Joskus, jos hoitoon joutuminen tai tietty hoito äkisti huonontaa potilaan vointia, esim. sairastuttaa pahemmin, niin voikohan olla, että potilaalla oli paljon omia elämäntaitoja, parantamiseenkin liittyvää jotakin näkemystä tai tuntumaa, ja kun hoito alkoi, niin ei se ollut niillä saroilla yhtä viisas, ja niin jokin kantavuus, jota potilas itse toi terveenä elämiseen, jäi pois tai liian vähälle painotukselle, kenties estetyksi, ja hoito sinällään ei kantanut yhtä hyvin. Niinpä, jos potilaan vointi heikkenee äkisti, tarttis huolehtia, että potilaalla on mahdollisuus kuunnella täydesti omia elämäntaitojaan, terveiden elämäntapojen osaamistaan, tervehenkisyyden tajuaan, parantamiseenliittyviä vaikutelmiaan ja ym näkemyksen palasiaan.
D802. Villakoiraltani: heikko karvankasvu ja ajattelee lämmittävänsä itsensä turkilla
Kymmenvuotias aprikoosinvärinen villakoirani Banjo sanoi osaavansa antaa neuvon, jolla turkki kasvaa hyvin: eläimen pitäisi ajatella lämmittävänsä itsensä turkillaan, niin turkki kasvaa hyvin, jos se aiemmin kasvoi jo jonkiun verran mutta hitaasti tai kenties heikko karva lämmittävyyden osalta villakoiraksi.
D803. Ihmeparannusohjeyritelmä LXVII * Hengellisen parantuvuuden mallin mukaan
Kun japaninpystykorvalleni (joka kuoli viime kesänä kesäkuussa 2019) opetin parantamista, oli perusmenetelmä elävöittävä kevennys, mallin näyttäminen siitä sairastavalle, ikään kuin idean nostaminen ilmaan, että hei, miten olis tällanen, ootko kokeillu? Ideana oli,e ttä sairastava tai loukkaantunut, usein eläin, nappaisi idean itselleen ja omasta kokemuspiiristään, omasdta näkemyksestään etsisi jotakin sellaista kuin luonnon elävöittävyys tai rukouksen elävöittävyys. Ja siitä sitten etsisi jostakin yleissivistyksestään mielikuvan joogista tai muusta taitavasta hengellisestä henkilöstä, joka olisi myös ihmeen hyvin parantuva, ja lähtisi siitä sitten itse parannettava elämässään niille teille, elämään kuin hengellinen henkilö ja samalla saisi hengellisyydestään herkän tunnelmatajuisen ihmeparantuvan huomion,jolla keho paranisi pitkälti heti ja rasitus kevenisi. Ja niin saattaisi lähteä hiukan liikkeelle, ja koska se oli tuon ihmeparantumistaidon varassa, niin satsaisi silloin juuri erityisesti ihmeparannustaitoon, eläisi sen varassa ja niin paranisi nopeasti, vähän kuin huterosti liikkeelle nouseva, joka tuntee, että hei nyt on parantumista tapahtunut, alan olla jo toipilas. Mutta siis elävöittävyys tässä olennainen pääelementti.
10.11.2019 Hengellinen ihminen voi siis olla hyvä vireeltään ja näkemykseltään, sitä parempi, mitä häiritsemättömämmin viisaasti on saanut elää, ja siitä mallia ottamalla voi parantua nopeaan. Mutta se on ihan eri juttu kuin henkilö, joka jotenkin tulee mukaan sairastamiseesi ja ikään kuin ottaa vaivan itselleen ja osaa sen silloin parantaa, vähän niin kuin vahvempi kantamaan taakkaa. Hengellinen auttaja taas on näkemyksellinen ja itse sairastuessa näkemys kärsii paljon, jopa katoaa kokonaan, niin, ettei hän voi ottaa taakkaa harteiltasi, vaan vain olla mallina siitä, miten se on kevyempi kantaa.
15.12.2019 Minulla on se käsitys, että näin hengellisestä kovin etevästä (ei siis tuttavapiiristään tai telkkuhahmosta vaan jostakin vähän kuin Äiti Teresasta) hengellisestä henkilöstä, joka ymmärtää paranemisesta paljon, mallia ottamalla, siis koulun tapaan opettelemalla ja hengellisen harrastuneisuuden tapaan harrastamalla, ei seuranpiudolla tms, voisi parantua kovin hyvin ja vikkelään, keveästi monenlaisesta vaivasta, mm vakavista sairauksista ja vammoista. Mutta se kävisi keveästi, vähän kuin huomaamattaan, jotenkin paremman tavan olla ja yrittää löytämällä. Ja sniin sitä tarttisis harrastaa vakavalla mielellä, vähän kuin ajattelisi, että ryhtyisinkö munkiksi tms, tai niin kuin joulu kiehtoo, että tosiaan lähtee siihen itsekin mukaan ja elää niin ja herkän tunnelmatajuinen huomio ja oikeanlainen perusvire yrittämisesssä, joka saa ottamalla mallia opettelemisen tapaan, niin nuo toisivat paranemisnäkemyksen, jolla voisi antaa itselleen ohjeita,ja niitä noudattaen,edelleen hengellisen viisaasti eläen pikaisesti paranisi,paljon jo ensi minuutteina,kenties ekunteinakin, mutta olennaisesti paremmin jovuorokaudessa tai niilel main, ja silloin ei tarttis tsempata hengellisyyteen päin enää yhtä paljoa, luulen.
5. syyskuuta 2020 Hengellinen malli olisi kai hyvä sellainen kuin hengellistä kirjaa lukiessa syntynyt käsitys parantuvuudesta eikä siis jokin ihmiskontakti. Tai ainakin kirja on usein hyvä malli.
D804. Terveiden elämäntapojen oppimiseen vihreiden oksien elävöittävä vire
Terveitä elämäntapoja ja parempaa parantuvuutta oppii puiden vihreiden oksien elävöittävästä vireestä, sen ihailemisesta ja opettelusta. Se on jotakin sellaista kuin terveiden elämäntapojen keskioikea. Eli sen opettelu esim. päivittäisillä kävelyilläjossakin, missä on vihreitä puita, tuo vähän niin kuin terveissä elämäntavoissa lahjakkaan aseman elämässä, ts. opettaa viisaaksi. Sama lisää taitoa parantua ihan terveeksi.
10.11.2019 Männyistä ja vuoden kesäpuoliskon lehtipuista olen tämän huomannut,mutten esim. kuusista tiedä, kun jotkut niistä paljon varoittelevat.
En tiedä, oppiiko, miten terveet elämäntavat menevät, juuri vireestä, mutta sen avulla ja sen ja elävöittävyyden tienoilta jostakin oppii kyllä tietääkseni hyvin, jostakin missä on oksien tunnelma tms myös. Mutta näin siis, jos itse pyrkii elämään tervehenkisesti.
11.11.2019 Jos on näkö heikko huonoista elämäntavoista johtuen, niin puita yms voi katsoa lähempää, ja vähän pidempään ulkona vaelleltua luonnon kauneudesta sekä säästä nauttien, esim. 5 tai 15 min tai puoli tuntia, niin ulkona kulkemisen oppii ja aistit yleensä aukeanevat aistimaan puut yms tarkempaa, jollei vaella niin pitkään, että ihan väsyy.
D805. Holtiton olo ja tarkka katse & tervehenkinen tekeminen
Ihminen jäsentää asioita pitkälti nä'köhahmotuksen avulla. Jos jollakulla on kovin sumea näkö, niin se voi aiheuttaa tunne-elämän holtittomuutta, kun ei voi arkiympäristöön verrata ajatuksiaan ja tuntemuksiaan. Mihin siis auttaisi kiinnittää huomiota siihen, että katselee tarkkaan ja elää tervehenkistä elämää.
D806. Huono olo syksyllä ja vuodenaoíkojen elämisen taitojen opettelu ohjeista
Syksyn elämisen ohjeita pitkästi vuodenaikakirjoituksessani http://opisuomalaisuus.blogspot.com/2014/02/vuodenkierto-ja-henkinen-hyvinvointi.html , josta myös englanninkielinen käännös http://finnishskills.blogspot.com/2014/11/living-with-seasons.html .
Tässä yksi lainaus mutta sairausmaisemmista vaivoista syksyyn liittyen:
"
Lohduton olosyksyllä puiden pudottaessa lehtensäliittyy ainakin osin siihen, kun koulu tai työ tms elämän iso tekijä painaa, joten harrastuksista olisi iloa. Myös kehon pitäminen lämpimämpänä tekee olon mukavammaksi.
Jos on hermostunut vellova olo, jotenkin holtiton, niin se kai liittyy joko unenpuutteeseen tai esim. siihen, ettei osaa syksyn elämistä ollenkaan, mutta voi se olla muutakin. Puihin ei saa nojata silloin, kun ne ovat pudottaneet melkein kaikki lehtensä, vaan on oltava etäisempi, ihan vain katseltava, eleltävä. Lisäksi tarvitsisi sisällä olla talviajan sisävaatteet koko ajan ja usein myös lämmin viltti.
Jos lehtien putoaminen tai jokin muu syksyssä tekee mahan kipeäksi, meinaa se kai, että tuo asia on tunteille liian ikävä. Siksi ei pitäisi sen kanssa niin vahvasti olla vaan hommata muuta kivaa elämänsisältöä ja olonsa lämpöisen mukavaksi ainakin välillä. Nämä vuodenaikojen elämisen ohjeet voivat myös olla avuksi, etenkin niiden musiikki.
Tropiikissa ei ole meidän vuodenaikojamme. Jos syksy tekee kamalan huonon olon, esim. lehdettömät puut, olet kenties epähuomiossa ottanut mallia jostakusta, joka ei ole aiemmin elänyt yhtään kokonaista syksyä. Samoin voi kai käydä, jos otat mallia jostakusta, joka nojaa sellaiseen, joka ei ole elänyt yhtään syksyä.
Ihmisten tadoissa elää loppusyksy on niin isoja eroja, että jotkut kai olettavat toisten lintsaavan loppusyksyn, mutta esim. kauneustajunsa voi säätää nauttimaan loppusyksyn kauneudesta, ja ulkoilujen pituus sekä lämpimät vaatteet vaikuttavat mielialaan yllättävän paljon, samoin harrastukset yms kiva tekeminen versus niskassa painavat ikävät asiat.
Vaikutelma roikkuvista kuolleista oksista, jotak eknties ovat likaisia tai joissa olisi kuolleita lehtiä, ovat kai tropiikkilaisten näkemys tai sitten pimeässä kulkevan tai fyysisesti rasittuneen (25.11.2019 syö paljon (aterioita & napostele), ota leppoisasti, lepää paljon ja pysyttele ihan lämpimänä). Kun ulkona katselee ympärilleen, niin puissa on iloisesti lepattavia keltaisia tai vihreitä lehtiä, ja ainakin oksat ovat terveet, niihinhän kasvaa keväällä uudet lehdet. Lisäksi maassa on pudonneita lehtiä kuin suojaavana kerroksena, ei kamalalla tavalla kuten tropiikkilaiset väittävät. Mene ulos ja katsele puita ja pudonneita lehtiä lähempää niin, että näet hyvin."
D807. Ruhje ja kauniisti vaan
Jos jossakin kolhaisussa syntyy ruhje, niin se, miten mm verisuoniaan tulee pitäneeksi ja mitern seutua kohdelleeksi, määrää sen, kuinka paha ruhje tulee samasta kolhaisusta. Siksi pitäisi pitää ruhjeen tienoota ympäristöineen siten kuin tuntuu, ettei ruhje kovin paha ole. Eli kai lähinnä kevyesti, kauniisti, hiukan kohollaan, kauniiseen parempaan parantuvuuteen uskoen ja siihen satsaten, uusia kolhaisuja välttäen, että hetken nätisti nyt ja myöhemminkin viisaasti, niin ei kai niinpaha tule. Ruhjetta ei saisi unohtaa kokonaan, vaikkei se vaivaisi, vaan seudulle tarttis antaa ohjkeeksi, että terveesti nyt vaan, kauniisti niin kuin hyvä tulee, ja úskoa luonnon omaan parantuvuuteen, paranemisen ihmeeseen ja uskoa positiivisten tuntemusten näyttävän tietä parempaan parantumiseen.
D808. Sairaanhoidon tuoma altistus ja etäisyyttä sairaisiin yms & tervehenkiset elämän keskipisteet
Sairaita ammatikseen hoitavat saavat paljon vaikutetta ihmisten elämän niistä hetkistä, jolloin tavalliset terveenä pysymisen taidot eivät oikein suju vaan sairastuu tai loukkaantuu. Esimn. kehon hienokoordinaatio ja tunnelmataju voivat olla epätarkempia kuin tavallisesti, esim. siksi, ettei ole tullut kuunnelleeksi musiikkia. Voi myös olla,että ympäristössä on tavallista enemmän sairastavia tai osaamattomia, joilla peruskapasiteetti on heikko ja monet elämänvalinnat vaibn summittain oikein, vain huonolle kapasiteetille riittävän oikein. Silloin tarvitsee ottaa etöisyyttä sairastaviin ja sairastavien kanssa plajon tekmisissä oleviin, jotteivät nämä ja näiltä tulleet vaikutteet olisi elämän keskiössä, eivät matkittuina. Ja ottaa tilalle varmasti kunnollista vaikutetta, mitä nyt olisi vaikka luonnon kauneuden ihaileminen, sää, ym tervehenkiset tekemiset. Nämä tervehenkiset jutut siis keskiöön niin, että niistä tulee vaikutetta, ja siinä siivellä itseja muutkin paranevat.
D809. Huonontuneet elämäntavat ja vaikutteiden valitseminen laajasta ryhmästä
Kukin on erikoistunut omanlaiseensa elämäntapaan. Niinpä muilta ei yleensä saa juuri sopivaa vaikutetta elämäntapaansa, jollei valitse laajasta ryhmästä noiden vaikutteiden hyvien piirteiden mukaan, esim. vanhemmiten edelleen myös nuorista laajalti, jotta on esim. tarkkasilmäisyyttä samaistumisryhmässä. Mutta toisaalta ei siis bvoi kopioida kokonaan kaikkea ko henkilöltä vaan joitakin taitoja vain, vähän kuin harrastella samaa. Mutta niin ei voi olla ihan oman ryhmänsä keskivertokaan vaan tarttee puoltaa omiin taipumuksiinsa, omiin valintoihinsa päin.
D810. Kivut & lihaskrampit ja hienomotoriikka & musiikin harrastaminen
Jos on satuttanut jonkun kohdan kehossa, niin sitä pitäisi pitää varovasti hyvällä tavalla. Mutta jos motoriikka on kovin kömpelöä tai osaamatonta, niin yrityksestä pitää tuota kehon seutua hyvällä tavalla saattaa tulla jatkuva kömpelö lihasjännitys ja sen seurauksena kipuja. Silloin pitäisi pyrkiä paljon tarkempaan ja hienoviritteisempään motoriikkaan, mihin aavistuksenomaisen kevyesti liikuttelu ja etenkin musiikki kai tuovat taitoja.
D811. Mustelmien välttämisestä
Liikuntaa aloitteleville tulee aika monelle helposti mustelmia,mutta sitten kun ovat harrastaneet liikuntaa pidemmän aikaa, niin ei enää oikein ollenkaan. Siinä on kai erona se, miten lihaksiaan pitää ja miten hahmottaa kroppansa. Se, jolle tulee helposti mustelmia, pitää kai lihaksen ihan jäykkinä kuin lauta tai ihan lötköinä kuin kangas. Sen lisäksi hän hahmottaa ihon ja rasvakerroksen erillisinä kangasmaisen lötköinä. Sen sijaan liikuntaa pidemmän aikaa harrastanut hahmottaa esim. koko käden yhtenä rakenteisena kimpaleena, jossa iho ja rasvakerros ovat päällä vähän kuin säänkestävä pehmuste ja sen alla, ei-niin-erillisenä, lihas hiukan pehmeästi jännitettynä vähän kuin peffa istuessa tai hiukan vahvemmin, jolloin lihas antaa iskuun jonkin verran myöten pehmentäen, ja iho ja rasvakerros ovat siinä päällä osaltaan pehmentäen mutta samaa kimpaletta, ja lihas kuitenkin vahvana pitää puolensa eikä liiaksi anna myöten.
D812. Liikunnan aloittamisesta
Liikunta tekee hyvää omalle terveiden elämäntapojne osaamiselle ja lisää siksi parantuvuutta ja parantumista edesauttavaa näkemyksellisyyttä' paljon. Lisäksi liikunta tuo hyvän mielen ja paljon jaksavaisuutta.
Kaikille ei sovi samantyyppinen liikunta. Liikunan hyödyllisyyden kannalta on tyärkeäöä, että liikuntalaji olisi omalle luonteenlaadulle ja tunteenomaiselle liikunnan kaipuulle sopiva. Joillekin sopivat esim. pallopelit ja toisille punttisali. Liikuntamuotoja on monenlaisia. Jotkut pitävät tunnelmatajuisesta hienomotoriikasta, se saa elämän soimaan. Toiset taas näyttelevät liikaa ja silloiun liikunta tuo vain kraah-mallisen tai väkertävän tunteen ja ei sen hyötyjä. Näytteleväiselle olisi tärkeää hahmottaa liikunta perustekemiseksi, esim. askelten ottamiseksi ja lihasten käytöksi luonnollisella näyttelemättömällä tavalla. Silloin se tuo liikunnan hyötyjä.
D813. Posttraumaattinen stressi ja arkijärkinen eheä korjaaminen
Ylen nettiuutisissa https://yle.fi/uutiset/3-11113735 luki:
"
D814. Jumpasta
Niskan ja hartianseudun jumpasta tuli mieleeni, että ei varmaankaan ole hyvä olla työn jäljiltä ihan jumissa ja sitten ihan vain ravistella hartiat ym rennon lötköiksi ja herkkäliikkeisiksi, koska silloin jää jäljelle tottumus jännittää hartioiden ym seutua tietyllä tavalla. Siihen ei siis tullut uusia viereisiä tottumuksia. Parempi olisi kai liikuttaa hartialinjaa vähäsen, keikutta silleen kun tuntuu hyvältä, jotta on viereisiäkin asentoja, joihin lihakset ja koordinaatiokyky ovat tottuneet.Samoin olisi hyvä, jos olisi muita vireitä keskikropalla lisäksi kuin vain työn tapa pityää ryhtiä ja olla valpas. Pitäisi siis lähteä eri tekemisiin mukaan, olla kiinnostunut elämän eri puolista ja samantapaisistakin tekemisistä kuitenkin erilaisista eikä aina jumittua samaan. Niin sitten voi lisäksi rentoutuakin, esim. kai roikottaa yläkroppaa rennuksi.
D815. Paraneminen pysähdyksissä ja hyväenergiaisuus & vaali loma-ajan elämänviisautta
Joskus, kun jollakulla on jokin tauti tai vaiva, niin ensin se ehkä tuntuu ei-niin-vakavalta noin olon puolesta tai ainakin parantuvalta, mutta sitten kun jokin aika kuluu, niin tilanne vakiintuu, urautuu, pysähtyy paraneminen ja jää vamma tai tauti, ja ainakin paraneminen on silloin paljon hitaampaa. Vaihtoehtoja tuntuu silloin olevan vähemmän. Samalla tilanne on jotenkin huonoenerginen, kuin olisi jotkin voimat tai elämänviisauden kantavuus lopussa, esim. kuin fyysinen kunto jos on heikko niin jonkin ajan päästä tulee lepovaihe. Niin silloin vaihtoehtojen puute ja paranemisen pysähtyneisyys johtuvat kai huonoenergisyydestä tai siis energian puutteesta, jolloin tarttis vaalia hyväenergisyyttä, esim. meditoida, ollaharrastunut luonnosta ja kauniista musiikista, hangellisyydestä, siitä sun tästä hyvää mieltä tuovasta kiinnostuksenkohteesta, avartaa niin maailmaansa ja vaihtoehtoja tuossa tilanteessa paranemis kannalta. Samoin tarvitaan loma-ajan tyyppistä elämänviisautta, kun loma on irtiotto työstä eikä junnaamista ja laiskuutta. Esim. mökkeilyn tuomaa viisautta yms mitä kesälomasta usein saa. Ylevöittävä lukeminen saattaa myös olla hyväksi,ainakin, jos tekee tunneviisaammaksi ja eheämmäksi.
D816. Halvaantuminen & pysähtyneisyys ja älä nojaa rakennettuun
Jos mallia tulee ottaneeksi esineestä eikä elävästä, niin se ei ole toiminnan kannalta edullista eikä elävöittävää eikä se välttämättä tuo toimivuutta ollenkaan, vaan voi tuoda halvaantuneisuutta tms. Näin voi käydä esim. vuoteeseen nojatessa, ja välillisesti, jos vaikka nojautuu mieheen, joka on kovin harrastunut insinöörialoista tms rakennetusta, ei-elävästä. Siis pitäisi nojata henkisesti luontoon.
D817. Vieraantuneisuus katselemisesta ja vaikeaselkoisen sijasta helppoon keskittyminen
Iän tai taiteiden harrastamisen myötä moni yrittää selvittää myös vaikeaselkoiset ja komplisoidut asiat ja usein se menee hitaasti tai jää raksuttamaan taustalle ja vaatii miettimistä sen sijaan, että heti huomaisi. Siksi katseleminen sattaa silloin jäädä vähäisemmäksi, ikään kuin sivuasemaan, mikä haittaa elämänlaatua ja pidemmän päälle myös tuo tekemisten laatuun puutteita, kun ei tee kyllin tarkasti ja peruslaatu kunnollista. Jos siis jättäisi vaikeaselkoiset pois, ei niitä nyt yrittäisi vaan ihan vain helppoa, niin katse kai aukeaisi sisällyksekkääseen hyvään havaitsemiseen, elämä parempaan elämään. Samoin kai käy, jos jättää liian komplisoidut asiat pois ja keskittyy ihan vain käytännön elämiseen.
D818. Harmaan eläimen kivut ja tervehenkinen työmotivaatio
Jos harmaaturkkisella eläimellä on harmaaturkkisille tyypillisiä kipuja, niin se kai johtuu siitä, että tekemisentapa on huono. Pitäisi olla kaikessa hyvä tervehenkinen tekemisentapa, jolla on hyvä tehdä töitä, kaikin puolin tervehenkinen ja jaksavainen, tervehenkisen motivoitunut iloinen työntekotapa kuin mitä lapsille elämää varten neuvotaan, tyyliin "tuohon tapaan kun teet niin jaksat töissähyvin". Tekemisellä tarttee kanssa olla hyvä tervehenkinen motivaatio ihmisen ja eläimen ikiaikaisen luonnon mukaisesti.
D819. Pitkittynyt suruaika ja muun elämänpiirin taidot
Joillakin suruaika venyy kamalan paljon pidemmäksi kuin mikä on luonnollista, niin että välitön kuoleman tajuamisen hetkikin voi venyä kuukausiksi ja muun elämän jatkaminen jää kauemmas. Silloin on kai yrittänyt jatkaa sosiaalista suhdetta entiseen tapaan, vaikka toinen kuoli. Elämänpiiri on voinut olla kotipiirissä juuri pärjäävä ja siksi olisi olennaista harjoitella muun elämän taitoja, jotta muu elämä kantaisi. Esim. lukea jotakin sanomalehteä, jonka näkökulma on pikemminkin koulutettu ("niinhän se menee, mitä siitä?") kuin näkemyksellinen (jolloin sosiaaliset suhteet värittävät tekstin lukutapaa). Kun muu elämä kantaa ja ei yritä jatkaa arkea kuin muille kuuluisi pitää seuraa siihen tapaan kuin millainen perhe aiemmin oli, niin elämästä kai tulee toimeliaampi koululaisen tapaan ja taas näkemyksellinen vanhemman ihmisen tapaan sosiaalisessa seurassa viipyvä tekemisentapa jää vähemmälle, ja niin elämä ei ole niin samoilla urilla, vaan toisenlaisesta elämänsisällöstä' ja toisenlaisesta elämänpiiristä jatoisenlaisesta tekemisentavasta, koululaismaisemmasta, löytyy toimivampi elämänpiiri.
Muisiikki on hyväksi.
Kehoa ei saa jännittää paikoilleen eikä pitää hengettömän vähenergiaisen lötkösti.
Ulkoilu ja luonnon kauneuden ihaileminen aina jossain välissä auttaa tavoittamaan tervehenksiyyttä,
Tervehenkinen yhteiskuntakelpoisuus tekee sen, etteivät asiat mene myyttyyn vaan yhteisön kulttuurin viisaus kantaa omankin elämän toimivalle tolalle.
D820. Tautialtistusten ryöpsähdykset ja nojaaminen vain hyvöenergiaiseen tapaan tekeviin
Joskus on joiullakin sairastelevuuden kausia, kuin jostakin tulisi tautialtistusta ja jokin oma vanha suojautumiskyky ei olisi niin hyvin päällä. Silloin on kai usein kyse siitä, että tulee vaikutetta joltakulta, joka on huonoenergiaiseen tapaan tekevä, jokin puoli hänen tekemisessään tai olemuksessaan sanoo kraah tai klonks ja on harmaa tai mustanpuhuva, kenties säkkäräinen. Sellaiset ihmiset tuovat ison rasitteen muille eivätkä suojaa joiltakin asioilta kylliksi, ja niin silloin kun heiltä on vaikutetta, niin tuntuu saorastuvan. Siksi pitäisi nojata vain hyväenergiaisiin ihmsiiin ja energeettisest hyväätekeviin asioihin kuten luonnon kauneuteen ja elävöittävään rukoukseen.
D821. Huonontuneet elintavat ja mieti uudelleen kauanko seurasi suunnittelee elävänsä
Monesti seuralliset ihmiset tuntuvat kannattavan istuksimista, seuran pitämistä, syömistä, kahvilla käymistä ja rauhoittumista. Jos siihen lähtee mukaan ja omaksuu omaksi tavakseen, niin terveys huononee, vaikkei ole yhtään niin huono kuin heillä. Jos sitten joskus vaikuttaa siltä, että elämä terveenä tai kenties ylipäätään elossa ei jatkukaan, jos jatkaa suunnilleen samaa rataa, niin voiko olla,ettei seurasi välitä välttää sen vertaa siarastumista tai kuolemista, että heidän käsityksensä siitä, miten haluavat loppuelämänsä elää, on tuohon tapaan mukavuudenhaluinen ja olettaaelämän jatkuvan kenties vain pari vuotta tai jopa vain puoli vuotta. Joissakin maissa on vahva käsitys kuolemanjälkeisen elämän olemassaolosta, mutta voihan olla, että seurasi on vain sairas. Mutta joka tapauksessa, jos korkean elintason maat ovat mainostettuina ulkomaita myötern, ei ole aivan varmaa, etteikö jostakin tulisi uusi ihminen istuksimaan ja juttelemaan, mutta siinä siis voi kuolla yllättävän pian suomalaisella mittapuulla arvioiden.
D822. Ilkeily ja tajua että tyytyväinen voi olla vain oikealla seudulla & oikealla ammattialalla
Jotkut yrittävät vallata ikäviä asioita ja paikkoja ja muuttaa ne mieleisikseen, mutta paikkakunnilla ja ammateilla on oma luonteensa. Ne eivöt tarjoa kenelle tahansa mitä hyvänsä, vaan tyytyväinen voi olla vain itselleen sopivalla seudulla ja itselleen sopivalla ammattialalla. Eri ihmiset tykkäävät erilaisista tehtävistä toisten tehtävien kaappaaminen ei tuo onnea, vaan olisi löydettävä otselle sopivat tehtävät ja itselle sopiva paikkakunta.
D823. Kiinalaisesta lääketieteestä
Ylen nettiuutisissa oli kuva Kiinasta, jossa mm kai oli kiinalaisen lääketieteen lääkäri. Vieressä oli miehiä vähän kuin suomalainen punttisalia ja kaljan kittaamista harrastava, kaupassa käymistä tärkeänä pitävä, jolle kai maksa kaupan ja kaljan myötä on elin, joka voi prakata jotenkin tai joka on jotenkin korostunut. Ja heidän seisomistapansa, ryhtinsä oli kuin kiinalaisen lääketieteen meridiaanikuva. Samoin kai muutkin meridiaanityypit voivat liittyä eri ihmistyyppeihin, miten he seisovat, ryhtiinsä ja jäsenten asentoihinsiis, mikä heijastaa heidän elämäntapaansa ja tekemisentapojaan ja liittyy siihen, mitkä elimet heillä sairastuvat tai korostuvat tms.
D824. Vaikutelma lähestyvästä kuolemasta ja terveet elämäntavat & moraali
Jos kai terveellä ilman selvää syytä on kuoleman lähestymiseen liittyvän oloista epäonnea yms kuoleman lähestymiseen liittyviä vaikutelmia, niin voivat elämäntapa ja elämänolosuhteet olla jotenkin huonot. Siksi olisi oltava itsenäinen ja lähdettävä heti varmasti kunnolliselle tielle: omaksuttava terveet elämäntavat elävöittävän valoistuttavan hyväätekevät ja myös toivottava maailmassa hyvää sivistyneesti ja ylipäätään virvoittaen sekä toimittava itse niiden suuntaisesti myös muiden elämää siihen suuntaan tukien, vähän niin kuin tällä kertaa taitavampi opettaen tms auttaen. On ryhmälle hyväksi, että efdes jollakulla on terveet elämäntavat ja valoisampi näkökulma, niin sen varaan voi rakentaa, sillä ympäristön mukana muuten voi elämä ajautua ei-niin-energiseksi silloin kuin muillakin.
21.1.2020 Keväällä lumen sulettua kaduilta ja talvella, jollei ole lunta, pitää välttää tuijottamasta märkää asfalttia. Lunta sen sijaan voi katsella ja luontoa kuten keväällä.
D825. Matemaattisuudesta, insinöörimäisyydestä tms laajempaan ymmärrykseen kasvaminen
Lue:
http://opisuomalaisuus.blogspot.com/2013/11/suomalainen-ajattelukyky-helppo-kurssi.html
http://pikakoulu.blogspot.com/2013/07/vaarinkasityksia-ajattelukyvysta.html
http://pikakoulu.blogspot.com/2020/01/ajattelukyvyn-palauttaminen-liian.html
Ja ehkä nämäkin:
http://savolaisuudesta.blogspot.com/2019/10/matemaattisuudesta-objektiivisesta.html
http://kokonaiskuvat.blogspot.com/2019/07/kuumatka-50-vuotta-sitten-olikin.html
D826. Koronavirus /Kiinan maksatulehdus ja keitetty pinaatti & maito + vesi
Kiinan maksatulehdus ja keitetty pinaatti & maito + vesi
25.1.2020 Tuli mieleen, että tulisko tollasen näkönen kuin uutiskuvien koronavirusjutuissa, jos oliis aasialainen syönytlänsimaista varastettua ruokaa, siis ei aasialaisille ollenkaan sovitettua, ei heitäö varten valikoitua?
Ja kanssa, voiko olla että jotkut kiinalaiset syövät vain nuudeleita, eli tarttisko kokeilla vihanneksia ylipäätään, esim.porkkanaraastetta?
28.1.2020 Voikohan tuo nettiuutisten koronavirusjuttujen kuvien vaikutelma syntyä, jos nuo ihmiset epäilevät, että mitäköhän on tapahtunut, onko jossakin ydinpommi tms isoa, mutteivät tiedä, heidän ymmärryksensä ei riitä vastaamaan saatavilla olevan tiedon & vaikutelmien perusteella, ja niin he vain arvailevat ja saavat luulotaudin. Parempi olisi olla arvailematta ja vain elää niin, ettei itse pahenna tilannetta, lähinnä sivistystä arvostaen siis, yms.
"Thursday, January 30, 2020
Chinese coronavirus
" If there is something big wrong in the world, one often gains a quite serene place if one does not spend much time pondering about it and worrying but instead tries on one's own behalf to not to worsen the situation at all, whatever it is, and that means following civilized wisdom, living an ordinary life and doing positive things."
22.2.2020 This kind of disease would make one feel as if stomach somewhat turning at the same time as one is unsure, kind of without proper grounds like if one tried to figure something social but used wrong word in it and so it went wrong and one was kind of wobbling "outs where am I?", and could have vomitting too but not necessarily, and has kind of body turning bad like eaten too old sausage, both like having eaten and one's own body turning somewhat similar. The reason is that one uses social reasoning that is too unsure and went wrong, and was maybe based on some social observation or some piece of knowledge and one begun to think that such is there, what then is such somewhere elsewhere too, and in too many places there was something like taht wrong. But that was not the error so much since it is just an observation but not very sure about what kinds of things thiose are and what causes them. But the problem is that the person did not use civiliced wisdom in thinking of the society and of the world, did not think of all people at the same time and how people follow civiliced ways and cure things to good for life via them, and did not invest mainly in civiliced ways, which would have been the cure."
13.3.2020 Ylen nettiuutiset kirjoittavat:
"Koronatauti COVID-19:n alkaa tyypillisesti kuumella, kuivalla yskällä ja väsymyksen tunteella. Siihen voi liittyä myös päänsärky, nuha, kurkkukipu, hengitysvaikeudet, lihaskipu ja joissain tapauksissa myös ruoansulatusongelmat."
Tuo kuulostaa lähinnä jonkun ihmistyypin tavalliselta ololta, siis sen vaikutteelta, vähän kuin tietyn ruumiinrakenteisen ihmisen vaivat liittyvät hänen elämäntapaansa. Lukee paljon, polttaa tupakkaa, oleskelee kuivissa sisätiloissa, syö jotakin erikoista kuten esim. oliiveja, kenties pinttyneen hien kyllästämät kengät. Joku sellainen kuin kirjallisuustiedettä lukenut, toimittaja tms, kai laiha kiinalainen mies, tms. Joku kiinalainen kai voi saada paljon vaikutetta joltakulta tuollaiselta ja sitten noita vcaivoja, mutta silloin tarttis varoa liian ykispuolista vaikutetta elämäntavanb osalta ja arvostaa terveitä elämäntapoja enemmän. Muttei tuo epidemialta kuulosta vaan kiinnostavalta toimittajalta tai suosikkikirjailijalta tms.
15.3.2020 Muttei siis kaikki tuon tyypin ihmiset tartuttais, vaikka heillä ois kuiva yskä tms, vaan vain jos tulee heiltä kamalastri vaikutetta niin kuin jos on sellainen heila tai ihailee vaikka sellaista kirjailijaa kovin, vai koronavirustoimittajaa? Ja luultavasti tauti ei silloinkaan ole niin vakava vaan sillä peitetään ydinpommin tuhot tms. Mutta voihan olla, ettei terveenä pysymisen taito ole silloin yhtä hyvä, tms. Tuollaiseen kuivaan yskään auttaisivat kenties terveet elämäntavat, katso kohta 12. sokeritauti ja positiivinen asenne luonnollisiin virikkeisiin.
16.3.2020 Noissa oireissa nuha ja kuume saattaisivat johtua tavallisesta vilustumisesta, lähinnä kai märistä kengistä, mikä on tähän vuodenaikaan yleistä. Joillakin miehillä on maneerinaan yskäistä kuivasti puheenvuoroaan aloittaessaan tms, ja siitä voi sosiaalista kautta tulla vaikutetta.
18.3.2020 Päänsärky voi johtua siitä, että on juonut liian vähän vettä, kun on kuivan ihmisen vaikutetta.
Koronavirusepidemian myötä medissa on ollut paljon vaikutetta lääketieteen alan ihmisiltä ja heistä kai suurin osa on naisia ja naisert tuppaavat yleensä olemaan vähempiruokaisia kuin miehet, mistä voi tulla vaikutetta. Samoin kevät vaikuttaa vähempiruokaisuuteen päin.
Tautien nimet kai usein valitaan niin, että ne antaisivat jonkin vinkin siitä, miten parantua ko taudista. Engl. "coronation" tarkoittaa kuninkaan tms kruunaamista. Onko jostakin, esim. Japanista, tullut kruunausaiheista vaikutetta? Tai sitten auttaisiko tautiin, jos korottaisi itsensä ja arvostamansa ammattialat, kun lääketieteen vaikute näyttää kovin sairastavaiselta ja muut ammattialat taas usein omaavat osaamista terveestä toimintakyvystä, sen ylläpitämisestä, yhteiskunnan toimivuudesta, yms.
20.3.2020 Ainakin itselleni on viime päivinöä tullut jostakin paastoavien vaikutetta, kuin yrittöiusi mahdollisimman vähällä ruualla selvitä pitkään. Voi olla, että jotkin koronasta tiedottaneet poliitikot paastoavat, mutta ainakin heidöän vaikutteensa on ollut epäviisasta, pakottavan skriik skrääk -tyyppistä tuoden särkyjä, eikä esimerkillisen viisasta kuin uskonto.
22.3.2020 Johtuneekohan siitä, kun korona on ollut niin mediassa esillä, niin ihmisiltä ja mediasta tulee sosiaalisena vaikutteena muodollista tms köhää ja taipumusta sairastua tavalliseen flunssaan. Kuiva köhö on kai epäenergisempi kuin tavallinen yskä. Voiko olla, että jos vaikute on vanhoilta, jotka ovat epäenergisiä, nii juuri vanhat ihmiset ovat taipuvaisia pitämään heille seuraa ja siksi sairastumaan pahemmin? Tavallinen flunssa menee kai ohitse jostakin mehevämmän kautta kiertäen, vähän kuin vihannekset tai ehkä juuri viherkasvit ikkunalla, eikä epäenergiseltä kohdin niin terveesti, luulen.
23.3.2020 Katso myös C654. Bakteerit liittyvät elämisentapaan ja tunnelmaan 17.8.2018 http://parantamisesta4.blogspot.com/2018/08/bakteerit-liittyvat-elamisentapaan-ja.html mutten tietenkään varmasti tiedä näitä
25.3.2020 Muutama päivä sitten kaupungilla käydessäni kaikki autolla ajavat vaikuttivat kovin reippailta ja urheilullisilta, terveinä pysyviltä. Tänään kaikki ohitse ajaneet autot vaikuttivat liikaa koronauutisia seuranneilta ja siitä jotenkin huonovetoisiksi menneiltä niin, että monen sairastuminen voi olla serurausta koronauutisten paljoudesta ja muun elämän vähyydestä. Terve järki sanoo, että tavallisten tervehenkisten aiheiden ja kiinnostuksenkohteiden kanssa pitäisi olla suurin osa ajasta, ainakin 80%, niin pysyy paremmin terveenä. Nyt ovat reilun viikon uutiset melkein kaikki liittyneet koronaan, ja monen ihmisen elämän kuviot ovat muuttuneet koronan vuoksi, mikä sitten tuo tautialtistusta lisää.
Tässä taas yksi kaukaahaetumpi selitys omasta kokemuspiiristä. Tuosta, kun tuo tauti on oireiden kuvauksen perusteella kuulostanut vaikutteelta tietynlaiselta ihmistyypiltä, joita esim.voisivat olla pohjoiskorealaiset, niin karkeasti sentyyppinen ihmistyyppi voisi olla kanssa tää, kun katselin Youtubesta vanhoja Euroviisuja ja jäin miettimään, että Euroviisuja varmaan katsotaan muissa maanosissakin, että olisiko Euroviisujen tehtävänä maailmanrauhan luominen ja Euroopan suhteiden muiden maanosien ihmisin, niin noita muiden maanosien televisiokatselijoita jostakin tulleen mielikuvan varassa miettiessäni sävelsin harmonian, ettämiten tulisivat eurooppalaisittain juttuun https://composingmelodies.blogspot.com/2020/02/cooperating-in-european-way.html , ja Suomen tämän vuoden Euroviisu-kappale oli samantapaisen kuuloinen, niin että matkikohan joku tuota ihmiskuvaa, mutta se oli jostakin mieleen tullut mielikuva vain,ei tavallisen ihmissilmäni edes, ja pikemminkin ongelman kohdalle ratkaisten sävelletty kuin juuri parhaisiin harmonisimpiin ihmisiin esikuvina satsaten.
27.3.2020 Luulisi, että jos tuollainen tauti kuin korona on jollekulle vaarallinen, niin se johtuu epäenergisyydestä. Niinpä pitäisi satsata elävöittävyyteen, jota tuo etenkin luonto, sää, linnunlaulu, akuniisti rukoileminen, yms
Tämän blogin kohdasta Elvytys elävöittämällä:
"Elävöittävää on mm kuluvan vuodenajan viehätys, musiikin tenho ja kauneus, kauniisti hyvän toivominen, elävittävä rukous, suvivirren kaunis sointi, auringonaiste ja vehreys, linnunlaulu, tunteidenmukaisuus, tervehenkisyys, huojentuminen, hyväätekevyys, kaunis linjaus maailmassa, tilan saaminen omimmalle itselle tervehenkisesti, vapautuminen, loma ja vapaa-aika, luonnollisuus, pakottamattomuus, tunnelmien aistiminen, hedelmät ja vihannekset,..."
28.3.2020 Nettiuutisissa mainittiin, että joillakin olisi Kiinassa korona alkanut ripulilla, mutt ripulihan on kai usein hermostuneisuuteen liittyvä oire, eli on saattanut tulla ilman infektiota. Samoin kai hengenahdistus tms on usein hermostukseen ja kauhuun liittyvä oire, mutta flunssa tms vilustuminen on eri juttu. Koronan oireissa mainitut lihaskivut voivat kai joillakin olla kauhistuklsen oire: "hui kamala, miten nyt noin huonosti on henkilökunta/viranomaiset huolehtineet asioista", joka olisi kai ontto kivuliaan oloisena köäden ja keskikehon liikeenä näkyvä tuntemus vatsalihasten tienoilla.
29.3.2020 Jos on tuolla tavoin raskasta ja ruskeaa oloa kuin noissa alun Kiinan koronaviruskuvissa, vähän kuin olisi joku tuttavapiiristä kuollut ilman, että tietääs iitä, niin onkohan se sitä, kun on jäänyt jokin suuri asia huomioon ottamatta, esim. jätetty uutisoimatta tai kerrottu ihan toisin kuin on tai väitetty toiseksi asiaksi, mihin kai auttaisi kuulostella, että mikä asia se voisi olla, kokeillen, ja että mikä uutinen huojentaisi olon, korjaisi tilanteen tervehenkiseksi.
30.3.2020 Auttaisikohan köhään männyn vehreiden vihreiden oksien ajatteleminen?
Epidemiatiedottamista on ollut kamalan paljon. Itse ainakin olen tottunut seuraamaan uutisia useasti ja nyt ei tavallisia uutisia ole ollut melkein ollenkaan vaan vain tautitiedottamista. Mikä osa koronaepidemiasta siis voi olla ihan vain lääketieteen alan ihmisten vaikutetta, voiko esim. kuiva yskä olla lääkäreiltä ja sairastavuus ja joidenkin vakavammat sairaudet sitä, mitä tavallisesti sairaalassa tms tautien keskellä käy? Oireiden kuvauksissa on ollut sellaista, mikä muutenkin tulee vuodenajan mukana kuten ruoka ei sula ja märät kengät tuovat kuumetta ym vilustumisoireita.
1.4.2020 Nettiuutisissa oli kuva koronan vuoksi sairaalaan joutuneesta italialaisesta. Siitä sai vaikutelman, että häntä jonkin ryhmän kanssa oleminen ahdisti niin, että sai siitä hengenahdistusta. Tuo ryhmä olisi voinut olla jotkin hyönteiset, jotkin kiinalaiset naiset, lääketiede, jotkin pojat koulun yläluokilla, tms ja se oli joko tuon ryhmän seura siis sen näkökulma tai sen vaikutus tai sen muodostama uhka tai sitten hyönteisten tapauksessa sen elämäntilanne eli talvehtiminen. Silloin olisi auttanut vaihtaa ryhmää, jota mielessään pyörittelkee, jonka seurassa omasta puolestaan on, ja lisäksi turvata johonkin hyväätekevään elämänviisauteen. Lisäksi tekstistä sai vaikutelman, että kipulääke, jota hän kotona otti ennen sairaalaan joutumistaan, on voinut olla hänelle tai tuossa taudissa sopimaton, oireita aiheuttava.
Tuon kuvan vaikutelma siitä, että koronapotilas piti seuraa joillekin kiinalaisille, jotka kenties sairastivat jotakin vilustumista ja limaista yskää, toi vaikutelman, että noita kiinalaisia kenties auttaisivat tavalliset vilustumisen hoito-ohjeet, ensisijaisesti lämpimät kyllin väljät (jotta niiden alla on lämmintä ilmaa ja kehon tuntemukset tuntuvat luonnollisesti) vaatteet, jotka peittävät mm ranteet, nilkat ja kaulan alaosan. Olisi kai olennaista kiinnittää huomiota siihen, miten kylmä ulkona on ja entä sisällä ja tuulettaa niin,ettei huoneilma olisi kostean oloista. Ja olisi kanssa syötävä sen verran, ettei lämmöntuotantokyky ole alentunut ruuan puutteen vuoksi.
Kun kaikki tsemppaavat, ettei vain tulisi koronaa, esim. kuivaa yskää ym, tai pärskittyä flunssassa, niin alkavat flunssat ym vilustumiset sairastetaan ja parannellaan eri tavalla, eri vireessä kuin tavallisesti, esim. "etten nyt vain yskäisisi"-vireessä, mikä tekee verenierrosta erilaisen, samoin kotonaoleilu muuttaa verenkiertoa aktiiviseen kenties liikunnalliseen elämään verrattuna, ja niin olo on flunssaisempi monella eikä niin heti taas parantuva kuin pienistä vilustumisista tavallisesti, samoin olo on epävarmempi tavallisen reippaan asenteen sijasta ja se kai heikentää vastustuskykyä sairauksille, vilustumisellekin.
* * *
4.4.2020 Jatkuu kohdassa https://parantamisesta5.blogspot.com/2020/04/koronavirus-ja-erittele-muut.html
D827. Kotiin pääseminen
Näitä ohjeita http://parantamisesta.blogspot.com voi kokeilla myös sairaalasta tai muusta hoidosta kotiin pääsemisen auttamiseen,että josko näillä paranisi. Lähinnä näilläkai vain oireet poistuisivat, joten lisäksi tartteelaittaa terveet elämäntavat korvan taakse, jotta tavallinen elämä sujuisi hyvin vastedes.
Jos hoito pitkittyy ilman kunnon syytä, voi syy olla hoitohenkilökunnan vastahankaisuudessa, mitä yleensä helpottaa, jos heidän tehtävänsä työssään on helpompi, pääsevät vaikka aterialle, kahville ja kotiin nukkumaan ym vapaa-ajalle ja edes jokin asia sujui hyvin, esim. siksi, että kyselit jostakin heidän ammatissaan tavallisesti hyvänä pidetystä ratkaisusta, joka sinulle sopii ja joka hoitosuhteen katkaisisi, esim muutto paikakkunnalle, jolle sovit paremmin suuntautumiseltasi, ihmistyypiltäsi yms, ja jos heillä kuitenkin työ ja palkka jatkuu esim. siksi, että on hoitoon haluavia, kai heidän ammattinsa ihailijoita, joiden vuoksi työntekijämäärä on niin suuri kuin on. Vastaavia tekijöitä voi olla, jos lähipiirisi kannattaa kannaltasi hankalia ratkaisuja, ja silloi kai auttaisi sama heidän suhteensa plus eri ihissuhteet jatkossa, hyväntahtoiset ja viisaats iis. Tuossa kai, jos mahdollista, olisi hyvä esittää tuo tilannetta huojentava kysymys ensin ja sitten laskea heidät syömään tms huilimaan, mutta lyhyesti tuo kysyminen, luulen.
D828. Eskimoiden köhä ja jalkojen pitäminen lämpiminä
Eskimoiden köhä voi johtua ulkona pakkasessa viilenemisestä ja sen jälkeen turhan viileistä sisätiloista. Siinä kai olennainen syy on, että jalaty ovat viilenneet liikaa. Suomalaiset ajattelevat, että terveenä ja lämpimänä pysymisessä on olennaista, että jalat olisivat lämpimät: siis puhtraat kuivat väljät talvisaappaat, pitkät kalsarit ja kyllin väljät tuulenpitävät pitkät housut, kenties lämpöhousutkin pakkasessa jos pidempään ulkoilee. Kovin lämmin on, jos on naisilla pitkä tuulenpitävä lepattamaton hame, joka on kartiomnallinen, pitää paljon lämmintä ilmaa jalkojen luona kuin pressu suojana, ja ulottuu talvisaappaiden yläpinnalle jalkaterien kohdalla, esim. tuulenpitävää puuvilla, ei siis villahame. Takkina on kai hyvä väljä tuulenpitävä kuoritakki plus villapaita sen alla. Ja toki lämpöiset väljät käsineet ja tuulelta yms suojaava kaulus, kenties kaulaliina, ja lämmin tuulenpitävä myssy, hätävarana väljä iso huppu. Saappaissa voi olal villasukat, mutta kengän olisi oltava niin laaja, ettei se osu jalkaan ja kylmennä.
Jos sisällä on viileää tai kylmää ja jotenkin kostean tuntuista, niin tuuleta äkkiä paljon kunnes ilma on ihan kuivaa, ja laita sitten ovi ja ikkunat kiinni, niin huoneen yläosaan jäänyt huoneen lämpimin ilma lämmittää äkkiä koko huoneen ilman lämpimäksi. Tässä auttaa, jollet mene ikkunaan tai ovelle tuulettaesasi, vaan pysyttelet lämpimänä: villasi´ukat, viltti jalkojen ympärillä ja villapaita,niin oma lämpösikin sitten ikkunat ja ovan suljettuasi jaksaa lämmittää osan huoneen uudesta kuivasta ilmasta.
D829. Talidomidi ja lintu huolehtii itse kroppansa
Riitta-äitni, jota aina kutsuttiin nimellä Tita, mikä viittasi jollain lailla tiaisiin ja tiaisista pitämiseen, kertoi joskus, että talidomini(?), jossa kädet ovat jääneet lyhyiksi, vaille käsivartta, vain kämmen ja sormet kuin siivet hartioissa, liittyy siihen, että on ajatellut, että tiaiset ovat niin kivoja ja viisaita, tervehenkisiä asuessaan luonnossa, että on hyvä antaa niiden dominoida, tulee ihminen ajatelleeksi, jos on tiaisista pitävä ja luonnon suureenviisauteen uskova, mutta se jotenkin aiheuttaa sen, että kädet jöövät noin lyhyiksi, vähän kuin pikkulinnun siivet. Sitä kun tässä mietin,että mikä siinä menee pieleen, kun itse lapsena kyllä opis elämäntaitoja tiaisia katselemalla, tuntyui niillä olevan taitoja, joita matkia. Niin voiko olla että kunnon linnun kuuluu pitää hyvää huolta kropastaan, huolehtia, ettäö se on hyvässä kunnossa kaikin puolin, hyvä mm lentämiseen ja vaaratilanteista selviämiseen, kun taas nojaavatko talidomidit liikaa lintuihin, että tää on tällanen ihmienn vaan mutta tulen teidän siivellä. Muttei parvi voi sillä tavoin tarkkaan huolehtia kaikkia, vaan lentoon on kunkin lähedettävä itse, vertautuu tuolista nousemiseen ja liikkeelle lähtöön, ja itselleen hyvällä tavalla vähän kuin laulu eikä kömpelösti jotenkin vaan kun tää on vaan tällanen epäliikunnallinen. Niin jos hulehtisi joka sulan, niin kai myös käsivarret, ja linnin apu voisi hjelppiä, että olisi hyvä't kivatkäsivarret, hyvät käyttää.
Mutta tää on vain tällanen vaikutelma. Itse käsivarsien kasvattaminen kuulostaa mahdottoman vaikealta jollei sitten hyönteisten muodonmuutos tms toimisi apuna, myös Krishnan kuvat kenties, molemmat sosiaalista kautta oppimisen merkeissä.
D830. Heikosti lyövä sydän ja elävöittävyys kuin puiden kauneutta katsellessa
Jos sydän lyö heikosti tai vaimeasti ja vähän kuin lähiaikoina voisi olla sydänkahtauksen vaara, niin elävöittävyys rinnassa sydämen seudulla kuin silloin kun ulkona edes hetkisen katselee puiden oksien kauneutta ja kai itse liikkuu, vaikkapa kävelee silloin.
kapa kävelee silloin.
30.1.2020 Mieti, millaisia ovat terveet ikiaikaiset elämäntavat, elämän mieölekkyydet siltä kannalta katsoessa, niin sydän kai lyö varmemmin.
Mieti puiden tervehenkistä kauneutta ajateltuasdi, millainen on terve elämän virta, jossa sydän lyö hyvin ja elä sen viritteisesti, esim. että liikkeellä, edes 2cm, on eri juttu kuin vain paikoillaan, ja millaista on terve tuntevuus, yms.
Ei kannata samaistua sydänvaivaisiin tai nojata heihin tukea saadakseen, ehkei heitä hoitaviinkaan, sillä ainakin joiltakin saattaa vaikutteena tulla huonoa tapaa pitää rinann seutua, huonon henkistä yrittämistä, kauhua ja ongelmallisia elämäntilanteita. Parempi elää itsenäisesti ja saada sydämensä toiminnalle tukea tavallisesta arjesta, myös nuorten arjesta ilman,että tarttisi nojata.
Jos sydänvaiva johtuu säikyttelystä, voiko olla että jotkut ovat elämänviisaampia ja niin hyväntuulisempia ja siksi auttavaisempia ja niin heidän seurassaan on mukavampaa, helpompi olla, ja niin jotkut luulevat heitä ihan liian laiskotteleviksi ja siksi yrittävät uhkailemalla saada heidät ryhdistäytymään, ymmärtämättä miksei heitä saisi häiritä.
17.2.2020 Jos samaistumisryhmään kuuluu niitä, jotka haluavat elää hissukseen, niin heillä kai sydänkin lyö hissukseen, heikosti, ja sitä tulee samaistumisen myötä vaikutteena. Sen sijaan, jos haluaa olla toimelias ja sydämen lyövän vahvasti, tarttis samaistua niihin, jotka ovat tervehenkisen toimeliaita ja haluavat juuri ryhtyä johonkin tervehenkiseen toimeliaaseen tekemiseen.
D831. Sairaanhoitohenkilökunnan huonontunut parantuvuus ja ihaile miten puut kasvavat
Jos ja kun sairaanhoidon työntekijät ovat paljon tekemisissä sairastavien kanssa ja aina ei tervehenkistä tavallista elämää ole paljoa, niin mielen arjen muistikuvista ja tekemisistä syntyvät mallit siitä, mikä on terve tapa elää, tehdä, säädellä kehon toimintoja arjessa ja elämässä, eivät ole yhtä tervehenkisiä kuin jos päivittäin tai viikoittain katselisi mm puita, kenties nuoria puita, ja sitä, miten niiden varret kasvavat luontevia teitä valoon päin elinvoimaisesti, ja saisi siitä hyvän tekemisentavan ja hyvän elämisentavan mallin, ja näön käytöstä yhdessä tunnelmatajunkin kanssa jonkin laista eksaktiutta löperyyden sijaan sinne missä sellainen osuvuus on hyväksi. Mutta voi olla muukin luonto ym tervehenkinen elämä,mistä tuon mallin saisi, mutta jokin rytmi, tavoitteiden tervehenkisyys yms tarvitaan ainakin.
D832. Sydänvaivaisella nestettä sydämen luona ja kkrraahh-mallisuuden lievennys muilla keinoin
Jonkun tiedon mukaan jotkin sydänvaivat tai jotkin sydänlääkkeet tuovat nestettä sydämen tienoille, mikä sitten puolestaan haittaa sydämentoimintaa. Voisikohan silloin olla, että keho on jostakin kkrraahh-mallinen, epäenerginen, ei-niin-viisaasti toimiva, ikään kuin harmahtava tunnelmaltaan, ja sinne esim. raajoíhin neste auttaa, mitä sitten kokeilee sydä,menkin tueksi. Eli jottei niin kä'visi, niin tarttis vähentää tuota kkrraahh-mallisuutta muilla keinoin, siis lisätä kehon ja mielen hyväenergiaisuutta, esim. luonto, liikunta, musiikki, eläivöittävät asiat ja kehon nestetasapaino kuntoon.
D833. Sydänvaivaisen vähennetty liikunta ja sydän joka lyö hyvin
Sydänvaivaisia kehotetaan kai usein välttämäämn rasittavaa liikuntaa, mutta ihan liikunnatta eläminen taas on epäterveellistä. Ideana kai olisi välttää rasittavaa liikuntaa silloin, kunon sydän vaivoja, ja saisi liikkua vapaasti silloin, kun sydän lyö hyvin, mutta olisi pystyttävä ennakoimaan sydämen kuntoa jonkin verran, jotta ehtii hellittää urheilun ennen kuin sydämessä taas olisi oneglmaa, esim. siksi, että joku säikyttelee tai uhkailee.
Jos sydäntä varoo liikaa niin, että sydämen seutuy on ihan lötkö, ei se ole tervein vaihtoehto, vaan sitten jos vähääkään liikkuu, niin muualla lihakset toimivat mutta sydämen seutu on kuin tyhjä pussi tms lötkö, vaikka ideana oli vaibn varoa liikarasitusta ja sydämen hyvä terve toiminta oli toivottavaa, mikä tarkoittaa luonnollista lihasjännitystä rintakehöässä ym sydämen seuduilla, luonnollisen suuruista myöls muun kehon lihasjännityksiin n'hden, jotta keho on tasapainossa liikunnan osalta.
D834. Sydänlihaksen tulehdus ja vältä mäntämäisiä lihasjännityksiä yms
Sydänlihaksen tai rinnan sydämen seudun tulehdus kai tuntuu lämmön tunteena tms sydämen tienoilla keohossa. Jos henkilöllä on jäykkä niska, hartiat ja/tai olkavarret, niin niiden lämpötila voi olla kuumempi ja jos niitä liikuttaa aika jäykästi tai mäntämäisesti, niin tuo liike voi puskea kuumuuden rintakehään sydämen seudulle, etenkin jos sydämen seutua pitää lötköstö eikä luonnollisesti liikuntaan sopien. Samoin jos on isoja jännityksiä muualla kehossa, etenkään jos liikuttaa niitä seutuja mäntämäisesti. Ja tämä voi haitata sydämen toimintaa, olla epätasapaino kehossa. Eli tarttis hakea luonnollisen rentoa liikkumiseen sopivalla tavalla lihasjännitykset omaavaa kehoa.
D835. Sydämen läppävika ja sydän lyö elämän tervehenkisen perusvirran myötä
Onkohan läppävika sellainen, kunjollakulla, esim. nuorella miehellä on liian teoreettinen ja ulkoa luettu ajattelu ainakin osin, niin silläon käytännön asioiden tai joidenkin käytännön asioiden ajattele epävarmaa, kantamatonta, ja niin tekee aieliikkeitä nopeaan tahtiin kuin epävarmat ja vaihtelevan varmuiset sydämenlyönnit, että tekisinköhän tässä noin, vai?, onko tuo nyt sopiva, vai olisiko sittenkin? Tai sitten jollekulle on tuollainen teoreettinen ajattelu huono valinta, niin kuin useimmille on, ja valitsee leppoisan sosiaalisuuden sen sijaan, mutta sosiaaliset suhteet pakottaisiavt teoreettisuuteen, joka on epävarman tyyppistä, käytäntöä ymmärtämätöntä, ja niin noiden kahden vaihtoehdon välille syntyy sosiaalinen ambivalenssi, joka näkyy erivahvuisina sydämenlyönteinä peräperää. Niin kummassakin elämän tervehenkinen perusvirta aistit auki ja kouluoppi sekä arkijärkinen ymmä'rrys (katso noita asioita!) ja terveet elämäntavat olisivat sitä virtaa, jonka myötä sydän lyö hyvin, mutta liian ulkoa luetun tyyppinen teoriaperspektiivi ei. Mutta joillekin tervehenkinen elämä on ulkoa luetun kouluopin takana, ei arjen tavallinen, mutta kumminkin hyvin ymmärretyt ja muilta opitutkin arjen tervehenkiset tavat kai toisivat silloinkin hyvää tervehenkistä perusvirtaa, jota pitkin sydän lyö hyvin.
D836. Sairastelevuutta tai huonompi vointi jonkun seurasta ja tervehenkiset vertailukohteet
Joskus jonkun huonompivointisen tai sairastelevamman tai sairauksien kanssa tekemisissä oelvan seura tuo itsell kipeämmän olon. Ovat kai hänen elämänsä uomat vähemmöän tervehenkiset ja niin itsekin vertaa elämäänsä ei-niin-terveisiin elämäntapoihin entisten terveiden elämäntapojen sijaan. Silloin olisi tärkeää huomata että terveellä on terveet vertailukohteet ja töäysi terveys tavoitteena, ja tsempata itse siihen suuntaan, esim. että ulkona kävelyllä iahilee luonnon kauneutta ja on kiinnostunut aiheista, jotka taatusti ovat tervehenkiset. Ja välttää noita sairastavan tasoisia huonion kohteita, jollei ole ihan niiden seurassa, jolloin niitä tietenkin tarttsi varoa ja tietää vähän, että mitä vaikutetta tuli, yms.
D837. Onko hoidosta hyötyä vai osaako potilas paremmin itse
Minulla on nyt enää aprikoosivillakoirani, mutta ennen kuin se oli syntynyt, oli minulla alkuvuodesta 2008 japaninpystykorvan pentu ja olin silloin jonkin aikaa lehdenjakajana aamuyöllä ja varhain aamulla Espoossa. Silloinen miesystäväni sanoi silloin jotakin, että japaninpystykorvani katsoi, että mikäminulle sopisi, antaa senkokeilla, ja minä ihmettelin että mitä ihmettä, mutta kai näin jälkikäteen ajatellen on niin, että japaninpystykiorvani oli sairaanhoitajaorientoitunut ja miesystäväni piti sairaanhoitajia taitavampina kuin muita ja oletti, että nämä saisivat mm päättää toiselle ammatin, kun olivat katsoneet, että mikä tälle sopisi. Mutteivät nuo taidot noin mene. Jos osaa arvioida tuollaisia, vieläpä paremmin kuin ihmienn itse, niin tarttee kyllä ihan silmämääräisesti, siinä vieressä eläen ja vieraammistakin osata sanoa, että miten jos on yöllä nukkunut liian vähän, niin miten menee seuraava päivä, meneekö rokulissa vai vähän kuin ei mitään ongelmaa, hyvin elelee. Ja onko yöllä vähän kuin poissa paikaltaan, että mitenkäs tämä nyt, vain eleleekö ihan hyvin ja reippaasti keskellä yötäkin, tekee mielekkäitä tekoja ja viihtyy. Ja niin ihmisestä voi moni terveitä elämäntapoja ymmärtävä tuttu ihan kokeilemattakin sanoa, että sopiiko tämä yötyöhön vai ei. Eli se, joka joutuu sörkkimään toisen elämää tietääkseen, ewi kyllä ole se viisain, ei ainakaan suomenkielisten suomalaisten keskuudessa. Ja sitä paitsi kunkin tulisi antaa itse päättää oma elämänsä, silläkaikkia syitä ei itselleenkään, saati sitten muille, saa sanoiksi asti, vaan joku tai jokin vain sopii ja toinen ei eikä se aina mene niin kuin olisi päätellyt, ja osuvat vaihtoehdot voivat olla paljon parempia kuin joku toimiva vaihtoehto vain.
D838. Parantavasta kontaktista
En oikein usko, että parantaja voisi olal hirveän henkilökohtaisissa väleissä parannettavaan ja säilyä terveenä. Tai kai joku joskus voi, muttei kai sitä voi suositella, jollei toisella ole omaa touchia miten saada se toimimaan ja pysyä terveenä. Mutta parantava kontakti on kai kuin että toss on sulle sulka, kato tollasen löysin, siis asiakeskeinen, parantavan elementin tuova ja ei kai muuten sen kummempia, paitsi että jollain lailla sosiaalinen ja keskustelevainen, mutten okien tiedä että miten. Mutta inakin niin kuin kävelyllä jos on kokeneempi ja tykkää ja löytää kaikenlaista öluonnosta, niin sanoo nuoremmalle polvelle että toss on sulle tollanen, katso.
D839. Sisätilojen tyhmentämä eläin ja terveet elämäntavat & puiden ihailemista
Jos eläin tai ihminen on tyhmentynyt, koska on ollut liikaa sisällä, auttaisivat siihen tietenkin terveet elämäntavat, etenkin reipas ulkoilu jossakin, missä on puita, ja luonnon kauneuden ihaileminen.
D840. Kasvojen nykyminen ja tekemisten hahmottaminen luonnollisen tervehenkisen elämän osasista koostuviksi
Kasvojen nykyminen tms kuulostaisi siltä, että ihminen yrittää tehdä teoriaperspektiivinsä perusteella mutta se ei ole ihan sama kuin käytäntö ja niin tulee liikaa yrittämistä ja osittaista toimimattomuutta, mikä johtaa useampaa yritykseen ja epävarmasti toimiviin ratkaisuihin sekä tyylissä' teorialähtöisyyden korostumiseen. Tällöin on jäänyt luonnollinen toiminta hahmottamatta. Kaikki toiminta tietääkseni koostuu terveiden ikiaikaisten elämäntapojen osasista, samoin elämänpiiri voidaan hahmottaa niin, esim. puu, käveleminen, katseleminen, toive, juoda vettä, laulaa, ym, ja silloin kehokin toimii enemmän luonnostaan, ihmisen eri puolet pelaavat yhteen löuonnollisella tavalla,
D841. 11-vuotiaalta aprikoosivillakoiraltani
Minulla on vuoden 2020 alussa 11 vuotta töyttäönyt aprikoosivillakoira, joka on tavannut olla ihan fiksu mutta viime ajat se on väittänyt olevansa toinen koira, enkä tiedä, onko se eri koira erit oivein (mm pidempiä lenkkejä) vai onko sitä vain uhkailtu, plus irtiotto vanhaan, kun nyt on pärjättävä ilman viime kesänä kuollutta japaninpystykorvaa. Mutta oli uusi tai vanha, niin se on kuitenkin tarjonnut muutaman parannusohjeen, jotka kyllä ovat koiramaisia, epätavallisia.
Näppylät aiheuttaa ja niiden paikkaa säätää sen mukaan kehon selkäpuolella asusteleva tai oleskeleva niityn kovakuoriaisten tapainen kovakuoriainen, koska olettaa näppylöiden sisällä kenties talvehtivan hyönteisen, jota haluaa vaalia. Sen kanssa jutellen voisi siis näppylöihin vaikuttaa, esim. liuottaa ne pois keväällä.
Hammaslääkäresitä kiltti on kazakhstanilainen hammastaikuri, joka osaa ottaa pois hampaita ja laittaa muiden hampaita tilalle niin että hampaat ovat tyytyväisiä ja ei tarvitse käydä hammaslääkärissä. Ja hiiret voivat oppia tuon taidon häneltä.
Nuorena Banjo joskus joi ihan lievää vesivärimaalaamisessa käytettyä vettä,jonka juominen kai aiheuttaa juoppojenm taidemaalarien huonon koordinaatiokyvyn. Se sanoi nyt myöhemmin tuohon parannukseksi,e ttä tarttee "ampua", siis karsia pois, torjua "kaikki nuoret", millä se kai tarkoittaa ruutumallisestri hahmottavia ja kai lakihenkisiä heistä etenkin. Tuo kai tarkoittaa noiden ruutumallisten karsimista pois mielessä pidetystä laajasta samas´istumis- ja kohderyhmästään taidemaalaamiseen liittyen tms.
20.2.2020 Villakoirani tuumi, että ei-syötäväksi-tarkoitettu myrkyllinen aine, jos sitä esim. eläiun syö, voi olla sellainen monien muiden eläinten mielestä, että se on juuri tiettyyn tarkoitukseen tarkoitettu ja niin myrkyllisyyden sijasta voi osaongelmana olla, että ainetta syönyt tulee monien muiden eläinten toimesta luokitelluksi siksi, mihin tuota ainetta käytetään eikä eläimeksi tai ihmiseksi. Ja silloin tarttis miettiä sen tekemisen kannalta, miten olal villakoira tms eläin tai ihminen, vähän kuin hassu puku päällä luulen.
3.4.2020 Luin netistä koronaviruksen riskiryhmistä ja ihmettelin, että miksi vanhukset ja sydän- ja verisuonisairaat niihin kuuluisivat, kun hengitystieinfektiossa luonnollinen riskiryhmä olisivat paljon tupakoivat. Tähän villakoirani huomautti tupakoiville, ettei ideana ole lopettaa tupakointyia kokonaan vaan vähentää sitä, sillä muuten tulee liian iso ero entiseen eikä se ole hengitysteille niin hyväksi, mutta että tarttee etukäteen valmistautua, kertoa keholleen,että jos sairastuu keuhkoputkentulehdukseen eli yskään tai sitten keuhkokuumeeseen, jolloin kai molemmissa erittyy limaa keuhkoputkessa, niin silloin tarttee olla tupakoimatta ja kehon tarttee osata se, olla varautunut siihen jo etukäteen.
16.7.2020 Filosofiaharrastunut villakoirani Banjo sanoo, että mouruava kissa saattaa olla filosofiaharrastunut, näkemyksellinen keskustelija esim. kreikkalaisen politiikan tapaan, mikä on mm keino opettaa afrikkalaiset maahanmuuttajat Kreikassa filosofisiksi.
9. syyskuuta 2020 Villakoirani Banjo pyysi kertomaan, että jos eläinlääkäri tekee leikkauksen, niin on ikävä, jos eläinlääkäri osaa ihan vain ohjeen noudattamisen verran muttei ymmärrä itse, sillä siihen on hankala pienen eläimen nojata. Tarvitsisi eläinlääkärillä olla omaa ymmärrystä niin kuin kai kuusikymppisillä jo on kokemusta. Minä tuohon, että ideana kai on, että leikkauksessa olija luottaisi omaan ikiaikaiseen terveyteensä, kehonsa ja vaistoluontonsa ikiaikaiseen terveenä pysymistä ja tervehtymistä koskevaan viisauteen ja saisi niin itse kehonsa parantumaan ja pysymään terveenä. Eläinlääkärin on kai vaikea oppia eläinten kehosta,e limistä jne haittamatta niin eläimiä, mutta voisi kai eläytyä eriluonteisten eläinten elämään, yhteen kerrallaan ja huomata siitä, miten sen luonteenlaatuinen, vaikkapa bambin vasa taiu vanha kääpiökoirauros, pitää elimiää'n, miten niitä eri tavoin rasittaa ja millä tavoin niitä virkistää ja tukee, mitkä niiden olot ovat ja miten se liittyy eläimen luonteeseen.
banjo sanoo, että hammaslääkärihiiret voisivat kerätä hammaskiveä koirilta, jo kotonakin tai sitten eläinlääkärikäynnillä, niin ei olisi hammaskiveä ainakaan paljon, ja ne voisivat kerätä vaikka joka päiväkin, niin ei olisi niin paljon hammaskiveä ja niillä olisi jokin työ, jsota saa palkkaa hiiren tarvitse,na verran.
Hammaskiveä voi koira liuottaa itse, joillekin koiraroduille tai niiden yksilöille se on tyypillistä. Siinä tarttee valita liuottavan oloinen sylki, koira kai miettii usein,e ttä mitä se liuottaa, niin hammaskiveä ainakin.
Banjo on ainakin nuorempana tuntunut ymmärtävän myös
fysiikkaa, ja niinpä kysyin siltä, osaisiko se neuvoa, miten
selitettäisiin koirille hammaskiven poisto ultraäänellä. Se sanoo, että
hammaskivi on kide tai ainakin tämä keino kuulostaa siltä,e ttä se olisi
kide tai kidepallukoista koostuva. Se kide värähtelee tietyllä
taajuudella, tietyllä äänenkorkeudella, joka riippuu sen materiaalista.
Niin kuin puuhuilun äänessä on sointi, joka riippuu puumateriaalista
eikä huilun pituudesta, niin myös muilla kidettä muistuttavilla aineilla
on tai voi olla oma sointinsa. Ja niin kun sillä äänenkorkeudella tai
taajuudella soittaa, niin juuri tuon tyypin kiteet värähtelevät, ja jos
soittaa lujaa, niin menevät rikki, kun taas muut aineet siinäv ieressä,
etenkin hampaat,eivtä väörähtele ja niin eivätrikkoudu, vaan vain
hammaskivikide katoaa kosteaksi tahnaksi suuhun, olen kuullut
kerrottavan. Mutta ihmsillä voivat hampaiden paikat irrota, ja niin
tarttis tietää juuri oikeat taajuudet, jotta voisi käyttää ultraääntä,
mutta se kai maksaa laitevalmistajalle jonkun ison summan, ja
käyttäjäksilapsi tms koululainen, jolla ei ole hampaissa reikiä.
D842. Lättäjalka ja hyvä vire & ensin vain muutama askel
Lättjalka liittyy kai voimattomuuteen ja huonoihin elämäntapoihin,epäevergisyyteen, mutta osin se on myös tottumus ja lihaskuntokysymys. Liikunta hyvällä tavalla, hyvällä kulkiess puiden vehreyden ihailemisesta saatavalla vireellä, ensin vain muutama askel, jotta oppii ja jalat vahvistuvat vähitellen, ja myöhermmin lihaskunnon ja taidon kasvaessa pidempiä matkoja hyvällä tavalla, jalka reippaan ketteränä. Ja lenkkarit, jotka tukevat jalkaa kimmoisaan juokuun, luulen, ei lättäjalkaisen laahustavia kenkiä.
D843. Sydämentahdistin ja ajattele lehdellisiä 2-3m korkeita nuoria puita
Sydämentahdistajaa kai tarvitaan, jollei sydämen rytmi ole kyllin vakaa tavalliseen elämiseen. Rytmityksiä oppii kai luontoa ihailemalla, siis luonnon rytmeistä, joita ovat etenkin puiden oksien ja haarojen kasvun reitit ja rytmit. Täysikasvuinen puu on vaativampi, monimutkaisempi. Toisaalta ihan pieneltä taimelta ei kai niin opi paljoa. Siksi jonkin verran pään ylitse kasvavat, olisikohan 2-3 metriä korkeat nuoret puut voisivat olla sopivia. Lehdessä olevat lehtipuut ovat kai sydänystävällisempiä kuin muut puut. Myös mäntyjä voisi kokeilla, kenties isojakin, kun männyn sanotaan opettavan osaamattomia.
D844. Sosiaalisuudesta lämpimämmän ilmaston asukkaan kanssa
Jos joskus etenkään talviaikaan on sosiaalinen Etelä-Euroopan tai tropiikin asukkaan kanssa,esim. harrastelee tuota kulttuuria, niin siitä voi tulla ongelmia lämpimänä pysymiselle, jollei ole varovainen ja huolehdi, että pysyy itse erillisenä toisen lämmönsäätelyyn nähden: mm verenkierto, kehon lämpötila, sen säätäminen, seuran piutämienn ympäriöivälle ilmalle, lämmöntuotanto, ruoka, elämäntavat, elämänrytmi, kehon lihasjännitykset, yms. Hyvä olisi, jos hahmottaisi henkilön lisäksi myös ympäristön lämpötilan, kosteuden yms olosuhteet ja sään ulkona sekä summittain elämäntavan, niin että itse vertautuisi oman ilmaston säihin ja niiden vaatimuksiin ja toinen erillisenä oman ilmastonsa säihin ym vaatimuksiin. Ja ruuat korvaisi omaan ilmastoon vastaavasti sopivilla, esim. fetasalaatin kai jauhelihalla ja vihanneksilla.
D845. Kamalat kohtelut ja mieti kuka haluaa sentapaisia omina valintoinaan
Yleensä, jos jostakin tulee kamala kohtelu, jota ei tunnu saavan noin vain pois päältä, niin se on jonkun muun esittämä toive, josta joku on luullut, etteo kyseinen henkilö voi toivoa sellaista, ja niin he ovat siirtäneet toiveen ihan vain jollekulle muulle kuintämä muu olisi tehnyt pahan teon, valehdellut moisen.Mutta ihmiset ovat hyvin erityyppisiä ja siksi heillä on eri toiveetkin ja yleensä niille on perustelut, jotka toistamalla hänen tuttunsa helposti uskovat, että on hän voinut toivoa niin tai olla kovin sentyyppinen. Mutta tietenkin nuo toiveet voivat joskus mennä pieleen, niin, että olisi sallittava korjaamismahdollisuus, esim. aikuisempana korjata pois lapsuuden erehdyksiään sen sijaan, että siirtäisi niiden tuottamat tilanteet muille, jotka eivät ole niitä aiheuttaneet, ja noilla muilla etenkin kuuluisi olla purkamisoikeus.
Esim. pikkuveöjeni lapsuudessaan valitsi, että hän haluaa mahdollisimman paljon vihollisia itselleen, niin sitten aikuisena on osaavainen sellaisissa jutuissa. Ja isäni aina joskus sanoi, että hän ei panisi pahakseen pyörätuolissa istumista, koska haluaa lukea paljon. Niin että voivat ihmiset toivoa mahdottoman kuuloisia, mutta olisi heille sallittava myös perumisoikeus. Sen sijaan noita epätavallisia valintoja ei saisi siirtää kenellekään muulle.
Kamalia kohteluita tulee myös, kun ihmiseen kohdistetaan jollekulle muulle sovitettu kohtelu, esim. joku on lättänän tyylinen, niin ei saa sitten muilta elämänsisältöä ja elintilaa karsia siksi, että luulee lättänyyttä ohjeistukseksi tms. Mutta siinäkin auttaa usein, kun tunnistaa, kuka on suunnilleen sellainen tavallisilta valinnoiltaan, tavalliselta elämäntavaltaan ja tekemisentavaltaan sekätaitotasoltaan ja onnistuvuudeltaan, nojaavuudeltaan.
D846. Häiritsevä hyönteisten, hiirten tms ääni ja oksanpätkät talon rakenteissa
Suorat tyhjät pinnat ja suorakulmaiset muodot eivät aistiympäristönä tue viisautta, ja niin voi olettaa, että jos jossakin on sisustettu samaan tapaan neliskanttisen ilmeettömästi, niin jos sisäll' on hyönteisiä, hiiriä tms, jotka pitävätääntä, niin se voi olla epäviisaampaa kuin jos talon rakenteissa olisi pikkuoksan pätkiä tms luonnollisenrytmistä viisauttra tuomassa. Myös ikkunasta näkyvä luonto ja ruoka voivat tyynnyttää pienten eläinten mielialaa.
D847. Tumma hyökyy päälle ja satsaa sivistykseen ym yleisesti hyväätekevään
Jos joskus käy niin, että jokin tumma tuntuu hyökyvän päälle, oli se sitten epäonni tai sairastaminen tai huono vaikute tai ihan vain olo,niin silloin on kai elänyt liian kapealla perspektiivillä. Olisi tarvinnut satsata enemmän sivistykseen. Se, millä tavoin sivistykseen olisi itse satsattava, riippu kai elämänvaiheesta ja elämäntavoista, elinympäristöstä, ammattialoista, joiden kanssa on tekemisissä, yms. Ja sivistyksen lisäksi muuhunkin hyväätekevään, mitä ihmiset yleensä toivovat ja millä on yleisesti hyväätekevä vaikutus elämään, vaikkei aina kunnolla tietäisi että miten ja miksi.Niin ne kumminkin kantavat ja tuovat turvallista elämän virtaa, turvallisempia oloa ja terveyttä, hyvää mieltäkin ja sosiaalista toimeen tulemista sivistyksen merkeissä.
5.3.2020 Tänä internetin aikakautena moni olettaa, että tuttavat, etenkin vain netin kautta tutut, harrastavat internettiä jonkin verran, ja niin jos on taukoa eikä ole netissä esillä tavalliseen tapaan, niin jotkut kai huolestuvat ja saattavat olettaa, että on sairastunut tai käynyt jotain, mikä estää esim. valokuvien laittamisen nettiin tai viimeaikaiset päivitykset, ja silloin jokin laajemman ympäristön luoma elintila jää pienemmäksi. Kenties olet heidän silmissään voinut myös muuttua vähemmän tärkeäksi henkilöksi, jolle ei ole niin isoa paikkaa maailmassa kuin sinun kivojen tai tröäkeiden nettijuttujesi tekijälle. Mihin auttaa jokin lyhyt päivitys siihen nettiblogiisi tai mikä se nyt onkaan, missä sinua kai kaivataan.
D848. Ei kestä mitään ja elämän pääelementtien valikoiminen huojentavan hyväätekeviksi
Jos ei kestä oikein mitään, niin jotkin elämän pääelementit ovat yleensä kovin rasittavia, esim. työ, puoliso, sairaus, asuinpaikka yms. Se, mikä on rasite, riippuu yleensä ihmisestä, mm tämän arvoista, taitotasosta ja mukavuusalueesta. Jotkin henkilöt voivat kuitenkin olla rasittavia useimmille, samoin jotkin muutkin asiat. Siksi pitäisi kokeilla erilaisia elementtejä, että mitä niihin vaihtaminen vaikuttaisi. Jollei henkilöllä oikeasti ole vaivaa vaan hän vain haluaa olla sosiaalisesti lellittävänä, niinhän kenties näin pyrkii saamaan kalliitta vaihtoehtoja itselleen. Mutta yleensä olisi valittava kylin huokeisrta, taloudellisesti ja muuten mahdollisista vaihtoehdoista. Esim. ihmisten välillä voi valita niin,ettei mieti jotakutra eikä ole hänen seurassaan eikä suunnittele hänen seurassaan tehtäviä vaan miettii jotakuta muuta ja on sosiaalisesti hänen seurassaan, auttaako se, kuka auttaisi, kuka olisi hyvä vaikute niistä, jotak haluavat seuraasoi? Paikkakuntia voi harrastaa netistä, esim. suunnista ensin niiden päävetonaulojen mukaan ja sitten harrastella hiukanja miettiä, tuliko parempi elämä silloin ja saiko itselleen tilaa,vai joutuiko liian erilaisten joukkoon. Ja ammattialoja on erilaisia, niitä voi katsella esim. työvoimatoimiston sivuilta. Sivistyson perusratkaisu huojentamaan oloa hyväätekevin tavoin, jotka ovat tervehenkisiä.
D849. Epidemiatiedottamisesta
Nyt koronavirusepidemian aikaan on uutisissa ja radiossa ollut juttua melkein yksinomaan koronavirukseen liittyvistä asioista. Se on vähän kuin olisi jatkuvasti lääkärin vastaanotolla, kun jokainen toimittaja kuulostaa keskustelleen asiasta lääk'ärin kanssa, ja niin sävy on uhkaileva ja varoittava, kuin vallanhaluinen. Sellainen ei sovi mediaan, sillä median on tarkoitus ylläpitää tavallisen elämän sujuvuutta. Lääkärin vastaanotto on tavallisen ihmisen sairastavimpia hetkiä. Se ei ole huojennus tavallisestri kovasti niskassa painavaan sairauteen, vaan lääkäriin on tullut lähdettyä jonkun henkilön ohjeen myötä ja yleensä itse tauti ei niin kovin paina etukäteen, mutta lääkäri tai terveysasema on kovin paljon tautien kanssa tekermisissä olemiusta ja kotiin palaaminen on huojennus. Kotona kuuluisi olla media, joak tuo tavallisern elämän osaamista, ei tautialtistusta kuten lääkäri. Monen tottumuksiin kuuluu medfian seuraaminen, ei sitä saisi vaihtaa tautialtistukseen, ei sellainen paranna vaan lisää epidemiaa.
28.3.2020 Nettiuutisten mukaan koronavirusepidemia saattaa kestää kuukausia, esim. 3-6 kk. Nykyisellään on liikuntaharrastusten liikuntaryhmät peruutettu tartuntavaaran välttämiseksi. Kuitenkaan ei ole hyvä lopettaa liikunnan harrastamista tai vastustuskyky taudeille laskee. Siksi olisi harrastettava liikuntaa ulkoillessa, kotioloissa yms.
8.4.2020 Nettiuutisissa on edelleen suurimmaksi osaksi vain koronaan liittyviä uutisia. Tänään yksi uutinen kertoi, että jokin, en muista mikä, saattaa pidempään jatkuessaan johtaa siihen ja siihen vaivaan, mikä oli selvästi isompi vaiva. Se on kai lääketieteen tavallista tiedottamista: varoitetaan ongelmasta vasta kun se tulee vastaan. Mutta kun on iso porukka ihmisiä, jotka voisivat keksiä keinon välttää moista ja joista ainakin moni olisi osannut vähentää altistusta jo alun perin, ei pitäisi uutisoida nyt vasta vaan jo aika alussa ohjeissa olla, että on hyvä välttää sitä ja sitä, ettei tulisi pidemmän päälle sen ja sen tyyppistä vaivaa.
Uutisten moni lääketieteen alan lähde / tyyli on vaikuttanut tautiriskiä lisäävältä, mutta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedotteiden objektiivisuus ei ole vaikuttanut tuovan tautialtistusta, ei ainakaan ollenkaan niin paljon kuin lääketieteen alan tiedotus yleensä. Että sillen positiivinen poikkeus, josta voisi jotakin kai oppia.
13.4.2020 Koronavirusepidemiasta tulee mieleen, että onko korona sittenkin kasa vilustumisoireita ja lääketieteen alan ihmisten vaikutetta yms, mitä luonnostaan muutenkin olisi epidemia-aikana, ja kuolleisuuden kasvu johtuisi siitä, miten lääketieteen tuoma tautialtistus nostaa kuolleeisuuden riskiä. Että onko tarkoitus kokeilla ilman epidemiaa, mitä pelkkä epidemiatiedotus jaepidemian vastaiset toimet tuovat sairautta ym hankaluutta & ongelmia yhteiskuntaan ja ihmisille. Esim. olen jostakin joskus kuullut, että sairaalassa yritetään pitää pöpöaltistus mahdollisimman pienenä mm sillä, että kehon lämpötila olisi alempi, mutta sehän tuo helposti vilustumissairauksia ja jatkuessaan voi mm tuoda kuoleman keuhkokuumeeseen, mikä kai nytkin on koronassa kuoleman syy, tai joku sellanen.
17.4.2020 Luin nettiuutisista joidenkin tekemästä ilmeisesti matemaattisesta tms mallista,jolla oli arvioitu epidemian leviämistä ja kestoa, jos ihmiskontakteja oli vähennetty tietty prosenttimäärä. Muttei mallissa ollut otettu huomioon sitä, miten liikunnan vöhentäminen ja tavallisen positiivisen elämänsisällön yms puuttuminen vaikuttaa pidemmän päälle sairastuvuuteen ja siihen, miten vakavana taudin sairastaa. Kuitenkin on olennaista terveyden kannalta, elääkö tervettä elämää vai jotenkin vajaata,ja onko hyväkuntoinen liikunnan harrastaja vai kuukausia ollut pääosin liikkumatta. Myös henkiseen jaksavaisuuteen vaikuttaa se, miten tervehenkistä elämä on, onko esim. työlle ja opinnoille kunnollista vastapainoa, vapaa-aikaa, ja henkinen jaksavaisuus taas vaikuttaa siihen, miten viisaasti osaa varotoimet huolehtia vai romahteleeko tekeminen siihen sun tähän, kune i jaksa huolehtia kunnolla, ja se siis on iso ero tautialtyistuksessa, jota tilanteet tuovat. Siksi harrastukset olisivat kovin tärkeitä, vaikka niissä kokoontuisi aina se sama kymmenen henkeä tai vaikak enemmänkin. Ja ylipäätään vaikuttaa siltä, että aiemmin sairastav sairastaisi taudin leivempänä, jos se yleisestä vastustuskykyisyydestä ja elämän tervehenkisyydestä kiinni on.
3.8.2020 Uutisissa mainittiin, että ehkä suositellaan maskien käyttämistä julkisilla paikoilla koronaepidemian vuoksi, mutta ainakin kuvissa maskeja näyttävät käyttävän mielellään lämpimistä maista kotoisin olevan, joille kylmä ilma tuntuu kai viiltävältä hengittää jamaskin kanssa on paljon mukavampi heille, lämpöisempi. Ja sitten taas, jos Suomenilmaston tapaisinolosuhteiisin tottunut on käyttänyt maskia,niin on tuuminut, että maski on kuuma pöpöpesä,ihan järjetön ja tekee hankalammaksi hengittää. Eli eikö pitäisi erotellä etelämaalaisten maskin kaipuu näin ilmojenviiletessäja toisaaltaväite, että maski suojaisi pöpöilötä.
D850. Desinfioinnista tartuntojen välttämisessä
Nyt koronaviruksen aikaan matkustin bussilla ja menomatkalla oli bussinkuljettaja sairaalassa töitä tehneen lääketieteen alan ihmisen oloinen, ja niin tyhjässä bussissa pöpöinen tunnelma sairaalapöpöjen tapaan. Tuulettimen ilmassa oli desinfiointiainetta, joka kävi silmiin. Siitä, kuten usein desioifioinnista, tulee mieleen, ettö jos desinfiointiaihetta joutuu kehon kanssa tekemisiin, niin tulee kehon kannalta liian pöpötön, liiaksi vaikka omaa tervettö suojaavaa pöpökantaa oleva tilanne kuin pakkasella ulkoillessa. Siihen sitten kun lisää pöpöt, niin omat pöpöt ei oo suojaamassa jas tulee tautipöpöjä pläjäys, eli tartuntavaara on kasvanut paljon siihen nähden, mitä se muuten olisi.
Kanssa mitä pöpöistä ymmärrän, niin jonkun tietyn paikan tai tekemisen pöpö siihen paikkaan ja henkilöön liittyvänä, minkä pöpöse alunperin on, on selkeä ja kai jotenkin sellainen, että elimistön luulisi ymmärtävän, miten sen kanssa on hyvä olla tekemisissä. Sen sijaan sama pöpödesinfiointiaineella osin tapettuna ja toisenlaiseksi tunnelmaltaan muokkautuneena onkin mysteeri, likapöpö, selvästi epäterveellinen. Siksi luulisi, että parempi pestä kuin desinfioida, ja että desinfioinnin jälkeen kuuluisi levittää jotakin tavallista tervettäpöpökantaa vähän kuin kesäilma kesällä tms.
8.4.2020 Katso kenties myös
pöpöjen puute 81. Liika antiseptisyys ja suomalaiset elämäntavat6.7.2015
pöpöt C654. Bakteerit liittyvät elämisentapaan ja tunnelmaan 17.8.2018
B470. Pöpötartunnat ja sosiaalinen maailmankuva, että kuka harrastaa mitäkin harrastusta mitenkin taitavasti, yms 14.3.2017
pöpötartunnoista D782. Etelämaalaisten bakteerihyökkäykset ja terveet elämäntavat 11.8.2019
C606. Pöpötartuntuojen välttämisestä altistustilanteissa 18.6.2018
D851. Iän myötä tullut tokkuraisuus ja tavallinen nuoren ihmisen puhtaus
Jos esim. lautasen jättää pesemättä, kun se näyttää puhtaalta eikä siinä ole mitään sottuista ruokaa ollut, niin siitä syönelle tulee tokkuraisempi olo, pöhnäisempi. Sama on, jos on samat vaatteet eikä muista pestä niitä aina kyllin usein. Tarttis vaihtaa vaatteet ja oeseytyä saippualla, shampoolla yms nuoren ihmisen tapaan, niin iholle ei kävisi sama, vaan olisi virekämpi olo. Samoin paikat, joissa oleilee paljon ja viltit, vuodevaatteet yms on hyvä pestä nuoren ihmisen tapaan useasti, siis huolehtia puhtaudesta niin, että on kiva elää siinä.
D852. Koronavirus ja erittele muut sairastumisen aiheuttajat esim. vilustuminen
Koronaviruksesta on jo pitkä kohta 826., jonka kopioin tähän, mutta luulen, etteivät kaikki huomaa sitä, kun sillä on eri otsikko, ja siksi teen koronaepidemian vuoksi tähän tämän uude, näin alkuun kopioidun kohdan.
"torstai 23. tammikuuta 2020
D826. Koronavirus /Kiinan maksatulehdus ja keitetty pinaatti & maito + vesi
Kiinan maksatulehdus ja keitetty pinaatti & maito + vesi25.1.2020 Tuli mieleen, että tulisko tollasen näkönen kuin uutiskuvien koronavirusjutuissa, jos oliis aasialainen syönytlänsimaista varastettua ruokaa, siis ei aasialaisille ollenkaan sovitettua, ei heitäö varten valikoitua?
Ja kanssa, voiko olla että jotkut kiinalaiset syövät vain nuudeleita, eli tarttisko kokeilla vihanneksia ylipäätään, esim.porkkanaraastetta?
28.1.2020 Voikohan tuo nettiuutisten koronavirusjuttujen kuvien vaikutelma syntyä, jos nuo ihmiset epäilevät, että mitäköhän on tapahtunut, onko jossakin ydinpommi tms isoa, mutteivät tiedä, heidän ymmärryksensä ei riitä vastaamaan saatavilla olevan tiedon & vaikutelmien perusteella, ja niin he vain arvailevat ja saavat luulotaudin. Parempi olisi olla arvailematta ja vain elää niin, ettei itse pahenna tilannetta, lähinnä sivistystä arvostaen siis, yms.
"Thursday, January 30, 2020
Chinese coronavirus
Did people wonder if something had happened quite near, like an atom bomb or some other attack, and that left them feeling like the disease, but they did it in uncertain ways, not knowing for sure?
" If there is something big wrong in the world, one often gains a quite serene place if one does not spend much time pondering about it and worrying but instead tries on one's own behalf to not to worsen the situation at all, whatever it is, and that means following civilized wisdom, living an ordinary life and doing positive things."
22.2.2020 This kind of disease would make one feel as if stomach somewhat turning at the same time as one is unsure, kind of without proper grounds like if one tried to figure something social but used wrong word in it and so it went wrong and one was kind of wobbling "outs where am I?", and could have vomitting too but not necessarily, and has kind of body turning bad like eaten too old sausage, both like having eaten and one's own body turning somewhat similar. The reason is that one uses social reasoning that is too unsure and went wrong, and was maybe based on some social observation or some piece of knowledge and one begun to think that such is there, what then is such somewhere elsewhere too, and in too many places there was something like taht wrong. But that was not the error so much since it is just an observation but not very sure about what kinds of things thiose are and what causes them. But the problem is that the person did not use civiliced wisdom in thinking of the society and of the world, did not think of all people at the same time and how people follow civiliced ways and cure things to good for life via them, and did not invest mainly in civiliced ways, which would have been the cure."
13.3.2020 Ylen nettiuutiset kirjoittavat:
"Koronatauti COVID-19:n alkaa tyypillisesti kuumella, kuivalla yskällä ja väsymyksen tunteella. Siihen voi liittyä myös päänsärky, nuha, kurkkukipu, hengitysvaikeudet, lihaskipu ja joissain tapauksissa myös ruoansulatusongelmat."
Tuo kuulostaa lähinnä jonkun ihmistyypin tavalliselta ololta, siis sen vaikutteelta, vähän kuin tietyn ruumiinrakenteisen ihmisen vaivat liittyvät hänen elämäntapaansa. Lukee paljon, polttaa tupakkaa, oleskelee kuivissa sisätiloissa, syö jotakin erikoista kuten esim. oliiveja, kenties pinttyneen hien kyllästämät kengät. Joku sellainen kuin kirjallisuustiedettä lukenut, toimittaja tms, kai laiha kiinalainen mies, tms. Joku kiinalainen kai voi saada paljon vaikutetta joltakulta tuollaiselta ja sitten noita vcaivoja, mutta silloin tarttis varoa liian ykispuolista vaikutetta elämäntavanb osalta ja arvostaa terveitä elämäntapoja enemmän. Muttei tuo epidemialta kuulosta vaan kiinnostavalta toimittajalta tai suosikkikirjailijalta tms.
15.3.2020 Muttei siis kaikki tuon tyypin ihmiset tartuttais, vaikka heillä ois kuiva yskä tms, vaan vain jos tulee heiltä kamalastri vaikutetta niin kuin jos on sellainen heila tai ihailee vaikka sellaista kirjailijaa kovin, vai koronavirustoimittajaa? Ja luultavasti tauti ei silloinkaan ole niin vakava vaan sillä peitetään ydinpommin tuhot tms. Mutta voihan olla, ettei terveenä pysymisen taito ole silloin yhtä hyvä, tms. Tuollaiseen kuivaan yskään auttaisivat kenties terveet elämäntavat, katso kohta 12. sokeritauti ja positiivinen asenne luonnollisiin virikkeisiin.
16.3.2020 Noissa oireissa nuha ja kuume saattaisivat johtua tavallisesta vilustumisesta, lähinnä kai märistä kengistä, mikä on tähän vuodenaikaan yleistä. Joillakin miehillä on maneerinaan yskäistä kuivasti puheenvuoroaan aloittaessaan tms, ja siitä voi sosiaalista kautta tulla vaikutetta.
18.3.2020 Päänsärky voi johtua siitä, että on juonut liian vähän vettä, kun on kuivan ihmisen vaikutetta.
Koronavirusepidemian myötä medissa on ollut paljon vaikutetta lääketieteen alan ihmisiltä ja heistä kai suurin osa on naisia ja naisert tuppaavat yleensä olemaan vähempiruokaisia kuin miehet, mistä voi tulla vaikutetta. Samoin kevät vaikuttaa vähempiruokaisuuteen päin.
Tautien nimet kai usein valitaan niin, että ne antaisivat jonkin vinkin siitä, miten parantua ko taudista. Engl. "coronation" tarkoittaa kuninkaan tms kruunaamista. Onko jostakin, esim. Japanista, tullut kruunausaiheista vaikutetta? Tai sitten auttaisiko tautiin, jos korottaisi itsensä ja arvostamansa ammattialat, kun lääketieteen vaikute näyttää kovin sairastavaiselta ja muut ammattialat taas usein omaavat osaamista terveestä toimintakyvystä, sen ylläpitämisestä, yhteiskunnan toimivuudesta, yms.
20.3.2020 Ainakin itselleni on viime päivinöä tullut jostakin paastoavien vaikutetta, kuin yrittöiusi mahdollisimman vähällä ruualla selvitä pitkään. Voi olla, että jotkin koronasta tiedottaneet poliitikot paastoavat, mutta ainakin heidöän vaikutteensa on ollut epäviisasta, pakottavan skriik skrääk -tyyppistä tuoden särkyjä, eikä esimerkillisen viisasta kuin uskonto.
22.3.2020 Johtuneekohan siitä, kun korona on ollut niin mediassa esillä, niin ihmisiltä ja mediasta tulee sosiaalisena vaikutteena muodollista tms köhää ja taipumusta sairastua tavalliseen flunssaan. Kuiva köhö on kai epäenergisempi kuin tavallinen yskä. Voiko olla, että jos vaikute on vanhoilta, jotka ovat epäenergisiä, nii juuri vanhat ihmiset ovat taipuvaisia pitämään heille seuraa ja siksi sairastumaan pahemmin? Tavallinen flunssa menee kai ohitse jostakin mehevämmän kautta kiertäen, vähän kuin vihannekset tai ehkä juuri viherkasvit ikkunalla, eikä epäenergiseltä kohdin niin terveesti, luulen.
23.3.2020 Katso myös C654. Bakteerit liittyvät elämisentapaan ja tunnelmaan 17.8.2018 http://parantamisesta4.blogspot.com/2018/08/bakteerit-liittyvat-elamisentapaan-ja.html mutten tietenkään varmasti tiedä näitä
25.3.2020 Muutama päivä sitten kaupungilla käydessäni kaikki autolla ajavat vaikuttivat kovin reippailta ja urheilullisilta, terveinä pysyviltä. Tänään kaikki ohitse ajaneet autot vaikuttivat liikaa koronauutisia seuranneilta ja siitä jotenkin huonovetoisiksi menneiltä niin, että monen sairastuminen voi olla serurausta koronauutisten paljoudesta ja muun elämän vähyydestä. Terve järki sanoo, että tavallisten tervehenkisten aiheiden ja kiinnostuksenkohteiden kanssa pitäisi olla suurin osa ajasta, ainakin 80%, niin pysyy paremmin terveenä. Nyt ovat reilun viikon uutiset melkein kaikki liittyneet koronaan, ja monen ihmisen elämän kuviot ovat muuttuneet koronan vuoksi, mikä sitten tuo tautialtistusta lisää.
Tässä taas yksi kaukaahaetumpi selitys omasta kokemuspiiristä. Tuosta, kun tuo tauti on oireiden kuvauksen perusteella kuulostanut vaikutteelta tietynlaiselta ihmistyypiltä, joita esim.voisivat olla pohjoiskorealaiset, niin karkeasti sentyyppinen ihmistyyppi voisi olla kanssa tää, kun katselin Youtubesta vanhoja Euroviisuja ja jäin miettimään, että Euroviisuja varmaan katsotaan muissa maanosissakin, että olisiko Euroviisujen tehtävänä maailmanrauhan luominen ja Euroopan suhteiden muiden maanosien ihmisin, niin noita muiden maanosien televisiokatselijoita jostakin tulleen mielikuvan varassa miettiessäni sävelsin harmonian, ettämiten tulisivat eurooppalaisittain juttuun https://composingmelodies.blogspot.com/2020/02/cooperating-in-european-way.html , ja Suomen tämän vuoden Euroviisu-kappale oli samantapaisen kuuloinen, niin että matkikohan joku tuota ihmiskuvaa, mutta se oli jostakin mieleen tullut mielikuva vain,ei tavallisen ihmissilmäni edes, ja pikemminkin ongelman kohdalle ratkaisten sävelletty kuin juuri parhaisiin harmonisimpiin ihmisiin esikuvina satsaten.
27.3.2020 Luulisi, että jos tuollainen tauti kuin korona on jollekulle vaarallinen, niin se johtuu epäenergisyydestä. Niinpä pitäisi satsata elävöittävyyteen, jota tuo etenkin luonto, sää, linnunlaulu, akuniisti rukoileminen, yms
Tämän blogin kohdasta Elvytys elävöittämällä:
"Elävöittävää on mm kuluvan vuodenajan viehätys, musiikin tenho ja kauneus, kauniisti hyvän toivominen, elävittävä rukous, suvivirren kaunis sointi, auringonaiste ja vehreys, linnunlaulu, tunteidenmukaisuus, tervehenkisyys, huojentuminen, hyväätekevyys, kaunis linjaus maailmassa, tilan saaminen omimmalle itselle tervehenkisesti, vapautuminen, loma ja vapaa-aika, luonnollisuus, pakottamattomuus, tunnelmien aistiminen, hedelmät ja vihannekset,..."
28.3.2020 Nettiuutisissa mainittiin, että joillakin olisi Kiinassa korona alkanut ripulilla, mutt ripulihan on kai usein hermostuneisuuteen liittyvä oire, eli on saattanut tulla ilman infektiota. Samoin kai hengenahdistus tms on usein hermostukseen ja kauhuun liittyvä oire, mutta flunssa tms vilustuminen on eri juttu. Koronan oireissa mainitut lihaskivut voivat kai joillakin olla kauhistuklsen oire: "hui kamala, miten nyt noin huonosti on henkilökunta/viranomaiset huolehtineet asioista", joka olisi kai ontto kivuliaan oloisena köäden ja keskikehon liikeenä näkyvä tuntemus vatsalihasten tienoilla.
29.3.2020 Jos on tuolla tavoin raskasta ja ruskeaa oloa kuin noissa alun Kiinan koronaviruskuvissa, vähän kuin olisi joku tuttavapiiristä kuollut ilman, että tietääs iitä, niin onkohan se sitä, kun on jäänyt jokin suuri asia huomioon ottamatta, esim. jätetty uutisoimatta tai kerrottu ihan toisin kuin on tai väitetty toiseksi asiaksi, mihin kai auttaisi kuulostella, että mikä asia se voisi olla, kokeillen, ja että mikä uutinen huojentaisi olon, korjaisi tilanteen tervehenkiseksi.
30.3.2020 Auttaisikohan köhään männyn vehreiden vihreiden oksien ajatteleminen?
Epidemiatiedottamista on ollut kamalan paljon. Itse ainakin olen tottunut seuraamaan uutisia useasti ja nyt ei tavallisia uutisia ole ollut melkein ollenkaan vaan vain tautitiedottamista. Mikä osa koronaepidemiasta siis voi olla ihan vain lääketieteen alan ihmisten vaikutetta, voiko esim. kuiva yskä olla lääkäreiltä ja sairastavuus ja joidenkin vakavammat sairaudet sitä, mitä tavallisesti sairaalassa tms tautien keskellä käy? Oireiden kuvauksissa on ollut sellaista, mikä muutenkin tulee vuodenajan mukana kuten ruoka ei sula ja märät kengät tuovat kuumetta ym vilustumisoireita.
1.4.2020 Nettiuutisissa oli kuva koronan vuoksi sairaalaan joutuneesta italialaisesta. Siitä sai vaikutelman, että häntä jonkin ryhmän kanssa oleminen ahdisti niin, että sai siitä hengenahdistusta. Tuo ryhmä olisi voinut olla jotkin hyönteiset, jotkin kiinalaiset naiset, lääketiede, jotkin pojat koulun yläluokilla, tms ja se oli joko tuon ryhmän seura siis sen näkökulma tai sen vaikutus tai sen muodostama uhka tai sitten hyönteisten tapauksessa sen elämäntilanne eli talvehtiminen. Silloin olisi auttanut vaihtaa ryhmää, jota mielessään pyörittelkee, jonka seurassa omasta puolestaan on, ja lisäksi turvata johonkin hyväätekevään elämänviisauteen. Lisäksi tekstistä sai vaikutelman, että kipulääke, jota hän kotona otti ennen sairaalaan joutumistaan, on voinut olla hänelle tai tuossa taudissa sopimaton, oireita aiheuttava.
Tuon kuvan vaikutelma siitä, että koronapotilas piti seuraa joillekin kiinalaisille, jotka kenties sairastivat jotakin vilustumista ja limaista yskää, toi vaikutelman, että noita kiinalaisia kenties auttaisivat tavalliset vilustumisen hoito-ohjeet, ensisijaisesti lämpimät kyllin väljät (jotta niiden alla on lämmintä ilmaa ja kehon tuntemukset tuntuvat luonnollisesti) vaatteet, jotka peittävät mm ranteet, nilkat ja kaulan alaosan. Olisi kai olennaista kiinnittää huomiota siihen, miten kylmä ulkona on ja entä sisällä ja tuulettaa niin,ettei huoneilma olisi kostean oloista. Ja olisi kanssa syötävä sen verran, ettei lämmöntuotantokyky ole alentunut ruuan puutteen vuoksi.
Kun kaikki tsemppaavat, ettei vain tulisi koronaa, esim. kuivaa yskää ym, tai pärskittyä flunssassa, niin alkavat flunssat ym vilustumiset sairastetaan ja parannellaan eri tavalla, eri vireessä kuin tavallisesti, esim. "etten nyt vain yskäisisi"-vireessä, mikä tekee verenierrosta erilaisen, samoin kotonaoleilu muuttaa verenkiertoa aktiiviseen kenties liikunnalliseen elämään verrattuna, ja niin olo on flunssaisempi monella eikä niin heti taas parantuva kuin pienistä vilustumisista tavallisesti, samoin olo on epävarmempi tavallisen reippaan asenteen sijasta ja se kai heikentää vastustuskykyä sairauksille, vilustumisellekin.
"
4.4.2020 Ei saisi varoa niin paljon yskimistä, että jos on vilustunut ja olisi jotakin limaa, mikä pitäisi yskiä ulos, niin ei yskikään vaan sairastuu pahemmin.
Jos koronan varomisen vuoksi jäävät tavalliset tervehenkiset tekemiset & elämänsisällöt pois, niin luulisi sen heikentävän vastustuskykyä etenkin pidemmän päälle, sillä ihminen saa voimia niistä positiivisista asioista, joita arkeensa on kerännyt, samoin tehvehenkisyydestä eikä pelkästä sisällä istumisesta.
(Jos joutuu olemaan paljon kotona epidemian aikana, niin ehkä joitakin kiinnostaisi lukea tonttutaitotekstiäni, mutta se on kovin pitkä ja engallinkielinen, paljon linkkejä, mutta siis taitojan oppimisen ohjieta http://learntalents.blogspot.com/2018/09/gnomes-or-more-likelily-doing-things-in.html )
8.4.2020 Jos ilmaan suihkutetaan desinfiointiainetta, niin se tappaa tavallisia terveeellisiä pöpöjä iholta, ja jos sitten ilmassa on osin pöllähdyksiä pöpöjä, niin omat pöpöt eivät suojaa niitä vastaan yhtä hyvin kuin tavallisesti, häiritsemättöminä.
Katso myös, siis osoitteesta http://parantamisesta.blogspot.com
D847. Tumma hyökyy päälle ja satsaa sivistykseen ym yleisesti hyväätekevään 3.3.2020
D849. Epidemiatiedottamisesta 18.3.2020
D850. Desinfioinnista tartuntojen välttämisessä 25.3.2020
En nyt tiedä, miten pitkälle tautien nimet liittyvät käsitykseen siitä, mitä nuo taudit ovat, mutta jos korona liittyisi korottamiseen tai engl. kruunaamiseen, niin alkuun uutisten koronatiedotuksissa näytti olevan kuvia naisista, jotka pyrkivöt omaksumaan nuoren miehen tyylistä asemaa, vaikka olivat hoitoalojen ihmisiä ja siis eri osaamisella ja erityyppisistä asioista huolehtivia eri tapaan, minkä olisi pitänyt luonnostaan näkyä heidän tavallisessa olemuksessaan ja luultavasti näkyikin, ja nuoren miehen tyyppinen asema taas liittyy usein koulperspektiivin käyttöön ja armeijan käymiseen eli sen tyyli kuvastelee noita vahvuuksia, kertoo niistä eikä asemasta ylipäätään. Asema on sellainen juttu, että kun toisilla on sitä, niin se usein näyttää paljolta mutta sitten kun itsellä on sitä, niin se on usein vain jokin tehtävä, joka on huolehdittava ammattitaidolla, jota itsellä kyllä on, eikä mikään päätäntävalta tms, eli se on lähinnä velvoitevaikka liittyykin omaan ammattitaitoon, mutta eri alojen työmoraali ja työtehtävien joustonvara ovat erilaiset, samoin niiden vaikutykset ja luotettavuudet yms sekä se,mihin elämänaloihin ne erityisesti nijaavat, ja niin ulkonäkö ja tyyli ovat erilaiset mutta se on vain selkeää niin, kommunikaatio pelaa niin eikä toisen ihmistyypin piirteiden kautta, vaikka onhan niin, ettei kaikille piirteille kuulu asemaa.
Jos ajatellaan, että kun epidemia-aikana yleensä tulee runsaasti vaikutteita lääketieteen henkilökunnalta, niin saisiko silloin laajemman ryhmän terveiden elämäntapojne osaamisen avulla selville, mikä esim. lääkärien kuivaan yskään auttaisi. Jos he jopa kuolevat siihen, niin syynä on kai kuivan yskän epäenergisyys, mihin auttaisi juuri tuo tervehenkistäminen männyn vihreitä oksia ajattelemalla.
Tuli mieleeni, että koronaviruksen riskiryhmäksi mainitut yli 70-vuotiaat ovat kai usein hengellisesti harrastuneita ihmisiä ja niin heidän paranemiskäsityksensä pohjautuu kai erityisesti elävöittävyyteen yms hengellisellä suunnalla hienoviritteisesti toimivaan tervehenkiseen ja eheään, kun taas lääkäri, jolla on kuiva köhä, on kai kraahh-mallinen, epäenerginen, jokseenkin palikkajärkinen, varsin kaukana hengellisen näkemyksen jatkuvasta ymmärtämisestä ja noudattamisesta, ja niin parempia hoitamaan vanhuksia olisivat kai ne, joilla hengellisellä suunnalla olevaa näkemystä erityisesti olisi, kai naiset, vanhat sairaanhoitajat, hengellisesti nökemykselliset, yms.
29.4.2020 Nettiuutisissa oli tehohoidosta koronaan liittyen, sanottiin mm munuisvaivojen lisäävän taudin vaarallisuutta. Voikohan se johtua siitä, että keho on mieliala on kääntynyt pissaan liittyviin toimintoihin päin ja ei niin hengitykseen, mihin ehkä auttaisi, jos näköpiiriss' olisi viherkasveja tai puita ikkunan ulkopuolella. Samoin tuli mieleen, että olisiko potilaan prempi olla kyljellään tai mahallaan eikä selällään.
6.5.2020 Nettiuutisissa oli kuva koronaan sairastuneesta, joka ei tuntunut saavan happea kunnolla keuhkoihinsa. Se vaikutti siltä kuin hänellä sillä kohden olisi ollut afrikkalaista vaikutetta, jolle oli tyypillistä, että halusivat vähemmän happea. Siihen auttaisi huolehtia, että samaistumisryhmät ovat nykyisen ilmaston ja kulttuurin ja kenties muiden samantapaisteb maiden.
9.5.2020 Tänä koronaepidemiakeväänä on ilmapiiri ollut jotenkin lättänämpi, tautiaiheen lätistämä, etenkin mediassa, ja se tekee elämästä ankeampaa ja työn laadusta heikompaa. Tässä eilinen sävelmäni, joka yrittää tuoda omaa rauhaa ja laatua vaikka häiriöitä olisi https://kokonaiskuvat2.blogspot.com/2020/05/a-melody.html
10. kesäkuuta 2020 Nettiuutiset kirjoittavat koronan jälkioireista: "Potilaat ovat kertoneet muun muassa aaltoilevasta kuumeesta ja nivelsäryistä, uupumuksesta, väsymyksestä, hengitysoireista ja sitkeästä yskästä." Nämä kuulostaisivat siltä,e ttei ole osannut säätää lämmönsäätelyä oikein, esim. siksi, että sairastaessa on jokin vuodenajan osa jäänyt välistä, ulkoilematta, ja kenties vieläkin ulkoilee liian vähän tai liian epätavalliseen tapaan. Sama syys voisi olla, kun nettiuutiset kertoivat koronan voivan laukaista potilaan reuma- tai veritulppataudin: reumassa on keho liian viileä kun taas veritulppa johtuu kai siitä, että on syönyt vuodenaikaan nähden likaa rasvaista ruokaa.
17. heinäkuuta 2020 Koronaepidemian eka aalto Suomessa on ohitse mutta mahdollista tokaa aaltoa odotellessa on mediassa edelleen paljon hoitoalojen vaikutetta, ja niin kaikilla on olo vähän kuin itse tai perheenjäsenen terveyskeskuksessa tai lääkärissä käynnin päivänä, mikä saa ajattelemaan, että iso osa siitä, minkä koemme sairastamisen huonoiksi puoliksi, onkin noita vaikutteita ihmisiltä, jotka joutuvat työssään kovin paljon tekemisiin sairauksienkanssa. Eli parempi olisi, jos ihmisillä olisi itsellään parantajantaitoja niin, ettei tarvitsisi niin sairauksien kyllästämää vaikutetta saada koskaan. Tämä blogi ja etenkin sen hakemisto http://parantamisesta.blogspot.com/ (parannusohjeyritelmä kussäkin otsikossa "ja"-sanan jälkeen) pyrkivät olemaan sellainen, samoin terveiden elämäntapojen taidot ihmisillä ja oma arkijärkinen elämänymmärrys. Vaihtoehtoiset hoitomuodot ja ihmisten elämänkoemus sekä uskonnot tarjoavat kai sellaisia niin,että vanhemman ihmisen hoitaminen onkin ihan eri juttu.Samoin pohjoisen säiden osaaminen opettaa sitä sun tätä kehonsäätelytaidoista. Voikohan koronaepidemian yksi idea olla pohtia tätä, että miten voitaisin jo nykyisin siirtyä enemmän potilaiden oman osaamisen varaiseen parantamiseen,parantumiseen.
Koronaepidemia, jollain lailla ymmärrettävä flunssaa muistuttava sairaus, ei hirvitä ollenkaan niin kumman paljoa, jos olettaa, että viimeisten puolentoista vuoden aikana tai niille main maailmassa on voineet ydinpommit tuhota kaupunkeja ja/tai maailman voimatasapaino vastaavasti muuttua, esim. uusi toisenluonteinen aikakausi tullut mm muuttoliikkeiden myötä. Mutta niin voinut myös käydä itselleni, kun nyt olen jo 11 vuotta asunut maaserutukaupungissa, missä olot ja meininki ovat toiset kuin pääkaupunkiseudulla, missä ennen asuin.
Omaan elämääni on lisäksi pitkä engl. tonttutaitokirjoitukseni http://learntalents.blogspot.com/ tuonut kumman ison muutoksen painotuksissa.
"
3.8.2020 Uutisissa mainittiin, että ehkä suositellaan maskien käyttämistä julkisilla paikoilla koronaepidemian vuoksi, mutta ainakin kuvissa maskeja näyttävät käyttävän mielellään lämpimistä maista kotoisin olevan, joille kylmä ilma tuntuu kai viiltävältä hengittää jamaskin kanssa on paljon mukavampi heille, lämpöisempi. Ja sitten taas, jos Suomenilmaston tapaisinolosuhteiisin tottunut on käyttänyt maskia,niin on tuuminut, että maski on kuuma pöpöpesä,ihan järjetön ja tekee hankalammaksi hengittää. Eli eikö pitäisi erotellä etelämaalaisten maskin kaipuu näin ilmojenviiletessäja toisaaltaväite, että maski suojaisi pöpöilötä."
https://parantamisesta5.blogspot.com/2020/03/epidemiatiedottamisesta.html
4.8.2020 Nyt korona-aikana on yllättävän monesti tullut muilta vaikuteena aivastamisen halua, kröhää tms säiden osaamattomuutta. Olen huomannut, että jos esim. bussiin nousee joku, jonka katseleminen aivastuttaa, niin kasvojen iho on silloin usein mennyt kylmäksi, ja jos käsin lämmittää kasvojaan, niin ei tarvotse aivastaa ollenkaan.Siksi vaikuttaa kovin epäviisaalta ohje, ettei saisi koskettaa kasvojaan. Koska aika monihan kai on mtakailija, joka on kotoisin jostakin lämpimämmistä maista, muuten ei aivastuttaisi. Onneksi vain harvoin busissa kukaan aivastaa tai yskäisee.
5.8.2020 Maskin sisällä kai ilma kostuu kovin paljon tavalliseen hengitysilmaan verrattuna,ja niin kun kai maskin sisältä joskus saattaa pöllähtää ilmaa ulos, niin siinä on kovin paljon suurempi pisaratartuntariski. Samoin kasvojen iho on kostunut, joten jos sitä tulee koskeneeksi kädellään, niin käsien myötä voi korona tarttua.
Ilmojen viiletessä ihmisillä on vilustumisoireita ja flunssaa. Ei varmaankaan ole terveellistä niitä tukahduttaa, vaan olisi sairastettava flunssat ym vilustumiset jokseenkin tacvalliseen taopaan. Ei niitä myöskään pitäisi laskea koronan määrässä vältettäviksi.
6.8.2020 Uutiskuvia katsellessa syntyy vaikutelma, ettei maski tee elämää pöpöttömämmäksi vaan pöpöisemmäksi. Herää kysymys, että miksi maskeja sitten käytetään. Mieleen tulee vastaus, että voiko olla, ettei kaasunaamarikaan toimi.
14.8.2020 Altistaakohan maski paleltumille, jos sen alla kasvot hautuvat ja kostuvat ja vieressä on iho ilman maskia, tai iho kosteana ulos pakkaseen, missä ei tarvita maskia? Kaulaliina pakkasella usein jäätyy, käykö niin maskille?
15.8.2020 Jotain tarttumiseen vaikuttaisi arkijärkisen elämänkokemuksen mukaan se, mihin tapaan läheltä kulkevat ihmiset ohittaa, mikä tunnelma luonnostaan on. On hyvä, jos on tavallisia ihmiskontakteja, terveitä ja tervehenkisiä, ystävällisiä. Tuntuu kuin se toisi jotakin terveenä pysymisen varantoa ja terveen linjauksen tajua, joka auttaa ylitse niistä kohdista, kun joku sairas (useimmiten maskillinen) tulee lähelle hönkimään pöpöjä. Lieneekö etelämaalaisten piirre, etteivät osaa tarkoituksella pitää etäisyyttä, vaan jos yrittävät, niin sitten lisäksi tulevat lähelle tarkoituksella hönkimään pöpöjä. Heillä kai tuo tavanomainen etäisyys ja pöpöjen määrä, johon ovat tottuneet, ovat läheisempää kanssakäymistä vastaavia kuin suomalaisten korona-aikana omaksuma tavallinen etäisyys, jota ei tarvitse korjata läheisemmäksi.
Jos ihmisellä on liian ohuet vaatteet,niin vilustuttuaan kehoon voi kai tulla olo, että limaa tuottaisi kaikkialla, niin yskää kuin käsien ihollekin, ja jos sellainen on koronan oire, niin ovat pitäneet sairaan aivan liian kylmissä vaatteissa ja vaatteet ovat liian kylmät edelleen.
10.10.2020 Puuttuvatkohan tuosta osalta vilustumisen hoitamisen perustaidot? Tämän blogin kohdasta vilustuminen 128. :
"128. Vilustuminen ja ihan lämpimänä pysytteleminen sekä vitamiinit
En nyt näitä niin hyvin tunne. Varmaan jokaiselta suomalaiselta voisi kysellä vilustumisohjeita yhtä lailla.'
Kun on vilustunut, on tärkeää, ettei saa enää yhtään kylmää. On
oleskeltava koko ajan lämpöisessä, puettava villasukat, lämpimät
vaatteet ja viltti sekä juotava kuumaa ja syötävä appelsiini, ja jos on
ollut kovin kylmissään, niin syötävä jotakin tuhtia, edes sen verran
kuin pystyy, edes pari haukkaisua. Appelsiini tai mehu ei saa olla
kylmää eikä muukaan ruoka tai ympäristö. Jos on tuuletettava, niin
vilustunut viltin alle vuoteeseen ja muut tuulettavat äkkiä paljon ja
sitten taas annetaan huoneen lämmetä ennen kuin voi tulle viltin alta
liikuksimaan huoneessa. Jos on oikein kylmissään tai enemmän vilustunut,
niine i tuuleteta samasta huoneesta vaan viereinen, ovi kiinni ja
annetaan ilman lämmetä ennen kuina vataan ovi. Muut passaavat. Jos on
vain vähän vilustunut niin saa liikkua sen verran kuin voi niin, että on
hyvä olo. Iho ei saa olla viileä mistään, saati sitten kroppa,
osaksikaan, vaan lämmintä villavaatetta suojaksi, kuumaa juomaa ja
lämmintä ruokaa, sängyssä makaavalle täkki ja täkin päälle päiväpeitto,
jottei mistään pääse kolosta kylmää ilmaa puhaltamaan. Tuulettaa ei saa,
jollei tarvii, eikä viileässä oleskella pitkään, vaikka olisi vain
vähän vilustunut. Vilustuneelle on tiedotettava ympäristön lämpötilasta
ja lämpötilan muutoksista sekä muiden havainnoista tämän ihon ja kehon
lämpötiloista eri osissa kehoa, muttei sitä varten tarvitse häntä
häiritä paria kertaa enempää, paitsi ympäristön lämpötilan muutoksista
aina. Tärkeintä lienee, ettei vilustu yhtään lisää, jottei sairastu
pahemmin. Kuulostele, mikä tuo vilustuneena hyvän olon ja toiveikkaamman
mielialan ja tee niin. Vaatteiden, vilttien jne. on oltava kuivia ja
aika puhtaita, mieluiten villaa.
Lämmittelyohjeita http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html
Tämä siis flunssan yms estämisestä kun on ollut kylmissään, eikä
flunssan hoito-ohje, vaikka ehkä siitä jotakin hyötyä siihenkin on.
Katso 17. Flunssa ja nopeat inspiroituvat elämänrytmit 6.8.2013
17.11.2018 Se, miten pahojaoireita saa vilustuttuaan, on
kiinni siitä, miten pahoin vilustui yms tekijöistä esim. oliko tuulta,
mutta se on kiinni myös siitä, miten hyvin osaa säädellä kehon
lämpötaloutta ja elämäntapojaan tilanteeseen sopivasti, mihin hyvä apu
syksyllä on syksyisten puiden katselu, lähinnä kai kotimaisten puiden ja
pudonneiden lehtien värimaailma yhdistyneenä tuon värimaailman tunnelmaiseen
tervehenkiseen tapaan elää maisemassa, ja siis sisälläkin säätyä siihen,
että ulkoillaan ja elellään siihen tapaan.
12.1.2020 Ainakin vilustumis- ja sairastumisvaiheissa
ilmastotaidot auttavat terveempänä pysymisessä. Jonkinlainen
tasapainoilutaito, että miten viileänä tai lämpimänä, miten koko keho,
miten isoa etäisyyttä pitää ympäristötekijöihin, minkä verran
liikuskella milloinkin ja miten, mitkä vaatteet ovat kulloinkin sopivat,
miten sairas on ja kuinka jatkaa eteenpäin, yms vaikuttavat siihen,
sairastuuko, vaiko vain jatkaa tasapainoilutaidon terveenä pitämänä.
Tasapainoilutaidoton saa aikaan ison rasituksen pienestäkin tavallisesta
asiasta, ja niin ei pysy terveenä.
30.8.2020 "Flunssan hoitamisessa,ainakin kröhän tms, on sama kuin vilustumisen
välttämisessä:lämpimät vaatteet, l'mpimäämät kuin miten vilustui, ja ei
kylmässä, etenkään paikoillaan, ranteet, jalat jakaulan luona on
pidettävä lämpimien vaatteidensuojassa (pitkähihainen neulepaita tms ja
ulkona väljä tuulenpitävä takki, lämpimät pitkät sukat & kengät)
niin,ettei nbiin kröhän tms tarvetta tunnu olevan vaan on lämpimän
palleroinen olo" "
Jos koronapotilas erittää limaa yskän tapaisesti tai hänellä on olo kuin esim. iho kohta erittäisi jotakin siltä suunnalta tms, niin hoidoksi täkki (koko ihminen päätä lukuunottamatta täkin alle ja ei ilmaa tuovia koloja) tai paksu villaviltti, ja jalkeilla ollessa kunnolliset talviajan vaatteet, palleroiset, sisällään ilmaa pitävät eikä vartalonmyötäiset eikä tuulta läpäisevät.
23.1.2021 Uutiskuvissa koronarokotteen saaneet ovat olleet kovin epäenergisen näköisiä, vähän kuin kuolleen oloisia, mikä on huolestuttavaa, varmaan ainakin epäterveellistä. Sen sijaan uutiskuvien koronapotilaat ovat olleet liian vähäpukeisen näköisiä tai liian ihonmyötäisissä vaatteissa, joiden sisään ei jää pysyvää lämpimän ilman taskua. Kuvien koronapotilaat eivät ole vaikuttaneet ollenkaan niin kuolleenoloisilta kuin ilmeisesti rokotettujen kuvat. Lisäksi rokotetut ovat vaikuttaneet jälkikäteen eäileväisiltä, että oliko rokotuksen ottaminen sittenkään ollenkaan hyvä idea. Flunssaan usein kuuluu jonkinlainen viileän elävöittävyys, mikä on kai edullinen piirre, ei siis kaikkea flunssiin liittyvää saisi karsia pois ollenkaan.
25.2.2021 "Tuota mietin, kun uutisissa on taas lisärajoituksia
koronaepiudemiasta, vaikka jo on satojatuhansia rokotettu sitä
vastaan, niin onko välttämättä sattumaa, että epidemia alkaa, kun
säveltämäni, siis Tervolan säveltämä kappale on valittu Suomen
Euroviisukappaleeksi sille vuodelle? Kun jotkut kai katsoisivat
Tervola-nimisestä mallia ja toiset haluaisivat toppuutella moista, ja
useimmat kai kääntyitisivät vahvasti tavallisen lääketieteen puoleen,
niin voiko siitä syntyä epidemia, jos suomalaiset terveiut
elämäntapoja osaavina kenties näyttävät maailmassa tietä jollekin
terveenä pysymiselle? Ja efektiä lisäisi kai, jos osa lääketieteen
laan ihmisistä ja kenties joistakin muistakin haluaisi lääkärien
vastaanottojen yms sijasta siirtää parantamisen nettiin, ja kun minä
Tervola olen yksi niistä, jotka ovat kirjoittaneet juuri nettiin, niin
syntyykö siitä jokin kiista uuden ja vanhan lääketieteen välillä? Ja
auttaisiko, jos suosittelisn parantamisaiheisia blogejani jonnekin
tähän liittyen? Minne ja miten?"
31.3.2021 (Espoossa) Nettiuutisten kuvista päötellen venäläinen koronarokote, olikohan sputnik5, näytti jättävän rokotetut terveen ja hyvinvoivan näköisiksi kun taas muut rokotetut ovat usein näyttäneet jopa kuolemam kielissä rokotteesta olevilta tai ainakin rokote kobin epäterveelliseltä. Voinohan kysees olla ilmastoero?
16.4.2021 Nettiuutisren kuvassa brasilialaisesta virusmuunnoksesta näytti siltä, ettei potilaalle sopinut ajatus ulkomaille matkustamisesta vaan olisi kiollut jotenki moiseen aikeeseen mutta pysynyt terveenä, jos olisi ajatelkut pysyvänsä Brasiliassa.
9.1.2022 Uutisissa olleet pitkittyneen koronan eli long covid oireet näyttävät liittyvän hoitohenkilökuntaan tai johonkin muuhun ei-niin-elämänviisaaseen naiseen nojaamiseen.
Uutisissa ollut idea koronaa ehkäisevästä nenädumutteesta kuulostaa kummalluselta ja kovin murhaamisen kuuloiselta. Saisiko sitä sillokn aikuinen suihkuttaa lapsen sieraimiin, ja olisiko silloin meökein kellä hyvänsä näytteleväisellä minkä hyvänsä lapsen seuradsa mahdollisuus huumata ja tappaa tämä tai ainakkn kudnapata. Ja jos hoitoalojen ihminen saisi suihkuttaa sitä toisen dieraimiin, niin saisiko silloin kuka tahansa huumata kenet tahansa, konka lähettyville on pääsdyt, ja taluttaa pois huumattuna ja murhata tms.
3.2.2023 Koronavirusinfektio kuulostaa siltä, että keho pidemmän aikaa ollut alilämpöinen, siis liian viileä aika lailla kauttaaltaan. Parannuskeinona siihen paljon lämoimämmät vaatteet sisälläkin ja/tai lämmittely täkin alla, pää tietenkin täkin ulkopuolella.
D853. Heikko hermorakenne ja maisemien katseleminen ikiaikaista elämäntapaa painottaen
Jos koiralla tai ihmiselläkään on heikko hermorakenne eli vaikeuksia kantaa jännitystä yms, niin siihen kai auttaisi katsella maisemia kulkiessaan ja painottaa niissä ikiaikaista elämäntapaa, sen näkökulmaa niin kuin elämänviisasta ja aidosti tervehenkistä on.
D854. Pitkän tautialtistuksen jälkeen toipumisesta
Mietin tuota, että mitä esim. eläkkeelle jäänyt apteekin tms sairaanhoidon työntekijä voisi tehdä toipuakseen tautialtistuksesta, jota työssään sai. Olennaista tietenkin on, ettei tautialtistusta enää ole. Lisäksi olisi harrastettava terveitä elämäntapoja, mm ulkoilua, luonnon kauneuden ihailemista ja liikuntaa sekä musiikin kuuntelua. Osa tautialtistuksesta on huono-onnisia elämäntilanteita, joista tulee vaikutetta, eli tarttis jostakin saada mallia terveemmistä elämän uomista. Liikunnan harrastaminen opettaa terveellä tavalla tekemistä, terveitä elämäntapoija yms, mutta liikuntalajin olisi oltava omasta mielestä kiva eikä toistens iivellä vaan, niin liikkuessa huomaa, mikä on hyvä tapa tehdä ja hyvä valinta, kun olettaakin liikunnan olevan kivaa, ja niin oppii terveemmäksi. Jos on vajaakuntoinen, niin metsäpåolun kulkeminen kai voisi sopia liikunnaksi.
D855. Kääpiöys ja liikunnallinen liikkumisentapa & elämänviisaus
Kääpiöikokoisista ihmisistäja mm kääpiövillakoirarotuisista koirista saa sen vaikutelman, että he pitävät kehoaan eri tavalla kuin normaalikokoiset, ikään kuin tarraavat kiinni niveliin yms, jolloin kroppakin jää tai muotoutuu sen mupotoiseksi, kääpiöksi, koska tuo on jotenkin jähmeä, ei niin pitkälle liikunnallisesti rientävä tekemisentapa ja siksi pienempääkokoon tai kutistumiseen liittyvä. Normaalikokoinen on siis liikunnallinen tavalta, jolla pitää kroppaansa. Samanlaista kehonkielessä kiinni tarraamista tulee kai, jos on elämässä jokin ongelma tai iso hankaluuss ja jotenkin on juuttunut siihen sen sijaan, että olisi ollut kylliksi elämänviisauttaa päästä sen ylitse, eli elämänviisaus voisi tuoda normaalikokoisen kehon, jos elämäntavat ovat kyllin terveelliset.
Jonkun väitteen mukaan ainakin osa poliitikoista yms isoista kihoista on kovin pienikokoisia, mistä johtuen he ovat joutuneet opettelemaan kommunikaatiotavan, joka voi saada isotkin tais iis kokonaiset ryhmät jne muuttamaan käytöstään tms heidän kommunikoimallaan tavalla. Tämä kai kytkeytyy yhteen sen kanssa, kun ovat kenties nuoresta asti halunneet suuren vaikutusalueen. Voiko samaa kantaa olla, jos on joku halunnut olla elämäntavan perusvirtaa, esim. käsityöihminen monelle malliksi, niin onkohan se myös tuollaien suuri vaikuttamispyrkimys ja liittyykö siihen tuollaienn kehonkieli, joka jotenkin jäänyt korostamaan tiettyjä asioita, elämän perusasioita tms, niin voikohan se myös jättää pienemmäksi?
D856. Uneliaisuus ja ero terveen unen ja loikomisen välillä
Lisääntynyt unen tarve voi liittyä tarpeeseen sulatella asioita. Se vaatii ensinnä irti päästämisen ja terveen yöunen, jotta on levännyt, ja sitten olisi noustava, oltava aamiaisella ja mieluusti ulkoiltavakin, saatava päivä tavalliseen tapaan käyntiin ainakin suurin piirtein, ja sitten vasta voi uneksia, sulatella mieltä painavia asioita. Uneksiminen on eri asia kuin nukkuminen., Uneksimisessa loikotaan mukavasti kuin nukkumaan kävisi, tai vaikkapa kesällä istuksitaan puutarhakeinussa, ja sulatellaan asioita, jotka vaativat sulattelua, esim. elämänmuutoksia tai haasteita, joiden tasalle nousta. Tilanteissa on yleensä jokin lähtötaso, joka ei riitä, ja olisi muodostettava itselle ja muiden avuksi sosiaalista kautta muille kuva siitä, miten tason nostaa kultakin puolelta kerrallaan mm sivistyneeksi, elämänviisaaksi, tervehenkiseksi, terveet elämäntavat omaavaksi, näkemykselliseksi, tunteidenmukaiseksi, viisautta kuuntelevaksi, eheäksi ja hahmoltaan eheäksi kuten lpikominen ja kesäloma esim. ovat, ja oltava sitten vielä hetki tunteiden kannalta hyvin sulatellen, eheyttä vaalien, jotta kuva täydellistyy ja vakiintuu tavalliseksi näkemykseksi aiheesta. Ja sitten jatkaa muuhun elämään, jos asia jo on käsiteklty. Jollei esim. töistätullessa voi heti levätä kylliksi, niin olisi tehtävä muuta kuin työasioita ym ikävää, ja vaikka edes katseltava telkkua tai mieluusti käytävä ulkona ja tehtävä ihan muuta, juteltavakin musita asioista.
D857. Afrikkalaisten vuorokaudenaikoihin liittyvät vaivat ja terve järki
Ylen nettiuutisissa oli juttua koronasta, joku kuvasi oireitaan, mutta se kuulosti pikemminkin afrikkalaisten vuorokauden lämpötilanvaihteluiihin liittyväiltä vaivoilta, joihin afrikkalaiset halusivat selityksen:'
" Alussa oli vilunväristyksiä (illalla viilenee), huono olo (pöpöinen ollut päivällä kuumassa, nyt keho viileämpi,ruokakin voinut osin pilaantua, jollei se ole sulanut mahassa heti) ja särkyä kehon jäsenissä (kuumeen jälkeen viiletessä voi sellaista olla, mihin kai tervehenkinen elämä auttaisi). Kovaa kuumetta hänellä ei ollut missään vaiheessa.
D858. Kreikkalaisten huono olo ja syö salaattia, älä tummia oliiveja, käy vessassa
Jos kreikkalaisella on huono olo, niin tarttiskohan köydö vessassa heti kun on vessahätä, etenkin jos on ripulin tapaista tms. Ja syödä salaattia, jso on nälkä, muttei tummia oliiveja eikä oliiveja ilman salaattia?
D859. Lespaava puhe ja puiden vehreät yläosat
Auttaisikohan lespaavaan puheeseen katsella puiden vehreitä yläosia puhuessaan ja puhetta miettiessään. Mutta voihan olla, että varsinainen syy on, että seuran ajatteluperspektiivi on jotenkin tylsä, ja tavallaanhan sen silloin tarttis kuulua äänensävyissä.
D860. Oireiden pidätteleminen heikentää tajua parantumisen taidosta
Viime keväänä koronavirusepidemian aikaan moni varoi yskimästä ja aivastamasta, jopa jatkuvasti varoi ja pidätteli yskähdyksen ja aivastuksen tapaiset. Mutta sellaisessa menee elekieli jotenkin tukkoon, on kuin olisi pidätellyt itseään ryntäämästä ja ollut sen sijana kovin kurinalainen käytökseltään. Sellaisessa katoaa luonnollisuus, spontaanius, jonka myötä keho ja mieli toimivat luonnollisella tavallaan, estoitta, ja tilalle tulee jonkinlainen vaimennettu tukkoinen elämä,jonkä myötä ei hahmota, mikä kehon ja mielen toiminto toimii mitenkin, vaan ne vain jotenkin ovat, niiden toimintaa ymmärtämättä.
D861. Tundrasta jäänyt synkkyys pois muutettuaankin ja rehevästi kasvava heinä
Tundran tuoma suuri synkkyyss liittyy kai mustaan multamaahan, missä ei kasva mitään. Se on jotenkin raskas kantaa, mutta kasvillisuus on kai herkkää. Etelämmässä siitä syystä kulkureitit, istutukset ja puistoissa joskus nurmikot rajataan, reunustetaan tai aidataan matalalla aidalla, jotteivät kasvit tulisi tallatuiksi ja kuolisi. Jos tundrasta jää synkkyys vielä pois muutettuaankin, niin ehkä auttaisi seutu, missä heinä kasvaa rehevästi muttei ole paljoa puita, ehkä lappalaisia pienoiskasvuisia puita voi olla ja yksittäinen pihlaja tms, kenties myös kasa pudonneita lehtiä jossakin,niin ehkä ymmärtää, että jossakin on puita mutteivät ne koko aikaa ole lehdessä. Mutta lehtiätarvitaan vaibn, jos arvelet haluavasi etelämmäs, missä on puita. Muutenkin ei kai ole hyvä matkustaa etelämmäs kuin missä viihtyy, vaan se määrä heinää, mikä huojentaa olon, olisi kai paras valinta.
Jos haluat pysyvästi muuttaa etelämmäs tai kokeeksi omaksua rehevämpien seutujen asukkaiden näkövinkkelin siellä matkaillessasi, niin harrasta taukojumppaa tms monipuolista liikuntaa, sillä jumiutuneet katsantokannat, asenteet, elämäntavat yms ovat kirjautuneet kehon jännityksiin ja tavanomaisiin asentoihin,jolloin uuden näkökulman omaksuminen vaatii rentoa asennon vaihtamista tilanteen mukaan ja myös koko elämäntavan kehonjänniotysten omaksumista ainakin osittain, silleen kuin ne arjessa luonnostaan mukaan tulevat.
Puita ei mietitä erityisen rehevinä, vaan niissä silmäänpistävää ovat oksat ja puumateriuaalin jäykkyys, sen konkreettisuus. Puut kyllä tuovat huojennusta työpäivän jälkeen ja kesän tuntua kuten nurmi, heinä ja kukatkin, mutta puut erityisesti viisastuttavat. Puu on vanha, sen oksiin voi verrata omia elämänvaiheitaan, ja latva tavoittaa taivaalle kuten ihminenkin haaveisiinsa ja suurempaan viisauteen päin.
Myös kukilta voi oppia tunneviisautta. Kotimaisilta puulajeilta oppii etenkin säiden elämistä, ks. lämmittelyohjeissani https://opisuomalaisuus.blogspot.com/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html kohdat 27. ja 200.
Tuli mieleeni, että talvesta pitävien talviulkoilutaitoisten tekemiä sävelmiä varmaankin kaivattaisiin. Rytminvaihdokset ja liikuntaharrastus ovat usein avain elämänkokemuksen soivuuteen. Tunnelmallisen hetken oppii kai pukemaan säveliksi kevään laulamisen ohjeeni avulla http://learntalents.blogspot.com/2019/03/singing-spring.html ja siinä se! Sama ohje löytyy myös pitkästävuiodenaikakirjoituksestani.
26. kesäkuuta 2020 Kesän lämpimien säiden lämmönsäätelyä oppii puilta ja joiltakin aluskasvillisuuden kasveilta: niiden oksien tapaan polveillen.
D862. Haavan paraneminen ja puiden tervehenkinen vire
Haavan paranemiseen auttaisi kai taju terveistä elämäntavoista. Sitä oppii terveesti elämällä ja mm katselemalla puita kävellessään tai juostessaan tms, puiden tuomasta mielikuvasta tervehenkisen elämän vireestä.
D863. Kehonlämpötilan tunnistaminen ja missä tilanteessa olosi on sama
Jos lämmönsäätely ei toimi oikein, niin usein syy on siinä, ettei ole tunnistanut kehonsa lämpötilaa oikein. Kokeile kädellä ihoasi esim. käsivarresta tai vuoronperään erilaisista kohdista kehoa. Mikä kehonlämpötilaa kuvaava sana tulee silloin mieleesi, esim. viileä, kylmä tai lämmin, niin se on luultavasti kehonlkämpösi silloin. Kehonlämpötilan tulisi olla lämmin, eu kuuma eikä haalea, eikä kylmä tai viileä. Ihoa kokeillessasi kuulostele myös tuntua, millainen kehonlämpötila on syvempänä kehossa, esim. ihon alla tai koko raajassa. Jos koko raaja on viilennyt,niin se on paljon hulestuttavampaa kuin iho vain, mutta oakkasella on ihon paleltumista toki varottava, ja joskus jo ihon viileneminen liikaa esim. tuulessa ja tihkusateessa voi johtaa vilustumiseen.
Esim. helteelläyirttäessä pysyä viileänä tai ilmastia vaihdettua ympäristöolosuhteet saattavat vaikutta suuresti mutta niin, ettei lopputulosta osaa itse arvioida. Siksi olisi kuulosteltava oloaan ja mietittävä, milloin on samanlainen olo. Esim. jos pikkupakkasilla hiihtoretkeltä tultua, niin kehosi on aivan liian viileä.
D864. Kipuun liittyvä tulehdustila ja luonnollinen vire & hyvä liikkumistapa
Jos kivun yhteydessä näyttää kehossa olevan tulehdustila, niin se kai on merkki siitä, että samaan aikaan on toinen isompi kipu, jonka tulehdus lievittää. Tulehdus tuo kehon nestetasapainoon tms muutoksia jouhevampaan luonnollisempaan liikkumiseen päin ja kehon asentoihin ainakin jonkinlaista ryhtiä väärien asentojen sijaan, ja lisäksi tulehdus kohottaa kehon lämpötilaa, mikä rentouttaa ja siten liennyttää kipuja. Se, että ylipäätään vielä on kipuja, on kai kehon keino varoittaa,e ttö hei, kivuista tössä oli kysymys, varopa aiheuttamasta niitä.
Yleensä kivut johtuvat siitä, että tekee huonolla, holtittomalla, rynnivällä tai pakottavalla tavalla sekä liikkeet että teot, milloin niissä tapahtuu ylilyöntejä: tehdään voimalla jotakin, missä olikin huono liikerata. Kivuille on tyypillistä, että liikkumistapa on epäliikunnallinen, usein teoreettinen tms. Tarvitsisi keskittyä kovin siihen, että tekee vain hyvillä tavoilla, terveillä, luonnollisilla, ja ertenkin liikkeet niin, ja vain sen verran kuin hyvin sujuu eikä ylilyöntejä kuten luonteenlaatu ehkä kehottaisi. Kipu on varoitusmerkki, se varoittaa keholla vahingollisista liikkeistä, joskus mielellekin. Silloin olisi kiinnitettävä huomiota siihen, että tekee vain hyvällä tavalla. Jos se on vähemmän kuin minkä verran muuten tekisi, niin ehkä sinulla on jotakin tarvittavaa osaamista vain sen verran tai ehkä todellinen aito motivaatiosi on vain sen verran, jostakin vain tulee arvosteluvirhe, joka sotkee määräarvion, ja sit' pitäisi varoa.
D865. Kiputila ja häiritsevien olosuhteiden välttäminen
Kiputilan aiheuttaja on kai usein jokin mieltä painava asia kuten vaikka ikävä olosuhde tai väärä päätös, että mitä olisi hyvä tehdä. Sellainen olosuhde tarttisi karsia pois, luopua siitä kivun vuoksi. Siinä kai oli jokin vika, vaikkei sitä itse niin vahvaan tajunnut.
Voi myös olla, ettei itse saisi elellä niin leveästi tai toimeliaasti, koska siinä on jotakin epäviisasta tai jokin ulkoinen olosuhde sen estää. Siksi kannattaa mielessään kokeilla, auttaisiko jokin pullakahvimaisempi tekeminen, esim. maisemaristeily, leivoskahvit ja sitten rauhallisesti kotiin, suihkuun ja nukkumaan, tms ei niin räikeää kesänviettoa, vaikken kyllä ole tajunnut, mikä räikeydessä on vikana, jollei se sitten ole heikolle terveydelle tai joillekin heikoille taidoille liian rankkaa.
D866. Elefanttien joukkokuolemat ja riisi & intialainen kasvisruoka
Nettiuutisissa kerrottiin, että Afrikassa oli kuollut sadoittain elefantteja. Kuvien perusteella niiden ruokavalio oli jotewnkin väärin painottunut.Niille olisi sopinut riisi ja sen lisänä intialainen kasvisruoka. Mutten oikein tiedä, että millaista intialaista kasvisruokaa elefanteille on, vai voivatko ne syödä ihmisten ruokaa ja tuleeko se kalliiksi.
3.7.2020 Jos terveellisempi ruoka tekee toimeliaammaksi, niin blogini http://Finnishskills.blogspot.com alun neljö otsikoissa tärkeiksi merkittyä kohtaa auttaisivat oppimaan, miten sen voi käyttää hyödyllisesti paremman elämän puolesta.
D867. Huono pää & epätarkkuus ja syö sopivasti
Joillakin kai on huono pää ja epätarkka käytännön tekeminen, osin huonosta päästä johtuen. Voisikohan se johtua siitä, että joko on unohtanut aterioita ja raatanut vain tai tehnyt yhtä ja samaa, tai sitten on syönyt itsensä liian lämpimäksi, jolloin on tokkurainen sumea olo ja siitä jostuvaa epätarkkuutta huomion kentän reunoilla. Eli tarttis syödä sopivan verran toimintakyvyn kannalta, ja kenties useammin, muttei kuumaksi, mikä siis tarkoittaa, että viihtyvyyttä tarttis löytää tekemisistä eikä niinkään ruuan tuomasta lämmöstä vain.
D868. Synnyttäneen äidin verenvuoto ja vastasyntyneen ihaileminen
Kun lapsi on syntynyt, on luonnollista äidin jatkaa elämäänsä vastasyntyneen kanssa yhdessä, muodostaa tiimi, läheinen suhde. Siksi äidin keho voi olla epätasapainossa, jos vaaditaan keskittymään ensiksi muuhun ilman, että samalla saa täysipainoisesti muodostaa suhdettaan vauvaan. Syntymä on ihme, sille kuuluu oma tilansa, oma tilansa vastasyntyneen vastaanottamiseen maailmaan ja sosiaaliseen yhteisöön, perheeseen. Ja se auttaa äitiä toipumaan, luultavasti jopa ihmeen lailla. Siihen myös liittyy erilainen tunnevire ja kehon tila kuin ihan vain itsensä parantelemiseen, ja niin äiti mm verenkierron ja vireen osalta toipuu vastasyntyneen kanssa yhdessä eläessään eikä erillisenä niinkään.
D869. Terveiden elämäntapojen suositteleminen ja omat elämäntavat terveet & osaavaiset
Terveydenhoitajan työstä tuli mieleeni, että jos terveydenhoitaja kai yleensä suosittelee terveitäö elämäbntapoja, mutta saattaa olla itse kovin lihava,kai siksi, että työssä tapaa ihmisillä niin rankkoja kohtaloita ja elämöntilanteita. Niin koska terveet elämäntavat ovat juuri elämäntapoja, kamlan iso kysymys elämässä, koko ajan vastaatuleva, niin siinä tarttee mallia suosittelijalta, että miten tuolla tavalla esimerkiksi pystyy elämään terveesti ihan hyvin. Eli suosittelijalla tarttis olla tosi terveet elämäntavat ja vankasti, ison osaamisen tukemina niin, että osaa neuvoa, miten ylittää toistenkin ongelmat ja tehdä sen heidän omalla tavallaan eikä vain jollakin vieraalla toisen ihmisen tavalla, mitä on kovin hankala ja ikävä käyttää elämässä koko ajan. Sellaista osaamista on kai lähinnä liikuntaryhmien vetäjillä, jotka itse ovat kovin liikunnallisia ja lisä'ksi kovin opetyustaitoisia, osaavat ammattinsa monen ihmisen kannalta eikä vain niin, että itse liikkuvat tai liikkuivat vain nuorina. Muttei täällä Savonlinnassa näytä liikuntaharrastus siten ihmisillä sujuvan, vaan sitä jotenkin vastustetaan. Mutta Helsingissä aikanaan moni harrasti innolla liikuntaa ja näytti saavan ympäristöäänkin kokeilemaan jotakin kivaa lajia. Niin että jos olisi netissä jotakin sellaista malliksi videolla plus tavallisia liikunnan harrastamisen ohjeita pakollisena luettavana ensin kuten esim. että "tee oman jaksavaisuutesi mukaan, ja jollet jaksa jotakin niin jätä väliin tai tee kevyempi versio, ja vasta sitten kun kuntosi on kasvanut, ja se kasvaa kyllä liikunnan harrastamisen myötä jos vain jaksaa harrastaa, niin tee vasta sitten rasittavammat kun varmasti jaksat niin ettei se käy terveydelle" ja "mitään ei saa tehdä mikä sattuu, tee vain hyvin itsellesi sopivin tavoin", yms.
D870. Terveinä pysyvien ja sairastavien eroista
Katselin uutiskuvaa, jossa reippaat liikuntaa harrastavat lapset puhtaissa kuivissa vaatteissa oloivat menossa kouluun. Terveinä pysyvien kodeissa on kai ihan erilainen strategia pöpöjen vaaraan liittyen kuin sairastavien.Jos jossakin on pöpöjen vaara, niin se laitetaan heti pesuun tai roskiin, ja katsotaan, ettei se jä pesukasassa märkänä tai kosteana levittämäänpöpöjä vaan joko kuivuu ensin tai heitetään roskiin ja riskat heti uloa ulkoroskikseen.
Mutten sitten tiedä, että pitäisikö tehdä eri tavoin, jos jossakin on oman viihtyvän hyvän mielemisen pöpöjä, kun ne kai taas ovat edullisia elämässä pärjäämiselle. Eli sellaiset kaoi tarttis jättää rauhaan, jollei oo tautipöpöjä siinä mukana tai liian likaista ottane huomioon, ettei se ole kurinalaisen järjestyksenpidon paikka luonteeltaan. Mutta varsinaista pöpöisyyttä siinäkin tarttis varoa, mutta joskus ystävällinen ihminen on pöpöisempi ja se on kais uojaavaa pöpökantaa, ei haittaavaa.
D871. Aggressiivisuus viileistä säistä ja mielialojen kohdistaminen ympäröivään ilmaan eikä elolliseen
Joillekin lämpimämmistä maista kotoisin oleville viileät säät aiheuttavat suurtakin aggressivisuutta muita ihmisiä kohtaan. Niin ei pitäisi tehdä, vaan aggressiivisuus, jonka viileä sää kenties tuo mieleen, on suojakeino viileää ja kylmää ilmaa vastaan, sen viilentävää vaikutusta vastaan, siis hengissä säilymisen keino Suomen ilmastossa. Se ei ole ollenkaan sosiaalisiin suhteisiin tai elolliseen liittyvä, vaikka merkitseekin sitä, että viileään ilmaan liittyvin tavoin ei voi pitää muille seuraa kuten kesähelteillä. Eli "Phyi" tarkoittaa, että "Phyi, miten kylmä ilma, en voi pitää noin kylmälle ilmalle seuraa ollenkaan, enkä sen kohdalla kenellekään." Samoin nuo tuntemukset voivat olla irtiotto kesäajan elämäntavoista,v iilentävistä elämäntavoista, silloin, kun sään viileyden puolesta ei niihin enää lämpimänä pysymisen kannalta ole varaa.
Katso myös kohta Vuodenajat.
D872. Ryyppääminen läheisen kuoltua ja ehkä samoja piirteitä omaavia on muitakin
Minulta kuoli reilu vuosi sitten japaninpystykorva ja olikohan puolitoista kuukautta sen jälkeen ryhdyin jumaan paljon maitoa, enkä oikein tiedä, että miksi. Mutta nyt sitten kun katsoin samanrotuisten koirien jotakin ryhmäkuvaa,niin moni niistä oli samanluonteisen näköinen kuin koirani, joka kuoli vuosi sitten. Sitä ajatellessa ei enää tunnu olevan maidon puutosta. Eli ehkä jos ryyppäät läheisen menetettyäsi, niin muita samoja hyviä piirteitä omaavia voi vielä olla jossakin.
D873. Sokeus ja kehonlämpötilan alentaminen normaaliksi sekä pöpöisyyden välttäminen
Jos on helteellä syönyt liian tuhdisti, on hankala hahmottaa näköhavaintoja tarkasti ja sen sijaan hahmottaa ne isoina kimpaleina niin kuin keholle hyvä on, kai vatsalihaksille. Jos joku on sokea, niin onko hänellä niin korkea kehonlämötila, että se voi aiheutta katseen sumeutta? Ja yrittääkö hän hahmottaa tarkkaan sillä osin, mitä keho hyvin sallii tarkkaa näköhahmotusta vai ´joltakin muulta koihden, missä se ei pelaa yhteen tarkkuuden kanssa? Ja kanssa onko keho tai ruoka niin pöpöinen mössö, että se heikentää havaintokykyä, tekee siitä sumean mössön?
https://opisuomalaisuus.blogspot.com/2018/12/suomalaisten-sosiaalisuus.html
D875. Vanhan koiran sokeutuminen ja kiinnostus luontoon
Japaninpystykorvani Vaapukka tapasi olla parantamisharrastunut ja villakoirani Banjokin siinä siivellä joskus autteli tassuvaivaisia ja kaihista tms kärsiviä vanhoja koiria. Vanhojen koirien näön huonontumisen, jopa sokeuden syynä tuntui olevan niiden kiinnostus lukemiseen. ne kiinnittivät hupmionsa tyhjään paepriin, eivät yleens' osanneet lukea, ja se oli näölle huono. Parempi olisi olla kiinnostunut aiheista, josita kirjoitetaan - koiran tai muun lemmikin voi kenties opettaa videoni https://lukevatkoirat.blogspot.com/2020/01/opeta-elaimesi-lukemaan-nain.html tavalla. Mutta näölle siis olisi hyväksi kiinnostus luontoon, etenkin kai vehreisiin vihreisiin oksiin, niiden vireeseen, katselemiseen ja kulkemiseen, elämään, etenkin luonnossa kulkiessa tai jossakin, missä on ympärillä luontoa.
Jossakin uutisotsikossa oli mainittu "tulehduksellinen suolistosairaus". En juttua lukenut, mutta minusta nimitys vaikutti epäviisaalta. Suolisto reagoi siihen, mitä mielikuvia ihmisellä on syömästään ruuasta ja siitä, mikä olon pitäisi olla, miten suoliston toimia ja millainen sen siis olla. Sitä ei siis pitäisi ohjeistaa huonoon suuntaan eli tulehdukseen, vaan vain terveeseen. Ihmienn syö jotakin tiettyä ruokaa ja sitten siitä tarttis imeytyä ravintoaineita niin, että elämäntapa sujuu hyvin,sen vire on toimeliaisuudelle ja mielialalle hyvä, terveenä pysymiselle hyvä, ja samalla suoliston itse pitäisi pysyä kunnossa, vaikka sen tila vaihtelisi sen tehtävän mukaan, että imeäkö paljon jotakin teittyä ravintoainetta, vettä tms, vai yrittääkö, ettei sitä tulisi niin opaljoa. Ja tämä voi riippua ihmisen tietoisista tavoitteista esim elämäntavasta ja mitä aikoo kohta tehdä etenkään fyysisestirankkaa jotakin.
Vastaavasti voisi kai toisenlasiiin painotuksiin siirtymällä oppia liennyttämään syöpäkasvaimia pois.
27.11.2020 Jps syöpä ei olekaan tietty vaiva sama kaikilla,
vaan jos syöpämerkitsee vain, että on jotain patteja tms, mutta syy
niille voi olla kullakin erilainen.Niin silloin ei ole hyväksi samaistaa
omaa syöpäänsä muiden syöpiin, vaan pikemminkin luooehtia, minkä
oloisia omasta kehosta löytyvät kasvaimet ovat, ovatko vaikka näppylöitä
tai pigmenttilaikkuja tai nahkasohvamaisia paksuunnuksia vähän kuin
saman ihmisen luonne muiden silmissä, myttyyntyneen mielialan tuomia
pahkuroita, va mitä, ja pyrkiä sitten tuo oma pahkuratyyppi
liennyttämään pois mm arkijärjen avulla ja kiinnittämällä huomiota mm
sosiaalisiin vaikutelmiin, että mikä voisi aiheuttaa niitä ja mikä taas
liennyttää niitä pois.
D878. Lääkärin tms väsymys ja elävöittävyys, eheys, hyvän toivominen maailmassa ja tervehenkisyys
Lääköreillä yms on kai työväsymystä, osin työmäärästä ja osin tautien kanssa tekemisissä olemisesta yms. Väsymykseen auttaisi kai elävöittävyys, kai eheyden suunnalta hakien löytyisi jotakin vahvuutta myös, hyvän toivominen maailmassa tekisi kai maailmasuhteesta elävöittävän, ylipäätään hyvän toivominen on usein elävöittävää. Ja tervehenkisyys tuo voimia.
19.9.2020 Sairaanhoitajien väsymykseen saattaisi ehkä auttaa, jos aterioilla olisi ruuan ohessa myös salaattia, vähän niin kuin kesällä voi aterialla olla, niin sekin jotenkin elävöittäisi ja toisi fyysisiä voimia.D879. Ihmeparannusohjeyritelmä LXVIII * Ailahtelevat näkymät & vältä ruutumallia
Jos ja kun tuntemukset taudista tai vaiuvasta vaihtelevat ajan
myötä, ailahtelevat sen sun tämän tyyppisiksi, niin se kai liittyy
siihen, mikä olisi paranemiselle edullista ja mikä taas epäedullista,
sairastuttavaa. Ruutumalli ja sillä kiinni tarraaminen on kai kovin
sairastuttavaa,mutta sitä tapahtuu, kun ihmiset eivät ole
ymmärrykseltään parhaimmillaan, mutta yrittävät noudattaa jotakin
koulujärkeä muistuttavaa, kai esim. sairastumisaltistuksen huonontamaa
lääkärin päätä. Sen sijaan kauniimmat lähestymistavat, arkijärkisemmät
ja positiivistyen tunteiden mukaisemmat ovat paranemiselle edullisemmat,
ja niin kuuluisi niitä suosia ruutumallin kustannuksella.
Suomi on pohjoisen ilmastonsa ja terveiden elämäntapojen sekö luonnon arvostamisen vuoksi niitä maailman maita, joissa erityisen hyvin ymmärretään terveenä pysymisestä ja kai parantumisestakin ihan terveeksi. Ja niin suomalaisten olettaisi pysyvän hyvin terveinä jahyvinvoivina. Mutta toisaalta samasta syystä kai monia ulkomaalaisia kiinnostaa sairastaessaan turvata suomalaiseen osaamiseen, ja niin jos suomalaisella on sairastavampi olo kuin mitä pitäisi, niin voisi arvata, että Suomessa tai suomalaisten ammattilaisten hoitamina on iso joukko ulkomaalaisia, jotka ovat paljon sairastavampia elämäntavoiltaan kuin suomalaiset, ja niin kun he ovat ryhmässä mukana, niin ei suomalainenkaan pysy yhtä terveenä kuin luulisi. Tähän kai auttaisi huomata,ettei elinympäristössäkään ole terveiden elämäntapojenosaamista läheskään kaikilla yhtä paljon kuin Suomessa kasvaneilla.
Maski eli hengityssuojain kosteuttaa ilman, mikä lisää pisaratartuntariskiä paljon. On kai tyypillistä, että maskia on helpompi käyttää, jos suu on auki. Käytännön kokemus ohikulkijana osoittaa, että maskin käyttäjä tartuttaa suunnilleen yhtä paljon (kosteus, pöpöisyyden tunne, suun haju) kuin suu auki kohden puhuva suunnilleen yhtä lähellä.
Onkohan niin, että jos maskeja suositellaan epidemian hillitsemiseen, niin arvion maskien käytön puolesta on tehnyt ei-niin-käytännön-asioissa-taitava esim. akateeminen, joka on kääntänyt arvion, että maski lisää tartuntariskia vaikkapa satakertaisesti,arvioksi, että maskit hengityssuojaimina hillitsevät tartuntoja.
6.10.2020 Maski levittää pöpöjä. Siksi ei saisi velvoittaa maskin
käyttöön. Tavallisina aikoina, kun kulkee kaupungilla ja on tekemisissä
ihmisten kanssa, niin tavallisista ohikulkijoista ei tule minkäänlaista
pöpöisyyden tuntua, mutta joistakin kovin pöpöisistä sekä suu auki kohti
hönkivistä voi tulla pöpöisyyden tuntu, tartuntavaaran tuntu. Mutta
mitä olen tänä vuonna koronavirusepidemian aikana kaupassa kulkenut
maskillisen asiakkaan ohitse, niin heidän ympärillään on ollut kuin
pöpöpilvi, kuin levittäisivät maskina vyulla tarkoituksella pöpöjä, kai
siksi, että maskin lävitse on kovin hankala hengittää muuten kuin suu
auki. Bussissa on usein sama lihava mies istunut löähistöllä ja ei ole
siitä mitään pöpöisyyden tuntua tullut, mutta sen kerran, kun hänellä
oli maski kasvoillaan, niin oli pöpöpilvi hänen ympärillään ja tuumin
pöpöisyyden vuoksi useaan kertaan, saanko häneltä jonkin tartunnan.
Sittemmin on taas matkustanut ilman maskia ja ulman pöpöpilveä.
Uutisten
kuvissa on välillä ihmisiä, jotka kai ovat ammattinsa vuoksi viime
aikoina tavallisesti käyttäneet maskia ja heillä näyttävät kasvot
edelleen pöpöisiltä, vaikkei heillä kuvissa ole maskia eikä näytä siltä,
että juuri olisivat ottaneet sen pois, eli maskin käyttäjän kehon
pöpömäärä kasvaa kai oman suun pöpöistä ja kenties ympäristöstä kosteaan
seutuun maskin alla tulleista pöpöistä.
Sen sijaan jotkut
etelämaalaiset uutiskuvissa näyttävtä kaipaavan maskin lämpöä ja sen
pöpöisyyttä ja kai olettavat muiden maskinkäytön lisäävän mahdollisuutta
pöpöhyökkäykseen heitä päin, jolleivät he ole tottuneet pöpöisyyteen
ilamstossaan.
Siksi maskin käyttöäeo saoso vaatoa ollenkaan, mutta
jotkut ulkomaalaiset kai haluavat maskisuosituksen, johon voivat vedota,
jos itse haluavat käyttää maskia.
22.1.2021 Maski tuo käyttäjälleen hengityksen ja suun pöpöjä, vähän niin kuin joku kohden koko ajan hönkisi ihan vierestä mutta tosin omia pöpöjäsi. Siitä seuraa pöhnäinen pöpötautinen olo vähän kuin flunssassa. Samalla toimintakyky ja älykkyys ovat alentuneet. Viime syksystä alkaen on minusta vaikuttanut siltä kuin ihmiset ainakin täällä Savonlinnassa ja mm nettiuutiset ym toimittajat olisivat olleet heikommalla kapasiteetilla kuin tavallisesti, niin paljon että siitä on huomattavaa haittaa niin työlle kuin muulle elämällekin. Maskin tuoma pöhnä lähes kaikilla voisi olla syynä siihen. Näin ollen maskeilla on pöpöisyyttä lisäävä vaikutus, haittavaikutus, jonka tuottama haitta voi olla niin suuri, että maskien käytön vaatiminen on maanpetoksen luokkaa oleva rikos. Samalla pöpöisyyden kasvu maskeja käyttävillä merkitsee, etteivät ne suojaa pöpöiltä, mikä taas oli niiden käytön syy.
Lisäksi maskin käyttö vähentää ihmisen kykyä havaita ympäristön pöpöisyyttä, että missä on mitenkin paljon mitäkin pöpöjä, ja niin maskin käyttäjä on vähän kuin vie,m'riä juuri puhdistanut henkilö, pöpöjen osalta vähän kuin nenä tukossa oleva, mikä myös lisää sairastumisriskiä ja yleistä pöhnäisyyttä.6.3.2021 Villakoirani Banjo sanoo, että koiran suu on vähän
kuin maski: siitä tulee pöpöjä', mikä tyhmentää, ja siksi ei pitäisi
pitää söpönä, jos koira läähättää, sillä se ei ole näköaistille
hyvöäksi, ja näköaistoi liittyy ymmärrykseenja toimontakykyyn, hyvään
ymmärrykseen tarvutaan tarkka hyvä terve näköaisti, samoin
toimintakykyyn. Banjo sanoo, että maskin tuomien pöpöjen kanssa olisi
oltava varmaankin vähän samoin kuin koira kuononsa tuomien, eli vähän
niin kuin että ollaan vain, aki aika ruoakkeskeisen ihmseins
osiaalisuuden tapaan, tai niin kuin savonlinnassa pullakahvimainen
sosiaalisuus taidenäyttelyssä käynnin jälkeen tms. Ja spurrtimasempi
liikunta sitten lisäksi, niin että ilamvirta suojelee kasvoja pöpöiltä.
Vhän niin kuin että kaksi moodia ja molemmat yhteiskuntakelpoisesti.
Jos syksyllä on mahakipua ja jotenkin ankea olo kuin pudonneita lehtiä ajattelisi, se kai johtuu siitä, että kehon fyysiset voimavarat ovta lopussa, ja niin tarvittaisiin kovin tuhtia ruokaa, ruokavalion muuttamista tuhdiksi, esim. rasvaa sisältäväksi, sekä kovin lämpöiset vaatteet. Myös vuodenaikojen elämisen taidoista ja lämmittelytaidoista olisi paljon apua, ks. hakemisto.
15.10.2022 Katso myös hakemiston kohtamahakivuista.
Jos on jokin vamma tai kenties on, kuten juuri kaatunut ja ei vielä tiedä, miten kävi, tai on jokin vamma kuten vaikka vanha luunmurtuma, katkennut jänne, ruhje tms, niin aloita korjaaminen kuten se, joka ei vielä tiedä, mikä vamma tarkalleen oli. Muitele, kun kenties joskus luit tai kuulit uskonnollisesta ihmeen lailla parantuvuudesta: minkä mielikuvan siitä sait, millainen ihminen (tai eläin?) miten olisi niin parantunut, ja ryhdy itse nyt sellaiseksi joksikin aikaa, jotta saat vammasi parannettua. Anna siitä näkökulmastasi itsellesi ohjeita,e ttä miten parantua,myös jos et onnistu niin kauaa pysymään niin uskonnollisena. Eli keholleohje, että terveeksi on tavoite, ja mielikuva noiste kehon alueista terveinä keholle ohjeeksi, ja mielikuva siitä kuinka ne ja viereiset osat lähettyvilläkorjaavat ne hengellisen hienoviritteisesti ja eläivöittävästi, kauniin mielenivireen avustuksella terveiksi, ensin kenties edes vähän oikein ja siitä sitten kehon ja mielen uskonnollisen ihmeen jaluonnon ihmellisen parantumiskyvyn myötä ihan terveuiksi. Kun tuntuu, että sellainen parantuminen on kehoon liittyvä mielikuva, kuin niin voisi ihanoikeasti jo olla, niin lähde satsaamaan sen varaan,kuin ensin kaaduttuasi nousisit varovaisesti ja lähtisit askeltamaan kevyesti, että ehkä se tästä kun varovasti kuljen, ja jatkaisi parantamista siinä ja juuri terveemmäksi eikä vain kaikki oikeille paikoilleen, niin että vielä lisäksi vahvistuukin, ja jatkaa siitä terveeseen elämään.
D885. Ilkeilynhalu ja älä ole toipilaana liikenteessä
Jos on oikeasti toipilas ja tarttis ottaa iisisti ja palleroisesti,mutta on liikenteessä ja yrittää pärjätä täydesti, niin voimat loppuvat kesken ja asiat romahtelevat ikäville tolille ja niin tulee sanaharkkaa sekä halua puolestella omaa pärjäämistään. Joillakin tuo kai käy usein noiun, mutta haluavat olla esim. töissä ja niin ilkeilevät niille, joilla mielentilat ja tilanne eivät ole samat. Mutten tuota varmaan tiedä.
12.8.2021 Jotkut sairaanhoidosta tai terveistä elämäntavoista harrastuneiksi luokitellut ovat ilkeilynhaluisia kuin kirskuva tai viileä. Se johtuu ksi siitä, etteuvät syö ennen ulkoilua tai tekemistä ja palaa sisälle ha syömään taas kun alkavat tarvita ruokaa, niin koko ajan plussan puolella pysyen, vaan ajattelevat syövänsä ulkoilun jälkeen ja menevät voimavaroissa miinukselle, minkä sitten taas korjaavat nollaan. Eli enemmän vararavintoa tarttis kehossa olla ja terve järki mukana.
16.1.2022 Voikohan vääränlainen tekemunen olla kanssa yksi syy ilkeilynhaluun. Olisiko yksi oikeanlainen tekeminen syödä keskieurooppalainen hotelliaamiainen: appelsiinimehua, tuoretta vaaleaa leipää, kenties marmeladin kanssa ja mitä siihen nyt kuuluikaan. Entä muu turisteille tarjottu, jos ovat Suomeen muuttaessaan jättäneet turistivaiheen liian lyhteksi. Oisko silloin kuehtovampi asua jossakkn maailman metropoleista, missä aina on jotakkn tapahtumaa? ( Jos miettii, missä ilmastossa olisi itselle sopiva meinknki, niin sellaisessa, jossa ilmaston vaatimat jatkuvat sstsauskohteet ovat luontaisia mielitekojasi, sillä niitä tulee valtavasti ja aina tai lähes aina. Tropiikissa oidetään jatkuvasti seuraa, sillä seuran pitäminen viilentää, ja siksi kylmissä maissa ei kannata pitää lähes lainkaan seuraa, ja muut maat ovat siltä väliltä lämpötilojensa mukaisesti. Kymissä ilmastoissa, joissa säät vaihtelevat paljon, tarttee yleensä koko ajan tehdä elämäntapaansa säätöjä, muutoksia, joiden myötä säiden eläminen sujuu hyvin, esim Suomessa joka sekunti omalla liikunnallusella elämänviisaudella ja parhaalla ymmärryksellään, ja tropiikussa, jossa säät pysyvät pitkälti aina samoina, kai vain joskus ajattelun myötä, ja muut maat siltä väliltä. Mieti siis, mikä on tunne-elämäsi tyyppi ja tunteiden ja tekemisten suhde ajatteluun ja ajattelutyyppisi, ja hae oikeaa ilmastoa siltä suunnalta. )
D886. Väsymyksen voittaminen ja tervehenkisyys & eläväisyys
Keinotekoisuus yleensä aiheuttaa väsymystä. Siinä ei ole ihmisille luonnollisen ikiaikaisen tervehenkisesti motivoidun tekemisen virkistävyyttä ja elävöittävyyttä eikä yleensä yhtä hyvää motivaatiota, ei yhtä luonnollista, eikä yhtä hyviä tekemisentapoja. Huonot tekemisentavat väsyttävät, tulee turaavuutta, epäonnistumisia, rasitusta, pikkuhaavereita ja joskus isompiakin, ei-niin-onnistuneita lopputuloksia, vääriä hiertäviä painotuksia ja huonoja rytmityksiä.
Väsymystä tuo myös esineisiin keskittyminen kuten kai kaupan alalla, mihin kenties auttaisi tekemisten motivaation elämänmakuisuuden painottaminen ja hyvien tekemisentapojen suosiminen. Tervehenkinen ikiaikainen elämä tuo voimia, esim. luonnossa liikkuminen ja liikunta liikkumisen ilosta ilman että siihen sotketaan ihmsisuhteita tms.
Huonot ajattelutyypit tuottavat huonoja perusteluita ja epäviisaita ratkaisuja, jotka lienevät yksi syy työpäivän lopun väsymykseen. Toinen syy on fyysisen kunnon sopivuus juuri senmittaiseen työpäivään. Kolmas syy on tekemisten rytmittäminen niin, että tietyllä kohtaa on tauko, ruoka, muuta tekemistä tms, ja sen kohdan lähestyessä voimat ovat sovittuneet siihen seuraavana tekemisenä eivätkä työn jatkamiseen keskeytyksettä.
Jollei ole itse harrastunut jostakin aiheesta, niin sen yleensä tekee huonommalla huomiolla, ja sikis se ei tuo ollenkaan yhtä paljon luonnollisia tervehenkisiä virikkeitä eikäs iis virkistä. Tämä on yksi syy, miksi liikuntaharrastuksen tulisi olla itselle kiva laji eikä esim. kaverin tai vaikuttavuuden perusteella valittu. Eri ihmiset sopivat erityyppiseen liikuntaan.
22.10.2020 Moraalin puute voi aiheuttaa uupumusta, kun ei oma linjaus
pidä maailmaa tervehenkisen elämänmyönteisen elävöittävällä tolalla.
25.8.2021 Epäviisaus väsyttää, myös vaikute epäviisailta väsyttää.
D887. Vaikutelmia sairaanhoidon virhelähteistä
Tässä, missä asun kerrostalossa, kuului eilisiltana ulkona tai parvekkeilla olevan kai etelämaalaisia vilustuneita useampi ryhmä, ja eivät olleet ollenkaan kyllin lämpimissä vaatteissa vaan liian ihonmyötäisissä ja kai osin tuulta läpäisevissä. En tiedä, mitä ulkona oli lämpötila mutta lieneekö 10C, tai ainakin selvästi vähemmän kuin sisällä, missä myös oli aika viileää. Mutta illemmallaäänet ulkoa toivat mieleen sairaalan lämpöolosuhteet, joita tosine n niin tunne. Eli lieneeköhän sama ongelma sairaaloissa, kun halutaan välttää pöpötartuntoja, mutta sitten kaikki vilustuvat pahoin. Tarttis heillä olla ainakin väljät lämpimät vaatteet ja lämmin täkki tms. Samalla meiningistä tuli jotenkin mieleen lasten näkemykset, edesottamukset, kenties alle kouluiän tai ala-asteella, ja ne vertautuivat sairauksien piirteisiin. Voikohanolla, että hoitajat ovat osaamattomia tuossa määrin, kentie siksi että sairastavat itse, kun tuollaista ilmapiiriä on alkanut hiukan tulla katukuvaan nyt kun koronaepidemiaa on ollut varottavana ja uutisissa puoplisen vuotta, eli on tilanne ihmisillä se, että ovat olleet sairaanhoidonkanssa tekemisissä tavallista enemmän, siltä vaikutteita tavallista enemmän, eikä se ole vienyt terveemmäksi vaan tuonut pikemminkin mieleen lääkärikäynnin tms tunnelmat, vaikkei sairauksia nyt pitänyt itsellä olla.
D888. Kipeät jalat ja kunnolliset kengät
Huonot kengät tekevät jalat kipeiksi. Kesällä ja sisätiloissa esim. liikuntaharrastuksissa on usein parempi paljain jaloin ja kotona sukkasillaan. Erityisen huonoja ovat muhkuraiset muotoillut kengänpohjat, sillä ne pvat erimuotoisia kuin jalka. Myös kovapohjaiset kengät ovat usein huonoja liikkumiselle. Esim. lenkkareiksi sopivat juoksukengät, eivät jäykkäpohjaiset lenkkarityylin jäljitelmät. Kokeile kenkiä kaupassa, kulje niillä, kokeile erilaisia tapoja, millä niillä liikkuisit, ja osta sellaiset, jotka ovat hyvät jalassa. Kysy tarvittaessa neuvoa myyjältä ja mainitse, mihin käyttöön tarvitset kengät. Hyvä kenkä on usein jonkin verran väljä muttei hierrä jalassa.
D889. Uneliaisuus syksyllä ja sisälle on voinut tulla eläimiä ulkoa kylmästä
Pakkasella pitempään ulkona oltua helposti nukahtaa puoleksi tunniksi tms sisälle lämpimään tultuaan. Syksyllä kun ulkoa kylmästä tulee eläimiä tai eliöitä sisälle, niin ne ovat uneliaita samasta syystä mutta paljon pidempään, sillä ne elivät pitkään kylmässä. Siksi ihmisellekin voi tulla niiden myötä uneliaisuutta, mihin auttaa huomata, että' sisälle on tullut eläimiä, jotka nukkuvat lämpimään päästyään.
D890. 11v. villakoiraltani: Ihmeparannustaidosta hoitotädeille
Hämmästelin tässä sitä, kun villakoirani Banjo oli kiinnostunut jostakin sairaanhoitajan tapaisesta vähän niin kuin Vaapukka aikanaan, ja Banjon näkökulmasta ko hoitotätityyppi näytti vähän samanlaiselta kuin Vaapukka aikanaan, ja minun vinkkelist'ni ei, mutta Banjo sanoi tuumivansa, voisiko heille opettaa ighmeparannustaidon, kun kerran Vaapukkakin osasi ja ovat samanlaisenoloisia. Minä kysyin, että millaisia, niin banjo vastasi, että työlästyneitä mutta parantamisen halusia ja jonkin verran lihavia vähän kuin Muumit mutta ehkei ihan niinlia´havia tai jotain sinne päin. Minä neuvoin, että' Vaapukan parantamismenetelmä oli, siis se, minkä minulta oppi, elävöittävä kevennys, jonka parannettava itse tekee omien taitojensa ja ympäristön vinkkien varassa. Sillä henkilö saa itse paljon suuremman, hengellisen tyyppisen ja elämänviisaamman tyyppisen näkemyksen siitä, miten parantua ja miten keho ja keho-mieli on itseparantuva, ikiaikaisen luonnon tapaan erinomaiusesti parantuva. Ja siitä sitten ideana on, ettöä paranee sekunneissa ja muutkin vaivat, jos niitä on, korjaten vaikka minuuteissa tai minuutissakin, ja kävelee siitä omin jaloin kotiinsa, tai jos vammainenoli, niin ihmeparannuttuaan tarvitsee kai uuden kodin heti, sellaisen, jossa on muistikuvia ja tunnelma ihmeparantumisesta eikä sairastamisesta. Jos siinä hotiotäti onnistuu, niin kai siitä voi saada ihan hyvin palkkaa.
Banjo sanoo, että pitää hoitotadin ja tämän työympäristön ymmärtää, että niin hyvin parantunut, ettei enää jää mitään hoitokontaktia, ei tarvitse sellaista, sillä nämä hoitotädit ovat niin parantamisharrastuneita. että ajattelevat sellaisen sosiaalisen kontaktin olevan kiva ja niin jättävät sellaisen, jollei ole ohjiestettu muutebn. Ja siksi, sanoo banjo, olisi parannettava kerralla vaikkapa viisi, ja sanoo, ettei tiedä, montako päivässä, ehkä enemmän, jottei tunnu, että työtloppuvat, kun joku paranee.
D891. Vesipää ja kuljeskele pitkin kauniita rantoja
Jos vesipää liittyy siihen, että koulu tms on raskasta ja sen perspektiiviä tai ajattelutyyppiä huojentaa ikään kuin vedellä, kun ei parempaakaann keksinyt. Niin auttaisiko, jos etsisi vesielementin teinoilta luonnon rakenteiden viisautta, niiden ymmärrykselle edullisuutta tuovan korjauspalan pelkän vesimäisen elementin sijalle? Eli jos kuljeskelisi kauniita rantoja ihaillen, sellaisia, missä onmyös puita ja heinää tms kauniisti oksat veden yllä tai luona, niin tosiko se viisaan hahmotustavan sinne, missä oli ennen vain vettä?
D892. Virheiden & väärinkäytösten korjaaminen ja tieto että sairaanhoidossa osa ei tolkussaan
Usein oletetaan, että kaikki noudattavat vähintään peruskoulussa vaadittavaa järkevyyden tasoa koko ajan kaikessa, etenkin olennaisissa kysymyksissä, mutta aina ei niin ole, etenkään, kun ihmiset sairastavat tai ovat järkytysten kanssa tekemisissä tai saavat sellaista altistusta kovin paljon elämässään. Ja siksi olisi oletettava, ettei sairaanhoidossa sen paremmin lääkärit ja sairaanhoitajatr yms kuin potilaat läheisineenkään aina ole tolkussa, esim. jonkun järkytyksen koettuaan tai pöpötaudissa. Osa silloin jatkaa vanhoilla urillaan ja komentelee, jolloin komentelunkaan laatu ei aina ole hyvä, mutta toisaalta potilaan toiveita on kyllä kuunneltava. Mutta tervejärkisten tulisi olettaa, etteivät kaikki kohdat vä'lttämättä ole tervejärkisesti huolehdittuja muiden toimesta. Joku esim. voi olla liian lakihenkinen ja toiset taas liian tokkurassa ja jotkut järkyttyneinä.
D893. Syöpä ja vapautunutta tervehenkistä elämää
Minusta on vaikuttanut siltä, että syöpä usein aiheutuu pahantahtoisista lähiympäristön ihmisistä, kai sellaisista, jotka antavat pahantahtoiselle toisen kehoon tai elämään kohdistuvalle teolle hyväntahtoisen teon vaikutusalueen ja kenties lakihenkisyyden voiman kuin se olisi sivistystä ja hyväätekevää eikä toista häiritsevää tai jopa tämän elämän tuhoavaa. Toinen ei saa siinä elintilaa ja hänen kehoonsa tai elämäänsdä tulee vääränalsia elementtejä, ainakin vääränhenkisiä. Syövän parantamisen kannalta vääränaliseen pakottamisen vastakohta, siis parantava, syöpää pois liennyttävä, syöpää synnyttämätön vaihtoehto on tervehenkinen vapautunut elämä niin kuin sivistys pyrkii tarjoamaan elämänmahdollisuuksia ja hyväätekeviä tervehdyttäviä valintoja niin kuin haaveammatin, terveet elämäntavat, musiikkia, luontoa ym.
D894. Hidastuneisuus ja seuranpidon sijasta teoriaperspektiivin huomioon ottaminen
Jos elämä meni hitaaksi, niin johtuuko se seuranpidosta? Seuran pitäminen hidastaa paljon, etenkin, jos jatkuvasti pitää seuraa. Jos nuoremmalla iällä oli paljon nopeampi, niin ottivatko toiset silloin teoriaperspektiivisi sivistyneen osan huomioon paljon luontevammin ja pitivät samalla seuraa, että juu, nyt on huolehdittu. Ja kävikö sitten niin, että jonkun kanssa ei tullutkaan niin luonnostaan juttuun, että olisi heti ottanut näkökulmasi ja tarpoeesi huomioon, vaan sinun piti jotenkin rakentaa se, ja se näytti käyvän seuraa pitämä'llä ja siinä samalla tekemisen motivaatiosta ja tekemisen sujuvuudesta huolehtimalla. Ja niin vei seuranpito suurimman osan ajasta. Niin kai käy, jos sairaan kanssa yrittää tehdä jotain. Tai ihan ulkomaalaisen, tai ihan nuoiren, jolle tarttee opettaa samalla kun tehdään. Tai ihan vastahankaisen, joka jotenkin tarttis saada yhteistyöhön. Tai muuten vain eri allonpituudella olevan tai kiinnostumattoman mutta seuranpidonhaluisen kanssa.
D895. Hoitokeinot tulkittava terveen järjen ja terveiden elämäntapojen valossa
Minusta uutisten kertomassa koronaan kuolleet ovat ainakin monet vaikuttaneet kuolevan samantapaisesti kuin ympäristön lämpötilaan nähden liian viileissä ja liian ihonmyötäisissä vaatteissa olevat, ja niin tuli mieleeni, että jos lämmintä pukeutumista on vaikea neuvoa tai toteittaa, niin kävisikö koronan hoidoksi laittaa potilas täkin tai paksun villaviltin alle. Mihin tuli mieleeni lisätä, että koko ihminen päätä lukuunottamatta täkin alle, missä lisäsin kanssa tuon, että "päätä lukuunottamatta", kun mieleeni nousi kuva hoitotilanteesta, jossa hoitajat eivät ole ymmärtäneet hoitokeinon ideaa ja niin tukehduttavat potilaan tiiviisti laitetun täkin alle. Kanssa täkin tarttis olla niin paksu, että hyvin lämmittää, ei ole enää lämpimämmän täkin tarvetta, eikä ohut kuten jotkut vanukankaat, kai ulkoiluvaatteisiin tarkoitetut.
D896. Iän myötä kadonnut lämmöntuotantokyky ja kuuntele nuorten puhuvan
Joillekin vanhuksille kai tottumuksen ja taitojen kasvun myötä elämä menee tasaiseksi ja ennakoitavaksi, ja niin säihin säätymisen sijasta tulee helposti yksi tasainen tapa elää säät, ja eihän se säihin sovi, ei esim. talviulkoiluun, ei sen cvaatimaan lämmöntuotantoon. Mutta jos tuo on syysi lämmöntuotannon ja säiden osaamisen heikkoudelle tai puutumiselle, niin sinulla on kumminkin aiempina vuosinasi ollut nuo taidot. Silloin elit nuoremman ihmisen elämää, joka muistuu mieleen, jos kuuntelee nuoren ihmisen kertovan jostakin osaamastaan, muistuu mieleen elämän näkövinkkeli tai ainakin helpolla oppii tuon nuorempien vuosiensa taitotason mukaisen näkökulman nykymaailman elämään, ja sen asenteiden ja sen taitotason turaavuuden myötä on kai myös tsemppi säihin ja lämmöntuotantoon.
D897. Miten näitä parannusohjeita kehittelen
Nämä tautien ja vaivojen poarannusohjeet ovat terveisiin elämäntapoihin vertaamalla syntyneitä tai ainakin terveet elämäntavat ovat tärkeä osa niiden perustaa, muttei minulla viime vuosina niin kovin terveelliset elämäntavat ole ollut vaan pikemminkin ruokakeskeiset ja liian rauhalliset. Perustana on etenkin havaintokyky ja sanasto, jota terveet elämäntavat tuovat, esim. juodessa tuoremehua olen kiinnittänyt huomiota siihen, miltä mehu tuntuu, miten se vaikuttaa vireeseen ja elämään lähiaikoina, ja oppinut niin yhden elementin: tuoremehuin vaikutuksen, jota sitten voi käyttää jossakin, jos sitä tarvitaan. Niin olen terneiden elämäntapojen tuoman havaintokyvyn ja selkeyden kantamana keksinyt sanastoa, jolla näitä parannusohjeita laatia. Vastaavasti, jos sitten olen lukenut jostakin vaivasta kuultuani taudista mediassa, niin olen tuon tavallisen sanaston ja aiempien vaikutelmieni varassa yrittänyt luonnehtia sitä,mitä tuo vaiva, sen aiheuttava tilanne olisi tavallisen arkisen elämän näkövinkkelistä, esim. ylilyönti siinä ja siinä, havaintovirhe, sen ja sen unohtaminen, se ja se elämäntilanne, sen ja sen taidon vähäisyys, siihen ja siihen tunteeseen liittyvä elekieli ja olo, vai mitä arjesta tuttua, tai muuten elämän tavallisella järjellä tavoitettavia tapahtumis, puolia ym. Niin minulla on siitä arkijärkinen kuvaus jostakin, mikä aiemmin oli tauti tai vaiva, ja niin arkijärki usein tietää siihen jonkin parannuskeinonkin, esim. sivistyksen näkemyksen mukaisen tai terveitä elämäntapoja ja tunteidenmukaisuutta painottavan elämänviisauden näkemys. Ja opetustaidoillani olen sitteb laatinut siitä ohjeen, jos tuo keino tuntuu huojentavan sen vaivan pois tai huojentavan sitä aika paljon.
D898. Jos huonoimmat vaihtohedot tuppaavat toteutumaan, huomaa lääkärin väsymys
Joskus voi käydä niin, että kun on useampia vaihtoehtoja, niin meininki romahtaakin ja joudutaan niistä huonoimpaan. Silloin on yleensä kyse siitä, että joku tai jotkut auttavista tms asian kanssa tekemisissä olevista, siihen sanansa sanovista tai muuten vaikuttavista henkilöistä on kovin väsynyt tai kovin taitamaton tai ei ollenkaan hyväntahtoisuudessa aidosti jaksavainen. Eli jos lääkäri tai muu hoitohenkilökunnan jäsen on nähnyt työssään paljon sairautta tai itsekin sairastaa, niin meininki voi jatkaa samoja uomia kuin mikä muuten on erityisesti kiinnittänyt huomiota, sillä huomiota ei kai riitä kaikkeen, ja esim. sairastaessa tai sairauksien keskellä voivat taidot olla huonot, ja niin ei osaa nostaa meininkiä, tilannetta hyvälle hyvin sujuvalle tolalle vaan se jotenkin repsahtaa huonommaksi, kenties palikkajärkiselle tasolle. Silloin olisi olennaista huomata, että vika on lääkärin tms väsymyksessä, ja vaihtaa lääkäriä tai etsiä parempi ajankohrta.
Lääkäreilel yms tällaista väsymystä tuovat kai erityisesti omat sairaudet, tautialtistus ja onnettomien elämänkohtaloiden kanssa tekemisissä oleminen.
Jos taitotasosi on laskunut paljon tavanomaisesta, tarkista, onko elämässäsi viime päivinä ja viime kuukausina ollut tavallisesti hyvänä pidettyjä taitoja kohottavina pidettyjä asioita kuten ennenkin ja ovatko ne olleet yhtä tervehenkisessä yhtä täysipainoisesti havaitussa ja tuntein kannatetussa ja ei-ilkeileväisessä muodossa kuin aiemminkin, esim. musiikki, rukoileminen, luonnon kauneuden ihaileminen, sivistys, terveet elämäntavat. Mieti myös, onko sinulle hyvä paikka siinä, missä olet: oletko tullut seudulle ja ko paikkaan niiden vetovoimatekijöiden vetämänä, vai oletetaanko, että sinun pitäisi vaihtaa muualle, missä vetovoimatekijöitä aidosti kannatat ja niiden mukaisen elämäntavan kanssa tulet hyvin toimeen. Ja vastaavasti huolehdi, ettet ole nykyisin tekemisissä sellaisten asioiden kanssa, joiden seuraa yleisesti pidetään vahingollisena, sillä pienempikapasiteettisena et ehkä selviä siitä, vaikka ennen niistä ei olisi olltu haittaa, esim. jos nyt tuppaat rojahtamaan niiden syliin ja ennen pidit etäisyyttä ja olit virkeän valpas. Tposaalta, jos toiset eivät jaksa vaan pehmentävät tavallaan, niin kenties tulet heidän kanssaan paremmin toimeen, jos olet ruokakeskeisen huonolla huomiokyvyllä etkä tarkan valpas kaikessa, mitä he eivät jaksaisi. Oman paikan löytämistä auttaa positiivisten haaveidensa seuraaminen, vaikka se vaikuttaisi jotenkin liian kauniilta ollakseen kunnolla realistista.Minusta tuntuu, että välillä saan joidenkin taholta sellaista ryöpytystä niskaani, etten oikein ymmärrä sille muuta syytä kuin että tätä parantamisaiheista blogiani http://parantamisesta.blogspot.com tai muuta blogiani positiivisine piirteineen on luultu instituutioksi ja minua lääketieteen tms kyseessä olevan elämänalan tavalliseksi tilanteeksi, mikämesim- lääketieteessä on, että "oi voi, täytyy taas siarastaa, en haluaisi mennä lääkäriin mutta kun onpakko" ja b logissani taas kovin positiivinen näkemys, että heti voi parantua ihan vain lukemalla ja ymmärtmällä, ilman lääkkeitäkin, ja mm voi lisäkeinona kokeilla blogini lukemista. Ihan kumma sotku, mutta meinaako se, että osa lääketieteen alan ihmisistä haluaisi korvata jotkin osat lääketieteestä blogini toimivilla osilla, mikä kai meinaa, että jos ne kerran toimivat, niin he kai haluaisivat sellaisen suuntautumisvaihtoehdon lääketieteeseen, jonkinlaisen erikoistumisen tai kurssin lukemisesta maininnan tai nimikkeen. Mutten noita osaa, kun en ole hoitoalojen tyyppisiä ihmisiä ja vahvuuteni ovat pitkälti teoreettisia, jolloin teoreetikoille tyypilliseen tapaan moni käytännön kysymys ei vain onnistu minulta omin voimin, eikä yhteistyökään aina niin hyvin kuin ihmisläheisemmin suuntautneilta.
Nykyisin 11-vuotias villakoirani Banjo sanoi vähän aikaa sitten kuin
jotakuta lainaten: "Minä luen enää lastenkirjoja." ja jäin siitä
miettimään, että milloin aikuiset lukisivat lastenkirjoja, kai silloin,
kun on oikein rankkaa ja tarttee ottaa uusi suunta elämässä, tehdä uusi
aluevaltaus, oppia niin kuin lapsi, niin kuin aikuinen uuteen ilmastoon
ja kultytuuriin muuttaneena, kun haluaa omaksua sen hyviä puolia omiksi
piirteikseen, jotta pääsisi ongelmistaan eroon, jostakin suuresta niiden
luokasta. Kanssa lasten lulet yms voivat joskus auttaa vastaavasti,
opettaa jotakin, esim. minulla on kuvioitu pallo, joka kai opettaa
ostamisen taitoa ja kierrätykseen liittyvää ongelmanratkaisua, mutten
ole siitä niin paljoa oppinut, kun en ole siinä iässä ja ostin pallon
heitelläkseni sitä.