perjantai 11. maaliskuuta 2016

Tämän blogin alku, kohdat 1.-100.

Vaikutelmiani parantamisesta ja parantumisesta, blogi http://parantamisesta.blogspot.fi,
Kirj. Kaisa Hannele Tervola


1. Kuka sairastuu mihinkin - ja kuinka parantua * Ihmeparannusohjeyritelmä 0.
Yleensä sairaydet näyttävät johtuvan liikarasituksesta. Ihmisestä riippuu, mikä osa kehosta rasittuu liikaa vai rasittuuko mikään. Rasituksen vastakohta on terveellä luonnollisella tavalla eläväinen keho, joka on hyvällä aistivoimaisella ja elämänfilosofisella huomiolla havaittu.
Ylirasittuvia kohtia ovat sellaiset, jotka jäävät huomioltasi syrjään, kun tottumustesi mukaan elelet. Niitä kohtaan tulet olleeksi piittaamaton ja siksi ne rasittuvat helposti, kun niitä ei huomata ja niiden tarpeisiin vastata. Tuon huomaamisen ja tarpeisiin vastaamisen tulisi olla koko keholla ja koko elämäntavalla rasittamisen varomista ja elävöittämistä tervehenkiseen tapaan. Huomiosta syrjään jääneen "reunakohdan" tunnistat raskaammasta tuntemuksesta, ikään kuin kuivemmasta ilmapiiristä, joka on liikkumaton kuin kouluopit eikä eloisa kuin urheilevaisten lasten silmät. Kohta, johon keho-mielessäsi (eli kehossasi, mielessäsi esim. elämäntavassasi ja tavoissasi sekä siinä, miten tuo mielen tason ilmiö ilmenee elekielen kautta kehossasi juuri jotain tittyä kohtaa elävöittäen tai pahoin laiminlyöden) sysäät syrjään muun elämäsi tuoman taakan tyyliin "Elämäni on tässä, nämä asiat, ja noilla muilla ei ola väliä elämäni kannalta.", rasittuu ja ajan myötä voit siltä kohden sairastua rasituksen suuruudesta riippuen joko lievästi tai vakavammin.
Tähän auttaisi hyvä eläväinen huomio koko kehossa, elämäntavassa, tottumuksissa ja niiden muutosmahdollisuuksissa, sosiaalisissa tavoissaan jne. Silloin ei keho rasitu, jollet ole muuetn voimiesi äärirajoilla psyykkisesti, milloin huomiokin usein tokkuraistuu. Voimia antavat urheilu (vapaamuotoista, miellyttävää, niin paljon kuin suinkin), luonto, tervehenkisyys sosiaalisissa suhteissa ja mielekäs tekeminen sekä riittävästi tähdellisiä saavutuksia. Rukoileminen ja meditaatio toki myös auttavat. Meditaatio on huomionkäytön parantamista, joten etenkin kehoon ja elämäntapaan liittyvä meditaatio auttaa.

Tämä on siis vain "minusta vaikuttaa tältä"-näkemys, ei koululääketieteestä peräisin.

Ihmeparannusohjeita tässä blogissa 1., 11., 15., 16., 22., 27., 29., 34., 43., 46., 47., 52., 57., 59.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola klo 17.52



2. Sydänvaivat ja eläväinen keho
Sydänvaivat näyttäisivat useimmiten johtuvan hartianseudun jännityksistä. Kehon ja mielen eläväinen tunnelmallinen rentous on paras. Kokeile liikkumistapaohjetta blogissani http://happinesstipsblog.blogspot.com !
* * *
Olisiko myös iloa puiden vehreydestä ja luonnollisista voimaannuttavista virikkeistä ylipäätään, samaan tapaan kuin sokeritautisille (ks. kohta 12.).

Puiden vehreydestä myös siksi, että kotimaiset puulajit opettavat tunnelmallaan vuodenaikojen kanssa elämisen taitoa, mikä vaikuttaa verenkiertoon ja elinvoimaisuuteen. Lehdettömänä aikana männyn vehreys.

* * *
Katso nyös
151. Väliin jääneet sydämenlyönnit ja elinvoimaisuuden painotus raajoissa  8.11.2015
30. Sydämen kammiovärinä ja lihaksisto 10.2.2015

Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



3. Lihavuus ja näköaistivirikkeet ja liikunta
Jatkuvan mielihyvän tavoittelu juontaa juurensa siihen, että pitäisi osata nauttia katselemisesta päivät pitkät: värien tunteitakoskettavuus, muotojen ja rakenteiden kiehtovuus, nyanssien loputon rikkaus, kauneuselämykset ja kauniit tunnelmalliset näkökulmat sekä toki luonnon aistirikkaus! Myös kehoaistimusten kuuluisi olla jatkuvan mielihyvän lähteenä ja aina kiehtovana monimuotoisena kiinnostuksenkohteena: kokeile liikkumistapaohjetta blogissani http://happinesstipsblog.blogspot.com !

17.2.2020   Laihduttamisesta pitkälti ilman ruokamääriä koskevia rajoituksia, mm ilmastotaitojen avulla, blogi Laihduta hauskasti   http://laihdutuskikkoja.blogspot.com/
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



4. Säryt ja liikeintentiot
Reippaasti liikkuessaan moni luonnostaan hahmottaa liikeintentioitaan jonkilaisina viivoina, jotka suuntautuvat kehosta aikeen suuntaan. Jos tulee huomiota tuollaiseen kiinnittäneeksi, kuo on rentoa ja lämpöistä mutta kuitenkin ihan toimeliaalla tuulella, niin noita liikeaikomusviivoja on enemmänkin: puhutaan aurasta. Jos liikkuu ja pitää kehoaan eläväisen rennosti noiden liikeaikomusten mukaan eikä kaavamaisen jäykästi kehon nähdyn ulkonäön mukaan, niin säryt lievittyvät. Kokeile myös liikkumistapaohjetta blogissani http://happinesstipsblog.blogspot.com !

Säryistä tössä blogissa kohdat 4., 7., 31., 32., 33. ja 58.

Lämmittelyohjeita http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



5. Regeneraatio ja nuorentuminen
Kun omat teot ovat taakkana maailmalle, ei keho jaksa niitä kantaa uaan jotenkin vain voimattomana ja uusiutumiskyvyttömänä lysähtää kasaan kuin säkki. Kun omat teot ovat intentioiltaan kauniita ja toteutukseltaan kyllin ajattelevaisia, on keho kevyt ja nuorentuu kuin itsestään.
Toiveemme, kauniskatseisesti kehoa ihmeenä arvostaen mielessä lausutut, vaikuttavat kehon toimintaan. On kuin keho kuulisi, nuorentuisi, herkällä kauneudella hoitaisi asiat hyvälle tolalle.
Erityisen viisas tähän tapaan on kuvien Krishna, kuin regeneraatiotaitoinen! Jos olet ystävälliseen tapaan arvostavasti sosiaalinen Krishnbn kuvien kanssa, voit oppia hänen näkökulmaansa ja hänen taitojaan, jotka pohjautuvat hänen näkökulmaansa, samaan tapaan kuin opit arvostamiesi ystäviesi taitoja. Taitojen ja lahjojen oppimisesta katso blogini http://nopeaoppisuus.blogspot.com
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



6. Syöpä ja vain hyvän hyväksyminen
Syöpään näyttäisivät sairastuvan ne, jotka emotionaalisesti hyväksyvät lähelleen jotakin pahaa, vaikkapa omalla tavallaan auttavaisen mutta pahan tai muuten itsellen jollain tavalla ikävän äidin tai muun läheisen. Jos haluaa parantua, niin pahaa ei tulisi hyväksyä lainkaan, ei mukautua siihen, vaan hyväksyä vain kaikin puolin aidosti positiivisia asioita kuten villi luonto ja luonnolliset terveet ikiaikaiset elämäntavat elämän joka saralla.
Kuva meni pieleen: siinä ovat pahan etäpesäkkeet vallanneet aivan liikaa tilaa. Parantuminen on mahdollista vain, jos sanoutuu niistä totaalisesti irti.

* * *

2.11.2020   Voikohan olla, että syöpäsairailla joko joku lähipiirin ihminen tai syöpäsairas itse nojaa toisiin niin, ettei tee kunnolla eroa sivistyneen yhteiskuntaan ja maailmaan kuulumisen ja toisaalta kunkin oman elämän välillä. Sivistyneesti voi tehdä hyvää maailmassa, mutta se on ei-henkilökohtaista, yleisen tason asia, sitä mitä opetetaan kouluissa ja yleissivistykseen kuuluvissa kirjoissa yms. Henkilökohtainen elämä on taas kunkin oma juttu, siitä huolehditaan itse ja siihen eivät saa muut puuttua. Siihen on hyvä ohje "Elä ja anna toisten elää" kukin on suvereeni kuin puiston puun oksisto, saa itse päättää elämästään, kunhan ei häiritse muita, eivätkä siihen muut saa puuttua. Käytännössä tämä tarkoirttaa sitä, että kukin huokehtii itse omasta elämästään ja ei puutu, ei karsi,ei ulota mitään viivoja tms toisen luo, ei etäisyyden puoliväiä lähemmäs, ja jos on epäselvyyttä, niin vain luotaan komasosan matkaa, niin saa kumpikin elää omaa elämäänsä rauhassa, omien mieltymystensä ja rytmiensä mukaan.



   * * *

6.6.2022   From my blog curingguesses.blogspot.com 

"

Often near by people forcing wrong kind of things or things which have wrong kind of spirit to one's picture of the body or tyo one's life, seems to cause cancer, for example claiming nasty things to be good for the other. While free life with healthy spirit, like civiliced wisdom seeks to offer, like seeking towards one's dream job, healthy wyas of living and music, seems to cure cancer away and at leastd oes not cause cancer at all.   



6.2.2024   Sivistyksen huojentavuus, myös sen osalta, mitä se vaikuttaa muihin. 

Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



7. Päänsärky ja rento huomio
Kun jokin kohta ihmisessä rasittuu liikaa, sitä alkaa särkeä, jotta ihminen hoksaisi varoa rasittamasta sitä. Rasittamista on varottava koko olemuksensa voimin, myös sosiaalisten suhteiden, sosiaalisen ja emotionaalisen tilan, huomionkäytön jne. avulla.
Päänsärky johtuu yleensä huomion ylirasittumisesta. Oheisen kuvan pitäisi rentouttaa huomionkäyttöäsi ja lievittää siten hetkeksi päänsärkyäsi, kun sitä katselet.


Säryistä tössä blogissa kohdat 4., 7., 31., 32., 33. ja 58.

14.1.2017   Lieventäisiköhän tuo neulekuvio päänsärkyä? http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/12/neulomisesta.html


Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



8. Synnytys ja raskaus
Kauempaa sivusta seuranneena mieleeni tullutta:

Raskausaikana mahaa ei pidä pitää kuin se olisi pallo, jota kanniskelee, vaan niin kuin olisi pikkuinen karvainen eläin, jota varovasti pitää käsissään niin, ettei se vain putoa ja sitä satu tai tule olleeksi kylmä sitä kohtaan: niin kuin olisi hamsteri käsissä tai karvapallo sylikoira.
Vausdin muutoksen, kolauksen tai muun rasituksen sattuessa ei mahaa pidetä kuin treenikassia vaan suomalaisen sosiaalisuuden tavalla "Hei me mennään!", niin tulee oltua reaktiivinen, välittävä ja huomioon ottava kivalla elämänmakuisella tavalla.
Jos täytyy varoa, ei se käy esinemäisesti, vaan tervehenkisen onnellisen eheän mielenvireen tuomalla herkällä sointuvuudella ja elämänmakui8suudella. Vaali siis omat tarpeesi, sikiön tarpeet ja puolisosi ym. läheisten tarpeet sekä onnesi. Tavoitteena on sellainen eheä onnellinen sopusointunen ja sointuisan elämänmakuinen ja tunteikas mielentila kuin joskus luonnossa, kun tuntee sen sopusoinnun vaikkapa mökillä tuovan itselle onnellisen elämäntavan.
Miehistä ei voi ottaa mallia ollenkaan sillä heidän kehonsa ei ole synnyttämiseen sopivalla tavalla pidetty vaan liian jäyhä, jäykkä, kuiva ja piittaamaton. Synnytyksen lähetessä ei puolisoa saisi ottaa synnytykseen mukaan tueksi vaan hänet tulisi lähettää n. 150km päähän matkoille mökkeilemään tms., jottei häneltä tule erityisen paljon vaikutteita, muttei kuitenkaan ole niin kaukana, että nainen tuntisi eroikävää ja siksi samanlaistaisi häneen päin. Mallia (ja tukea) tulee ottaa elämänviisaista naisista, joiden oma synnytys on sujunut hyvin - ei työkoneista vaan kokemuksellisesti elävisträ tuntevista naisten tapaan elämänviisaista naisista.
Sukulaiset eivät ole keskenään samanlaisia. Samanlaisuuden perusteella et voi ottaa mallia äidistäsi, siskoistasi tai muista läheisistäsi, vaan sinun on samaistuttava elämänviisaisiin naisiin, joilla on erinomaiset synnytykseen liittyvät asenteet ja kehoon liittyvät tavat, joista ottaa mallia.
Et voi myöskään ottaa mallia sikiöstä synnytykseen, sillä sikiä on nuori ja vailla kunnollista maailmankuvaa. Sikiö on keskittynyt omasta osuudestaan huolehtimiseen, ei äidin osuuden saamiseen oikealle tolalle. Niin kuin jokaisessa olosuhteiden huonioon ottamista ja tilanteeseen mielekkäästi reagoimista sekä sopeutumista vaativassa tehtävässä, on sinun tämäkin tehtävä itse, etrillisenä yksilönä, tuntemuksiasi herkästi seuraillen. Ole kokemuksellinen! Vältä älyllisyyttä, kuivuutta ja kehosta vieraantumista! Anna tuntemustesi sanella virittyneisyytesi eri elämänalueille ja tapasi olla kokemuksellinen, Älä pidä vastaan vaan virtaile elämäntavassasi siihen suuntaan, johon tilanne tuntuu luonnostaan kokemuksellisella ja hienoisten herkkien vaikutelmien tasolla vievän. Virtaa kokemuksen mukana siihen tapaa kuin katselet kävelyllä ohi kulkevia oksia kävelytien yllä.
Synnytys ei ole tarkkarajainen jakso, niin kuin ei päiväkään jakudu blokkimaisesti vuorokaudenaikoihin, vaan siirrytään liukuvasti raskauden vaiheesta toiseen ja synnytykseen. Kun raskauden suojelevat aivan alkuajat ovat ohi, alkaa vähittäinen liukuma kohti synnytystä. Synnytyksen ei kuulu tapahtua tiettynä ajankohtana vaan silloin kun tuo yksilöllinen sikiö sinun yksilöllisen vatsassa silloisessa yksilöllisessä elämäntilanteessasi kokee olevansa kyllin valmis ja kun sinulle olisi sopivinta. Kuuntele tuntemuksiasi, äläkä älypohjaisesti tai ennakkokäsitysten varassa laita vastaan sille, miten olosi, kehosi asento, mielenvireesi ja synnytystä edeltävä vaihe omia teitään kehittyvät.
Venyttele siten kuin kehosi tuntee oikeaksi. Ei ole liian aikaista venytellä vaikka aikaa olisi vielä paljon. Tee mikä tuntuu oikealta ja turvalliselta. Kun katselet puita ja muuta luontoa venytellessäsi, niin liikkeet sujuvat helpommin, kun mielentilasi on onnellisempi ja eheämpi, seesteisempänä jaksat laajempia liikkeitä ja ne menevät oikein pakottamattoman hyväätekevin tavoin.

30.10.2018   Synnytysteiden avaamisen kannalta ei varmaankaan ole hyvä jo pitkän aikaa ennen synnytystä miettiä, että synnytys on silloin ja silloin, koska silloin jakaa ajan kahteen osaan: synnytys ja ei-viel-synnytystä, ja kun niin tekee niin karsii pois synnytyksen lähenemiseen iittyvää valmistautumisvaihetta, joka voi kestää kuukausia, kehittyä vähitellen synnytykseen päin ja myös ratkaista sitten synnytyksen tarkan ajankohdan, jopa niin, että voisi opettaa parempaa äkemystä raskaudesta ja hyvästä tavasta synnyttää & elää vauvan kanssa.

3. kesäkuuta 2023   Alapään venyttäminen synnytystä varten on törkeää ja kai mieluiten jo nuoruudessa alkava vuosien projekti, jotta vauva mahtuu hyvin ulos synnytysteitä. Käsitys siitä, mutkä kansat ovat tässä mielessä hyviä synnyttämään, ei kai ole oikein. Synnytysteiden levittämusessä ei ole olennaisinta venyttää vaan, ettei haraisi vastaan, ja se kai on hetkestä kiinni, että millaisessa asennossa tekee mieli llla. Joskus, kun on hyvä mieli, vaikkapa puuhaa jotain uutta kivaa, niin hyvillä mielkn luonnostaan istahtaa vaikkapa nojatuoliin jalat kovin harallaan niin että sisältäkin venyy auki tai siis on auki lulnnostaan. Tämän vastakohta on nihkeä tyyli tai keinotekoinen pakottaminen. Siksi venyttäminen on parempi tehdä itse omalla tavallaan kuin jonkun ohjeistamana. 


Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



9. Myrkytys ja keventäminen ja herkkä havaitsevuus
Kaikenpuolinen keveys ja herkkä havaitsevuus on tavoiteltavaa jatkuvasti, sillä se tuo kyvyn vaikuttaa cerenkiertoon ja varoa siten myrkytysvaurioita kunnes maksa on kaikessa rauhassa liiaksi rasittumatta päässyt eroon myrkystä. Kaikki raskaus ajatuksissa, tunteissa, liikkeissä jne. on vältettävää, sillä se hukkaa verenkierron säätelykyvyn ja herkkyyden. Sitoudu noudattamaan seuraavaa ajatelmaa vuosikymmenet eteenpäin, myös kuolemanjälkeisessä elämässäsi, niin se on verraton olosi keventäjä: "Rakastan hyvää elämää. Niinpä otan hyvän elämän vaalimisen myös muiden elämissä linjauksekseni maailmassa kaikkien osalta."
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



10. Nilkan nyrjähdys ja keskiasennossa pitäminen
Pidä nilkka lihaasten avulla keveästi ja terveesti keskellä luontaista liikkuma-alaansa kuin se olisi täysin terve. Vältä turhaa liikuttelua ja kääntelyä ja anna nilkan parantua terveimmässä keskiasennossaan tunteja, päiviä tai viikkoja. Jos kävelet niin tue lihaksin nilkkaa hyvään asentoon kuin kanttaisit talvelle suksin mäkeä noustessasi. Pieni luonnollinen liikuttelu ja herkkyys ovat vain hyväksi, kunhannilkka saa myös parantua leväten keskiasennossaan.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



11. Vaikutelmani henkiparantamisesta * Ihmeparannusohjeyritelmä I
Vaikutelmani henkiparantamisesta (ja parantamisesta uskon voimalla)
Parannettavan olisi kuviteltava seuraava eläväisesti mielessään niin, että tuon näkemyksen henki olisi mahdollisimman erinomainen: syvällinen, ikiaikainen, elävöittävä, yleismaailmallisen kaunis, elämän kaikkia puolia koskettava, juuri noiden elämän puolien sielukkaimmat muodot omaksunut, rukouksen usein tuoman herkistyneen elävöittävän seesteisen eläväisen aistirikkaan maisemahavainnon ja elämäntapaohjeen mukainen kaikilla elämän osa-alueilla ja kokonaisuutena, sen mukainen, millainen on käsityksesi sielukkuudesta ja rakkaudentäyteisestä eheästä elämästä kuin kesäpäivänä luonnon helmassa luonnontilaisella järvenrannalla tai miellyttävästi toimeliaana vaihtelevaisesti urheillessa.
On olemassa alkuperäinen oikea elämäntapa sellaisena kuin miksi Jumala on meidät luonut ja millaista elämää meidät tarkoittanut elämään. Kaikki toimiva pohjaa tuohon ikiaikaiseen viisaaseen elämäntapaan, sen osasiin, esim. järki on syvällisen elämän ja maailman ymmärtämisen rippeiden varassa. Tuota oikeaa elämäntapaa tavoitamme, kun rukoukseen vastauksena tulevan herkistyneen kokemisentavan antamaa elämänohjetta seuraamme kaikilla elämän saroilla - ei lakihenkisesti vaan sydämemme ääntä kuullen ja yleismaailmallisesti kaunista hyvää kaikelle elolliselle reilusti toivoen.
Tuon oikean elämäntavan mukaan eläessä on keho itsekorjautuva: kehon eläväinen tunnelma korjaa viereisiä kehon osasia ja tuota kohtaa itseään täydelliseen ikiaikaiseen terveyteen päin sekä parantaa koko olemustamme kohti eläväistä eheää terveyttä.
Aivan kuten selkänsä oikaisseelle tulee parempi olo, samaten tuota oikeaa elämäntapaa tavoittaen voimme korjata kehossamme sitä, mikä muuten olisi korjaamiskykymme ulottumattomissa. Esim. jos venähtäneen ranteen pitää oikeassa luonnollisessa keskiasennossaan, se paranee paremmin täysin kuntoon, milloin luonnollinen liikuttaminen sallitaan mutta keveän varovaisesti, sillä onhan ranne kipeä. Vastaavasti koko elämäntavalla oikeaan "keski-"parhaaseen elämäntapaan sitoutuen, juuri siten kuin sielun ikiaikainen ääni sanoo, voi korjata monta asiaa, jotka muuten olisivat ollett liian "rytyssä" ja mahdottomia korjata.
Sitoudu tuohon oikeaan elämäntapaan 30-40 vuotta nykyhetkestä eteenpäin, myös kuolemanjälkeisen elämösi osalta, koskaan pahoin siitä poikkeamatta! Käsityksesi tulevasta parantaa myös keventäen oloasi. Vaikutuksen pitkäaikaisuus tuo tilaa ja lisävaikutusta toipua. Kehitä ajan myötä näkemystäsi oikeasta elämäntavasta sielukkaammaksi. Rukoile siten kuin sydämessäsi tunnet oikeaksi ja puhdassydämiseksi, eikä muodollisesti niin vain kuin olet koulussa oppinut.
* * *
Vatsalihakset ovat kehon keskus, josta suuret liikkeet lähtevät ja joiden seudulla suuret tunteet suurelta osin kehossa sijaitsevat. Jollet saa henkiparannusohjetta heti toimimaan, kokeile soveltaa sitä vatsan seutuusi, kehon keskukseen. Sieltä on vaikutusaluetta helppo laajentaa koko kehoosi ja sitä ympäröivään emotionaaliseen ja sosiaaliseen tilaan.

Ihmeparannusohjeita tässä blogissa 1., 11., 15., 16., 22., 27., 29., 34., 43., 46., 47., 52., 57., 59.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



12. Sokeritauti ja positiivinen asenne luonnollisiin virikkeisiin
Sokeritauti näyttäisi liittyvän siihen, että ajattelee saavansa voimia vain ruuasta ja suhtautuu kuin muu olisi mälsää.
Oikeasti ihminen saa energiaa kaikenlaisesta terveeseen luonnolliseen elämäntapaan kuuluvasta. Auringonpaiste tuo energiaa, samoin kukat ja luonnon ihaileminen, eläimet, miellyttävä vaihtelevainen reipas liikunta, katseleminen, hyvällä mielellä toimeliaisuus, ystävällinen sosiaalisuus, kiehtovat tekemiset, musiikin kuunteleminen, jne. jne. Toimeliaisuuden täyttämä päivä on usein tyytyväisen elämänsisällön täyttämä päivä, ja sitä paitsi tervehenkisempi.
Positiivinen asenne virikkeisiin näyttäisi auttavan sokeritautista.

http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/08/liikkuvuuden-ja-kunnon-yllapitamisesta.html
http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/06/ohjeita-kovin-heikkokuntoisen-liikunnan.html

Eli luonnollisia tervehenkisiä virikkeitä tarvitaan lisää. Ne sellaisinaan tuovat voimia kuin loma, luonnossa liikkuminen, hauska tekeminen, kaverien kanssa vietty luppoaika. Esim. kaikenlaisen kauniin ja kiehtovan katselemisesta voi harrastua, nauttia sään tenhosta, liikkua edes kepeämmän askeleen sinne tänne. Näin mieluiten kovin monta kertaa päivässä, esim. 1 sekunti - muutama sekunti - muutama minuutti kerrallaan, nauttia noista tervehenkisistäv irikkeistä, niiden tuomista tuntemuksista ja käyttää niitä jälkikäteen energiavarantonaan.

Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



13. AIDS, immunipuolustuksen heikkous ja koko elämäntavalla pariin sitoutuminen, lähialueen eheyden vaaliminen
Tavallistakin huterampi vaikutelma, mutta:
AIDS näyttäisi liittyvän siihen, kun on liian vääräntyyppinen pari ja vielä etsii oikeita uomiaan parin löytämisen saralla, niin ettei oikeastaan kuuluisi olla sellaisen parin kanssa läheisissä kanssakäymisissä ollenkaan, niin on pikemminkin irtosuhteiden kohdalla kuin luomassa kestävää parisuhdetta. Täytyisi satsata avioliittoon koko elämäntavan voimalla ollen sosiaalinen kuin ystävät ja elämäntoverit ja pari tosimielellä myös pari kuukautta tulevaisuuteen sitoutuen.
Immuunipuolustus näyttäisi liittyvän siihen, kuka on läheinen ja kuka ei. Terveen immuunipuolustuksen ihmisellä tuo ero on selvä. Rikkinäinen immuunipuolustus liittyy siihen, kun sallii yhtä aikaa lähellään sekä nykyistä paria että uusia ehdokkaita, muttei ole kiinteästi sitoutunut identiteetiltään heihin.

Imuunipuolustus yleensä ehkä liittyy siihen, että sisätilan, itselleen läheisen, kehon, oman tilan eheyttää vaalii ja varoo laskemasta lähelleen sellaisia, jotka eivät ole läheiseen suhteeseen tervehenkisesti sitoutuneita. Ei saa siis esim. nykyisen heilan huonouden vuoksi ottaa hänen tilalleen lähelleen uutta heilaehdokasta vaan on annettava uusien suhteiden kehittyä omalla dynamiikallaan sotkematta niitä vanhaan, ja vanhan toki etääntyä arjen rutiineista ym, jos ei kerran niin käheiseen kpntaktiin kanssasi sovi.

29.10.2017   Syksyn ja kevään ulkoilusäät tuovat erillisyyttä, jos ulkoilee tervehenkisesti eikä ruuan avulla lämpimänä pysytellen.

18.1.2019   Uutta heilaa ei saaottaa yhtä lähelle ja samantapaisesti kuin vanhaa vaan on jokaiselle oltava omantyyppisensä paikka, omantyyppisensä suhde ja etäisyys. Sillä ihmiset ovat kaikki erilaisia eivätkä sovi samanlaiseen suhteeseen, eivät tarjoa samoja asioita samoissa määrin. Mone virheellisesti miettivät, että kukin on omantyylisensä kuin eri materiaalidsta valmistettu sama esine, vaikka ihmisissä on samoja materiaaleja, samoja piirteitä eri suhteissa niin, että syntyy eriölainenn kokonaisuus eri luonteenpiirtein ja hyvin ja huonoin puolin, erilaiseen sosiaaliseen suhteeseen sopiva, eri tavpin seksuaalinenkin.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



14. Ikänäkö ja rukoileminen sekä luonnon ihaileminen
Vanhemmalla iällä on jo toimiva elämänstrategia löytynyt, se toimii tilanteessa kuin tilanteessa eikä elämä enää ole nuorempien alinomaista vuoristorataa, että mikäköhän elämänstrategia nyt kävisi, vaan sama strategia sopii koko ajan. Mutta katseleminen vaatii mukautumista, lähelle katsotaan eri tyylillä ja eri asenteella kuin kauaksi, ja myös pikkujutut täytyy ottaa huomioon, vaikka elämässä olisi jo tähän mennessä oppinut, mikä on pikku ja mikä iso juttu.
Yleensä, kun ihminen rukoilee jotakin, hän toivoo ja on mukautuvainen herkkiin tyylilajin ja tekemisen muutoksiin, kokeilee erilaista hienoviritteisempää tyyliä kuin tavallisesti. Ja juuri sellaisen luulisi auttavan ikäihmisen näköön.
Luonto on kaune3udessaan aisteille hyväksi, opettaa aistimisen viisautta ja hyvää tapaa aistia.

Olen tässä harrastanut maalaamista ja sitä kai vanhatkin usein,
mutta maalaus ei ole hyvä näölle, vaan nkö tarvitsee kiinnostunmista
asioista ja niiden merkityksestäelämässä tai maailmassa tai
juoksupyrähdystä niin kuin bussiin kiirehtiessä kun tienvarren heinät
vilistävät silmissä. Vanhalla myös elämänstrategia on hyväksi
havaittu, ei vaadi niin jatkuvaa säätöä niin kuin näkö taas vaatii ja
nuoren eläminen, siksi kai rukoileminen auttaa lähinäköönkin.
Jos kuulo taas on heikko, niin niskajännitykset haittaavat kuuloa ja
eläväinen rentous etenkin niskan ja hartioiden seudulla parantaa
havaintokykyä, samoin hetkessä eläminen.

24.12.2017   Minulla oli tässä heräillessäni unisen sumuisa olo ja söin appelsiinin, mistä tirskui hiukan mehua toiseen silmääni ja se heti heräsi, ja niin hiukan appeksiinisella kädellä hieroin toistakin silmäluontani ja sekin silmä heräsi tarkkaan näköön.

23.1.2018   Luonto ja liikunta parantavat näköä, lukemisorientoituneisuus heikentää näköä. 
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



15. Vammat parantuvat ihmeen tapaan * Ihmeparannusohjeyritelmä II
Tuollainen tuli eilen mieleeni. Johtuneekohan siitä, että parina viime vuonna olen oppinut juttelemaan lintujen kanssa samaan tapaan kuin ystävänsä kanssa sosiaalisena näkee hänen tekemisentapansa, ja vähitellen samaan tapaan myös hyönteisten kanssa - fiksuja ovat kuin mitkä! Hyönteiset ovat juuri isoimmat heränneet ja lähteneet liikkeelle, ensimmäiset kukat tulleet. Hyönteisillä on viisautta muodonmuutoksesta ja talveksi ne vaipuvat syvään horrokseen, josta keväällä heräävät henkiin ja parantavat talven aikana tulleet pakkasvauriot. Minusta vaikuttaa kuin se olisi tietoinen prosessi niillä eikä horteessa tiedostamatta tapahtuvaa. Niiltä voi siis oppia paljon parantumisesta ja jopa kuolleista heräämisestä, ks. http://kuolemastajasurusta.blogspot.fi . Hyönteisten älystä http://ampiaiset.blogspot.fi
No mutta tällaisen kirjoittelin eilen. Tuon kun v8ielä oppisi moni...

Hei
Huomasin ntässä, että pullassa on tuhansia kilokaloreita, kun taas hedelmissä ei melkein mitään ja suklaassakin vain 250 kcal. Leivonnaisita varmaan olen lihonnut sen, minkä olen lihonnut, mutta silloin jäin miettimään, että miksen ole itse huomannut, milloin lihosin tai laihduin. Kunnes äkkäsin jotakin, mikä vpi olla hyvin olennaista vammaisten toipumis- ja paranemismahdollisuuksien kannalta: Lapsena minulle muut perheenjäsenet sanoivat viitisen minuuttia sen jälkeen, kun olin syönyt pullaa, että nyt jo lihosit, se näkyy. Vähän aikaa sitten, kun maksoin laskuja, tunsin rasittuneeni ja laihtuneeni, vaikka vain istuin. Kun syön hedelmiä mielitekona, tulee heti elävöitynyt tunne kuin verenkierron mukana jotakin, mitä lihaksisto, mielialani ym. juuri kaipaakin. Ihminen, joka on hyvällä elävöityneellä mielellä, on kaunis, ja ihminen jota ei hotsita mikään on lysähtäneen rupsahtaneen näköinen. Kun joskus keittiössä poltan hiukan sormeani johonkin kuumaan ja laitan sen vesiha´nan alle kylmään, ajattelen, että "huh, sattuikohan sitä, tuleekohan jälkeä, ihan kuin olisi (mielikuva heti vaikuttanut kehoon sekunnissa), no ei se varmaan mitään ole, ja ei ollutkaan (keho ehti parantaa itsensä), selvisin säikähdyksellä".
Keho näyttäisi reagoivan ajatuksiin ja tunteisiin sekä tunnelmaan ja elämäntapaan sekunneissa, arviolta 1-3 sekunnissa.
Mitä, jos oikein rukoilet ja toivot, että paranisirt, ja katsot sitten vammaista kohtaa ja tuumit toiveikkaasti "Ikään kuin se olisi hiukan parantunut...", niin silloin olet oppinut parantamisen alkeet: tuolla tiellä jatkaen kehosdi osaakin parantua! Tällaisen vaikutelman sain. On kuin tässä olisi taito opittavana.

* * *

Hei lähetin teille muutama päivä sitten oheisen kirjoitelman ihmeparantumisen mahdollisuudesta. Sen jälkeen olen miettinyt asiaa lisää ja koettanut oppia tuota taitoa.
Tässä tuo kirjoitelma:
Hei
Huomasin ntässä, että pullassa on tuhansia kilokaloreita, kun taas hedelmissä ei melkein mitään ja suklaassakin vain 250 kcal. Leivonnaisita varmaan olen lihonnut sen, minkä olen lihonnut, mutta silloin jäin miettimään, että miksen ole itse huomannut, milloin lihosin tai laihduin. Kunnes äkkäsin jotakin, mikä vpi olla hyvin olennaista vammaisten toipumis- ja paranemismahdollisuuksien kannalta: Lapsena minulle muut perheenjäsenet sanoivat viitisen minuuttia sen jälkeen, kun olin syönyt pullaa, että nyt jo lihosit, se näkyy. Vähän aikaa sitten, kun maksoin laskuja, tunsin rasittuneeni ja laihtuneeni, vaikka vain istuin. Kun syön hedelmiä mielitekona, tulee heti elävöitynyt tunne kuin verenkierron mukana jotakin, mitä lihaksisto, mielialani ym. juuri kaipaakin. Ihminen, joka on hyvällä elävöityneellä mielellä, on kaunis, ja ihminen jota ei hotsita mikään on lysähtäneen rupsahtaneen näköinen. Kun joskus keittiössä poltan hiukan sormeani johonkin kuumaan ja laitan sen vesiha´nan alle kylmään, ajattelen, että "huh, sattuikohan sitä, tuleekohan jälkeä, ihan kuin olisi (mielikuva heti vaikuttanut kehoon sekunnissa), no ei se varmaan mitään ole, ja ei ollutkaan (keho ehti parantaa itsensä), selvisin säikähdyksellä".
Keho näyttäisi reagoivan ajatuksiin ja tunteisiin sekä tunnelmaan ja elämäntapaan sekunneissa, arviolta 1-3 sekunnissa.
Mitä, jos oikein rukoilet ja toivot, että paranisirt, ja katsot sitten vammaista kohtaa ja tuumit toiveikkaasti "Ikään kuin se olisi hiukan parantunut...", niin silloin olet oppinut parantamisen alkeet: tuolla tiellä jatkaen kehosdi osaakin parantua! Tällaisen vaikutelman sain. On kuin tässä olisi taito opittavana.

Tässä tämänpäiväisiö mietteitä aiheesta:
Joka kerta, kun otan askeleen, on se eri osiltaan erityylinen: tuossa on paino vankasta kantapäällä ja jalalla, tuossa kohottaudun ylöspäin, tässä on tunnelmallinen heilahtava liike. On kuin kehonkuvani olisi noina sekunteina noilat osiltaan erilainen, vaihtuu hurjan vinhasti siis. Kun menen peilin eteen ja katson, että onpa lösön näköinen ryhti ja mahaakin näyttää olevan, niin sitten ryhdistäydyn hiukan, että mitäpä jos vetäisi vatsaa hiukan sisään ja olisi urheilullisempi niin auttaisiko se? Ja hetihän tuo nbäkyy vaikuttaneen sekunnissa tai parissa. Siinä sitten kun aikani pällistelen, että onnistuinkohan näin, niin mielenkiintoni hiipuu ja ryhti pääsee lysähtämään uudelleen: mikä lie vanhuuttaan rupsahtanut, enhän edes äsken peiline teen tullessani ollut näin mielenkiinnottomalla tuulöella ja rupsahtanut. Sekunneissa, ihan vain sekunneissa VAIHTELEE MIELIALA JA ULKONÄKÖ SEN MYÖTÄ. Kun näen tuttuja eri kerroilla, ovat he puuhanneet eri juttuja ja ollet eri seurassa ja niinpä heidän meininkinsä on erilainen, ulkonäköns'äkin näyttää vaihtuneen tyylin mukaan, valehtelevatko silmäni, teenkö hetken meiningin mukaisen havaintovirheen? Ei vaan he muuttuvat sekunneissa kunkinhetkisen mielentilansa ja meininkinsä mukaan...
Eli kehonsa voisi parantaa sekunnissa kahdessa, jos vain saisi sen pysymään parabnettuna eikä vanhaa muistelemaan lipsahtaessaan loisi sille taas sekunnissa tia kahdessa vanhoja vikoja. Jos jatkuvasti tavoittelemme jatkuvuutta, vanhaa minäämme, eivät erlämäntavan ja kehon muutokset jää pysyväksi vaan aina tipahdetaan tuohon vanhaan tilanteeseen takaisin. Mutta jos olisi elämäntapamuutoksissa yhtä hetkeen tarttuvainen kuin kehon parantumisen kanssa haluaisin olla, niin voisin muuttua pysyvästi parempaan ihan sekunneissa. Ku8inka tuon muutoksen sitrten saisi pysyväksi? Elämäntapa- ja asennemuutoksella, arvojen vaihtamisella tervehenkisemmiksi, ja paikalleen jumiuttaminen rukouksen avulla...
Josko tämä auttaisi kappaleen matkaa eteen päin ihmeparantajaksi oppimisen tiellä? ,,, :)

Ihmeparannusohjeita tässä blogissa 1., 11., 15., 16., 22., 27., 29., 34., 43., 46., 47., 52., 57., 59.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola


16. Paranemisen apuna toiveajattelu * Ihmeparannusohjeyritelmä III
Jos jonakin hetkenä tunnet voivasi paremmin kuin toiveajattelua, niin silloin juuri olet tavoittanut hyvää tekemisentapaa ja hyvää elämäntapaa ja asennetta ja voitkin sillä sekunnilla paremmin. Keho reagoi mieleen valtavan nopeasti, ihan hyvin jo sekunnissa.
Jos sitten ajattelet realistisesti, ettet oikeasti voi niin hyvin, niin silloin juuri on tekemisentapasi huonompi ja voitkin huonommin. Keho reagoi myös huononnuksiin silmänräpäyksessä.
Tekemisentavastasi riippuu, voitko hyvin vai huonosti, paranetko vai sairastut. Se, mitä olet luullut toiveajatteluksi, voi olla tiesi parempaan terveyteen, jonka viisaammat elämäntavat tuovat.
Tämä ohje sopii erinomaisesti yhteen luonnonrakkauden ja rukoilemisen kanssa.

* * *
Ihmeparannusohjeyritelmääniseuraava lisäys:
Useasti teemme olemukseemme jonkinlaisen kehotuksen tyyliin "Jatkan
vaan tätä samaa nyt." tai kipeänä ollessa oloa kuulostellessa tulee
ehkä merkittyä "Tätä samaa niinku jatkus.", eli tulee annettua keholle
kehotus olla tietynlainen, jatkaa jotakin uraa. Jos haluaa parantua,
voisi antaa itselleen samanlaisen kehotuksen jatkaa
terveysmielikuvansa linjalla tai kevennetyllä elämisentavalla, ja niin
parantua.

Ihmeparannusohjeita tässä blogissa 1., 11., 15., 16., 22., 27., 29., 34., 43., 46., 47., 52., 57., 59.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola klo



17. Flunssa ja nopeat inspiroituvat elämänrytmit
Flunssan alkaessa hitaat uupuneet elämänrytmit näyttäisivät sairastuttavan ja nopeat keveät avarat inspiroituvat elämänrytmit, joissa jo sekunnissa tai nopeamminkin voi aueta jokin uusi asia elämässä ja seuraavina sekunteina taas uudet, niin nämä nopeat keveät paljon käsittävät elämän virrassa uivat rytmit näyttäisivät tuovan herkkyyttä elää kunakin hetkenä niin kuin silloin hyväksi on, ja niin pitävän terveinä.

Lämmittelyohjeita http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html

Kylmissään olevalle tai juuri kylmissään olleelle
Flunssan vaara 128. Vilustuminen ja ihan lämpimänä pysytteleminen sekä vitamiinit  9.10.2015  http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/10/vilustuminen-ja-ihan-lampimana.html

***
27.1.2017 Voikoolla, ettäflunssaan sairastuessaan tajuamatta sitäitseottaa mallia jonkun lähipiirinsäihmisen elämäntavasta jahänen elämänrytmistään,vireestään,toimeliaisuuden tyypistäyms,ja siksi asiat eivätoikein suju tavallisialatuja vaanonjotenkin erirytmi,erivire,kömpelö,turaavakun tuttuja uomiaeipääse,jajotenkinomaanelämään sopimaton? Onkose sitä,kunmiettii,että "No,jostässäsairastanflunssaa,niinlähipiiriniauttaa ruuan,hedelmien, teen yms arjen askareen kanssa",niinsitten nojaa jameneekin heidän uomiaan,kun taasomassa itsenäisyydessäolisilöydettävissäomaosaaminen terveistä elämäntavoista, terveenäpysymisestäjatokitoipumisesta?

17.5.2017   Flunssaisesta jotenkin olettaa, että hänen pitäisi haistaa jotakin, että haistaminen jotenkin aukaisisi röörit. Voiko olla, että hajuaistin turtumus onkin nuhan syy eikä toisin päin? Hajuaistin turtumus on jotakin samantapaista kuin urautuneen insinöörisuuntautuneen seuran tuoma urautuneisuus ja turtuus, arjen peruselämisen sekä työnteon tasolle jääminen. Olisiko flunssaisena kiinnitettävä huoniota siihen, ettei vain kukaan tuttava ole ollut tuohon tapaan urautunut ja seurana, ai ainakin että laskee sosiaaliseen ympäristöönsä myös muita tekemisentapoja, esim. taiteellisia kiinnostuksenkohtaita ja arkijärkeä, joka ei ole kiinalaismaisen persutasoa palikkamallisesti. Jotta haistaisi taas, urautumien ulkopuolisilta lähestymistavoiltaan, ja kenties siksi paranisi helpommin, viisaammalla tavalla. Voiko osa flunssasta olla urautuneisuutta, esim. jokin perheenjäsen jää perustasolle urautuneesti, kun katsoo flunssaisen kaipaavan yksinkertaisempaa peruselämää, mutta se viisaasti kuten taiteessa ja terveissä elämäntavoissa on eri asia kuin insinöörimäisen urautuneesti.Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



18. Synnytyksestä
Hyvä tapa selvitä epätavallisesta vaativasta teosta on olla kuin sivusta seuraaja, kuin nainen, joka kutsuilla istuu sohvannurkassa ja kuuntelee ja katselee kun muut keskustelevat. Keho, kokemuksellinen puoli ja tunteet ovat viisaita ja huolehtivat synnytyksen.

Sopiva tukihenkilö synnytykseen voisi olla jostakin aidosti allekirjoittamastasi harrastuksesta tai kiinnostuksenkohteesta vanhempi nainen, joka on samoin harrastunut, mukava, elämänviisas ja kokeneempi sekä keholtaan rento, elämänmakuinen ja tunteva. Naisen ei tarvitse olla tuttu, vaan voisi ihan vain synnytyksen vuoksi mennä kysymään häneltä apua.

Katso kohdat 8., 18. ja 60.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



19. Vauvojen koliikki ja puiden katselua aidille
Vauvojen koliikkiripuli saattaisi johtua siita, etta aita hahmottaa ihmissuhteensa liiaksi sisatilojen ja rakennetun tapaan jasennetysti. Ehka vauvan koliikkiin auttaisi, jos aiti ottaisi tavakseen katsella puita sosiaalisia asioita miettiessaan ja valitsisi silloin luonnollisimmalta tuntuvan vaihtoehdon, sosiaalisuudentavan.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



20. Tajuttoman virvoittaminen ja herkät monitahoiset liikkeet
Onnistuisikohan, jos ottaisit tajuttoman sinua lähemmän käden pisimpien sormien sormenpäistä kiinni ollenkaan puristamatta, mahdollisimman lämpöisesti ja avaramielisen herkästi, ja odottelisit eläväisen avaran leppoisan ilmapiirin vallitessa pari minuuttia niin lämpöisesti koskettaen rauhallisesti, muttei jäykästi paikoillasi, antaen hänen omalla tavallaan virvota?
Jos on raskas olo, se on usein keskikropassa ja liitty kömpelyyteen. Keskikropan liikkeet ovat usein suuria, raskaita ja kömpelöitä. Kehon ääriosien liikkeet sen sijaan ovat keveitä, herkkiä, monitahoisia ja moni-ilmeisiä. Ääreisosia huomiossaan painottamalla kenties saavuttaisi keveyttä, herkkyyttä ja monitahoisen elämänviisautta, jolla osata virvota.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



21. Kuolleista (ja koomasta?) herättämisen ohje - kevennä koko elämäntapasi voimalla, tee parannus
http://kuolleistaherattamisenohje.blogspot.com

Kelpaisikohan tuo sama koomasta herättämiseenkin?
Joskus läheiset ihmissuhteet ovat niin hankalia, että ne ovat sairastuneelle rasite. Siksi läheisimmät eivät aina ole tähän tehtävään parhaat vaan joskus voi olla aika etääntyä hankalista ihmissuhteista.

7.9.2019   Blogissa on mm tällainen yritelmä


Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



22. Parantumisen alkeita * Ihmeparannusohjeyritelmä IV
Tallainen vaikutelma.

Kun on sairas, niin usein kuvittelee vaivansa mieless''n ja j'' sitten kuulostelemaan sit'> miss's se olikaan, niin tuossa juu. Eli ensin on mielikuva sairaudesta mieless', sitten kuulostelee kroppaansa kuin komentaen, ett' tee se sairaus siihen nyt, sitten hyv'merkki kropalle kun on sairaus ja lopuksi, ett' jatkan tasssanyt tata samaa sitten vaan.
Eli kun olo nayttaa vaihtelevan sekunnista toiseen tai ainakin muuttuvan paljon jo sekunnissa, niin etta mieli komentaa kroppaa mielikuvien avulla, niin ihminen luo itse sairautensa. Tuo menetelma, jolla ne luo, tuo mieleen luomistyon. Se ei kai ole mikaan sattuma vaan on samantapaisesta ilmiosta kyse> suunnitelmallisesti luodaan jokin todellisuuden tilanne.
Eli tarttis kiinnittaa huomiota tuohon ja luoda vain terveytta> ideaalisen terveyden mielikuvan antaa ohjeeksi keholla ja antaa senmukaisuudesta, jos vaikka sekunninkin verran, niin heti hyvamerkki keholle ja jatkaa sita rataa sitten vaan kun nyt juuri on hyva.
Tuo virhe kai syntyy lapsuudessa, kun on jokin vaiva ja aiti ei loyda sita tai lapsi tuntuu kayttaytyvan kuin sita ei olesikaan vaikka se on hoitoa vaativan iso vaiva, niin aiti komentaa, etta kuvittelepas nyt se kehon osa mielessasi ja missa se vaiva siina on, millainen, kuvailepa, hyva. Tarttis kai kehottaa kuvailemaan hyvin, miten tuo kehonosa on terve, voi hyvin, ja kiitos hyva niin.

Voisko tuosta ajatella, etta laakarien parantamisen taito liittyy siihen, kun heilla on koulutuksensa myota vahva mielikuva kehon rakenteesta ja toiminnasta? Jos olis toisenlainen mielikuva, niin ehka paranis toisia teita, niin kuin nyt vaikka uskonnon avulla.

Tassa ois siis esitietoina edellytetty nuo aiemmat Ihmeparannusohjeyritelma II ja III.

Ihmeparannusohjeita tässä blogissa 1., 11., 15., 16., 22., 27., 29., 34., 43., 46., 47., 52., 57., 59.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



23. Kuinka Tervola-nimi opettaa parantamisesta
Tervola-nimi viittaa terveyteen: sekä elämäntapojen että maailman kaikenpuoliseen terveyteen.
Kantajalleen se siis toimii muistilappuna näistä tuiki tärkeistä elämänarvoista.
Kun ihmiset lisäksi ovat tarkkasilmäisiä ja huomaavat, mihin aihepiiriin kanssaihmiset ovat kulloinkin keskittyneet, ja kääntävät sen tapaisen puolen itsestään tähän päin, niin Tervola-nimi voi luoda kantajalleen paremman mielikuvan terveydestä, osin muidenkin ihmisten näkemysten tuella. Osin on kyse pelkistä vaikutelmista ja osin omasta elämäntavasta ja elämänkokemuksen sen myötä tuomasta viisaudesta.
Tervola-niminen oppii siis terveistä elämäntavoista. Niihin hän vaistomaisesti tulee verranneeksi muidenkin elämiä. Jos joku on sairas ja terveiden elämäntapojen kannalta pahoin erehtynyt jossakin asiassa, niin heti tulee huomanneeksi, että tuossa hän ainakin on pielessä ja sen voisi hän korjata noin, jolloin ei ainakaan sen puolesta sairastuisi.
Terveet elämäntavat voivat myös olla keventävä elävöittävä voima verrattuna ei-niin-terveisiin elämän tottumuksiin. Kuin appelsiinimehun elävöittävä vaikutus juuri appelsiinimehua kaipaavalle.
Myösparantamisesta voi syntyä tuollainen vaikutelma, jos ihmiset kääntävät parantamistaitoiset puolensa minuun päin siksi, että sekin tuntuu Tervola-nimen synnyttämän vaikutelman vuoksi olevan elämäni teemoja.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



24. Ebola ja arvostava asenne elefantteihin / elävöittävän kauniisti soivat virret
Tämän päivän Itä-Savossa olikuva Afrikassa ebolaan sairastuneita hoitavista afrikkalaisista lääkäreistä. Siitä tuli vaikutelmana mieleeni, että arvostava asenne elefantteihin tai se, ettei tiedä elefanteista yhtään mitään, voisi parantaa ebolasta. Se, ettei arvosta hienoa, näkyvän suurikokoista, ymmärrettävissä olevan hidasta, riittävän vanhaa ja elinympäristössä käytännössä mahtitekijänä olevaa olentoa, on jotenkin ihan pielessä, täysin epärealistista ja siitä seuraa jonkinlainen elimistön "mitä, häh?"-reaktio flunssineen ja sisäisine verenvuotoineen - ehkä samaa kantaa kuin täällä syysflunssa kaikkien hyönteisten menehtymisen tai horrokseen vaipumisen jälkeen: kaikki ruuantuotanto ja kesän kokeminenhan on hyönteisten varassa, olisi syytä arvostaa niitä. Eli pitäisi asennoitua elefantteihin jokseenkin siten kuin suomalainen luonnonystävä isompiin karvaturreihin ja lintuihin: arvostavasti, näiden viisautta kunnioittaen, näille hyvää toivoen, näiden mielipiteitä kunnioittaen, sopusointyuiseen yhteiseloon pyrkien.

Ebola vaikuttaa flunssalta, jota pahentaa masennus siitä, miten huonolla tolalla ovat elämisenmahdollisuudet yhteiskunnassa, siis jonkinlainen vielä paikkaansa löytämättömän nuoren aikuisen masennus paikoilleen jumiutuneisiin oloihinsa tyytyväisiin vanhempiin pomoihin, opettajiin jne, näiden hänelle liian ikäviksi laittamiin leinoloihin. Masennuksen pahentamaa flunssa tekee ikävämmäksi kuuman ilmaston kaikkialla olevat bakteerit, jota tuovat taudin sisäiset verenvuodot. Yhteiskunta paremmalle tolalle, sivistynyttä kirjallisuutta ja uskonnon kaunis hyväätekevä näkökulma. Se, miten virret joskus soivat elävöittävän kauniisti, vähän kuin suvivirsi, voisi kai parantaa ebolasta.

7.2.2016 Luin netistä jostakin afrikkalaisten verenvuotokuumeiden oireista ja minusta ne muistuttivat siltä kuin jonkun muun tai muiden sairastuneen lähistöllä koulutettu perspektiivi olisi liian tyhmäja kliininen, elämänkielteinen tai suvaitsematon ja dominoiva, ja kenties antiseptisyyttä liiaksi arvostava, mutten tuosta nyt sitten tiedä.

31.8.2019   Näin elokuunloppupuolella, kun syksy lähenee, vaikuttaa ianakin osa etelämaalaisista Suomessa sairastavan flunssaa jotenkin toisella tavalla, raskaasti, lieneekö ebola, joka silloin olisi masennuksen ja flunssan yhdistelmä, kun oma henkilökohtainen tulevaisuus vaikuttaa synkältä ja siinä tarttisi tehdä jokin iso elämänmuutos parempaan, avarakatseiusen hyvään päin, mutta muut kenties mieluusti jatkavat vanhoilla laduillaan, esim. ilmastoa osaavat syksyn alussa tai ne, jotka pitävät ammatista, jota et kestä. 
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



25. Vanhusten pergamentti-iho ja viherkasvien rehevyys
Vanhusten ohueen herkästi rikkoutuvaan pergamentti-ihoon auttaisi kenties useampien viherkasviern rehevyys, esim. kirjovehka ym.

Jos pergamentti-iho johtuu lääkkeestä, jolla hoidetaan vanhemmiten vaivaavaa vieraantuneisuutta, niin se kai johtuu siitä, että vanhuksen elämäntaidot jo riittöäisivät nuorempien elämän suurimpien pakkojen korjaamiseen ja tiedotuksen yms. käytännön toteutuksen juttujen huolehtimiseen, esim. koulu, liian raskas työelämä, kova maailma, hiertävät ihmissuhteet, vaikeus saada omaa tilaa tunteille ja toiveilleen - ja siksi nuorempien kärsimyksistä vieraantuu, kun ne vaikuttavat epärealistisilta, onhan uskonto jne. mutta miten saada kaikki nuoremmat oppimaan nuo vanhojen osaamat ratkaisut?

Viherkasveja on hyvä olla, mutta myös männynoksien tunnelma, siis tunnelma männynoksien tienoilla etenkin auringonpaisteessa on hyvä malli siitä, miten elää sään kanssa, mikä on osin ihoasia, tervettä taoaa elää ihon kanssa. Aistit auki, toimelias, ystävällisen sosiaalinen, liikunnallinen vipeltäen (hyvä aura). Pitkälti niin kuin orava.

23.8.2017   Aiankin nuoremmilla iho tuntuu kaipaavan kesäistä järvivettä, mieluummin lämpimän kuin kylmän päivän vettä. Kenties myös kesäistä sadevettä iholle. Ja jossain määrin suihkua hyvältä tuntuvin tavoin ilman saippuaa tai shampoota.
24.8.2017 Mutta kylmäkin järvivesi toimii ihan hyvin, paremmin kuin sadevesi. 
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



26. Nivelvaivat ja liikunta
Jos ei liiku ollenkaan, kehon lihaksisto heikkenee ja niin se ei enää tue niveliä yhtä paljon kuin hyväkuntoisena ja siksi nivelet tuntuvat jotenkin hengettömämmiltä ja kuluneemmilta nuorellakin. Jos sitten taas harrastaa liikuntaa, niin lihakset vahvistuvat ja tukevat niveliä paremmin ja niin niihin taas tulee hyvä tunnelma, kiva olo ja ongelmaton liikkuvuus, ovat kuin uudet.

"Tässä laatimani paljon onnellistuttava kaikille sopiva liikunnallisia lahjoja kasvattava ohje:

"Do not make plans about how to move but decide each second and each fraction of a second anew what right now feels like the best idea about where to move, how to move, in which style, in which attitude, in which mood, with how much eager interest and quickness resulting from that or relaxed awareness or emotionally motivated force,... So you change all the time, your plans change and you learn to pick each fraction of a second just the things that you like best right then to be your goalsetting right then in practice in your movements. So you feel happy and fulfilled. Be wary of boredom and habits."
http://happinesstipsblog.blogspot.fi

Ehkä tusinan urautumattoman kokeilukerran tuoman kokemuksen myötä tämä liikkumistapaohje yleistyy elämänohjeeksi muille elämänaloille ja auttaa Sinua yltämään jatkuvasti parhaimpaasi, tai ainakin melkein. Et siis jää käytännön olosuhteittesi sanelemalle laatutasolle, vaan yllät haaveenasi olevaan tyylilajiin arjessasi."

Kunto nousee vähitellen, ensin totutaan ylipäätään harrastamaan liikuntaa ja sitten kokeillaan vauhdikkaampia liikuntamuotoja ja sitten ryhdytään harrastamaan niitä.
Aluksi liikunnasta väsyy, voi mennä muutama seuraava päivä levätessä, vaikkei niin rasittavasti liikkunut. Mutta sen jälkeen voi taas liikkua tavalliseen tapaan ja jos uudelleen rasittaa itseään samoin, niin toipuu paljon keveämmin. Vähitellen kunto kasvaa ja syntyy toiminnanhalu sekä liikkumisesta nauttiminen. Ei ole tarpeen liikkua ikävän rasittavasti vaan hyväätekevin tavoin niin kuin keholla hyväksi on. Sitä sun tätä liikuntaa ja toimeliaisuutta käy hyvin, mutta ovat liikuntaharrastuksetkin kivoja, jos valitsee omien mieltymysten mukaisen lajin.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



27. Uskomaton yritys (videolla ihmeparantumistaitoinen brittimies?)
Tuollaisessa taikashowssa näytti kuin mies olisi osannut tämän ihmeparannuskikan, ja vikkelään!
https://www.youtube.com/watch?v=pVmp1cc2Wxo
Mutta arvaus vain, ei hän mitään väittänyt.
Sirkustason tyyli kumminkin, niin että voi osata paljon, muttei ehkä juuri tätä.

Ihmeparannusohjeita tässä blogissa 1., 11., 15., 16., 22., 27., 29., 34., 43., 46., 47., 52., 57., 59.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



28. Aivoveritulppa, migreeni ja Alaskan seitin loiset
Aivoveritulppaan ja migreeniin voisi auttaa raakana pakastettu Alaskan seiti, ei liian kypsäksi keitettynä mutta ihan ok kypsäksi kai kyllä.

Siis raakana pakastetun "Alaskan seiti"-nimisen kalan loiset, paljain käsin koskien osin sulanutta pakastekalaa. Alaskan seiti on kylmän seudun kala ja siksi sen loiset voivat olla hyvällä tuulella ja auttavaisia suomalaisen kehonlämpötiloissa. Heti kalaa koskettuasi rukoile tai toivo, pyydä ystävällisesti mielessäsi, että pienet ystävät avuliaasti tervehdyttäisivät pääsi verenkierron yms korjaisivat ihan terveiksi.

31.8.2016 Jähmeitä rasvoja ruokavaliossa tulisi välttää.
Katso myös kohta 12. Sokeritaudista: tervehenkinen toimeliaisuus voisi olla hyväksi aivoveritulpassakin.
12. Sokeritauti ja positiivinen asenne luonnollisiin virikkeisiin  20.1.2013  http://parantamisesta.blogspot.fi/2013/01/sokeritauti-ja-virikkeiden-paljous.html

10.10.2016  Mieluusti pyydä kauniisti ja rukoile, että pienet ystäväiset korjaisivat pää ja koko kehon verenkierron, ja kehon muutenkin, jos osaavat, sillä voihan veritukoksia olla muuallakin

14.1.2017   Aivoveritulpan kaltaiset oireet mutta lievempinä, aivoveritulpan vaara kuin olisi syönyt liikaa leivonnaisia ym rasvaista ja se tuntuisi päässä tokkuraisuutena. Niin niihin auttaisi kai harrastaa sellaista vaativuuttaan paljon energiaa kuluttaaa ja oman aikansa vaativaa, mikä on jotenkin ylentävää ja pullakahvin arvoista kuten taide, uskonnosta oppiminen, luonnon viisaudesta oppiminen ja keskioikea kuten terveet ikiaikaiset elämäntavat, yhteisön hyvä toiminta ja tervehenkisyys vanhojen hyvien aikojen tapaan.

20.3.2017   Aivoveritulppa tai sydäninfarkti on kuulemma usein seurausta siitä, että esim. jaloissa on verenhyytymiä, klimppejä hyytynyttä verta, joka sitten liikkeelle lähtiessään kulkee sydämen tai aivojen kautta ja saattaa aiheuttaa niihin tukkeuman. Hyytymiä kuulemma muodostuu, kun ihminen on paljon paikoillaan. Eli terveemmät liikunnallisemmat elämäntavat auttaisivat muttei kai yht'äkkiä aloitettuina vaan liukuvasti liikunnan määrää kasvattaen. Esim. ihan paikoillaan pidettyjen jalkojen sijasta voisi liikutella niitä hieman, vähän kuin tanssiaskelin, edes istuessaan, niin ehkei veri niin helposti hyytisi,muttei myöskään lähtisi isoja klimppejä yhtäkkiä liikkeelle.
Katso 114. elämäntapamuutokset ja liikunnallisuus viieässä, tms?

27.12.2018   Katso myös kohta C701. Kohonnut silmän paine ja terminologisen perspektiivin tukeminen kauttaaltaan paremmin perusteluin   27.12.2018
 Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



29. Miksi käsitys tautien aiheutumisesta jää tavallisesti hämäräksi
Katselin tässä naistenlehteä ja siinä oli paljon ihonhoitotuotteiden
mainoksia, mikä on pielessä, sillä talvi-iho johtuu siitä, että iho on
kylmennyt liikaa. Ihon pitäisi olla ihan lämmin, reippaasti liikkuvan
ihmisen iho talvellakin. Eli tuossa myös on vaivan hoito ihan väärän
tyyppistä.
Ja kun kirjoitin tuota lämmittely sisätiloissa- aiheista
blogimerkintää, http://opisuomalaisuus.blogspot.fi
niin siinä tuli mieleen, että jos etelämaalainen ei
tunne Suomessa olevan kylliksi pöpöjä, niin ne eivät ole kadonneet
suomalaisiulta vaan niiltä, joiden iho ja keho ovat viilenneet ihan
liikaa, tai jotaka käyttävät ytyjä etelämaalaisia puhidstusaineita
paljon.
Eli ei kummassakaan vaivassa vaivan katseleminen johda ratkaisuun,
joka olisi luontevin, vaan on ymmärrettävä terveitä elämäntapoja
laajemmin. Luulen, että käsitys tautien synnystä jää hämäräksi tästä
samasta syystä: tautien oletetaan syntyvän saman elämänelueen
rasituksesta kuin millä vaiva näkyy, vaikka oikeasti syynä on jonkin
toisen elämänalueen elämäntapojen tasapainosta poikkeaminen.

Ihmeparannusohjeita tässä blogissa 1., 11., 15., 16., 22., 27., 29., 34., 43., 46., 47., 52., 57., 59.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



30. Sydämen kammiovärinä ja lihaksisto
Jos sydän lyö huonosti, joko rytmihäiriö tai kammiovärinä, siihen voisi oikean rytmin tehdä lihaksisto. Vie oikea käsi oikean kyljen luota takaviistoon sivulle ehkä 30cm, ja juuri silloin kun liike on valmis, aloita vasemman käden vastaava liike vasemman kyljen luota etuviistoon sivulle. Käytä liikkeisiin myös keskivartalon lihaksia kuin siirtäisit jotakin aika painavaa, vaikkapa ruokakaupan kassia (ei siis kädestä roikottaen vaan kassin sivulta painaen). Jos makaat tai muuten et voi tehdä liikkeitä vapaasti, tee ne eläytyen mielikuvituksessasi, siis kaksi käden heilautusta sydämelle rytmiä ja liikettä tuomaan, myös keskivartalon lihaksia käyttäen kuin liikuttaisit käsiäsi oikeasti jonkin verran. Tee liikkeet sydämelle hyvältä tuntuvalla tavalla sydämelle hyvältä tuntuvalla rytmillä. Arvaus on, että käsien liikkeet veisivät kumpikin sekunnin tai kaksi.
Älä ajattele näitä vasaraniskun tapaisina konemaisina juttuina, vaan hyväntahtoisena sydämen auttamisena ja tsemppaa jälkikäteen, että kunpa sydän nyt lähtisi lyömään hyvin.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



31. Kolmoishermosärky ja lämpimät iho ja keho ihon alla
Kolmoishermosärky tuntuisi liittyvän liikaan viileyteen, mihin kai auttaisi ihon ja kehon ihon luona pitäminen ihan lämpiminä, ja kenties liika mallin ottaminen teknologiauskoisista tai sisätiloissa viihtyviltä, minne tarvittaisiin viherkasveja ja tajua siitä, ettei insinööri osaa insinööritavalla muuta kuin insinöörityötä ja muut elämänalat ja elämänviisaus vaativat muiden ammattien ja vapaa-ajan ajattelutyypåejä ja meininkejä, käytännössä noudatettuja arvoja yms.

Säryistä tössä blogissa kohdat 4., 7., 31., 32., 33. ja 58.


http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html
http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/02/vuodenkierto-ja-henkinen-hyvinvointi.html
http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html


20.7.2018    Ainakaan ei saisi ottaa mallia esim. muististaan luentosalista visuaalisena ympäristönä tms tyhjistä seinistä ja laitosmaisesta tai insinöörimäisestä miljööstä, sillä he eivät ymmärrä sisustamisen taitoa, ja niin elämälle tila jää vähäisemmäksi ja ympäristö on epäedullinen monille elämässä tarpeellisille taidoille, mikä altistaa kivuille.

Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



32. Lämmittelyohjeita ja talviulkoiluohjeita (yht. 150kpl), vuodenajat (pitkästi) ja terveet elämäntavat (110kpl)
Olen laatinut yli 150 ihan tavallista lämmittelyohjetta ennen kaikkea sisätiloissa lämmittelyyn yms aiheen tiimoilta. Lisäksi eri blogimerkinnässä ohjeita talviulkoiluun, ja kolmannessamerkinnässä terveistä elämäntavoista sitä sun tätä. http://opisuomalaisuus.blogspot.fi
Englanninkielisessä blogissa niin ikään suomalaisuuden taitojen oppimisesta, mutta lähinnä vuodenajoista ja lyhyesti lämpimänä pysymisestä. http://Finnishskills.blogspot.fi

http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html yli 150 aika tavallista lämmittelyohjetta & arvailua ulkomaalaisten kompastuskivien ylittämisestä + talviulkoilusta.

http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/02/vuodenkierto-ja-henkinen-hyvinvointi.html pitkästi vuodenajoista (Aloita syksyosion lukeminen loppukesästä.)

http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html jotakin terveistä elämäntavoista, yli 250 ohjetta, (paljolti tervehenkisestä linjauksesta eikä niin kropan terveydestä), oiskohan pääkaupunkiseutulainen kulttuuri hyvä malli terveiden elämäntapojen oppimisessa?!

http://finnishskills.blogspot.fi/2014/11/living-with-seasons.html mm. engl. käännös suomenkielisestä vuodenaikaohjeesta viisaasta tavasta elää syksy loppukesästä alkaen ja talvi


24.2.2018   Tuossa nuo terveiden elämäntapojen ohjeet ovat isolta osin tervehenkisten tekemisentapojen ja linjausten ohjeita,joiden luulisin tekevän liikunnan aloittamisen ja terveet elämäntavat ylipäätään helpommiksi ja sujuvammiksi, jotenkin luonnostaan onnistuvammiksi.


7. huhtikuuta 2019   Tuossa pitkässä vuodenaikakirjoituksessani, joka muuten on valmis, on nyt kevään osiossa maalis-huhtikuulla säveltämiäni sävelmänpätkiä etenkin huhtikuun elämisen avuksi. Niitä olisi tarkoitus tehdä siihen asti, kunnes puihin tulee lehdet.


Nuo osoitteet ovat nykyisin .com mutta muuten samat:

http://opisuomalaisuus.blogspot.com/2014/02/vuodenkierto-ja-henkinen-hyvinvointi.html
http://opisuomalaisuus.blogspot.com/2014/03/terveet-elamantavat.html
http://opisuomalaisuus.blogspot.com/2018/01/terveet-elamantavat-ja-terveella.html
http://opisuomalaisuus.blogspot.com/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html

http://finnishskills.blogspot.com/2014/11/living-with-seasons.html
http://finnishskills.blogspot.com/2015/11/healthy-ways-of-living.html
http://finnishskills.blogspot.com/2018/01/healthy-ways-of-living-and-doing.html


17.2.2020   Tuossa suomenkielisessä vuodenaikakirjoituksessa eivät linkit ole toimineet eikä tekstin kopiointi eivätkä videot,joten tein sivusta kopion, joka ainakin toimii paremmin http://opisuomalaisuus.blogspot.com/2019/11/vuodenaikojen-elamisen-ohjeita.html . Varsinaisesti kunnolla toimii tekstin englanninkielinen käännös Living with the seasons http://finnishskills.blogspot.com/2014/11/living-with-seasons.html


31.10.2022   " Q23.   I am not sure, but when I thought of what kind of food would suit when in autumn the last leaves are about to drop from the trees, I came to think of the following : big pieces of carrot baked in the oven, squeezed potatoes with some of their transparent liquid too and grilled chicken. I meself tend to like marmelade biscuits.

Another food that comes to my mind is paella, but i have not eaten it so many times in my life, so maybe squeezed meat risotto instead, maybe with "piimä" and small pieces of fresh carrot or the like. 

If one wants fish in the late autumn, my guess would be : fried lax with big pieces of cooked potatoes fried witha little bit oil, and similarly vooked vegetables, among them beans, fried slightly with a little bit of oil or cooked in the oven, and small pieces of fresh carrot or the like.

If late autumn isn't a problem for you, you propably don't need special food for it. Just listen to which kind of foods you need and what you feel like eating and what keeps the mood good and gives enough energy. 

"   tonttutaitokirjoituksestani learntalents.blogspot.com 


Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



33. Viileän kehon säryt eli kylmänsäryt sekä reuma ja koko kehon lämpimänä pitäminen
Jos keho on viileä tai kylmä monta senttiä ihon pinnan alla mutta elelee kuin olisi ihan tavallista, niin voi tulla särkyjä ja kolotuksia, etenkin jos käyttää insinöörimäistä hengetöntä tapaa jännittää kroppaa tai krampata. Eli tarttis silloin tajuta, ettei kroppa saa olla ollenkaan niin kylmä, ei edes pinnalta, ja lämmitellä heti kunnolla ja pysytellä aina kokonaan lämpimänä. Lämmittelyohjeita ks. kohdat Viileään sopeutuminen ja Suomen talvi ja kylmän kestäminen blogissani http://opisuomalaisuus.blogspot.fi
http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html kohta 96. (Kylmänsäryistä kohdissa 84., 85., 96., 104. ja 114. ) ja oikeastaan koko blogiosio viileään sopeutumisesta eli sisätiloissa lämmittelystä
Kaikille ei kai tule näitä särkyjä, vaikka elelisivä ihan kylmissään, vaan niitä tulee, jos aura on heikko, eli sosiaaliselle hyväntuuliselle liikunnalliselle tunneihmiselle ei niin tule särkyjä mutta insinöörialoja ihannoivalle tulee.
Varsinainen keho luineen kaikkineen ei saisi olla tasaisen viileä vaan sisempien osien tulisi olla lämpimiä ja mieluummin koko varsinainen keho terveen lämpöisenä.  Vielä parempi on, jos ihokin on terveen lämmin.

http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html
http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/02/vuodenkierto-ja-henkinen-hyvinvointi.html
http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html


Säryistä tössä blogissa kohdat 4., 7., 31., 32., 33. ja 58.


Jos vietät osan vuotta lämpimässä maassa, jonka ilmastosta pidät, et ole sopeutunut Suomen ilmastoon, ja niin sinun pitäisi Suomen sijasta elää koko vuosi lämpimissä maissa. Suomen ilmastoon kuuluu talvi. Ilmastoon on sopeuduttu niin, että ajatellaan koko vuotta. Silloin kesä ja välivuodenajat saavat tukea talven kylmänkestävyydestä. Jos on kylmän tai viileän kanssa kuin lämpimässä tai kuumassa ollaan, tulee särkyjä, koska keho viilenee liikaa nopeasti. Jos talven haluaa viettää muualla, niin vaikka Eestissä tai Etelä-Ruotsissa eikä suorastaan lämpimässä. Mutta silloin tuntuvat Suomen muut vuodenajat viileämmiltä. Parempi olisi elää koko vuoden samassa ilmastossa.
Jos olet ulkomailta kotoisin, niin jos aina kerrot, mistä maasta olet ja millainen ilmasto siellä oli, niin ihmiset, jotka Suomessa kohtaat, osaavat jotenkin elekielellään, sosiaalisesti, puhein ja elämäntavallaan näyttää, miten Suomessa elää. Mutta jos väität olevasi Suomesta, niin he merkitsevät vain "kuten tavallista" ja "kuten hyvin osaat" ja niin heiltä ei saa tukea ilmaston osaamiseen vaan jotkin kohdat jäävät vanhaan ilmastoon sopeutuneiksi.

Jos heittää mielestään ihmisesikuvien käytön olemuksessaan ja elämäntavoissaan, etenkin ei-suomalaisten esikuvien, niin suomalaisista villieläimistä mallia ottamalla voi oppia Suomen ilmastoon sopivan tavan olla, lähinnä kai pikkulinnuista, ne kun elävät ulkona Suomen ilmaston armoilla koko vuoden, toisin kuin muuttolinnut.

Radion musiikki on kai usein valittu ajankohtaan ja siis myös vuodenaikaan jotenkin sopivaksi, niin että radion seuraaminen voi joillekin olla avain vuodenaikaan sopivaan tapaan olla ja elää, siis myös lämpimänä pysymisen vaatimaan toimeliaisuuden määrään ja tyyliin.

Jos sinulla on kylmän kehon särkyjä, niin laita heti puhtaat kuivat villasukat jalkaasi, ja pidä niitä lähes aina. Lisäksi voit vaihtaa pitkät housut jalkaasi ja sukkahousut tms alle. Pue myös talviajan paita, vaikka olisi kesä, esim. ohut villapaita. Älä oleskele rauhalliseen tapaan viileässä enää yhtään vaan vaihda lämpimään ja syö edes voileipä, jollet ole viime aikoina syönyt kunnolla, sillä tyhjä vatsa ei jonkin ajan jälkeen tuota enää lämpöä, kun energiavarastot ovat lopussa. Jos lämmöntuotanto näytti olevan siitä kiinni, niin syö kunnon ateria. Koko kehon lämpötilan pitäisi olla terve normaalilämpösi, siis myös raajojen, ihon pinnan, lihaksiston ja luiden eikä vain keskikehon. Kuumassa ilmastossa kehon pinnan sopii kai joskus olla viileä mutta kylmässä ilmastossa, siis myös Suomen kesässä, pitää koko kehon olla normaalilämpöinen, ei haalea, saati sitten viileämpi. 

Hanki ulkolämpömittari, sijoita se oikein ja seuraa sitä monta kertaa päivässä, etenkin sään vaihdellessa useasti. Jo kymmenen asteen ero ulkolämpötilassa tuntuu vaatteiden tarpeessa kuin eri vuodenaika. Hanki myös sisälämpömittari ja kuumemittari, jolla voit mitata kehon eri kohtien lämpötilat, myös aivan alhaiset.

Nyt kesähelteillä,kun aurinko kuumensi auringonpuoleisen yksiöni tosi kuumaksi, mittarin mukaan sisällä lähemmäs 30C, niin lämpötilan laskiessa tuli kylmänsärkyjä, etenkin jos joi teetä, kai siksi, että keho oli sisältä liian lämmin, mikä laittoi viilentäytymään, ja niin keho oli sisältä liian lämmin ja pinnalta ihan kylmä, mikä on ihan väärin. Mutta sitten kun iltaa kului ja en juonut teetä, niin kylmänsäryt lakkasivat ja huomasin normaalin lämmön palautuneen kehoni pintaosiin sen myötä, kun kehoni keskiosat olivat viilenneet sopivan lämpöisiksi, eivät siis viileiksi vaan viileähköön normaalilämpöön, mikä teki mielekkääksi lämmön vaalimisen tavalliseen tapaan. Kai niillä, joilla kesä on apea, on käsitys, että kesällä pitää viilentäytyä verenkierron osalta, kun taas terveen toimeliailla on kehon lämpltalous samantapainen kuin muina vuodenaikoina ja viilentymisestä huolehtii kevyempi pukeutuminen, vähempi ja kevyempi syöminen ja varjossa oleskelu sekä pitkälti uinti. Viileässä ei kai pitäisi olla yhtä oleskelevainen kuin helteellä ei edes viilentäytymistarkoituksessa vaan liikuskella edes jotakin, niin verenkierto toimii helpommin oikein lämmittäen kehon pinnan niin, ettei tule särkyjä.

Kipukohdalla tai sen ympäristössä ei saisi olla suuria lämpötilaeroja, vaan koko alue ja mieluiten koko keho tasaisen lämmin, mukavan lämmin tervettä normaalilämpöä siis tai miellyttävän kivuttoman aika lämmin. Kylmän ja kuuman raja kuuluu vaatteisiin tai muutama sentti kasvojen eteen, ei kehon sisään.


Hampaita voi lämmittää verenkierrolla ja ympäröivällä keholla (siis lämpimät huulet, lämmin kieli ja oikein lämpimät ikenet painettuina laajalta alalta hampaita vasten ja verenkierrolla oikein lämpimiksi lämmitettyinä), jos niihin tulee kylmänsärkyjä, minkä tunnistaa siitä, että särkee kylmästä kasvojen niitä seutuja muualtakin (siis useimmiten kai poskipäiden luita, leukaluuta tai poskea) ja särkee useaa hammasta yhtä aikaa eikä tiettyä hammasta ja lisäksi hampaat ovat liian viileät tai suorastaan kylmät.

Paras ohje, sekä kylmänsärkyihin että reumaan:
Perusohje kylmänsärkyjä vastaan on kai liikkua: liikkua syksyn ja kevään ulkoilun tapaan vauhdikkaasti tai urheiluharrastusten tapaan.
Jos sinulla on taipumusta särkyihin, niin liiku rehkimällä, jotta tuotat oikeasti lämpöä, ja pidä tarkkaan huoli, ettet ota mallia itseäsi lihavammista, koska heillä on säähän nähden kuumempi kuin sinulla ja he liikkuvat liian oleskellen (myös samanpainoisista tai hoikemmista jos ovat aiemmin olleet lihavampia tai jos itse ottavat lihavammista mallia ja kärsivät säryistä), ja pidä koko kroppasi aina kunnolla lämpimänä niin että huout lämpimäksi paitsi koko kroppasi myös muutaman sentin ilmaa kehosi ympärillä.


12.2.2017 Tuon neulekuvion katseleminen auttoi ainakin minua, kun join liikaa kuumaa ja tuli kylmänsärkyjä.

http://paratiisiteoria.blogspot.fi/2017/01/tunteidenmukaisuuden-mahdollisuudesta.html


26.6.2018   Kylmänsärkyihin näyttäisi auttavan se, ettei ole sosiaalinen vaan erillinen, ei pidä seuraa laajalti vaan on itsenäinen, kuin arktinen - vai semiarktinenko tämä on? - villieläin säänkestotaidossaan.

Viileä tai kylmä ei siis aiheuta kylmänsärkyjä vaan edeltävä helle tai helteen tavalla oleminen esim. ruuan vuoksi, jolloin kehon pinta on viileä ja keho sisältä kuuma tai ainakin ihan erilämpöinen, mihin auttaisi liikunta.

Lämpimällä säällä tai helteellä säät ovat kovin erilaiset ihmisille sen mukaan, oleskelevatko he auringon puolella vai varjon puolella, ovatko lihavia, uivatko, liikkuvatko yms, ja niin lämpiminä päivinä tai kausina ei voi olla sosiaalinen toisten lämpötalouden kanssa, sillä se toimii eri tavalla kuin itsellä.

Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



34. Näin kai vilaukselta ihmeparantuneen
Pari päivää sitten näin marketissa "kassajonossa naisen, joka
näytti pyörätuolissa pitkään kai vuosia olleelta mutta nyt käveli ja
liikkui kuin kuka tahansa ainakin noin päällisin puolin
tarkastellessa. Hän tuntui sanovan olemukselleen, että hän oli niitä,
jotka osasivat, osasivat saada ihmeparannusohjeet toimimaan. Aika
uskomattoman hieno juttu! Mutten nyt sitten tiedä, mikä se juju oli,
että miten ihmeparannus toimii käytännössä. Jotenkin näytti kai
käyttävän näkemystä eläytyen tai elävällä tavalla kropan kohdalla
positiivisten tunteiden reittiä laajalti positiiviseen suuntaan
kulkien liikoja hoppuilematta, huonoon laatuun sortumatta, uskoen
hyvän mahdollisuuteen ja uskontoon."
Savonlinna tuntui sopivan tuohon tapaan parantua tunteiden kannalta positiivista reittiä.

Ihmeparannusohjeita tässä blogissa 1., 11., 15., 16., 22., 27., 29., 34., 43., 46., 47., 52., 57., 59.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



35. Juoppojen taidemaalarien huono koordinaatiokyky ja mielessä pidetyn vähentäminen
Maalaamaan oppii, kun oppii pitämään mielessä kokonaiskuvaa maalattavasta aiheesta, ja maalauksen tunnelman saa hyväksi, kun vaalii kunkin hetken tunnelmaa, uppoaa siihen, antaa sen olla rikkumaton. Maalaustaito liittyy siis usein mielessä pitämiseen.
Mutta myös kehon koordinaatio perustuu isolta osin mielessä pidettyyn kuvaan, kehonkuvaan ja vahvasti aistittuihin liikkeisiin, tunteisiin ja nähtyyn maisemaan, jossa liikutaan.
Maalaamisen vaatima tunnelman ja nähdyn kokonaiskuvan mielessä pitäminen häiritsee siis kehon koordinaation vaatimia mielikuvia ja niihin liitrtyvää reaktiivisuutta. Siksikö maalarit usein ovat rauhallisia luonteeltaan? Vauhdikkaammalla luonteella maalaamisen harjoittelun ynnä sen vaatiman tunnelmien vaalimisen juuri maalausta silmällä pitäen pitäisi olla vain osa-aikaista eikä kokoaikainen harrastus, jottei liikkuminen mene kömpelöksi ja osaamattomaksi.
Elämä pitäisi elää niin kokemuksellisesti rikkaasti, tekemisiin ja kokemukseen keskittyen, että jos haluaa maalata, niin nuo maalaamisen tarvitsemat mielikuvat tulevat luonnostaan elämän kokemuksellisesta rikkaudesta eikä niin, että vuosikaudet keskittyisi vain maalaamisen opetteluun ja maalaamiseen ja jotenkin keinotekoisesti rakentaisi nuo mielikuvat, joita tarvitsee.
Tuolta pohjalta sopivan liikkumisharjoituksen pitäisi varmaankin olla puuskittaista liikkumiseen innostuneesti uppoutuvaa kuten jokin pallopeli vapaamuotoisesti kaveriporukalla.

Jos ei samaistu ja ota mallia kaikista taitavista maalareista, niin ei haittaa jos tuossa isommassa joukossa osalla on huono liikkumistaito.

Joskus liikunnalliset liikuntaryhmän vetäjät innostavat kurssilaisia hihkaisuin, äänensävyin, tuntein ja meiningein. Olisikohan sellainen juuri taidemaalarien ymmärtämää kieltä? "Aistit auki, nyt liikutaan!" Olisiko sellainen liikunatryhmä taidemaalareille hyvä idea?
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



36. Linttaan astuminen ja itsensä luokitteleminen maseentuneemmaksi
Auttaisikohan linttaan astumiseen, jos luokittelisi itsensä hiukan tai jonkin verran maseentuneemmaksi kuin nykyisellään on luokitellut, niin jalan paino ehkä siirtyisi ukkovarpaalle ja päkiälle ukkovarpaan tyveen, jolloin jalkapohja tukisi nilkkaa.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



37. Verenhukka & verenpysäyttäminen ja verenkierron kylmäsopewuma haavan lähimailla
Suomen ilmastoon sopeutuneet osaavat säädellä verenkiertoaan jonkin verran niin, että kylmässä tai viileässä pitkään oleskellessa pintaverenkierto on hitaampi ja kenties pienempi. Sanotaan, että kylmäävä tunne supistaa verisuonia.
Jos on suuri haava, voi sen verenvuotoa vähentää hiljentämällä verenkiertoa sen lähiseuduilla samaan tapaan kuin jos olisi siellä viileä ja tarvitsisi säästää lämpöä. Koko alueen, esim. raajan verenkiertoa voi vöhentää keskivartalosta käsin supistamalla verisuonia jonkin verran ja sitten haavan lähellä supistamalla verisuonia enemmän.

Verenkierron huomaamisen ja sen säätelyn kykyä voi parantaa elämänmakuisen sosiaalisen havainnonteon herkkyyden myötä, mitä esim. lehdessä olevat koivupuut tunnelmallaan opettavat: katso puuta tai muistele koivuja, niin samanaikaisesti kehosi kohdala ja lähiympäristössä sinulla on koivumainen, lapsuudesta asti tuttu, elämänmakuinen herkkä monimuotoinen sosiaalinen hahmotuskyky, jolla hahmottaa mm kehon asennon, lihakset ja vireen helposti sekä ymmärtää tunteiden ja motivoituneiden tekojen vaikutusta niihin käytettyjen lihasten lähiseutuun ja sitä kautta verenkiertoon: herkkä ja tyyni on parempi kuin kömpelön tönivä.
Pitäisikö kokeilla haapapuita tähän samaan? Onko haavan nimessä vanhan kansan ohje puun käyttötarkoituksesta haavojen hoidossa?

Pakkasella kylmää ehkä muutenkin koko kehoa, mutta silloin voisi ajatella´, että ihan vain supistaa verisuonia/verenkiertoa haavan raajassa ja etenkin haavan lähewttyvillä.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



38. Halvaus ja patoutuneiden tunteiden mukaan eläminen
Ihmisen joutuessa onnettomuuteen hänet usein valtaa suru, murhe ja masennus yms siitä, kun kövi näin huonosti, ei haluaisi käyvän näin huonosti. Murhe vaatii oman tilansa elämässä, elämän kuvioissa ja elämisen tyylissä. Murhe, jota ei käsitellä, jää masennukseksi ja masennus tekee liikkumisen hankalaksi, kun tunnemotivaatio puuttuu, innostus elämän tekemisistä puuttuu. Silloin tunteet, jotka tarvitsisivat tilaa, tekevät kropan liikkumattomaksi, ei tahdo askeltaa, ei tahdo tarttua asioihin, ei lähteä innolla mukaan tekemisiin, kun olisi tärkeämpää käsiteltävää, olisi lähdettävä paremmille vesille elämässään, jotta jaksaisi. Järki on huono käsittelemään tunnemotivoituja juttuja kuten masentuneen motivoitumattomuus. Niinpä järkeä painottava ei saa äkillisesti onnettomuuden myötä masentunutta kroppaa liikkeelle, ja voi olla kuin halvaantunut. Mutta tunne saisi kropan liikkeelle. Pitäisi antaa koko elämäntavan ja koko lähestymistavan laajuudelta tilaa olla tunteva ja elää hyvä elämä tunteiden kannalta, vaalia tirvallisuutta onnettomuuksia vastaan paljon paremmin kuin ennen omien valmiuksien ja elämän käytännön järjestelyiden osalta. Olla tunneihminen, olla elämänviisas, elää tervehenkisesti, antaa tilaa tunteille ja kunnioittaa tunteiden antamia painotuksia, näkökulmia, niiden luomia tärkeysjärjestyksiä.

Tunteidenmukaiset liikkeet ovat useimmiten paljon helpompia ja luontevampia, keholle ja mielentilalle parempia tehdä kuin tunteidenvastaiset tai neutraalit. Esim. mukavamman asennon etsiminen, mielitekojen mukaiset liikkeet, ja sään ym vireen huomioiminen liikkeissä.
http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/06/ohjeita-kovin-heikkokuntoisen-liikunnan.html

Niin kuin elämässäsi rakennat omien lempijuttujesi varaan tunne-elämääsi ja jaksavaisuuttasi sekä voimien saantia, niin myös liikkeissä voi rakentaa positiivisten tunteiden näyttämiin teihin ja liikkua pikemminkin tunteen kuin kaavamaisen kehonkuvan mukaan.

9.11.2016  Auttaisiko tunteiden kuuntelemista (aika pienikukkainen) kukka vasemman rinnan päällä tai sama mielikuvana? Ja siis auttaisi liikkumaan?

Auttaisiko saamaan tilaa itselleen, olla oma itsensä ja toimia toiveidensa mukaan käytännössä, siis mm liikkua reippaasti ja tunteidensa mukaan, jos olisi siilikoriste-esine, jota joskus pidellä käsissään ja johon samaistua?

11.11.2016  Ja noissa avuksi ihmeparannusohjeyritelmäni http://parantamisesta.blogspot.fi/2013/01/vaikutelmani-henkiparantamisesta.html tyypinen näkemys, mm ohjeen http://parantamisesta.blogspot.fi/2013/01/sokeritauti-ja-virikkeiden-paljous.html mukainen.

19.11.2016  Voisikohan tuota siiliteemaa käyttää useampana erikokoisena versiona yhtä aikaa:laajemmassa ympäristössä suojaa (kuin suomalainen sivistys), suojaa olla tunteva, suoja ahenkilökohtaisille mielipiteille, teoille, suojaa liikkumiselle, suojaa omille tunteenomaisille mieliteoille, suojaa olla yksilö, suojaa hetkelle kaavamaisuuksia vastaan, yms

Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



39. Onnettomuuteen joutuneen auttaminen
Onnettomuus on järkytys myös ulkopuolisille paikallaolijoille ja niin auttaminen ei välttämättä suju yhtä hyvin kuin heidän tekonsa ja järjenjuoksunsa tavallisesti.
Vahvat tunnereaktiot ja urautuneisuus tai kehon kireys eivät sovi yhteen vaan kehoa pitäisi pitää rennon liikunnallisesti, hiukan tukevammassa reunoilta käsien osalta herkässä asennossa kuin keikutettaessa, niin että tunteille jää tilaa vaikuttaa rytmiin, tyyliin, keskittymiseen, ajattelutapaan ja elämänviisauden ääneen.
Ajattelun puolestaan sopisi olla teoreettisen sijasta käytännönläheistä ja arkijärkistä, tunteille tilaa antavaa ja tunteiden tuomia painotuksia kuuntelevaa sekä elämänviisasta.

Loukkaantuneeseen yhteydenpidoss pitäisi olla elekielinen sosiaalisuus mukana, jotta ymmärtää hänen näkövinkkeliään, mitä hän on tekemässä, mihin keskittynyt, mitä toivoo, mitä tuntee mistäkin asiasta, kenen teot hänelle hyvin sopivatja missä olisi tyylinvaihdoksen (herkemmäksi?) tai hienosäädön varaa. Arkijärki on tässäkin hyvä apuri. Kehoon koskemisen tavan tulisi olla pikemminkin tunteva kuin järkevä, jotta huomaa helpommin, miltä mikin asento luokkaantuneelle tuntuu ja miten moni-ilmeinen eli tajuissaan oleva loukkaantunut on.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



40. Tasapainotaju ja eläväiset niska, hartiat ja selkä
Jos niskaa pitää käykästi ja päätä paikoillaan kuin koko selkä, hartiat, niska ja pää olisivat yhtä kimpaletta, on sama ongelma kuin ihmisellä, joka kantaa pää ylle jonkin matkaa ulottuvaa kaappia, laatikkoa tms sylissään: on iso liikkumaton paino ylhäällä ja sen paino saa koko ihmisen huojahtelemaan ja rojahtelemaan mihin suuntaan kaappi nyt sitten sattuukin olemaan menossa.
Sen sijaan, jos hartiat, pää, kädet ja selän eri osat ovat liikkuvaiset ja liikkuvat kukin erikseen hienomotorisesti hyvin, niin on tasapainokin paljon parempi, kun liikkumistapa sopii monipuolisesti hyvin kuhunkin tilanteeseen. Eli eläväinen rentous kehon yläosissa ja selässä auttaa tasapainoa.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



41. Puutiaisaivokuumeen jälkioireet ja luontokeskeisyys
Hyönteinen ei osaa elää sisätiloissa. Hyönteiskeskeisesti miettivä ihminen voi siis sosiaalista kautta tms saada vaikutteena kyvyttömyyttä elää sisätiloissa, mihin autaisi mökillä luonnon helmassa vietetty aika yms visuaalisesti paljon sisätiloja monimutkaisempaan ja tunteet mukaan ottavaan käytännönläheiseen visuaalisesti kauniiseen luontoympäristöön tukeutuminen oireiden yllättäessä. Jotkin hyönteiset talvehtivat sisällä, joten voi olla, että hyönteisillä on taipumus sisätiloissa jäykistyä tai muuten jumiutua paikoilleen, mikä voi ihmisellä vaikuttaa halvaukselta.

2.8.2020   Luin netistä borrelioosin oireista. Siinäsanottiin, että borrelioosi on eri tauti kuin puutiaisaivokuume, ja borrelioosin oireet ihottumaa lukuunottamatta muistuttivat hyönteisen oloa. Esim. oksetus on kai tunne, joka hyönteiselle tulee ihmisen ihon ajattelemisesta_ iso, löllö, lämmin ja kai bakteerinenkin, jotenkin öklö. Ja nivelkivut ovat kai hyönteisen omia piirteitä, kun se nuorena ja nuoren tapaan teoreettisena on sisätiloissa. Ihminen, jota on purtu, miettii kai, että kuka osaisi kertoa, miten tämän kanssa olla, ja niin eläimet, jos niitä y,päristössäon, esim. pientem eläinten äänet kertovat hyönteisten elämästä.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



42. Leukemia, veren sairaudet ja elävöittävän kanssa oleminen
Verisyövässä ym veren sairauksissa voisi oloa parantaa, kenties tervehdyttää elävöittävien asioiden kanssa oleminen: auringonpaisteen, tuoremehun, vehreyden, vapaa-ajan yms tuottama elävöittävä tunne. Ja vähentää elämäntavan ja ajatusten aihepiirien raskautta ja synkkyyttä, ja nostaa koko elämäntapa keveämmäksi, valoisammaksi. Elävöittävämpiä asioita jatkuvasti lisää ja raskaita, pahoja asioita pois. Se ei tarkoita, ettei saisi ollenkaan ajatella ikäviä aiheita, vaan että pitäisi ajatella ne nopeasti eikä jäädä hautomaan synkkiä tunteita, ja että pitäisi elää keveämmin ja valoisammin kuin ennen suurin osa ajasta ja pitää kehityssuunta elävöittäviin elämäntapoihin päin.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



43. Paraneminen ja tuntemukset * Ihmeparannusohjeyritelmä V
Jos vaivan kanssa on huonolla haitallisella tavalla, se pahenee. Kun taas jos sen kanssa on hyväätekevällä tavalla, se lievenee tai paranee. Niin että tavallaan ei ole niin ja niin paha vaiva vaan niin ja niin viisas tai epäviisas ihminen.
Perusohje on, ett kuuntele tuntemuksiasi. Kipu, hankala olo ja negatiiviset tuntemukset ovat merkkejä huonoista tavoista olla, vaivalle tai yleiselle voinnille haitallisista. Niistä luovu heti. Neutraali olo on parempi. Positiiviset tuntemukset, eläväisyys, elävöittävyys, keveys ja valoisuus sekä positiiviset tunteet ovat merkkejä hyvistä parantaviusta tavoista olla, joten niihin tartu, niitä vaali. Tuntemukset ovat luonnonvalinnan tai jumalan viisauden myötä olemassa isolta osin sen vuoksi, että huomaisimme, mikä on hyvä tapa olla ja elää. Siksi siis tunnemme juuri niistä asioista, siksi tuntemuksemme ovat niin vahvoja, jotta osaisimme ottaa nuo asiat oikein huomioon.

Kaikki eivät osaa olla yhtä viisaasti, esim. kuunnella tuntemuksiaan ja toimia niiden mukaan. Siksi jotkin vaivat tai monetkin voivat toisilla parantua eri tahtiin kuin toisilla tai joku osata parantua ja toinen ei, kuollakin.

Ihmeparannusohjeita tässä blogissa 1., 11., 15., 16., 22., 27., 29., 34., 43., 46., 47., 52., 57., 59.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



44. Kuumeen pehmentämä pää ja hartioiden hienomotoriikka
Helteellä keho menee lötköksi, samoin kai jos keho on muuten liian kuuma edes osittain. Ajattelukyky liittyy hienojakoisesti hahmotettuun nähtyyn kokemukselliseen maisemakuvaan ajateltavasta aiheesta ja kykyyn tehdä siinä tarkkoja hienojakoisia eroja, mikä liittyy käytännössä liikkumiskyvyn hienomotoriikkaan: onko lötkö tai liian kireä vai eläväisen rennon toimeliaan reaktiivinen ja tunteidenmukainen aistit auki. Ajattelun vaatima hienomotopriikka näyttäisi liittyvän erityisesti hartioiden ja niskan seudun (päähän asti ulottuvan seudun, sillä ajattelu näyttäisi liittyvän aika isolta osin päähän ja erityisesti silmiin, toki myös tunteisiin ja kehon jumiutumattomuuteen, fyysiseen valmiuteen erilaisiin näkökulmiin ja tekemisiin) hienomotoriikkaan, siis luonnolliseen tapaan liikuttaa käsiä kuten kai vaikka hupimielellä pelatussa pingispelissä. Toinen laatimani ohje löytyy haulla "liikkumistapaohje". Eloisalla toimeliaisuudella on sen verran väliä, että katse ja reaktiot toimisivat hyvin ja mielenkiinnolla ja innostuksella.

Ja tottakai kehon viilentäminen normaalilämpötilaansa.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



45. Tervola-nimestä kerrottua: miksi tämä blogi
Tervola oli äidinäitini tyttönimi, josta hän luopui jo parikymppisenä naimisiin mennessään. Lapsena minulle kerrottiin jotakin nimestä, koska pidettiin mahdollisena, että se sopisi minulle ja ottaisin sen. Kerrottiin, että Tervola-nimi opetti terveistä elämäntavoista ja toi siksi suuren kapasiteetin, jolla ratkoa maailman ongelmia. Parantamiseen liittyvää tietoa ja näkemystä se myös toi ja ongelmaksi muodostui, että Tervola-nimiset tuppasivat joutumaan lääkäreiksi tai sairaanhoitajiksi. Siitä olisi päässyt eroon, jos olisi onnistunut jotenkin siirtämään tuon muita kiinnostavan parantamisaiheisen näkemyksensä ja tietämyksensä parantamisesta muille, mihin muistivihkot olivat yksi keino, mutta ongelmana oli, että ne tuppasivat tulemaan varastetuiksi ja Tervola itse ei muistanut ulkoa kaikkia ohjeitaan tai edes jaksanut kirjoittaa niin paljon aina uudelleen. No, nyt netin aikakautena tämä blogi paikkaa tuon ongelman. (Nyt 747 katselukertaa, osa omiani, kun olen lukenut juuri kirjoittamani tekstin tms.) Siksi olen kirjoitellut, kun lapsena kerrottiin, että jos olisi alusta asti tehnyt muistiinpanoja siitä, mitä parantamisesta Tervola-nimen myötä oppii, niin se olisi ollut helpompi opettaa muillekin, mitä nä mä juuri erityisesti toivoivat. Niin etten tiedä, onko näillä teksteilläni parantamisesta mitään virkaa, mutta varmaan ne kiinnostavat joitakuita kumminkin, kun kehittelevät omaa näkemystään monin tavoin. Minulla on Tervola-nimi ollut nyt kymmenisen vuotta eikä kummempaa perimätietoa siihen liittyen ole minulle asti välittynyt. Sen nyt sentään teininä opin, että tunteista olisi hyötyä työelämässä, mutta äitini ei osannut sanoa, että miten.

Niinpä olen tähän blogiin pyrkinyt kirjoittamaan kaiken näkemykseni parantamisesta, taudeista yms. En ole odottanut kunnes näkemykseni olisi jossain mielessä erityisen valmis ja kenties niin monimutkainen ja moneen seiukkaan perustava, että se ei enää olisi kunnolla kommunikoitavissa, vaan pyrkinyt kirjaamaan nämä ajatukset parantamisesta sitä mukaa, kun niitä tulen ajatelleeksi. Olen erinomainen opettamaan ja hyvä kirjoittamaan ja niinpä tekstini on selvempi kuin puhuttu selitykseni ja sisältää kaiken sen, mihin aika vähäinen parantamistaitoni perustuu. Toivon, että kun muut opettelevat parantamista, he voivat halutessaan oppia tästä blogista kaiken sen, mitä Tervola-nimen myötä kenties olen oppinut parantamisesta. En tiedä, mitä varsinaista tehoa näillä arvauksilla on, mutta jotkut omin päin asioita opettelemaan kykenevät haalivat erilaisia näkemyksen palasia ja hyväätekeviä vertailukohtia eri lähteistä ja niistä kai tämä blogi voisi olla yksi.

* * *

Tällä blogilla 23.10.2015 on ollut  1187 katselukertaa. Tekstejä on 134.Olen yrittänyt säätää blogin niin, ettei se kirjaa omia katselukertojani, kun tsekkaan kirjoittamaani tekstiä.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



46. Ihmeparannusohjeyritelmä VI * Seura ja paraneminen
Eri tavoin tehden on erilainen olo, joka kuvastelee sitä, millainen se on kropalle sekä lyhyellä että pidemmällä aikavälillä. Eri tavoin ajatellen tulee tehtyä eri asioita, eri tavoin rytmitettyinä, eri tavoin jäsennettyinä, eri tavoin tunteisiin nähden ja siksi niin eläen ovat paranemisnäkymätkin erilaiset.
Eri ihmisillä on eri ajattelutapoja, erilainen paranemisennuste. Niinpä kun seura, myös mielessä pidetyt henkilöt, tuo vaikutetta noiden henkilöiden ajattelu- ja tekemisentavoista ja siis heidän elämänsä rytmeistä ja paranemisentavoistaan, niin se myös olennaisesti vaikuttaa paranemiseen, kenen kanssa on sosiaalinen. Kaikki eivät sovi kaikille. Jotkin ovat kömpelöitä ja kulmikkaan tökeröitä eivätkä usko paranemiseen ja heidän vaikutteensa jättää hienovaraisemman huomion varassa tehtävät viisaat teot pois, mikä johtaa ylirasituksiin, prakaamisiin ja paranemisnäkymien heikkouteen. Jotkin kuten linnunlaulun elävöittävyys tai hyönteiden lennon kesäinen ystävällisyys, tuntuvat olevan parantamistaitoisia elämää hyvälle tolalle laittavia ja elävöittäviä, parempaan uskovia, samoin rukous.

Ihmeparannusohjeita tässä blogissa 1., 11., 15., 16., 22., 27., 29., 34., 43., 46., 47., 52., 57., 59.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



47. Ihmeparannusohjeyritelmä VII * Vammaiset ja ystävälliset hyönteiset
Keväällä ja kesällä voisivat ystävälliset hyönteiset olla oiva malli vammaisenkin parantumiseen, sillä niiden muodonmuutos on kai tietoinen prosessi ja lisäksi ne keväällä korjaavat talvivauriot kehostaan.
Hyönteiosten kanssa kommunikoinnista katso blogini http://ampiaiset.blogspot.fi
Taitojen opettamisesta yleisesti mm http://pikakoulu.blogspot.fi/2012/03/taitojen-opettaminen.html
Jos siis saat kommunikaatioyhteyden ystävälliseen hyönteiseen, voit kysyä siltä, miten voisit parantua. Käytä tukena tämän blogin aiempia ihmeparannusohjeyritelmiä.

Ihmeparannusohjeita tässä blogissa 1., 11., 15., 16., 22., 27., 29., 34., 43., 46., 47., 52., 57., 59.  jne.

Katso etenkin 84. ja 96.

13.1.2019 Jos tämän keinon kokeilemisen vuoksi alkaa horrostaa, niin tarvitsisi kai päivittäin käydä kasvihuoneessa, missä hyönteiset ovat hereillä.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



48. Syövän leviäminen ja terveysmielikuvat
Tämän blogin ihmeparannusohjeyritelmien mukaan mielikuvat vaikuttavat kehon paranemiseen ja myös sen sairastumiseen. Mielikuvat syövän leviämisestä lisäävät syövän leviämistä ja mielikuvat että jossain on kasvain lisäävät todennäköisyyttä, että siellä on ja pysyy kasvain. Jos mielikuvat näin ohjaavat kehoa, voivat terveysmielikuvien myötä aiemmat syöpäkasvaimet liueta vaarattomasti. Syöpämielikuvien sijasta pitäisi koko ajan suosia terveysmielikuvia sekä mielikuvia tervehdyttävistä asioista kuten luonnon kauneus, uskonto yms. ohjeiksi keholleen, mielensä sisällöksi, ks. ensimmäiset tämän blogin ihmeparannusyritelmät.

Mielikuvien myötä vaikutteita terveydestä eikä sairaudesta.



26.5.2022   Josrapsuttaa jotakin kohtaa, esim luonta, niin keho kai tuumii, että kehon olisi kiinnitettävä huomiota siihen seutuun. Ja sitten jos heti perään koskettaa kehoaan jonnekin toisaalle tai miettii jotakin kehon kohtaa, niin keho tuumii, että sinnekö sellaista, mitä tuossa äskeisessä kohdassa oli. Niinpä epäviisas rapsuttelu ei ole hyväksi, ja terveysmielikuvat ovat kovin tarpeen.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



49. Sokeus ja surun aiheiden lieventäminen
Suru heikentää näköä, sumentaa sitä. Oikein surullinen kai voi menettää näkönsä, jos elämässä tai maailmassa on jotakin kestämätöntä. Siksi joidenkuiden sokeiden näköä voisi parantaa surun aiheiden olennainen lieventäminen, mihin kai auttaisivat lähinnä uskonnot, koska siihen vaaditaan suuria parannuksia. Oma yritykseni ks. http://eroonmasennuksesta.blogspot.fi/ joka on lähinnä masennuksesta toipumiseen tarkoitettu.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



50. Kuurous / huono kuulo ja eläväinen niska / etäältä tietäminen
Niskan pitäminen jäykästi heikentää kuuloa. Niskan eläväinen rentous ja reaktiivinen eläväinen kontakti maisemaan, jossa on, parantavat kuuloa.

Kun ihminen jännittää niskaa, kuulo menee ikään kuin putkimaiseksi, kun tunnelin läpi kuulisi kummallakin korvalla. Yleensä kun phutaan kuulosta, tarkoitetaan tällaista kuuloa. Mutta oikea parempi kuulo on sellainen, jolla vain äkkiä tietää, mitä etäällä tapahtuu, on ikään kuine k´läväisesti ollut sosiaalisesti läsnä tapahtumissa, saanut tiedon ilman, että se on tunnelin n´läpi kuultu.

Niskan motoriikkaa parantaa mm visuaalisen ympristön monimutkainen rikkaus kuten luontoa katsellessa. Luonnon herkkyys ja tunnelmallisuus parantaa niskan herkkyyttä, minkä pitäisi auttaa kuuloa.

Luonnon ja uskonnon herkkyys ja tunnelmallisuus, eläväisyys ja kauneus, maisemahahmotus, luonnollisuus, tunteidenmukaisuus, ikiaikaisen luontomme mukaisuus tervehenkisesti yms ovat se oikea näkökulma, josta käsin kuulokin toimii parhaiten ja paranee, jos on huonompien tapojen vuoksi ollut tukossa.

Urautuneen byrokraatin tapaan tai sellaisen tunnelmaisesti niskan seutua pitäessä kuulo menee huonoksi mutta elämässä läsnä olevan aistit avoinna elävän ystävällisen sosiaalisen ihmisen tapaan elellessä ja ollessa reaktiivien kuulon pitäisi toimia hyvin.

Auttaisiko joitakin kuuroja koiria, jos niillä olisi ainakin hartioiden tienoilla dalmatialaisen tapaisia laikkuja? Sanotaan, että ihmisen iholla elää pienen pieniä hyönteisiä. Meneekö osa sellaisista koiran korvista laikuille ja kuulo paranee? Ihmiselle kenties hartioiden tienoille ja käsivarsiin maalata muutama luomi?

Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



51. Huonot näkymät ja murheeseen syöminen, uskonto ja hyvän onnen tavoittelu
Jos sairaus liittyy siihen, miten elää, muttei oikein tiedä sitten, miten pitäisi elä ja miten siinä käytännössä onnistua, niin sairastuminen saattaa liittyä huono-onnisuuteen ja se taas liittyy voimattomuuteen kuin hankalan työpäivän jälkeen, mistä toipumisessa auttaa kun syö itsensä lämpöisen kylläiseksi ja jaksavaisesti ja syö niin terveellisesti ja kaloripitoisesti että oikeasti on elävöitynyt ja voimissaan oleva olo, ja se siis turvakeinona epäonnea vastaan.

Kun on parempi jaksavaisempi mieli, auttaa uskonto ja terveet elämäntavat.
Oma yritelmäni neuvoa parempien ratkaisujen löytämistä on laulun ja kuvan muodossa https://www.youtube.com/watch?v=G-ufFZBF5u4 mutta se on kyllä epäselvä, kuvaa ratkaisuehdotusten hakemista.
Hyvästä ja huonosta onnesta ja hyvän onnen tavoittelusta http://kuolemastajasurusta.blogspot.fi/2012/03/kuoleman-valttaminen.html  sekä http://kuolemastajasurusta.blogspot.fi/2012/03/lahestyvan-kuoleman-ennustaminen.html
Sopivista satsauskohteista http://onnistumisiapain.blogspot.fi/2014/02/keventamisesta.html
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



52. Vanhat totuudet ja parantavat uudet opit * Ihmeparannusohjeyritelmä VIII
Kun olin lapsi, alle kouluikäinen tai korkeintaan kymmenen, uskoin tarkkaan lähes kaiken, mitä vanhempani kertoivat siitä, miten konkreettiset asiat yleensä ovat. Jos oma havaintoni tuki noita varmoiksi luettuja väitteitä, niin niistä tuli kaava, jota noudattaa. Mutta aikuisella iällä olen oppinut että vanhemmillani on oma tyylinsä, ajattelutapansa, ymmärryksen määränsä, osaamisen kirjonsa, kiinnostuksenkohteensa, laiminlyöntinsä ja virheensä. Ja se mitä he laosena sanoivat esim. siitä, miten joku paranee tai ei parane, oli vain heidän oman tyylilajinsa ja osaamisensa määrän heijastumaa tuohon aiheeseen eikä tarkalleen niin muille ihmisille vaan kullakin on oma versionsa. Jos itse oppii pareantumisesta uusia asioita, niiden kuuluisi tulla mukaan samalla tavoin varmoina totuuksina siihen, miten kohdella kehoa. Sen sijaan, että isä sanoi "Ei se parane niin äkkiä.", voi itse vastaavalla varmuudella komentaa kehoa, että saa kyllä parantua vikkelään, tai antaa keholle ohjeen, että "terveesti on hyvin keholle" ja terveesti oleminen juuri auttaa parantumaan.

Ihmeparannusohjeita tässä blogissa 1., 11., 15., 16., 22., 27., 29., 34., 43., 46., 47., 52., 57., 59.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



53. Ohjeita kovin heikkokuntoisen liikunnan aloittamiseen
http://liikuntaa.blogspot.fi/2015/06/liikunnan-innon-ja-energisyyden.html
ja http://liikuntaa.blogspot.fi/2013/01/liikkumistapaohje.html
Älä rasita itseäsi liiaksi. Tee hyvältä tuntuvin tavoin tunnemotivaatiosi mukaan. Missään välissä ei saa tehdä niin, että tulisi yhtään ikävä olo tai kipua. Jos sellainen uhkaa, niin hellitä heti ja yritä paremmalla tavalla myöhemmin uudestaan. (Hellitettyäsi älä jää ihan limppuna paikoilleen vaan hetken päästä liikuksi hiljakseen edes ihan vähän käsiä ja jalkoja varovasti liikutellen, jottei tule ristiriitaa liikkumisen vireen ja paikoilleen jumiutumisen välillä.)
http://happinesstipsblog.blogspot.fi/2015/05/meditation.html

* * *

Tässä nämä kaikki tekstit lainattuina sivultani http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html :

"Jollet ole pitkään aikaan liikkunut melkein ollenkaan, kuntosi on heikko. Vertaa silloin pienien liikunnan määrien tuomia tuntemuksia nuorempien vuosiesi rankempiin kokemuksiin, esim. pientä liikunnan määrää 5km reippaaseen kävelylenkkiin, niin ymmärrät palautumistasi paremmin ja osaat arvioida sen tahtia ja sopivaa uuden liikunnan määrää. Jos esim. kiinnostuneen alun jälkeen menetät mielenkiintosi viikoksi, niin liikkuminen vain väsytti ja viikon verran palaudut ja sitten tas haluat lähteä aurinkoiselle ilmalla kävelylle tai liikkua jotenkin muuten kivasti. Ajan myötä askel askeleelta kunto kasvaa niin kuin ennenkin.

 (Sivulta http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/06/ohjeita-kovin-heikkokuntoisen-liikunnan.html linkkeineen:)
"Älä rasita itseäsi liiaksi. Tee hyvältä tuntuvin tavoin tunnemotivaatiosi mukaan. Missään välissä ei saa tehdä niin, että tulisi yhtään ikävä olo tai kipua. Jos sellainen uhkaa, niin hellitä heti ja yritä paremmalla tavalla myöhemmin uudestaan. (Hellitettyäsi älä jää ihan limppuna paikoilleen vaan hetken päästä liikuksi hiljakseen edes ihan vähän käsiä ja jalkoja varovasti liikutellen, jottei tule ristiriitaa liikkumisen vireen ja paikoilleen jumiutumisen välillä.)"

 "Lainaus kevätaiheisesta kirjoituksestani blogissani http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/02/vuodenkierto-ja-henkinen-hyvinvointi.html
"Ei nää niin kummosia ole nää minun kevätnäkemykset, että puhti ja hyvä mieli vuodenaikaan nähden olisi ihan vain siitä, vaan on liikuntaharrastuksella merkitystä Ja se ei ole niinkään tietty määrä liikuntaa kuin liikunnan harrastamisesta nauttiva olo ja jaksavaisuus, vaikkei liikuntaa olisi niin paljon. Ei siis edustusliikuntaa vaan jokin itsestä kiva laji ja edustavuus, jos sitä tarvitaan, tulee muuna aikana liikunnan tuomasta hyvästä mielestä, jaksavaisuudesta, kivemmasta ulkonäöstä, toimeliaisuuden keveämmyydestä yms. Jos kunto on heikko, noon sitä voi kasvattaa kivalla liikunnalla tai siihen tapaan kuin kevätväsymysksestä kerroin valon suhteen, niin ihan vain jollakin liikunnalla siihen tapaan, mutta vapaamuotoisesti."
"Lisääntyvä valon määrä tuo enemmän virikkeitä, enemmän tilaa toimeliaisuudelle, samoin lisääntyvä lämpö ja lumen alta paljastuva maa on täynnä kaikenlaista katseltavaa ja koettavaa, mutta vähemmän ennen varsinaista kesän alkua. Katseleminenkin vaatii voimia (huomionkäyttöön, ryhtiin, eloisuuteen, tunteidenmukaisuuteen ja innokkuuteen liittyvä lihaksisto), samoin ulkona liikkuminen ja puuhastelu rauhallisemmin sisätiloissa pitkälti elettyjen talvikuukausien jälkeen, ja niin keväällä tulee monelle kevätväsymystä. Sen sijaan, että yrittäisit kerralla saada kevät vaihteen päälle, niin jos valo väsyttää ja ulkona on vielä kylmä ulkoilla, niin joskus aurinkoisena hetkenä katsele muutaman sekunnin verran auringonpaisteläikkiä, valon eloisuutta ja jää sitten sulattelemaan tuota mukavaa tuntemusta sen sijaan, että yrittäisit heti olla pitkään virkeä. Väsyneenä vaipuu horteeseen, mutta pienissä pätkissä hyvällä motivaatiolla kevät on kiva ja tuo voimia ja viikon parin päästä olet virkeänä koko päivän ja nautit keväästä. Myös ulkoilla voi pienissä pätkissä: ota muutama askel kiemurtelevaa polkua pitkin ja katsele, mitä maan alta on paljastunut, luonnon vuodenaikoja ja villin luonnon karua elinympäristöä, sen moninaisuutta ja sitä ympäristöä, jossa hyönteiset ja linnunpoikaset pian elävät. Toisena kertana voit ulkoillessa kulkea muutaman tuollaisen pätkän ja muutaman päivän päästä ulkoilla pidempäänkin, jos sää on aurinkoinen. Talvisaikaan helmikuussa pikemminkin musitellaan elämää ja elämänviisautta, pondeerataan, vietetään aikaa sisällä kaikenlaisen hyvin itselle sopivan tekemisen merkeissä, ja niin kevään tulo avaa uuden rikkauden, kun mahdollisuuksia on monia, tekemistä ja sen rikkautta, sen mielekkyyttä hiljaiseloon nähden on aina vain enemmän, lisääntyvien toimintamahdollisuuksien myötä sää nostaa meiningin konreettisesti sellaisiin korkeuksiin, joista talvella vain haaveiltiin. Luonto, aurinko, lämpö, liikunta, toimeliaisuus ja yhteisön toimeliaisuus ulkona pihapiirissä tuovat elämään hyväätekevää sisältöä ja valmistavat nauttimaan aina vain lämpimämmistä säistä ja katselemaan kesän vehreyttä.""


"Tässä laatimani paljon onnellistuttava kaikille sopiva liikunnallisia lahjoja kasvattava ohje:
"Do not make plans about how to move but decide each second and each fraction of a second anew what right now feels like the best idea about where to move, how to move, in which style, in which attitude, in which mood, with how much eager interest and quickness resulting from that or relaxed awareness or emotionally motivated force,... So you change all the time, your plans change and you learn to pick each fraction of a second just the things that you like best right then to be your goalsetting right then in practice in your movements. So you feel happy and fulfilled. Be wary of boredom and habits."
http://happinesstipsblog.blogspot.fi
Ehkä tusinan urautumattoman kokeilukerran tuoman kokemuksen myötä tämä liikkumistapaohje yleistyy elämänohjeeksi muille elämänaloille ja auttaa Sinua yltämään jatkuvasti parhaimpaasi, tai ainakin melkein. Et siis jää käytännön olosuhteittesi sanelemalle laatutasolle, vaan yllät haaveenasi olevaan tyylilajiin arjessasi."


"Meditation
Sometimes when you have a moment or two extra time and you spend it wandering and looking around, those moments feel like a richer time, rich with experience, multiple sensations and feelings. That is like meditation i.e. a way to happiness and skill. Those richer moments have something to do with it being just a few moments and not some long lasting labour. Something to do with it being like a twinding path from one experience to another, then to next ones and so on. A way to happier life if you can find it. "
(Lähde: http://happinesstipsblog.blogspot.fi/2015/05/meditation.html )"


Liikunta on fyysinen rasitus. Sen jäkeen voi olla kankea ja uupunut olo, heikkokuntoisella pitkään. Siihen auttaa, kun lepää, on kropalle mukavasti kuin sohvassa, myös liikkuessaan, ja syö terveellisesti, rasituksen tunteen myötä tuhdimmin, ruokaympyrän mukaan ja etenkin tuoreita hedelmiä, vihanneksia yms, etenkin jos on yhtään se olo, että vilustuinkohan tai olenko ehkä sairastumassa, niin esim. appelsiinin vitamiinit auttavat ihan niin kuin vilustuttuaankin, mutta siis fyysisen rasituksen toipumisvaiheessa samoin. Ei ole hyvä jäädä ihan kankeasti paikoilleen vaan liikuskella hiukan siihen tapaan kuin tämän blogin myöhemmässä kohdassa 106. Liikkuvuuden ja kunnon ylläpitämisestä  24.8.2015  http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/08/liikkuvuuden-ja-kunnon-yllapitamisesta.html n neuvon, ja ylipäätään niin kuin tuo hyvän olon ja liikkuvuutta.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



54. Sukupuolitaudit ja etäisyyden ottaminen ei-ajankohtaisiin eri tyypin puolisoehdokkaisiin
Jos ihminen tekee itse yhdellä tavalla ja on samalla liian läheisesti tekemisissä toisen ihmisen kanssa, joka tekee ihan erityyppisellä tavalla erilaisen sosiaalisuuden ja erilaisen maailmankuvan, elämäntavan ja ajattelutyypin mukaan yms, niin tuo erilaisuus hiertää ja kenties voi tuntua tautina. Puolisoehdokkaat ovat ikään kuin sukelluksia erilaisiin elämäntapavaihtoehtoihin, taitoihin ja maailmankuviin. Jos olit aiemmin säätyneenä aikaisemman puolisoehdokkaasi tapaiseksi ja nyt on aikaa kulunut ja sinulla eri tyypin seuralainen, jonka kaltaiseksi olet mukautunut, niin kuin ihmissuhteet mukanaan tuovat, jotta ihmissuhde toimisi, niin silloin et enää ole säätynyt vanhan puolisoehdokkaasi kaltaiseksi ja niin sellainen, mikä ennen sopi sinulle hänen piirteissään, ei ehkä enää sovi ollenkaan, koska olet itse nyt eri tavalla elävä, et hänen suuntaan joustanut. Jos tuo hiertäminen on voimakasta, esim. tärkeä vanha ihmissuhde mutta aikaa kulunut ja uusi heila on arjessa tärkeä ihmissuhde, niin se ehkä voisi ilmetä vanhaa (tai uutta) heilaa muistuttavana tautina, johon auttaisi, että huomaa sosiaalisen kapasiteettinsa heikkouden ja etääntyy siitä, josta ei niin välitä nykyisellään.

Eri ihmiset ovat erilaisia ja siksi eri heilaehdokkaat kuuluvat eri lokeroihin elämässä ja sosiaalisissa suhteissa. Kanssa siksi, että suhteen luonne on toisenlainen, esim. alkava ei vielä niin tuttu suhde versus vanha heila, jonka kanssa on tottunut olemaan. Esim. naiset ovat erinäköisiä ja erityylisiä siksi, että ovat niin erilaisia eivätkä sovi samaan lokeroon, samanlaiseen suhteeseen, vaan on tehtävä kullekin eri lokero, jossa heidän omat piirteensä on otettu huomioon (sinun tavallasi eikä eri heilojen mutta moraalia pitää vaalia).
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



55. Alkukesän jäsenvaivat ja kesästä nauttiminen
Jos is tuu sisällä viileässä neljän seinän sisällä mutta ulkona on jo kesä ja paistaa aurinko, niin mieliala ja liikkuminen sekä puhti voivat lätsähtää niin, että tulee ontumista tai voimattomuutta tai jäseniin jotenkin hankalat liikkeet, kuin liian kuivalla ihmisellä. Keho silloin kaipaa kesää, esim. auringossa istuttua hetkeä, jolloin keho voi tuntea auringon lämmön, ruohon paljaiden jalkojen alla, kesän tuoksut ja hyönteiset linnunlaulun tunnelman. Tai paljasjalkaretkeä puutarhaan, löytöretkeä kesään koko olemuksella, mieluusti ainakin osan aika auringonpaisteella.

Ohjeita vuodenaikojen elämiseen http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/02/vuodenkierto-ja-henkinen-hyvinvointi.html
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola


56. Uskonto&kuolemanjälkeinen elämä
Minulle on kristinuskon myötä syntynyt vakaumus, että kuolemanjälkeistä elämää on olemassa mutta että se on ihmiselle itselleen vähän niin kuin sama elämä jatkuisi, jokin uusi käänne vain, joillekin toisille kuoli, heistä tien piti erota vaikka arki sitoi yhteen, mutta itselle jatkuu elämä kuin ennenkin, mutta se edellyttää uskonnollisuutta, uskontoon turvaamista, on väliä sillä missä merkeissä elämä ja ajatukset elämästä, arvoista, ihmissuhteiden hengestä yms pyörivät kuoleman aikoihin, uskonto tukee ja negatiiviset kiinnekohdat tuovat paljon haittaa, niin että tavallaan kyse on siitä samasta: mitä asioiden henki vaikuttaa paranemiseen ja elämään.


23.1.2023   Minulla oli muutama päivä sitten vaikutteena joiltakin toisikta tulleita mahakipuja ja mietin, että kuolivatko jotkyt heistä niihin. Oli kuin joku olisi halunnut keksiä, että mihin tämä ihmeparannusohjeita laatinut voisi kuolla. Ikonini tuntui siihen tuumivan, että kuolen, kun aikani on ohitse, en johonkin tautiin. Niin nytkin kenties jäin pois joidenkin maailmasta ja kirjoittajana jäin elämään jotain kurjailijanelämän versiota kuin kurjoituksiini liittyvien aatosten mahdollisena taustakuvana, muutaman sanan verran juttelevana. 





57. Unisuus * Ihmeparannusohjeyritelmä IX
Eheyttävän unisuuden hyöty

Joskus kun on tärkeä kohta, niin jännää niin kireällä tyylillä, että hermoilullaan pilaa koko jutun. Samoin, jos on uuvuksissa, niin kireä näkemyksetön tekemisentapa pilaa koko jutun.
Jos pitäisi parantua hyvää asennetta ja hyviö mielikuvia apuna käyttäen, niin olisi tärkeää etenkin alkuun, ettei anna negatiivisten aatosten pilata tekemistensä henkeä ja tasoa. Silloin ensi alkuun tokkuraisena, pöhnäisenä tai unisen tapaan esim 5 min tai varttitunnin voi tottua siihen, että mielikuvat ovat hyvät positiiviset elävöittävät ja tekee hyvällä terveellä mukavuudenhaluisella tunteita kuuntelevalla tekemisentavalla, ja ei siis sorru epäonneen niin helposti, ei negatiivisin aatoksin tai liian äkkinäisin taitamattomin teoin pilaa lupaavaa alkua.

Ihmeparannusohjeita tässä blogissa 1., 11., 15., 16., 22., 27., 29., 34., 43., 46., 47., 52., 57., 59.

Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



58. Kivut ja koko elämäntavallaan varominen
Jos kipu on parhaillaan aiheutuva, täytyy poistaa kivun syy. Mutta jos on jotakin särkyä tai kolotusta vain, niin se usein laantuu, jos sitä varoo sen laajan ympäristön voimin: herkkä huomio esim. kipeälle nilkalle pallossa, joka ulottuu puoli metriä nilkasta joka suuntaan ja sillä positiivisin tuntein pehmeästi keventäen varotaan rasittamasta nilkkaa. Sekä varotaan koko elämäntavan voimin, ettei muukaan elämä rasita nilkkaa, esim. paino jalalla ei saa olla kivualiaan kova, mielentila ei niin kireä, että tulee jokin kramppaava liikkumistapa, joka rasittaa nilkkaa tms.
Vastaavasti yleisesti kipukohtaan paljon kipukohtaa isompi herkän huomion pallo ympräille, ilmaankin, ja sillä alueella varotaan rasittamasta kipukohtaa tunteinkaan, mitenkään vaan pidetään eläväisen keveäst terveestii kipeä alue. Mitä siompi kipu, sitä isompi alue tukena varomisessa. Pyörätuolipotilaalla voi olla jopa satojen metrien säteinen pallo (Varokaa autot kanssa) herkkää varomista ja emotionaalista tukea kipukodalle.
Pyritään elämään tasapainoisen hyvin, emotionaalisesti myös, ettei ikään kuin astu linttaan kipukohtaa.

Koska tämä kivunlievitystapa perustuu rasituksen vähentämiseen, se kipua liennyttäessään myös parantaa toipumista.

Säryistä tössä blogissa kohdat 4., 7., 31., 32., 33. ja 58.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



59. Miksi ihmeparannusohjeyritelmiä
Näitä ihmeparannusohjeyritelmiä on nyt 10 (0. - IX) plus kaksi kirjoitusta muuten ihmeparantumisiin liittyen (ks. otsikot). Olen laatinut niitä, koska montaa varmaankin kiinnostaa, jos olisi edes jotakin ideaa siitä, miten parantua ja miten pysyä terveenä. Terveet elämäntavat on tietenkin siinäkin tärkeä voimanlähde ja hyvän onnen tuoja.

Ihmeparannusohjeita tässä blogissa 1., 11., 15., 16., 22., 27., 29., 34., 43., 46., 47., 52., 57., 59.

* * *

13.1.2021   Ihmeparannusohjeyritelmiä olen laatinut pitkälti varmuuden vuoksi, koska oeltan, että useamman ihmisen yhteenlasketun viisauden avulla voisi kenties parantua vaikkei yhden viisaus riittäisi. Ja koska ajattelen, että on hyvä, että on toivoa, alkuja, joissa on oikeasti jotakin hyvää ideaa, jonka varaan rakentaa, niin sitten useamman lähteen yhteisvaikute´uksela tai useamman ohjeen yhteenlasketulla viisaudella voisi parantua, jos hyvin käy. Esim. puuttuvan kehonosan uudelleen kasvattamiseen on toivoa hyönteisten muodonmuutoksesta ja sikiönkehityksestä, sekä näitä ohjeita laajemmin laatiessani syntyneestä käsityksestä, että mieli osin ohjaa kehon parantumista. Mielestäni on hyvä, että toivoa on, sillä jos sairastuneella tai vammautuneella on olo kuin voisi parantua, jokin vaistomainen viisaus ehkä kertoisi sen, ettämiten, jos vain löytäisi ihmisluonnossa olevan tien uudelleen. Esim. jos vammauduttuaan tuppaa olemaan tokkurassa joiltain osin ja toisaalta etsimään kiinnekohtia, joiden varaan rakentaa, kuin luonnon viisautta esim. puidens viisaudesta mallia ottamalla, niin eikö se viittaa siihen, että jokin parantumistie olisi olemassa, jos sen vain löytäisi.


Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



60. Synnytyskivut ja tilanteeseen mukautuminen
Elämän eri toimintoihin keskitytään ja se parantaa olennaisesti niissä pärjäämistä. Jotkin elämänalueet vaativat olennaisesti omanlaistaan (ei-näyteltyä) tyyliä, elämänviisautta ja hetkessä reaktiivisesti elämistä. Jollei näitä vaali, voi kyseisissä tekemisissä satuttaa itsensä tai muuten pärjätä huonosti.
Synnytyksen kuuluisi olla luonnollinen osa elämää, joten jostakin naisen omasta luonnosta pitäisi löytyä ohje siitä, miten siihen asennoitua hyvin ja suoriutua siitä hyvin. Se on kuitenkin juuri tilanteisiin ja elämän jaksoihin liittyvää viisautta eikä voi olettaa arjen tasaisen virran, jollei se ole kovin rento ja elämänviisas sekä tervehenkinen, kantavan siinä parhaiten. Siksi vanhat mielikuvat arjen vakaina pysyniestä hetkistä eivät välttämättä ole sopiva ohje synnytyksestä selviytymiseen vaan lapsuusaikaisten mielikuvien ja kenties kropan osalta nihkeän äitisuhteen sijasta pitäisi satsata niihin mielikuviin, joita on synnytyksessä taitavista elämänviisaista naisista ja pikemminkin elämänviisaan ystävän tukeen kuin muodollisempiin epämukaviin väleihin.
Elämän eri hetkissä on keskittyminen erilainen: eri elämänalueet ovat keskiössä, eri kehonosat keskiössä ja tunne-elämälle tärkeitä, eri tekemiset esim. vahvasti eläminen vai pondeeraaminen, elämänviisaus tai pingottamisen välttäminen. Eri tekemisiin ja hetken vaatimuksiin voi sukeltaa eri tyypin ihmisenä kuin laulun meininkiin voi lähteä mukaan ja sitä on hetkisen aikaa omassakin elämässä.
Usein puun oksiston katseleminen samalla kun miettii jotakin, tuo tunteenomaista elämänviisautta yms syvyyttä ajatuksiin, ymmärrykseen, tuo ihmisluonnon viisauden lähemmäs.

Mutten tästä nyt sitten synnytykseen liittyen tiedä, arvailen vain niin kuin tässä blogissa muutenkin.

Jos voisi synnyttää aiemmin, esim. kuukautta aiemmin, ennen kuin vauva mahassa on kasvanut liian suureksi, niin synnytyskipuja ei varmaankaan niin tulisi - esim. jos vauva tuntuu olevan jo aiemmin tulossa maailmaan, niin silloin jo heti, sillä kai äiti osaisi vauvan paremmin, herkemmin ja vaalivammin hoivata, jos synnytys olisi helpompi.

7.2.2016 Voiko olla, että äiti miettii lapsensa syntyvän liian aikuismaisesti miettien syntymistä, mikä ei ole hyvä tapa, koska aikuiset ovat sopeutuneet aikuisten elämään eivätkä syntymisen kaltaisiin vaistoluontoa kuunteleviin kenties elämänfilosofisestija tuntein miettivin tekoihin - vähän niin kuin jäsenelle sopivan asennon etsiminen kuuntelemalla kehon tuntemuksia tai omien tuntemusten kuunteleminen, että mitä tervehenkistä tekisin tänään ja miten saisin sen sopimaan päivääni.

30.4.2016 Jos ja kun äiti on tottunut pitämään vauvaa vatsassa pitämällä alavatsan seudun kulkutien kiinni lihaksilla tai kireydellä, ja vauvakin on tottunut siihen, niin se siis estää syntymisen ja niin noista tottumuksista pitää alavatsan seudussa jotakin kireällä tai suppeana pitäisi päästää irti ja vaihtaa johonkin sellaiseen kuin venyttely lämpimässä tai lämpimin lihaksin tms missä reitti venyy, aukeaa, laajenee, on rento ja hyvä olo, mikä lisää venyvyyttä, on positiivinen mieli nyt juuri syntymiseen ja lähitulevaisuudessa myös, on reitti auki, avara vauvan tulla.

Luulisi kanssa, että jos äiti on yhtään epäileväinen siitä, sopiiko vauvan nyt tulle maailmaan tai heidän elämäänsä, niin synnytys sujuu hankalammin, ristiriitaisemmin, jos ollenkaan, ja voi siksi olla kivulias. Mutta jos äiti tuumii, että nyt on vauvan hyvä tulla maailmaan, perheessä on paikka hänelle kasvaa hyvin aikuiseksi, on elintilaa elää vapaasti ja olla oma itsenäinen yksilönsä harmoniassa ympäristön ja etenkin vanhempien toiveiden ja elämän kanssa, niin synnytys sujuu helpommin, on synnytysteissäkin tilaa syntyä, syntyminen on luontevaa ja hyväntuulisuuden tapaan eheä hyvä idea. Jolleipaikkaa perheessä ole nuijimatta kasvaa, niin pitäisi miettiä vauvan antamista muille jo alkuun, pian syntymän jälkeen.

23.5.2019   On kai paljon väliä sillä, ettei synnytyksessä olisi seurana toinen naishenkilö, johon on jotenkin nihkeät välit tai joka on epäliikunnallinen tai joka tuppaa tulemaan sosiaalisesti malliksi, vaan olisi oltava elintilaa etenkin liikunnallisuuden, vapauden ja omien tunteiden mukaisuuden sekä hyvän tahdon ja tervehenkisyyden osalta, niin kehon liikkuvuus ja venyvyys on paljon parempi, kun taas nihkeä seura rajaa venyvyyttä, hidastaa tilanteisiin mukautumista, ei valitsisi aivan samoja linjauksia luonnostaan samantunnelmaisesti ja niin synnytyskipuja olisi nihkeässä tms seurass a paljon enemmän. 
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



61. Kuukautiskivut ja karkki
Kuukautiskipuihin minulla on auttanut paljo makean syöminen, esim. lähes kokonainen suklaalevy. (Muista pestä hei sen jälkeen hampaat hammastahnalla. Kaikki makea ei kai ole yhtä pahaa hampaille mutta monet makeat ovat ja se, jos suu on hapan.) Sekä kakalla käyminen ja vatsan kohdalta kiristävien vaatteiden välttäminen. Ja toki hyvä hygienia! Savossa asuessani olen alapään desinfiointiveteen lisännyt hiukan desinfiointiainetta etenkin kesällä, kun vesi on jonkin verran pöpöistä, mikä on tuntunut auttavan paljon.

Jos kiinnittää huomiota, minkä tyyppisten ihmisten kanssa tekemisissä oltua tulee kipuja erityisesti, niin nuo ovat sellaisia, joiden kanssa ei ole hyvä olla läheisissätekemisissä sinun, etenkään seksuaalinen tai heidän ryhmiinsä samanlaistava muttei paljoa sosiaalinenkaan vaan pitäisi etäännyttää heidäntyyppisiään. Ainakaan minulla eivät yleensä ole olleet sellaisia, keiden kanssa tulisi niin hyvin juttuun ainakaan vaistomaisesti heti, vaan jotenkin etäisempiä ihmisiä, jotka ovat joutuneet liian lähelle - esim. yksisilmäisesti inttäviä tuttavapiirin laidalta.


1. kesäkuuta 2021   Aprikoosinvärinen kiltti fiksu gentlemannimainen villakourani kuoli reilut pari kuukautta sitten. Vähää myöhemmin ostin terveyssiteitä ja hyllyn luona oli huomaavaisen tyylinen miesmyyjä, kuin villakoirani. Vasta jälkikäteen tulin ajatelleeksi, että se ehkä oli terveysside-edustaja ja että hyväntahtoinen kemmikkieläin olisi siihen puuhaan vielä parempi, kuukautiskipuja paranramaan, mutta mues jätti mahakipuja.


Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



62. Pidätysvaikeudet ja fyysinen toimeliaisuus
Jos ihminen aiemman toimeliaan elämän asemasta ihan vain lösii ja syö, niin arjen viitteeksi voi tulla rento lösö olo kuin helteellä siinä, missä arki ennen oli käytännössä toimeliasta ja hyväntuulisen aikaansaavaa. Silloin voi käydä niin kuin pakkasesta sisään lämpimään tulevalle, että keho rentoutuu alapäätä myöten ja on mentävä heti vessaan, ettei tee housuun. Jännittyneenä on helpompi pidättää kuin rentona. Niinpä terveen toimeliaan kehon lihasjännitysten määrää on lisättävä tervehenkisen fyysisen toimeliaisuuden avulla niin, että omassa mielessä tehty viittaus tavalliseen arkeen ja vanhaan osaamiseen on samalla viittaus fyysiseen toimeliaisuuteen ja ikaasaavuuteen kuten tavallisesti aiemmin eikä vain niin kuin heltteellä.

9. marraskuuta 2018   Erityisesti kai kutomisen tahdin pitäminen mukavana, tavoitteenomaisena, hyvänä ajanviettotapana tai tulevaisuuden kiinnekohtana esim. kuluvassa päivässä on liian hidastahtiata ja löllöä, aikaansaamatonta virtsan pidättämistä ajatellen, vaan olisioltava reippaampi,oltava reipas kivoin tavoin,joihin kiinnittyy päivänsäelämänsisältönä.

18.8.2019   Kun olin nuori, perheessämme oli vanha  musta keskikokoinen villakoirauros, jolla oli vanhemmiten virtsankarkailua, mihin auttoi kuulemma suolaton ruokavalio.

25.9.2019   Tänä vuonna ihan syksyn alussa vaikutti siltä, että etelämaalaisilla ja etelämaalaisittain elävillä oli monella virtsanpidätysvaikeuksia, mikä kai johtui siitä, että olivat kropan keskeltä tropiikkilaisen löhöileviä, kuin estootomia, mutta reunoilta viileän sään tuomalla jähmeydellä ja kankeudella tai ainakin eri tyylillä, ja niin kokonaisuus ei jotenkin pelannut yhteen. Eli siloin kai tarttis lisää ulkoilua ja ilmastotaitoja, vaikkapa kiertää puiston kautta kävellen tai harrastaa liikuntaa viileässä tai viileähkössä. Kun varsinaisesti tuli syksy, heitä kai se ongelma katosi, kun lihakset olivat jännittyneemmät.

11.10.2019   Virtsaa pidätetään puristamalla kehon röörit kiinni pitkältä matkalta, esim. 10 cm, kehon sisällä, ei siis vain uloimmilla osin kuin luukku kiinni. Eri ihmisten ruumiinrakenne, mielenlaatu ja päivän toimeliaisuus ovat erilaiset, samoin aika seuraavaan vessakäyntiin, ympäristön ja kehon lämpötilat, yms. Niinpä ei pidä ihan tarkkaan kopioida ja pitää seuraa virtsanpidättämisen osalta vaan pikemmin napata ideoita, että miten ko taito menee, ja tehdä kumminkin omaan tahtiinsa, omalla tavallaan.

2.12.2019   Ensinnä tarttee huolehtia, ettei ole kova pissahätä tai liian kova pissahätä virtsarakkonsa tilavuuteen nähden, eli käydä vessassa, jos on yhtään pissahätä ja josa on juonut, niin jopa uudemman kerran, ja käydä vessassa, jos on lähdössä jonnekin tai pitkään ollut käymättä vessassa.
Jotta keho toimisi oikein, olisi oltava liikunnallinen perusvire, terve kroppa, mikä tarkoittaa liikuntaa, josta itse on viehättynyt, josta pitää kokemuksena, niin kroppa jää mieluummin siihen vireeseen. Ja tarttis olla niin hyvä kunto, että ryhti on ok ja lihasten vire jaksaa kantaa ryhdin ym kehon toiminnot niin kuin tervettä ja toimeliaisuuteen sopivaa on, toimeliaisuudessa viihtyvää.

27.1.2020 Talvella ulkona kylmettyminen voi tehdä sen, että laskee housuun. Eli tarttis varoa kylmettymistä. Kengät eivät saa kastua ja jalkojen on oltava kokonaan kuivat ja lämpimät, samoin muunkin kropan ja vaatteiden siis kuivat ja aika puhtaat.

Ei saa istua kylmällä tai tulee virtsarakontulehdus tms, voi laskea alleen, jos peffa viilenee liikaa. Tarttee autossa laittaa lapaset, myssy tai lämmin kaulaliina tuolille peffan lämmikkeeksi ennen kuin istuutuu.

28.3.2020   Jos pissan ja/tai kakan pidättäminen on taito, jota ei osaa, niin sen opettelemisessa ykkösjuttu on käydä riittävän usein vessassa, mm ruuan ja juoman jälkeen, ulos lähdettäessä ja sisälle tultaessa sekä heti, jos on yhtään hätä. Pissan ja kakan pidättämisen hankaluus kai usein liittyy siihen, että kroppa on kuin putki, kuin toukka, josta kaikki vain mene läpi, etenkin jos on juuri jotain syönyt. Se kai usein liittyy siihen, että syö ja juo enemmän kuin olisi hyväksi, ja niin kaikki ei mahdu kroppaan sisälle, vaan kun jotakin syö tai jio, niin se painaa tavaraa toisesta päästä ulos. Liian lämpimät vaatteet ja siis liian lämmin keho, muttei varsinaisesti vbiileäkään saa olla, ollenkaan, ja liian epäliikunnallinen tapa olla ja elää aiheuttavat lötköyttä, joka tuo tätä samaa vikaa. kanssa jos ihmien on kömpelö säätelemään kehon toimintoja, niin se voi aiheuttaa samaa, ja siihen kai auttaisi luonnon kauneuden ihaileminen, radion musiikista harrastuminen ja liikunnan harrastaminen jotenkin kivalla hyvällä tavalla.

1.4.2020   Jos on yhtään kuumottavat posket tai niin kuin voisi olla kuumetta, niin on tarkistettava, ettei ole yhtään märät tai kosteat kengtä tai kosteat sukat, ja ei saa olla liian viileät sukat, kengät eikä jalat vaan on pidettävä jalat ja nilkat & koko jalat koko ajan lämpiminä lämpöisin puhtain kuivin vaattein ja lämpöisin jalkinein sekä välttämällä viileässä tai kylmässä paikoillaan olemista. Jos on kylmät jalat, esim. ksatuneet kengät, niin siitä tulee helposti lirimäinen pikkupissa tai siompikin ja on käytävä heti vessassa ja vaihdetta kuiviin lämpöisiin vaatteisiin.

22.5.2020   Virtsanpidätysdvaikeudet eivät kuitenkaan ole ollenkaan niin yleisiä kuin jotkut luulisivat, sillä on yleistä, että pahantekijä katsoo voivansa peittää pahnatekonsa vertaamalla sityä pissaan, tai joissakin tapauksissa paskaan, ja niin sellaiset ihmiset suosivat pissahätäisen tms näköistä olemusta. Pissahätään kai yleisin syy on, ettei ole käynyt vessassa kyllin usein. Joillakin on isompi virtsarakko kuin toisilla, ja niin ei voi edes juomisen, hikoilun tms määrästä päätellä, että tarttis käydä vessassa vain yhtä usein kuin joku toinen tai toiset yleensä. Tropiikissa vettä haihtuu kehosta paljon, mikä vähentää vessassa käymisen tarvetta, luulen, mutta Suomessa niin ei käy juuri ollenkaan, paitsi joskus kesäkuumalla tai ihan kuivassa huoneessa tms. Afrikassa kuulemma afrikkalaiset pitävät luonnollisena olla pidättämättä pissaa tms, ja pissivät siihen, missä sattuvat olemaan tai käyttävät vaippoija, väitti joku, mutta silloin siis puuttuu perustaito ja se olisi opetettava kai samoin kuin lapsille, jos siis muuttaa viileämpoään ilmastoon. Suomessa yleinen syy yllättävään pissahätään on,että jalkapohjilla tms jalan alaosalla on viileä, esim. viileä lattia tai vetoa. Kaikki eivät myöskään tiedä välttää viileällä istumista. Eri ihmisillä on jonkin verran eri ruumiinrakenne, luonteenlaatu, terveys, yms, joten virtsan pidättämisen tapa on eri ihmisillä erilainen, joku ei esim. pidätä lähes ollenkaan, koska on tyhjä rakko, ja viereisellätaas on vessahätä niin, ettei voi sosiaalista kautta matkia. Joillakin on kai lääke, joka auttaa virtsan pidättämisessä, mutta silloin tapa, jolla he ovat, ei käy matkittavakjsi, sillä kokonaisvaikutus on yhdessä lääkkeen kanssa eikä se, mitä ihmien tarkoituksella tekee, riitä,mutta vireen ja teon kokonaistuloksen matkimalla kenties voisi onnistua, jos ei kiinnitä huomiota siihen, mikä on on ihmisen itsensä ja mikä lkääkkeen.

13.6.2020   Karpaloiden sanotaan auttavan virtsaan liittyviin vaivoihin.

8.7.2020   Jos juo paljon ja miettii vain, että koskakohan se tulee toisesta päästä ulos, tms, niinhuomio ei ole siinä, miten keho käyttää nestettä hyväkseen, vaan virtsantuotossa, ja niin ehkä jää osa tarpeellisesta nesteestä käyttämä'ttä ja niin tarvitsee lisää juotavaa, ja toisaalta nesteestä tosiaan silloin syntyy enemmän pissaa, luulen. Eli olisi juomiseen liittyen kiinnitettävä sekä juodessa että myöhemmin huomionsa siihen, miten keho tarvitsee nestettä ja saa sitä ja miten se sen kjäyttää hyväkseen voidakseen hyvin ainakin lähitunnit/lähiajat. Lue kohta
194. Suolatasapaino, kuona-aineet, myrkyt yms ja pissalla käymisen tapa  10.12.2015

Tässä blogikohdassa mainitut ovat vikoja, jotka aiheuttavat virtsanpidätysvaikeuksia, joten ne olisi kaikki korjattava, huolehdittava kuntoon, eikä vain osaa niistä.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



63. Seksuaalinen kyvyttömyys ja oman tilan saaminen
Jos ei hotsita, jos ei ole ollenkaan kuuneltu omia tunteita, omia toiveita, oman elintilan vaatimuksia ja jos on oltu etäisen piittaamattomia, niin silloin ei lähde spontaanisti fyysiseen tekoon, muuhun kuin poistuminen tilanteesta, ja ei siis myöskään tule seksuaalinen olo, ei itseöään toteuttava olo, spontaani itseilmaisu, jota seksuaalisuuskin tavallaan usein on. Näin voi käydä, kun pari ei ole sopiva tai kun itse on ehtinyt kasvaa toisenlaiseksi kuin alunperin oli, kyllästyä vanhaan lokeroonsa, haluta uutta ja kiehtovaa, vaativampaa, syvällisempää, tuntevampaa, mitä toinen ei tottumuksiltaan tarjoa vaan olettaa sinun olevan entisentasoinen ei-niin-moneen pystyvä kuin oikeasti olet. Myös jos ihmiset ovat etääntyneet, esim. kasvaneet erilleen tai leimautuneet uuteen parempaan seuraan, niin silloin se, joka ei tarjoa, ei halua tarjota tilaa toisen omalle itselle, todelliselle minälle, ei ole seksuaalisesti niin haluttava.
http://yksinaisille.blogspot.fi/2012/03/build-perfect-relationship.html
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



64. Muiden odotukset pian tulevasta kuolemasta ja omat tervehenkiset väitteet hyvästä elämästä
Lapsena en ollut kuullut montaakaan vanhusten mielipidettä. Kun isä sanoi, että vanhukset kuolevat aika pian ja isoisä vastasi jotain tyyliin ymph, syntyi siitä vaikutelma, että vanhukset odottavat kuolemaa. Toisaalta kun isoisän isosiskolle huomatti joku sukulainen kuoleman ajatuksesta, niin hän tuumi reippaalla äänellä, että ei tässä mitään, monta hyvää vuotta on vielä edessä, ei meininkiä vanhuus haittaa, ja niin ei tullut ollenkaan mieleen ajatella hänen pian kuolevan ja elikin noin satavuotiaaksi. Nuoret ovat kuulleet niin harvoja vanhojen väitteitä, että tervehenkisemmät tilannearviot saavat heti tilaa, jos vanha ihminen niitä tervehenkisellä tyylillä julistaa. Eikä kai keski-ikäisilläkään ole omaa kantaa aiheeseen vaan kuuntelevat vanhuksen omia vankkumattomia mielipiteitä voinnistaan ja tulevaisuudennäkymistään, tekemisistään ja mielipiteistään.

Voisko tuon puhetyylin osata siltä pohjalta, että tiedotus tässä asiassa on pälä pälä tyylillä eli voit vain laukaista mielipiteesi sinulle ominaisella reippaalla, sanomaasi tukevalla rehdillä tyylillä ja se tulee otetuksi keskustelun osana, sinun mielipiteenäsi eli siis asianosaisen varmana tietona.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



65. Muiden odotukset sairastelevuudesta ja terveet elämäntavat sekä onnekkuus
Terveet elämäntavat auttavat pysymään terveenä. Jos jollakulla ei ole terveet elämäntavat, esim. siksi, että hän on viime aikoina ollut sairaana, niin monet olettavat hänen sairastuvan helmpommin, koska sairaudelle altistavia tekijöitä on hänellä enemmän ja hyvää onnea tuovaa tervehenkistä elämää vähemmän. Mutta eihän se tarkoita, että hän välttämättä sairastuisi, onpahan vain virhe jota muut haluavat välttää hänen tuttavapiirissään ja hoputtaa hänet itsensäkin pois huonoilta tavoiltaan.
Terveistä elämäntavoista http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html ja http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/02/vuodenkierto-ja-henkinen-hyvinvointi.html
Onnekkuudesta http://kuolemastajasurusta.blogspot.fi/2012/03/kuoleman-valttaminen.html ja http://kuolemastajasurusta.blogspot.fi/2012/03/lahestyvan-kuoleman-ennustaminen.html
Jos puhut sairaudesta, ihan vain vaikka kertoisit kuulumisesi, niin toiset jatkavat yleensä samntapisesta aiheesta ja se voi olla vaivat yleensä ym synkät näkymät. Jos puhut muusta ja ohitat koko sairausaiheen sanomatta mitään siihen viittaavaa, sanaakaan siitä, niin muut puhuvat kanssasi noista muista aiheista, jos ne heitä kiinnostavat ja jos itse olet niistä innostunut.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



66. Ripuli ja tyyneys
Hermostukissaan ihmiselle saattaa tulla ripuli. Tyyneys puolestaan vähentää ripulia. Myös vatsaa pitäisi tyynnyttää: välttää rajuja ruokia ja syödä pikemminkin vatsaa tyynnyttävää mössöä.

8.heinä2016 Auttaisikohan, jos ripulissa menettää nesteitä, niin haistaa piharatamon lehteä, jonka pinta on jostain kohden hiukan rikki, niin ei valuisi niin paljon? 


6.10.2023   Jos on ihan vetinen ripuli, niin voi olla, että ruokavaliossa on jotakin ihan pielessä. Joko jokin ruoka-aine on pilallinen tai eri ruoka-ainetyyppien määrät ovat ihan väärin. Mieti oloasi kuulostellen, sopisiko lähitunteina esim paastota tai lähes paastota, vai olisiko jokin ruokatyyppi, joka ei tuo ripulia, esim leipä, tai vihannekset, tai toisen vuodenajan ruuat, tai pienemmät ruokamäärät? 

 
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



67. Hengitysvaikeudet ja yhteisön ääneen lausuttuun viralliseen valtavirtaan tervehenkisesti satsaaminen
Hengitysvaikeuksien sanotaan liittyvän pelkoon, usein kai siihen, kun jokin yhteisön tai järjestelmän osa on paljon mädempi kuin mitä virallisesti on ja se kai liittyy siihen, että siellä on töissä toisista maanosista kotoisin olevia kielen hyvin oppineita ihmisiä, jotka eivät osaa kulttuurin perustaitoja ja totuuksia (perusperusteluja käytäntöjen hyvyydelle), mitä moraaliinja ilmastoon tulee. Silloin pelastuksena ovat kulttuurin tavalliset totuudet, sen tervehenkinen virallisesti kannatettu valtavirta eivätkä vain yksittäisten ihmisten silmän välttäessä tekemät pahat teot ja laiminlyönnit. Liian pitkälle menevän ajatellun linjauksen sijasta painota perustasoa kuin koululaisille ja nuorille aikuisille, sillä sen useimmat jakavat ja osaavat ja sillä on vankat perustelut Suuomen oloissa ja vuosikymmenten käytännön kokemuksen tuoma osaaminen tukenaan. Kun mätä ei paina niskassa ainakaan yhtä pahasti, on helmpompi hengittää.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



68. Sappivaivat ja sydämen viisauteen satsaaminen
Voisivatko sappivaivat johtua siitä, kun ihminen luottaa koululääketieteeseen tms oppirakennelmaan kuin se olisi noitatohtorin ihmeellinen saavutus, jotenkin taikuutta tai perimmäisen todellisuuden luonteen kanssa tekemisissä, vaikka se on aika koulutietomaista? Silloin on ulkoluku ja kuiva kirjatieto paikassa, jossa kuuluisi kuunnelma hienoisia tuntemuksia ja sydämen ääntä eli sama usko kuuluisi kohdistaa sydämen viisautta korostaviin oppeihin kuten usjkontoon, terveisiin elämäntapoihin ja vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin, luonnolliseen liikkumiseen, kehon ja mielen yhteyteen yms. Ja kolulääkätieteestä omaksua tavanomaisempi terveitä elämäntapoja korostava käsitys, joka ei näe lääkärtiä noitatohtorina.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



69. Maksavaivat ja se, ettei hoputa maksaa
Maksa ylirasittuu, jos sille tulee liian iso annos hajotettavaa myrkkyä tms kerralla. Niinpä maksaa ei saa hoputtaa vaan sen täytyy antaa toimia omia aikojaan. Ylimääräinen myrkky tms menköön kakkaan ja pissaan, jotenkin vaan (mielikuvina keholle ohje tähän). Jos jotakin jää jäljelle, voi se odotella haittaamatta ääreisverenkierroossa ja raajoissa mahdollisimman laimeana. Nämä ovat siis mielikuvia: ajatuksin ja tuntein on annettava maksalle työrauha ja varjeltava tärkeitä elimiä kuten pää ja keskikropan elimet. Elimistölle antaa voimia ja viisautta luonnon kauneuden ihaileminen ja luonnossa oleskelu tai sen muistelu, näiden tuoma elävöittävä herkkyyttä lisäävä tunne.

31.12.2022   Suurempi maksa kai jaksaa paremmin suojata kehoa myrkyiltä ym. Maksan koko kai liittyy siihen, miten paljon yksilöllä on elämäntaitoja, joilla puskuroida kunkin elämänalueen koettelemuksia. 

Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



70. Äkillinen haimatulehdus ja virvoitusjuoma
Uutisissa kerrottiin, että lomallaan juopottelevaan voi iskeä äkillinen haimatulehdus. Tuli mieleeni, että johtuukohan se suolatasapainosta tms, mihin virvoitusjuomapullollinen, heti perään juotuna auttaisi? Virvoitusjuoma poistaisi suolatasapaino(tms)ongelman ja niin poistaisi rasituksen haimasta, sekä laannuttaisi vatsaa.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



71. CP-vamma, kaatumatauti ja leppoisat ammattivaihtoehdot
Kramppeja tulee, jos on kamalan pakon kanssa, jos elämäntilanne uhkaa mennä kovin kehnoksi vaikkapa ammatin, opintojen tai arjen sisällön osalta: "yyäk, iik, yäk, en mäkestä! Ei noin kamalaa!", mikä on tyypillistä jos vanhemmat pääsevät päättämään liikaa (aikuisen) lapsensa suuntautyumisesta, esim. kuvailemaan häntä muille, jotka tekevät päätöksiä hänen suuntautumisestaan. Ainakin insinöörialat tarjoavat liian vähän virikkeitä ja elämänsisältöä niille, jotka olisivat vaikka puutarhanhoitoon tai muuhun leppoisaan käytännön työhön suuntautuneita. Harrastamisen mahdollisuuksista, valvomattomasta mukavasta vapaasta vapaa-ajasta ja ammatinvalinnan vapaudesta myös työn leppoisuuden ja tekemisen tyypin osalta olisi paljon iloa. Haaveammattiin-blogini http://nopeaoppisuus.blogspot.fi neuvoo, miten oppia lahjat ja taidot kaukaiseen rakkaimpaan haaveammattiinsa. Välejä lapsuuden sukuun tulisi etäännyttää paljon ja ottaa esim. harrastamisen iloa tilalle henkilön mieltymyksiä arvioidessa.

* * *
Kaatumatautikohtauksessa pehmentävä "Sooh!" kuin kipulääkkeen tuoma löllöydessä viihtyvä olo, vähän kuin lentomatkaa varten pehmentäisi ja vain lilluisi viihtyen.
Kaatumatautikohtauksen mentyä ohi (tai laannuttua) päästettävä irti kireistä työsuunnitelmista ja otettava lomaa, samoin irti sosiaalisista pakoista, järjestelyistä suunnitelmista ja omalle elämälle enemmän tilaa ilman kaavamaisuuksia ja sosiaalisia hankaluuksia, työpakkoja yms. Katso vaikka tuo Haaveammattiin-blogini (linkki yllä).
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



72. Autismi ja sosiaalisesti erilaiset ihmissuhteet sekä aivan eri ammattikunta kuin vanhemmilla
Autisti ei kyennyt omaksumaan vanhempiensa maailmankäsitystä ja elämäntapaa, lähinnä kai siksi, että vanhemmat eivät olleet erityisen kommunikaatiokykyisiä ja sallivia. Autisti tarvitsee erilaisen sosiaalisen ja yhteiskunnallisen lokeron kuin vanhempansa, esim. aivan eri ammattialan ja aivan eri tavalla sosiaalisia ihmissuhteita. Ainoa sallittu kasvureitti ei saa olla vanhempien tietä vaan teini-iän omanlaisekseen aikuiseksi yksilöksi kasvaminen on sallittava esim. aivan ulkopuolisten ammatinvalintaneuvojen myötä.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



73. Muistamisvaikeudeti ja tutut kiehtovat perspektiivit sekä maisemahahmotus
Usein muistaa hyvin sellaisen aihepiirin, joka on tuttu näkökulma, jonkin tekemisen näkökulma, mutta vain jos tuo tekeminen kiehtoo. Vanhoille ihmisille ei arjen trivia ole enää niin kiinnostavaa eivätkä arjen hankaluudet tunnu haasteilta ja kasvun mahdollisuuksilta vaan pikemminkin siltä, että joku muu on heittäytynyt hankalaksi tai liian triviaalin yksisilmäiseksi. Vanhuksille pitäisi sallia myös monimutkaisempia perspektiivejä ja arjen trivia pitää mukana monimutkaisen perspektiivin maisemahahmotuksen osana eikä ylenmääräisenä keskittymisenä johonkin tylsään.
Myös toimeliaan käytännön tekemisen ja liikunnan puute lättänöittää mielikuvia ja tekee niistä teoreettisempia, jolloin niitä on hankalampi muistaa, jollei niiden aihe kiehdo.
Jos keholleen mielessään tekee reunat, ei pysty pitämään mielessään yhtä monta asiaa kuin maisemahahmotuksen kanssa. Silloin yhtä ajatellessa ei kenties muista muiden aihepiirien asioita. Kun taas jos on elämä maisemamaisesti hahmotettuna eri tekemisineen, niin pystyy tuosta maisemakuvasta muistamaan eri aihepiirien asiat.

16.8.2023   Muisti toimii usein työmuistin varassa eli samoin kuin työtä tehdessä on mielessä läpi käytävä aihepiiri ja siihen liittyvät muut asiat kuin maisemakuvana, jossa toiminta on, niin samoin tavallista elämää usein mietitään, että mutä teen ja mikä on elämänpiirini maisema ja miten elämäni ja tekemisteni kulku kiemurtelee maisemassa aina uudella tavalla tai välillä johonkin tuttuun työhön keskittyen tai tekemiseen. Jos elämästä puuttuu reipas ryhti, niin muisti ei toimi yhtä selkeästi vaan irrallaan leijuen tulleita esim elämän kuvioista ulkopuolisia sosiaalisia kontakteja voi unohtua, jollei niiden kohdalla ole reippaaseen tekemiseen keskittynyt, esim asioita hoitaessa kohdatut ihmiset muistaa kenties helpommin. 

Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



74. Huono iho ja positiivinen toimelias elämä
Huono iho ja läpi kuultavat verisuonet tms tuntuu liittyvän voimattomuuteen, paikoillaan istumiseen, sisätiloissa oleskeluun, työn puurtamiseen. Tilalle tervehenkistä positiivista toimeliaisuutta, mm liikuntaa, tervehenkisen toimelias elämä siis ja terveet elämäntavat kaikilla elämänalueilla.
http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/06/ohjeita-kovin-heikkokuntoisen-liikunnan.html
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



75. Puhalluksissa oleva lehmä ja litran piimätölkki
(Olen kaupunkilainen.) Koirani tässä lojui puhalluksissa olevan lähmän näköisenä, sen kun on tapana matkia monenlaista. En tiedä, ovatko lehmät koskaan puhalluksissa, mutta tuli mieleeni, että jos puhalluksissa oleva lehmä ajattelisi juovansa litran piimää tavallisesta Valion piimäytölkistä, vaikkapa Asidophilus-piimää, jääkaapin viileänä kai, niin purkautuisiko lämmin ilma siitä pieruna ulos, kun perä'suoli olisi tölkkimäisesti ja piimämäisesti hahmotettu? Nojaa, tuli vain mieleeni.

21.8.2018   Jos lehmän vatsassa on ilmaa eikä se tiedä, miten saada ilma tai kaasu ulos, niin peräsuolen tarvitsisi olla ainakin hiukan raollaan jonkin matkaa loppupäästä. Suolessa kaasun saisi kenties kulkemaan oikeaan suuntaan kuvittelemalla heinän tms viistävän kuin ohi kulkiessa pitkän matkaa suolen suuntaan, kevyesti, kai aika viileästi, tunnelmallisesti. Jollei tiedä,mihin suuntaan suoli jossakin kulkee, niin voisi kai hakea elävöittävyyttä sille seudulle kaikkialle ja kuunnella, että mhin suuntaan kulkiessa tulee hyväätekevä olo, olo hujentuu. Jos on kakkahätä niin tarvtsisi käydä kakalla, jottei ole suoli tukossa sen vuoksi.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



76. Kuuman kestäminen ja esikuvat kuumista ilmastoista
Kuuman kestäminen on kiinni siitä, miten on, millä asenteella, miten verenkierto, elämänrytmi, tunnevire jne ovat. Lämpötilaan sopimattomat tavat olla siis heikentävät kuumuuden kestokykyä ja kuumuudessa oleskeluun sopivat tavat, joita voi mallista matkia kuumien maiden ihmisiltä, parantavat kuumansietokykyä olennaisesti.
Jollei kestä kuumaa, niin olisi päästävä viileään mahdollisimman pian.

Syksyiltä lienee tuttu ilmiö, että keho huokuu lämpöä kehosta ulos lähiympäristöön. Keho tuottaa lämpöä jossakin keskikehon keskellä selkärankamaisella alueella kenties. Jos tuota aluetta ei pidä yhtä spontaanisti kuin liikkuessaan vaan (arabien tapaan, mikä ei vaikuta terveelliseltä mutta näkyy olevan tropiikista tulleilla useilla tapana) pikemminkin vaisusti, lätistetysti, keinotekoisen lättänästi, niin se ei tuota spontaanisti niin paljon lämpöä.

Viileä, varjo tai puolivarjo, tuulenvire, pikemminkin luontoympäristö kuin purkkiin suljettuna, vesistön luona, hattu päässä, hellevaatteet, kovin kevyet kengät, paljon varjossa olleen ison esineen esim. seinän vieressä ihan, kastuneena.Oleskelevaisuus, kireiden aikataulujen puute, ei niin tarkasti tekeminen, se ettei ole kuumassa tai auringossa ollenkaan vaan koko ajan aika viileässä.

Suomen lämpömittarin logo opettaa lämmönsäätelyä http://lampomittari.fi/tuotekategoria/ulkolampomittarit/

31.1.2016 Nyt on kyllä niin, että viime kesänä ensi kertaa otin enemmän mallia kuumista ilmastoista ja tuntui helteen kestäminen menevän huonommin kuin tavallisesti. Tavallisesti olen ottanut summittain etäältä mallia enkä tarkkaan, en ole matkinut kuin linnunpoikanen vaan kuin kiinnostumaton ulkopuolinen, joka haluaa pitää oman kulttuurinsa ja ilmastonsa tavat.
Olisikohan, että lämmönsäätely vaatii hyvää verenkiertoa, samoin hyvä olo vaatii hyvää verenkiertoa, ja niin on helteelläkin hyvä olla liikkuvainen, muttei rehkimällä vaan jotenkin keveän rennosti niin kuin vähän vain liikkuen mukamas, mutta niin vauhdikkaasti, että veri kiertää hyvin. Jos kroppa on pinnalta viileä ja sisältä kuuma, tulee ainakin minulle huono olo, kun taas kunnollinen verenkierto tasaa lämpötilan ja tuo hyvän olon sekä lämmönsäätelykyvyn: paljon paremman lämpötilan.
Yleensä kai on tärkeää reagoida lämpötilakysymyksiin ennakoiden ja vikkelään, mikä tarkoittaa, ettei saisi olla seuranpitäjän tapaan paikoilleen jumiutunut vaan jotenkin irrallisempi kuten ihminen, joka haluaa olla aikuinen tai osata hyvin.
Aterioita kanssa ei saisi syödä helteellä tavallisia vaan vain sen verran kuin mitä on näkä eikä varastoon. Ja syödä kevyttä kuten salaattia tai tomaatti, jos on ateria-aika muttei nälkä, tai lykätä ateria. Ja jos sitten illan tullen on viileä, niin pukea lämpimämmin ylle, niin että pysyy lämpimänä eikä syödä liian tuhdisti sittenkään vaan vain tavallisesti, jos on ateria-aika jäänyt iltaan.
Muttei näitä nyt voi kunnolla miettiä, kun on talvi. Täytyy odottaa kesän alkua.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



77. Tuberkuloosi ja lämpimät raajat
Tuberkuloosista saa vaikutelman, ettei potilas ole pitänyt nilkkoja ja jalkoja jalkaterästä pohkeeseen sekä ranteita ja kättä sormista kyynärvarteen lämpiminä. Keskikropankin olisi hyvä olla ok lämmin.

Siis pitkävartiset puhtaat villasukat, käsiin ehkä jotkin säärystimen tapaiset (tai pitkähihainen villapaita, joka suojaa myös ranteet) ja sormikkaat tai sormet paljaaksi jättävät lämmittävät käsineet, muutenkin ihan lämpimästi päälle ja elämäntapa ei oleskelevainen vaan reippaan liikunnallinen nuoren ihmisen tapaan, jotta kroppa tuottaa lämpöä.

Lämmittelyohjeita http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



78. Pöpöt ja ystävällisyys
Ystävällisissä rehevissä sosiaalisissa väleissä ilmassa liikkuu enemmän pöpöjä, voipi olla pöpöjä enemmän muutenkin. Silloin niitä sietää sairastumatta, ongelmitta. Luulisi siksi, että rehevän ystävälliset välit, edes muutaman vuorokauden verran, pöpötartunnan lähteeseen lieventäisivät pöpöistä sairastumista.

2. marraskuuta 2018   Kokeilin kylpäärinpesuainetta lavuaariin ja suihkun lattiaan ja puhdasta tuli mutta samalla tuli olo kuin jokin hyönteinen, joka kylppärissä kenties jossakin asuu, ei olisi pitänyt siitä, ja niin kaikkialle tuli vähän ajan päästä pissan haju, kai hyönteisten, mitä lievensi, kun toin lavuaariin murenen keksiä. Tai sitten bakteereiksi olettamamme ovat tuontapaisia. Ennen kylppärissä oli kiva tunnelma, nyt jotenkin rikkoutunut ja kuin pöpökanta ei olisi terveellinen, jotenkin huonio olo jäi, kuin sairastuva. Eli voiko olla, että kun sairastumme pöpöisyydestä, niin olemme silloin vähentäneet pöpöjen tilaa, ne eivät ole enää elämän osa, elämän meiningin tunnelmaa vaan jotenkin manipuloidut, käsitellyt, kuin laatikkoon suljetut tai työperspektiivin mukaan käsitellyt, ja niin niistä on tullut rikkinäisiä, kuin olisi tuo mekaanisuus muuttanut ne taudinaiheuttajiksi. 
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



79. Allergiat ja niiden aiheuttajan näkeminen tarpeellisena tervehenkisen maailman osana
Allergioita (siitepöly ainakin) tuntuisi aiheuttavan, kun joku ei näe allergian kohteen olevan tarpeellinen maailman osana, siis tervehenkisen nykymaailman osana. Jos ymmärtäisi paremmin, miksi noille asioille on niin suuri sija maailmassa, olisi helpompi kehollaan sopeutua niiden hetkellisesti dominoimaan elinympäristöön ja ei siis allergioitakaan tulisi.

 

5.11.2020   Auttaisikohan koira-allegiaan tms eläinallergiaan, esim. lasten lemmikkieläinallergiaan, jos huoneen ikkunalla olisi viherkasveja, mieluusti kukkia, ei siis keskellä huonetta kuin palmu, jatkuvasti huomion tiellä, vaan syrjemmällä, missä lapsi saa oman kiinnostuksensa mukaan olla sen kanssa tekemisissä.


22.10.2022   jos villavaate aiheuttaa ihon punoitusta tai kutinaa, kenties kirvelyä, Villa ei saisi kosteana koskettaa ihoa eikä villainan kuivanakaan saisi olla kosteaa ihoa vasten eikä ihan äskettäin kosteaa. 
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



80. Myrkytys ja ystävälliset välit myrkyn kanssa
Jotkin myrkyt kai ovat alkuperältään luonnollisia kuten vaikka sieniä. Maailman luonnollisen elementin kanssa tulee paremmin toimeen, jos sympatiseeraa sitä ja näkee sen elinympäristön luonnollisena arvostettavana osana. Näin pitäisi kai myrkyn alkulähteen eli vaikka kyseisen sienen kanssa olla sosiaalinen vähän niin kuin kuumetaudissa sairastaa: puuska nyt ja pidemmällä aikavälillä lievemmin muttei kokonaan välit katkoen.
Tietenkin pitäisi yrittää minimoida myrkyn määrä elimistössä.


26.4.2023   Uutisista saa vaikutelman, että venäläinen oppositiopoliitikko Navalnyi sairastuu myrkytykseen, kun on eri paikkakunnan ilmaston ym elämäntavan mukaisia ruokia tai juomia, ei osaa elää niiden tavalla ja ei kai tunnistakaan, mistä on kyse, tai sitten vaadittaisiin liikunnallisten tavallisia terveenä pysymisen taitoja ja nekin ovat tuntematon alue. 

Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



81. Liika antiseptisyys ja suomalaiset elämäntavat
Ks http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html lämmittelyohjeita

"41. Talvella marraskuusta maaliskuuhun on lähes antiseptistä, niin vähän pöpöjä missään, koska pöpöt eivät lisäänny kylmässä. Jos tunnet kaipaavasi lisää pöpöjä, niin jos pystyt pitämään ihosi ja vaatteesi sisäosat lämpiminä, niin niissä on paljon enemmän pöpöjä kuin kylminä. Myös lämpimässä vesijohtovedessä on pöpöjä, joten käsien pesu hitaasti lämpimällä vedellä auttaa jonkin verran. Jos kotonasi on jokin lämpimämpi huone, jossa on jotakin edes vähä n likaista, niin siellä on hiukan enemmän pöpöjä. Lämmin ruoka usein tuo hiukan pöpöjä, samoin kai lihaliemi yms. Saunassa on kuuma ja kostea, joten kun lämpenee saunassa oikein kunnolla ja varjelee kehoaan viilenemästä pinnaltakaan saunan jälkeen, niin on joksikin aikaa kylliksi pöpöjä. Kun liikkuu reippaasti urheillen, hikoaa ja tulee pöpöisemmäksi. Suomalainen yleensä selviää näin vähillä pöpöillä, mutta lämpimistä maista tulleet saattavat kaivata pöpöjä. Lemmikkieläimet tuovat pöpöjä nuolemalla, läähättämällä yms. Uudemmissa taloissa on usein lämmin kylpyhuone, jossa lämmin suihku tuo jonkin verran pöpöjä koko kehoon, jos kuivaat kunnolla ja laitat heti lämpöiset vaatteet niin, ettei iho ehdi viiletä. Suomalaiset saattavat siivota esim. kerran viikossa eikä päivittäin asunnon tip top kuten tropiikissa kai on tapana, mikä kai tekee sen, että pöpöjä kumminkin on jonkin verran. Myös tiskit saattavat jäädä lojumaan pesemättöminä tunneiksi tai jopa päiviksi, jos laiska on. Seuranpito lämpimissä sisätiloissa ruuan kera esim. tunnin tai pidempään kerralla tuo yleensä pöpöjä huoneessaolijoille. Lämpöisen ihmisen lähellä istuminen voi tuoda pöpöjä. Pöpöjen puutteesta kai yleensä kärsivät ne, joiden iho ja keho ihon alla on tavallisesti viileä, jopa kylmä, mihin auttaisi urheilullisuus ja lihoaminen normaalipainoiseksi tai vähän yli sekä lyhyemmät välit lämpimillä aterioilla, jotka kai saisivat olla vastaavasti pienempiä, ja tuulettaminen isosta ikkunasta kerralla paljon eikä lähes jatkuvasti vähän ikkunanraosta niin, ettei heidän asuntonsa olisi sen viileämpi kuin muidenkaan, ja oleskelisivat lämpimässä kohden asuntoa paksun villaviltin sisällä eikä ikkunan luona viileässä. Suomalaiset myös yrittävät selvitä siivouksista ilman pesuaineita, pelkällä vedellä ja korkeintaan Fairy-astianpesuaineella, jota ei pidetä niin vaarallisena, sillä ydympiä pesuaineita pelätään ja niitä, jotka puhdistusainein pitävät kotinsa lähes antiseptisena, pidetään kovin epäviisaina, epäterveellisesti elävinä ja elämänviisaudeltaan puutteellisena. Mutta suihkussa käydessä käytetään shampoota ja joskus saippuaa, ja pyykit pestään pyykinpesuaineella. Kädet ja iho pestään mieluummin pelkällä vedellä, kuivataan heti, jottei vesi ehdi jäähtyä, ja aivan heti kuivalla pyyhkeellä kuivattuaan ihon ollessa vielä kosteahko ja lämmin laitetaan lämpimät puhtaat kuivat vaatteet päälle, niin iho pysyy lämpimänä ja aavistuksen kosteana vaatteiden sisällä. Kuivassa talvi-ilmassa rutikuivaksi kuivunut iho ei kai ole niin terveen pöpöinen eikä iholla viilennyt vesi myöskään. Haitallisina vältettäviä ovat viemärin, vessanpytyn, roskiksen ja tiskirätin pöpöt. Sen sijaan tavalliset tiskit voi pestä paljain käsin.
Ihon ja raajojen tulisi siis olla ihan lämpimät, mikä tarkoittaa, että olisi jatkuvasti käytettävä niin lämpimiä vaatteita, että pohtii pikemminkin hikoilemista kuin viileyttä, eli jatkuvasti puhdas kuiva paksu villapaita yllä ja ulkomaalaisilla kai lämpöhousut ja villasukat tottakai.
Suomen oloissa terve pöpökanta iholla vaatii, että kesällä ainakin kerran tai pari, mieluummin useamminkin käy järvessä uimassa ja kävelee nurmikolla paljain jaloin sekä lojuu heinikossa tai nurmikolla, mieluummin jo aika alkukesästä.
Jos on liian pöpötön olo niin, että se häiritsee, niin pitäisi pitää keho ihon pinnan alta muutaman sentin verran ihan terveen lämpimänä kokoajan, melkein niin, että siltä osin hikoilee, niin se kai auttaa pöpöttömään oloon. Pue esim. paksumpi villapaita, liiku rehkien ja syö vaikka makkaravoileipä, pysyttele liikkeellä, juo ehkä muutama kupillinen kuumaa.  "

144. "Kehon lämpimistä osista lämpö leviää sisätiloissa niihin, jotka viilenivät ulkona. Kehon pinnalla kuuluu elää jonkin verran pöpöjä. Ulkona pakkasessa ne kuolevat ja hyvä olo palaa vasta, kun vaatteiden suojista ja sisätilojen lämmöstä, esim. lämpimästä vedestä, on jonkin verran pöpöjä palannut ulkona viilenneisiin kohtiin, niin kuin terveessä lämpimässä kehossa kuuluu olla. "
Maaliskuussa "Kun paistaa aurinko ja lämpötila nousee plussan puolelle, alkaa sulavan hangen päällä ja paljastuvassa maassa olla hiukan pöpöjä. Kun koskee paljain käsin sulavaa lunta tai maata ja vanhoja korsia, tajuaa kevään tulon paremmin, tulee iloisempi mieli ja on jotenkin samassa rytmissä luonnon vuodenaikojen kanssa."


Lämpimään palatessa pöpöjä palautuu siis lämpimistä kehon viereisen ilman osista viilenneisiin, jotka nyt taas lämpenevät, siis ilmaan ja ihon pinnalle eikä kropan sisään. Voihan olla, että kropan sisälläkin on hiukan pöpöjä, mutta se on kropan oma asia, kropan viisaudella hoidettava, antaa kropan lämmetä omia aikojaan ja korjata pakkasvauriot sekä liian viileyden tuoman onton olon ym. Pöpöjä ei saa ajatuksin komentaa kropan sisälle, se ei ole tervettä, vaan on annettava kropan olla hyvällä tavalla ja omalla paranemiseeen liittyvällä viisaudellaan huolehtia mm pöpöjen määrästä. Jos pöpöjä komentaa kehon sisälle, katoaa paranemiseen tarvittava kohmeloisuus, joka on aamukohmelon tapaan viisas, viisautta tuova, minkä menetys on suuri vahinko.
Lainaus kirjoituksestani terveistä elämäntavoista http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html :
"6. On sanonta: "Aamu on iltaa viisaampi." Illalla ovat tekemiset kaavamaisia ja turaavia, nakemyksettomia. Illalla ei ole hyva aloittaa mitaan uutta, mika vaatisi nakemyksellisyytta. Aamulla taas on juuri heranneen aamukohmelo, jota taytyy varoa hairitsemasta, silla se on viisaampi nakokumaelamaan ja taitoihin. Se, mika oli illalla sarkynyt urautuneiksi sirpaleiksi, on yhta eheaa kimpaletta aamulla, kun unisenkompeloin liikkein istahtaa aamiaiselle ja lahtee toiuhin tai kouluun. Aamunakokulma on viisas, se tavoittaa olennaisempia ja syvallisempia asioita kuin paiva, saati sitten ilta, kauaskantoisempiakin, aamulla on hyva laatia suunnitelmia kohmeloisen hitaaseen tapaan. Aamulla ei kannata ottaa mallia mistaan illan mallisesta.
Näin siis viisastuu, kun on aamukohmeloisane liikkeellä aamiaispöydässä ja bussissa, niin unisen eheyden viisaus ei jää elämästä erilliseksi kuten hiljalleen löhöilemällä heräilevällä.
Tätä aamukohmeloisen viisautta ei siis ole tönkkö olo sellaisenaan vaan maisemahahmotus ikään kuin viisauksia aavistelevaan tapaan yhdessä kohmelon eheyden kanssa."

6. heinäkuuta 2022   Pöpöjen puutteeseen ovat yleensä syynä liian ohuet, liian vähän kroppaa peittävät, liian ihonmyötäiset tai liian vähän kuivat ja puhtaat vaatteet. Tarvittaisiin vähintään väljät talviajan sisävaatteet: paksut housut, villapaita, villasukat, alle pitkät kalsarit, T-paita, ja tsrpeen tullen tuulenpitävä lämmin takki.
Mutta ensin mene täkin alle lämpiämään.

2. heinäkuuta 2023   Lämpimistä maista tulleille turisteille liika antiseptisyys eli.pöpöjen puuttuminen ilmasta ja iholta on iso ongelma Suomessa. Mutta tropiikissa, jos jossain voisi olla monta aurinkokennoa esim talon katolla, niin niillä voisi viilentää asunnon, työpaikan tms, ja kuitenkin olisi vieressä helle, joka toisi maksimimäärän pöpöjä heti haluttaessa, tai vaikka jonkin verran heti tuulettaessa. 


Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



82. Jasmiinin käyttö
Jasmiinisuitsuke ja jasmiiniriisi auttavat ikväien muistojen unohduttamisessa, kun tilanne on jo ohi ja jäljellä enää ikävää ilmapiiriä ja ajatukset. Jasmiinin tuoksu etäännyttää surun voimin ikävät muistot ja niihin liittyen hiertämään jääneet nykyisellään etäiset ihmikontaktit, ja on samalla jotenkin kauniin tunnelmallinen luoden hengellisyyden ja elämänviisauteen virittäytymisen myötä tilaa uudelle elämälle uudelta pohjalta, kokonaiselle elämän tervehenkiselle rikkaudelle nyt kun häiritsevät henkilöt ja aihepiirit saa etäännytettyä ja laitettua pienempää tilaan niin että jää koko maisema itselle. Jasmiinin tuoksulla voi etäännyttää ja pyyhkiä pois ajatuksiksi jääneet ihmiskontaktit muttei jaettua elämää. Häiritsevät asiat ovat kullekin erilaiset.

Jos sen sijaan ikävät ihmissuhteet ovat edelleen elämän osa, niin niihin usein auttaa ohje "Elä ja anna toisten elää!" (http://opisuomalaisuus.blogspot.fi) sekä etäisemmät välit niin, että toinen (ja itsekin sinä) miettii ne sivistyksellä eikä sosiaalisesti pähkäilemällä sekä tietenkin hengellisyys, hengellisemmät ihmissuhteet ja tervehenkisyys ihmissuhteissa, ennen kaikkea siinä, miten paljon ollaan tekemisissä ja mihin tapaan sekä miten ihmissuhteista ajatellaan, sekä yleisen meningin moraalisuus ja tervehenkisyys.

Oman kokemukseni mukaan jasmiinin tuoksu auttaa kokoamaan ikävän tunnelman etäisine ihmiskontakteineen yhdeksi ajatelluksi aiheeksi pois ympäröivästä huoneesta ja elämäntilanteen kuvauksesta, ja suitsukkeen mieleen tuoma suru kohdentuu suruksi siitä, että noin ikävästi olivat asiat, ja niin ikävä aihepiiri tulee tuomittua,  torjuttua, surun voimin vaimennettua tyyliin "en halua tuollaista" ja etäännytettyä. Näin on ikävä aihe saatu etäämmäs. Jasmiinisuitsukkeen tuoksun elävöittävä herkkä vaikutelma luo huoneessa tilaa hengellisyydelle ja hengellisemmille ihmiskontakteille kun taas nuo myttyyn menneet jäävät pois. Hengellisyys varaa tilan ja elämän tervehenkiselle uudelle alulle, muulle elämälle, jota tarvitseekin, ja niin jäävät nuo ikävät muistot pois häiritsemästä (vaikkei muisti pyyhkiydykään) ja tilalla on monimuotoista elämää paremmalta pohjalta.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



83. Korvien vinkuna ja hyönteisten laulun ymmärtäminen
Korvien vinkuna voi olla lähistöllä olevien pienenpienten hyönteisten laulua, kun ne yrittävät laulamalla selittää sinulle, miten parantaisit vaivasi korjaamalla elämäntapasi niiden ohjeen mukaan. Hyönteisten laulua ymmärtää kuten ihmis(naisen?)laulua tunteiden, vaikutelmien, sosiaalisen silmän, elämäntavan, tilannekuvan yms osalta äänen väristä, soinnista yms., siis lähinnä malllia ottamalla niinb kuin katsellessa voi oppia sanattomasti mallista ja ymmärtää tilanteita yms sanoita.


2.1.2023   Korvien vinkuna voi johtua myös pään ja niskan seudun viileydestä. Kokeile hartiahuivia. 

10.5.2023   Jos korvissa soi kohisten, voi se johtua niskan-hartioiden seudun jännityksistä, jolloin niskan ja hartioiden seudun eläväinen rentous, herkkyys olisi parempi. Syynä voi myös olla, että on vilustumassa eli pue paljon lämpimämmät vaatteet. 

Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



84. Ihmeparannusohjeyritelmä X * Maalaus & sikiöaika
Piirtäämisessä ja maalaamisessa on jotakin kunkin olennon oman hahmon hakemista, esim. kasvin lehtien oman rytmin hakemista ja hevosen ruumiinrakenteen tunteenomaisen kauneuden ja käytännön toimivuuden yhteyden hakemista, kun eläytyy kohteen henkeen, sen hienouteen ja smaan aikaan pyrkii realismiin tuosta hengestä tinkimättä. Kun tuon yhteyden löytää, syntyy hieno piirustus- tai maalaustaito, jonkinlainen tie omanlaiseensa viisauteen, jota kai muun muassa katsoessamme haemme. Kun tätä mietin, mieleeni nousi muistikuva sikiöajoiltani, kun keho piti rakentaa ja se oli jotakin tämäntapaista viisautta: eläytymistä ihan vain kehon tehtäviin, elämään, noissa tehtävissä, elämänalueissa mielekkäisiin rakennepiirteisiin kuten vaikka hermosto ja käden rakenne, ja sitten kehon muovaamista vapaamuotoisesti hyvänlaiseksi myös noissa suhteissa vähän samaan tapaan kuin tavallinen haava paranee ja siihen tulee arpija ajan myötä arpi tippuu pois ja alta paljastuu eheä iho. Kai rukouksin voisi luoda turvaa tuollaiselle eheydelle.

5. syyskuuta 2020    Jos sikiöajan muistojen avulla onnistuu kasvattamaan puuttuvan raajan tms tilalle uuden, niin se kenties on alkuun sikiöajan tapainen, ja vasta eri ikävaiheet jotenkin läpi käymällä, niiden kautta varttumalla siitä tulisi aikuisen tyyppinen.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



85. Tulehdus ja viileä sileys
Auttaakohan tulehdukseen, sitä lievittää, jos kuvittelee mielessään pyöreän alueen ainakin parikymmentä senttiä tulehdusalueen ympärille ulottuen ja koko keholle ainakin puoli metriä kehon ulkopuolelle ulottuen, niin kuvittelee sen mielessään viileäksi, sileäksi ja lätistetyksi, ja mieluusti viilentää jotenkin, esim. hetkisen viileää seinää vasten ja varjossa, ja pitääkin kuin sileästi ja tyynesti ja tyyliltään vähemmän porua siitä pitäen kuin lättänästi?

3.2.2016   Jos jossakin ei ole viileää saatavilla, niin auttaisiko pitää kädessään (ohutta tai ohuehkoa) luonnonvaraisen kasvin aika tuoretta lehteä, niin lämmönsäätely, sen tuoma viileys, ja kaikenlaiset luonnolliset ikivanhat taidot olisivat helpompia?
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



86. Huono olo kuumeen tai tulehduksen laskiessa ja myrkyn poistaminen elimistöstä
Minulle on joku joskus kertonut, että jos kuumeen tai tulehduksen laskiessa tuntuu kuin jossakin olisi jotain myrkkyä muistuttavaa, niin ne ovat kuolleita bakteereja ja ne poistetaan elimistöstä myrkyn tapaan.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



87. Astma ja luonnon vehreys
Helpottaisikohan astmaa luonnon vehreydessä kulkeminen ja luonnon kauneus myös muina vuodenaikoina luonnossa kulkiessa lämpöisesti puettuna? Luonnon tunnelmallisuus, harmonia, Suomi-neito ja perinteikäs luonnon viehätys,  sen symboliikkakin. Luonnossa on niitä onnistuneen elämän taitoja, mm. tunnelmataju, joita astman kohdalta elämästää kenties puuttuu.

2.8.2018   Katso myös
67. Hengitysvaikeudet ja yhteisön ääneen lausuttuun viralliseen valtavirtaan tervehenkisesti satsaaminen14.6.2015
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



88. Ihmeparannusohjeyritelmä XI * Sosiaaliset vaikutteet & ruumiinrakenne
Kun ihmisten kanssa on sosiaalinen ystävälliseen tapaan kontaktiin uppoutuen, niin omaan olemukseen tarttuu hetkeksi tai joksikin aikaa heidän tyyliään ja tekemisentapaansa, elämänasennettaan ja näkymiään tavallisine käytännön kuvioineen ja sosiaalisten suhteiden piirteineen. Seurassa ollessa tarttuu elekieleen myös tuon toisen piirteitä, ja jos uskoo kropan voivan muuttua vikkelään, ihan hyvin jo sekunnissa, niin tuon toisen kropan mittasuhteita ja olemusta väliaikaisesti myös. Tällä tapaa pitäisi voida oppia, mikä piirre aiheutaa minkäkinlaisern kropan, ja niin piirteitä ja hahmotustapoja valitsemalla voida valita itselleen kussakin suhteessa terve kroppa. Koska tällaiset vaikutelmat vaihtelevat hetkestä toiseen, voivat kropan piirteetkin vaihdella hetkestä toiseen ja seurasta toiseen. Niinpä on luultavaa, että toisina hetkinä on parantunut ja toisina sairastunut ja useimpina hetkinä elää oman arkensa taitotasolla aika lailla urillaan. Mutta noista jos oppisi poimimaan ne hyödylliset vaikutteet ja hyväätekevät mielikuvat, asenteet, tottumukset jne., niin paranisi paljon ihan jo sekunnissa tai kolmessa.
Oma vaikutelmani on, että yleine taitotaso määrää kropankin kuntoa: tunarin kroppa prakaa, kun hän ei huolehdi siitä kunnolla, ja hyvää laatua elämänviisaasti tekevä tuo hyvää vaikutetta muillekin myös kropan osalta.
(Näin tuntuisin saavan sekunnissa hampaiden väliset raot kasvamaan niin, että hammaslanka luistaa väljästi, jos se ensin jäi samaan rakoon jumiin.)
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



89. Vanhuuden vaivat ja kapeampi samaistumisryhmä
Jos vanhuuden tullen tulee epämääräistä vaivaa, jonka syy jää hämäräksi, niin voiko osin olla kyse siitä, että on samaistunut lähes kaikkiin yhtä iäkkäisiin, jolloin samaistumisryhmästä on tullut niin laaja, etteuivät henkilökohtaiset ominaisuudet sovi yhteen, kun yksi huolehtii yhdestä ja toinen toisesta asiasta muttei kumpikaan molemmista? Pitäisi luokitella erikseen ainakin työkeskeiset koulutuksen mukaiset, kotirouvat, ym selkeät toimeliaisuuden tyypit ja elämänarvojen joukot sekä osaamisen alueet ja karkeat osaamisen tasot. Jos yksi ajaa autoa ja toinen ei ole koskaan ajanut ajokorttia, niin tsempaamisen kohde ei ole heillä sama ja niin ei liika samanlaistaminen k


3.12.2021 Espoossa   Moni vanhuuden vaiva johtuu huonontuneista elämäntavoista ja tottumuksista sekä muuttuneista asenteista, tunnevireistä, kiinnekohdista, yms eikä niinkään vanhuudesta. Esim olisi kiinnitettävä huomiota siihen, mihin kaikkeen tulee piirteitä jostakin, mitä tekee paljon tai mihin kiinnittyy, esim lukemusen paperin istumisen rauhallisuuden yms piirteitä, ja mitä ne sitten elämässä vaikuttavat. 
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



90. A-hepatiitti & hepatiitit eli maksatulehdukset ja turkoosi & viileä sumuinen sää
Tällainen vaikutelma vain: auttaisikohan A-hepatiittiin tyyntyminen siihen tapaan kuin turkoosi väri ja viileä sumuinen sää luonnon helmassa tyynnyttävät?
 23.3.2017   Luin netistä hepatiiteista eli maksatulehduksista. Niiden aiheuttajista syntyi vaikutelma, että joku toisaalta inhoaa tai epäilyttää jokin mitä tekee, vaikka työ tai juominen, ja toisaalta yrittää väen vängällä tehdä sitä, kun joku muu tai itse joskus alussa on pitänyt sitä hyvänä ideana ja jotakin tarttis olla, vaikkapa joku työ tarttis olla tai jokin onnen ja viihtyvyyden lähde elämässä, vaikkei se enää tai itsellä tuo sitä. Eli tarttis löytää parempi tulonlähde, ks. Haaveammattiin-blogini http://nopeaoppisuus.blogspot.fi , tai parempi onnen ja elämänsisällön lähde, ks. tämän blogin kohta 12. Sokeritauti ja positiivinen asenne luonnollisiin virikkeisiin ja ehkä e-kirja blogissani http://workandfreetime.blogspot.fi .
Tuollaisen elämänviisauden ja omaehtoisuuden puuttuminen voi liittyä kulttuuriin, esim. siihen, että lämmin sä paikkaa huonon olon ihan ok oloksi ja sammuttaa mukinat, joita ihminen itsenäistyessään päästelee. Siksi tauti voisi tarttua etenkin matkalla paikoissa, joissa kulttuuri tyynnyttää ihmiset samaan kaavaan, mm sukulaisten seuraan sen sijaan, että lähtisivät omille teilleen "Elä ja anna toisten elää"-ohjeen sallimalla ja mahdolliseksi tekemällä tavalla, eli elämänmyönteisen itsekäs saa olla muttei puuttua toisten elämään muuten kuin reilusti, ja tervehenkinen on tässä oltava, ks. terveiden elämäntapojen ohjeeni  http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html . Rokotussuoja voisi selittyä sillä, etti jossakin moodissa, vinkkelissä tai jonkin taidon tai viisauden kanssa lähde ihan sokkona vieraiden kulttuurien tuollaisten epäviisaiden piiretiden matkaan.

18.1.2022   Hepatiitti mielikyvan perusteella, tarkistamatta taudin oireita yms netistä, mietin parannukseksi: huolehtia vaatteet hyvin kuin olisi lähipäivinä menossa juhliin muttei kuitenkaan ihan vielä tänään. 
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



91. Aivoverenvuoto ja pehmeä "Soooh"
Onkohan aivoverenvuodolla jotakin tekemistä ihmistyypin kanssa? Jos pehmentäisi ihmistyypin asennetta siihen suuntaan kuin keillä on taipumusta aivoveritulppiin, niin liennyttäisiköhän se verenvuototaipumusta? Jonkinlainen pehmeä "Sooooh" pään seudulle, potilas itse tai puoliso tai kuka nyt paljon tekemisissä on.

Kenties rasvaiset ruuat ja leivonnaiset. Rauhallisempi tahti, levollisempi.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



92. Sukeltajantauti ja aurinkolasit
Voiko sukeltajantauti osin tulla siitä, kun pintaan noustessa valoistuu niin äkkiä ja ajattelee, että nousee valoon ja ilmaan, niin ne mielikuvat kehoon vaikuttaessaan ovat samansuuntaisia kuin kuplivat nesteet? Eli jos heti pintaan noustuaan laittaisi aurinkolasit päälle joksikin aikaa, niin vaikuttaisiko se mitään? Entä kylmä raskas pitkähihainen paita sen sijaan, että tuntisi auringon ja ilman ihollaan?
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



93. Kaihi ja parannuksena eläväisyys
Ei paperien kanssa silmien kanssa, vaan eläväisesti silmien kanssa ollaan.

Kanssa jokin muu lättänä kuten liian tylsä teoriaperspektiivi arjen elämän rinnalla tai tyhjät tylsät seinät voi aiheuttaa katseen kiinnostumattomuutta, mihin kai auttaisi etsiä elämänpiiriä, jota jaksaa iän akiken ja nykyisellään ainakin paljon.

Katseen aiheiden kiinnostavuus, vaikkapa vilauksenkin verran, elävöittää näköä, saa kiinnostumaan katselemisesta tunteinkin ja tunnelman vuoksi ja on siksi hyväksi näölle, se on ihmisen luonnollinen katselemistapa. Runojen tapaan polveileva tapa katsella voi olla kiehtovampi, taikka tunnelmallinen kuten nätit asiat tai luontoretki.

14.9.2019   Kaihiin tms vanhan ihmisen heikkonäköisyyteen kenties auttaisi soituisasti laulaminen, huomio siinä sointuisuuden tavoittelussa, ja puiden vehreiden oksien katselu, esim. siis männyn oksien.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



94. Selkävaivat ja neljällä jalalla kävelyharjoitukset
Jos selässä ei ole mikään isommalti vialla, onhan vain kipeä, niin neljällä jalalla käveleminen vaihtelevasti ja pehmeästi niin, että tuntuu selän lihaksissa, kai rasittaisi selkää luonnollisella tavalla ja vahvistaisi sen lihaksia sekä tekisi lisää liikkuvuutta ja reaktiokykyä serlälle, jos se muuten on liian urautuneesti pidetty.
Jos ensi alkuun olet liian kankea, voisit ehkä kokeilla neljällä jalalla kävelyn leikkimistä seinään nojaamalla: mistä löytyy selästä hyväätekevä lihasrasitus, useampia kohtia treeanten, hyväätekevin tavoin vain, kuulostellen, lihaksistosta hyviä liikkumistapoja löytäen.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



95. (Tervola-nimestä) Eheys tuo parantavaa näkemystä
Lapsena minulle kerrottiin, että Tervola nimi toi niin paljon parantamiseen liittyvää tietota ja näkemystä, että sitä oli hankala kirjata ylös. Jos olisi ollut kovin hyvä selkeä perusjärki koulutapaan ja hyvä opetustaito ja olisi aloittanut kertomisen jo alunperin, niin ehkäs itten. Siksi isoäitini kasvatti äitini tiedeorientoituneeksi miesten tapaan tekeväksi kunnollista järkeä tavoittelevaksi. Ja niin minusta kasvoi sellaiselle järjelle selittämään taitava, joa on olennaiset kohdat järjenkäytöstä hyvin hallinnut.
Isoäitini näkemys ei ole ollenkaan sama kuin minun tai (erinimisen) äitini tai muiden Tervola-sukua olevien vaan jokaisella oli oma näkemyksensä. Se kai johtuu siitä, että Tervola nimi tuo eheyden tajua, niin suurta taitoa, että osaa rakentaa eheäksi jotakin elämässä ja maailmassa. Eheys puolestaan vertautuu parantavana viisautena siihen, kun on jokin pielessä noissa suhteissa, jotakin puuttuu tuosta elämisentaidosta. Eri ihmiset hallitsevat eheyden taitoa osin eri asioista ja eri verran, eri kulttuurit samaten. Suomalainen kulttuuri on kai tavallista paljonkin eheämpi, ainakin perinteisesti ollut, kun on ollut luontosuhde, käytännön elämänpiiri ja viisautta vuodenaikojen kanssa elämisestä.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



96. Ihmeparannusohjeyritelmä XII * Toukan muodonmuutos
Jos hyönteisten muodonmuutostaito on tietoinen taito, niin se on parhaiten mielessä toukilla yms muodonmuutosvaiheessa tai sen lähistöllä juuri olevilla hyönteisillä.
Katselin eilen heinäsirkkaa ja se tuntui kommunikoivan näin. Se tuntui myös tuumivan, että toukka on putkimainen, jonkin verran muodoton tyyliin "olen vain tässä, elelen". Muodonmuutosta se tavoittaa miettimällä jotakin tiettyä hahmoa, tietynlaista aikuista hyönteistä tyyliin "Olisinpa tuollainen!" Silloin sillä on mielessään uusi hahmo, jollaiseksi kasvaa. Samaan aikaan sillä ei ole mielessä häiritsevää vanhaa hahmoa vaan vanha olemus on kuin muodoton, pois joutava, ei-aikuinen, ei kilpaile samassa sarjassakaan ja niin koko intentio suuntautuu uuden hahmon omaksumiseen.
Toukan mielessä aikuisen hahmon piirteet olennaisesti yhdistyvät siihen, mikä on noiden piirteiden tehtävä elämässä, ihan niin kuin me luonnostaan ajattelemme, että silmillä katsotaan ja korvilla kuullaan tai että olemme sosiaaliselta luonteenlaadultamme tietynlaisia.

Miehet kai käyttävät käärmeitä, matoja ja toukkia malleina oppiakseen naimisen taitoa. Ehkä noissa seksuaalisuuden mielikuvissa on jotakin toukkamaista ja jotakin teinimäistä, mikä myös on kai nuoren muodonmuutokseen liittyvää...

Jos on itsellä hankala lähtötilanne, niin ehkä voisi koettaa upota toukan elämään ja toukan elämänviisauteen kuin elokuvaan, unohtaen huolensa hetkeksi, tai kuin elämänmuutokseen, joka toivon mukaan vie huolet pois. Myös rukoileminen voisi auttaa onnistumaan tässä.

Tukkia on kai eniten keväisin ja kai alkukesästä.

Jos sinusta tuntuu, etteivät toukasta saadut mielikuvat ole kyllin vahvat, selkeät tai monipuoliset, niin vältä kuitenkin mielikuvia sairaasta kehosta ja liian raskaasta elämäntavasta ja sen sijaan mieti terveitä tervehenkisiä hetkiäsi, rukoile, lue jotakin parantavaa. Siis yritä samalla korjata muut vanhat elämäntapavirheesi ja vanhat hahmotustapa- ja asennevirheesi pois ja jatkaa jotakin uskonnollisen kaunista ja tervehenkistä pitkin tai ainakin sellaiseen tukien, eikä vanhaan suohon tottumuksesta upoten. Useampi parannuskikka etenkin uskontoon tukien on kai parempi kuin vain yksi, jos siis ovat tervehenkisiä, erityisemmin vahingoittamattomia, ylipäätään elävöittäviä ja parantavia.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



97. Akupunktion toive ja samaistumiskohteiden etäännyttäminen
Joillekin ehkä tulee olo, että akupunktiohoito heille voisi olla hyvä idea, jos he ovat samaistuneita kiinalaistyyppisiin miehiin, jotka ajattelevat ainakin osittain jotakin ei-elävää, siis rakennettua tai teoriaa, niin silloin samaistuneet kohdat, joilla kehossa tuntuu/saa ilmenemismuodon elekielessä tai olemuksessa se, että tuo toinen ajattelee ei-elollista, niin nuo kohdat tuntuvat kaipaavan hoitoa ja hoidoksi riittäisi tuon samaistumiskohteen etäännyttäminen noilta osin.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



98. Huimaus & verenpaineongelmat ja kauniisti venytteleminen
Voivatkohan verenpaineongelmat johtua siitä, että pitää keskikropan jotenkin möhkälemäisen taitamattomasti etenkin taivutuksissa? Auttaisikohan verenpainetautiin, josvenyttelisi - ei mahdollisimman paljon vaan mahdollisimman kauniisti ja hyvin keskikropan ja jäsenet pitäen.

Samoin huimaukseen mahdollisimman kauniisti venettelemistä, vähän silloin tällöin.

26.2.2019   Luin netistä verenpainetaudista eli kohonneesta verenpaineesta, ja mieleeni tuli, että se kuulostaa samantapaiselta kuin näköongelmat eli joillakin ihmisillä on koulutettu ulkoa luettu perspektiivi tai jokin sen tyylinen ei-niin-älykäs ajattelutapa, aika yksialainen tyyliltään, ja sen mukainen kehonkieli on jäykkä, viivoja ja laatikoita ym terminologisen tienoilta tyyliä ja siis myös rtyhdissä, joka sitten vaikuttaa verenmpaineeseen tyylillän tähän tapaan yrittäen saadaan näin tehokasta jälkeä. Ja joillakin iän myötä ajattelu on osaavampi ja näkemyksellinen eli käy suurempia kokonaisuuksia useammilta kannoilta ja paremmalla laadulla lävitse, nopeampaakin, ja niin kun tällainen n'äkemyksellinen henkilö pitää seuraa tai on sellaisen seurassa, sellaiseen liittyen juttusilla tms, joka ajattelee terminologisen laatikkomaisen yksialaisesti, niin terminologinen on jotenkin tehoton ja paljon yrittvä, jos tehtäväksi antaa näkemyksellisen tavallisen suorituksen mittapuun, jolloin siltä kohden tulee tehottomuutt, toimimattomuutta ja yrittämisen myötä jäykempi ryhti ja kohonnut verenpaiene siltä osin, mihin kai auttaisi tuo vanha ohje venytellä kauniisti, tai sitten pitäisi kertoa enemmän omasta taito- ja laatutasostaan, jota eri ihmisten taidot vertaituisivat oikein sosiaalisessa kanssakäymisessämuiden kanssa ja kenties näiden itsensäkin, mikä kai edellyttäisi myös tuon toisen taitotason kuvailemista, jottei häntä luulla yhtä taitavaksi ja niin samaisteta kahta vanhaa tai aika vanhaa ja laiteta näkemyksellistä ottamaaan mallia laatikkomaisesta sutivammasta, ein niin paljoon hetkessä laadulla yltävästä.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



99. Ihmeparannusohjeyritelmä XIII * Energiavarannot
Voiko ola että kehon ja lähiympäristön lämmöllä on vaikutusta siihen, miten hyvin voi seurata mielikuvia tai miten pahasti romahtaa johonkin huonoon lokeroon. Voimaton kuin väsynyt, nälkäinen, kylmissään oleva, epäonninen, tuskastunut, turaava, liian palikkajärkinen, inhorealistinen loksahtaa helposti huonoon lokeroon ja jää siihen, siis ajattelultaan ja mielikuviltaan huonoille ruille. Kun taas kehon energiavarannot korjannut kuten lämmin, lämpimässä, hyvin syönyt, hyvällä tuulella, innostunut, lomalaisen tapaan ajatteleva, uskontoon tukeva, ystävällinen, elämänviisas, tunteva osaa tarttua onnistumisiin, rakentaa niiden vraan vaikka ne menisivät eri uria ja eri tyylilajia kuin tottumukset tai viimeaikaiset urat.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



100. Rutto ja luontosuhde
"Katsoin netistä: tavallinen rutto oli paiserutto ja sen oireina siis
ovat paiseet, mutta sen syy tuntuisi okevan päinvastainen eli käsitys,
että luontovirikkeet ovat ylimääräisiä ja ilman niitä olisi parempi,
jolloin ne tuntuvat paiseilta, ties miltä kutinalts kuin hyönteisyen
puremat, heinien kosketusallergia, bakteerisuys jne."
"ruton syy näyttäisi
olevan luontoyhteyden katkeaminen kaupungistumisen myötä"

"Kun tuo mikä minua Hong Kongissa ja vuosikymmentä myöhemmin
Singaporessa vaivasi, oli puiden lähes totaalinen puuttuminen, niin
sen oire oli jonkinlainen pyörrytys oksetus tietoisuuden ksventuminen
ihan pelkkään lähiympärixtöön ja kivuliaixuus hengittämisen hankaluus
ja masennus, liikkumisen hidastuminen ja muuttuminen ihan kömpelöksi.
Kun olen Tervola-nimen myötä pohtinut eri tautien syitä poikkeamina
terveistä luonnollixista elämäntavoixta, niin ruton syy näyttäisi
olevan luontoyhteyden katkeaminen kaupungistumisen myötä. Eivätkö nuo
oireeni muistutakin mielikuvaa rutosta?! Mutta se siis paranee
matkustamalla maalle tai seudulle, jossa on paljon puitz, puutarhoja
yms. Ohhoh."

Jotenkin luulisin tuossa olevan kyse kanssa näköaistivirikkeiden puutteesta eli ei-puskamaisia pensaita ja puita, joiden oksat kasvavat jotenkin kauniisti, ja koristeellisia taloja, esim. parvekkeita, patsaita, mosaiikkikuvioinen seinä, koristereunuksia, kauniita näkymiä, joissa myös luontoa.

Paiserutosta kärsivien taas tekisi hyvää tuntea luonnon välttämättömyys ruuan lähteenä ja ruuan välttämättömyys kuin polttoaine autolle ja rakennusaineet elimistölle. Lisäksi puu on rakennusaineena kätevä ja paljon käytetty ja esim. paperi tehdään pitkälti puusta.

Helsingissä oli rutto joskus kauan sitten, olikohan 1800-luvulla ja surmasi olikohan kolmasosan koko kaupungin väestöstä. Ruton sanotaan johtuneen jotenkin siitä, miten talot oli rakennettu, siis millaisia talot olivat kai tyyliltään, ja siitä, ettei ollut lainkaan puistoja. Mutta ruttoepidemia pakotti ottamaan sellaiset asiat tosissaan, Taloja purettiin ja tilalle perustettiin puistoja. Ja talot opeteltiin rakentamaan niin, etteivät ne tuota ruttoa, mikä on kai osin kyse tyylistä, ettei ahdasta ja jyrkkää komentelevaa, vaan koristeellista, kaunista, viihtyisää ja avaraa, puiden kauneutta esille tuovaa.
Telkussa oli jotakin Brasiliasta ja mieleeni jäi vaikutelma kuin siellä kaupungissa olisi tässä suhteessa vääränlaista: liian vähän koristekasveja ja niiden tapaan kauniin tunnelmallisia koristeita ynms taloissa.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

One can comment under each blog post of mine, but the blogs are aimed for a global audience, so the comments too should be from a so general point of view, and with well workkng beautiful values.