C601. Sairastaminen ja ihanaa kun ei tarvitse mennä töihin
Ainakin, jos on aika pikkuvaiva kuten vaikka päänsärky tai flunssa, niin niiden vuoksi voi kuitenkin ainakin osaksi aikaa jäädätöistä kotiin. Jos silloin menee pingottamiseksi, ankeaksi sairastamiseksi, niin kenties on jäänyt pois tuo ajatus, että ihanaa, kun ei tarvitse mennä töihin, vaan on lomaa ja voi puuhailla omiaan tai ihan vain olla, kenties leppoisasti mutta kumminkin, omalla tavallaan, tyunteidenmukaisuus usein parantaa jaksavaisuutta. Tietysti jos joutuu ihan vain olemaan kotona, niin siitä seuraa pingottamista ja tautia potee enemmän kuin jos on jotakin kivaa tekemistä, ohjelmaa päivässä, vaikkapa edes ruuanlaittoa, mutta mieluusti muutakin toimeliasta jos jaksaa.
3.10.2018 En siis tarkoittanut, että sairastaminen olisi mukavampaa kuin työ tai koulu, ainakaan useimmille, vaan että parantumista auttaa positiivinen asenne kotona oleiluun, positiivisten puolien löytäminen siitä ja niistä nauttiminen.
C602. Linnun kipeät jalat ja tuen saamonen oksien elämänviisaasta tunnelmasta
Koirieni kanssa tänään tällaista jutustin ja nyt illalla sen tyyli
tuli meille kuin olisi linnunlaulumaisena versiona.
Eli lintu voisi saada hierontaa jaloilleen ja keskikropalleen, kenties
muutenkin, tepastelemalla punaisella männyn käppyräoksalla,
sellaisella paksulla tunteidenmukaisen näyttävällä, elämänviisaalla,
jos se sukeltaisi männyn oksan sen kohdan tunnewlmaan niin, että
tunteet saavat tilaa ja hyvä liikkuminen ja lihakset myös, sekä
elämänviisaus. Ja sitten kulkisi vaikkapa koivun ohuemmalle oksalle ja
oppisi siitä vauhdikkaampaa reippaampaa elämänviisautta
tekemisentapaansa, lihastensa vireeseen, kulkutrapaansa, jonkinlaista
leiskuvuutta, elinvoimaisuutta, ymmärryksen tarkkuutta ja
elämänmakuisuutta. Ja kenties koivun ohuelle riippuoksalle myös ja
siitä herkkyyttä, tunnelmatajua, tunnelmallisuutta, elementtyien ja
tunnelman kanssa oloa, tunteikkaasti, eheästi, nuoren
tulevaisuudenmahdollisuuksien avaruutta, yms
C603. Kiinalaisen huono olo ja eri tavoin maustetut nuudelit on syötävä erikseen
Joillakin kiinalaisilla on kai huono olo, joka johtuu nuudelien mausteista mutta kumminkin heidän tekee mieli syödä juuri noita nuudeleita. Ongelmana saattaisi olla, että he ovat yhdistäneet eri ruokalajien mukaan maustettuja nuudeleita yhdeksi mössöksi, josta keho ei enää ota selvää, että mikä oli kalaa ja mikä lihaa yms. Eli nuo erityyppistenm aterioiden ruoka-aineet olisi syötävä eri aterioilla, ei saa sotkea mausteita yhteen.
C604. Halu sukupuolenvaihdokseen ja oikeaanosuvampi käsitys siitä missä hengessä vastakkainen sukupuoli elämäänsä elää
Ihmisiä on monenlaisia, jotkut haluavat miesmäisempää ja toiset naismallisempaa elämää. Se ei kuitenkaan tarkoita, että pitäisi vaihtaa sukupuolta, vaan parempi olisi laajentaa omalle sukupuolelle mahdollisten elämäntapojen kirjoa.
Naiset ja miehet elä'vät eri tavoin, miehet usein suorittavat läpi itseisarvouisiakin asioita, kun traas naiset erehtyvät luulemaan, miesten toimivan leiskuvan omakohtaisesti ja maailmasta ja yhteisöstä vastuuta kantaen, niin kuin naisille asioide idea ja henki tuntuu olevan.
Periaatteessa mieli ja keho liittyvät yhteen, niin että teoriassa, muttei kai käytännössä, voisi joku vaihtaa myös fyysistä sukupuoltaan. Silloin peniksen kasvattaminen liittyisi kai lähes jatkuvaan mielenvireeseen, että fundeeraa, että pitäskö tollasta ryhtyä tekemään. Jostain kuulemani näkemyksen mukaan lapsesta tulee poika, jos on jokin tehtävä, johon lasta halutaan, ja tyttö, jos on suotuisammat elämänolosuhteet ja tilaa elämänviisaudelle. Tyttö kai tuumi, et mä en kyl tollasta tekis, kun must mun oma elämänviisaus on ihan hyvä, parempi, ja tuumii et mitenköhän mä täss.
Bodily sexual ambivalence, i.e. hermafrodite
4th of April 2023 I translate the above : In principle mind and body are intertwined, so in theory, but propably not in practice, someone could change also one's physical body from female to male or vice versa. Then growing a penis would connect with an almost conyinuous state of mind&of feelings, in which one ponders would one ought to start doing that kind of chores. According to a view I heard from somewhere, the child becomes a boy, if there is some task to which the child is wanted, and a girl if the living conditions are more favorable and there is room for wisdom of life. I guess that a girl thinks "I would not do such, since I think that my own wisdom of lufe is good, better." and thinks "How can I live in this situation?"
6th of April 2023 (Easter Thursday) Changing from woman to man or from man to woman connects with states of mind connected with forming a family : taking care of chores as if a man of the family or group, skilled and responsible, and being with wisdom of lufe thst also cultivates and quarantees good living conditiobs for a child to grow up in. One can learn wisdom of life for example from books and likings.
"
C605. Paranemiseen päin vievien teiden löytäminen itse sairastaessa
Kun itse sairastaa, niin on usein jotenkin tokkurainen tai muuten vähemmän elämänviisas kuin tavallisesti, ja niin voi paranemiseen päin vievien teiden löytäminen olla vaikeampaa kuin tavallisesti, ja se juuri voi olla syy siihen, miksi sairastui. Sairastaessaankin pystyy kuitenkin yleensä muistelemaan tavallista elämänviisauttaan ja parantamiseen liittyviä taitoja, muistaa elementtejä, jota yleensä auttavat, niin kuin vaikka tervehenkisyys, luonto, rukoileminen ja tunteidenmukaisuus. Voi kai myös omaan tavalliseen elämänviisauteensa, siihen, miten on tavannut elää, vertaamalla huomata, että tämä ja täömä puoli terveistä elämäntavoiusta minulla nyt ontuu paljon tavalliseen verrattuna, mikä olikaan se, miten sitä taitoa voi yleensä kehittää. Näin tavallisesta elämänviisaudestaan ja viisaista satsauskohteista, jotak tietää, voi laatia itselleen tikkaat, joita pitkin sairaanikin yltää taas paranemisen taitoon.
C606. Pöpötartuntuojen välttämisestä altistustilanteissa
Luulen, ettei ihon kuulu olla ihan antiseptinen eikä kamalan pöpöinen, etenkään pöperöisllä taio sairaalla tavalla, vaan iholla kuuluisi olla tavallinen terveoma pöpökanta, joka kai meinaa, että olisi oltava reipas, mieluusti mm harrastettava reipasta liikuntaa, ja etenkin oltava välivuodenaikojen ulkoilun ilmastotaitoja, siis ulkoilta reippaasti, iho lämpimänä, osaten lämpötilanvcaihdokset ja ihon pitämisen terveellä tavalla, ettei siihen pläts iske jostakin ihan kylmä ilma ja antiseptisyys tai sitten liian vähiä tai viileitä pöpöjä kompensoidakseen jonkun toisen pöpökanta, josta kenties sairastuu. Paitsi kylmää antiseptyisyyteen asti, niin muutenkaan kroppa, mieli, elämäntilanne tai sosiaalisuus ei saisi kokea vastaavia iskua kuin jysähtöen utaisi puolie metriä rtms, vaan sellaine on energiavajetta tms ja vaatisi parannuksekseen rukoilemista ja terveeiden elämäntapojen voirkistävyyden, mm luonnon ihailua ulkoillessa.
Lisäksi pitäisi kai olla niin vähän tokkurainen tai väsynyt, että on analyyttinen sen suhteen, keitä ja millaisia ihmisiä tapaan: mille ammateille ovat suuntautuneet, mitä harrastuksia, ajattelutapoja ym lähestymistapoja ja elämänalueita, arvoja,sosiaalisuuden tyyppi, tms, niin eivät mene sosiaaliset vaikutteet mömmöksi. Olisi myös hyvä olla niin tervehenkinen ja osaavainen,etteo nojaa summittain vaan pikemminkin on tilannetajuinen tervehenkisesti ja tarpeen tullen itsenäinen.
Luulen, ettei pöpöjen kanssa aina ole ongelmana altistus vaan se, että ikään kuin luokitelee väärin, että millainen ilmiö ne ovat, etenkin jos menee liian lähelle toista ja nojaavastui, ilman, että on sosiaalinen ja oman kehon terveydentilan yms huomiokyky kunnolla mukana tilanteessa. Tarvitaan jonkiunlainen puskurivyöhyke, etäisyydentaju,joka erottaa mm iholle tulevat vaukutukset aika läheltä ohitse menevistä vaikutuksista. Tällöin tuntuu, että ystävällisyys voi suojata, samoin tyytyväisyys mutta sokkona nojaaminen on vaarallista, samoin kylmää sosiaalista kontaktia kohden meneminen suojatta kuin olisi pöperöllä turrutettu epäystävällinen tilanne.
C607. Hiiret epidemioissa ja ei saa ottaa mallia etelämäälaisista ruuan säilytyskysymyksissä
Epidemioista tulee mieleen, ettö niissä usein ruuan säilyvyys mietityttää ihmisiä, ja niin kenties ottavat mallia etelämaalaisista, luullen, että he tietävät hyviä tapoja säilyttää ruokaa tuoreena lämpimässäkin. Mutta etelämaalainen viileässä kaipaa yleensä kamalasti lisää pöpöjä, niin ruokaan, ympäristöönsä kuin kehoonsakin, ja niin etelämaalainen epätoivoisena saattaa suosia kaikkia kiellettyjä pöpölähteitä roskiksesta viemäriin. Sen kun puoliso ja ihmisen siivellä rauhanomaisesti elävät hiiret matkivat, niin pöpöepidemia on sillä valmis, vaika hiiret sinällään eivät vaaraa aiheuttaisi vaan olisivat ottuneet huomaamattomasti ihmisen nurkissa elämiseen.
Koiriltani olen oppinut, että hiiret usein samaistuvat kissaan ja kissa hiiriin, mikä rtarkoittaa, että hiiri voi olla lemmikkieläinmäinen. Se siis elelee vähän sillä tyylillä kuin asukkaatkin. Ja niin, jos asukkaat heittäytyvät kamaln ikäviksi tavalliseen verrattuna ja mm kieltävät hiiriltäruuan ja kulkuties mm sisältä ulos kenties hiirien vessaan, niin hiiri voi puolestaan käyttäytyä ikäväntyylisesti, esim. akkkia jonnekin näkyville. Samaa kai aiheuttaisi epidemiahygienia-ammattilaisen vierailu, ihan jo alle minuutissa.
C608. Puskuri
10-vuotias japaninpystykorvani, joka onpaapomisharrastunut ja mm kiinnostunut sairaanhoitajista, on lihava ja tuntuu jotenkin tarvitsevan lihavuutta siihen, kun yrittää auttaa sairaita eläimiä. Itse en ole kokenut lihavuutta tarvitsevani, mutta nyt kun lähipäivinä olen lähetellyt tätä blogia muutamaan lääketieteen alan paikkaan, niin sen jälkeen on tuntunut samanlaien puskuri olevan tarpeen,lääketieteen epäonnisuuden ja karuuden vuoksi. Puskurissa on toisaalta ideana, että on voimavarantoa, mm ruuan puolesta ja vararavinnon, ettei yhtään tule ruokaa vailla olevia nääntyneitä hetkiä, ja siis hyvän ravitsevan ruuan ja hyvä'ltä tuntuvan lihavuuden verran tai mitä tarvitse toipumiseen samantapaisesti kuin talvipakkasessa ulkoiltuaan. Ja toisaalta tarvitaan elämänviisauden, yhteiskunnan tuen, elämänolosuhteiden, elämäntavan yms hyväätekevyyttä, sen tuomia voimia nousta hankalien kohtaloiden ylitse etenkin kai uskonnon, musiikin, luonnon, terveiden elämäntapojen ja tavallisen elämän myötä.
* * *
11. toukokuuta 2019 11-vuotias japaninpystykorvani Vaapukka on parantamisharrastunut ja myös lihava, koska tuumii tarvitsevansa pehmennystä ja suojaa sairaiden seuran tuoman rasitteen suoksi. Mutta luulen, että siihen tarkoitukseen sopisi jokin elävöittävä, tunteidenmukainen hyvä elämä terveiden elämäntapojen tienoilta, vaihtelevanrytmisesti ja vaihdellen että mitä milloinkin ja mitenkin kauan kulloinkin, ihan mielitekojen ja tuntemusten mukaan, viisautta unohtamatta.
C609. Punkkien pakkasvauriot ja veren sijasta männyn pihka
Jossakin apteekin mainoslehdessä kai näin joskus kuvan puutiaisesta, joka näytti pakkasvauriosta kärsivältä. En muista, mitä sillä sivulla mainostettiin, mutta nyt tuli mieleeni, että punkin pakkasvaurioihin, joihin se etsii korjausta ei kai auta lämmiverisen veri vaan pikemminkin männyn pihka, arvaus tosin vain, mutta sinne päin on kai opastettu nimillä punkki - puuhun kii , ja puutiainen - puu tiainen, ja puu tiedä aine
C610. Halu lillua pöhnässä ja "Elä ja anna toisten elää"
Kai aika monet ulmolaalaiset haluavat lillua pöhnässä, siis joissakin aineissa, jotta saisivat sen olon ja päsisivät eroon jostakin arjen painavasta tai hiertävästä ikävästä taakasta, esm. koulujärjen tyyllajista. Suomalaisilla ei tuota toivetta niin paljoa ole, kai siksi, että suomalaisille tyypillinen mieltymystenmukaisuus on kuin jonkinlaista lillumista, mutta eheästi ja tervehenkisesti, mihin tilan tuo "Elä ja anna toisten eää"-ohjeen noudattaminen. Lainaus blogistani http://opisuomalaisuus.blogspot.fi
"
"Elä ja anna toisten elää!" = "Tilaa onnelle!"; TÄRKEÄ oppia kaikissa maissa
Tämä sanonta ei ole kirjaimellinen eikä liity väkivallattomuuteen tai pasifismiin tai luovuttamiseen, vaan elelemiseen, hyvään tahtoon ja oikeudenmukaisuuteen. Parempi sanonta tähän tarkoitukseen olisi vaikka "Tilaa onnelle!". Ideana on, että saa elellä vapaasti elämänmyönteisesti, muttei tuhota toisten onnea, jolleivät nämä ole epäreilun pahaatekeviä. Oikeudenmukaisuus on tämän säännön sisältö, eli se sallii mm. puolustussodat ja moraaliset sodat ym. oikeudenmukaisuuden väkivaltaisenkin puolustamisen. Mutta yleensä tämä sääntö tekee yhteisen edun ymmärrettäväksi kenelle hyvänsä ja siistii siten kaikkien käytöksen lähes täysin moraaliseksi. Tai siis käytös ei paljoakaan muutu, mutta kunkin tekojen vaikutusalueet rajataan niin, että eläm'änmyönteiset vaikuttavat laajalti, jotta monet pääsevät niiden hedelmistä nauttimaan rasittamatta niiden tarjoajaa, ja ikävän epäreilun pahat teot rajataan vaikuttamaan vain tekijäänsä ja muihin samanmoisiin siis yhtä pahoisin tai pahempiin. Eli saat elellä vapaasti elämänmyönteisesti omien reilujen toiveidesi mukaan kunhan annat saman tilan kaikille muille.
Jos koko ohje/sääntö tuntuu hankalalta kerralla alkaa noudattaa, kannattaa sinun ja tuttaviesi varmaan opetella se taitona, tapana, jolla arjen sosiaaliset suhteet saa osa-aikaisesti mukavasti sujumaan, mutta jota ei tarvitse käyttää koko aikaa.
Tämä sääntö edellyttää kaukonäköisyyttä siinä, miten reagoidaan huijaamisyrityksiin ja juoniin ym, eli kaikki pitäisi arvioida kokonaisvaikutuksensa mukaan siltä kannalta, mitä ne onnistuessaan vaikuttaisivat "Elele ja anna toisten elellä!"_säännön kannalta arvioiden, ja reagoida sitten jo ihan heti alkuun sen mukaan, mikä moraalisimman lopputuloksen käytännössä tuo. Eli jos joku juonii, niin pitäisi tuumia "No, nyt hän huijaa, ei tartte eikä saa lähteä hänen juttuihinsa mukaan." ja luotettava sitten niihin, jotka kyllin rehtejä ovat ja mikä muuten vain on varmaa tietoa. Eli ikäviin tekoihin vain jätetään osallistumatta, eikä ikäviä aikeita useinkaan rangaista vaan vain estetään niitä vaikuttamasta, niin kuin "Tilaa onnelle!"-sääntö kehottaa tekemään. Näin ei tarvita sotilaan tai poliisin taitoja, jotta saisi yhteiselon sujumaan ihan hyvin. Hankala ihminen saa usein vastaansa huonompia elinoloja, epämukavampia kuin muut, ja vaihtaa siksi maisemaa: koska hän ei antanut omasta puolestaan elintilaa muille, niin kuin sääntö edellyttäisi, niin hän ei myöskään itse saanut muilta yhtä laveaa elintilaa kuin muut. Tämä pieni rangaistus tulee siis porukan taholta eikä erityisesti uhrilta, ja sen syynä on usein pottuntuneisuus ja vastuun kantaminen porukan tulevaisuudesta, mitä pidetään erityisen toivottavana ominaisuutena kaikilla.
Eli koko juttu toimii kaikkien kesken samaan tapaan kuin perheenjäsenten tai ystävien välinen kommunikaatio siitä, mitä kukin haluaisi tehdä: kukin saa vapaasti itse valita ja ongelmakohdat selvitetään oikeudenmukaisuuden mukaan. Kaikki asiat saa itse varmistaa, myös hyvien tuttujen välillä. Esim. koirani ei halua urheilla ja minä haluan, joten joudumme aina varomaan tuota toisen mieltymystä, vaikka välit ovat ystävälliset. Ratkaisuna tottakai, että käydään lyhyellä lenkillä koiran kanssa ja lisäksi liikun muuten.
Ja on tottakai otettava täydesti huomioon se, etteivät kaikki läheisetkään ole luotettavia tai ymmärtäväisiä, joten päätöksen saa tehdä aina itse. Etäisempien tuttavien kanssa tämä piirre korostuu: usein ei yritetäkään suoralta kädeltä asioihin puuttumalla auttaa vaan vain kerrotaan hyvistä vaihtoehdoista ja omista elämän ongelmien ratkaisuista, elämänviisaudesta, vähän vain jeesataan niin kuin kanssakulkijaa sopii auttaa, mutta ymmärretään erilaisuus ja oman itsenäisyyden tarve autettavallakin.
Perusperiaate on aina sama: elelen ja annan toisten elellä. Yleensä, kun ehdottaa toisille ratkaisuja, nämä tsekkaavat ensisijaisesti, jättävätkö ratkaisut heille itselleen elintilaa. Siksi tällainen "Elelen ja annan toisten elellä" on hyvän ratkaisun perustyyppi. Useimmiten hankalatkin kontaktit, niin ihmisiin kuin ryhmiinkin ja kansoihin (kansojen välisiin suhteisiin hyvä ohje!), saa hyvin sujuvalle tolalle, kun miettii kaiken heidän kannaltaan ja juttelee siitä, mikä heille olisi edullisinta (muu maailma huomioonottaen!), ja auttaa sitten omasta puolestaan järjestämään niin, muttei kaikkea heidän vuokseen tehden vaan oma elämä etusijalla. Tämä "Elä ja anna toisten elää"-ohje on paras ratkaisu siihenkin: kaikki hyvä ja siis hyödyllinen käytetään täydesti hyväksi ja ikävät vaikutukset vain rajataan pois vaikuttamasta tarvitsematta siihen kompastua tai uhrata isommalti voimia. Niinpä Suomella on yleensä harvinaisen ongelmattomat välit ulkomaihin, esim. paljon helpommat kuin Ruotsilla tai kai isoilla maillakaan, joiden asioihin monet haluavat puuttua ja joilta puuttuu tämä sääntö "Elä ja anna toisten elää!".
Mitkaan ihmissuhteet eivat tee poikkeusta tahan saantoon, ei esim. ystavyys, vihollisuus, aiti-lapsi-suhde, seurustelu, valinpitamattomyys, halveksunta, rakkaus jne. vaan aina sama saanto kaikessa. Pitkalti on niin, ettei muita saantoja sitten olekaan.
Kats myös http://yksinaisille.blogspot.fi/2012/03/build-perfect-relationship.html
Yksi mahdollinen muotoilu tälle säännölle olisi kai "Itsekäs saa olla, muttei puuttua toisten elämään (muuten kuin reilusti epäreilua puuttumista estääkseen)".
* * *
Sosiaalisten ongelmien ja yhteisön ongelmien ratkaisemisesta "Elä ja anna toisten elää säännöllä"
"Elä ja anna toisten elää" katsotaan yhteiskunnan tärkeimmäksi pelisäännöksi oikeudenmukaisuuden, vastuuntunnon, terveen järjen, kokonaiskuvallisuuden ja tervehenkisyyden ohella. Se on siis sääntöjen, lakien, ja aseman oikeutus siltä osin kuin ne ovat "Elä ja anna toisten elää"-säännön mukaisia ja toisaalta se kertoo, etteivät nämä muilta osin ole oikeutettuja, eivät ansaitse yhteisön hyväksyntää, eivät tuo oikeutusta esim. toimia virassa sääntöä vastaan rikkovin tavoin. Yhteisön tervehenkinen meininki katsotaan ylemmässä asemassa olevaksi sääntöä rikkoviin asemaansa väärinkäyttäviin nähden. Tätä sääntöä vastaan rikkovia pidetään lyhytnäköisinä, yhteisölle epäedullisina, huonoja elämänoloja tuovina, taloudellisesti pitkällä aikavälillä ja elinolot huomioonottaen epäviisaina, koska aiheuttavat isoja vahinkoja tavoitellessaan yksittäisessä asiassa lyhyen aikavälin taloudellista hyötyä. Yksilö luonnostaan valitsee paremman vaihtoehdon, joka ei vaadi häneltä melkein mitään, jotain tavallista vain, ja joka tuo hyvät elinolot ja monenlaisen yhteisön toimivuuden edut. Niinpä kysymys ei ole, liittoudutko rikkomuksen tekijän kanssa vai uhrin vaan kannatatko hyviä elinoloja viisaalla taktiikalla yhteisön toiminnan kivasti rullatessa ja jättäessä paljon vapautta vai jotakin, mikä tuhoaa nämä itseltäsi ja keittää sopan, josta ei pääse kuin taas samaan sääntöön turvaamalla. Rikkomuksen tekijä siis putoaa hierargiassa ja hänen tekojensa vaikutukset jäävät heikoiksi, kun taas ok tavalla toimivilla on yhteisön tuki puolellaan ja kukin saa vapaasti elää omaa elämäänsä muiden häiritsemättä, sovussa ympäröivän maailman kanssa, yhteisön järjestelyjen tukemana muttei niiden varjolla tehtyjen rikkomusten uhrina. Yleensä suomalainen kulttuuri ei luokittele yksilöitä ihan isoon tai ihan pieneen asemaan vaan "Elä ja anna toisten elää" ohjeen mukaiset puolet ja teot isoon asemaan tai siis sallituiksi ja vallitseviksi ja tuota sääntöä vastaan rikkovat puolet yhteisön yhteisvoimin pois vaikuttamasta muihin kuin rikkojaan itseensä.Näin ongelmat ikään kuin haihtuvat pois, koska niille on epäsuotuisat olot, vaikka ihmiset ovat aika lailla entisenlaisia.
Jos "Elä ja anna toisten elää!"-ohje on sinulle uusi ja et oikein tiedä. ottaako sitä käyttöön vai ei ja miten ottaa se käyttöön, niin kokeile mielikuvituksessasi, miten asiat menisivät, jos noudattaisit tätä ohjetta, niin näet sen hyödyt ajatuksissasi ja opit, millaisia ratkaisuja se tarkoittaisi käytännössä, ja voit verrata aiempaan.
Toimii hyvin esim. kolmiodraamoissa ja mietittäessä vastuita vanhan heilan lapsista yms tavallaan sivuhenkilöistä(?), joihin vaikutus on suuri.
tämä sääntö pätee myös hoitotyössä: potilaiden ym asikkaiden olisi annettava itse päättää, tarvitsevatko hoitoa vai eivät, haluavatko sitä, ja annettava heidän myös päättää hoidpostaan, että mitä saa tehdä ja mitä ei ja mitkä valinnat tehdään. Sillä ei ole tarkoitus hoitotyön varjolla tehdä pahaa. "Elä ja anna toisten elää"-sääntö vaatii tuekseen myös kyllin hyvän ymmärryksen, kyllin hyvän moraalin ja rehellisyyden siinä, mikä on vale, tottumus ja miten epäluotettavia jotkut oelttamukset ovat ja mikä on paha tek ja mikä ei, missä valmistellaan pahoja tekoja tai vallan riistoa.
En oikein tiedä, mihin tämä kuuluisi, mutta laitan se tähän kun tämän sortin sallivaisuus on "Elä ja anna toisten elää"-säännön vallitessa ongelmatonta, haittaamatonta. Kokemukseni mukaan ehkä kolmanneksella aikuisista suomalaisista on kulloinkin, kenellä milloinkin, ulkomaalai nen heila vaikkapa sähköpostituttu, jokin kulttuuri tai laulaja, joku sellainen, minkä voi siinä ohessa pitää ja mistä ei ole haittaa vaan hyötyä vaan kun yksilö saa itse päättää millaisen elämän haluaa, mistä on harrastunut ja mitä taitoja ja lahjakkuuksia vaalii, minkä tyypin sosiaalisuudesta pitää, vähän niin kuin harrasteen kuukaudeksi tai pariksi, tai ruokalassa että otanpa tähän lisäksi kermamarengin, kun satun siitä nyt pitämään, ei se elämääni tai parisuhdettani puolisooni mitenkään haittaa, saanpahan vain vähän omaa vapautta, pääsen tuulettumaan, saan seurata mielitekojani harmittomalla tavalla ja niin olen hyväntuulisempi, vapaampi, jaksavaisempi ja parempaa seuraa tavalliselle ympäristölleni.
Kaartaen juokseva hevonen, vapaan tunteidenmukaisen elämän malliksi, hevosaiheinen neulekuvio
( http://parantamisesta3.blogspot.fi/2017/02/kivut-saryt-ja-hevosneulekuvio.html )"
26.5.2019 From my long text about living wisely the four seasons http://finnishskills.blogspot.com/2014/11/living-with-seasons.html :
"If the town center's landscape that consists mostly of houses and city streets is ugly and makes one feel as if ill, one can look at such landscapes with a more foggy way of looking and look at sunshine, dust etc esthetics and every few seconds look also at people, other living beings and shop windows with a sharp eyesight, seeing also their enviroment sharply, but not attaching to it any more if it alone feels nasty.
The Japanese have a philosophy called Zen Buddhism, which teaches that increasing one's awareness makes one happy (works via healthy ages old ways of living) and skilled (one learns new things and grows in wisdom), but it does not mean grasping a nasty feeling landscape, since in it the idea is to learn also wisdom of life, so that if something feels nasty, one ought not grasp it but instead bypass it and solve it to better state, like the dirt from cars is everywhere near street as a thin net over the snow, while the dark dirt looking by the streets is winter time sand used to prevent excessive gliding on ice. So one should notice the different sides of the phenomena and what is a good approach for each side of each phenomenom."
C611. Kiristäminen ja tervehenkinen tunteidenmukainen & moraalinen kannattavuuskäsitys
Kiristäminen on iso vaiva, joten listaan senkin tähän. Arvovapaa kannattavuusnäkökulma, siis suurimman hyödyn näkökulma objektiivisesti kannattaa terveitä elämäntapoja ja moraalia, missä terveet elämäntavat tuovat tilaa tunteidenmukaisuudelle, ja mistä aiheesta olen kirjoittanut paljon:
* ryhmien pelisäännöt kannattavuuden kannalta arvioituina http://2013paradise.blogspot.com/2017/08/basics-of-my-paradise-theory.html
* tyelämä ja tunteet kannattavuuden näkökulmasta, ks. e-kirjani http://workandfreetime.blogspot.com/2011/07/what-i-promise-here.html
C612. Rahapula ja ostoksissa onnistumisen taito
Rahapulaan auttaa, jos onnistuu ostoksissaan paremmin, ei tarvitse ostaa toista parempaa eikä tuskastella huonojen ostosten vuoksi, näin jo ihan tavallisissa ruokaostoksissa yms. Jotakin ostamisen taidosta oppii blogistani http://asiakkaanavain.blogspot.fi . Paljon on väliä myös sillä, että muuttaisi paikkakunnalle, jonka kanssa tuntee hengenheimolaisuutta, niin sen suurimmat tapahtumat ja pääammattialat luovat sen kaupoillekin tarjontaa, joka on myötä karvassa omien toiveidesi kanssa, vaikkei sinulla niin rahaa olisi.
20.6.2020 Lainaus tuosta blogista:
"Rikkauden tunnusta vähällä rahalla
C613. Käärmeen purema, ampiaisen pisto tms ja tuon eläinlajin elämään eläytyminen
En nyt tätäkään tiedä, joten on oltava tavalliseen tapaan varovainen, mutta onkohan niin, että kunkin eläinlajin pureman tai piston myrkky, jos siinä myrkkyä on, on tuolle lajille tyypillistä, edellyttöen, että olisit esim. kunnon ampiainen, ampiainenhan on yhteisöllinen eläin, tai että liikkuisit käärmeen tapaan yhtä putkea ja katselisit maailmaa aika alhaalta ja läheltä, kenties omissa ympyröissäsi suurimman osan ajasta. Mutten sitten tiedä, että jos samaistuu ampiaiseen vähän, niin käykö niin, että ampiaisten mielipiden on silloin isommalla painotuksella ja niin pistokin tuntuu kovemmin? Ja meneekö myrkky jotenkin ohitse, jollei tuo eläin ole elämässäsi keskeinen? Toisaalta allergiat kai johtuvat ympäristön ison tekijän, kuten puiden siitepölyn, ohittamisesta kuin sitä ei pitäisi olla.
4. maaliskuuta 2019 Ainakin, jollei puremassa ole myrkkyä, ja myrkyn tyypin osalta kenties myös pureman vaikutus voi olla paljolti tuon eläinlajin ja tuon yksilön elämän pääpiirteiden tyyppinen, esim. että käärme haluaa pitää ihmisen tyyppiset sosiaaliset suhteet ainakin puolen metrin päässä etenkin jalkojen osalta, jottei joutuisi tallatuksi, ja toisaalta talossa sisällä eläneen tai talvehtineen eläimen päävärkki ja tunnelma voi olla kovin sen huoneen tyyppinen, missä se on elänyt, ja ulkomaalaiset eläimet saattavat olettaa ihmisten olevan suurin piirtein ko ulkomaan väen tyyppisiä. Sosiaalisesti eläimet näyttäisivät tunnistavan värisymboliikkaa ja lajityypilliseen tyyliin liittyvää elämäntapaa siinä, keiden ihmisten kanssa ko yksilö tai laji kuuluu tekemisiin.
4.7.2019 Mäkärän puremaa voisi koettaa painella kevyesti vähän rikki sormien välissä hierotulla tavallisella ruohonkorrella.
26.9.2020 Yksi selitys on, ettei eläimellä ole myrkkyä, vaan sen elämäntapa ja elämänpiiri vain ovat kovin vieraat ihmiselle. Esim. mehiläisen pisto saattaisi tuoda vaikutteita mehiläisen elämästä: kiirettä pitää, stressiä pukkaa: on lastenhoitoarkea, medenkeruuta ja vartiointia.
C614. Säteilevä kipu ja vaivan korjaaminen sieltä, mistä se säteilee
Kipu voi joskus tuntua kuin se lähtisi jostakin kohdasta mutta tuntuisi varsinaisesti kauempana, kuin säteen päässä tai säteen kohdalla, milloin vaiva on kai siellä, mistä kipu säteilee.
C615. Koordinaatiokyvyn heikkous ja taju siitä että uudetkin tavarat voivat olla erimaalaisista jämäosista koottuja
Kaikkia käyttöesineitä ei ole muotoiltu saman idean mukaan, vaan kierrätysideologian mukaan hyvin erityyppisistä osista tehdyt käyttöesineet voivat eri osiltaan ehdottaa hyvin erilaisia uomia, joilla käyttäminen mukamas sujuisi, mutta oikeasti se sujuu vain perustoiminnan tasolla, ei neuvo käyttäjälle hyvää tekemisen uomaa. Joskus sattuu, että osat ovat sellaisista maista, ettei niiden neuvon mukaan synny mitään kunnollista vaan vain onnettomuuksia, esim. koordinaatiokyvyn suurta heikkoutta kaatumisineen ja muine vaaroineen, ja tämä myös muuhun elämään eikä vain esineen käyttöön. Tähän auttaisi eri kulttuurien tunnistaminen:minkämaalainen on kukin osa ja mihin tapaan senmaalaiset elävät, miettivät, ovat käytännönläheisiä, liikunnallisia yms, ja jättää matkimatta nuo piirteet, tunnistaa ne vain ja kenties elämässään olla hiukan harrastunut noista kulttuureista, niiden elämästä.
6.7.2018 Näin esim. pohjoissiperialaista kulttuuria ei voi yhdistää ruotsalaiseen ilman suurta koordinaatiokyvyn heikkoutta ja kai kaatuilemistaipumusta ym onnettomuusalttiutta, sillä ruotsalainen ja ruotsinkielinen on lakihenkinen ja pohjoissiperialaisilla on taas suurta epätarkkuutta joka tulee siitä että hiihtelevät paljon ja ettei Pohjois-Siperiassa ole paljoa tarkkaan katseltavaa, mutta että suomalaisen arkijärkisille ei tuota ongelmaa tule, jos ymmärtävät talviulkoilusta. Arkijärkisen objektiivisen ajattelun voi oppia ajattelukurssistani http://pikakoulu.blogspot.com/2011/11/ajattelukurssi.html , muttei se vielä tee siitä ruotsalaisen tai ruotsinkielisen kulttuurin pääuomaa.
7.7.2018 Pohjoissiperialainen epätarkkuus liittyy kai sisätiloihin, akateemisuuteen tms ja kiinalaisiin, eikä ole se, miten he varsinaisesti elävät, vaan he kai ovat talviulkoilukeskeisiä, hiihtelevät paljon ja heillä on elämänviisautta tervehenkisyydestä ja säidemn armoilla liikkumisesta jotenkin arkijärkisesti ja vaistomaisen viisauden tuodessa lisää näkemystä, jolloin painotus ei ole noissa sisätiloissa, mitä ruotsalaiset taas niin kovin painottavat. Pohjoissiperialaisilla on kai tarkat liikkeet elekielen, tervehenkisyyden, tunnelmatajun ja arkijärjen kohdalla, ei teoreettisuuden ja ulkoluvun. Nenetseillä ym on kai lähinnä lunta, mutta auttaisikohan tämä kuva ikkunastani tänään selventämään, että miltä kohden tuo viisaus ja tarkat liikkeet löytyvät.
C616. Liikunnallinen lahjattomuus & tasapainokyvyn puute ja arkijärkisyys & kiinnostus käytännön elämän rikkauteen
Jos tekee aina ihan vain samaa, vaikkapa käyttää samanlaista perspektiiviä tai samaa koulutettua ajattelutapaa, niin se urauttaa yhdenlaiseksi ja liikkeet urautuvat siinä mukana. Liikunnallisiin lahjoihin tarvitaan variaatioita ja mieliteko liikkumiseen Variaatioita tuo useamman perspektiivin käyttäminen yhtä aikaa, vaihtelevin painotuksin, sekä kiinnostus aistimiseen, ja niin siihen on poarasta arkijärki ja aistit auki.
Liikunta on aika vaativa tekeminen ja niin se menee pieleen, jos siitä yrittää huolehtia ihan vain jonkin jäykän perspektiivin sivussa, ja silloin satuttaa yleensä jonkin osan kehostaan,mikät untuu kipuna ja hankaluutena. Sen sijaanpitäisi olla kiinnostunut liikkumisesta niin paljon, että uppoutuu siihen tekemiseen eikä pidä jäykkiä perspektiivejä mukana samanaikaisesti. Arkijärki silloin huolehtii ajattelun yleensä hyvin.
C617. Taitamattomista lääkäreistä
Mietin tässä, että jollei olisi ollenkaan osaavainen ihminen vaan tuntisi olevansa muiden asiaperspektiivien pompoteltavana, niin tekisikö mieli sanoa jostakin asiasta, että "Näin se vaan on." ja että siitä olisi sitten pidettävä kiinni, niin olisiko se kiva asema heidän mielestään. Ja jos se menisi ppieleen, niin sanoisi vaan "Näin se on. Te olette sairas. Teidän on vain opittava elämään sen kanssa.". Niin eikö tämä tuo mieleen sen, mikä on huono puoli lääkäreissä ja miten lääketiede joskus menee pieleen. Että tuota osaamista ei ole kylliksi ja ihan osaamattomia kai sitten on myös päässyt mukaan. Eikö osaavaoinen parantajantaitoinen olisi jo pelkällä läsnäolollaan hyväätekevä, osaisi monta juttua huolehtia ja saattaa elämää paremmalle,paremmin parantuvalle tolalle, eikä olisi ollenkaan niin aksiomaattinen ja lakihenkinen vaan pikemminkin arkijärkinen, elämänviisas ja olosuhteita huomioon ottavainen. Mutta jotkut lääketieteen jutut ovat pitkälti tietoa vain, eivät niin yksilön parantajantaitoja, ja niin on kai hyvä että on sairaanhoitajien lisäksi lääkäreitä, jotka välittävät tuota tietoa, joka ei ole niin elämäntaitomallista, vaikka onhan hyvä, jos lääkäri osaa terveitä elämäntapoja ja on parantajantaitoinen.
Käänsin tässä näiden blogitekstien otsikoita englanniksi yli sata uutta ja huomasin, että viimeisissä työntekotapani alkoi muistuttaa urautunutta vähän kuin sumussa tekevää niin kuin joillakin lääkäreillä huono tapa, ei niin viisas lähestymistapa. Ovatko siis silloin,jos siitä on työlle haittaa, lääkärien työpäivät liian pitkiä? Osaisiko lyhyemmällä työajalla tai enemmin lepotauoin viisaammin, jos olisi kumminkin jo parantajantaiytoinen? Oiskohan ollut siitä, kun ajattelin, että nyt pitää kyllä lopettaa, mutta jatkoin kumminkin, niin sen jälkeen ei sitten laatua eikä viisautta enää ollut mukana?
C618. Punertava pöpöinen olo ja lautasen peseminen
Punertava pöpöinen olo tulee kai, jos on lautanen jäänyt pesemättä edellisen aterian jälkeen ja syö siitä kumminkin. Silloin on lautanen edellisen aterian jäljiltä likainen niin että tavallaan tulee kuivunutta ja osin pilalle mennyttä tai lämmennyttä siitä ja tavallaan liian monen erilaisen ruoka-aineen vaikutusta kerralla, mihin siis auttaisi pestä lautaset ym ruokailuvälineet, kattilat yms käyttökertojen välillä.
C619. Peräsuolen esiinluiskahdus ja kiinnostus terveisiin elämäntapoihin
Lehdessä mainittiin sellainen vaiva kuin peräsuolen esiinluiskahdus, olisi siitä ollut juttu ja kuvakin, mutten jaksanut katsoa. Tuli vain mieleen, että ehkä siinä on pitänyt jotakin peräsuolen kohtaa jäykästi pullistuen kuin Pöh! samalla, kun on kyykistynyt puolitiehen nostamaan jotakin. Ja vierestä silloin on ollut lötkö rtai löllö, kenties että pidän tämän näin vain, kun tämähän on se ja se osa kehoa, eli ajatus vain eikä elämän virtaa tuon kohdan henkenä, sen tervettä toimintaa tukemassa, ja niin on sitten retkahtanut siitä irti. Eli tarttis kai olla tervehenkisempi terveistä elämäntavoista kiinnostumisen mielessä ja yrittää pitää kroppaa terveesti, toimiakin terveellä tavalla, niin ehkä keho siitä löytäisi oikean tavan pitää myös peräsuolen seutua, ja niin sen korjautuvuuskin ja korjattuna pysyminenparanisi.
C620. Palautuminen urheilusta kestää pitkään ja virvoittava lepo tai flunssan tms huomaaminen
Jos urheilusta palauluminen kestää pitkään, niin onko sinulla heikko kunto: oletko viime kuukausina liikkunut noin rasittavasti ja jaksanut hyvin? Onko silloin ollut jokin auttava tekijä kuten esim. hyvällä voimia tuovalla tavalla liikkuva seura? Jos olet vain väsynyt, siihen auttaa lepo ja terveellinen ruoka. Jos olet uupunut, niin levon ja terveellisen ruuan lisäksi tarvitset jotakin virvoittavaa, niin kuin vaikka luonnon kauneus, sään tenho, kivat muut tekemiset yms.
Jos hahmotit liikunnan väärin, esim. suorittamisena, niin toipuminen ei suju hyvin, jos sinulla on edelleen tuo rasitusta tuova käsitys siitä, miten keho toimii ja siis myös palautuu. Pitäisi liikkua liikkumisen mielitekojen mukaan,sekunnista toiseen vaihdellen,e ttä mitä ja miten tekee, mitä milloinkin, samoin palautuessa.
Jos olet harrastanut tuollaista liikuntaa viime vuosina ja viime kuukausina eikä ole tullut toipumisongelmia, niin vilustuitko kenties samalla? Kenties palauduit aika pitkälti mutta sen jälkeen olikin flunssa mutta luulit sitä urheilusta toipumisen jähmeydeksi, ja niin kroppasi reagoi flunssaan erityylisesti kuin tavallisesti, tuli eri olo, kun tavallaan annoit sille toipumistilaa mutta vääräntyyppistä. Eli flunssa, pöpltauti tms pitäisi sairastaa erikseen.
Samoin voi kai käydä, jos liikunnassa oli nyt jokin ikävä ympäristötekijä, jota aiemmin ei ollut, ja niin et saa siitä toivutuksi, jos se edelleen häiritsee liikkumista kuten esim. eri urheiluseuran eri tyylilaji tai eripaikkakunnan eri arvot ja eri käsitys siitä, mikä ihmisryhmä saa vapaasti harrastaa ko lajeja ja millä asenteella.
Tavallinen palautumisen ohje sekä liikunnallisten lahjojen oppimisen ohje http://kokonaiskuvat.blogspot.com/2017/01/liikuntaa-vihreille.html
C621. Brittien jatkuva kuume ja oikeanlaisen tuulettamisen taito
Briteillä kai usein on jatkuvasti kuumetta tai flunssaa ja kuumetta, koska Britanniassa sisätilat ovat kylmät ja kosteat, mihin auttaisi oikeanlainen tuulettaminen:
Avaa huoneen iso ikkuna, sulje ovet yms,jos asunto on suuri. Anna ikkunan luota arvioiden ehkä kolmanneksen tai puolet huoneen ilmasta vaihtua äkkiä viileään tai kylmään ulkoilmaan. Sisältä huoneesta katsoen ei määrän tarvitse olla niin suuri. Sulje sitten ikkunatm ovet ym räppänät ihan kunnolla ja niin jäljelle jäänyt jonkin verran lämmin sisäilma, sinä itse, jos pidät jalassasi villasukkia (jo tuulettamisen ajan) ja ajlkojesi ympärillä vilttiä, sekä kenties osin lämpöpatteri lämmittävät ilman kuivaksi lämpimäksi siäsilmaksi alle 5 minuutissa, aivan yllättävänäkkiä ja yllättävän lämpimäksi. Näin vaikka ulkoilma olisi kylmää taio sataisi. Mutta tämä ei toimi, jos ulkoilma on lämpimämpää kuin sisäilma, mutta voihan lämpimämpi ilma lämmittää huonetta vähän.
C622. Elämä ontuu konsertin, tapaamisen, kurssikerran tms jälkeen ja eri ilmastojen, kansojen, ammattien yms vireiden sopivuuden kuulostelu
Välistä jokin kurssi, tapaaminen tai jopa konsertti jättää jälkeensä kovin ontuvan elämän. Siloin voi olla osin kyse siitä, että joutui liian lähelle epäviisasta esiintyjää, ja osin siitä, että hän tai hänen sijaisensa oli tällä kertaa ulkomaalainen, jonka elämänuoma, vire, rytmit, tekemisentavat, ajattelun tyyppi, yhteiskuntakelpoisuus jne löytyvät ihan eri kohdilta kuin kotimaiset, mm eri ilmaston kohdalta, vaikka hän olisi tuntunut osaavan äidinkieltäsi. Ja niin tarvitsisi kokeilla eri ilmastojen tekemisentapoja, elämäntapoja edes ohimennen, ja eri maanosien, sopivalta vaikuttavien maanosien ja ilmastojen kansojen tapoja pikipäin, niin ehkä toimivuuden löytäisi sieltä. Näitä ei siis tarvitse omaksua vaan vain muutaman sekunnin tai minuutin mielessään pohtia kutakin ilmastovyöhykettä tai maanosaa, sen elämäntapoja: sujuisivatko ne nyt hyvin, kuin luonnostaan tuon kurssin tms jälkimainingeissa?
C623. Lintujen sulkasato tai koiran karvanlähtö väärään vuodenaikaan ja opettelee poikasen tapaan oikeat tavat elää vuodenajat
Tämä on japaninpystykorvaltani, jolla on ollut väärää turkkia vuodenaikaan nähden mutta joka näyttää olevan oppimassa siitä eroon, ei ole tänä vuonna enää niin väärin päin mennyt:
Eli kun linnun sulkasato tai koiran karvanlähtö ja turkin vaihto sattuu väärään vuodenaikaan, niin jokin osa taidosta onpielessä, lähinnä kai se, miten miettii reaktiota viileään tai lämpimään, ja niin nuo vuodenaikoihin ja säihin,viileän odotukseen yms tulevat reaktiot pitäisi opetella puhtaalta pöydältä ihan alkeista asti poikasen tapaan muilta oikeat suhtautumistavat kopioiden eikä koko tietämyksensä valossa, kun siinä kerran jokin meni väärin.
18.8.2019 Turkin paksuuden ja lämpimyyden ottavat jotkut koirarodut kamalan vakavasti, lähinnä kai arktiset pystykorvat, joilla on paksu pohjavilla ja ylipäätään kovin lämmin turkki, Lappiin hyvin sopiva. Ja niin niiltä kai voi koira oppia jotakin turkin kasvattamisesta, kun miettii vuodenaikoja ja ulkoilua niiden tapaan ja samaan aikaan tassuja ja kylkiä turkin tuuheuden ja turkin kasvattamisen ja säänkeston tärkeyden osalta.
C624. Newfoundlandinkoiran nivelvaivat rappusissa ja pelargonia
Suurilla raskailla koirilla kuten kai newfoundlandinkoira voi kai olla nivelkipuja rappusissa tms nivelvaivoja rappusissa. Mietin, että auttaisikohan siihen jokin nivelen aluetta mehevöittävä elävöittävä virettä pareantava kuten vaikka kukka. Kukan pitäisi kai olla koiran turkinvärin mukaisen vireen suunnalta tervehenkinen malli/vaikute väriltään. Nöffi on hidasliikkeinen ainakin yleensä, joten sopisikohan rauhallinen kukka, esim. pelargonia?
C625. Koirien polvilumpion sijoiltaanmenotaipumus ja että unelmakoirastaan mallia ottaessaan varoisivat vaikutetta isännän kuolemasta
Japaninpystykorvaltani sain vaikutelman, että joidenkin pienten koirarotujen taipumus polvilumpion sijoiltaanmenoon saattaa liittyä siihen, että ne ottavat mallia japanilaisesta koirasta, joka odotti kaksi(?) vuotta isäntänsä haudalla tämän kuoltua. Siihen itse lisäisi, että kaunis ajatus mutta sairastumisongelma tulee kai siitä, jos samalla ottaa vaikutetta isännän kuolemasta, mikä tietenkin oli koiran elämäntilanteen osa isäntänsä haudalla. Eli tuota vaikutetta pitäisi varoa.
Japanilaisille sanoisin, ettei koira kai turhaan odottanut isäntänsä haudalla, vaan hautausmailla pitäisi olla puita, jotka lehtevästä ikiaikaisella luonnon viisaudella suojaavat matkalla kuolemanjälkeiseen elämään ja auttavat surevia elämään viisaasti.
Jos tuo tarinassa ihastuttaa, että joku odottaa kaksi vuotta, niin maaseutupaikkakunnilla isovanhemmat odottavat koko vuoden lastenlapsiaan kylään mummolaan ja tekevät sen hyvällä tavalla, mummolana oleminen on osa maaseutupaikkakuntien elämänmenoa. Mutta toisaalta mummola on eri sukupolvien kohtaaminen ja eri sukupolvet elävät ihan erilaista elämää, ja niin kohtaamisesta ei voi tehdä pitkää, mutta se voi silti olla arvokas kokemus nuoremmalle polvelle.
C626. Jäykkäkouristus ja sen myöntäminen että itse tai työtoveri tms ei ole motivoitunut puutarhatöihin
Jäykkäkouristus tuo mieleen, ettei mullan tonkiminen ole maittanut vaan on alkanut kaivata sisätyön tai ajattelutyön tapaista puuhaa ja samalla vire on mennyt puutarhatöihin sopimattomaksi, puutarhatyöt jumiin. Mutta välistä käy, että tuo mielipide ja vire on tarttunut itselle työtoverilta tai äidiltä tms ja omaa motivoituneisuutta taas heille, niin ettei ole ihan varmaa, kenen motivoitumattomuudesta on mennyt jumiin: tuliko esim. äidiltä sosiaalista vaikutetta, jokaluistaa puutarhatöiden tekemisestä mieluummin muihin töihin?
21.7.2018 Aurinkoisena kesäpäivänä voi puutarhatöissä tms tulla kuuma ja niin keho on päivällä helteen tavalla, voi mm olla tavallista kuumempi keho ja helteeseen säätynyt lämpötalous. Ja niin jos on olo, että on ollut liian kuuma, niin voi palautuessa keho viiletä liikaa mennen jäykäksi ja kuumassa kehossa ollut bakteerimäärä vähenee osan bakteereista kuollessa, kun keho on viileä, ja niin on hiukan kuin myrkkyä bakteerien hajoamistuotetta olisi kehossa ja viileän jäykkyys saa seurakseen kuumeen tai tulehduksen laskemisesta seuraavan olon. Eli kehon normaalilämpötilasta pitäisi huolehtia paremmin esim. vaatetuksella (lierihattu, hellevaatteet) ja välttämättä liian pitkää oleskelua paahteessa, ei laskea liian kuumaksi, ja viiletessään tunnistaa, että on jo viileän jäykkyyttä eikä silti lämmöntuotanto helteen jälkeen vielä päällä.
C627. Linksu jalka ja liikunnallinen tunteidenmukainen tapa pitää jalkaa
Joskus jokin vanha vamma tai liikunnan puute tekee jalasta linksun, heikon. Silloin ei yleensä ole kyse siitä, että jalka enää olisi kipeä, vaan sitä on vain huono käyttää, jotenkin kuin tottumaton, liian heikko ja väärällä liian urautuneella kenties lukemiskeskeisellä tavalla tekevä. Silloin olisi tärkeää löytä hyvä tapa pitää jalkaa, hyvä tapa liikuttaa jalkaa ja hyvät tunteidenmukaiset liikeradat kuin lomalla tms, vähän kuin lämmin maa jalkojen alla ja liikunnallinen lahjakkuus vähän kuin mustekalan lonkero tunteidenmukaisesti.
Mutta tällöin on tärkeää käyttää samaa hyvältä tuntuvaa liikkumistapaa edes hiukan toiseenkin jalkaan, jotta myöhemmin, kun linksu jalka on jo parantunut ja vahvistunut, voi liikuttaa samoin molempia jalkoja, tasapainoisesti, ja etsiä hyvän tavallisen tavan liikkua ja olla, jos tämäon jonkin verran liian jalkakeskeien tms.
C628. Närästävä vatsa ja ettei söisi raakoja juureksia
Sanotaankohan sitä närästykseksi, kun vatsa turpoaa raa'asta happamasta ruuasta, jota on liikaa tai pelkästään sitä mahassa? Silloin ei kai pitäisi syödä lähes ollenkaan raakoja juureksia tms.
Vihanneksia ja hedelmiä, siis myös juureksiä, syödessä on tärkeää, että syö niin kuin tuo elävöittöävän elämänmahdollisuuksia avaavan olon, mikä voi olla esim. yksi tai pari kulausta appelsiinimehua eikä koko lasillinen, ei siis niin paljoa, että on hapanta, jotenkin mautonta tai kitkerää. Joskus tekee mieli juuri tiettyä vihannesta tai hedelmää, esim. vitamiinien tarpeeseen appelsiinia tai helteellä tomaattia, mutta usein voi syödä jotakin muuta tuoreta esim. ruuan kanssa, jos vaikka juures on liian raaka. Jos tuoretta kaipaa mutta se on liian raakaa, muttei sentään kitkerää, niin voi myös syödä esim. ruuan kanssa salaattia, jolloin muun ruuan paljous salaatin määrärään verrattuna liennyttää vatsan happamuutta. Hyvä on myös syödä usein jotaskin tuoretta, niin ei tarvitse sitten kerralla niinpaljoa.
C629. Päänsärkyä & jotenkin huono olo ja puhdas ruoka, vesi & raikas ilma
Jos on päänsärkyä vähän kuin olisi kuona-aineita elimistössä tai jotenkin likaista esim. iholla tai kuin jotenkin myrkyllisen pilaantuneeksi olisi mennyt ruoka, niin silloin ruoka on yleensä ollut pilaantunutta tai muuten liian huonoa elimistöllesi. Samoin vika voi olla, jos on vesi, tupakka tms tai hengitysilma ollut liian huonoa. Vastedes täytyy siis huolehtia niiden kunnollisuudesta. Osa myrkyllisistä kuona-aineista menee iholle ja osa hiuksiin, joten suihkussa käyminen ja hiusten pesu shampoolla voi auttaa joksikin aikaa, ja myöhemmin kenties uudelleen suihku ja hiusten pesu shampoolla. Usein on myös hyvä vaihtaa ruoka puhtaaseen ja syödä puhdasta ruokaa jonkin verran, esim. riisiä. Olisi hyvä, jos kaikki huono ruoka ei sulaisi vatrsassa, vaan voisi käydä kakalla tms, niin pääsisi eroon osasta pilaantunutta ruokaa. Huoneilma on voinut mennä huonoksi esim. elimistöstäsi erittyvän hajun myötä, joten olisi tärkeää huolehtia ilman raikkaudesta, kaikenpuolisesta puhatudesta ja pilaantuneen ruuan heittämisestä pois ja roskien viemisestä ulos.
C630. Tämän blogin mahdollinen käyttö tienä lääkärin tai sairaanhoitajan ammattiin
Olen nyt kirjoittanut tätä blogia muistaakseni keväästä 2011 ja tähän blogiosoitteeseen parantamisesta.blogspot.fi ja jatko-osat parantamisesta2, 3 ja 4, muistaakseni keväästä 2012. Blogikohtia on nyt 629. Nyt jo pidemmän aikaa onongelmana, että jotkut näyttävät lukevan blogiani editorissa kamalan usein, lähes aina, mikä viittaa lääketieteen alaan. Sen sdijaan katselukertoja ei kerry niin paljoa itse blogiin. Tänään tein lisäyksen kohtaan 329. Kilpirauhanen, mutta muistin se olleen ihan blogin alussa ja se oli tyyliltään blogin alun mieleen tuova, ja niin minua huolettaa, että editoivatko muut blogiani, esim. vaihtavat numerojärjestystä. Blogin käyttöoikeus on vain minulla ja käytän sitä aina samalla kotikoneellani.
Äitini kertoi lapsuudessani, että Tervola-nimiset saavat Suomen lain mukaan luonteenaatunsa ja suuntautumisensa mukaan joko lääkärin tai sairaanhoitajan paperit pelkkien parantajantaitojensa perusteella, jos niin haluavat, sillä lääketieteessähän on ideana sairaiden yms parantaminen. Samoin vastaavat oikeudet saavat joltakin Tervolalta parantajantaidot oppineet, jos haluavat. Olin silloin nuori, mutta luulen, että äitini sai lääkärin paperinsa puutteellisin kurssisuorituksin siksi, että kuului Tervola-sukuun, vaikkei ollut itse ollut Tervola-niminen ja vaikkei ollut niin taitava parantaja. Mutta hän suuntautuikin tieteelliseen tutkimukseen, oli kumminkin terveyskeskusharjoittelussa joskus, kun olin alle kouluikäinen, ja terveistä elkämäntavoista hän ymmärsi, mutta ne olivat hänelle lähinnä ulkoilu, luonnon ighaileminen, säiden osaaminen ja lämpimänä pysyminen, liikunta ja toimeliaisuus sekä terveellinen ruoka ja hyvä yöuni, mutta niistä hän tuntui olevan hyvin kärryillä ja osaavan, muttei aina elänyt kuin terveyden perikuva vaan työkeskeisemmin (tieteellinen tutkimustyö).
Eli tällä blogillakin voi olla käyttöä muiden tienä lääkärin tai soveltuvuuden salliessa sairaanhoitajan ammattiin, eli tätä ei saisi sotkea, vaikka se mieliteko jollakin olisi. Tästä blogista, mm se aikajärjestyksestä voi kenties saada kuvan,miten kehittyä parantajantaidoissa, ja kenties sen avulla nykyisin tai tulevina vuosina voi oppia parantamaan sairauksia ja vaivoja - vieläpä kovin moni!
C631. Lääkärin työntekotavoista
Minulla ei ole mitään kokemusta lääketieteestä, mutta kun ammateista yleensä tietää jotakin ja on jokin käsitys siitä, miten lääkä'rit vaikuttavat tekevän työtä, ja miten toisaalta sairaanhoitajat. Niin voiko olla, että lääkäri paperitöitä tehdessään joskus, ainakin väsyneenä, miettii, että nää tarttee jonkun vielä tarkistaa, jaksaiskohan tuo. Mutta sitten joku kokeneempi sairaanhoitaja vakuuttelee, että ihan hyvin menee, eikä siinä kai ole kriteerinä, onnistuivatko viimeiset tapaukset kovin hyvin, vaan se, että hänellä on käsitys, että hyvä on kunkin lääkä'rin tehdä oman arvostelukykynsä varassa, ja jos on tarpeen niin toinen lääkäri tai sairaanhoitaja tekee sitten erillisen arvion eikä katso samasta. Ja siihen on kai toisaalta syynä tervehenkisyys, jaksavaisuus ja oikeaan osuminen: Kukin potilas on omanlaisensa. Jos lääkäri siinä katselee ja juttelee ja vaikuttaa vahvasti siltä, että parantuvuus tuossa vaivassa olisi tuolta kohden, noin menee hyvin, tuo se tavallinen jaottelu varmnaankin oli ja tuo se ohje, niin ne havainnot ovat potilaan tilanteen, luonteenlaadun ja lähestymistavan perusteella oikein, tunnevahvuus kuvastelee tilanteen vahvoja tekijöitä, bniin silloin vaikka joka kerran olisi eri hoito-ohje samalla nimellä nimettyyn vaivaan, niin e menee oikein, ainakin niin oikein kuin tuo lääkäri voi sen saada, ja silloin voi joka potilaalla olla eri tilanne, eri luonteenlaatu jne, ihan eri käsitys sairaudesta, ja niin parannuskeinokin, hyvän parantaumisen reitti on yksilöllinen, ja hajamielinen lääkäri osuu siinä oikeaan kun on juuri silloin tekemisissä ko potilaan kanssa, muttei papereita tarkastava toinen työntekijä päädy samaan vaan yrittä keskiarvoistaa, mikä veisi ison osan paranevuudesta pois. Jos tämä kuulostaa kyseenalaiselta korvissasi, niin eikö hyvä paranevuus ja hoitojen vahingoittamattomuus, vaarattomuss ole se, millä pitäisdi arvioida eikä konemaisuus?!
C632. Runsaat kuukautiset ja kaltoin kohtelevien miesten etäännyttäminen
Runsaat kuukautiset kai liittyvät siihen, kun joku henkilö tai jokin elämän kuvio, vaikkapa työ, on liian elämänkeilteinen, esim. joku mies kohtelee kaltoin vaikkei välttämättä ole kovin läheinen suhde, onpahan vain karskiin leikkiin innostunut tai miesmäisyyden pakottamiseen naiselle, joka ei voi hyvin sentyyppisessä. Kai myös liian laitosmainen epäviisas työ tavalliseen elämänpiiriin tottuneelle voi tuoda runsaita kuukautisia, kun elämänpiiri ei ole kyllin rehevä ja elämänviisas. Vastaavasta äkillisestä syystä voivat kuukautiset alkaa liian aikaisin. Eli noihin ihmisiin ja olosuhteisiin tarvitsisi saada paljon etäisyyttä, päästä niistä eroon elämäönmyönteisempiin oloihin, jos ne häiritsevät.
C633. Liikkuminen raskasta ja kauniimpien perspektiivien harrasteleminen
Joskus elämä menee liian maata myöten ja liikkeet samaten tuntuvat raskailta. Silloin on elämänviisaus jäänyt vähäisemmäksi kuin itsellä yleensä, ja sen tarve voi olla tavallista suurempi. Siksi olisi hyvä harrastella viisaampia perspektiivejä, kauniimpia aihepiirejä,kauniimpaa moraalia ja elämänviisaampaa tervehenkisempää elämää, niin se keventää sekä kulkua että elämää, taitotaso kasvaa elämässä tarpeellisissa taidoissa.
C634. Ruutumallistunut näköhahmotus, liikkeet & ajattelutyyppi ja ajattelukurssini lukeminen
En tuota tiedä, mutta onkohan, kun jo useampi vuosi sitten laadin hyvän arkijärkisen objektiivisen ajattelun kurssin, niin sen jo moni opiskellut, kun se on aika helppo, sopii lapsillekin ja vanhuksille jne., niin ovatkohan monesti lähinnä harjaantumisluokkalaiset, joilla on kovin keinotekoinen ruutumallinen lähestymistapa, jääneet tuota oppia vaille, ajattelukurssi kun pohjautuu lähinnä katselemiseen, on pitkälti sama kuin rakenteet hahmottava maisemakatse. Niin voiko olla, että ne, jotka eivät tuota osaa, luokittuvat ihmisten silmissä yhteen aina vain huonompitasoisten kanssa, kun muut kyllä oppivat hyvin? Ja siitä sitten tulisi ruutumallista ajattelua vaikutteena aina vain enemmän?
Helppo ja tehokas arkijärkisen objektiivisen ajattelun kurssi http://pikakoulu.blogspot.fi/2011/11/ajattelukurssi.html
Easy and efficient thinking course http://quickerlearning.blogspot.fi
C635. Lämmönsäätelytaidon puuttuminen ja perusohjeiden noudattaminen sekä hienomotoriikka
Jos esim. helteellä tai viileällä säällä puuttuu sään tarvitsema lämmönsäätelykyky, niin yleensä tavalliset siihen ilmastoon tarkoitetut kyseisen vuodenajan lämmönsäärtelyohjeet ja sinun ihmisryhmällesi tarkoitretut ohjeet auttavat, jos niitö noudattaa kunnolla muttei aivan pilkuntarkalla asenteella, vaan elämänmakuisesti, ymmärtäen tämän ilmaston vaatiman tsempin, asenteen yms. Silloin ei voi ottaa mallia muista ilmastoista, esim. mistä on kotoisin, luulisin, mutta jos jokin taito kaipaa muistuttamista, niin voi silmätä mielkessään tai telkusta tms muutama sata kilometriä enemmän lämmönsäätelykykyä vaativaan ilmastoon päin siellä' elävien tapoja, niin mallia ottamatta, kopioimatta, saa siitä kumminkin langanpäästä kiinni, miten säädeää kehonlämpöä, millaisten hyveiden varaan ilmaston vaateisiin vastaamista rakentaa, yms.
Jos tropiikin ihmiusiltä puuttuu lämmönsäätelytaito, niin hienomotoriikan parantaminen, siis musiikki, sivistyksen ymmärtäminen yms, parantaa kykyä saada käyttöön tavallinen lämmönsäätelyosaamisensa, esim. viileän tuominen kehon pinnalta sisemmäs verenkierron yms avulla.
Katso tämän blogin hakemistosta
vuodenajat ja lämmittelyohjeita
Jos kesällä huono tai kumma olo
Jos tropiikissa ilmastoiduissa sisätiloissa on huono olo, niin täytyisi muistaa, etteivät ne vastaa viileän tai kylmän ilmaston ulkotiloja, vaan sisätilat vastaavat muun ilmasyton sisätiloja ja ulkoilma puineen,pensaineen, säineen vastaa muun ilmaston ulkoilmaa. Visuaalisesti rikkaan, lähinnä luonnon katseleminen on olennaista tämän eron kannalta, esim. ikkunasta näkyvän puun, vaikka se olisi aina ihan eri lämpötilassa kuin itse sisällä ollessa. Kylmässä ilmastossa, missä sisätiloissa viihdytään ulkoilutaitojen kärsimättä, ei kehonlämpöä korjata sisätilojen lämmön avulla ulkona oleskelun jälkeen, vaan juomalla kuumaa, ja sisälämpötila on säädetty miellyttäväksi pitkän ajan,esim. koko vuoden oleskelua varten, aina suurin piirtein samaksi. Lämpimien ja kuumien ilamnstojen sisätiloissa elämistä ei siis opi viileiden tai kylmien ilmastyojen ulkoilutaidoista, vaan hyvä olisi Conditioned space radio tms, joka olisi erikoistunut tietyn maan tai seudun ilmastoitujen sisätilojen elämään, sen sujumiseen mm ulkolämpötilat ja koko elämän huomioon ottaen sekä sisustustaitoja ym oloon vaikuttavaa, mm lämmönsäätelytaitoja ja ilastoituujen tilojen lämpötilan säätämistä' opettamalla.
Tropiikin maista joissakin näytetään osaavan selkeä ajattelu ja tarkka havainnonteko sekä lämmönsäätely ja joissakin ei niistä mitään. Erona näin eri ilmaston ihmisen silmin katsoen näyttäisi olevan,että ne, jotka pärjäävät tropiikin lämmönsäätelyssä hyvin, ottavat lähtökohdakseen, vertailukohdakseen viime aikojen hetken, jolloin heidän lämmönsäätelynsä ja ymmärryksensä toimi hyvin, samoin havaintokyky ja olo olivat hyvät, kun taas ne, jotka eivät osaa selkeää päätä eivätkä lämmönsäätelyä, ottavat lähtökohdakseen hetken, jolloin eivät olleet lämmönsäätelyn ja olon kannalta tasapainossa, hyvin toimivia, hyvällä ymmärryksellä, vaan jotenkin poissa tasapainosta, kuin horjahtaneina, pöpöisellä vellovalla tms ololla.
19.6.2021 Tropiikkilaisista ainakin osa tavouttelee vuoron perään mahdollisimman viileää kroppaa ja kunnolla lämmintä, tekee vastaisen varalle valintoja esim että tää lääke tai teko o siihen hyvä kun. Muttei säädä kehonlämpötilaa kuhunkin hetkeen sopivaksi, ym tapoja hetkessä eläen, vaan vuorokauden verran eteenpäin vain tms. Se ei riitä Suomen ilmastoon, eikä ylipäätään neljän vuodenajan ilmastoon, jossa vaihtelevat säät.
C636. Kaakkoisaasialaisten hankala olo ja ruuan oikean alkuperämaan arvaileminen
Söin tässä nuudeleita, joista tuli hyvä olo ja hyvä lämmönsäätelykyky, kun oletti niiden olevan kiinalaisia, ja huono olo ja huono lämmönsäätelytaito, kun oletti niiden olevan thaimaalaisia niin kuin paketissa luki. Voiko olla, että Asian eteläisissä opsissa asuvien tulisi arvailla ruokiensa, esim. nuudeleiden, oikeaa alkuperämaata ja kuulostella oloaan kunkin arvauksen kanssa elellessään, niin löytäisivät ruuan näkövinkkelin ja elämäntavan, sen viisauden tyypin, vaikka paketissa lukisi väärin.
C637. Sosiaalisena vaikutteena tuleva litistyneisyys ja tunnelmataju & arkijärki havainnoissa
Moni nainen ja tyttökin vaikuttaa jotenkin litistyneeltä, kuin sosiaalisuuden myötä olisikin käynyt huonosti ja monesti juuri niistä vaikutteista, joiden varaan hyvää pärjäämistä ja elämänlaatua piti rakentaa. Silloin on kai monesti kyse siitä, että joku, jolta mallista piti oppia jokin taito tai hyvä puoli, ei ollutkaan taitava vaan ulkoa lukenut eli ei omannut sitä taitotasoa, josta mallia haki. Tai sitten toinen lähti sosiaaliseen suhteeseen eri arvoin kuin mitä väitti noudattavansa, erilaisella linjauksella, että miten käyttäytyä ja miten reilu olla. Tai sitten toteutus ontui: jonkin teki kenties porukan mukana kaavamaisesti, vaikka sen piti olla yksi vapaa-ajan huojennus, jota joskus käytti, kuten vaikka kouluaikoina vapaa-ajan kivat asiat olivat, jollei niitä urakaksi asti ollut. Tällöin on kai oma havainnonteko sosiaalisista suhteista ja noista elämän puolista, esim. taidoista tai siitä, millä tavoin ja milloin jokin kiva juttu onnellistuttaa juuri itseä, ollut heikko, kaavamainen pikemminkin kuin arkijärkisen havaitseva. Havainnontekoa elämästä auttaa paljon tunnelmataju: minkä henkinen mikin asia on tavallisena tekemisenä, mistä elämän tavallisista perusasioista se koostuu ja mikä henkisiä ne ovat, mitä piirteitä niistä se kuvastelee. Tunnelmatajua parantaa mm mielimusiikkinsa kuuntelu - ei urakkana vaan mielitekona aina joskus. Myös tervehenkisyydestä ja terveellä tavalla tekemisestä sekä terveistä alämäntavoista on iloa, ks. http://opisuomalaisuus.blogspot.com/2014/03/terveet-elamantavat.html
C638. Vaippojen tarve ja ettei äiti käyttäisi ruutumallista ajattelua vauvaan päin
Meneeköhän vauvoilta ja pieniltä lapsilta maha kuralle tai muuten tulee pidätysvaikeuksia, jos äiti käyttää ruutumallista perspektiiviä ja/tai ruutumallista ajattelua vauvan elämään päin, tai siis ko lapseensa päin. Ja vastaavasti, jos vanhus sairastaa, niin onko hoitaja olevinaan äidillinen mutta käyttääkin ruutumallista ajattelua, joka on niin elämänkielteinen, lyhytnäköinen ja typerä arkijärjen, tunteiden, elämänviisauden ja sivistyksen viisauteen nähden, että tuo ero laittaa mahan kuralle, tekee pidätysvaikeudet.
C639. Järkeä arvostavan seuran tuoma kohmelo ja yleissivistävä lukeminen
Jos ajattelu on urautunutta, niin se tuo jotakin kohmeloisuuden tapaista ja huomiokyvyn heikkoutta urautumien ulkopuolella. Sellaiseen kohmeloon auttaa kai yleensä yleissivistävä lukeminen, sellainen, mitä saa kirjastosta, omalle tasollesi sopivaa.
Kohmeloisuus, joka johtuu kylmästä, tarkoittaa, että pitäisi lämmitellä: katso hakemiston kohta lämmittelyohjeet.
C640. Krapulan kohmelo ja taju että eilinen seurasi pitää sinua järkiperäisenä
Krapulan kohmelo, voiko johtua siitä, että eilinen seurasi, kun olit juovuksissa, pitää sinua näin jälkikäteen muistellen järkiperäisempänä ja työmäisemmin ajattelevana kuin pidät itseäsi juovuksissa olevana, mutta hän kai olettaa sinulle jonkin ihan muun ammatin, näkemyksellisemmän mutta kumminkin järkevästi huolehditun.
C641. Pikkuvaiva josta alkoi sairaalakierre ja tuon pikkuvaivan hoitaminen uskonnollisesti ja elämänviisaasti
Joskus kai käy niin, että ihmisellä on epäonnea, joka johtaa sairaalakierteeseen tai pahenevaan sairasteluun, vaikka alussa oli vain pikkuvaiva. Voiko olla, että jos pikkuvaiva aloitti sairaalakierteen niin se oli jossakin muussa mielessä iso isku, esim. henkisesti tai hengellisesti, liian raju kolausd ja ihminen jäi suojattomammaksi kuin ennen kohtalon iskuja vastaan. Silloin kai, vaikka tuo vaiva olisi vanha ja periaatteessa jo ajat sitten hoidettu, niin pitäisi hoitaa se uskonnollisella tavalla hyvin ja elämänviisaasti, jotta sen vaikutuksen osalta ei enää tulisi suojattomuutta ja epäonnea.
Silloin on tietenkin rukoiltava suojaa tuon yhden vamman osalta ottaen huomioon, että sen jälkeen on ollut rankkaa, koettaen saada suojauksen koko ilmiön osalta eikä vain tuolle yhdelle hetkelle.
Jos epäonni alkoi yllättäen, niin onko jokin tekijä silloin tullut luokitelluksi väärin, tai kenties useampikin, esim. iskun saanut kohta koko puolustuskyvyksesi eikä vain aika pieneksi kehon osaksi,tai fyysinen vamma esim. elämänmuutokseksi, jota olit suunnitellut, tai sinä sairastaessasi aika pientä vaivaa luokitelluksi arvostelukyvyltäsi ja elämänviisaudeltasi jonkun paljon epäviisaamman tuttusi, esim. äitisi tasoiseksi.
C642. Vauva mahassa hankala ja etsi vauvalle sopiva elämänala tyynnykkeeksi
Vauva mahassa jo aika nuorena hahmottaa äitinsä elämää jotenkin, kun roikkuu siinä mukana, tosin mahassa. Vauva on myös omanlaisensa persoonallisuus ja niin hänelle sopii erityyppinen tekeminen kuin jollekin muulle, erilaiset ihmiset sosiaalisiksi suhteiksi, ja niin jos vauva tuntuu hankalalta mahassa, niin auttaisi kai etsiä vauvalle tyynnykkeeksi kuin lehtevä puu jokin aihepiiri, josta vauva pitää, tai vauvan mielestä mukavan tyyppinen vanha ihminen seuraksi, ainakin mielessään, aihepiiriksi vauvalle, vauvan omaksi jutuksi. Mutta vauva saattaa hahmottaa asiat hiukan pieleen: esim. kiinnostus tietokoneisiin ei tarkoita insinöörityötä vaan äidin elämän tietokoneenkäytön tyyppistä kuvineen, musiikkeineen, kirjoittamisineen.
C643. Kivut ja kaavamaisuuden välttäminen
Kivut aiheutuvat yleensä siitä, että jokin valinta on huono, sitä olisi pitänyt välttää. Yleensä arkijärki, tunteet ja elämänviisaus sekä sivistys auttavat välttämään liikaa rasitusta ja huonoja valintoja. Mutta jos on kaavamainen, kulkee kuin suoraa viivaa pitkin eikä tilanteen mukaan polveillen kuten polkua pitkin elämässä mukana, niin kaavamaisesti tehden tilanteita ja niiden puolia tulee otettua huomioon liian vähän ja usein liian epäviisaasti, jolloin kaavamaisuuden välttäminen olisi hyvä keino päästäkivuista eroon.
Terveiden elämäntapojen ja terveellä tavalla tekemisen ohjeesta http://opisuomalaisuus.blogspot.com/2014/03/terveet-elamantavat.html
"110. Joillakin miehillä on näkökulma kovin koulutuksen mukainen, yksioikoinen ja kapea, tilanteisiin mukautumaton, muuta elämää ymmärtämätön. Silloin olisi hyvä heidän varioida tekemisentapaansa ja lähestymistapaansa tervejärkisesti tilanteen mukaan: milloin on käytännönläheisyys paikallaan, milloin hyvä muisti, milloin koulutettu ajattelu, milloin arkijärki, liikunta, tunteet, mitä nyt sattuu olemaankaan tilanteeseen sopivaa lähestymistapaa. Samoin myös työtä tehdessä olisi hyvä huomioida muun elämän maisema ilmiöineen: sosiaalisina kontakteineen, tapahtumineen, matkoineen, lomanläheisyyksineen, jne. Niin saa harjaannutettua omaa arkijärkeään ja elämänymmärrystään.
Näin voi taitavampi puolestaan opetella varioimaan tietokoneen näppäimistöllä kirjoittamisen rytmiä, niin on jotenkin mukavampi olo ja ääni on kivempi, muihin tekemisiin ja oman näkemyksen kuunteluun paremmin sovitettu."
Katso myös tämän blogin hakemistosta kohta
448. Kivut, säryt ja hevosneulekuvio
C644. Hammaskipu ja pehmeä suojaus hammasta vastaavalle elämänalueelle
Jos juuri tiettyä hammasta särkee, niin hammas kai liittyy elekielessä tms johonkin tiettyyn eläänalueeseen, joka tarvitsisi suojakseen kuin loivasti kuperan kämmenen, kuin pullakahvin tunnelman leppeyden. Voisi kai olettaa, että tuo elämänalue voi huonosti ja hammas ehkä siksi oireilee, joten auttaisi saada tuo elämänalue hyvälle tervehenkiselle tolalle, sen asema kyllin vahvaksi.
Toisentyyppisistä hammaskivuista katso
Kivut kasvoissa tai hampaissa, ks. 33. Viileän kehon säryt eli kylmänsäryt ja koko kehon lämpimänä pitäminen27.2.2015
C645. Rumuus ja etsi tunteenomaisen ideaalisi suunnalta
Lainauksia muista blogeistani:
"
Äkkiä (vain 5min), helposti ja mukavasti laihtumisesta
Jos tunteenomainen ihannepainosi on hoikempi kuin nykyinen painosi.Ja jos vuodenaika on sellainen, että ruokaa kuluu aika paljon.
Muttet kumminkaan tarvitse edes kaikkia nykyisiä läskejäsi pakkasen varalta tms.
Niin silloin kai voisit laihtua nopeasti jonkin verran, esim. viidessä minuutissa ja sitten olisi jo laihdutuskuurisi ohitse siltä erää.
Ja olo siinä olisi vähän kuin rasvaista ateriaa tai leivonnaista syödessä.
Eli voit kiinnittää huomiosi tunteenomaiseen ihannepainoosi,
jonka tarvitsee olla rehellisesti arvbioitu,todellinen tavoitteesi.
Ja siitä sitten ottaa sen mukaisen kropan identiteetiksesi, siis hiukan pienemmän kehon, oman luonteenlaatusi mukaisen muotoisen ja kokoisen.
Tästä ylitse jäävät läskit, etenkin hankalalta tuntuvat voi antaa liueta pois, tulla mahalaukun tienoille rasvaisenruuan tapaisena vaikutuksena, jokakorvaa jonkin lähiajan aterian rasvaa muttei muita sen ravintoaineita.
Siis terveelliset ateriat tarvitaan edelleen.
En tiedä, miten hyvin tällä laihtuu, mutta vaikuttaisi siltä, että ainakin jonkun verran, jos identiteetiksi jää tuo hoikempi, tyytyväisempiminäkuva.
Jotenkin olettaisi, että ihmisluonnossa olisi jokin tämäntapainen luonnollinen painonsäätelykeino."
"Peili ja elämän uomat
Erilaiset elämäntavat, elämäntavan puolet ja elämän elementit sekä mielessä pyörivät tapahtumat tuovat eri määrän erityyppistä ruuantarvetta ja lihavuutta. Tyytyväisenä on vähän kuin läski tai helteellÄ: ei tarvitse melkein yhtään lisää ruokaa eikä lisää läskiä, voipa hoiketakin olon huonontumatta. Jos taas jokin painaa kovin, niin yksi keino päästä siitä ylitse olon puolesta ja voimien puolesta on syödä tavallista tuhdimmin ja jos tilanne on jatkuvasti päällä, niin lihotakin paljon. Niinpä erilaisiin elämäntilanteisiin, viihtyvyyteen, jaksavaisuuteen yms liittyy se, millaista ruokaa tarvitset ja että jos elämäsi on suunnilleen sellaidsta, niin millaiseksi kroppasi muodstuu. Joskus tätä on muuten vaikea itse arvioida, mutta kun menee peilin eteen erilaisina tavallisina arjen hetkinään sekä silloin kun mielessä pyörii jokin asia, joka tunnetasolla on iso juttu, niin näkee miten nuo uomat vaikuttavat kroppaan, ryhtiin, vireeseen, lihavuuteen nälkäisyyteen, laihtumiseen, viihtyvyyteen, puoleensavetävyyteen, toimeliaisuuden sujumiseen ja terveyteen. Jos ajattelen esim. työpäivää, niin kroppani on jotenkin sen muovaaman näköinen millainen? Onko jokin puoli elämästä, mikä saa kropasta kivan näköisen noin elämäntapana, ihan yleensäkin vai nyt vain, esim. kohentaa ryhtiä luonnostaan, tekee hyväntuulisemmaksi, kylläisemmäksi, saa elämän soimaan ja tuo sosiaalista hyvää mieltä, yms? Se varmaankin hoikentaisi. Jne."
Jos kroppasi tuppaa olemaan ei-niin-nätti tai -komea, niin onko sinulla läheinen, johon ajattelet voivan nojata? Kun nainen voi hyvin,hän on tavallaan kaunis tai komea. Se edellyttää usein isao etäisyyttä kuin ihan eri sukupolvien ei-niin-tuttujen välilillä ja ylipäätään ihan vain sivistyneet välit,paljon elintilaa, mahdollisuus harrastaa omien toiveiden mukaisia juttuja, on arvostettu kuin uljas. Kun taas jos nojaa johonkuhun, jolle on joku vain, niin menee kuin räsyksi, kauhtuneeksi, unohdetun oloiseksi.
"Oma ihanne-elämäntapa ja sen suunnalta kroppa
En nyt tätä varmaan tiedä, mutta minusta vaikuttaa siltä että jos oman kropan ulkonäkö ei miellytä, niin usein on niin, että toivoo siltä kahta eri ääripäätä samassa asiassa, vaikka että tuollainen ja toisaalta että ei nyt sentään sellainen. Eli kropalle tulee ristiriitaisia vaatimuksia ja niin se vaan lösähtää jonnekin että kaput. Sen sijaan tarttisi löytää oikea itselle sopiva, itselle luonteva vaihtoehto siitä väliltä, että tuota tosiaan arvostan ja sellainen kyllä olenkin, siihen minulla aina riittää puhtia ja energiaa. Ja noin eri piirteiden osalta, liikkumistavan, kehon muotojen kuvastellessa näkemystä siitä, miten elää ihan jo tässä modernissa maailmassa nykyisellään, yms. Mutten sitten varmasti tiedä, että toimiiko noin, luulisin vain, että toimii. Silloin ei siis olisi barbikroppa eikä lösö pussi vaan jotakin siltä väliltä, omantyyppistä, oman elämäntavan ilmaus, jonkinlainen välimuoto ihanne-elämäntapansa ja nykyisten olojen vaatimusten väliltä."
Lainaus blogistani http://kauneusjaviisaus.blogspot.fi
C646. Särkyjä jonkun seurasta ja eroon tuosta henkilöstä & runsas makean syönti
Joskus, jos joku on ikävä, ikävällä linjauksella tai kivulias, niin hänen seuransa tuo kipuja ja silloin pitäisi laittautua hänestä eroon, pysyvästi, jos kyse on ainakin osin siitä, että hän on ikävä tai jotenkinsinulle sopimatonta seuraa. Sen jälkeen, kun on päässyt eroon hänestä, niin jos kipuja jäi vielä jäljelle, niin niihin kenties auttaa syödä kovin paljon makeaa, esim. keksipaketti, vaikkei tavallisesti voisi syödä niitä niin paljoa.
Sokeritauti on toki eri juttu. Suuren makeamäärän kanssa pitää juoda vettä ihan niin kuin suolaisen ruuan kanssa. Älä syö niin paljon makeaa, että tulee öklö oksettava olo, vaan tavallisen verran plus se, mikä tarvitaan paikkaamaan hyvässä makeansyönnin tunnelmassa aiemmin päivällä olleen ikävän seuran jättämää puutetta ankeutta ja/tai kaavamaisuutta.
Katso hakemistosta myös muut ohjeet kohdista kipu, kivut ja säryt.
C647. Liittyykö homeopatia tekemisten hengen ottamiseen huomioon
En homeopatiaa tunne, kerrotaan sen(?) olevan vaihtoehtolääketieteen haara, jossa lääkeaineita tsm aineita laimennetaan vedellä niin kamalan pieniin pitoisuuksiin, ettei niillä tiettävästi kerta kaikkiaan voi olla mitään vaikutusta. Mutta väitetään niiden joillakuilla hyvin toimivan, mutta että se on henkilöstä ja kenties elämänvaiheesta kiinni.
Kun olen taiteista ollut harrastunut ja luonnon kauneudesta oppimisesta ja käsitöitä tehdessä oppinut materiaalien merkityksestä, niiden suomista mahdollisuuksista, ja nyt kun uuden printterin, kivalta seudulta hankitun tarjoustuotteen otin käyttöön sellaisten asioiden merkeissä kuin mitkä minusta ovat kivoja, hyvää meininkiä, niin olen oppinut siitä, miten esineet muuntuvat käyttäjänsä mukaan, vaatteista etenkin tulee erihenkisiä sen mukaan kuka niitä miten käytää ja pesee. Että ne ovat tavallaan eri tuote jonkin ajan pästä. Ja uskonnosta harrastuneena olen oppinut, että asioilla myös voi olla henki, vaikkei väitettäisi senliittyvän siihen mik' tuote tms se on, vaan että ne jotenkin muuntuvat käyttäjänsä ja käyttötarkoituksensa mukaan, toki niissä rajoissa, että mihin käyttöön sopivat hyvin mitenkin huolella käytettyinä. Ja niin joskus kun joku esine on hyvin huolehdittu, ajatuksella, tunteella,omistautumisella, koko ajan hyvällä hengellä, niin se on upea, mutta sitten joskus taas nuhjaantuu lattialla, joutuu raivaussiivouksen kohteeksi ja on pelkkä riekale, jos sitä kohtelee niin kuin tiedeorientoitunut äitini kehoitii kohtelemaan.
C648. Koulu tuo kipuja ja matkimisen lopettaminen, arkijärki & "Elä ja..."
Joillekin lapsille koulu on kai kivulias tai tuo kipuja, mikä kai usein johtuu siitä,että he matrkivat jotakuta, joka pitää koulusta tai on opettaja ja näillä taas puolestaan on kovin etäältä tehtäviä asioita suosikkeinaan, lähitilassaan, mutta juuri mieltymystensä mukaisessa muodossa, kun taas muille ne eivät siinä muodossa sovi, vaan tarttisi jättää ne etäämmäs. Koulusta myös pitävät, ja usein opettajiksi pääsystä haaveilevat, huonoimmat oppilaat, joiden oma ajattelu on kenties epäviisasta mutta jotka painottavat järkeä ja koulua paljon, osin irrationaalisin tavoin, jotka eivät mullesovi. Etevämpi oppilas taas puolestaan onnistuu ajattelussaan ja opinnoissaan paremmin, ja voi siksi ottaa ajatuksensa lähemmäs, muttei ihannoi niitä niin suuresti, vaan oma arkijärki kantaa. Silloin, joskoulu on rankkaa, niin tarvitaan itse tekemistä, vapaa-ajan harrastuksia, tilaa arkijärjelle, etenkin "Elä ja anna toisten elää" ratkoo pulmia ja tuo elintilaa ja liikuntaharrastusten sanotaan lisäävän jaksavaisuutta. Joskus koulussa viihtyvät oppilaat eivät oikeasti voi hyvin vaan käyttävät jotakin lääkettä, ja silloin heiltä matkimalla ei opi viihtyvyyttä, etenkään, jos tarkasti matkii. Omiin haaveammatteihin voi suuntauua jo harrastuksinaan, jolloin koulua kenteis voi käydä niiden näkövinkkelistä ja elämänviisaudesta jotakin oppien. Hyvin tarkka matkiminen yleensä tuo kivuliaisuutta: toisen valinnat ja taidot eivät käy niin tarkkoina kopiina itselle, parempi olisi ajatella itse ja käyttää arkijärkeä yhteisissä asioissa.
C649. Yritelmä ilmastoitujen sisätilojen tuomien kipujen lievittämiseen
Olen suomalainen. Suomessa ei käytetä ilmastointia. Ilmasto-osaamiseni ei riitä muihin ilmastoihin.
Ilmastoidut sisätilat ovat ensi sijassa sisätiloja. Niihin ei voi matkia ulkona olemisen piirteitä ilman, että tulee huono olo, sairastuu, tyhmentyy paljon, menee jaksamattomaksi yms.
Sisätiloissa on olennaista, että niissä olisi oltava hyvä olla pitkän aikaa kerralla, esim. viikon putkeen, jos on tarvis. Siksi lämpötilan on oltava hyvä pitkäaikaiseen oleskeluun, aina suunnilleen sama, kenties yötä/nukkuma-aikaa ja tuulewttamista lukuunottamatta. Palautuminen ulkoilusta ei käy sisätilan lämpötilan voimin, vaikka voi se hiukan auttaa, vaan esim. kuumaa teetä juomalla/ jäämehusohjoa syömällä tms. Sisätiloissa ovat olennaisia sisustuksen viihtyisyys ja toimivuus, käyttöön sopivuus, viherkasvit ja ikkunan elämänmakuiset puita sisältävät maisemat. Sisätiloissa oleskelussa on tärkeää, että välillä ulkoilee edes vähän (flunssaisella ehkä 10 sekuntia, muuten vaikka 5 min) jossakin, missä on sää, puita ja elämänmenoalaajemmassa maailmassa mutta kotikulmilla.
Viileässä ei lösitä vaan ollaan liikunnallisen toimeliaita, missä olennaista on, että verenkierto olisi koko ajan koko kehossa hyvä, tehokas.
C650. Sairastuvuuden vähentämiseen musiikkia ja terveet elämäntavat
Sairastuvuuden vähentämiseen, ainakin pöpötautien ja onnettomuusalttiuden osalta, muiikkia niin paljon, että hienomotoriikka paranee / pysyy hyvänä ("Aa, musiikkia!"), ts. ettei ole taukoa, elä musiikitonta elämää, ja että havaintokyky musiikin myötä paranee / pysyy hyvänä: tunnelmataju, herkät maisemamaiset havainnot, hienoviritteinen, elämänmakuinen, tunteet mukana elämässä, samoin tunnelmataju ja elämänviisaus, jonkinlainen ikiaikainen elämän perusvirta, joka on toimivuutemme käyttöohje.
Ja sitten toisaalta se, ettei ole ihan pöhnäinen, sumea,perspektiiviä vaille, eli tarttis olla terveet elämäntavat, oma motivaatio mm ulkoiluun, liikuntaasn ja luonnon ihailuun, kai myös että mitä ruokaa söisi, ja itsenäisyyttä eikä vain toisten siivellä toimimista.
17.8.2018 Jotkut kai troåiikissa ja monet sairaanhoitajat elävät tasaista uomaa kuin pöhnässä, eiole kovin tarkka ja hienomotorinen kehonhahmotus ja siksi on sitten vähemmän elämänviisas ja tervehenkinen. Tuohon auttaisi sama eli musiikkia sen verran ettö tuumee "Ai musiikia!" ja siitä sitten hetimmiten hienomotoriikka aukeaa paremmaksi ja sen myötä elimistön säätelykyky paranee, tulee omat taidot taas aika kokonaan käyttöön, ja niin on helpompi pysyä terveenä ja parantua.
20.2.2019 Tuosta kun 11-vuotias japaninpystykorvani on kiinnostunut lihavista vanhemmista sairaanhoitajattarista, jotka ovat kai taitavia ja paapovaisia, auttamisenhaluisia, niin siinä ei aina käy hyvin, vaan se tuppaa joskus sairastumaan tai melkein, kun kiinnostuksenkohteen parantajantaidot ovat erityyppiset kuin minkö varassa se elelee, ja voipi olla sairaskin. Niin tuosta tuli mieleeni, että jos heila voisi paremmin ja olisi nätimpi niin kuin terveemmän elämän myötä on, niin olisiko se hyvä, toivottavaa. Tällaisia tuli mieleeni:
Niin kuin jos kulkee jonkun kentän ohitse, jolla on konsertti, niin musiikilla on sen oma vire, hyvä meininki, joka saa ihmiset viihtymään ja elämän luistamana hyvin. Tai kun radiosta kuuntelee rockia tms, niin jos siinä on sama juttu: ohimennen tarttuu hyvä meininki. Niin voisiko jotakin musiikkia kuunnella siihen tapaan niin, että olisi hyväätekevä vaikutus voinnille, elämäntavoille, tekemisnetavoille.
Tämän blogin ohjeet Heikkokuntoisen liikunanan aloittamisesta, siihen tapan liikkuisi, minkä mieli tekee ja hyvältä tuntuu ja käyttäisi sen voimavarana niin kuin tämän blogin kohta 12. Sokeritauti... neuvoo ja tuon kohdan 12. tapaan muutenkin yrittäisi parantaa vointyiaan ja elämäntapojaan.
Ja tunteidenmukainen elämänviisaus myös voimavarana, viisautena, jolla auttaaa muita, vähän samaan tapaan kuin nuoremmalle polvelle neuvotaan elämän kannalta hyödyllistä viisautta.
5.3.2019 Japaninpystykorvallani on viime aikoina ollut huono sairastavaa muistuttava perusvire, vaikkei kai ole tavannut yhtään sairasta tai sairaanhoidossa työskentelevää, samantapainen sairasperusterveydentila kuin monella sairaanhoitajalla tms, mikä kai meinaa, ettei tuo vire olekaan pöpötaudeista tms vaivoista vaan pikemminkin sosiaalisista vaikutteista kovin monilta sairastavilta, mikä kai meinaa, että siitä voisi parantua hyvin sosiaalisten vaikutteiden kautta, vaikkapa ottamalla tavoitteekseen ryhtyä harrastamaan jotakin kivaa urheilulajia, ottamalla sosiaalsta vaikutetta tms vertailukohtia terveistä kivaa sinulle sopivaa elämää elävistä urheilijoista yms. Kai yksi tällainen ryhmä olisivat koulumaista tasoa tai koulutettua vastaavasti vikeklästi ajattelevat, joilla jää paljon kapasiteettia ylitse terveisiin elämäntapoihin, ja nämä siis erillisenä linjauksena, josta kehittyä hyväätekevään suuntaan, eikä sairaanhoidon osana kuin laastari.
7.3.2019 "Miksi elämä joskus viettää huonoon suuntaan
11-vuotias japaninpystykorvani on viime vuodet ollut harrastunut lähinnä
eläinten parantamisesta ja välillä siinä käy niin, että se itse voi
huonommin jonkin aikaa. Olen kirjoittanut paljon ja mm terveistä
elämäntavoista ja terveellä tavalla tekemisestä satoja ohjeita, mutta
ajan myötä elämäni on näyttänyt ajautuvan kauemmas noissa ohjeissa
kannattamastani suunnasta, osin tosin paikkakunnan vaihdon vuoksi.
Sanotaan, että monella uskonnollisella ihmisellä, joka on viisas ja
auttaa muita, on oma elämä ollut onnetonta. Voiko olla, että jos
japaninpystykorva paapoo liikaa, niin siltä ei niin toivota sellaista ja
niin se joidenkin toisten puolesta saa vaikka itse vähän sairastua,
mihin auttaisi löytää tuo selvästi pienempi toivottu nykyinen määrä
auttavaisuutta. Tai että jos kuulostelen, että mitä maailmalla ei
terveistä elämäntavoista osata, niin ulkomaalainen ei jaksa lukea niin
montaa ohjetta tietenkään, ja niin tilanne on kuin itse nojaisin heihin,
ja niin elämäntapani menevät huonommaksi, jos jatkan tuota missiota,
mitä ei lisää minulta kaivata. Ja uskonnollisiltakin kaivataan
tervehenkistä määrää uskonnollisuutta ja toimivan hyvän tervehenkisen
oman elämän kanssa, jotta olisivat useasti viisaampina mallina muille
eivätkä jotenkin epäonnistuneita, eli kai sieltäkin osa kaipaa itselleen
vähemmän paapovaisuutta tai kuivempaa sosiaalista tyyliä kontakteissa,
kai."
C651. Keskosten näkö- & kuulo-ongekmat ja tavallisen elämän aloittaminen heti
Luin uutisotsikon, että keskosilla voi olla tavallista enemmän näkö-
ja kuulo-ongelmia, mikä toi mieleen keskoskaapin: tarjotaanko keskoselle
tavallista enemmän tyhjiä seiniä aistivirikkeiksi ja käsitystä, että
vielä vain makoillaan, kenties ilman seuraa, kun taas tavallinen vauva
toivotetaan tervetulleeksi, että nyt alkaa elämä, koko elämäsi alkaa
tästä, aukeaa uusi rikas elämänkokemus.
C652. Sairaanhoidon suosittelema elämän hidastaminen sairastaessa on liian suuri huononnnus elämänlaatuun
Suomalaiset yleensä tykkäävät terveistä elämäntavoista ja elämässä
mukana olemisesta, siis ihan vauhdikkaasta elämästä ja hyvästä
vikkelästä ymmärryksestä. Sairastaessa taas pyritään usein lääkkein ja
ohjein hidastamaan elämää ja tuo hidastus tuntuu suomalaisista aivan
liian suurelta. Sairaanhoitajan näkemys tuntuu kuvastavan hidastusta
sekunnin tai muutaman sekunnin reaktioajasta yli puolen vuoden kestoon
samassa reaktiossa, esim. ymmärryksessä, mikä on kai noin
miljoonakertainen hitaus ja kai sairaan hoitajalle tuttu mukava vanhasta
tropiikin ilmastostaan muttei suomalaiseen elämään sopiva, ja niin kai
voi olettaa, ettei se sovi suomalaisten tervehtymiseenkään vaan on
liiaksi pysäytyksen kaltainen, ei elävöittävän hyväätekevän syvällisesti
elkämää ymmärtävän parantava, tervehenkinenkin ja luonnollinen, niin
kuin pitäisi.
Jos ajattelee, että taudinaiheuttajat sekä epäonnisuus ovat pöpöjä
tms vaikutteita muilta, jotka ovat jumiutuneen teoriaperspektiivin
tapaan hitaita, niin ei siksi tarvitse odottaa esim. puoli vuotta.
Hitaat jumiutuneet teoriaperspektiivit koostuvat yleensä ulkoa luetuista
ajatuksista eiuvätkä ne muutu edes vuosien myötä yhtään, sillä ne ovat
vain ulkoa luettuja ja pelkästään teoreettisia yleensä tai sitten
teoreettisen tyylisesti hahmotettuja, siis niukasti hahmotettuja
terminologisia, elämästä isoksi osaksi irrallaan. Henkilö, jolla on
sellainenajattelu tai koulutus, oppii muina hetkinään ajatusten,
keskustelujen ja aistimisen tuoman paremman havaintokyvyn myötä, ja
lisää osan noista huomioista tai tiedoista teoriaperspektiiviinsä ja
joskus hyvin harvoin saattaa niinmuuttaa myös jotakin aiempaa
teoriuaperspektiivinsä arviota. Hyvä ymmärrys lähtee siis liikkelle
lähtemisestä, asennonmuuttumisesta liikeen myötä ja katseen heräämisestä
havaitsemaan elämää ympäristössä sekä toki ympäristön kulkuteitä,
maisemia, miljöötä esineineen yms. Siihen lisää käytännönläheinen kunnon
katseleminen ja ajattelukurssini sekä kyllin hyvällä ymmärryksellä
varustettu keskustelutoveri.
Tarkoittaako tuo, että olisi hyvä olla hengellinen, esim.
buddhalainen jotta elävöittävyys ja tiedostava herkkyys tarttuvat
noihinkin ihmisiin omassa ympäristössä, esim. viikkojen kuluessa
monenlaisiin edes hiukan, sinunpuoleisiin puoliin heissä siis.
C653. Veden juomisesta Suomessa arabeille
En tiedä, onko arabeille, jotka tulevat kuumasta kuivasta ilmastosta,
veden juominen hankalaa, mutta jos on, niin voisi olettaa, että vettä
voi juoda huoletta, jollei siinä tule jotakin selkeää hankaluutta, esim.
vesi mene väärään kurkkuun eli hengitysteihin tai tule paineista tms
niin, että röörit menevät melkein tukkoon. Mutta voi siis olettaa,
kertoa elimistölleen, että elimistö osaa omalla ikiaikaisella
viisaudellaan huolehtia veden hyvällä tavalla,oikein, vaikka se ensin
menisi jotenkin väärin. Siinä voi mallia ottaa Suomen ilmastoon
sopeutuneista, että miten täällä voi veden kanssa olla, elää,sen
sulattaa ja käyttää, että elimistö itse osaisi sen vaistomaisena
mahdollisuutena, olisi oppinut moista elämäntapaa näkemällä,
samanlaisessa ympäristössä liikkumalla.
C654. Bakteerit liittyvät elämisentapaan ja tunnelmaan
Tässä kun olen koirieni kanssa elellyt ja mm koettanut opetella
jotakin niiden taidoista ja näkövinkkelistä, niin olen huomannut, että
jotakin esinettäni koskettaessa, jos nyt elän eri tavoin, eri mietteissä
ja tunnelmissa kuin hetki tai jokin aika sitten, niin esineen
pöpökantamaisen lievän tunnun mukana tulee vaikutelma, että esim.
niiskutin tai olin rasittunut tai aamu tosiaan oli tuollainen ja ilta
niin yms. Tuo vaikutelma on tunnelmassa, joka kuvastaa elämän
uomia,pääelementtejöä tuona ajankohtana. Vastaavasti, jos jossakin,
vaikkapa bussissa, on minua vanhempi henkilö, joka ei ole niin vanha,
etten elämäntapaa jo jollain lailla jossain määrin jakaisi, niin
tunnelman mukana tulee elämäntapavaikute. Jolloin esim. flunssa
näyttäisi voivan tarttua sillä, että jollakulla on lämmönsäätely poissa
tasapainosta ja syö väärin rasituksen luonteeseen nähden ja pidän häelle
seuraa kuinhän olisi ihan viisas ja tervehenkisyydessä osaavainen.
Vastaavasti esim. ontumisiin näyttäisi liittyvän lyhytnäköisyyttä ja
palikkajärkeilevyyttä sosdiaalisissa suhteissa ja niin kai myös
liikkumisen tavassa ja elämänviisaudessa, jolloin jalka rasittuu eri
tavoiun eikä rasitusta osaa keventää pois. Niin voisi kuitenkin olettaa,
että jos esim. uskonto tms käyttää suitsuketta tai rukousta moisen
ilmapiirin parantamiseen, niin se voi myös moista pöpökantaa parantaa
paremmin sujuvaan elämäänpäin. Tämä viittaisi myös siihen, etteivät
taudit tartu ihan erilaisiin ihmisiin, ihan eri tavalla ja eri
elämänviisaudella eläviin mutta tarttuvat seuraa pitäviin
samankaltaisiin, siis myös onnettomuusalttiudet yms.
22.3.2020 Joidenkin käsitysten mukaan etelämaalaiset
ovat vahvoilla pöpökysymyksissä, kun osaavat kommunikoida pöpöjen
kanssa ja muut eivät, muttei se minusta ole näyttänyt siltä, vaan
kullakin on oma elämäntapansa ja hänen pöpökantansa heijastelee hänen
elämäntapaansa ja hänen elämänviisauttaan, jakaa sen, ja niin hänellä on
luonteva luonnollinen kommunikaatiotapa pöpöjensä kanssa, esim. että
pidän tätä seutua kehosta tervehenkisesti tai että istun tässä mukavasti
ja kehoni painuu sohvaa vasten. Pöpötartunnat kai ovat seurassa hetken
aikaa tai kauemmin olevan tai jonkun hänen seurassaan olleen tai
vastaavasti vielä kauempaa ketjuna elämäntavan jonkun opsan vaikutetta
kuin jos ihminen olisi savesta tehty hahmo tapoineen, niin pöpövaikute
olisi jon´ltakin kehon seudulta, vaikkapa 20cm läpimittaiselta, tullutta
tuohon tapaan tuo kehon osa elää -vaikutetta, mutta olennaisesti juuri
jatkuvuuksien, löhöävyyksiuen, vakiona pysyvien elämäntapojen kohdalta,
siis esim. nojatuolista, keittiön pöydän äärestä, oksennustautisella
mahalaukusta, yms.
Ja noiden pöpöjen kanssa käy kai samaan tapaan
kuin sosiaalisten vaikutteiden: jos jokin kiinnostaa tai on kovin
vahvasti elämässä läsnä, niin se jää ja muu tuppa haipumaan pois. Jos on
monta vaikutetta sitä sun tätä ja ajattelee että kyllä ne varmaan
menevät pois jotenkin, muttei käsittele niitä kunnolla, niin niistä voi
tulla sekava vaikutelma, ei-niin-hyvä olo, vähän kuin pöpötaudista, eli
sosiaalinen silmä ja harrastuneisuus elämänpiiristä ja älyllinen
tunnollisuus sekä tervehenkisyys olisivat olennaisia, samoin itse hyvinä
pitämiensä elämäntapojen valitseminen ja noudattaminen.
22.11.2020 Käsitys, että bakteerit tuovat mukanaan elämäntapa- ja tekemisentapavaikutteita tms, ei siis väitä, etteikö jotakin bakteerien tapaista olisi olemassa ja voisi olla ilmassa, esineidenpinnalla, ruuassa tms kantamassa näitä elämäntapavaikutteita yms. Mutta esim. haju tms voi myös kantaa niitä, enkä tiedä, onko silloin siinä tarpeen olla pöpöjä.
Minulla on vaikutelma, että jos kulkee vaikka useamman oíhmisen ohitse ja joku heistä jää mieleen pyörimään, niin vaikka alun perin olisi kaikilta pöpöjä, niin mielessä dominanttina olevan ihmisen pöpöt kai dominoisivat nuo muut pöpöt, ainakin, jos pöpöjä on kaikilta suht koht yhtä paljon alun perin, tais iis tartuntamahdollisuus olisi ollut aika lailla yhtä iso kultakin. Näin ollen sairaanhoidon jääminen mieleen pyörimään voisi altistaa jollekin sentapaiselle kuin mitä tavallisesti hoitavat.
C655. Usean tämän blogin ohjeen lukemisen tavasta
Jos näitä ohjeita tarvitsee useaan vaivaansa tai haluaa opetella
monta, niin niitä kai sulaa korkeintaan viiden ryppäissä, joihin
motivaatio silloin on erityisen hyvä ja jotka muodostavat mielekkään,
omanlaisensa kokonaisuuden. Jos aloitat niistä vaivoista, jotka sinua
itseäsi kiinnostavat eniten, niin ne pysyvät helposti mielessä eikä käy
niin, että niiden odotteleminen pilaisi kiinnostavuutta muilta ohjeilta.
Mutta jos unohdat jonkun ohjeen ja se pyörii mielessäsi, niin katso
hetimmiten se hakemistosta uudelleen, sillä sehän oli sinua erityisesti
kiinnostavia ja niin ollen yksi päähuomionkohteista ja keino muistaa
muut ekan ryppään vaivat parannuskeinoineen.
Jollei sinulla
itsell'äsi ole vaivoja mutta haluat opetella monta ohjetta, niin
helpoiten kai oppii auttamalla muita tuttujaan, joilla kai kullakin
saisi olla korkeintaan viisi vaivaa kerralla etsittävinäsi. Samoin monia
kiinnostavat vaivat kuten AIDS varmaankin pysyvät helposti mielessä.
Mutta
jos vaivoja lukee liian monta kuin jotakin työpaperia, niin ne eivät
ehkä pysy mielessä,mutta aihepiireittäin liuettuina, esim. nivelvaivat
tai kivut, ne voisi oppia paljon helpommin. Jos et jaksa lukea niin
montaa kerralla tai ne menevät mielessäsi sekamelskaksi tai unohtelet
niitä, niin jos haluat vielä yrittää, niin lue sinua eniten vaivaavista
vaivoista, jotta olosi huojentuu ja jaksat painaa asian mieleen. Pidä
sitten taukoa vaikkapa seuraavaan päivään tai seuraavaan kertaan joskus
myöhemmin.
C656. Raskas tunne vanhuksella,kenties kuolee siihen, ja luonto & rukoileminen
Raskas tunne vanhuksella, johon kenties kuolee, onko se kuin lepra?
Eli kiinnittyykö hän liikaa taloihin? Tarvitsisi mennä luontoon, kenties
mökille. Hengellisyys myöskin keventää oloa.
Kaupungissa taloja
ei ole tehty kovin paljon katseltaviksi, koska sellainen tyhmentää ihan
liikaa ja tekee epäviisaaksi, eikä kiinnittymiskohteiksi, koska se on
epäterveellistä. Taloissa kiinnitytään elämään niiden sisällä ja
luontoon ym elämään niiden ulkopuolella. Tiaiset ainakin voivat tehdä
sen virheen, että ovat kiinnostuneet kerrostalosta.
C657. Ihmeparannusohjeyritelmä LVI * Paranna iso alue ympäristöä samalla
Käsitys terveestä elimistöstä, siis parantamisen tavoitteesta, on
yleensä käsitys isosta osasta keho kerralla, vaikkapa pään ja niskan
lisäksi rintakehän yläpuolisko hengittävänä, tekevänä, elävänä. Sen
sijaan vammat ovat usein paikallisia. Vain yhden kohdan ajatteleminen on
jotenkin myttyyntynyttä eikä liitä tuota osaa terveen kehon ideaalin
osaksi niin kuin käsitys isosta kimpaleesta kehoa, jota on luonnollista
ajatella kerralla.Mieti ideaalisen tervettä, vaikkapa luontoa,
ikiaikaisia terveitä elämäntapoja, hyvää tahtyoa maailmassa,viisasta
tapaa elää ikiaikaisen viisauden ohjaamana, rukouksen tuomia vaikutelmia
ja vireitä tältä suunnalta. Anna tuon ideaalin olla ohjeena
kehollesi,parantaa kehosi: elä ikiaikaisen viisauden mukaan, jolloin
keho on paljon paremmin parantuva. Luota positiivisiin
tunteisiin,positiivisiin mahdollisuuksiin, tervehenkiseen tunne-elämään
niin kuin elämän pitäisi olla ja hyvään moraaliin senosana. Anna näiden
luoda parantuvuutta, hyvinvointia, elävöittävyyttä ja terveyden sekä
tervehtymisen ohje tuolle alueelle. Anna seudun kerrallaan tuosta
alueesta elävöityä parantua erityisen hyvin, tehokkaasti, terveesti,
esim. muutamassa sekunniissa jo olo sen osalta muuttua paremmaksi, ja
kenties keho sen myötä myös. Näin ideana on etteivät cvammat olisi enää
niin vakavat, niin kovin sairas ei olisi kuin aluksi ehkä arvioitiin.
C658. Nopeudesta & viisaudesta
Tänään näin ambulanssin ajavan tavallista kovempaa pääkautua kuin
sillä olisi ollut tavallista enemmän kiire, mutta samalla meni sen meno
ruutumalliseksi, epäviisaaksi, ja niin ei voinut olla ajattelematta,
että tyriiköhän se tavallista enemmänihan tavallisissakin tehtävissä,
kun on saapunut perille.
Jotkut tavoittelevat nopeutta karsimalla
poisliikoja.Joskus se auttaa, mutta tekemisen arkijärkisyydestä ja
hyvästä näköaistin käytöstä sekä liikkeiden urheilullisuudesta ei saisi
inkiä. Jos luulee kiirehtivänsä, kun korvaa jonkuntehtävän helpolla
teoriaperspektiivillä, jonka yrittää äkkiä suorittaa lkävitse, niin
havainnontekokyky ja havaintojen automaattinen kuluvan hetken yhteys
arkijärkeen takeltelee paljon ja tuo paljon hidastusta sekä epäviisaita
kömpelöitä taio turaavia ratkaisuja, vaikka tavallisesti olisi ihan
arkijärkisen toimiva ja joutuisa. Eli vauhtia tulisi tavoitella
urheilullisen tapaisesta hetkessä elämisestä, missä työn laatu on mukana
koko ajan, tavallisissakin tehtävissä aistit auki hyvällä moneen
malliksi kelpaavalla tekemisentavalla eikä puolihuolimattomasti tai
teoriakeskeisesti ohitettu, vaan teoriankin mainitsemilla asioilla
arkijärjen, aistien ja liikkumisen taidon tuki sekä toki tavallisen
tilannetajun.
Kykyä olla rennon toimelias hyvällä laadulla
joutuisasti auttaa muu lepo, esim. puoli minuuttia ensin huoata silmät
kiinni pääselkänojaa vasten, ja sitten vasdta virkeämmällä huomiolla
lähteä liikenteeseen. Mutta jollei ole niin väsynyt, niin paras apu on
musiikki, ei kovin rauhallinen kuten kalssinen, eikä rap, vaan
toimeliaan tyyppinen, esim. pop ja rock, voipi olla monenlaista
vaihdellen, ja sitä ei saa näytellä eikä ole ideana soittaa kappaletta
päässään vaan oppia siitä elämänviisautta ja hyvää meininkiä, joka on
toimiva käyttää.
Terveiden elämäntapojen ohjeestani tämänpäiväinen lisäys:
"379. Sosiaalista silmää haittaa paljon ja kai muutenkin havainnontekoa
käytännön maailmasta ja elämänviisaudesta, jos pitää kroppaansa jäykän
jännitetysti kuin jotain insinööriopintojen tyyppistä
teoriaperspektiiviä mielessään pitäen esim. siksi, että luulee
objektiivisuuden olevan sentyylistä. Keho ei saisi olla ihan jäykästi,
poispäin elämästä, havaintoja tehdessä vaan lihasten tulisi olla
toimeliaan rennot ja elämänmakuiset ihan rehellisersti, niin elämä
kuvastuisi kehossa ja niin olisi paljon parempi havaintokyky ihan
luonnostaan, ei siis puuttuisi havaintrokyvystä tuo olennainen
elementti. Muttei se tarkoita löllöä, pakotetun rentoa lötköä vaan
tekemisten ja elämän elämisen tuomaa rentouden ja toimeliaan
lihasjännityksen välimuotoa & yhdistelmää, kuten vaikka joustessa
jos vaihtaa rytmiä ja juoksemisen tapaan tilanteen mukaan ja useasti,
esim. höllää tahtia ja taas innostuu juoksuun."
C659. Epämääräinen huono olo ja vähemmän vaikutetta tropiikista
Tässä kun olen kirjoitellut terveiden elämäntapojen ohjeita,
kirjoitellut sitä sun tätä osin englanniksi ja asunut matkailu- ja
mökkeilypaikkakunnalla Savonlinnassa, niin on minulle muodostunut
käsitys, että säiden vaihtelut ovat terveille elämäntavoille edullisia,
tekevät säätämisen helpoksi, tottumukseksi ja sillä selvittää monta
elämän valintakohtaa, kun taas tasaisen lämpimässä asuvien on vaikeampaa
vaihtaa uriltaan toisille urille silloinkaan, kun siihen olisi iso
tarve, ja niin eheidän elämänsä on paljon huonompaa, paikkaavat sen
ruualla, seuranpidolla yms ja toki lämmöllä, helteellä, ja niin elämän
parannukset jäävät heiltä tekemättä ja niin heidän tavallinen muka ihan
hyvä vointinsa voi olla suomalaisen mittapuun mukaan kamalan huono,
pöpöinen, tukkoinen, masentunut, dumpattu. Ja niin vaikutteet noista
maista voivat tuoda vastaavaa oloa myöstänne pohjposeen, milloin
elämänlaatu laskee paljon ja terveys kärsii.
C660. Lääkärien ja sairaanhoitajien seksuaalisista suhteista
Tähän olisi kohtaan 660. ollut tarjolla myskihärkä, nimittäin
japaninpystykorvani, joka on kymmenvuotias uros ja paapomisesta sekä
parantamisesta harrastunut, olisi ollut kiinnostunut vanhoista lihavista
viisaista paapovista sairaanhoitajatädeistä, mutta pian se tuossa
kävelyllä sitä pohtiessaan huomasi, että pöpötartuntoja olis tullut
liikaa ja kohta, että siihenhän olisi pian kuollut. Niin että se sitten
jäi. Mistä huomasin, että lääkäreillä ja sairaanhoitajilla on tässä
kamalan iso ongelma. Siihen kai ratkaisuna olisi, että puolison tai
parin olisi oltava samantyyppisellä viisaudella varustettu ja
samantapaisen altistuksen kestävä, eli kai helpoin olisi toinen lääkäri
tai sairaanhoitaja. Tavalliselle ihmiselle helpoin, jos haluaisi valita
lääkärin tai sairaanhoitajan välttämättä, niin olisi kai sellainen, joka
ei ole tekemisissä tautien vaan vammojen kanssa ja omaisi tervehenkistä
viisautta siitä, miten onnettomuusalttiissa seurassa ja kenties itsekin
osin onnettomuusalttiina välttää kolhimasta itseään tms onnettomuuksia.
On kai myös niin, että jonkunmaalaiset kulttuurillisesti sairastuvat
lähinnä cvain sen maan tauteihin,vaikken tuota varmaan tiedä, niin
kyllin erimaalaisia parantaessa kenties ei tulisi tautivaaraa niin,
jollei ole kovin sosiaalinen ja urautunut samantapaiseen elämään kuin
hekin. Jos puolisoiden viisauden tyyppi terveenä pysymisestä &
harrastuneisuus olisi samantapainen, niin se kai kantaisi ylitse
samantapaisten rasitusten, jos kommunikaatio puolisoiden välillä olisi
kyllin enneltaehkäisevä, hankalista paikoista varoitteleva ja omaa viisauttaan opettava.
Sitä kanssa olen joskus miettinyt, että jos
japaninpystykorvani Vaapukka, Viipukka tai mitä nimeä nyt käyttääkään
joskus haluaisi vaihtaa jollekin mielestään kaltaiselleen vanhemmalle
sairaanhoitajalle, niin silloin kai se, kun nyt on minun siivelläni
ollut parantajantaitoinen ainakin ison osan siitä,mitä on, niin ei
pärjäisikään yhtä hyvin, jos sairaanhoitaja on tottunut parantamaan
lääkkein eikä ihan vain neuvomalla, ja niin sillä tarvitsisi olla
mukanaan jotakin omasta tähänastisesta viisaudestaan, esim. minun Tervola-nimeni vaikutuksen korvikkeeksi vaihtaa
nimekseen Terho tai Tero. Samoin kai, jos ihminen on
parantajantaitoinen, on vaikka nkemystä käsillä parantamisesta ja
terveistä elämäntavpista, niin ei se välttämättä kanna erilaisessa
altistuksessa ja erilaisessa seurassa vaan katoaa, kun ihminen on
pöpötaudissa tai sellaisen miehen seurassa, joka ei niin kuuntele tai
osaa tuota elämänaluetta tuolla tavalla, osaapahan vain toisella tavalla
työssään ja se on päivittäisenä painolastina niskassa, parisuhteenkin
taakkana, urauttaa sitä kaltaisekseen. Niin että parantajantaitoisuus
sinällään ei riitä vaan tarvitaan sen ylläpitäviä vaikutteita, riittävää
etäisyyttä altistukseen ja tuota taitoa osaamattomiin, milloin ei siis
parisuhde kahden hyvin erilaisella tavalla parantavan, erilaista
viisautta omaavan välillä olisi niin menestyksekäs terveenä pysymisen
osalta eikä intuitiivisemman n'kemyksen, tervehenkisyyden tuomien
taitojen hyödyntämisen osalta ollenkaan tehokas vaan pikemminkin paljon
huonompi kuin pelkkä harrastelu.
C661. Kuulon vähittäinen palauttaminen ja terve lämmönsäätely & suhde luontomaisemaan & säähän
Kuulo näyttäisi liittyvän eläväiseen niskan ja hartioiden seutuun
sekä siihen että suhde ympäröivään maisemaan on elävän tervehenkinen,
vastaanottava. Näin ollen lämmönsäätely ei saisi olla kuin flunssaisen
tai liian kuumassa oleskelleen pöhnäinen vaan terveitä elämäntapoja
noudattava, reippaasti ulkoilevan, ympäröivästä luontomaisemasta
kiinnostuneen, säistä nauttivan, ne suomalaisittain osaavan.
Jos
puuttuu jokin taito, esim. ei ole pitkään aikaan kuullut kunnolla tai
ollenkaan, niin se ei yleensä palaudu tuosta noin vain tekemällä, koska
moinen on usein liian palikkamallista, vaan tarvitaan oppimisvaihe,
intuition kehtittämistä, näkemyksen pohjalta toimimista, näkemyksen
kasvua. Samoin tarvitaan keholle tilaa ja mahdollisuuksia parantua,
elävöityä omia teitään niin että uusi toimiva on eri kohden, eri tavoin
hahmotettu kuin vanha, joka prakasi. Toki intuitio voi kantaa toimivan
sillekin kohden, mutta jotenkin paremmalla tavalla, kehon omalla
viisaudella tai uskonnon kantamana. Jos lunta kertyy kinosksiin
vaihtelevaan maastoon, niin se kertyy omia aikojaan, silloin kuin kertyy
ja tuuli joskus kurjettaa sitä, joskus nuoska painaa hange lyttyyn
siellä missäsattuu lunta olemaan, kenties sulattaa osan. Niin näkemyskin
keryy vähitellen ja kuitenkin se kantaa. Jotkin asiat eivät ole
edullisia näkemykselle, ja toiset taas saavat vähäisenkin alun kantamaan
esim. uskonto ja viisaan hetkellinen seura sekä tervehenkisyys, taju
oppimisesta ja aluista taidoissa ja kasvamisessa.
Maisemassa on
kuulon kannalta yleensä paljon hälyä: autoja kaukaa, laitteiden ääntä,
niiden tuulettimien huminaa, askelten äänten kaukuja käytävässä,
kolahduksia yms. Ne eivät ole niin kiinnostavaa kuultavaa mutteivät ne
myöskäänole merkki siitä, ettei kuulo toimisi vaan päin vastoin. Niskaa
ei saisi jännittää paljoa, etenkään ruutumallisesti, vaan
luontoympäristön tavalla on parempi josniskaa jännittää.
C662. Jos nuorten naisten esimerkki parantaa vointia
Nuoret naiset elävät usein terveemmin kuin vanhemmat eli terveet
elämäntavat voisi olla yksi hyödyllinen satsauskohde, jos nuorten
naisten esimerkki parantaa vointia. Tässä ainakin liikunta, luonto,
ulkoilu, elämässä mukana oleminen ja se, että ruoka olisi terveellistä,
ovat tärkeitä.
Nuoret naiset, joiden seura tai vaikute parantaa,
ovat usein hengellisyydestä harrastuneita, jollei muuten, niin
yleissivistyksen vuoksi ja vastaisen varalle, eli jotakin hengellisen
suunnalta olisi hyvä lueskella, kauniskatseista ja viisasta.
Nuoret
naiset yleensä ovat tunteidenmukaisuuteen satsaavia ja ymmärtävät
tunneasioita, mitä esim. musiikin kuunteleminen opettaa: että oppisi
jotakin sellaista hienoa ikiaikaista viisautta, mitä musiikki voi
elämästä opettaa.
Tervehenkisyyden luulisi myös olevan yksi
satsauskohde, jota nuoriin viitattaessa tarjkoitetaan, niin yhteiskunnan
kysymyksissä kuin sosiaalisessa elämässä, ymmärryksessä ja
mieltymystenmukaisuudessaa.
C663. Sinisen värin aiheuttama väsymys tai nälkä ja riittävän hyvä ja laaja-alainen ajattelukyky
Sininen väri symboloi ajattelua muttei ole ajattelun oppimiseen sopivan
vireen tai lähestymistavan malli, vaan paljon parempi siihen
tarkoitukseen olisi vihreä, eri vihreät. Sininen sen sijaan voi viitata
pois vetäytymiseen tai kovin heikkoon ajattelun tasoon, esim. ajattelun
ihailijoihin eikö aivan koulun vaatimaan tasoonkaan, jolloin moinen
dominantin käsityskyvyn köyhyys voi tuoda väsymystä tai ajattelemisen
nälän, paljon paremman ajattelukyvyn tarpeen, minkä oppisi esim.
ajattelukurssista blogissani http://pikakoulu.blogspot.fi , mikä samalla mahdollistaisi laajemman elämänpiirin,mitä toki useimmat kaipaavat.
Jos sinisen värin käyttäminen tai sen kanssa tekemisissä
oleminen tekee tokkuraiseksi, niin kyseisen henkilön ei pitäisi käyttää
sinistä, ei se silloin hänelle ainakaan ajattelun väri ole eikä
oppimisen, vaan muut värit olisivat, esim. kai kaikki tavallisen
vihreän sävyt opettavat ajattelua: hyvää rakenteet ja materiallit
havaitsevaa maisemakatsetta.
C664. Sairaanhoidon puolueettomuudesta
Jos hoidetaan kaikkien vaivat yhtä laillaniin kuin lääketieteessä
ideanakin on, niin sairaanhoidon saatavuus on parempi, sillä
puolueellinen kiistely ja sabotointi ei saa niin suurta jalansijaa, vaan
on vain ammatti tms palvelus kuten tämä blogi esimerkiksi, ja se
huolehtii työnään jotkin tehtävät, mitä nyt osaa, ja mitäei osaa, niin
jättää tekemättä. Kun taas jos tuumisi, ettei vaikka tuota halua hoitaa,
kun se niin aiheuttaa tuhoa muille, niin sairaanhoito ei olisikaan enää
tuote, kaikkien saatavilla, vaanpienemmän ryhmän etuoikeus, joka
kenties harmittaisi muita. Joskus toki tätä blogia tehdessäni pohdin,
että onko peräsuolen esiinluiskahdus niin yleinen vaiva tai poliisien
paksusuolensyöpä niin varmasti oikein, tai lavantauti niin selvästi
moraalin puutteesta, ettei niitä kuuluisi yhtä lailla parantaa, mutta
jos ei niin yrittäisi tehdä, niin tasapulisuus kärsisi ja se olisi
paljon isompi vahinko kuin muutaman ylimääräisen mukaan ottaminen
kenties olisi. Ja tokihan täytyy potilaan itse saada päättää, mitä
hoitoa haluaa ja siis saa ja haluaako, saako ylipäätään hoitoa
ollenkaan, sillä onhan moni esim. uskonnollinen ja uskontohan vasta
taitava parantamaan onkin, ja toisaalta etelämäälaisia eivät vaivaa
samat hankaluudet kuin suomalaisia, esim. liikkumattomuus, hitaus,
saamattomuus yms.
17.9.2018 Japaninpystykorvani, valkea kymmenvuotias
uroskoira, lihava, on kovin paapomisharrastunut mutta tuntunut viime
ajat olevan harrastunut "mustien" (turkinväriä vastaava) auttamisesta,
niin on tuntunut aiheuttavan kovin turvatonta meininkiä, jotenkin
sivistymätöntä. Niinpäehdotin sille, että sen pitäisi valita, ketä
paapoo ja miten ja miten paljon, sen mukaan, mikä on moraalista ja
tervehenkistä. Sitä se on tässä ehkä päivän verran kokeillut ja tuntuu
tuumivan, ettei sillä tavoin tule näitä ongelmallisia
elinolosuhteita,joita se tuntuu asenteellaan, raadollisuutensa määrällä,
aiheuttavan. Eli oisko tuo sairaanhoidollekin hyvä linjaus? Muttei
siitä ole niin paljoa kokemusta, kirjaan vain ylös nyt, kun muistan,
mitä sanoin.
Vaisdanoinkohan, että oikeudenmukaisesti ja tervehenkisesti.
C665. Ihmeparannusohjeyritelmä LVII * Luonnon omalla viisaudella
Keho on luonnon ihme, parantaa vaivat omalla viisaudellaan. Terveet
elämäntavat, etenkin kai liikunta, ulkoilu säät osaten ja etenkin
luonnonrakkaus, opettavat tuota kehon omaa taitoa parantaa vaivat, kun
vain odottaa hiukan. Tervehenkisyys myös kai parantaa parantuvuutta.
Samoin terveellinen ruoka ja hyvä yöuni sekä tarpeeksi raikasta ilmaa ja
puhtaus. Positiiviset tervehenkiset näkymät elämässä sekä
tunteidenmukaisuus ja kaunis moraalinen tervehenkinen linjaus maailmassa
kai myös lisäävät tuota luonnon omaa parantuvuutta. Ruuasta etenkin
tuoreet vihannekset yms, mutta toki kunnon ruoka ruokaympyrän mukaan.
Säistä myös on tärkeää huomata niiden tervehdyttävä tuore kalskahdus,
ero sisätiloihin, luonnosta opittava viisaus elämäntavasta, jolla elää
säiden kanssa.
C666. Pulassa elämän tavallisissa kuvioissa ja syöminen & taju että vaikutetta lämpimistä ulkomaista on kamalasti
"
Joskus elämässä on joitakin pakollisia juttuja, mutta rahat eiivät
riitä. Tai jotakin tarttis tehdä, muttei siihen ole mahdollisuutta.
Silloin yllättävä keino, joka tuntuu toimivan, on syödäjotakin herkkua
tai itsensä tavallista kylläisemmäksi. On kuin muut ihmiset toivoisivat
sitä. Se kai johtuu siitä, että maailma on globaalimpi kuin mityä
ajattelemme, Suomessakin kamalan paljon ulkomaalaisia ja moni
harrastunut ulkomaista, kenties ihailee jotakin ulkomaata tai haikailee
sinne, kenties kiehtovat ulkomaalaiset heilat, kauppa on ulkomaiden
kanssa, moni tuote ulkomailla tehty, mediassa ja musiikissa on paljon
ulkomaalaista vaikutetta, moni laulu esim. ulkomaalainen. Ja nuo lähes
kaikki ulkomaat ovat ilmastyoltaan lämpimämpiä kuin Suomi. Niinpä noiden
ulkomaiden tavallisia uomia vastaa, kun syö itsensä lämpöiseksi tai
sokerista kuin lämpö ja helle ulkomaalaisen mielestä, ja on löhöävämpi
kuin ulkomaalaisten mielestämukava hyvöä tapa elää, jolle he ovat
säätäneet kaikki toimivat ratkaisut, uoman, jolla markkinatalous kulkee
ja globaali maailma, separas elämä, jota yrittävät suomalaisillekin
trarjotaja jota olettavat kaikkien noudattavan, jos on hiukankaan järkeä
tai mukavuundenhalua päässä. "
http://eroonmasennuksesta.blogspot.fi
C667. Syksyllä olo kuin verenhukka ja reipas liikunta, joka pitää kehon pintaosat lämpiminä
Joillekin ulkomaalaisille tulee kai Suomessa syksyn alussa ankea olo
kuin verenhukka ja vähän heikottaa, kun ulkoilma on viileää ja pöpöjä on
siinä jo aika paljon vähemmän kuin kesän helteillä. Keho, etenkin iho
kärsii siis antiseptisyydestä ja vähäpöpöisyydestä, mihin auttaa kehon
ja kehon pintaosien iho mukaanlukien pitäminen tervehenkisen lämpiminä,
mihin paras lienee reipas liikunta, paikoillaan oleskelun välttäminen ja
lämpimät vaatteet.
10.9.2018 Verenvähyyden tunne voi myös johtua siitä, että
lapset ja nuoret, joilla oli kesäloman ja mökkeilyn viisastuttama pää,
joutuivat lytistetyiksi koulun alle. Siihen kai auttaa, jos yrittää
kohdentaa kouluntarvetta oikeisiin yksilöihin ja oikeaan määräänsä,
esim. nelikymppisen olisi kai hyvä lukea yleissivistävää asiatekstiä
ainakin tunti viikossa, kuusikymppisen kai puoli tuntia tai 20 min ja
kahdeksankymppisen 5min. Pitäisi huolehtia, ettei ole löperö tai
puolueellinen siinä, kuka kulloinkin teki ajatusvirheen tai ei
osoittanut osaamistaan, ja kohdentaa lukemispakko heihin eikä lapsiin ja
nuoriin, jos nämä kuitenkin ovat ikäisikseen ihan sivistyneitä. Kanssa
on hyvä, jos ei oma järjen ja elämänviisauden taso laske koulun alkuje
myötä, esim. ensimmäisten viikkojen kuluttua,vaan voisi olla harrastunut
monimutkiasemmasta, aistirikkaammasta, elämänmakuisemmasta, enemmän
maailman ilmiöitä ymmärtävästä, käytännössä hyvin toimivasta
arkijärkisestä kokonaiskuvallisesta. Ja jollei se muuten suju, niin
uskonnosta ja kulttuureista, mm paikalliskulttuureista, saa tukea: on
elämässä muutakin kuin koulu.
Parikymppisten tarttis kai lukea nelisen tuntia viikossa yleissivistävää
asiatekstiä, etenkin eri elämänalojen perustaitoja ja lahjakkuuksia
noiden aihepiirien kiehtomana, jotta liikkumavaraa elämässä olisi
enemmän. Kaiken opiskelun ei tarvitse olla koulumaista vaan voi olla iso
osa harrastamisen tapaista, jos kouluyleissivistys on jo.
Kolmikymppiselle kai pari tuntia viikossa.
"13.9.2018 Oiskohan toi parikymppisen määrä pikemminkin kaksi tuntia
viikossa, jollei muuten niin paljoa lue? Ja sitten os joku laittaa
innokkaasri koulupakkoa muille, koska on itse tykästynyt
kouluopintoihin,niin sellaiselle kai koulumaista lukemista plus
yleissivistävää kirjallisuutta useampia tunteha viikossa. Mutten nyt
niin osaa miettiä, kun viime ajat olen ollut päivälläkin uninen ja ollut
jotenkin huono pää."
C668. Tämän blogin katselukertojen määrästä
Luulin tästä aiheesta olevan jo jonkin kohdan, mutten löytänyt sitä
hakemistosta. Eli katselukertoja on tällä blogilla nyt ollut:
ekalla
osalla plus hakemistolla ja sadan kohdan kokoelmilla yhteensä reilut
4300, tokalla osalla (A) 1100, kolmannella (B) 1000 ja neljännellä (C)
200. Katselukertoja voi olla ollut useampiakin, sillä pitkän aikaa
lukemat pysyivät samoina, mutta Bloggerin editorissa etenkin
hakemistossa näytti siltä, että muut lukivat sitä samaan aikaan, kun se
pienelläkin tauolla poissa hakemiston editoristahyppäsi ihan eri
kohtaan ja sellaiseen, mitä joku olisi voinut katsella, esim.
kesäloma-aikaan "matkapahoinvointi". Mutta nää lukemat on nyt syyskuun
puolivälissä 2018, ja ylipäätään on parempi, että blogia luetaan sen
nettivulla, se on siihen tarkoitetu, siis http://parantamisesta.blogspot.fi ja selaa sivua alaspäin niin löydät hakemiston.
C669. Ammattitaidosta
Monela alalla ammattitaito ei ole vain ko alan asioiden osaamista,
vaan se vaatii paljon suurempaa lahjakkuutta, sen vaalimista, mitä ei
oleääneen ainakaan kovin laajalti sanottu ja mitä eivät kaikki osaa
mutta mika on tervehenkisyyden vaatimus. Esim. puutöissä tarvitaan
tervehenkistä liikunnallisuutta ja oman version tekemistä
onnettomuusvaaran välttämiseksi, samoin tarvitaan tunteiden
kuuntelemista työntekotavoissa ja tervehenkisyyttä siinä, mikä on minkin
asian tai arvon tai tekemisentavan oaikka kokonaisuudessa, terveitä
elämäntapojakin, luulen. Vastaavasti liikunnassa on tehtävä omalla
tavallan, ei voi liikkua kuin olisi jonkun muun kroppa, voimat, taidot,
luonteenlaatu, motivaatio, kiehtoutuneisuus tietyistä asioista, yms, ja
tarvitaan tervehenkistä tunteidenmukaisuutta, motivaatiota, viisautta,
taitoa, pitkälti myös terveitä elämäntapoja, tervehenkistä
sosiaalisuutta, elämänviisautta ja hyvää tahtoa,maailman huolehtimista
hyvälle tolalle.
Vastaavasti siis ammateissa tarvitaan monen
sellaisen ison asian vaalmista, mitä ei ole erikseen opetettu ainakaan
niin suurella painotuksella, niin tarkkaan vahdittu, vaan jotka kantavat
ammattitaidon ja kantavat ammatin vaikutuksen hyväätekeväksi
yhteiskunnassa ja elämissä, kantavat ammatin aseman tervehenkiseksi,
vaikak se muuten olisi joku vain, vähän niin kuin yleissivistys ja
terveet elämäntavat sekä tervehenkinen vastuuntunto ja
oikeudenmukaisuus.
Hoitoaloilla näitä kai ovat mm tervehenkisyys,
hyvän tahdon saaminen pysymään loppuunkuluttamatta, liian lätsähtävän
sosiaalisuuden välttäminen ja tervehenisyys sekä terveet elämänvalinnat
sen sijaan, ihmisten oman elämänviisauden arvostaminen, taitotasoerojen
tunnistaminen oikein tai ainakin oikeansuuntaisesti, hoitotapojen
käytett'vyyden rajojen kuunnioitaminen, vaihtoehtoisten hoitomuotojen
salliminen ja tukeminen etenkin siellä, missä toimivat hyvin, itse
terveenä pysyminen ja siihen hoitoalan työpaikalla sekä potilaita,
vieraita että hoitoalojen ihmisiä tukevat elämäntavat ja arvot, oman
vaikutuksen sovittaminen osaksi yhteiskuntaa rakentavalla tavalla ja
vastuuntuntoisesti, tervehenkisesti. Mutten osaa näitä oikein luetella,
kun en itse ole hoitoalojen tyyppinen ihminen ekä hoitoaloja tunne.
C670. Naisten vaihdevuodet ja taitotasojen sekä elämänvaiheiden uudelleenarviointi
Viisikymppisten naisten vaihdevuodet näyttäisivät oireiden
perusteella liittyvän toisaalta taitotasoeroihin ja kyllästymiseen ja
toisaalta vanhuuden ja lapsensaanti-iän elämän uudelleenarviointiin.
Kuumat aallot näyttäisivät liittyvän siihen, kun joku taidetta ja
uskontoa osaava vanhus onkin taitava ja elää hienolla tavalla,
merkityksellistä elämää, joka tuo lämpöisän tunteen itselle, kun siihen
pääse hiukan tutustumaan, ikään kuin siivellä vaikkapa jotakin vanhaa
hienoa herraa. Toisaalta silloin varmaankin miettii, ettei hän enäaio
hankkia lapsia ja miettii, että miksi,huomaa hänen elävän
merkityksellistä lyhyessä ajassa paljon aikaan saavaa elämää, jolloin
lapsen kasvatuksen vuodet eivät näytäniin aikaansaavalta elämältä
vertailussa, kenties miettii ikävää työtä ja huomaa, ettei enää ole
motivoitunut moiseen, vaan vanhuksen elämän mahdollisuudet avautuvat
uutena maailmana, sillä voisihan itsekin tehdä käsitöitä, ja kantaa oman kortensa kekoon jonkin tähdellisen osaamansa asian eteen,
harrastaa taidettakin, olla jotenkin uskonnollinen jos se kerran
vanhuksille tuntuu sopivan, tutustua vanhempaan väkeen. Samaan aikaa on
siis kasvamassa ulos vanhasta, nuoremmat naiset eivät arvosta jollei
halua lapsia ja lapsiperheen elämää, sillä se on tärkeä osa heidän omaa
elämäänsä ja haaveitaan. Myös työelämä vertautuu toisin vapaaseen
vanhuksen elämään tai osaavaisen kuusikymppisen elämään. Silloin ehkä
katsoo miehiäkin toisin, ettämitä osaavat, osaavatko mitään, kun taas
ennen ajatteli, ett no, voihan miehen kanssa kumminkin saada lapsen.
Jotkin vanhat kuviot eivät siis kanna, vertailukohteet muuttuvat ja on
toisessa määrin itsenäinen, erilainen sosiaalisesti, ja niin kyllästyy
johonkin, se ei enää kiehdo, mikä aiheuttaa limakalvojen kuivumista,
kireyttä, pehmennyksen tarpeen, yms
C671. Vanhus nukahtelee ja annettava itse valita aihepiirinsä ja lähestymistapansa
Iän myötä on taitoja yhä enemmän, jos niitä jatkuvasti harjannuttaa.
Erityisesti vanhat ihmiset usein opettelevat ratkomaan sellaisia
kysymyksiä, jotka jäivät heitä painamaan nuorempina tai jotka olivat
oman ammattialan niitä suurempaa näkemystä vaativia kysymyksiä. Niinpä
vcanhus helposti kyllästyy perin pohin aihepiireihin, joita nuoremmat
pitävät ihan ok tyyppisinä, ja niin kun keskustelu luiskahtaa
tuollaiseen aihepiiriin,niin vanhus saattaa nukahtaa, hän ei jaksaisi
sitä samaa vanhaa taas. Erityisesti haittaavat aihepiirit, joissa
lähestymistapa on kovin hedelmätön, alhaisen tason järki vanhuksen omaan
ymmärrykseen verrattuna ja joita kumminkin laajalti käytetään esim.
opinnoissa tai työssä, jolloin keskustelu ei tuppaa niistä rönsyilemään
kovin hedelmällisille teille. Siksi ei saisi jumittaa keskustelun
aihettaa tuollaiseen aihepiiriin tai lähestymistapaan, vaikka itse olisi
hitaampijärkinen ja aiheen tasoon tyytyväinen.
Vastaavasti
koulun alhainen ajattelun taso voi tuoda nuorelle tokkuraisuutta, jos
tämän oma ymmärrys on hyvä. Kai kuin näpeille olisi lyönyt.
21.9.2018 Erityisesti väsyttää ja rasittaa ruutu- tai
viivamallisen teoriaperspektiivin seuraaminen, muttei sitä tarvitse
katsella vaan voi kiinnittää huomionsa niihin näkömielikuviin, joiden
avulla tuo ihminen nuokin asiat ajattelee ja joiden varassa hänen
ajattelunsa varmuus on. Näiden ei kuulu olla mielikuvitusta vaan
aistihavainnoista syntyneitä ym elämänviisaudesta, kuten vaikka käsitys
autoista, joka pohjaa monenlaisen autotyypin jonkinasteiseen
tuntemiseen, esim. on nähnyt niitä kadulla, jotka puolestaan viittaavat
yksittäisiin muistikuviin nähdyistä autoista ja ajokokemukseen,
liikennesääntöjen ja liikenteessä liikkumisen tuntemiseen, kokemukseen
niistä ja auton korjaamisesta yms. Samaan mielikuvaan saa liittyä
tunteita ja tuntemuksia, esim. että toi on kyllä vinha, hyvä meininki.
C672. Ruokahalun ja ruokamielitekojen mielekkyydestä
Periaatteessa ihmisluonto on kokonaan evoluution tai jumalan
viisauden luoma, jolloin siis ruuankin tulisi toimia mielekkäästi osana
kokoanisuutta, ruokamielitekojen olla hyödylliset. Kulttuuri-, ilmasto-,
moraali-, elämäntapa-, mieltymys- ja taitotasoerot ainakin tuovat
ruuantarpeeseen eroja, usein suuria. Periaatteessa siis ruuantarve
riittää kattamaan päivän rasitukset, jolloin esim. urheilupäivänä
syötäisiin toisella tavoin painottunutta ravintoa ja kenties eri määrä.
Vastaavasti, jos muuten on rankkaa, niin sitä voi osin paikata ruualla,
esim. kylmemää säätä kuin mihin on sopeutunut, ja se voi aiheuttaa
suuria lihavuus- ja ravinnontarve-eroja, aivan jättimäisiä. Toisaalta,
jos osaa huolehtia rasituksen kantamisesta muilla tavoilla, esim.
tervein elämäntavoin, viisain valinnoin ja tunteidenmukaisuutta sekä
moraalia vaalien, niin ravinnontarve pysyy rasituksenkin kanssa
lähempänä saman ihmisen tavallista. Tässä on huomattava, että jos
lähestymoistapa on kovin hedelmätön, jopa vahingollinen, niin ruokaa ja
lihavuutta tarvitaan tyypillisesti enemmän. Koska sama ihminen osaa
tyypillisesti useita eri lähestymistapoja, niin huonolta
lähestymistavalta voi tyypillisesti ainakin hetkellisesti nousta
paremmalle syömällä itsensä kylläiseksi hyvää ruokaa niin kuin
ravinnontarvemieliteot sanovat. Ruoka on tällöin myös
kontekstinmuutoksen keino: tehdään jotakin muuta, niin on mahdollista
vaihtaa aihepiiriä ja lähestymistapaa viisaammiksi, jos vain ruualla
huolehditaan edes jotenkin uupumus pois haittaamatsta, ja tässä terveet
el'ämäntavat ja hedelmät ym tuore vitamiinirikas parantaa kykyä nousta
huonosta näkökulmasta paremmalle lähestymistavalle.
Näin voi myös
päätellä, että seuduilla, joissa helle dumppaa ruuan tapaan, on kenties
enemmän murhetta, vähemmän oman tiensä ja tervehenkisen elämän onnen
omesnlaisesta elämänsisällöstä löytäneitä, jolloin nuo
kulttuurivaikutteet tuovat masentuneen rankan elämän tyyppistä syömistä.
C673. Pömppövatsa,turvonnut vatsa tms ja syö vähän ruohoa
Pömppövatsaan, turvonneeseen vatsaan tms ehkä voisi auttaa, jos söisi
vähän ruohoa tai vehnänoraita (terveyskaupoissa), mutta ruohoakin on
eri lajeja, tavallinen kai olisi hyvä eikä matalakasvuinen.
C674. Lääkkeiden kehittäminen ruuista & tutuista kasveista ja "Mikäköhän ruoka tuolle nyt sopisi?"
Tuossa tulin ajatelleeksi ruohon tai vehnänorasmehun syömistä mahan
turvotukseen, kun näinlehdessä mainoksen, jonka kuvissa oli turvonneita
vatsoja yms. Eli vatsavaivaan tulin ajatelleeksi ruokaa ja lääkkeen
kyseessä ollen laajemmin kokemuspiiiristäni, että mikä vaikuttaa
mitenkin ja siitä, kun olen joskus miettinyt miikä ruoka jollekulle
sopisi esim. tiiettynä vuodenaikana, niin siitä syntyikin näkemys, että
mikä ruoka/kasvi syötynä voisi sopia lievittämään jotakin vaivaa. Eli
ruuan laittamisesta jollekin porukalle saisi kai tuohon sopivaa
kokemusta, jos yrittä laittaa ravintoaineet juuri hyvin kullekin päivän
jaksavaisuuden ja yleisen terveellisen elämän kannalta.
C675. Aivot seis joiltan osin ja ylentäviin, sivistäviin & tervehenkisyyttä tuoviin tekemisiin satsaaminen hyvällä hengellä
Jos aivot ovat joltain osin seis, niin se kai johtuu siitä, ettei
kaikki työ,koulu, tms mene yhtä putkea vain vaanjossakin on mutta
matkassa, jokin iso olosuhde, jokapitäisi viisaudella ja
elämänviisaudella ottaa huomioon, mutta työ- tai kouluputken
tyhmentämänä aivoteivät siihen yllä eikä jaksavaisuuskaan, mikä näkyy
uupumuksen tapaiusena huomiokyvyn puuttumisena ja laiminlyönmtinä koko
aihepiirissä siltä osin kuin se vaatii yhtään isompaa ymmärrystä. Kun
kuitenkin tuon tien elämässä valitsit, niin kai oletit ihan hyvin
selviäväsi siitä tavalliusen elämänvirtaa pitkin, jolloin kai ero on
siinä, että tavalliusessa elämässä on muutakin kuin työ tai koulu plus
safka ja lepo, sillä on musiikkia ym ylentävää, tarpeen tullen jotain
uskonnollistakin elävöittämään tai elämänviisaan mietelmän lukeminen ja
sulattelu, ja otki on liikunta ja ulkoilu, niitä etenkin tarvitaan, ja
on laajempi elämänpiiri, eri elämänalueet, harrastukset, media, mikä nyt
sattuu yleistä älykkyyttä ja monialaista elämän ymmärtämistä nostamaan.
C676. Seksuaalisuuden sumentama pää ja sosiaalisen maailmankuvan virheiden karsiminen
Usein sanotaan seksuaalisuuden haittaavan arvostelukykyä. Yleensä
siihen syynä ovat kuitenkin muut asiat kuin itse seksuaalisuus
sinällään. Näitä ovat mm:
Aie lapsesta ja perheestä on iso asia ja
aiheuttaa siksi suurta puolueellisuutta, joka on osapuolilta
tarkoituksellista,muttei ehkä tavallisiin sanontatapoihin ym tavallisiin
tilanteisiin tottuneelta näy kylin selvästi muille. Yksi syy tähän on,
että kiehtova pari on usein eri etäisyydellä ja eri tavoin hahmotettu
kuin tavallinen keskustelutpveri, jonka kanssa tehdäänyhdessätyötä,
harrastusta tms. Puolison, jonka kanssa hankitaan lapsi, kuuluisi kai
olla sellainen,että tilanne on mahdollisuuksia täynä, nähdään hyviä
ominaisuuksia, potentiaalia, hyviä elämänmahdollisuuksia lapsele ja
perheellee. Usein tämä merkitsee, ettei pariehdokas ole tyutuimmasta
ihmistyypistä, josta on jo ajat sitten itse kasvamassa muunlaiseen
elämään, vaan kuin uusi manner, uusi elämänalue, jolloin sosiaalinen
silmä sen suhteen on heikompi ja kyllästymisen cvaikutuksia, sen
mahdollisuuksia rajaavaa vaikutusta ja jumiutumista ymmärtää heikommin.
Usein myös seksuaalisissa suhteissa luokitellaan mies/nainen eikä
kansalaisuuden mukaan, mikä olisi ollut kuvaavampi tieto,
mies/nais-klishee kun kertoo vain suomalaisista tai kunkin
omanmaalaisista. Miehillä on myös sitkeässä käsitys, että seksuaalinen
naien tekee heidän kanssaan lapsen ja ilkeilee muille, kun taas
tavallinen sosiaalinen silmä sanoisi, että pahanteossa valloillaan
oleva, jolle annetaan tilaa, tuntee tilanteessa olevansa seksuaalisella
viehätyksellä ja ilkeilee muttei kyllä todellakaan aio perustaa
perhettä. Ihailu on ihan eri juttu ja näkyy mm hymyilemisenä ja toisen
ottamisena vakavasti, mahdollisuuksien näkemisenä hänessä, hänen
seurastaan pitämisenä.
Ihmisillä on ihan eri vahvuudet, ja niin
kuin seksuaalisen kiinnostuksen tai seuran myötä tulee vaikutetta
toiselta, niin tulee hänen arvostelukykynsä matkittu versio itselle,
siis jotakin yhdessä summittain tekemisen sorttista, jossa sekätaidot
että vastuuntunto, elämänpiiri ja tavoitteet ovat tuolta toiselta
cvaikutteita saaneita mutteivät asivan kopiot vaan osin omanlaiset ja
osin vain näköisjäljennös tms toisen taidoista.
Seksuaalisuuden
myötä oppimisessa tarttis kai itse etukäteen ja edelleen harrastaa tuota
elämänalaa, jolla toinen on taitava ja lahjakas, ja sitten hänen
tyypillisen vireensä, kiinnostuksenkohteidensa, painotuksiensa ja
elämäntapansa, kenties sosiaalisuuden tyyppinsä vaikutteiden myötä
oppia, miten ne ja mitkä niistä parantavat tuota taitoa ja lahjakkuutta
siinä, ja oppia siitä tuo taito ja lahjakkuus vähän kuib kirjasta olisi
oppinut.
9.10.2018 Pään sumuisuutta aiheuttaa myös väärä
tilannearvio siinä, haluaako toinen muuttaa omaa elämäänsä tai oppia
taitoja ja lahjakkuuksia pariltaan vai ollaanko hankkimassa lasta juuri
nyt - siis etenkin naimisessa ja naimisen tuomien vaikutteiden &
vaikutuksien kanssa olemisessa tämä on tyärkeää.
C677. Vanhus kuukahtaa kaupassa ja ikiteiniys
En tiedä, miten usein vanhukset pyörtyvät, kaatuvat,väsähtävät ihan
seis tai jopa kuolla kupsahtavat kaupassa, mutta kia jokin sellainen
klishee on,jolloin syynä on kai, että vanhus on ruuan tapaisella
kylläisyydellä painanut aiemmin villaisella tyypillisesti jotakin aivan
kamalaa olosuhdetta elämässään, mitä muut asianosaiset eivät ole
antaneet muuttaa paremmaksi, ja niin pelkkä kylläisyys ei tuo hyvää
mieltä niin kuin kauppias taikäsityöläinen ajattelee, vaan tarvittaisiin
koulun tuoman sivistyksen hyväätekevää näkökulmaa yhteiskunnassa
elämiseen ja omien tuoreiden uusien elämänvalintojen tekemistä sen
suojissa kuin teini-ikäisten kuuluu saada tehdä, kuin uuden alun kanssa
t'äytyy saada tehdä muutoksia ja omia valintoja tuleviksi vuosiksi ja
ihan jo heti alkuun, sydämensä ääntä kuunnelle, omaan viisauteensa sekä
sivistykseen luottaen itsenäisesti.
C678. Ihmeparannusohjeyritelmä LVIII * Kovin suurten parannusten tekemisestä
Jos tarttisi tehdä jokin kovin suuri, kenties useimpien ymmärryksen
ylitse menevä parannusd, ihmeparantumisen tyyppinen, niin joiltakin
kohden, jollakin viisaalla ja tervehenkisen energisellä ja
tunteidenmukaisella tavalla tehden se kenties onnistuu ja toiselta
kohden tai toisella tavalla ei. Kenties on niin, että ei onnistuvat
uomat ovat tavallisia ihmisten urautuneita uomia, joille
helpostiloksahtaa,kun taas ihmeen tavoin parantuvat uomat ovat niitä
omakohtaisempia, sivistyneempiä sydämen viisauden mielessäm ja
tervehenkisyyden, jolloin niillä vain on joskus mutta muut eivät niin
hyvin hahmota että mitä tekija miksi ja mikä on samantapaista ja mikä ei
ja mitkä tekemisen edellytykset ovat. Eli omakohtainen tekeminen oman
elämänviisauden ja hetken kipinän varassa tuoleiskahduksia jotka sitten
taas tyssäävät, kun yrittää olla muiden kanssa muiden tavalla eikä vain
ihan ok "Elä ja anna toisten elää"-meiningillä. Eli joskus menee hetken
aikaa paremmin ja sitä pitäsi ihan vain pokkana harrastaa aina ainakin
hetken verran, että oppii. Ja sitten toisen kerran ei suju vaan on
vammainen tai kipeä tms ja se vaan on niillä uomilla niin, muttei se
sitä tarkoita, etteikö toiselta kohdin ponnistaen, vähän toisenlaisen
luonteenlaadun tapaan, tervehenkisemmän, itsenäisemmän, kuitenkin
parantamisesta harrastuneen tunneviisaan ihmisen tapaan, voisi onnistua.
C679. Ulkomaalaisen tokkuraisuus, tukkoisuus & heikko kapasiteetti ja asuinseudun valitseminen sen ilmastoon sopivien elämäntapojen mukaan
Moni ulkomaalainen on tokkurainen, tukkoinen ja näköaistivirikkeiden,
liikunnan ja maailmankuvan miettimisen osalta kovin
heikkokapasiteettinen, kuin hälisevän kanssa vaikka olisi suomalaisella
mittapuulla tavallista paljon vähemmän virikkeitä. Jotkut olettavat sen
ulkomaalaisia tavallisesti kotimaassaankin vaivaavaksi flunssaksi tai
pöpötaudiksi. Mutta terveet elämäntavat ovat mieltymyskysymys. Niitä voi
aloittaa muutaman sekunnin pätkissä ja kasvattaa siitä sitten kuntoa,
taitoa ja tottumuksia tervehenkiseen elämään.Mutta ulkomaalaiset, jotka
karsivat virikkeitä pois, esim. ns. "hälisevyyttä" ihmisistä, eivät ole
tehneet valintaa virikkeiden lisäämiseen päin vaan johonkin alhaisempaan
virikemäärään päin, jolloin siis he eivät aio opetella Suomen ilmastoon
ja suomalaiseen kulttuuriin sopiviksi, vaan kuvittelevat ilmastoa ja
kulttuuria voitavan muuttaa heillesopiviksi, jolloin he siis kuuluisivat
johonkin lämpimämpäämn ulkomaahan eikä Suomeen tai Suomen
terveydenhuollon vaivoiksi. Karsiminen on siis vastakohta mieltymystensä
mukaan ko elämäntapaanpesiytymiselle.
C680. Urautunut tokkuraisuus ja taju tuttavien taitotasoista &heidän virikkeiden kaipuunsa määrästä
Jos on tokkurainen kuin urautunut olo, vaikkei itse ole niin
urautuneesta elämästä pitävä, niin se luultavasti on vaikutetta joltakin
tuttavalta, lähinnä kai lähipiiriltä tai joltakin lähiaikojen
juttutoverilta tai kiinnekohdalta jossakin aiheessa. Ihminen, joka ei
kaipaa virikkeitä, mihin yleensä on syynä pienempi älyllinen
kapasiteetti, on yleensä tyytyväinen tavallisessa elämässä, vaikka se
olisi ihan urautunutta käytännön ulottuvuuksiltaan,ja niin sellaisesta
henkilöstä tarttuu tokkuraisuutta ja urautuneisuutta
isompikapasiteettiseen, kai siksi, että olettaa tämän viihtyväksi eikä
sönkön tapaan niin paljon pienempikapasiteettiseksi kuin mitä tämä
mieltymyksiltään on.
C681. Pöpöinen olo & heikko kapasiteetti ja soivan kohdalta käsin eläminen
Monella sairaanhoitajalla, heille seuraa omasta puolestaanpitävillä
ja monella tropiikista kotoisin olevalla on peruselämisensä jotenkin
pöpöistä tavalla, joka heikiéntää kapasiteettia, on vähän kuin
saireastaisivat mutta pitkäaikaisesti, tavallisesti. Silloin ovat
terveet elämäntavat jotenkin hukassa, elo pöpöistä tai venytetyn
laimeaa, vähän särähtävää kuin kapasiteetti olisi loppunut kesken
tavallisen elämän asioissa. Terveet elämäntavat ja niiden myötä isomman
kapasiteetin sekä tyytyväisemmän tekemisentavan löytää elämäntavan
soivilta kohden, tunnelmatajuisilta, kun elää niiltä käsin muttei lähde
omasta puolestaan ryntäilemällä kuluttamaan loppuun moista piirrettä
vaan elelee ikään kuin näköaistinomaisesti, tunnelmallisesti ja soivin
tavoin, mm liikkuen niillä seuduin oloaan, jolla sujuu hyvin,
havaintokyky on hyvä ja ymmärrys mukana, ymmärtääelämän ilmiöt,
myötäelää myös muut sekä liikkeet yms tekemiset, jolloin ei siis ole
liian vähäinen tai mukaan lähtemätön huomio niissä. Tuolta soivalta
tunnelmatajuiselta elämänmakuiselta kohden hahmottaen on elämä
monimuotoisempaa, sitä ymmärtää enemmän ja vastaavasti jaksavaisuus on
isompi ja toiminta viisaampaa, maailman osaksi paremmin sopivaa.
8.7.2020 Pöpöisen olon myötä heikentyneeseen ajattelukykyyn
auttaa paitsi puhtaus myös sivistynyt lukeminen, jossa koulutyyppiset
ajatukset on käyty selkeästi läpi.
31.8.2023 Valehtelevaisuus, epärehellisyys tms voi aiheuttaa, ettei ole selkeää kuvaa, mikä onkenenkin ammatti, harrastukset, suuntautuminen, elämäntapa, arvot, jne, katso B470. Pöpöistä, vaan nämä käsitykset ovat pielessä, jolloin sosiaaliset vaikutyeet elämäntavoista, äskettäisistä tekemisistä jne ilmenevät ehkä pöpöisyytenä ja sumuisuutena.
C682. Bakteerialtistuksen jälkeen
Jos jossakin missä on käynyt, on ollut jollakin pöpöjä niin, että
kenties olisi saanut tartunnaan, niin yksi neuvo kai on, ettei sen
jälkeen saisi syödä vaan olisi oltava syömättä, muttem niin varma tuosta
ole, kun jos kullakin on oma pöpökantansa kropassaan ja sen lähistöllä,
niin se kai elelee vähän samantapaisesti kuin ihminen itse mm
aterioiden, lämpötalouden ja tervehenkisyyden osalta, ja niin seuraava
ateria tms pitäisi olla itselle tyypillisesti, omien tavallisten
elämäntapojensa sallimissa rajoissa eikä tuon pöpötartunnan lähteen
tapojen mukaan valittu. Eli ei saisi nääntynyttä oloa itselleen tehdä
ennen kuin syö, mutta jos yleensä on vähän nääntynyt ollut, jos on
sellainen luonteenlaatu, että se jotenkin sopii itselle, niin silloin
kai kestää tuota itselleen hyväätekevää hyvin,jollei sitten ole niin,
että tällaisissa rasitustilanteissa tarvitsee tuhdiman aterian tms.
Kanbssa
jos pöpöt ovat osittain ainakin sosiaalisia uomia, joita ihmisillä on,
heidän elämäntottumustensa ja lähestymistapansa tarttumista sosiaalista
kautta, tms, niin silloin olisi olennaista kiinnittää huomiota siihen,
mitä elämänuomia ja elämäntilanteita toisilla on isoina terveyteen ja
jaksavaisuuteeen vaikuttavina tekijöinä nykyisellään, esim. oma
suuntautumisensa tietyille elämänaloille, arvonsa, sosiaalisuuden
tyyppinsä, karkea taitotasonsa ja se, millainen työ heillä on, miten se
rasuttaa itseä ja kutakin työkaveria, sekä esim. syksyllä monella
tutulla flunssa, vilustuminen, lämmönsäätelyongelmia, sisätiloihin
jumiutumiseen reaktioita, loman etäisyyteen liittyviä elämäntilanteita,
yms. Näitä siis pitäisi havaita, arvioida kuin maisemana ihmisiä,
paikkoja yms, niin sosiaaliset vaikutteet eivät tulisi yhtenä mömmönä,
vaan esim. etelämaalaisen joukossa huomaisi pöpöjen kannalta eri lailla
elävänä, eri lokeroon kuuluvana sekä eri elämänasenteen omaavana, ja
samoin voisi kenties huomata eri elämäntapapiirteiden liittymistä
sairastumisherkkyyteen jonkin tyypin taudeissa ja vastaavasti
tervehenkisen elämän sen sijaan tuovan terveenä pysymistä.
C683. Ympärileikatun kyvyttömyys saada lapsia ja rehevämpi arkijärkisempi muiden kannalta hedelmällinen lähestymistapa elämään
Kuulemma, jos poika tai mies on kovin teoreetisesti ajatteleva, niin
hänen peniksensä esinahka voi olla niin kireä, että se joko naimisen
salliakseen tai muusta syystä tarvitsee ympärileikata,jotta se olisi
riittävän löysä. Mutta sanotaan kai myös, etteivät ympärileikatut voi
saada omia lapsia. Mutta siihen ei kai syynä ole ympärileikkaus vaan tuo
teoreettisuus, kuivuus, se, etteivät ole kyllin hedelmällisiä muiden
kannalta, tee asioita hyvällä tavalla monelta kantilta, muidenkin
kannalta hyvin siis monella tapaa, niin että lapsen olisi hedelmällistä
saada siitä alkunsa. Lisäksi teoreettinen ajattelutapa ei ole hyvä
käytännön asioihin, vaan kenties tarvitsisi olla laajalti arkijärkinen,
lähes kaikessa tai kaikessa siis arkijärkinen, mitä esim.
ajattelukurssini opettaa http://pikakoulu.blogspot.fi/2011/11/ajattelukurssi.html
. Lisäksi olisi hyvä ymmärtää useampaa elämänalaa hekilökohtaisen
kiinnostuksen ja mukaan lähtemiseb myötä, eikä aina vain tietyn ammatin
vinkkelistä, eli tarttis olla harrastuksia, joista pitää ja joita pitää
itseisarvoina,kiehtovina, ja voisi olla samaan tapaan harrastunut
muutamasta ammattiryhmästä, vaikkei koskaan niihin tulisi vaihtaneeksi.
31.10.2018 Periaatteessa kai nämä muutokset
elämäntavoissa ja lähestymistavoissa ovat niin suuria, ettei
ympärileikkausta tarvittaisi, mutta ero on todella suuri, vaikea saada
heti aikaan ja omaksua omakseen. Toisaalta tarvitaan iso parannus, jotta
lasten saaminen muuttuisi mahdolliseksi, jos se ennen on ollut
mahdotonta, niin että tavallaan monella varmaan motivaatiota olisi.
C684. Epäonninen sairas olo ja taju siitä että lääkärit yms ovat bakteerialtistuksessa skarppaavia
Terveyskeskuksessa tai lääkärissä käytyä on usein
epäonninen sairas olo, kuin kaikki olisi romahtanut
jotenkin karummalle tyylilajille, joka ei ole niin
elämänviisas ja viisaasti kantava. Osin se johtuu
siitä, että lääkäriin ja terveyskeskukseen tulee
sairastuneita ja itsensä loukanneita ihmisiä. Heillä on
siis ollut epäonnea tai tavallista huonompilinjaus
niin, ettei tavallinen elämä ole ollut mahdollista
ainakaan hyvin niin kuin tavallista. Siksi tuo
ympäristön ja sosiaalisten suhteiden vaikute
terveyskeskuksesta tms on epäviisaampaa kuin tavallisen
ajen elämänpiirin vaikute onnistuvuudessa ja
tervehenkisessä toiminnan sujuvuudessa. Siihen siis voi
nojata vähemmän kuin vaikkapa aamuun kotona tai
bussimatkaan tai töiden ja koulun ihmissuhteiden
elämänmakuisuuteen ja tervehenkisyyteen, jotka eivät
ole yleensä juuri silloin epäonnistuvia, elämälle
tiellä. Lisäksi lääkärit,sdairaanhoitajat yms elävät
bakteeri- onnettomuusalttius- yms altistuksen keskellä
ja se toki haittaa heidän elämäänsä jonkin verran, ja
niin he skarppaavat terveinä pysyäkseen ja terveinä
elääkseen, mutteivät yllä ihan niin ylös terveeseen
kuin terveellisempää elämää viettäen, ja niin heidän
huomionsa ja onnistuvuutensa on hiukan huono. Ja niin
heidän ohjeensa ovat vähän niin kuin tavallisesti
tuontapaisia asioita osaavan, joka nyt on kipeänä eikä
osaa niin hyvin tai ei huolehdijokakohtaa tai turaa
mutta osaa kumminkin jotenkin, vaikkapa vähän
korjaamalla, uudelleen yrittämällä. Ja niin
tavallisesti terveenä olleelle tuo ohjeiden
onnistuvuusaste, sen tekemisentavan kantavuus on liian
epäviisas ja tuntuu jysäyksenä tavallisen elämän
kantavuuteen, yht'äkkiä on pudottu arjen perusasioiden
huolehtimisen tasolle siitä, kun aiemmin saattoi
keskittyä elämän muihin puoliin ja perusasiat kyllä
hoituivat siinä ohessa. Toisaalta itselläkin kenties
oli juuri nyt ollut
onnettomuusalttiimpilähestyuistapa,kun sairastui,ja
siksi on hyvä tehdä perustason asiat kunnolla,mutta
kantavuutta edelleen saa siitä,mikä on tervehenkistä
omassa elämässä.
C685. Pöpöinen olo syksyllä ja taju, että sisälle on tullut ulkoa jokin eläin
Jossyksyllä, kun ulkona on jopaljon viileämpää tai kylmempää kuin
sisällä, on itsellä tailemmikeillä pöpöinen olo,niin saattaa olla, että
sisälleon tullut jokin ulkona elämiseen lämpötaloudeltaansopeutunut
eläin ja siksi on oma lämpötalous pielessä, ihon luona liian lämmin.
Ulkoa tullut eläinonluultavasti tuuletusikkunan alla tms viileimmässä
mahdollisessa kohdassa.
C686. Rintojen hölskyminen juostessa ja urautumaton innokas hyvän koordinaation juoksutapa
"
Rintojen hölskymisen välttäminen juostessa
Sanotaan, että rintojen hölskymisen välttää juostessa, jos on hyvät
rintaliivit, mutten ole huomannut rintaliivien vaikuttavan asiaan vaan
juoksutavan. Rinnat hölskyvät, jos juoksee kuin pomppu,pomppu,...
Välillä rinnat taas eivät hölsky ollenkaan vaikka juoksee niin lujaa
kuin pääsee (en nyt niin kamalasti ole liikuntaa harrastanut, lähinnä
vain käynyt koirien kanssa kävelyllä, jolloin joskus juossut kappalkeen
matklaa). Ero on todella suuri, eli välillä on mukavaa ja ongelmatonta,
ei edes huomaa koko kysymyksen olemassaoloa, ja toisen jkerran taas
rinnat hölskyvät ongelmaksi asti. Hyvällä juoksutavalla tässä suhteessa
on kai rintakehä vähän kuin edempänä tai hiukan röyhistetty, ja jalat
kai saattavat juosta asterixmaisesti. Kanssa jos juoksee samantapaisesti
tyylistä ja juoksutavasta toiseen vaihtaen kuin kovin epätasaisella
polulla kulkee väliin askeleen pari alas, tai sivulle tai ylös, niin
sellainen koko kehon koordinaatio on tuntunut menevän hyvin. Huonosti
taas menee, jos kulkee kuin kassia kantaen ja ajatellen, että nyt rinnat
hölskyvät, oijoi miten voin näin juosta. Eli luonnollinen liikunta,
vaikkapa spurtti on mennyt hyvin, vaikka olisi vaihtelevaista ja
koordinaatiokykyä vaativaa, mutta tasainen suorittaminen ei, koska siinä
väsyy, uarutuu, ei tee rintojen kannalta hyvällä tavalla. Samalla
lenkillä ei siis ole ollut vaiheita, jolloin rinnat hölskyvät ja jolloin
eivät hölsky, vaan ongelma tai ongelmattomuus on ollut koko sen kerran,
ja ongelmat ovat usein tyulleet sosiaalista kautta muilta, jotka
haluavat pitää hölskyvää juoksua perusversiona tai olettavat, että
ongelman voi parantaa samalla lenmillä ihan vain neuvoa kysymällä,
vaikka oikeasti tarvitsee lähteä aivan erti kerran aivan eri merkeissä
uudelleen ennen kuin saa kyllin eri meiningin."
http://liikuntaa.blogspot.com/2018/11/rintojen-holskymisen-valttamisesta.html
C687. Tokkurainen olo lämpimästä vedestä ja sen selittäminen miten kuivalla maalla eläminen eroaa kalan elämästä
Jos lämpimästä vedestä, esim. merivedestä jää jälkikäteen tokkurainen
olo, niin voisiko olla, että kehoon tai kehon pinnalle on tullut
joitakin vesieliöitä, jotka yrittävät elellä kuivan maan tavalla ja
siksi vähentävät ihmisen kontaktia ympäristöönsä, eli tarttis kertoa,
että katsella saa ja olla tekemisissä ympäristönsä kanssa muttei
lämpötaloudellisesti eikä kosteuden, suolaisuuden tms osalta.
C688. Suuren tautialtistusten määrän keventämisestä
Jos osaa parantaa taudin tai vaivan terveiden elämäntapojen tms
viisauden avulla, esim.jos tämänblogin ohjeet toimivat, niin silloin
luokittelemalla ihmiset vaivojensa tai vaivojensa tyypin mukaan ja
korjaamalla omassa elämäntavassaan nuo viat, jotka aiheuttavat
sairauksia tms, niin voisi kai tautitaakkaa keventää, vaikkei muistaisi,
keilläkaikilla oli nuo sairaudet, vaikka toki hyvä olisi tietää, ketkä
ovat niin terveitä, että siitä voi hyvin ottaa mallia.
Katso myös B470. Pöpötartunnat ja sosiaalinen
maailmankuva, että kuka harrastaa mitäkin harrastusta mitenkin
taitavasti, yms 14.3.2017
Pitäisi siis ilmeisesti tehdä
teoriaperspektiivin merkintä, että mikä on hyvä elämäntapa, ja
perustelut sille, ja noudattaa sitä sitten itse ja neuvoa muillekin.
15.12.2020 Yleensä luulisi kai,e ttä jos joltakin sosiaalisena
vaikutteena tai pöpöaltistuksena mutta samanlaisena vaikuttaen tulee
hänen tavallisia pöpöjään tai siis tapojaan ja ne eivät lähde ajan myötä
pois vaan jää jokin piirre, vaiva, tautti oireineen, niin tuo piirre on
hänen mielestään ollut hyvä valinta, ja niin aina kun korjaa
terveemmäksi, niin hänen vaikutteisensa osat pitävät tuon vanhan
poiirteen, esim. hänen aiemman ilmastonsa tuoman tai tavatun
ulkomaalaisen tuttavan ilmastosopeutuman tai siihen sopivan muun
piirteen, esim. yrittämisen tavan. Silloin pitäisi kai teoreettisessa
laajassa maailmankuvassaan luokitella ihmisiä ja elinoloja, osin
jonkinlaisksi skaaloiksi ett'ä miten paljon mitäkin, ja olettaa sitten,
että on voinut tavata ihmisiä melkein mistäloekrosta vain, tai ainakin
välillisesti saada sellaisia pöpöjä. Ja ottaa ohjeet suomalaiset terveet
elämäntavat.
C689. Pöpötaudista seurannutta turvotusta ja tervehenkinen vire jonka oppii puilta
Joskus pöpötaudista seuraa kehon turvotusta, jolloin on kai osin
unohduksissa, mikä olisi tervehenkinen tasapainokohta keholle,
tervehenkinen elämäntapa käytännössä nyt ja etenkin tervehenkinen vire.
Nämä voi oppia puiden tervehenkisestä tunnelmasta, mm siitä, minkä kuvan
niiden värit antavat luontevasta hyvästä tunnelmallisesta tavasta eää
maisemassa, ja säätää sitten oman vireensä selllaiseksi, siis puiden
ohjeen mukaan. Puiden tarvitsee kai olla ko ilmaston luonnollisia
puulajeja tai muita tuon ilmaston luonnollisia kasveja.
C690. Alaraajojen halvaantuminen ja mallia ideaaleista, ei henkilöistä
Lapsena, kun ihminen ottaa mallia jostakusta, niin vaikka nojaisi
tähän kovin, niin ei ymmärrä yleensä niin kovin tarkkaan, miten tämä
tekee ja miksi, ja niin kun täydentää tekemisen eri kohtia ja puolia, mm
ajatuskulkuja, niin ne menevät ihan eri tavalla kuin mallilla,
nojautumiskohteella, ja siis tavallaan yksilöllisesti, niin kuin sujuu
hyvin tuolla lapsella, ja niin linjaus on tavallaan käytännön syistä
itsenäinen ja toimivuuden tavoitteen vuoksi elämälle tilaa jättävä, aj
niin mallin ottaminen toimii, on usein ihan hyv vaihtoehto, kunhan saa
tehdä myös omnin päin. Mutta sitten kun ihminen on aikuinen ja etenkin,
jos omaa elämänkokemusta eikä enää tee ihan perässä vaan lisäilee omaa
näkemystä, niin jos silloin vaikkapa onnettomuuden vuoksi joutuu
ottamaan mallia muista, vaikkapa nojaamaan lääkäriin hankalassa
tilanteessa selvitäkseen, niin siinä iässä usein jo ymmärtää ihmisten
välisiä eroja tekemisentavoissa, ja niin hödöässä tulee ottaneeksi
mallia liian tarkkaan, paljon tarkempaa kuin lapsena, jolloin
tulevaisuudenkuvat jäivät koko maailmankuvan varaan, eikä niin kuin
onnettomuuden jälkeen tapojaan korjatessa tavallaan omasta
linjeuksestaan liiaksi luopuessaan, ja niin tuo uusi linjaus ei toimi,
se oli toiselle ihmiselle vain hyvä, ja niin masentaa, ja masentunut
lösähtää paikoilleen, ei yritä täyudesti, koska yrittämisen tapa ei ole
kyllin vapaamielinen, elämänmyönteinen ja viisas. Ja niin ei pitäisi
ottaa mallia ihmisistä enää vaan vain ideaaleista ja taidoista, ja
niistäkin koko elämänviisautensa tuella eikä kaavamaisesti, itsestään
luopuen,muttei myöskään sokkona kuin määräyksestä vain, vaan viisaasti.
20.2.2021 Jos alaraajat ovat kuin lötköt mutta vaila isompaa
vammaa, niin yksi mahdollinen selitys voisi olla, että henkilöä
hirvittää jokin niin, että jalat menevät lötköiksi ja on mahdoton
kävellä. Silloin kai on usein niin, ettei henkilö tiedä, mikä häntä
hirvittää taI MIKSi se hirvittää niin paljon, ja niin tarttis ottaa
useamman asian kanssa iisisti ja varoa koko joukkoa rasittamasta, kun
voi olla, ettei henkilö jotakin jaksa ollenkaan, vaikka ennen jaksoi, ja
niin jalat pettävät alta.
C691. Ihmeparannusohjeyritelmä LIX * Terveenä elämisen taito ja kotimaisilta puilta opittava vireJoskus jos joku sairastaa paljon, niin tuntuu kuin häneltä olisi
terveenä eloämnisen taityo kateissa. Erityisesti näin on usein, jos
henkilö on alunperin kotoisin hyvin erilaisesta ilmastosta, jossa
eleytään aivan toisenlaisten rytmien ja toisenlaisen luonteenlaadun ja
perusvälttämättömyyksien mukaan. Oikean vireenm voi kyseisen maan
ilmastoa ja elämäntapaa osaava napata hyvin äkkiä kotimaisilta puilta,
niiden tunnelman vireestä, siitä, millä tavalla se on tervehenkinen,
millainen tervehenkinen linjaus vaikuttaa olevan sellainen. Näin voi
helposti oppia terveet elämäntavat, jos pitää linjausta yllä koko ajan
ja jos ajatusten ja elämäntavan saroilla on omana linjauksena muutenkin,
että terveitä elämäntapojna kovin tavoitelee, es. kuin arktinen eläin
ulkona luonnossa.
C692. Keuhkotauti eli tuberkuloosi ja paremmin kiehtova eläväisempi elämä
Keuhkotauti on toiselta nimeltään tuberkuloosi. Keuhkotauti-nimellä
sityä kai sairastavat usein vanhukset, mikä viittaa siihen, ettei se
välttämättä ole vilustumistauti niin kuin yskästä ja kuumeesta voisi
luulla, vaan elämäntilanteeseen ja elämäntapaan liittyvä tauti, jolloin
yskäviittaisi kyll'stymiseen, uraputkimaisuuden liiallisuuteen, samoin
ruokahaluttomuus saattaisi vanhuksella olla liian harmaan kyllästyneen
elämänsisällön tuomaa, liian putkimaista, jolloin säätelykyky olisi
heikompi kuin monimuoptoista tervehenkistä elämää elävällä, ja niin
kuume olisi säätelykyvyn yritys, vaikkei kai niin kovin onnistunut. Eli
tarttis tavallista tervehenkistä elämää lisää, kiehtovaa niin kuin
nuorempanakin, jotenkin valoisampaa, mikä kai tarkoittaa laajemman
yhteiskunnan kannalta positiivista linjausta. Luonnon ihaileminen lienee
yksi hyväätekevä vaikute, elämäntavan osa.
C693. Vaihdevuosien tuoma lapsettomuus ja isoäidin tehtävät
En varmasti tiedä,pitääkö tämä paikkaansa, mutta kenties, jos lapsen
äiti on kovin vaalivainen ja monimutkaistra hienoa taitotasoa tekevä,
niin lapsi kai hahmottaa asiat möhkäleittäin, että tollanen vaan ja
tollanen, ja tekee itse hyvin simppeleitä mekaanisia tai teknisiä
merkintöjä ja liian vaalivaisuuden vastapainoksi alkaa suuntautua
tappelun tapaiselle suunnalle yms, jolloin lapsen oma linjaus ja lapsen
oma taitotaso jäävät keskivertoa kauemmas äidin linjauksesta ja
taitotasosta. Jotta ymmärrys kasvaisi ilmiöitä ymmärtäväksi ja
vastuuntuntoisen vaalivaksi, olisi monimutkaiset kokonaisuudet lapsen
itse rakennettava yksinkertaisista palasista, ja niinpämonimutkaisia ei
saisi olla kovin iso osa ajasta tuputettuna. Tämä on kai tilanne, johon
nainen törmää,jos on tullut äidiksi kovin vanhana ja siis osaavaisena,
ja silloin ei tunnu itsestä mielekkäältä enää tehdä ihan perustasolla
takellellen tai kituuttaa elämää, kun on jo kituuttanut vuosikymmenet,
ja niin tuntuu liian rankalta kasvattaa lapsi viisaaksi ja liian
rankalta olla epäviisaiden tekojen kohde, ja niin on helpompi olla
lapseton ja enää silloin tällöin kunkin lapsen kanssa tekemisissä, sillä
aina joskus sopii monimutkaista ajattelua ja vaalivaakin olla. Ja niin
isoäidin tehtävät tuntuvat ikäkauteeb sopivammalta ratkaisulta.
C694. Epäonni sairastaessa ja usko kuolemanjälkeiseen elämään
Jotkut uskovat elämän jatkuvan kuoleman jälkeen jokseenkin
tavallisena, tiet vain erkanivat joidenkin tai jonkin elämän asian
kanssa. Hän uskoo kuoleman olevan helppo, kuin vain nukkuisi pois,
vaihtaisi sille tielle, jonka kokee oikeaksi,joka on hänen paikkansa
nykyisellään. Ja niin hän ei varo sairastamistakaan niin paljon,
ajattelee vain uneksivansa sen läpi, tokkuraiseen tapaan. Siksi hänen
elämäntapansa jäävät uneliaiksi ja ei niin terveellisiksi. Sairastaminen
ei tuo mieleen kaiken loppua kuten sille, joka uskoo kaiken päättyvän
kuolemaan. Niinpä se, joka ei usko kuolemanjälkeiseen elämään tai ei
psaa tukea sitä uskonnolla ym mitä se vaatiikaan, tulee tehneeksi jonkin
aksentinsairauksiin,jonkin vääjäämättömyyden tunteen epäonnistumisiin
ja epäonnisuuteen: viittauksen kaiken loppuun. Siksi hän varoo
sairastumasta, omaksuu kaikenlaista edullista elämässä ja mm terveet
elämäntavat ja ei niin ollen sairastu ollenkaan niin helposti kuin ne,
jotka uskovat kuolemanjälkeiseen elämään, mutta toisaalta hänellä siksi
on sairastaessaan paljon helpommin epäonnea ja hän kärsii
sairastamisesta, tavallisen tervceen elämän puuttumisesta sen sijaan
että nauttisi uneliaisuudesta jq lämmöstä kuten huonompikapasiteettiset,
ei niin viisaasti elävät.
C695. Harmaakaihi ja ettei sotke ihmistyyppejä epäterveellä tavalla
Löysin netistä kuvauksen harmaakaihin syistä:
"Ikääntyminen on merkittävin tekijä kaihin synnyssä. Ikääntymisen myötä
mykiön (linssin) aineenvaihdunta heikkenee ja rakenteet voivat myös
paksuuntua. Mykiön aiemmin läpinäkyvissä valkuaisaine- ja
lipidirakenteissa tapahtuu muutoksia, jotka tekevät ne sameammiksi.
Mykiöön kertyvä kalsium lisää nesteen kertymistä ja turvottaa mykiötä.
Samoin linssiä ympäröivien kudosten joustavuus vähenee. Useat eri
riskitekijät voivat lisätä kaihin muodostusta."
Nuo kuulostavat
siltä, mitä tapahtuu ikääntyessä taidoille: taidot kasvavat, kokemusta
kertyy, hyväöt valinnat vakiintuvat lähes aina käytetyiksi eikä yleensä
ole syytä niistä tinkiä, vaikka taroeen tullen osaa kyllä hyvällä
laadulla muitakin vaihtoehtoja. Samalla ihminen tuppaa tylsistymään,
siis kyllästymään, mistä tuo mykiön aineenvaihdunnan heikkeneminen ja
rakenteiden paksuuntuminen. Tällöin on vaikutelma, että
keskusteluseurana on henkilö, joka ei ole yhtä taitava, ja niin voisi
olettaa, että tämä hahmottaa huolimattomasti sitä sun tätä, kun taas
vanhus tarkkaan ja selkeästi oman perspektiivinsä, jota tavallisesti
käyttää, sekä muuta perspektiivit, niiden alueet, mutta jäsentely on
siis toinen ja tekemisentapa keskittyneempi kuin nuoremmalla, joka ei
hänne näkökulmaansa osaa.
SSilmien samentuminen taas voisi liittyä
samaan kuin maalaamisen taipumus haitata elämää: samaistumisryhmään
tulee läpi raahautuvia suorittavia, ulkoa lukeneita eikä elämän pohjalta
innostuneita, mikä johtuu siitä, että jos osaamisen ja oman tien
löytämisen myötä elämä on mukavampaa ja sosiaaliset suhteet
rauhanomaisempia, niin itse tai kai usein muut luulevat, että ihan
samanlaisia on paljon, samoja juttuja puuhaavia, mutta niin kuin
maalamisessa on oma näkemys olennaista, oma tekemisentapa, oma kipinä,
niin ei ulkoluvun tapainen, esim. lukeminen, tuo kohdaktaan
samaistumisryhmää, muita samaa tekemviä, vaan vastaavuuudet löytyvät
muusdta elämästä, siis ihmistyypiustä mieltymyksineen ja elämäntapaan ja
tekemisentapoihin liittyvine arvoineen, sosiaalisuuden tyyppeineen.
Jos
monta tavallisesti kanatettua arvoa tunnistaa oman järkensä' avulla
omesta näkökulmasta vakiona pysyen, niin se toisaalta tuo jäykkyyttä ja
toisaalta saa kannattamaan noita asioita vähän tilanteessa kuin
tilanteessa eikä aina olon ja mielitekojen mukaan niin kuin uorempana.
C696. Viherkaihi ja yleissivistyksen mukaisuuden arvostaminen
Löysin netistä kuvauksen viherkaihista:
"Glaukooma, entisiltä nimiltään viherkaihi tai silmänpainetauti, on
krooninen useimmiten hitaasti etenevä sairaus, joka aiheuttaa
tyypillisesti peruuttamattomia muutoksia näköhermoon ja
hermosäiekerrokseen. Hoitamattomana glaukooma voi johtaa merkittävään
näön heikkenemiseen, näkökentän supistumiseen ja pahimmillaan silmän
sokeutumiseen."
Tekstin ohessa oli kaksi kuvaa, joissa roisessa
kaventunut näkökenttä kuin ihminen ei olisi kamalan hyvällä
ymmärryksellä varustettu ollut ja olisi vanhemmiten halunnut pitää
ymmärryksen piirn samana kuin nuorempana, kenties kuin moraalittomilla
sukulaisilla, ja niin kun vanhemmiten muut olisivat harrastabeet
taiteita, kenties itsekin, niin näkökentässä olisi riittänyt pienempi
alue samaan ymmärryksen määrään, mitä travoitteli, nuorempien jutuissa
perässäpysymiseen, ja heidän elämänsä kuvioissa mukana pysymiseen.
Milloin kai laajempi kuva olisi saanut edelleen olla yleissivistyksen
mukainen, tervehenkinen, jonka nuoremmatkin allekirjoiuttavat ja jossa
näkökuva silloin saisi olla laajempi niin kuin ennenkin mutta nuoremman
polven kanssa juuri sosiaalinen, työikäisten ja lasten.
23.2.2022 Kaihin aiheuttamaan sokeuteen mandariinin lohko pienissä paloissa syötynä.
C697. Selän välilevyn luiskahdus ja kuluvan vuodenajan mukaan eläminen kiehtoutuneeseen tapaan
Jos selän välilevyn luiskahdus johtuu siitä, että selkäranka on siltä
kohden jotenkin rytyssä, niin kovin luonnollinen hyvä ryhti selkärangan
tienoilla auttaisi kai siihen, korjaisi sen luonnollisella tavalla, mikä
kai tarkoittaisi elämän perusvirran tekemisten tekemistä hyvällä
hengellä ja tervehenkisesti. Siis mm kuluvan vuodenajan eläminen tuon
vuodenajan tapaan, kiehtoutuneena sen tekemisistä, sen tenhosta,
luonnollisella tavalla, jolloin ryhtikin olisi itsestään hiukan parempi,
vähemmän rytyssä selkärankaa ponnistamatta, tönimättä osia sinne tänne,
luonnostaan vaan korjaisi ryhdin paremmaksi ja selkärangan osat
paremmin oikeilel paikoilleen. Tällöin kai olisi olennaista kiinnittää
huomiota liikkumisen luonnollisuuteen ja tekemisentapojen
tervehenkisyyteen. Mutta koska vamma on vaarallinen, niin olisi
kuunneltava siitä ohjkeita lääkäriltä yms, mikä nyt tervejärkistä on.
C698. Seuran pitämisen sumentama näkö ja kaverilleen avuksi katsominen
On kai niin, että paljo seuran pitäminen, kuten joissakin lämpimissä
maissa, missä lämpötilan vuoksi tulee paljon pöpöjä muilta, on siis
tavallaan kovin tiiviisti heidän elämisentapansa kanssa, niin seuran
pitäminen kai sumentaa näköä. Silloin voi kai katsella tarkalla näöllä,
esim. lukea, jos tekee sen lähiympäristön ihmisille tai eläimille
avuksi, vaikkeivät nämä juuri tekisi mitään niin tarkkaa. Yhteiskunnan yhteiseksi hyväksi kauniilla sivistyneellä linjauksella on
tavallaan muiden avuksi tekemistä jo perusidealtaan ja sivistyneen
käytöksen myötä myös toteutukseltaan.
C699. Silmissä mustenee äkisti ylös noustessa ja pidä taukoa ruuan jälkeen
Jos silmissä mustenee tai sumenee äkisti ylös seisomaan noustessa,
niin on noussut seisomaan liianb vikkelään. Tarttee jäädä aluksi niin
kumaraan, ettei silmissä sumene, ja nousta sitten hiljalleen niin kuin
tuntuu hyvältä. Sumeneminen on lievempi versio silmissä mustenemisesta
ja punainen utu silmissä, joissa tavalline näkö, vielä lievempi. Jos
silmissä mustenee ylös noustessa, niin on kai usein syönyt liian
raskaasti ja olisi vielä ruuan sulattelun aika: tavallisen aterian
jälkeen noin tunnin verran enne fyysistä rasitusta esim. uimista,
välipalan jälkeen 15min ja tosi ison aterian jälkeen puolitoista tuntia
tai missä ajassa nyt ruoka vajuuttuu kylliksi ja olo normalisoituu.
C700. Liian raskaat ruuat jouluna ja mieti miten arjen saisi nostettua joulun tasalle
Jos jouluruuat on valittu niin kuin hyvältä vaikuttaa mutta ovat
syötyinä liian raskaat, kenties liikaa jähmettyneitä rasvoja niissä,
niin se on kai tarkoitettu energiaksi siihen, että miettii miten arjen
saisi nostettua joulun tasalle, ym hienoa taiteen ja uskonnon tasoista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
One can comment under each blog post of mine, but the blogs are aimed for a global audience, so the comments too should be from a so general point of view, and with well workkng beautiful values.