihoasia, tervettä taoaa elää ihon kanssa. Aistit auki, toimelias, ystävällisen sosiaalinen, liikunnallinen vipeltäen (hyvä aura). Pitkälti niin kuin orava.

23.8.2017   Aiankin nuoremmilla iho tuntuu kaipaavan kesäistä järvivettä, mieluummin lämpimän kuin kylmän päivän vettä. Kenties myös kesäistä sadevettä iholle. Ja jossain määrin suihkua hyvältä tuntuvin tavoin ilman saippuaa tai shampoota.
24.8.2017 Mutta kylmäkin järvivesi toimii ihan hyvin, paremmin kuin sadevesi.

24. Ebola ja arvostava asenne elefantteihin / elävöittävän kauniisti soivat virret

Tämän päivän Itä-Savossa olikuva Afrikassa ebolaan sairastuneita hoitavista afrikkalaisista lääkäreistä. Siitä tuli vaikutelmana mieleeni, että arvostava asenne elefantteihin tai se, ettei tiedä elefanteista yhtään mitään, voisi parantaa ebolasta. Se, ettei arvosta hienoa, näkyvän suurikokoista, ymmärrettävissä olevan hidasta, riittävän vanhaa ja elinympäristössä käytännössä mahtitekijänä olevaa olentoa, on jotenkin ihan pielessä, täysin epärealistista ja siitä seuraa jonkinlainen elimistön "mitä, häh?"-reaktio flunssineen ja sisäisine verenvuotoineen - ehkä samaa kantaa kuin täällä syysflunssa kaikkien hyönteisten menehtymisen tai horrokseen vaipumisen jälkeen: kaikki ruuantuotanto ja kesän kokeminenhan on hyönteisten varassa, olisi syytä arvostaa niitä. Eli pitäisi asennoitua elefantteihin jokseenkin siten kuin suomalainen luonnonystävä isompiin karvaturreihin ja lintuihin: arvostavasti, näiden viisautta kunnioittaen, näille hyvää toivoen, näiden mielipiteitä kunnioittaen, sopusointyuiseen yhteiseloon pyrkien.

Ebola vaikuttaa flunssalta, jota pahentaa masennus siitä, miten huonolla tolalla ovat elämisenmahdollisuudet yhteiskunnassa, siis jonkinlainen vielä paikkaansa löytämättömän nuoren aikuisen masennus paikoilleen jumiutuneisiin oloihinsa tyytyväisiin vanhempiin pomoihin, opettajiin jne, näiden hänelle liian ikäviksi laittamiin leinoloihin. Masennuksen pahentamaa flunssa tekee ikävämmäksi kuuman ilmaston kaikkialla olevat bakteerit, jota tuovat taudin sisäiset verenvuodot. Yhteiskunta paremmalle tolalle, sivistynyttä kirjallisuutta ja uskonnon kaunis hyväätekevä näkökulma. Se, miten virret joskus soivat elävöittävän kauniisti, vähän kuin suvivirsi, voisi kai parantaa ebolasta.

7.2.2016 Luin netistä jostakin afrikkalaisten verenvuotokuumeiden oireista ja minusta ne muistuttivat siltä kuin jonkun muun tai muiden sairastuneen lähistöllä koulutettu perspektiivi olisi liian tyhmäja kliininen, elämänkielteinen tai suvaitsematon ja dominoiva, ja kenties antiseptisyyttä liiaksi arvostava, mutten tuosta nyt sitten tiedä.

31.8.2019   Näin elokuunloppupuolella, kun syksy lähenee, vaikuttaa ianakin osa etelämaalaisista Suomessa sairastavan flunssaa jotenkin toisella tavalla, raskaasti, lieneekö ebola, joka silloin olisi masennuksen ja flunssan yhdistelmä, kun oma henkilökohtainen tulevaisuus vaikuttaa synkältä ja siinä tarttisi tehdä jokin iso elämänmuutos parempaan, avarakatseiusen hyvään päin, mutta muut kenties mieluusti jatkavat vanhoilla laduillaan, esim. ilmastoa osaavat syksyn alussa tai ne, jotka pitävät ammatista, jota et kestä.

perjantai 11. heinäkuuta 2014

23. Kuinka Tervola-nimi opettaa parantamisesta

Tervola-nimi viittaa terveyteen: sekä elämäntapojen että maailman kaikenpuoliseen terveyteen.
Kantajalleen se siis toimii muistilappuna näistä tuiki tärkeistä elämänarvoista.
Kun ihmiset lisäksi ovat tarkkasilmäisiä ja huomaavat, mihin aihepiiriin kanssaihmiset ovat kulloinkin keskittyneet, ja kääntävät sen tapaisen puolen itsestään tähän päin, niin Tervola-nimi voi luoda kantajalleen paremman mielikuvan terveydestä, osin muidenkin ihmisten näkemysten tuella. Osin on kyse pelkistä vaikutelmista ja osin omasta elämäntavasta ja elämänkokemuksen sen myötä tuomasta viisaudesta.
Tervola-niminen oppii siis terveistä elämäntavoista. Niihin hän vaistomaisesti tulee verranneeksi muidenkin elämiä. Jos joku on sairas ja terveiden elämäntapojen kannalta pahoin erehtynyt jossakin asiassa, niin heti tulee huomanneeksi, että tuossa hän ainakin on pielessä ja sen voisi hän korjata noin, jolloin ei ainakaan sen puolesta sairastuisi.
Terveet elämäntavat voivat myös olla keventävä elävöittävä voima verrattuna ei-niin-terveisiin elämän tottumuksiin. Kuin appelsiinimehun elävöittävä vaikutus juuri appelsiinimehua kaipaavalle.
Myösparantamisesta voi syntyä tuollainen vaikutelma, jos ihmiset kääntävät parantamistaitoiset puolensa minuun päin siksi, että sekin tuntuu Tervola-nimen synnyttämän vaikutelman vuoksi olevan elämäni teemoja.

maanantai 28. huhtikuuta 2014

22. Parantumisen alkeita * Ihmeparannusohjeyritelmä IV

Tallainen vaikutelma.

Kun on sairas, niin usein kuvittelee vaivansa mieless''n ja j'' sitten kuulostelemaan sit'> miss's se olikaan, niin tuossa juu. Eli ensin on mielikuva sairaudesta mieless', sitten kuulostelee kroppaansa kuin komentaen, ett' tee se sairaus siihen nyt, sitten hyv'merkki kropalle kun on sairaus ja lopuksi, ett' jatkan tasssanyt tata samaa sitten vaan.
Eli kun olo nayttaa vaihtelevan sekunnista toiseen tai ainakin muuttuvan paljon jo sekunnissa, niin etta mieli komentaa kroppaa mielikuvien avulla, niin ihminen luo itse sairautensa. Tuo menetelma, jolla ne luo, tuo mieleen luomistyon. Se ei kai ole mikaan sattuma vaan on samantapaisesta ilmiosta kyse> suunnitelmallisesti luodaan jokin todellisuuden tilanne.
Eli tarttis kiinnittaa huomiota tuohon ja luoda vain terveytta> ideaalisen terveyden mielikuvan antaa ohjeeksi keholla ja antaa senmukaisuudesta, jos vaikka sekunninkin verran, niin heti hyvamerkki keholle ja jatkaa sita rataa sitten vaan kun nyt juuri on hyva.
Tuo virhe kai syntyy lapsuudessa, kun on jokin vaiva ja aiti ei loyda sita tai lapsi tuntuu kayttaytyvan kuin sita ei olesikaan vaikka se on hoitoa vaativan iso vaiva, niin aiti komentaa, etta kuvittelepas nyt se kehon osa mielessasi ja missa se vaiva siina on, millainen, kuvailepa, hyva. Tarttis kai kehottaa kuvailemaan hyvin, miten tuo kehonosa on terve, voi hyvin, ja kiitos hyva niin.

Voisko tuosta ajatella, etta laakarien parantamisen taito liittyy siihen, kun heilla on koulutuksensa myota vahva mielikuva kehon rakenteesta ja toiminnasta? Jos olis toisenlainen mielikuva, niin ehka paranis toisia teita, niin kuin nyt vaikka uskonnon avulla.

Tassa ois siis esitietoina edellytetty nuo aiemmat Ihmeparannusohjeyritelma II ja III.

Ihmeparannusohjeita tässä blogissa 1., 11., 15., 16., 22., 27., 29., 34., 43., 46., 47., 52., 57., 59.

lauantai 26. huhtikuuta 2014

21. Kuolleista (ja koomasta?) herättämisen ohje - kevennä koko elämäntapasi voimalla, tee parannus

http://kuolleistaherattamisenohje.blogspot.com

Kelpaisikohan tuo sama koomasta herättämiseenkin?
Joskus läheiset ihmissuhteet ovat niin hankalia, että ne ovat sairastuneelle rasite. Siksi läheisimmät eivät aina ole tähän tehtävään parhaat vaan joskus voi olla aika etääntyä hankalista ihmissuhteista.

7.9.2019   Blogissa on mm tällainen yritelmä

20. Tajuttoman virvoittaminen ja herkät monitahoiset liikkeet

Onnistuisikohan, jos ottaisit tajuttoman sinua lähemmän käden pisimpien sormien sormenpäistä kiinni ollenkaan puristamatta, mahdollisimman lämpöisesti ja avaramielisen herkästi, ja odottelisit eläväisen avaran leppoisan ilmapiirin vallitessa pari minuuttia niin lämpöisesti koskettaen rauhallisesti, muttei jäykästi paikoillasi, antaen hänen omalla tavallaan virvota?
Jos on raskas olo, se on usein keskikropassa ja liitty kömpelyyteen. Keskikropan liikkeet ovat usein suuria, raskaita ja kömpelöitä. Kehon ääriosien liikkeet sen sijaan ovat keveitä, herkkiä, monitahoisia ja moni-ilmeisiä. Ääreisosia huomiossaan painottamalla kenties saavuttaisi keveyttä, herkkyyttä ja monitahoisen elämänviisautta, jolla osata virvota.

maanantai 20. tammikuuta 2014

19. Vauvojen koliikki ja puiden katselua aidille

Vauvojen koliikkiripuli saattaisi johtua siita, etta aita hahmottaa ihmissuhteensa liiaksi sisatilojen ja rakennetun tapaan jasennetysti. Ehka vauvan koliikkiin auttaisi, jos aiti ottaisi tavakseen katsella puita sosiaalisia asioita miettiessaan ja valitsisi silloin luonnollisimmalta tuntuvan vaihtoehdon, sosiaalisuudentavan.