perjantai 11. maaliskuuta 2016

Tämän blogin kohdat 101. - 200.

101. Älyllinen jälkeenjääneisyys ja näköaistivirikkeet & ajattelukurssini
Ajattelukurssini http://pikakoulu.blogspot.fi/2011/11/ajattelukurssi.html opettaa helpon arkijärkisen objektiivisen ajattelun tavan, jolla selvitä koulusta, arjesta ja jota käyttää kommunikaation ja taitojen tukena. Kurssin opettaman ajattelutavan voi oppia esim. sosiaalista kautta mallista oppimalla, jos toinen/toiset käyttävät tuota ajattelutapaa hänen seurassaan tai yleensä. Kurssi olettaa lähtötaitoineen katselemisen, esim. luonnonhahmotus ja maisemat, joissa on elämää, esim. pihapiiri ym. sekä käytännön taitoja esim. puutarhatöiden tapaan. Esitaitoina, harjaannuksena tarvitaan siis vaikkapa luontoretki ja käsitöitä tai useammanlaista puuhaa puutarhassa.

13.1.2018   Näkeminen, maisemallinen elämää, ja nähdyn ymmärtäminen ovat siis ajattelukyvylle olennaisia. Nähdyn ymmärtämiselle on kai tärkeää, että asento ja liikkumistapa elävät, siis vaihtelevat luonnostaan, sen mukaan,mitä maisemassa on, mitä tekee, mikä on mieliala ja mitä vastaan tulee.

Terveiden elämäntapojen kirjoituksestani http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html  :
"110. Joillakin miehillä on näkökulma kovin koulutuksen mukainen, yksioikoinen ja kapea, tilanteisiin mukautumaton, muuta elämää ymmärtämätön. Silloin olisi hyvä heidän varioida tekemisentapaansa ja lähestymistapaansa tervejärkisesti tilanteen mukaan: milloin on käytännönläheisyys paikallaan, milloin hyvä muisti, milloin koulutettu ajattelu, milloin arkijärki, liikunta, tunteet, mitä nyt sattuu olemaankaan tilanteeseen sopivaa lähestymistapaa. Samoin myös työtä tehdessä olisi hyvä huomioida muun elämän maisema ilmiöineen: sosiaalisina kontakteineen, tapahtumineen, matkoineen, lomanläheisyyksineen, jne. Niin saa harjaannutettua omaa arkijärkeään ja elämänymmärrystään.
Näin voi taitavampi puolestaan opetella varioimaan tietokoneen näppäimistöllä kirjoittamisen rytmiä, niin on jotenkin mukavampi olo ja ääni on kivempi, muihin tekemisiin ja oman näkemyksen kuunteluun paremmin sovitettu."

1.5.2023   Jos joku on niin kaavamaisen urautuneen koulupäinen, kenties kuin aasialainen, että vaikuttaa robottimaiselta, niin aukaistakseen hänen päänsä tarttis kai olla ulkona, missä on luontoa ja arkijärkistä elämää, ja komentaa, että ( tiedäthän että ) nyt täytyy katsoa kunnolla, katsella ympärilleen ja olla mukana, kun tämä on käytännön elämää, mitä nyt on tässä elettävä. Ja lusäksi arkujärki kuten ajattelukurssini, terveiden elämäntapojen osaamista ja mieltymysten mukaisia valintoja, muttei kovin sosiaalisesti kaavamaista. Ja käytännön elämää ja yleissivistystä, ei-kaavamaista liikuntaa. 

Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



102. Huonontunut näkö ja juoksupyrähdys
Liikunta vauhdilla silmät auki tarkkaan ohi vilistävää luontoa katsellen parantaa näköä vähän samaan tapaan kuin auton renkaat pureutuvat asfalttiin. Vastaavasti liikunnan välttely heikentää näköä ajan myötä.

Ruuan sulatteleminen, tokkuraisuus ja helle (lösiminen ja kuuma) voivat sumentaa näköä, samoin piittaamattomuus, kömpelyys ja tiedostamaton sosiaalisuuden tapa ja elämänviisauden puute.

28.8.2017   Kirjoituksestani terveistä elämäntavoista:
"(273.) Jos joltakulta jää järki tai suomalaiseen tapaan suuri kapasiteetti puuhata sitä sun tätä hyvällä ymmärryksellä ja miellyttävän jaksavaisesti puuttumaan, niin syynä on useimmiten kai näköhahmotuksen summittaisuus, etenkin se, ettei nähty liity ymmärrykseen kuin summittaisesti. Katsoa ei kuulu yhtä putkea vain kuin työlästä työtä vaan mielitekojen mukaan, katsomisen kiehtovuuden ja näköaistimusten miellyttävyyden mukaan, hetken sitä, sitten hellittää, siirtyä toisenlaiseen kiehtovuuteen, antaa katseensa vaellella, katsella kaikenlaista kaunista, vaikkei se niin merkittävää olisi, olla kiehtoutunut, että mitä jännän näköistä näkyy missäkin, vaikka orava puuhailemassa, jäädä pikemminkin maiseman tunnelman ja maisemassa elämisen kanssa kuin kaavamaisen kuvan."

9.1.2018   Jos näkö oli parikymppisenä ok, niin silloin ehkä opiskeli ja oli objektiiviseen ajatteluun ja elämässä pärjäämiseen liittyen tarkat silmät. Sitten nelikymppisenä söi liikaa, oli jotenkin tapoihinsa piintyneempi, enemmän urillaan vain, helpotuksien kautta sosiaalista sijaa itselleen ja muille löytävä tyyliin villasukat jalassa yms, mikä on toki tarpeen, muttei niin korostunut osa elämänsisältöä kai muissa i'issä. Parikymppisen silmissä nelikymppinen on jotenkin sumea, elämänpiiriltään vain lähialueella. Johtuuko näkösi heikkenemisen elämänpiirin vastaavasta kapeutumisesta lähioympäristöön ja tekemisistä, joissa huomio (vaikkei kaikilla näkö) on yleensä sumeampi? Silloin kai tekemisiä vaihtamalla, harrastamalla nuoremman väen tyyppisiä juttuja nuoremman väen tapaisesti ja elämän elementtien painotuksia nuorentamalla voisi kai saada tarkan näön ja laajan näkökentän takaisin.

22.1.2019   Tavallisille kiinnostuksenkohteilleen olisi hyvö uhrata edes hetki aikaa, vaikka näkö olisi huonontunut, sillä näkö voi kaivata tavallisia virikkeitään, jissa on jokin kiehtova asiasisältö, esim. netin käyttö ja tietokoneen näytön katselu voi joillekin olla antoisa tavallisen päivänosa, johon näkö on tottunut.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



103. Hakemisto ja sisällysluettelo



104. Hampaiden ja ienten tuntemukset ja pesu&hammastahna
No, kirjaan tämän nyt tähän, kun olen noita muitakin mielipiteitäni kirjannut. Eli jos suussa tuntuu kummalta, niin pese hampaat harjalla ja hammastahnalla ja puhdista myös hampaiden välit. Jätä suu puhtaaksi ja hiukan hammastahnaiseksi esim. yön yli niin,e ttä jos jotain pöpöjä oli, niin ehtivät kadota. Jos hampaiden välissä on outo olo, puhdista väi hammaslangalla ja laita hammaslangalla hammastahnaa väliin, niin pöpöt katoavat ja ien tyyntyy.
Jos on särkyä, niin lämmitä suu, posket ja leuka ja pidä ne terveen lämpiminä. Kieli useampaa hammasta vasten painettuna lämmittää hampaat, jolloin särky lakkaa, jos se oli kylmänsärkyä, mutta säryn katoaminen voi kyllä vaatia,e ttä poskikin olisi terveen lämmin. Liikuntaharrastus parantaa lämpimänä pysymistä.

Mutta jos hammastahna tuntuu suussa kitkerältä, niin sitä on silloin käyttänyt liikaa ja siksi pitää heti huuhdella suu ja antaa syljen rauhassa suojata hampaita ja ikeniä.
Hampaissakin jokin tuntuu joskus hyvältä ja jokin muu joskus huonolta ja kai nuo tuntemukset kertovat, mikä on hampaille kulloinkin hyväksi. Esim. joskus voi olla hyväksi, että suussa on hivenen ruuan makua ruuan jälkeen, kun hampaat tuntuvat tykkäävän siitä. Toisen kerran taas jos on eri ruokaa tai eri versio samasta tai ruuan maku liian pitkään niin, että menee suu likaiseksi, niin hampaat eivät tykkää ja silloin on aika pestä suu hamapineen tai ainakin huuhdella se. Myös sokeri voi joskus tuntua hampaista hyvältä ja toinen suklaa tms taas häiritsevältä reikiä tekevältä, jolloin ainakin häiritsevä tarttisi heti pestä vedellä, tahnalla ja harjalla pois, mutta hyväätekevästä ei ole niin huolta ihan niin äkkiä pestä ainakaan.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



105. Toisten kivuliaat perspektiivit ja mukana eläminen
Joskus jollakulla on kireä, liian koulutettu. liian insinöörimäinen, liian negatiivinen tai liian piittaamaton tyyli ajatella ja tehdä, mikä satuttaa sekä piittaamattomuudellaan että tyylilajinsa kireällä typeryydellä. Mutta tuolle henkilölle itselleen tuo kireä perspektiivi ei ole kireä vaan tavallista elämistä asianhaaroineen, huomioon otettavine asioineen ja huomion piirin ulkopuolelle jäävine sivuseikkoineen ym asioineen, joiden varaan elämää ei rakenneta. Jos siis eläytyy tuon toisen elämäntapaan ja näkökulmaan elämään, vaikka vähän niin kuin kurkistaisi kahvioon sisälle, niin se on ihan mukava ja sallii toisille oman järjen käytön, oman taitotason mukaisen toiminnan, omat toiveet, sivistyneen käytöksen ja kauniit arvot, vaikka se itse laiminlöisi niitä, koska ei ole juuri saman tyypin ihminen kuin sinä. Niin kuin erikokoiset ihmiset luonnollisella vaihtelevaisella tavalla yhdessä kulkien voivat hyvin, niin voit myös sinä tehdä asioita omaan tahtiisi ja omalla tavallasi, itsellesi tärkeitä asioita vaalien, vaikka osan aikaa silmäisit myös tuon toisen silmin niin kuin keskustellessa on tapana. Liian yhtä matkaa ei kuitenkaan kannata kulkea, esim. juuri tarkkaan tuon toisen ohjeen mukaan rytmittäen ja muutenkin tarkkaan hänen tavallaan tehden, jos kumminkin olette erilaisia, omaatte eri tarpeet, perustatte elämänne eri asioihin, huomaatte eri määrän sosiaalisia ja elämänfilosofisia juttuja yms. "Elä ja anna toisten elää" on hyvä perusohje. Älä siis tee robottimaisesti perässä, koska tyhmempi perspektiivi on usein kivulias taitavammalle ja tyhmä ei pysy perässä rytminvaihdoksissasi ja monimutkaisemmissa ideoissasi, elämänmenossasi, vaan joka tapauksessa romauttaa omalla painolla meiningin taas palikkajärkisiin uomiinsa oman järkensä mukaiseksi.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



106. Liikkuvuuden ja kunnon ylläpitämisestä
Yleensä, kun on tietty kunto, niin sensuuruisia rasituksia kestää ongelmitta mutta paljon suuremmat rasitukset laittavat koetukselle. Eli jos saa ylläpidettyä kuntoaan ja ehkä liu'utettua sitä hiljakseen paremmaksi, niin on piudemmän päälle paljon paremmassa kunnossa kuin jos antaa puhdin lopahtaa tai jos matkii hiukan tai paljonkin huonommin liikkuvia samanikäisiä, joilla esim. on jokin sairaus ja pitkäaikainen liikkumattomuus taustana. Käsittääkseni liikuttua saa, kun on liikunnallinen fiilis, vaikkei välillä liikkuisi paljoakaan ja vaikka enemmät liikkumiset olisivat lähinnä yksittäisiä. Liikkumista puolestaan estää jumiutuminen ja liika rasitus voimiin nähden. Jos on kroppa jumissa ja mieli sen myötä jumissa myös, niin jo päivittäisistä askareista tulee työläämpiä. Jos sen sijaan väliin liikkuu aina jotakin pelkästä liikkumisen ilosta, vaikkapa askel tai muutama kevyemmin huvikseen jonnekin väliin tai kun siltä tuntuu niin huiskaiseen käden ohimenevään venytykseen yms, niin liikkuvuus jää ajan myötä paljon paremmaksi ja mieli virkeämmäksi. Jos polveillen päivien kulkuun lisää sitä sun tätä liikunnallista vaihtelevanmittaisia pätkiä vaihtelevaista liikuntaa, niin peruskuntoa voi ajan myötä kohottaa ilman, että menee rehkimiseksi, joka ehkä johtaa motivaation lopahtamiseen tai johonkin vaivaan, johon keveät mieltymyksenmukaiset liikkeet siellä täällä toisivat peruskunnon, jolla selvitä ilman ontumisia ym vaivoja. Jos tällä tavoin ajan myötä lisää hiukan liikuntaansa, niin ehkä sitten jos on välillä jotakin vaivaa, niin ajan myötä jää kumminkin iahnn liikkuvaiseksi, suunnilleen entiselle tasolleen.
 Ohjeita heikkokuntoisen liikunnan aloittamiseen
http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/06/ohjeita-kovin-heikkokuntoisen-liikunnan.html

Samaa teemaa on siinä, miten luonnolliset virikkeet ihan jo monissa muutaman sekunnin mittaisissa pätkissä tuovat elämänsisältöä ja voimia http://parantamisesta.blogspot.fi/2013/01/sokeritauti-ja-virikkeiden-paljous.html

Liikkuvuuden palauttamisesta jumiutumisen tai liikkumattomuuden jälkeen 205. Jumittunut niska ja kohmeloisuuden suojaamat mielentilaa kuvastavat pienet liikkeet * Ihmeparannusohjeyritelmä XXI  15.12.2015 http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/12/jumittunut-niska-ja-kohmeloisuuden.html

6.heinä2016 Luulin tämän jo kirjoittaneeni, mutta lisään tähän, kun en sitä tuosta löytänyt.
Kun on mieliteko liikkua tietyllä vireellä tietty matka, liike tai liikkumistapa tms, niin tuo mieliteko kertoo, että sellainen liikkuminen olisi sinulle hyvä idea juuri sillä sekunnilla, kun sinulla on tuo mieliteko. Sen sijaan, jos laitat mieliteon muistiin, että puolen minuutin tai parin minuutin päästä sitten teen, niin hetki, jolloin tuollainen liikkuminen olisi sopinut, ehtii mennä ohitse ja lisäksi liike  tulee musitista eikä mielitekona. Mieliteot ovat tunteisiin liittyviä ja saavat keskikropan ja sitä myöten koko kropan kevyesti liikkeelle niin, että siitä tulee hyvä olo ja vapautunut fiilis, lähtee koko elämä paremmin sujuviulle urille. Sen sijaan muisti on aiempaa tilannekuvaa, ja kun sen pohjalta koetat liikkua, käy helposti "kraah, klonks, krunts, yäk" yms eikä siitä tule ollenkaan niitä liikkumisen positiivisia vaikutuksia vaan on kuin vastentahtoista näyttelemistä, itsensä pakottamista johonkin, mitä ei koe itselle luontevaksi.Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



107. Vaivaisenluu ja onnellinen tapa pitää jalkaa
Ukkovarpaan kääntyminen sisäänpäin liittyy tapaan pitää jalkaa, tapaan asennoitua jalkoihin, käeelemiseen, mielialaan sekä samaistumiskohteisiin. Joillakin ihmisillä on taipumusta olla jotenkin voimaton, kenties liikaa lukevan tapaan, eukkovarpaan kohdalta ja niin se vain kulkee muiden varpaiuden mukana ja painuu sisäänpäin. Tietenkin täytyy varoa, ettei käytä sellaisia kenkiä, jotka painavat varvasta sisäänpäin tai tekevät sille luontevaksi asennoksi jonkin verran sisäänpäin olevan tai voimattoman. Mutta silloin jos se on tyylistä kiinni, niin muuttamalla asennettaan kävelyyn ja juoksuun yms voi saada varpaastaan elinvoimaisemman, kuin lämmintä maata vasten, tai varpailla esineitä kotona nostaen, juoksuun ponnahtavan, välitetyn kuin hierotun ja lämpimällä vedellä pestyn yms tavalliseksi asenteekseen jalkaa ja etenkin ukkovarpaitaan kohtaan ja pyrkiä olemaan vastaavasti terveellä tavalla liikunnallinen myös jalkojen ja varåaiden osalta, terveellä tavalla niitä hyvällä mielellä harjoituttava kuin juoksuleikeistä pitävä tms.

21.5.2018   Tämän blogin ihmeparannusohjeyritelmissä on vaikutelma, että mielikuvat toimivat keholle ohjeena, millainen olla ja miten parantua. Niinpä ei saisi kuvitella mielessään,e ttä vaivaisenluu, vaivaisenluu, onpa paha, vaan vähentää painotusta siitä, miten vaivaisebnluun kohta koskee kenkää tai taipuu, ja miettiä sen sijaan varpaiden tervettä onnellista hyvä tapaa astua, hyvää tervettä tapaa pitää jalkaa, ja poistaa kaikki painottamiset varpaiuden tyven luustlta, kengän painamiselta (Hanki heti kunnon kengät, kyllin isot!), sen seudun tuntemuksien kuulostelemiselta paljon isommalla painotuksella kuin varpaiden ja jalkapohjan sekä jalkaterän tuntemukset kävellessä, yms. Terveys siis ohjeeksi, terveysmielikuvat ja etsiä tapa liikkua ja pitää jalkoja, jolla jalat tosiaan tuntuvatkin niin terveiltä.

4.2.2019   Varpaita siis pitää käyttää kävelllessä niin, että ne ovat vahvat, niiden lihaksisto kykenee tavallisesti pitämään puolensa, pitämään varpaat hyvässä luonnollisessa terveessä asennossa.

Ei kai pitäisi käyttää insinöörimäisen miesmäistä ajattelua arvostavien lähestymistapaa jalan ukkovarpaan tyveen ja jalkaan muuten, kuin se olisi esine, sdahattava puu tms, vaan ajatella, että jalka mukautuu elämän mukana: kun käyttää sitä hyvällä tavalla, pitää hyvissä oloissa mm kenkien osalta, niin se jotakin sinne päin mukautuu, on elämänsä näköinen.

28.3.2019   Asenne ei saisi olla myrtynyt, vaan "Täältä tullaan Elämä!" ja "Tämäpä on mukavaa seutua kävellä."

19.7.2021   Jalka vaikuttaisi muotoutuvan sen mukaan, millainen on oma tavallinen tworiaperspektiivi, kun katsoo jalkaa ja/tai miettii "Täss on nyt tää jalka, se on tällanen. Ja toss on toi kenkä." 
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



108. Suhteestamme bakteereihin
Toisista ilmastoista Suomeen muuttaneet ovat saaneet minut ajattelemaan, että on paljon väliä sillä, millaisissa oloissa kasvaa, hankkii taitonsa ja muotoutuu aikuiseen elämään. Niinpä bakteerit, joilta puuttuu ihmisiä ja eläimiä, kenties kasvejakin, vastaava elämänpiiri kokonaan, eivät ole rinnastettavissa ihmisten elämiin niin kuin eläimet, jopa hyönteiset ovat, koska kulkevat, katselevat, syövät, ovat sosiaalisia, tuntevat, omaavat maailmankuvan jne. Niinpä vaikka haluaisi tuntea myötätuntoa kaikkia eläimiä kohtaan, jopa hyönteisiä ja puita kohtaan, niin näiden isompien eliöiden ja bakteerien yms välille on vedettävä raja ja kannettava vastuuta lähinnä vain näistä isommista olennoista. Bakteeria emme voi ymmärtää eikä bakteeri meitä, koska elämäntapamme ja elämänpiirimme ovat luonteeltaan erilaiset. Vaikka jo ilmastoero vaikuttaa paljon esim. tahtiin, huolellisuuteen, elämän eri alueiden painottumiseen jne, niin ihmisiä ja hyönteisiä jne. kuitenkin pystyy vertaamaan ja kai muodostamaan liittouman. Bakteeri sen sijaan on kuin merenrannan lammikon eliö, jonka elinolosuhteille emme voi mitään, jonka elämä ja kuolema käy meistä riippumattomasti - tai siis jota on ajateltava niin, vaikka esim. kehomme lämpötila määräisi nuo muutokset. Joskus liika erilaisuus on uhka ja samankaltaisten kanssa kommunikoimiseen ja samankaltaisten kanssa elelemiseen pitäiytyminen tuo turvaa ja elämänmahdollisuuksia rikkaammin.

Sen sijaan pitäisi kai ajatella, että asioilla, eläimillä, paikoilla, esineillä jne. on henkensä vähän niin kuin ihmissuhteilla oma ilmapiirinsä kullakin ihmisellä ja elämän tekemisillä. Jos on sovussa jonkin kanssa, harmoniassa, se ei sairastuta, mutta jos se rikkoo harmonian, jos on riita sen kanssa, jos se ei luo perusturvallisuutta, niin se sairastuttaa, ja silloin puhumme pöpöistä taudinaiheuttajina. Viisaus on hyväksi, henkinen rikkinäisyys pahasta.

10.5.2020   On kai väite, että tropiikkilaiset tai ainakin afrikkalaiset pystyvät keskustelemaan bakteerien kanssa tai niiden välityksellä ja jopa oppimaan niiltä monimutkaisia asioita. Liittyyköhän se seuran pitämiseen? Jos menee kaverinsa luo kylään ja pitää vaikka keittiöstä, niin sinne tullessaan, vaikkei oltaisi juuri ruokaa laittamassa, haistaa keittiön tuoksut ja aistii paikan tunnelman ja tuumii "Aah, kettiö! (Täälläpä teidän on hyvä.)" Paikan luonne siis välittyy osin tuoksuista ja pöpökannasta, keittiöllä on keittiön tuntu ja se on osin asumisen tavallisten uomien pöpökanta. Samoin jos menee kylään jonnekin missä vanhempi väki tykkää vieraista ja on kiva puhdas sohva, niin sohvalla on oam tuntunsa, "Aah, sohva!" ja kai sohvassa rauhallisesti istuksimisen pöpkanta, sen paikan tavalliset uomat. Näitä vaikutelmia tulee kai vikkelämmin ja useampia, jos on kuuma, vähän kuin kesälä joskus luonnon tuntu tai lähistöllä olevien ihmisten meiningin vaikutus esim. ikkunasta tuulettaessa.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



109. Huono hämäränäkö ja katseen kiinnekohdat ja katseen tahdin riippuvuus kohteen kirkkaudesta
Katse säätyy erikseen kirkkaaseen ja hämärään tai pimeään. Kirkasta kohdetta katsotaan nopeasti liikkuvalla katseella, sentahtisella kuin millä sen hahmottaa riittävän hyvin. Hämärästi valaistua kohdetta sen sijaan tarvitsee katsoa paljon pidempään, hitaammin liikkuvalla katseella, jotta sen hahmottaa kunnolla. Kirkkaaseen katsoessa katse säätyy havaitsemaan vain kirkkaasti valaistua ja niin hämäränäkö katoaa. Siksi hämärällä ei katse saa olla kääntyneenä kirkkaaseen ainakaan hetkeä pidempään vaan kirkkaasti valaistut havaitaan vikkelästi kuin ohimennen ja katseen suunta on pimeään tai hämärään, missä tarvitaan hitaampaan katsetta. Kun hämärän hahmon hahmottaa tunnelmineen eikä melkein katsomatta arvaillen, niin näköhavainto on paljon varmempi.

Jos katse tottuu hämärään vain hitaasti, johtuu se ehkä siitä, että on jäänyt ajattelemaan tai muistekemaan valoa eikä siirtänyt huoniotaan ja mielenkiintoaan kokonaan siihen, mitä katselee hämärässä.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



110. Syöpä ja syöminen
Sana "syöpä" tuntuu viittaavan syömiseen. Ehkä se on vanha hyväksi koettu tapa parantaa syöpää- Silloin se olisi luultavasti syömistä tyyliin "Syöhan hän kunnolla? Syöhän hän! Syö kunnon ateriat ja nytkin napostelee tuossa juustonaksuja..." eli lämpöiseksi kylläiseksi palleroiseksi hyvinvoivaksi, vähän niin kuin ihan vain mielitekoinaan söisi mutta kummemmitta kontrolleitta, ettei söisi liikaa, jatkuvan hyvän mielen ja hyvän olon tuojana siis napostelu ja varsinaiset ateriat.
Samaan luultavasti sopisi kehon pitäminen lämpimänä lämpimin vaattein ja liikkumalla lämpöä tuottavin tavoin. Lämmittelyohjeita, aika tavallisia suomalaisille, olen kirjoittanut suomalaisuutta opettavaan blogiini http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html
Nämä toisivat mieleen, että kramppaaminen lihaksia paikoin koviksi eivarmaankaan ole hyväksi vaan pitäisi olla rennon hyväntuulinen kropastaan kuin lämpöinen, jotakin napostellut ja tervehenkisen hyväntuulinen.

helmikuu 2016
Voiko olla, että pitäisi syödä herkkuja tyyliin "Ai täällä, on näitä! Aiku ihanaa. Mäpä otan muutaman ja vien huoneeseeni..." ja lisäksi terveellisesti ruokaympyrän ja mielitekojen mukaan.


31.10.2022   Jos syövän hoito rajoittaa elämää kovin, auttaisiko syödä vaahtokarkkia, kesmavaahtoa, piolukkapuuroa, tms.

Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



111. Virtsarakontulehdus ja lämmin lantion seutu
Virtsarakontulehduksen aiheuttaa kylmällä istuminen, jolloin kai parannuksena olisi lantionseudun lähitiuenoineen lämmittäminen esim. viltillä ja teellä sekä heti pissalla käyminen.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



112. Hulluus ja sen tunnustaminen, että ihmiset valehtelevat
Omaan ihmiskäsitykseeni ei kuulu, että joku olisi hullu. Sen sijaan hulluksi leimaamista on kyllä. On sekä sitä, että joku pahantahtoinen tai ymmärtämätön ihminen, ihmisryhmä tai taho leimaa toisen hulluksi, sekä sitä, että se pakenee vastuuta vetoamalla totaaliseen arvostelukyvyttömyyteensä.
On ihmisiä, joilla on aivan liian korkea asema, siis aivan liian suuri vaikutusvalta vastuuntuntoonsa ja/tai osaamiseensa nähden. Silloin he eivät välitä tekojensa todellisista seurauksista, muttei siinä ole mikään erillinen ilmiö nimeltä hulluus. Tavallisesti sitä nimitettäisiin pahuudeksi tai vastuuntunnottomuudeksi, jopa idioottimaisuudeksi. Oikea määrä kunkin vaikutusvallalle saadaan "Elä ja anna toisten elää!"-ohjeen mukaan toimimalla ja antamalla kullekin sen mukaan muttei enempää tilaa ja vaikutusvaltaa. Toisiin tai johonkin ryhmään/ryhmiin kohdistuvissa teoissa pitäisi olla samat kriteerit plus ne mitkä työntekijöille eli vastuuta on kannettava tekojensa kaikista seurauksista ja osaamisen, havaintokyvyn, jaksamisen ja motivaation on oltava tehtävään sopivat ja siihen riittävät.
On myös niitä sosilisesta manipulaatiosta kiinnostuneita, jotka matkivat hulluuden piirteitä saadakseen ne väärinkäsityksin muiden niskaan hulluuden leimana.
On myös ryhmiä, jotka eivät ymmärrä toisia ryhmiä tai haluavat sanoutua näistä irti saadakseen elää omalla tavallaan tai paremmassa asemassa kuin nuo muut, jotka he kai ajattelemattomasti leimaavat hulluiksi. Mutteihän se tarkoita, että nuo toisenlaiset olisivat mitenkään viallisia sen vuoksi.
Paljon valehteleva voi väittää asioita miten pieleen vain ja varsinainen soppa syntyy, kun on muutama valehtelija tai useampikin ja jonkun muun ryhmän rehellisempi jäsen uhrina.
Tai sitten joku väittää valehtelijaa hulluksi, kun tämä ei vain voi sanoa suoraan, mistä kenkä puristaa.

Tunnetilat ovat eri juttu: on hermostuneisuutta, masennusta yms elämäntilanteiden aiheuttamia suuria tunneraktioita. Niiden tehtävänä on auttaa yksilöä keskittymään tilanteen haasteisiin vastaamiseen. Usein elämäntaidon puute, liian keinotekoinen ulkoa luettu ajattelutyyppi tai väsymys aiheuttaa sen, jos tunnereaktion tulos on jotenkin holtiton. Usein holtittoman oloinen tunnereaktio voi myös olla keino ottaa etäisyyttä joistakin pikkutarkkuuden, järjen tms vaateista, jotka eivät ilanteeseen sovi, ottaa tilaa elämälle. Se tietenkin voi tarkoittaa, että tarvitsee töistä lomaa tai paremman opiskelualan tms.

Sosiaalisten suhteiden myötä voi toisilta tulla niin paljon vaikutetta, jos heihin nojaa, että oma tuttu katsantokanta ja oma järki katoavat ja sen sijaan pitäisi tehdä tuon toisen tavalla, mitä ei ehkä osaa. Toisen tavalla tekeminen on ryhmän yhteispelin ja mallista oppimisen kannalta tärkeää, mutta  jollei opi tai osaa toimia toisenvaikutteisena, niin on vain odotettava oltava itsenäisempi, elettävä arkeaan, niin että oma arvostelukyky, omat taidot ja oma näkökulma palaavat.
Seksuaalisissa suhteissa on vastaava vahvempana sekä kovin tärkeään asiaan, kymmenien vuosien mittaisen ihmiselämän alkuun, liittyvä keskittyminen, missä tunteet auttavat löytämään hyviä teitä.

Liiallinen mielikuvitus liittyy kai suureen vaikutusvaltaan, jopa oman taitotason yli meneviin mahdollisuuksiin päättää asioista.
Pelkkään yhteen perspektiiviin, yhdenlaisiin taitoihin satsaaminen jättää huomion piiristä pois tai liian heikolle huomiolle muun elämänpiirin asiat ja on siis taitamattomuuden ja piittamattomuuden muoto.
Iän myötä hienompiin taitotasoihin satsaaminen ehkä jättää perustason tekemiset pois, milloin syntyy vastaava ilmiö, jota muistettu elämänkokemus ja muistetut taidot lieventävät. Riippuu siitä, miten paljon on kunnolla tehtyä peruselämän tekemistä arjessa tai elämässä, säilyvätkö taidot kunnollisina - kai että onko sitä vai eikö ollenkaan, mihin kai auttaa kiehtovien tekemisten löytäminen tai sinällään tyydyttävän monipuolisen elämän kuten vaikka monelle puutarhanhoito kuulemma on.

Uskonto ei käsittääkseni myöskään ole hulluutta, ei edes vieras uskonto. Yhteisöt vain ovat sopeutuneet tiettyihin tukipylväisiin ja uskonnon mukana tulee helposti iso kimpale elämäntapaa ja yhteiskunnan kuvioita sekä sosiaalisten suhteiden tyyppiä. Tarvitaan traditiota, viisautta, johon luottaa ja joka käy yli nuoren ihmisen tai keski-ikäisenkään oman ymmärryksen. On voitava oppia muilta vaikkei se kävisi järjen vaan ihmisen muiden kykyjen kautta. Tarvitaan tilaa tunteille, elämänviisaudelle, moraalille, sosiaaliselle silmälle, taidolle, herkkyydelle, tunnelmatajulle, ikaikaisuudelle, eheydelle, kauniile arvoille, hyvälle laadulle, vaikkeivät ne ole insinöörimäisiä ja vaikka kukin osaa niistä eri asiat. Jos perinteisesti on nähty uskonto tärkeänä tukipylväänä yhteisölle ja yksilön elämälle, niin on tärkeää mahdollisuus siihen satsata, esim. siksi että jumala kuulee rukoukset.
Toinen kysymys on ihmisen tarpeesta itsenäisyyteen, mikä usein vaatii sitä, että tekee omia valintoja, kuuluu eri ryhmiin, saa kuunnella omia mielipiteitään eikä aina vanhempien. Se on eri kysymys kuin kysymys uskontokunnasta vaikka nivoutuukin siihen.
Usein, jos ihmisillä on eri taidot, niin toinen ei näe toisen perusteluja mutta tuon toisen valinnat voivat toimia käytännössä ja yksilönvapaus on toinen syy hyväksyä toisen omaa arvostelukykyä, on tärkeää saada harjaannusta, jotta omat jjalat kantavat. "Elä ja anna toisten elää"-ohje asettaa puuttumiselle rajat: ylkeensä ei toisten elämään saa puuttua, ei edes läheisten valintoihin, (vain haittavaikutuksiin muille saa puuttua), vaikka ihmissuhde perustuisikin yhteistyöhön tai vaikka toinen olisi myödännyt jossakin muussa tai samassa asiassa aiemmin. Tyhmemmän ei pitäisi määräillä fiksumpaa sillä tyhmemi on aina pihalla ja herkempi on yleensä fiksumpi, mikä tekee hänen huomioistaan niin hienovaraisia, ettei tökerömpi niitä näe.

Musiikkia pidetään tervehenkisen elämän osana. Musiikki liittyy luonnolliseen kommunikaatioon tunteista, tekemisentavoista, elämäntavoista, tunnelmista, sosiaalisuudesta yms. Soivuus liittyy terveeseen toimivuuteen ja yhteiselon sujuvuuteen. Musiikki tuo ihmiselle mahdollisuuden miettiä omaa elämäänsä kokonaisuutena viisaammalla tavalla kuin useimmiten.
Musiikin ja muiden hienojen usein naisten osaamien taitojen varaan satsaaminen ei ole hullua vaan tervehenkistä mutta vaatii aika korkeaa taitotasoa ja tunteiden ymmärtämistä tuekseen, elämänviisauttakin ja sosiaalista silmää.

Miesten ja poikien liika raadollisuus on usein sosiaalisiin suhteisiin liittyen tullutta, joko muiden toiveista (miesrooli) yritettyä, muiden perässä matkittua, osaamattomana ruodussa tehtyä tai sitä, että luulee, etteivät muut ole katsoneet asioita pohjia myöten läpi. On ongelmallista, jos osaamaton mies on omin päin tekemisissä sellaisten erityyppisten ihmisten kanssa, joihin liittyen hän ei ohjaudu lainkaan, ei siis kuuntele järkeä heiltä vaan odottaa tutumpaa olemusta, tekemisentapaa, viestiä, mutta sen kai voi laskea tyhmyydeksi ja tyhmän liian suureksi vaikutusvallaksi tai vastuuntunnottoman liian suureksi vaikutusvallaksi.

Toisista maanosista muuttaneet kielen oppineet muiden seassa tai jopa isoimpana ryhm'änä jossakin eivät usein noudata kulttuurin perusssääntöjä eivätkä osaa sen perustaitoja, esim. kolua käymättömät aikuiset objektiivista ajattelua ilman sosiaalisia sivupolkuja, valheita ja näyttelyä tai eurooppalaismallista realismia.

Uskonto auttaa kuuntelemaan niidenkin viisautta, joiden ajatusten seuraamiseen oma ymmärrys ei yllä. Niin voi uskonto olla hyödyllinen yhteisölle, vaikkei jumalaa ehkäolisi.
Tunteilla ja elämänviisaudella on tärkeä rooli elämässä. Suurista asioista tunnemme vahvasti. Uskonto auttaa antamaan tunteille ja siis tärkeille kysymyksille ja elämänviisaudelle tilaa sen, minkä ne ansaitsevat.
Oman luontonsa äänen kuunteleminen vaatii herkkyyttä ja avoimuutta uudelle. Se on käyttöohjeemme kieli, jota uskonto auttaa kuuntelemaan.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



113. Huono iho ja tervehenkisyys
Huono iho tuntuu vaivaavan useammin niitä, jotka jotenkin lötkösti vain ovat kuin tervehenkisen urheilullisia. Ero tuntuu olevan siinä, miten pitää käsiä ym kroppaa sekä suurten lihasten että ihon seudun osalta eli pitääkö tervehenkisen reippaasti liikkeellä ollessaan ja muutenkin ja käyttää lihaksiakin tervehenkisesti vain onko oleskelevainen, väistäväinen, paikoilleen juuttunut, kenties tapoihinsa piintynyt.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



114. Elämäntapamuutokset ja liikunnallisuus viileässä
Helteellä lösähtää helposti paikoilleen eikä saa paljoa tehdyksi. Niin elämäntapamuutoksetkin jäävät sentyylisesti elellessä. Sen sijaan viileässä, vaikkapa välivuodenaikana ulkoillessa, kun kehokin on jonkin verran viileä mutta liikkuminen reipasta ja tuo lämpöä, niin on helpompi ryhtyä asioihin, tehdä muutoksia, saada uuden tekemisestä kivaa. Joltain osin se on näkövinkkelistä kiinni eli kävelyllä viileässä ehkä ajatus kulkee elämäntapamuutosten kannalta helpommin.

4.3.2017   Jos kustakin vuodenajasta, jo parin viikon sää- ja valoisuusjaksoista etsii kivaa, johon virittäytyä ja olla positiivisella tavalla elämässä mukana, niin kävisivätköhän silloin sen siivellä elämäntapamuutoksetkin (esim. vähitellen pala palalta) helpommalla?

20.3.2017 Katso myös    164. Yritelmä parantavasta kuvasta  16.11.2015  :
mitkä tiet ja valinnat näyttävät tuntemustesi ja arjenymmärryksesi valossa lupaavilta tulevaisuudennäkymiltä tuoden jaksavaisuutta, eläväisyyttä, elinvoimaisuutta ja etenkin parempaa vointia
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



115. Vanhuuttaan hauraat luut ja tsemppaaminen
Nouren ihmisen iso tsemppi vastata elämän haasteisiin, nuoren tarve kasvaa haasteiden mittaiseksi, olla koko elämäntavallaan käytännön, fyysisen, tunteiden, ymmärryksen kaukaistenkin äärilaitojen sekä täyden ymmärryksen, käytännön konkreettisten mielekkyyksien elämän vaistotasolla tasolla elämän haasteisiin täydellä kapasiteetilla vastaava tekee luistakin sitkaat ja joustavat. Sen sijaan yli nelikymppisen tai vanhuksen helppous päästä elämän haasteiden ylitse ja elämäntavan liikkumattomuus eivät tuo tällaisia haasteita, tällaista sitkaisemmaksi kasvamista luille, mihin kai liikuntaharrastukset nuoremmilla ja tanssi (humppa tms) vanhuksilla auttaisi jotakin. Olennaista kumminkin tsempata: vaikkapa mökkeillä, retkeillä luonnossa, olla käytännön elämässä mukana fyysisellä tasolla ja tunteiden yms käytännön elämän virran tasolla.
Vaikutelmani on, että ainakin nuoremmalla juusto haurastuttaa luita mutta vihannekset ja maito voisi olla ihan hyväksikin. Mutten noita ruokajuttuja niin ymmärrä.

Luunmurtumat katso 134.
Elävöittävyys, tsempaaminen että luu kasvaisi kiinni, elämässä kiinni, elämän haasteisin vastaten kuin auton renkaat pureutuvat asfalttiin kaarteessa kaasuttaessa.

28.6.2016 Vaikutelmani on, että ruisleipä voisi olla luustolle hyväksi, muttei vaalea leipä niin eikä pöperömäinen muu tumma leipä. Terveellinen ruokavalio ylipäätään myös olisi luille hyväksi.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



116. Ihmeparannusohjeyritelmä XIV * Palleroinen olo
Unisen palleroisen tai uskonnollisen hetken tyyneyden ja eheän tunnelman ero sen tyypin kovaan realismiin, kun jostakin kauniista ehdotuksesta tuumii, ettei se ole oikea, ja jäljelle jää asfaltti, fillarin pyörät asfaltin hiekkaa vasten, pikkupojat, nuoren miesväen armeijaperspektiivi, työpäivän jälkeinen väsymys, osaamattomuus - verrattuna lomafiilikseen, auringon pilkistämiseen pilvien lomasta, kylläiseen lämpöiseem vatsaan, karkkiin tms, mukaviin tekemisiin kavereihin, vmietelmiin, tuntevuuteen, hyvään säähän, kaverien seuraan yms. On jotakin kaukoviisasta, jotakin taiten hyvän reitin löytävää, asioiden reunat asjoissa etäämältä huomaavaa siinä palleroisuudessa, joka liittyy vaikeuksien yli kantamiseen - jotakin tuntevuutta, elämänviisautta, litistymättömyyttä, tervehenkisyyttä, rikkautta, onnellista hetkeä, elämän pääasiat kohdallaan, jotakin sellaista, että oma elämä on kohdallaan eikä laiminlyöty tai epähumiossa lyttyyn laitettu, jotakin isomman elämänviisauden mukaista, hyvää tarkoittavaa. Ja silloin, kun ei laiminlyö, voi paremmin ja paranee vikkelämmin.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



117. Ihmeparannusohjeyritelmä XV * Elävöittävä vaikute
Jos on selvä mielikuva sairaudesta, niin silti voi esim. rukoilla parantumisensa puolesta ja niin luoda parantavan tunnelman, joka myös on paranemiseen liittyvä mielikuva. Ja niin voi painottaa parantavaa mielikuvaa, elävöittävän tervehtyvän ja terveen antaa vallata kehonsa vaikutuksellaan ja niin keho parantuu ja huono mielikuva haihtuu pois, antaa tilaa tervehtymiselle ja täydelliselle parantumiselle.

http://parantamisesta.blogspot.fi/2013/01/vaikutelmani-henkiparantamisesta.html
http://parantamisesta.blogspot.fi/2013/01/sokeritauti-ja-virikkeiden-paljous.html

Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



118. Käännösoikeus - Translation rights
En tiedä, mitä hyötyä tämän blogin kirjoituksistani on, mutta:
Tämän blogin (siis myös myöhäisemmät tekstit kuin tämä käännösoikeus) saa moraalisesti ok tavalla kääntää muille kielille,
jos haluaa. Siinä yhteydessä saa kääntää myös tähän blogiin linkitetyt tekstit.

Lue blogi, mieluiten järjestyksessä, tai ainakin aika paljon siitä ja kukin teksti kokonaisuudessaan ennen kääntämistä. Anna jonkun muun, terveen, kääntää vaivat, joihin sinulla itselläsi on taipumusta.

* * *
One can translate this blog morally to other languages.
I hope that you will let someone else translate those illnesses to which you yourself have an inclination.
There is no experience backing these ideas. The Tervola family had a reputation of being skilled in curing, each in one's own way, but that wisdom was diffcult to communicate. "Terve" means "healthy". I was told as a kid that if I would write down my view after I have taken the name Tervola, as my view on curing gets built, then one would have a road to that wisdom about curing that living with the name "healthy" brings, and so people could learn that valuable skill. But this far it is only a wish.

19.7.2017   It is told a tale of so skilled Finnish doctor that all got cured in a minute or so just from seeing him, whatever their illness or wound. I do not know who that doctor was, but the Tervola family member often were the best doctors or nurses of some area, for example of a town or a larger area, and this view of mine here gives an idea of how so high healing skills can exist. These impressions of mine are cure attempts without medicine or other treatment. The headlines in "Hakemisto" and "Sisällysluettelo" give a rough idea of each cure attempt.
(In 1990's in Hlesinki were I lived, once two young women came to the same dressing room in a sports hobby - I liked sports, anture, healthy ways of living and read poetry and New Age books from the town library, mainly Buddhism - and they said that they came there because the previous young women had got cured from some illness that they had had, just by seeing me, and I haven't noticed a thing, and so these said that they too had gotten cured in some minutes changing clothes in women's dressing room. I thought that it must have been healthy ways of living: they had something lacking in skills from healthy ways of living and I was good at healthy ways of living. But such hasn't happebed to me later, at least none said anything of the kind. Healthy ways of living need the support of the environment's wisdom of life and the health of their wayd´s of living, not good to associate with the ill a lot.)

* * *
12.1.2016
These translation rights apply to both this whole blog http://parantamisesta.blogspot.fi and it's continuation in another blog http://parantamisesta2.blogspot.fi .

23.1.2016
Viimeisin blogimerkintä on A260. Molemmat blogit saa kääntää kokonaan muille kielille, kunhan tekee sen moraalin kannalta ok tavalla.

2. maaliskuuta 2016
Samoin, viimeisin blogimerkintä on A313.

30. heinäkuuta 2016
Samoin, viimeisin blogimerkintä A353.

4. maaliskuuta 2017
Viimeisin blogimerkintä on nyt B465. Kaikki kolme blogia saa kääntää kokonaan muille kielille, kunhan toimii siinä moraalisesti.

11. kesäkuuta 2017
Samoin. Viimeisin blogimerkintä on nyt B500. 

31. July 2017 I translated some headers and few texts of this blog to English at https://curingguesses.blogspot.fi/
 (I cahnged the address 3.8.2017, this is the new one)
I also found a computer translation that seemed to produce somehow understandable text: https://translate.google.fi/?hl=fi

 21. September 2017   A little bit ovat 1,5 months since I translated some of this blog to English and consewquently lost touch with how to make these advices.

8. July 2018    There are now 500 first of the headers translated to English at http://curingguesses.blogspot.com/2017/07/headers-translated.html .
And there are over 50 texts translated to English in the same blog http://curingguesses.blogspot.fi .
Viimeisin blogimerkintä on nyt C617. ja kaikki neljä osaa saa kääntää muille kielille moraalisesti ok tavalla.

13.10.2018   Blogikohtia on nyt 678 ja ne saa kääntää moraalisesti ok tavalla muille kielille. Paras kääntäjä olisivat kai tavalliset kieliä osaavat arkijärkiset asianharrastuneet, terveet & terveistä elämäntavoista harrastuneet. En ole saanut tälle mitään rahoitusta, enkä koe sitä hyväksi, koska aiheena ovat sairaudet ja parannuskeinot taas pohjautuvat terveenä elämisen taitoon, mutta vapaaehtoisvoimin käätäminen sujuisi varmaankin helpommin, jos kustakin ohjeesta voisi maksaa esim. 5 euroa palkkaa kääntäjälle tai tavallisen ohjeen mittaisesta pätkästä 5e, mikö kenties olisi mahdollista, jos ohjeet parantavat tai tuovat paranemisessa auttavaa tervehenkistä näkemystä riittävästi, jolloin niistä voisi kukin sairastava, jolla on ollenkaan rahaa, niin maksaa paikallisella mittapuulla aika pienen summan kuten suomalaisille 5e tai 3e, ja rikkaampi sitten voisi halutessaan tukea vaikkapa 20 eurolla, millä saisi jo 4 käännöstä. Ensin pitäisi kääntää ne ohjeet, jotka itsellä ovat mielessä päällimmäisinä, jotta keskittyminen olisi kuhunkin parannusohjeeseen eikä johonkin ihan muuhun.

16.12.2018   There are now some 600 headers translated to English, but the names of the diseáses have largely been left untranslated. I guess that an index like the Finnish one would be usefuölto many readers, with cure suggestions after the word "and". In addition one needs at least some of the texts to see what the cure attempts are like, but there are already some 50 texts translated to English.

18.12.2018   There is now an index of 300 translated headers at http://curingguesses.blogspot.com/2018/12/index-with-cure-suggestions-after-word.html which is half of the this far translated headers.

21.12.2018   The English index  http://curingguesses.blogspot.com/2018/12/index-with-cure-suggestions-after-word.html  has now 500 headers init.

12.3.2019   Tässä blogissa on jo 731 kohtaa ja ne saa moraalisesti ok tavalla kääntää muille kielille.

13.11.2019   Näissä ohjeissa ideana on pysytellä mahdollisimman kaukana tautialtistuksesta, ikään kuin kiertää taudit terveiden elämäntapojen kautta, niihin sairastumatta. Siksi paras kääntäjä ei varmaankaan olisi lääketieteen alan ihminen, koska lääketieteessä tautialtistus usein on suuri. Ainakin luulen näin. Vaan joku tavallinen ihminen, vaikakpa sairastavan tuttu, joka etsii sitä sun tätä tietoa ja on harrastunut terveistä elämäntavoista. Olisi kai hyvä, jos hänellä olisi kokemusta lapsille selittämisestä, lapsille opettamisesta, niin kenties kovin suomalainen näkökulma kai niiden taitojen avulla kommunikoituisi paremmin ulkomaalaisille.

10th of May 2023   Google translations   translate.google.com 

Google translation of this healing blog to English   https://parantamisesta-blogspot-com.translate.goog/?m=1&_x_tr_sch=http&_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=en&_x_tr_hl=en-US&_x_tr_pto=wapp

The Google translation seemed available for tens (134) of languages. 

 Ja nyt siis Googlen kääntäjän kielivalikosta sain vaikutelman, että blogin voi kääntää 133 muulle kielelle. Mene kääntäjän pääsivulle ja valitse käännettäväksi nettisivu. Kirjoita sen osoite ruutuun ja valitse, että menet sivustolle. Jossain sivun yläreunassa näkyi nuoli, että käännetään vaikka englanniksi, ja kielen kohdalta aukeni kielivalikko, josta saattoi valita haluamansakielisen käännöksen. Odota vähän, niin kääntäjä ehtii kääntää jo sivun yläosan, ja sivua vähän odotellen selatessa aina vain pidemmälle koko sivun. 

11th of June 2023   The Google translation of the indexes to English seems understandable enough, but it is not in alphabetical order, so one can study this view on healing from it but one cannot heal immediately just by reading, since one cannot find the advices so quickly from it. I do not have the English skills and text editing possibilities needed for arranging the list. 

The Google translations of the texts seem ununderstandable, completely wrong, except maybe about the miracle cures. A dictionary like translation would be much better. 


30.6.2023   My Finnish healing blog parantamisesta.blogspot.com seems to have an understandable Google translation to English. Since the subject is difficult to translate, a dictionary like translation is best. So there could already be a such translation to French too. Search for " Google translation", choose teanslating a web page, fill the above internet adress, and go to the page and wait while the translation proceeds. In the index there are healing suggestions to eavh illness. Think what such cure would cause, would it ease something of ghe kind of the mentioned illness, wound or the like. Healing by comparing with healthy ways of living, civiluced wisdom, wisdom of lufe, life according to feelings and music.

1st of July 2023   If there are translations of the blog or it's parts, I cannot check them. But since those may be very useful, it is ok to publish, spread and even sell such in morally ok ways, but one ought not connect them with me, since a translation may end up being a very different kind of text. So mention me only in connection with the Finnish original. The text is difficult to translate, so a dictionary like translation seems the only ok option. Maybe  Google teanslations can offer such. The Finnish version as a book was some 800 pages, so an e-book or just a new blog would be better to use. 

 " c21.   2nd of July 2023   It turned out that a dictionary like Google translation of my Finnish healing blog parantamisesta.blogspot.com is much better than the human like translations, since the subject is so difficult to translate. So it may be that there already is available an understandable Google translation of my healing blog, especially of it's indexes with the cure suggestions in them, to over a hundred languages. Search "Google translation" https://translate.google.com/ , choose translating an internet page, fill kn the internet address of my healing blog parantamisesta.blogspot.com , choose translating from Finnish to your language or to English, go to the blog and wait while the translation proceed while you scroll down the pages. Read especially the indexes, while other translations may get better across time. Use the search on the page feature of youf browser to find certain type of illness from the already translated index. " learntalents.blogspot.com 

A dictionary like translation is understandable and does not go badly ashtray, while human like translatilns seem to go badly wrong. I guess that the person translating tends to first think of the situation of ghe pagient and of the cure, then tries to find a similar kn another culture, so that what the translator produces beafs no resemblance to the original healing advice. 

14.11.2023   " * * *

ABOUT TRANSLATING HEALING ADVICES

There are about a thousand entries in my blog parantamisesta.blogspot.com and some entries have a few additilnal healing advices, so in practice there are well over a thousand healkng advices in the blog, miracle like healing advices that is. In the books where the blog is as printed there are some 1450 pages. There exists an ok dictionary like translation of tge index, so one can get some idea of what kinds of healing advices these are. But otherwise the translation is a big problem. In additiln to the translating from Finnish to other languages, there are the cultural and climate differencies in ways of living, values, undersranding, ways of communicating, living environment, etc. And a surprising major influencing factor is that all places do not want healing advices, since they do not have healing as a value, as a goal in the society. So one ought to translate for cultural areas that want healing advices. And in any case, like in school's individual practise translations, the end result of the translation reflects the views, values, ways of living, skills and knowledge of the translator, so he/she is the Author of the end result and has the copyright for it and so can also sell the texts and keep the money, while the original Finnish text is just one of the sources. 

"

From learntalents.blogspot.com



Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



119. Oksennustauti ja viileät kädet ja jalat
Oksennustautiin ehkä auttaisi, jos olisi viileämmät käsien ja jalkojen ulommat puoliskot, niin olisi vähemmän pöpöjä edes siellä, missä on kehossa viileämpää.

8.heinä2016 Auttaisikohan oksennustautiin haistaa sitruunamelissan lehtiä? 

3.2.2022   Jos on ollut pöpöinen olo, niin siihen kai ensi sijassa auttaisi puvtaus: kehon, vaatteiden, oleskelupaikkojen pintojen, ilman, ruuan ja juoman puhtaus. Mutta jos miettii, että auttaisiko viileä pöpöisyyteen, niin ei kai niin kylmä, että vilustuisi ja alkaisi kuumemainen lämmöntuotto, eikä siis niin pitkään viikeässäkään. Vaan jos on aika lämmin ja pöpöistä olia huojentaa viileä, nikn jäisi sisällä istumaan vaikkapa tuuletusikkunan lähelle ja istuisi sen verran kuin mieli tekee, niin että tulee hiljentyneen kaijoisa olo ja vain istuu ja sitten, kjn huomaa kehonsa viilentyneen sisältäkkn niin että on vilustumusvaara, niin vain nousee ja tulee pois viileästä. Sitten kai olisi hyvä peseytyä, käydä suihkussa tavalluseen tapaan muttei ylen määrin lämpimällä vedellä, pestä hiuksetkkn, kuivata pyyhkeellä ja pukea puhtaat vaatteet. Sitten voisi laittaa jotskkn ruokaa, missä on aika paljon vihanneksia, jis se vaikka tervehdyttäisi. Ja ihan normaaluhuonelämöötilassa tavallisissa kuljvan vuodenajan vaatteissa, aika tavalluseen tapaan mutta vähän hiljaisemmin ja kehonlämpötila vuelä vähän joiktain osin, kai jaloista, vajuuttuneena kukn talvella pitkään ulkoiltua. 

 

Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



120. Ihmeparannusohjeyritelmä XVI * Yhteenvetoa
Nyt kun kokoaa yhteen näitä ihmeparannusohjeyritelmiä, niin näyttää olevan kaksi tekijää, jotka tarvitsee osata.
1) On kaunis parantava näkökulma, elämäntapa, vaikute niin kuin kuvasin henkiparannusta koskevassa kirjoituksessani http://parantamisesta.blogspot.fi/2013/01/vaikutelmani-henkiparantamisesta.html .
2) Ja on valintojen tekeminen: on valittava hyvä, parantava, eikä huono, sairas tai sairastuttava. Valintojen tekeminen on osin sosiaalista: on sanouduttava irti toisten huonoista valinnoista ja satsattava niihin asioihin, joista saa hyvää vaikutetta.
3) Lisäksi tarvitaan tajua, että keho voi parantua tai sairastua tai parantua uudelleen kamalan nopeasti, esim. sekunnissa mielikuvien, vaikutteiden yms. mukana.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



121. Korvasärky ja korvien suojaaminen tuulelta
Jos on tuulessa, jos kus lyhyenkään aikaa, esim. sekunteja, niin, että viima käy korvaan/korviin, niin voi siit tulla korvasärkyä pidemmäksi aikaa, mihin kai auttaa korvien suojaaminen hyvin tuulelta, niiden kuivaaminen varovasti ulko-osastaan vanutikulla tai sormella ja talouspaperilla sekä korvien lämmittäminen niin, etteivät jää viileiksi ja mieluummin eivät ollenkaan jäähdykään.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



122. Vanhemmiten huonot elämäntavat ja itsenäinen linjaus
Vanhemmiten ihmiset ovat tehneet monta omaa elämänvalintaa ja niin tavoitteiksi on jäänyt arjen mukavoittajia ym monen kannattamaa, ja niin samaistumisryhmä laajenee ja käy niin kuin ihan vieraiden kanssa jutellessa, ettei tekeminen oikein suju vaan on pidettävä taukoa ja yhdessä saadaan ehkä käytyä kahvilla tai jossakin tapahtumassa muttei paljoa muuta. Jos samaistumisryhmä olisi pienempi, niin meininki ei jäisi niin saamattomaksi ja ruokakeskeiseksi.
Taide, johon kai monen on tehnyt mieli tutustua, hankkia taiteilijantaitoja, niin taide on muistiinmerkitsemisen keino ja taiteen kuluttaminen vähän niin kuin lukemisen ymmärtämistä eikä elävää elämää itseään. Moni mielii suuria saavutuksia, joita taide tarjoaa, mutta vaativien asioiden kanssa tekemisissä olllessa meininkiin tulee tauko ja jos niistä puhuu muiden kanssa, niin nuo muut jättävät hämärän ymmällään olevan ilmapiirin eikä tekemisen meininkiä. Taide usein kiinnittää huomiota tärppeihin ja se taas nielee motivaatiota muilta tekemisiltä, joiden täkyinä tärpit olivat.
Moni kymmenissä vuosissa ikäänsä laskeva miettii hitautta, liikkumattomuutta ja saamattomuutta lukumääräisen iän piirteinä eikä vanhuudenvaivoina niin kuin ne toisille ovat.
Liikuntaa kun harrastaa, niin oma jumppa sortuu helposti näyttelemiseksi, kun miettii, että olisin näin hieno ja noin mutta sittenm se menee vanhan toistamiseksi eikä taidoksi ja niin siitä on tullut onttoa esittämistä, joka nielee energian jumpalta. Liikuntaryhmissä, joissa on jokin laji harrastettavana, tai puistossa kävelyllä on paljon enemmän ideaa, tekemisen iloa ja seurassa liikkuminen tekee liikkumisen paljon helpommaksi ja tervehenkisemmäksi, jollei näyttele. Koulujumpan muistelu tekee liikkeistä kaavamaisen ruutumalliset, mikä ei ole hyvä tapa liikkua vaan olisi kuunneltava tuntemuksia ja liikuttava aikuisen kypsän ihmisen tapaan monimuotisenr ikkaasti ja tuntevasti, hetkessä eläen.
Jos työ jää taakse ja päivä ei ole hälinän täyttämä, niin kai helposti kaipaa joitakin vaativamman tekemisen täyttämiä hetkiä ja ne motivoivat, esim. vaativammat keskustelunaiheet, joissa ihmiset jäävät miettiliäiksi, ainakin nuoremmat. Mutta jos on pää täynnä vaikeita monimutkaisia asioita, niin tekeminen takeltelee, sillä käytännön tekemiset eivtä suju ajatuskeskeisesti vaan tekemisen meininkiin aistimusten ja tunteiden tasolla upoten.
Vaikeat tunteetkin on helmpompi sulattaa, joselämän täyttää tervehenkinen tekeminen, peruseläminen mielekkyyksineen, liikuntoineen, sosiaalisine kontaketineen jne. Silloin pysyy terveempänäkin. Mutta sitä varten on liikuttava edes hiukan silloin kun siltä tuntuu, kun on mieliteko liikkua eikä ohjelmoidusti.
Kaikki eivät ole yhtä viisaita, vanhuksetkaan, ja ihmisten elämät ovat erilaisten mieltymystenmukaisten elämänalueiden varassa. Jollet pystynyt nuorempana ottamaan kaikista mallia, niin älä nytkään nojaa kaikkiin, sillä eivät he ole viisastuneet sen kummemmin kaikessa kuin sinäkään, vaikka joku yksittäinen voi olla oppinut jonkin sinulle sopivan taidon.

Yhteensopivuutta, joka ei ainakaan minun menoani haitannut, mutta olenkin vuosikymmeniä nuorempi:
http://finnishskills.blogspot.fi/2012/10/live-and-let-others-live.html
http://healthilymoral.blogspot.fi/2011/08/world-is-of-love.html
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



123. Pienet palohaavat ja haalea vesi
Jos polttaa kättään keittiössä tms, niin palanutta kohtaa pitäisi palauttaa normaalilämpöön, jottei se kuumuuttaan menisi pahemmaksi, mutta jos laittaa palaneen kohdan kylmävesihanan alle, niin tulee siihen kylmäsopeuma, joka estää viilenemisen, ja palaneen kohdan seudun lämpötilatalous ylipäätään menee omituiseksi sotkuksi kuuma- ja kylmäsopeutumia. Niinpä kai, jos samaa ideaa soveltaa, niin haalea vesi olisi palohaavalle parempi kuin kylmä.

Luulisi, että kuumien seutujen tai maiden asukkailta voisi oppia kuuman kanssa olemista, joka joitakin palohaavantapaisia lieventäisi.
Mielikuva kai esim. "kuuma ulos kehosta, tsskk iho niin, ettei kuumaa enää"

28.8.2017   Katso isommissa palohaavoissa ihmeparannusohjeyritelmäni. Niitä on monta. Sekä kohta
27. Uskomaton yritys (videolla ihmeparantumistaitoinen brittimies?)4.1.2015

1.12.2019   Jos palanutta kohtaa valelee kylmällä vedellä, niin pinta kylmenee, mutta suomalaisen kylmäsopeutuma yleensä lisäksi varjelee sisempää kylmenemästä, ja niin sisempänä on edelleen kuuma, on ikään kuin kaksi erilämpöistä kerrosta ihossa tai kehossa. Jos sen sijaan valelee palanutta kohtaa haalealla vedellä, niin keho tuumii, että sen verran saa kyllä keho isoltakin alueelta bviiletä, ei siitä ole vaaraa, ja niin keho viilenee enemmän läpikotaisin haalealla kuin kylmällä vedellä, luulen.

Jos palohaavasta erittyy (vähän) nestettä, auttaisiko vihreä lehti sillä kohden mutta ylipäätään elellä aika lailla tavallisesti tuon seudun osalta jos voi sitä niin silel ohjeeksi pitää.
Jos tulee itkuinen vollottava olo palohaavasta, niin auttaisiko, jos melkein itkisi muttei ihan ääneen, niin olisiko se suojaavaa haavan paranemiselle edullisella tavalla.

Auttaisikohan puiden vihreiden oksien katseleminen ulkoillessa ja sään tuntu? Ne kai ovat hyväksi iholla tavallisesti.
Jos palohaava vuotaa enemmän, auttaisiko syödä banaania tai pinaattikeittoa?Mutta huomion tulisi koko ajan olla paranemisessa, ei ruokakeskeisyydessä.

2.12.2019   Se, jos palohaava ensin tuntuu peineltä vaivalta ja sitten vasta osoittautuu pahaksi, niin merkitsee kai, että ihmisluonnossa olisi jokin parannuskeino palohaavoihin, jos sen vain löytäisi. Tropiikissa kai osataan kuumaan liittyviä juttuja, palohaavojakin, mutta Suomessa ylmempi ilmasto säätää tsempin toiseen kohtaan, ja palohaavat lähiympärsitössä altistavat paleltumille, kun keho on säätynyt väärään tehtävään siihen nähden, miten kylmää ulkona on.

Voiko olla, että jos polttaa esim. kätensä, niin jää miettimään, että siinä oli kuuma, mihin kehossa kuumuus osui tai levisi, ja niin keho reagoi kuin vieläkin, vaikka on sen seudun viilentänyt jo haalealla vedellä tms, niin on sopeutunut siihen, että siinä olisi liian kuuma edelleen, aj niin keho tuottaa sinne nestettä tms, mikä kuumaan auttaisi, ja niin ongelman ratkaisisi, jos sanoisi, että siinä oli kuuma aiemmin, mutta nyt on jo hyvä lämpötila, nyt voi elää tavallisesti ja parannella kehonsa tavalliseen tapaan.

22.4.2020   Palanutta kohtaa ei saa laittaa niin viileään veteen eikä etenkään niin pitkäksi aikaa, että alueelle tulee viileään sopeutunut elämisentapa, tapa pitää kehoa, vaan jos valelee kylmällä vedellä, niin vähän aikaa vain, jotta on alueella jotakin viileämpääkin, ja sitten heti ottaa veden alta pois, jotta lämpö tasaantuu eikä mene mikään viileäntunnelmaiseksi. Palohaavasta selviää siis paljon paremmin, kun on sen seudun kanssa vähän kuin lämpimän kesäsään tai helteen tavalla elellen.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



124. Paljaat hampaan kaulat ja vanukasmaisempi tapa pitää sitä seutua
Minusta vaikuttaa siltä kuin ihmisillä, joilla hampaiden kaulat ovat näkyvissä tai joita tuntuu sellainen vaivaavan itsellään, niin pitävät ikeniä jotenkin raaemman oloisesti, kuin hiukan julmasti, sen sijaan, että tuumisivat "sooh, ihan hyvin ien siinä, vanukasmaisesti vain peität sen hampaan kaulankin siitä" eli pitäisi kai ottaa ikenelle tyyntä tilaa muutama milli ikenen ulkopuolellakin, sekä paksuutta että pituutta hampaan yli asti, niin se olisi ikenelle varattu ja siksi ikenen helpompi täyttää, jos esim. hampaiden pesussa se olisi "sooh"-tyylinen ikenelle varattu eikä raaka raaps raaps harjalla ien pois tästä.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



125. Hirven loiset ihmisessä ja hirven elinympäristössä kulkeminen
Kuulemma metsästyskoiran välityksellä voi ihmiseen tarttua hirven loinen, joka sairastuttaa keuhkot tai jonkin sisäelimen. Hirven loinen varmaankin viihtyisi paremmin hirvessä. Jos kulkisi heinikossa ja lehtipuutaimikossa/nuoressa  -metsikössä ajatellen, että heiniä tässä, heinät viistävät jalkoja ja lehtipuun lehviä tuossa aivan kasvojen luona, niin vaihtaisikohan hirven loinen sinne toivossa löytää hirvi.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



126. Keskosten infektiot ja kodinomainen elämänpiiri
Jos keskosia uhkaavat infektiot, niin eikö tosi nuori nojaa ihmissuhteisiinsa kovin paljon ja ihmissuhteissa, kun ollaan läheisesti tekemisissä, jaetaan samat pöpöt. Silloin, jos sairaalassa keskonen helposti sairastuu infektioon, johtuuko se siitä, että sen sosiaalinen ympäristö on sekamelska sairaanhoitajia, vanhempia ym? Elämänpiiri jaetaan sairaanhoitajan kanssa mutta sairaanhoitaja on vain töissä eikä samanlainen sosiaalinen kontakti ja jatkuvuuden lähde kuin äiti ja isä sekä siarukset. Ja kotonakin, jos nuoren vauvan ottaisi kotiin, niin sen kai pitäisi olla elämänpiirin tekemisissä ja tapahtumissa läsnä, mukana, eikä erikseen huolehdittuna mutta elämänpiirstä irrallaan.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



127. Vesikauhu ja ajattelukurssini
Kun olin teini, niin koirallani oli jokin vesikauhun tapainen tauti silloin, kun Suomessa oli vesikauhutapauksia. Oltiin oltu täällä Itä-Suomessa mökillä. Voiko vesikauhu olla sitä, että eläin on nähnyt venäläisen ja kauhistunut huonolaatuisesta teoreettisuudesta ja muodollisuudesta mutta ollut sosiaalinen kumminkin, jolloin nuo kamalat piirteet näkyvät tutuille ja he kauhistuvat myös ja niin tauti tarttuu. Mutta huonolaatuiseen ajatteluun auttaisi ajattelukurssini http://pikakoulu.blogspot.fi kenties blogini http://opisuomalaisuus.blogspot.fi alun tärkeiksi merkittyjen taitojen kanssa yhdessä. Lähetin kurssin muutama vuosi sitten Venäjälle mediaan ja se on sellainen, että sitä voi käyttää mediassa tarvitsematta vaatia, että ihmiset itse sen lukisivat. Voisiko samaa käyttää vesikauhua vastaan muuallakin?


2.8.2022   Näin jonkin videon eläimestä, jolla väitettiin olevan rabies, mutta se näytti kovin univelkaiselta kuin ei jonkin syyn, esim kylmyyden, vuoksi pystyisi nukkumaan hyvin, ja oireet siitä eikä jostain taudista. 
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



128. Vilustuminen ja ihan lämpimänä pysytteleminen sekä vitamiinit
En nyt näitä niin hyvin tunne. Varmaan jokaiselta suomalaiselta voisi kysellä vilustumisohjeita yhtä lailla.'
Kun on vilustunut, on tärkeää, ettei saa enää yhtään kylmää. On oleskeltava koko ajan lämpöisessä, puettava villasukat, lämpimät vaatteet ja viltti sekä juotava kuumaa ja syötävä appelsiini, ja jos on ollut kovin kylmissään, niin syötävä jotakin tuhtia, edes sen verran kuin pystyy, edes pari haukkaisua. Appelsiini tai mehu ei saa olla kylmää eikä muukaan ruoka tai ympäristö. Jos on tuuletettava, niin vilustunut viltin alle vuoteeseen ja muut tuulettavat äkkiä paljon ja sitten taas annetaan huoneen lämmetä ennen kuin voi tulle viltin alta liikuksimaan huoneessa. Jos on oikein kylmissään tai enemmän vilustunut, niine i tuuleteta samasta huoneesta vaan viereinen, ovi kiinni ja annetaan ilman lämmetä ennen kuina vataan ovi. Muut passaavat. Jos on vain vähän vilustunut niin saa liikkua sen verran kuin voi niin, että on hyvä olo. Iho ei saa olla viileä mistään, saati sitten kroppa, osaksikaan, vaan lämmintä villavaatetta suojaksi, kuumaa juomaa ja lämmintä ruokaa, sängyssä makaavalle täkki ja täkin päälle päiväpeitto, jottei mistään pääse kolosta kylmää ilmaa puhaltamaan. Tuulettaa ei saa, jollei tarvii, eikä viileässä oleskella pitkään, vaikka olisi vain vähän vilustunut. Vilustuneelle on tiedotettava ympäristön lämpötilasta ja lämpötilan muutoksista sekä muiden havainnoista tämän ihon ja kehon lämpötiloista eri osissa kehoa, muttei sitä varten tarvitse häntä häiritä paria kertaa enempää, paitsi ympäristön lämpötilan muutoksista aina. Tärkeintä lienee, ettei vilustu yhtään lisää, jottei sairastu pahemmin. Kuulostele, mikä tuo vilustuneena hyvän olon ja toiveikkaamman mielialan ja tee niin. Vaatteiden, vilttien jne. on oltava kuivia ja aika puhtaita, mieluiten villaa.

Lämmittelyohjeita http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html

Tämä siis flunssan yms estämisestä kun on ollut kylmissään, eikä flunssan hoito-ohje, vaikka ehkä siitä jotakin hyötyä siihenkin on.
Katso 17. Flunssa ja nopeat inspiroituvat elämänrytmit 6.8.2013

17.11.2018   Se, miten pahojaoireita saa vilustuttuaan, on kiinni siitä, miten pahoin vilustui yms tekijöistä esim. oliko tuulta, mutta se on kiinni myös siitä, miten hyvin osaa säädellä kehon lämpötaloutta ja elämäntapojaan tilanteeseen sopivasti, mihin hyvä apu syksyllä on syksyisten puiden katselu, lähinnä kai kotimaisten puiden ja pudonneiden lehtien värimaailma yhdistyneenä tuon värimaailman tunnelmaiseen tervehenkiseen tapaan elää maisemassa, ja siis sisälläkin säätyä siihen, että ulkoillaan ja elellään siihen tapaan.

12.1.2020   Ainakin vilustumis- ja sairastumisvaiheissa ilmastotaidot auttavat terveempänä pysymisessä. Jonkinlainen tasapainoilutaito, että miten viileänä tai lämpimänä, miten koko keho, miten isoa etäisyyttä pitää ympäristötekijöihin, minkä verran liikuskella milloinkin ja miten, mitkä vaatteet ovat kulloinkin sopivat, miten sairas on ja kuinka jatkaa eteenpäin, yms vaikuttavat siihen, sairastuuko, vaiko vain jatkaa tasapainoilutaidon terveenä pitämänä. Tasapainoilutaidoton saa aikaan ison rasituksen pienestäkin tavallisesta asiasta, ja niin ei pysy terveenä.

30.8.2020  "Flunssan hoitamisessa,ainakin kröhän tms, on sama kuin vilustumisen välttämisessä:lämpimät vaatteet, l'mpimäämät kuin miten vilustui, ja ei kylmässä, etenkään paikoillaan, ranteet,  jalat jakaulan luona on pidettävä lämpimien vaatteidensuojassa (pitkähihainen neulepaita tms ja ulkona väljä tuulenpitävä takki, lämpimät pitkät sukat & kengät) niin,ettei nbiin kröhän tms tarvetta tunnu olevan vaan on lämpimän palleroinen olo"

11.10.2020   Jos on vilustumisoireita tai flunssan oireita, niin on heti puettava lämpöisesti päälle niin että tulee lämpöisen palleroinen olo ja oireet katoavat tai muuttuvat tavallisiksi flunssan oireiksi. tarpeen tullen mentävä viltin alle tai täkin, jotta lämpiää kunnolla, eikä saa kylmää.

Jos on olo kuin oksettaisi tai että kuuluisiko oksentaa tms, niin silloin tarttee suojata ranteet lämpöisellä aika väljällä villapaidalla, jonka hihat peittävät ranteet kämmeneen asti. Jollei sellaista ole, niin viltin tai täkin allan ja ranteet viltillä suojattuina auttaa pitämään ranteet lämpiminä.

Keho on piudettävä iho mukaan lukien lämpimänä, kaikkialta tasaisen lämpimänä eikä iho viileänä. Jos on vilustunut, niin pitää muistaa juoda kuumaa ja syödä vitamiineja saadakseen hedelmää aina silloin tällöin, jottei sairastaisi pahemmin. jos kehon energiavarannot ovat lopussa tai kenties ovat, niin tarttis syödäkin jotakin kunnon ruokaa.

Jos on vilustumisoireena syödessä tai muuten kuin lääkkeen maku suussa, tarttee pukea niin lämpimästi, että on kädet kauttaaltaan ihan lämpöiset ja pukeutua muutenkin lämpimästi ja juoda kuumaa ja syödäkin kenties jotakin, kenties viltin alle lämpimään lepäämään ja lämpiämään kauttaaltaan.

Samoin jos kitkerän katkera maku kurkussa ja/tai kurkku kutiaa: kunnolla lämpöiset talviajan vaatteet, kuumaa juotavaa ja vultin alle.

Viltin alle siis koko kroppapäätä lukuunottamatta, sillä koko kropan piotäsi lämmetä kunnolla, perusteellisesti, mutta tukehtumisvaaran vuoksi pää on jätettävä ulkopuolelle.


18.11.2022   Jos on kröhää, niin täkin alle ( päätälukuunottamatta ) lämmittelemään. Päälle lämpimästi, pitkät kalsarit ja esim väljät verkkarit, villasukat, viltti jalkojen ympärille koko pituudelta villasukkiin asti, väljä ranteet peittävä villapaita, ja tarpeen tullen vielä viltin tai parin alle lämmittelemään, mutta sitä ennen syö vaikka kuivshtanut leipäpala, jotta jaksat tuottaa lämpöä. 

19.11.2023   Jos tulee oksettava olo vilustumisesta, ovat vaatteet riittämättömät. Yleensä ne jättävät kehon liian suojattomaksi ympäröivän ilman kylmyyttä tai viileyttä vastaan esim ohuutensa, ihonmyötäisyytensä tai liian lyhyiden hihojen tai ohuiden sukkuen tai liian suuren kaula-aukln vuoksi. Siksi olisi heti juostava sisälle paksun täkin alle kokonaan mutta päätä lukuunottamatta, ja pysyteltävä lämpimänä niin että on taas hyvä lämmin seesteisen toipunyt olo. Ja noudatettava flunssanhoito-ohjeita, ks. edelliset ohjeet. Tarttis kanssa syödä vähän, esim yksi sektorin puolikas tai vaikka neljännes reikäleipää ja tuoretta hedelmää useaan kertaan palanen, esim 1/5 omenaa illan aikana ja esim appelsiini varalla. Vaatteet eivät saa olla yhtään märät eivätkä kosteat, eivätkä ne saa olla liian ohuet tähän ilmastoon eivätkä jättää ranteita ym paljaiksi täkin allakaan. Mutta villavaatteita ei saisi käyttää täkin alla, sillä ne voivat kostuttuaan kutistua käyttökelvottomiksi. 


Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



129. Selkävaivat ja urautumattomuus & urheilullisuus
Selässä tuntuu, jos elämäntapa on urautunut. Silloin on selkäkin jäykästi tietyssä asennossa pidetty eikä se ole hyvä, koska elämäntavan ja selän sen mukana tulisi joustuu, eläähetkestä toiseen, tilanteesta toiseen niin kuin hyväksi on, ja esim. liikkuessa tarvitsisi selän olla urheilullisesti eikä työn mukaan jäykästi tietyllä tavalla, jonka työaatokset tuovat.
Etenkin nostettaessa raskaita esineitä tarvitsee selän olla urheilullisesti ja ketterästi, vailla työurautumia, työmuistumia mielessä tms jäykkyyttä. Lihakset kantavat hyvin, jos on elinvoimainen ja motivoitunut eikä hengetön ja puolella huomiolla.
Nostettaessa jotakin painavaa tarttisi olla ketterästi, jotta osaa kantaa mahdolliset sivusuuntaiset pienet horjahdukset yms liikkeet, vaikka sanotaankin, ettei selkää saisi kiertää nostaessa painavaa.
Jos selkä on kohdittain kipeä, tarkista, ettet niillä kohden elekielessäsi ole työmuistumien tunnelmainen vaan liikunnallinen joka kohdalta.
Pitäisi siis olla innolla liikkumisen ja lihasten käytön tapaan urheilullisesti eikä venyttelyn tai välttämättä minkään nostelemisen tavalla. Ei pitäisi myöskään olla muistumia päivän tekemisistä, tavallisesta oleskelusta tms vaan vain liikunnan meininkiä.

Selkävaivoista myös kohta 94.

http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/08/liikkuvuuden-ja-kunnon-yllapitamisesta.html

Kertaluontoisen selänrasituksen kuten vaikka auton renkaiden vaihdon jälkeen on hyvä lepuuttaa selkää rasittuneilta kohdin ja toisaalta käyttää muita lihaksia (jalat ja kädet, liiku niin kuin tuntuu hyvältä) jonkin verran, jotta kropan lihaksisto olisi rasittunut tasaisesti, tasapainoisesti ja liikkunut hyvällä tavalla.
Tavallista isomman fyysisen rasituksen jälkeen samana päivänä suositellaan yleensä saunaa, jotta lihakset rentoutuvat ja lämpenevät kunnolla ja niin ei tule ollenkaan niin paljon lihakset kipeiksi jälkeenpäin päivän tai parin päästä.
Jos aloitit jo urankan, muttet saanut kerralla valmiiksi, niin keho on valmistautunut seuraavaan koitokseen ja niin se kaipaa jotakin suunnitellun kaltaista rasitusta, vaikket juuri nyt vaihtaisi auton renkaita loppuun.

Sivusuuntaiset liikkeet eivät ole kipeälle selälle hyväksi, jollet ole niihin tottunut ja osaa niitä oikein. Niinpä itämaista tanssia ja tavallista keinuvampaa kävelyä pitäisi välttää, jos selkäsi on kipeä, sillä niissä tulevat helposti liikeradat väärin, selälle huonosti. Sen sijaan hyvin sujuvan kävelyn ja juoksentelun tapaiset liikkeet selkää ja jalkoja kuulostellen ovat luonnollista tuttua rasitusta, josta osaamista on itsellä ja niiden tienoilta luultavasti löytyy selälle sopiva rasitus, sopiva liikkumistapa. Epätasaisella polulla kulkeminen askeleita ja selän tuntemuksia kuunnellen olisi kai sellaista monipuolista hyväätekevää luonnollista rasitusta, jota selkä kaipaa ja jossa voi oppia, mikä sopii kipeälle selälle ja mikä ei ainakaan juuri nyt.
Liikkumiseen ohjeita
106. Liikkuvuuden ja kunnon ylläpitämisestä  24.8.2015
53. Ohjeita kovin heikkokuntoisen liikunnan aloittamiseen  2.6.2015

Töissäkään ei pitäisi olla täysin urautunut ja putkinäköinen vaan huomata muunkin elämänpiirin asiat, elää sen muodstamassa maisemassa, joka tuo vaihtelevan rytmin tekemisiin esim. sään, mielialojen, sosiaalisten kontaktien, vapaa-ajan tekemisten, matkojen tai loman läheisyyden mukaan. Silloin selkäkin elää luonnollisenrytmisesti ja näkökulmaan pääsee elämänviisautta, joka auttaa valitsemaan hyväätekeviä reittejä, selälle ja elämälle hyviä.
http://pikakoulu.blogspot.fi/2011/11/ajattelukurssi.html arkijärkisen ajattelun ohje auttaa sovittamaan yhteen työmäisen ja vapaa-ajan ymmärryksen

Niillä, joilla on selkä kipeä, voi olla liikkumistapa, liikkeet, rytmi, asenne liikkumiseen, se, miten ajattelevat liikkumista tai muita kipeitä kohtiaan, tms. pielessä ja se aiheuttaa selkäkivun, ja niinpä heiltä tarkkaan matkiessaan voi selkä kipeytyä. Sen sijaan pitäisi omaksua niitä liikkumistapoja, rytmejä ja liikkeitä, mielenvireitä jne, joilla liikkuminen sujuu kivuitta, ongelmitta, hyvin, hyvällä mielellä - matkia niitä sekä itseltään että muilta, siis esim. matkai terveiltä ajoiltaan eikä, mitä viimeksi teki, kun selkä oli kipeä, eikä muilta, että katsopas, mitä tein, kun selkäni oli kipeä, kun he saattavat mennä hitaasti hankalat asennot ja rasittaa selkää monin verroin, miettiä liikkumista tai vaivojaan väärällä tavalla jne.

Katso myös:
Lämmittelyohjeita http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html
129. Selkävaivat ja urautumattomuus & urheilullisuus  11.10.2015
106. Liikkuvuuden ja kunnon ylläpitämisestä  24.8.2015  http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/08/liikkuvuuden-ja-kunnon-yllapitamisesta.html
53. Ohjeita kovin heikkokuntoisen liikunnan aloittamiseen  2.6.2015  http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/06/ohjeita-kovin-heikkokuntoisen-liikunnan.html
182. Paranemisen huonous ja samantapaisten vaivojen parantaminen  30.11.2015
167. Liukkaalla kaatumisen varominen ja pehmentäminen  18.11.2015
175. Polvikipu ja polven pitäminen oikeassa asennossa  24.11.2015
174. Vanhuudenjäykkyys ja liikunnallisuus & herkkyys  24.11.2015
173. Liikunnan jälkeiset lihaskivut ja yhtä suuren huomion omistaminen liikkumiselle  23.11.2015
172. Lihassäryt & krampit ja liikunnallisuus & lämpö  23.11.2015
178. Kivut energianpuutteesta ja lämpö sekä positiivisen mielin puuhaaminen  25.11.2015

Jonkin verran joustava käynti olisi hyvä, mutta sitä ei saa aloittaa yhtäkkiä vaan vähän kerrassaan opetella niin kuin muutakin lihaskuntoa vaativaa.
Kävellessään ei saa ajatella istumista, ei sopeuttaa kroppaa siihen, että ison osan päivästä istuu, eikä mieltäkään. Pitkäselkäisten ongelmana lienee usein istumisen ajattelu ja liikkeiden epäliikunnallisuus, selän ryhdin epäliikunnallisuus eikä selässä isompaa vikaa. Liikunnan ei tarvitse olla rasittavaa, vaan sujuvaa, kepeää, liikunnallisentunnelmaista, ketterää, jne. ja lihaskuntoa vain lisäksi. Jollei liikunnan ajatteleminen tunnu luontevalta, niin liikuntaa pitäsi harrastaa ainakin kaksin verroine nemmän, jotta siinä on enemmän monenlaista osaamista kertynyt ja liikkumisen meininki miellyttävämpi.
Riippumatta siitä, paljonko liikkuu ja miten rasittavasti tai keveästi liikkuu, olisi liikkumistavan ja tavan ajatella selkää oltava liikunnallinen, liikunnan näkövinkkelistä, esim. notkea ja lihastonusta omaava niin kuin eheän kuuluu olla.
Jos kumartuminen tai raskaiden esineiden nostaminen on ongelmana, niin niihin ei myös pitäisi asennoitua liikuntana eikä esim. noukittavaa esinettä ajatellen. Kumartuminen on siis selän taivutus, kevyt venytys (ei saa tehdä minkään painon kanssa!) tai lihaskuntoliike tai ihan vain liikkumisesta nauttimista. Kumartumisen jälkeen olisi kuunneltava ryhtiä: mikä on tervein urheilullisin ryhti, valitse se tavoitteeksesi.

Epävarmuus voi aiheuttaa sitä, ettei osassa selkää jännitä lihaksia melkein ollenkaan ja niin muulle selälle tulee niillä alueilla isompi taakka ja selälle kenties väärä asento, mikä voi aiheuttaa kipuja. Epävarmuus johtuu usein liiasta koulumaiseen perspektiiviin turvautumisesta, kun sen sijaan pitäisi luottaa elämänkokemukseen ja arkijärkeen, omiin arjen taitoihin, joissa juuri tarvitseekin harjaannusta elämässä pärjätäkseen ja jotka ovat mm koulujärjen ymmärtämisen perusta: oma elämänkokemus. Myös jos sosiaalisesti joutuu liiaksi muiden mukaan eikä niin kuin itsestä tuntuu oikealta, niin voi tulla heikotusta, esim. jos nuori tai pulassa oleva joutuu toisten vetämänä isoihin valintoihin, esim. seurustelusuhteeseen näyttäisi joutuvan tai toisten ammatin mukana tms.
Katso myös 199. Voimattomuus ja tekojensa päivittäminen parhaan ymmärryksensä mukaisiksi  12.12.2015

Mitään luonnottomia liikkeitä ei saa tehdä, ei esim. keinuvaa käyntiä kuten tanssiharjoituksissa tai peffaa pitkänä, jollei se ole mielenvireen luonnollinen ilmaus koko ajan. Vaan pitää liikkua joustavasti ja liikunnallisesti siten kuin on oman mielentilan luonnollinen ilmaus sen tervehenkisiltä elämänviisailta osin.

Katso myös 205. Jumittunut niska ja kohmeloisuuden suojaamat mielentilaa kuvastavat pienet liikkeet * Ihmeparannusohjeyritelmä XXI

24.3.2017   Selkävaivat johtuvat usein siitä, että kantaa työtaakan epäviisaalla tavalla. Lainaus kirjoituksestani http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html
"110. Joillakin miehillä on näkökulma kovin koulutuksen mukainen, yksioikoinen ja kapea, tilanteisiin mukautumaton, muuta elämää ymmärtämätön. Silloin olisi hyvä heidän varioida tekemisentapaansa ja lähestymistapaansa tervejärkisesti tilanteen mukaan: milloin on käytännönläheisyys paikallaan, milloin hyvä muisti, milloin koulutettu ajattelu, milloin arkijärki, liikunta, tunteet, mitä nyt sattuu olemaankaan tilanteeseen sopivaa lähestymistapaa. Samoin myös työtä tehdessä olisi hyvä huomioida muun elämän maisema ilmiöineen: sosiaalisina kontakteineen, tapahtumineen, matkoineen, lomanläheisyyksineen, jne. Niin saa harjaannutettua omaa arkijärkeään ja elämänymmärrystään.
Näin voi taitavampi puolestaan opetella varioimaan tietokoneen näppäimistöllä kirjoittamisen rytmiä, niin on jotenkin mukavampi olo ja ääni on kivempi, muihin tekemisiin ja oman näkemyksen kuunteluun paremmin sovitettu."
Blogissani http://workandfreetime.blogspot.fi kerrotaan vapaa-ajan hyödyllisyydestä työn kannalta, vilkaise etenkin ekan blogikirjoituksen kirjalinkkiä.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



130. Altistavat tekijät ja joidenkin kuukausien aikaväli tai pidempi
Joskus jotkut vaikutteet ovat huonoja, esim. ihmiset tai elämäntavat ja näkövinkkelit, taitotasot, painotukset, arvot, sosiaalisuuden tavat jne joko huonoja tai sinulle ihan sopimattomia, jolloin jos niitä saa ihan lähelle itseään, käy huonosti ja voi sairastella. Mutta yleensä, kun on asioiden kanssa tekemisissä, esim. jollakin kurssilla, niin on tarkkaavainen, kiinnostunut ja jonkin verran varuillaan, puoliaan pitävä ja niin haluaa laittaa kunkin asian ja ihmisen piirteen omalle paikalleen elämässä tai maailmassa ja niin on tavallaan suojautunut silloin, kun on kurssilla tms tai ainakin voi helpommin huomata, jos jokin on huono vaikute, ja tiputtaa sen jo alunperin pois. Mutta välistä käy niin, että ensin on kurssilla tms. sitten miettii jonkin aikaa, että olin kurssilla ja sitten kenties muutaman kuukauden päästä, että minä olen ihminen, joka on harrastanut mm tuota ja tuota, jolloin asiat ja henkilöt vasta jälkikäteen, osin unohduksen siivin, tulevat lähelle, osaksi identiteettiä, ja silloin jos niissä on huonoja puolia, esim. huonoa taitotasoa, toisen ilmaston elämänrytmiä ja toimeliaisuuden tyyppiä, sosiaalista ilkeilyä tms, niin ne vaikuttavat jälkikäteen. Siksi olisi tärkeää sairastellessaan pohtia, että mikä ilmiö, asia, kurssi, henkilö, henkilöryhmä tms tuli osaksi identiteettiäni juuri niihin aikoihin, kun aloin sairastella tai olla epäonninen siihen tapaan, joka sitten johti sairasteluuni, ja toki karsia tarkkaan nuo poius elämästään ja identiteetistään ja varmasti tervehenkistä tilalle.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



131. Epilepsia ja niskan hartian seudun eläväisyys
Jos käyttää kovin fiksoitua perspektiiviä, esim. työn tai koulun, niin kroppakin on usein jäykkä etenkin hartioiden seudulta ja uusia asioita on hankalampi ottaa vastaan, on kapasiteetti lähes lopussa ja niin välke tms voi tulla vastaanotetuksi työperspektiivin läpi, johon tuo perspektiivi ei tarjoa eväitä.
Kehon tulisi heijastella ympäristöämme, jotta kunnolla ymmärtäisimme ympäristömme ilmiöt ja kykenisimme toimimaan tilanteissa mielekkäästi täyden kapasiteettimme mukaan. Jos seisot jonkun lähellä, kroppasi kuvastelee tuon henkilön luonteenomaista tyyliä oman tyylisi lisäksi ja välejänne, puheenaiheita yms. Vastaavasti, jos seisot seinän vieressä tai sohvan vieressä, niin sekin on eri juttu, sekä sosiaalisesto että liikkumismahdollisuuksien kannalta. Mistä tulee valo, mitkä ovat kulkureitit, laulaako ulkona puussa lintu, millainen sää on, onko väkeä paljon ja ovatko he tuttujasi, nuo kaikki heijastuvat kehossasi ja terve keho on eläväisen rento, koko ajan muotoaan muuttava, elämän virrassa muakan sen ilmiöt ymmärtäen ollen omalla tavallaan tekemisissä muiden ja tapahtumien sekä fyysisen ympäristön kanssa kasveineen, eläimineen, säineen, valoineen jne. Mutta se onnistuu vain jos niska-hartian seutu on rento ja luonnollisesti pidetty.

6. maaliskuuta 2019   Ihmisen näkökykyä treenaa hyvin puiden ym elävän luonnon katseleminen, mikä onkin ihmisen luonnollinen aistiympäristö, johon lajinkehityksen kuluessa on sopeuduttu, sekä kai siksi helppo luonteva hahmottaa ja hyviä katselutottumuksia tuova sekä monimutkainen, nopeasti paljon hahmottava katse syntyy niin. Sen sijaan neliskanttiset muodot ja tyhjät pinnat kuten rakennetussa ympäristössä huonontavat näön havaintokykyä: katse on hitaampi ja ei niin hyvin nähtyä heti ymmärtävä. Siksi siis, jos pitää seuraa rakennetulle, etenkään kai niskan ja hartioiden seudun kohdalla hahmottaa rakennetun elinympäristökseen eikä pihapuun yms ensisijaisesti, niin silloin rakennettu hidastaa katsetta ja ohi kulkeva elämä menee liian vikkelään ja liian monimuotoisena, monesti kuin välkkyen, mistä kai pääsisi eroon, jos kiinnittyminen olisi puihin elinympäristön osana, etenkin visuaalisen ympäristön tärkeänä elementtinä ja myös tunnelmatajulla ghahmotettuna.

Autossa, esim. bussissa kyydissä ollessa kuski on usein sosiaalinen matkustajien kanssa ja luottaa osin näiden arvostelukykyyn. Jpos iis olet aika lailla neliskanttisiin asioihin, insinööritieteisiin tms huomiota kiinnittävä puiden, maalaamisen yms sijasta, niin visuaalinen kapasiteettisi on heikompi kuin ajamiseen tarvittava, mikä tekee maiseman häliseväksi ja ajamisen nykivämmäksi, ei niin jouhevaksi, ei niin viihtyisäksi, jos olet merkinnyt itseisi liian suureen sosiaaliseen asemaan taidon tai huolehtivaisuuden osalta, esim. naisen vaalivuus tai akateeminen suuntautuneisuus sivistyneisyyden osalta, mikä koskisi koko maisemaa, jossa eletään eikä vain työjuttuja aihepiirinä. Ajaessa ei riitä katsoa, että "joo, jotakin", vaan tarttee ymmärtää elämän ilmiöt, kaikki ilmiöt kunnolla silmänräpäyksessä ja elää maisemassa mukana ottaen kaiken heti viisaasti huomioon.

9.1.2019   Kaatumatautikohtauksessa voisi auttaja koettaa sanoa äänteenmukaisten merkitysten tyylillä   "eeeiiiiiiiii - Jaa", missä tuo Jaa saa olla merkityksellä "ehkä". "iiii...":n kohdalla saisi olla hyvä huomio suunnilleen seisovien ihmisten päiden korkeudella ja vähän ylempänä. Kaatumatautisen näkökentässä saisi olla jotakin elävää, esim. ihmisiä, niin hän olisi paremmin elämässä mukana.
Täytyy varoa sosiaalisia suhteita, jotka ovat jotenkin ruutumallisia, esim. äidin käsitys siitä, kuka nuoremman polven ihminen ehkä sopisi seuraasi, sillä ruutumallinen ei lähde mukaan kaikkeen ja niin hänen huono kapasiteettinsa nähdyn ja elämän hahmottamiseen voi laittaa meiningin tilt.


Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



132. Dialyysi ja vihannekset & marjat
En nyt tätä tiedä sen vertaa, mitä noita muutakaan, mutta jos munuainen on rikki ja joutuu käymään dialyysissä, niin auttaisiko syödä vihanneksia ja marjoja varovasti? Olisivat jotenkin elävöittäviä ja tervehenkisiä.
Esim. tässä järjestyksessä kerralla: ensin lanttulaatikkoa (tms kypsennettyä lanttua muussattuna) ei ihan imellytettynä vaan vähän raaempana ihan kukkurallinen haarukallinen tai pari haarukallista (niin kuin hyvältä tuntuu), sitten tosi kukkurallinen ruokalusikallinen maitorahkaa, vähemmän kukkurallinen haarukallinen porkkanaraastetta, tosi kukkurallinen ruokalusikallinen jälkiruokalusikalla syötynä vähän sokeroituja huoneenlämpöisiä puolukoita (ei ihan tuoreita) ja lopuksi puoliksi vedellä laimennettu 2/3 lasillinen jotakin mansikkamehun (tavallinen tölkki) tapaista haaleaa mehua. Ei muuta ruokaa samalla kertaa.
Mutten näitä osaa.

Ajattelin, että ensin perinteistä suomalaista juuresta,
jota on syöty kypsennettynä perusruokana kun on tehty
ulkona kaiket päivät rankkaa fyysistä työtä ja paljon
oltu säiden kanssa tekemisissä, jotta näkökulma on,
että perin pohjin, viatkin ja hankalat kohdat huomioiden. Sitten
maitotuote, jotta kantaisi moisen rasituksen yli elävöittäviin
tuoreisiin vihanneksiin ja marjoihin päin, joiden toivoin parantavan:
porkkanan elävöittävänä perusruokana ja puolukat vaikutuksen
täydentävänä. Mansikkamehu, jotta kokonaisuus olisi pikemminkin
sunnuntaimainen kuin raaka.
No jaa, en näiutä niin osaa. Yritin vain. En oikein tiedä, miksi
kirjoittelenkaan näitä.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



133. Kakkaan liittyvät ongelmat ja maustamaton jugurtti & persikka
Onko se nyt maksavaiva vai mikä, jos kakkaan ei mene myrkyt yms ainekset kehosta niin kuin kuuluisi? Laitan nyt tähän, kun en tätä vaivaa niin tiedä, mutta auttaisiko vastaavasti maksavaivoissa syödä kukkurallinen ruokalusikallinen bulgarianjugurttia, siis maustamatonta jugurttia, ja sen kanssa persikkaa osa, joko kypsää tuoretta tai säilöttyä - mieluummin muutaman kerran päivän aikana ja kenties tapanakin.
Jugurtti olisi, että elimistö jaksaa kantaa, ja persikkä elävöittävä ja rehevän maanläheinen, jotta menee nyt kakkaan siitä se, mitä sinne kuuluukin.

20.10.2017   Näin syksyllä tulisi ajatelleeksi, että jos elää liian lämpimään säätyneesti, niin osan aikaa on lämpimässä ja lösö, ja niin ei ryhti ja reippaus saa elimistöä huolehtimaan oikeita ainesosia pois elimistöstä kakkaan vaan kakkapöpöjä saattaa jäädä elimistöön yms aineita kakasta. Kanssa silloin on säätyneempi paljon isompaan pöpömäärään ympäristössä, ja niin keh hakee jostakin lisää pöpöjä, esim. kakasta ripulitaipumuksen myötä. Eli auttaisikohan ajatella viileää, kosteaa, kenties hyttysiä viileässä,syksy säiden vaatimaa reippautta ja viileiden säiden tunnelmallisuutta hakea elämäänsä. 

24.4.2023   Jos vaikuttaa siltä, että kehoon jää kakkaan kuuluvia aineksia, voi olla ettei keho käytä kaikkia tavallisia ruoka-aineita ja siksi voisi kokeilla kasvisruokavaliota, ateria esim näin keväällä tuiremehua, vihannesriisiä ja kasviskastiketta, tms.

 
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



134. Luunmurtumat ja elävöittävyys
Luun ei katsota paranevat niin hyvin kuin ihon ja lihasten haavojen, koska luu on jäykkä ja joidenkin mielestä eloton ja niin sitä ei edes yritetä parantaa yhtä hyvin ainakaan mielikuvien osalta. Jos sen sijaan yrittäisi pitää luut eläväisesti ja vikkelään hyvin parantuvala tavalla, pikemminkin jonkin verran joustavina ja hyviksi parantuvina mutta rasituksen tullen kestävinä kui jäykkinä, niin olisivatko silloin luun paranemismahdollisuudet paremmat.

Jos luu on kahtena tai useampana kappaleena, niin osa paranemisen hankaluudesta on siinä, etteivät osat ole aivan tarkkaan oikeilla paikoillaan. Mutta ihmiskeholla ja mielellä on vaistomaista osaamista siitä, mikä on tervettä. Jos sen sijaan, että vain ajatuksella pyrkisi paranemiselle oikeaan, myös kuuntelisi tuntemuksiaan ja aavistuksiaan siitä, miten pitäisi paranemisen kannalta olla, niin silloin tuntemukset oikeasta ja hyvästä tai väärästä ja vahingollisesta ohjaisivat raajan pitämisessä, asennoissa, elämäntavoissa, liikkumistavoissa, vireydessä, tunneilmaisussa, tekmisentavoissa jne. paranemiselle edullisesti.

Villakoirallani oli pentun atassussa luu murtunut ja koetimme elävöittävyyttä ja se jotakin auttoi, mutta koira valitti, että tuntuu luussa piikki sillä kohden, missä oli ollut metallitikku liittämässäpalasia yhteen - mutta siihen ehkä auttaa se, että huomaa sen siltä kohden yrittäneen elävöittää enemmän kuin muualta, kun taas kohta oliis pitänyt nyt sen vuosia sitten parannuttua pitää samoin kuin muutkin vastaavat luunkohdat, terveet luut siis.

Parempi moraali myös voisi auttaa luuta paranemaan oikeanlaiseksi. Moraalisesti eläen hahmotustapa on parempi, ei tee niin paljon vääriä epäviisaita painotuksia vaan satsaa monenlaiseen hyväätekevään.

En osaa näitä ravintoainejuttuja, mutta arvaan, että luunmurtumapotilaan sopisi syödä mm. porkkanaraastetta (ehkä rusinoiden kanssa) ja täysmaitoa, ehkä marjoja, sekä muuten terveellistä ruokaa, jossa mm. paistettua kalaa ja kai lihaa.

* * *

Elävöittävyys, tsempaaminen että luu kasvaisi kiinni, elämässä kiinni, elämän haasteisin vastaten kuin auton renkaat pureutuvat asfalttiin kaarteessa kaasuttaessa.

* * *

26.9.2020   Jos luu on murtunut, voisi kokeilla pitää sen lähitienoota elävöittävästi ja tervehenkisesti kuin puiden veíhreiden oksien tunnelma, ja kuin tsempaten kuin renkaat jotkat pureutuvat asfalttiin, kuin ruisleivän tuoma tunne sitä syödessä. Ja sitten murtumakohdalle koettaa etsiä käsityksestään hengellisestä ihmeen hyvin parantuvuudesta, sen noudattamisesta tulleesta näkemyksestä tuntua tai mielikuvaa, miten luun osat saisi jälleen yhteen ja oikeille paikoilleen ja luutumaan, ihan jo pelkän ihmeellisen parantumistaitonsa ja kehon, ikiaikaisen luonnon viisauden avulla eikä jotenkin krunts krunts. Ja antaa siitä sitten itselleen ohje muutamaksi päiväksi, vaikka paraneminen tapahtuisi vikkelään esim. sekunneissa. Kukin kehon terve osa korjaa itseään vielkä suurempaan terveyteen ja lisäksi lähistön kehon osia terveuiksi, ideaalisen terve ohjeena keholle.


Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



135. Tervola-nimestä ja lääketieteen uudistamisen tarpeesta
Tervoloiden muistikirjoja kai varastivat parantamisesta kiinnostuneet, sairaat, heidän tuttavansa ja sairaanhoitajat. He olisivat halunneet terveyden näkövinkkelistä olevan uuden lääketieteen, jonka uskoivat Tervoloiden näkemyksen voivan tarjota. - Heistä olisi ollut hyvä, jos joku terve ja terveyden kanssa tekemisissä oleva terveistä elämäntavoista hyvin ymmärtävä olisi pohtinut, miten sairauksia parantaa, kun yleensä niitä pohtivat vain sairaanhoitajat, lääkärit ja sairaat läheisineen. - Vanhassa vakiintuneessa lääketieteessä sen kanssa työskenteleviä häiritsi se, että se oli sairauksien keskellä elävien ihmisten laatimaa ja tuntui, että se siksi turhan päiten räsähteli huonommalle tolalle kuin olisi ollut tarvis, jos olisi terveys lähtökohtanaan katsellut asioita ja jotenkin osannut tehdä tervehenkiset valinnat. Tuntui, että sairauksien näkövinkkelistyä oli vaikea parantua kunnolla, vaikkei olisi ollut niin kamala sairaus vaan joku vaan joka vei mm sairaalahoitoon. Sen sijaan, jos olisi tiennyt kunnolla, millaisia terveet elämäntavat ovat, miten ne tavoittaa esim. heikkokuntoisen lähtökohdasta ja mikä on tervettä, se paras keskioikea kussakin asiassa elämässä ja miksei maailmassakin esim. työelämässä ja naisten ja miesten rooleissa, niin olisi ollut paljon helpompi parantua ihan kokonaan ja pysyä terveenä pitkät vuodet.

Jos tällä blogilla on nyt ollut vajaat 1200 katselukertaa, ja tällä ei ole käytännön kokemusta tukenaan, niin jos Tervolat aikanaan olivat ihan käytännössä taitavia parantajia, niin kai heidän muistikirjoistaan olisi ollut kiinnostunut ainakin satakertainen määrä ihmisiä. Se tekee 100 000 muistikirjojen tirkistelijää, mikä kai selittäisi muistikirjavarkaudet ja sen,e ttä joku Tervoloille sanoi, että me teemme jo teidän oppinne mukaan, niin me jo sairaaloissa parannamme, mikä ei Tervoloiden maailmankuvaan mahtunut, kun luulivat lukijoita olevan vain muutamia per vihko.

Tuli jotenkin helpottunut olo siitä, kun lisäsin tähän blogiin merkinnän, että tämän saa moraalisesti kääntää muille kielille. Voiko olla, että terveet elämäntavat ovat Suomen ilmastoon liittyvä vahvuus ja vaikeammat muualla ja niin tällaisellakin näkemyksellä voi olla paikkansa muodostettaessa käsitystä siitä mikä olisi tervettä ja terveellistä.

* * *
4.11.2015 Tällä blogilla ollut 1348 katselukertaa, 149 tekstiä blogissa.
24.11.2015 Tänään lukema 1519 katselukertaa ja 175 tekstiä.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



136. Huonot liikkeet, krampit ja kokemuksellisuus
Liikkuminen olisi hahmotettava kokemuksellisesti: lihasten tuntemuksia, tunteita, mielenvirettä, tekemisentapoja, sosiaalisia tyylejä, ympäröivää maisemaa ihmisineen ja eläimineen. Jos hahmottaa liikkeet insinöörityön tapaan, ei se sovi liikkumiseen ja niin liikkeet menevät laatikkomaisiki kuin olisivat suorakulmien ja viivojen kielellä eikä liikkuminen suju, voipi mennä kramppiinkin. Kokemukselinen kieli, kun se on aistein ymmärrettyä, omasta elämänkoekmuksesta tuttua ja selkeää, on paras kieli ajatteluunkin, lue http://pikakoulu.blogspot.fi . Liikkumisen sujuminen on siis kiinni siitä, mitä pyörii mielessä, kun liikkuu. Jos ajatukset palaavat insinööriaiheisiin, liikkeetkin kräsivät, mutta jos liikkeiden puoli hahmotustavasta on koko ajan elämänmakuinen, liikkumiseen sopiva, niin liikkeet sujuvat, mutta usein se edellyttää liikuntaharrastusta, joka on kokonaan kokemuksellisella kielellä.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



137. Sokeus ja turvallisuus & katselemisen tekeminen mukavammaksi
Jos sokeuden aiheuttaa se, että tavallaan voisi kyllä nähdä, mutta jollain tavalla katseleminen on kestämätöntä, liian rankkaa eikä ole tottumuskaan enää, niin siihen auttaisi ehkä elämän perusturvallisuuden lisääminen ja katselkeminen vain hiukan ja kaunista, ihmiskontaktit etäämpää ja elämänmakuisina, tarkan käytännön tason sijaan kiehtovia aiheita vain ja lyhyinä silmäyksinä tai vain yhtenä tekemisenä useamman joukossa, sekä ympäristön kauniina näkevien seura ainakin osan aikaa.

10.12.2019   Jos sokean tai huononäköisen turvattomuus on kuin rikki särähtänyt hiekkakakku, niin silloin kai hänet on tungettu liian pieneen tilaan ja sivistyksen suosittelemat asiat auttaisivat.

6. kesäkuuta 2020   Pitkä engl. tonttutaitokirjoitukseni http://learntalents.blogspot.com tarjoaa taitoja omaan rauhaan ja turvallisempaan elämään, jonka tyyppisestä paikasta ja puuhasta pitää. 

27.2.2021   Jos sokeiden tai huononäköisten kanssa töitä tekevillä ja mm sokeiden opaskoirille on työnsä vuoksi osan ajasta huono näkö, niin se kai merkitsee, että osa sokeista ja/tai huononäköisistä ovat huononäköisiä tapojensa, tottumustensa, kiinnostuksenkohteidensa, arvpjensa, tekemisentapojensa, elinympäristönsä tms vuoksi eikä fyysisistä syistä, eli parempia tapoja opettelemalla voisi silloin parantua, mikä kai kävisi kiinnittämällä huomiota näön vaihteluihin ja ottamalla oppia hyvistä hetkistä.

2.6.2021   Jos pidät seuraa vanhuksille, joilla on sumea näkö, se voi heikentää näköäsi. Matki sen sijaan oravia, muttei välttämättä helteellä caan viikeällä säällä, kun niillä on hyvä näkö. 

15.11.2022   Jos olet sisällä ja kuuluu sirinää, voisiko se olla hyönteisiä, jotka jotenkin virittäisivät näön oikein. 


Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



138. Ihmeparannusohjeyritelmä XVII * Huonot ekemisentavat, elämäntavat yms aiheuttavat sairauksia ja vaivoja
Olen nuoresta asti ollut aika sosiaalinen ja niin on tullut sosiaalista vaikutetta tapaamistani ihmisistä aika paljon ja sen mukana olen huomannut tulevan heidän vaivojeen, kuin heidän elämäntapansa aiheuttaisi sellaisia minullakin, jopa varsin nopeasti niin, että pidemmän päälle moinen rasitus voi olla suuri. Esim. kun marketissa näin kaksi pyörätuolissa olevaa lasta, niin minulle jäi kenties niskajännityksestä johtunut päänsärky ja olin kipeänä kaksi päivää. Fyysisissä rasituksissa huomaa erityisen selvästi, että joku ei varo jotakin kohtaa kehosta vaan liikkuu kömpelösti tms. Mutta myös luonteenlaatuun liittyvissä luonteenomaisissa asennoissa ja tyyleissä on vastaavaa rasitusta, samoin lösöydessä yms vireeseen, tahtiin, virikkeisiin, tunnevireeseen ja sosiaalisuuden tyyppiin liittyvissä rasituksissa (koskevatkohan ne sisäelimiä) ja elinvoimaisuuden määrissä. Jos näin voi sairastua samaan vaivaan yhä uudestaan, niin vastaavasti jotakin tottumusta, elämäntapojaan tervehenkisemmiksi muuttamalla voisi parantua jopa lyhyessä ajassa kuten vaikka puoli tuntia tai muutama tunti.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



139. Harmaa olo kuin energiavaje & sumentunut näkö ja moraali, terveet elämäntavat, vitamiinit
Joskus väsyneenä ja toisilla useinkin tulee ikään kuin harmaa olo ja voi näkö sumentua. Se on jonkinlainen energiavaje, jonka aiheuttaa joko liika moraalittomuus, liian urautunut yrittäminen samaa liian kauan tai epäterveet elämäntavat, aterioiden ja etenkin vihannesten ja hedelmien laiminlyöminen sekä positiivisuuden puute, vapaa-ajan virikkeiden tarve.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



140. Muistinmenetys ja hyväätekeviin perspektiiveihin palaaminen
Muisti toimii yleensä hyvin, kun on tietty vakiintunut perspektiivi, joka on kiehtova ja elämänmakuinen ja mielenkiintoisen tasoinen taidoiltaan, jota yleensä käyttää. Mutta iän myötä oppii uusia taitoja ja niiden myötä uusia perspektiivejä yhä helpommin ja niin vanhat perspektiivit jäävät liian alkeellisiksi ollakseen kiehtovia ja niin niiden yksityiskohtia tai niiden tapahtumia ei muista yhtä hyvin. Toisaalta paljon vaativampia, juuri nykyisin kiehtovia asioita taas muistaa hyvin.
Muistinmenetys liittyy yleensä perspektiivinvaihdokseen: ollaan kiinnostuneita jostakin kiehtovammasta kuina iemmin ja niin vanhan perspektiivin asiat jäävät pois mielestä. Tehdään mielekkäämpiä asioita mielekkäämmällä tavalla.
Myös ikävät asiat voivat aiheuttaa muistinmenetyksen: ikävän perspektiivin sijasta valitaan mukava aihepiiri. Usein osa ikävistä asioista on siinä, että niitä on lähestytty väärällä tavalla. Oikealla tervehenkisen hyväätekevällä tavalla lähestyttyinä ne eivät olisi olleet ollenkaan niin haitallisia. Esim. jos joku on vihamielisen pahantahtoinen mutta sanoo, että ikävää, kun sinulle nyt vain kävi näin, niin tuon pahantekijän kanssa kaveraamisen haluaa painaa pois mielestään, pois käytännön elämästään ja satsata niihin asioihin ja niihin ihmiskontakteihin, jotka vievät elämää hyvälle tolalle käytännössä.
Kanssa jos on jokin äkillinen aika lyhytkestoinen (sekunneista viikkoon kai) tapahtuma aivan toisesta erihenkisestä perspektiivistä aivan toisenlaisesta elämänpiiristä kuin tavallisesti, niin toisenlaisesta, etteis illä ole jatkuvuutta oman arjen tavallisissa ympyröissä, niin sen voi helposti unohtaa, jollei se ole itselle kohokohta vaan sivuseikka tai epäonnistuminen. Epäonnistumisten varaan ei voi rakentaa vaan ne voivat tuoda lisää epäonnistumisia, jos niitä muistelee, ja sivuseikat eivät tule keskiöön inttämällä vaan pitäisi kertoa, miksi ne ovat kiehtovia sinulle nykyisellään.
Muistin palauttamisessa on siis olennaista valita hyväätekeviä asioita, joista ihminen itse pitää ja jotka ovat hänelle kyllin kiehtovia ja sitä vaativuustasoa, josta hänen tällä iällä kiinnostaa kuulla. Muistinmenetyksen syynä oli väärien seikkojen nostaminen keskiöön, joten niille pitäisi löytää rooli sivuseikkoina ja jokin tapa olla niiden kanssa niin, etteivät ne häiritse elämää tai elämänlaatua. Myös sosiaalisissa jutuissa tulevat sivuutetuiksi ja siis unohdetuiksi ne, jotk a rikkovat itsemääräämisoikeutta ja moraalia vastaan tai ovat elämänviisaudeltaan kamalan puutteellisia, jolloin muistinmenetyksestä kärsivän itsemääräämisoikeuden tarkka varjeleminen auttaa muistamaan ja pitämään poissa määräilemästä nuo epäystävälliset ihmiset.
Toisaalta muisti vaatii virkkeellistä elämää toimiakseen, etenkin näköaistivirikkeitä. Tyhjän seinän tuijottaminen esim. sairastaessa voi tyhjentää muistin isolta osin, kun taas elävään elämään osallistuminen ja edes ikkunasta puita ja kadun elämää katseleminen voi auttaa muistamaan laajemman piitrin arjen asioita.
Myös liika urautuneisuus voi aiheuttaa sen, ettei muista urautumiensa ulkopuolisia asioita kovinkaan hyvin. Urautuminen liittyy kehon asennon urautumiseen, jolloin reaktiivinen liikuntaharrastus voisi parantaa muistamis- ja eläytymiskykyä.


24.11.2022   En tätä varmaan tuedä, mutta minusta on näyttänyt siltä, että tropiikkilaiset kylmässä ilmastossa voivat menettää ison osan muististaan, jos on viileää ja heidän ihonsa viilenee liikaa, sillä heillä on tropiikussa ollut jokin bakteerimuisti, joka kenties huomaa bakteereja samantapaisesti kuin suomalainen hajusta, liasta, jonkin pinnan tai paikan tunnusta jne pystyy päättelemään, miten ko paikassa on eletty. Bakteerimuisti on kai väliaikaisesti estynyt ihon kylmyyden vuoksi, joten paljon lämpimämmät vaatteet ja/tai lämmuttely täkin alla, mutta pää ulkopiolella, lämmittäisi kehon ja sitä kautta kai osa bakteerimuistista palaa, ja osa liittyi elämään tropiikussa eli se palautuisi tropiikkiin muuttamalla. 

Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



141. Trauma ja samalta uhalta varjeleminen
Jos ihminen kokee jotakin kamalaa tai on joutunut liian lähelle jotakin kamalaa vaaraa, hän oppii tunnistamaan sen helpommin, omin voimin varjelemaan itseään ja samantapaisessa tilanteessa olevia tuontyyppisiltä vaaroilta. Tyypillisesti siihen kuuluu, että oppii tunnistamaan jonkin piirteen ympäriustössä tai ihmisissä, mitä ennen ei huomannut ainakaan niin selvään ja mitä muut eivät kenties pane merkille yhtä hyvin. Voi myös olla, että taitojensa jakauman tai luonteensa, ihmissuhteensa, elämäntilanteensa, kulttuurinsa tms vuoksi tuo yksilö on tavallista haavoittuvampi juuri tuota vaaraa kohtaan ja niin hänen tarvitsisi saada hankituksi itselleen jokin extrasuojaus. Jollei sitä ole ja vaara jatkuu, osa muista yleensä olettaa hänen saaneen vaarasta trauman, lähinnä ne olettavat, joiden ihmisymmärrys on heikko. On myös niin, että ihmisten elämissä oletetaan olevan vastoinkäymisiä, kuin luonnostaan, melkein ilman syytä, ja toisaalta kaikella on syynsä ja voi olla, että jonkin vaaraan huomaamaan oppinut on samalla huomannut jonkins yyn siihen, miksi vanhukset sairastuvat tms, siis ison ilmiön maailmassa, ilmiön, jota vastaan olisi varjeltava monia. Toisaalta on niin, että jos jotakin aina kyttää, niin niität ulee vastaan enemmän, kun on muiden silmissä jotenkin siten harrastunut ja ikään kuin pysähtyy vaarapaikoille, muistelee niiden dynamiikkaan liittyviä asioita, mik on epäviisasta, koska se lisää noita vaaroja tuntuvasti. Mutta jotta siltä välttyisi, tarvitsisi saada vaaraan etäisyyttä tai jokin yleinen suojaus, joka pelastaa sekkä itsen että muut tuollaisilta vaaroilta.


30.7.2022   Trauma ilmenee siis silloin, kun saman trauman aiheuttaneen kamalan asian uhka on edelleen kuvioissa. Siltä kohden ei siis voi elää vaan uhka on torjuttava tai ainakin vältettävä ja selviyfyttävä muiden elämän aihepiirien varassa, milloin korostuu se, onko itsellä oikeasti niiden taitoja, onko esim käynyt peruskoulun. 
Ydinsotien kaltaisen laajan maailman mittakaavan yhdessä kannettavan uhan sijasta ihmidten on usein vaikea käsitellä sitä, jos omasta elinympäristöstä on useita lapsia kuollut, sillä silloin elämän perusasioiden ja perusmielekkyksien tason jatkuvuus on järkkynyt ja lusäksi lapsen menettäminen tuo monia henkilökohtaisen tason ihmusestä toiseen erilaisia tunteita, jotka osin vetoavat niihin vuosiin, kolloin elämänviisautta ei niin ollut. 

Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



142. Skitsofrenia ja arkijärkinen yhteisön toiminnan ymmärrys
En tätä nyt niin tarkkaan tiedä, mutta eikö skitsofrenia ole sitä, kun joku luulee itseään joksikin muuksi henkilöksi kuin on tai useammaksikin, tai sitten on vainoharhainen.
Jos nyt miettii tuota itsen ja muiden välisen rajan häilyvyyttä, niin ei se ole tuollainen että tämä blokki luulee itseään tuoksi blokiksi vaan ihmissuhteet ja minäkuva ovat paljon monimutkaisemmat ja hienosyisemmät ja yleensä arkijärjen paremmin ymmärtämät.
Jos yksilö on nuori tai taitamaton, hän nojaa toisiin. Samoin hän nojaa, jollei itse huolehdi jostakin, mitä tarvitsee, vaan muut huolehtivat sen hänelle esim. siksi että ovat yhteisön toiminnasta huolehtivia eli moraalisia luoteenlaadultaan, mikä lähinnä on noiden asioiden hahmottamisen arkijärkisyyttä liian etäännyttävän tuulesta temmatun teoreettisuuden sijaan. Silloin siis osa asioista ja teoista on kyllä yksilön itsensä tekemiä pitkälti omin päin (alkeellisemmat asiat) mutta osassa hän nojaa toisiin, esim. toistaa toisten mielipiteitä tai tekee ohjeen mukaan. Eri ihmisten taitotaso on erilainen ja eri elämänalueilla, joten aikuinenkin voi nojata tisiin paljon tai nuori olla niin paljoa nojaamatta.
Laumoittuminen tuo omaan olemukseen toisten piirteitä: tehdään yhdessä, ollaan rytmitytty samaan tahtiin ja pitkälti samaan perspektiiviin taitotasoineen ja puheenaiheineen. Yhdessä tehden voi hyötyä toiten taidoista, sosiaalisesta tuesta, saada seuraa, ehkä perustaa perheen. Se, miten paljon kulloinkin on vaikutteita muilta, vaihtelee.
Esikuvat ovat niitä tahoja, joista ottaa kenties eniten mallia tai ainakin on motivoitunut ottamaan mallia, vaikkei niin paljoa näkisi, vaikka toinen olisi kovinkin etäinen kuten vaikka laulaja, jota ei ole koskaan tavannut. Taitoja oppii esikuvilta. Taidot perustuvat tekemisentapaan, joten taidon oppimisen myötä muuttuu enemmän samantyyppiseksi kuin esikuvansa. Osa taidoista on esim. sellaisia että kuinka olla tietyn elämänalan tai ammatin ihminen, jos se kerran on oma suuri haave, ja silloin ryhtyy elämäänkin siihen tapaan, vaihtaa ihmistyyppiään, tuntee päässeensä omilleen, itsenäistyneensä, aikuistuneensa. Osa ihmisistä on ihastunut matkimaan taitoja seksuaalisten suhteiden myötä, jolloin he vaihtavat yhdestöä kiehtovasta ihmistyypistä toiseen, luultavasti jonkun tietyntyyppisen ryhmän sisällä.
Ihmisillä on taipumusta etsiä sosiaalisia strategioita, joilla pärjäisi hyvin elämässä, mutta mitä he valitsevat reitikseen, on hyvin yksilöllistä: yksi haluaa erikoisen hienon kuuloisia asioita, toinen tavallisuutta, kolmas statusta, neljäs ihmissuhteita. Jos tällainen sosiaalinen strategia tulee liian lähelle eri tyypin strategian valinnutta, esim. siksi että joku sotkee henkilöt, niin henkilöt tyypillisesti saavat allergisen reaktion noita toisia tyyppejä kohtaan ja löytävät niistä jonkin vian, miksi se strategia ei ole hyvä, vaan vaikka kulahtanut.
Vainoharhaisuus tuntuisi liittyvän siihen, kun muut haluavat salata jonkin ikävän asian mutta yksi/uhri on puhunut siitä ääneen, tai kun joku on havainnonteossa ihan aloittelija. Usein sattuu, että joku on ilkeä toiselle ja kun kysytään, että tapahtuiko sellaista, niin vastaa, ettei hän mitään ikävää tehnyt, tavallista vaan tässä kaverinsa kanssa, mitä lie perättömiä luullut uhri. Tai sitten kun mikrofoneja, kännyköitä yms tosiaan on olemassa, niin varmaan sitä sattuu, että joitakuita vakoillaan, ja koska se kysyy niin paljon työvoimaa, niin luultavaa on, että jotakuta sillä kertaa vakoillaan oikein urakalla ja toisia taas ei ollenkaan tai melkein ollenkaan. Jos niissä on ulkomaita mukana, niin yleensä asia halutaan salat, jos siis maa on mukana eikä vain sen kansalaisia. Toisaalta suomalaiset ratkaisut sopisivat moneen maahan ja niitä halutaan markkinoida maailmalle hyväätekevinä, muttei tiedetä, miten niitä oppisi, jollei mm kiinnostumalla suomalaisuudesta ja siis myös Suomen vakoilusta. Niin että tavallaan Suomi on vakoilumyönteinen maa, mutta se on toki eri asia kuin vaikka potilastietojen kalastelu rikollisiin tarkoituksiin.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



143. Apeus ja lämpimät vaatteet
Jos on kroppa liian viileä, tulee apea olo, jolloin auttaa pukea selvästi lämpimämmät vaatteet ja se, ettei laihduta juuri silloin.

Lämmittelyohjeita http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html

Katso myös 32. Lämmittelyohjeita ja talviulkoiluohjeita (yht. 150kpl), vuodenajat (pitkästi) ja terveet elämäntavat (110kpl)
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



144. Astronautit ja luonto&naisnäkökulma
Katselin äsken pätkän netistä, kun kansainvälisellä avaruusasemalla oli ollut väkeä 15 vuotta, niin astronautit näyttivät kamalan miesvaltaisen työyhteisön tyyppisiltä. Voiko osa avaruudessa oleskelun tuomista terveydellisistä ongelmista johtua liian miesnäkökulman käytön vaikutuksista niin kuin liian miesvaltaisilla työpaikoilla ylipäätään, niin kuin ripuli vaikka. Jos vaikka lukisi jotakin enemmän vapaa-ajan aihetta välillä tai harrastaisi musiikkia? Ovatko kasvit tai lemmikkieläimet mahdollisia? Entä naisastronauttit useammin? Uskonto ym kaunis?

Jos ihmiskunnan avaruuden valloitus jatkuu ja etenkin jos rakennetaan avaruuteen siirtokuntia, joissa eletään pidemmän aikaa, tai jos matkustetaan kauas niin että matka vie pitkän aikaa, niin olennaisin ongelma on elinolojen keinotekoisuus. Ihminen tarvitsee toimiakseen tietynlaista elinympäristöä: ihmiselle luonnollista, samaa kuin evoluution kuluessa kasveineen eläimineen järvineen metsineen. Ja samoin ihminen tarvitsee luonnollisen elämän elementtejä ja kyllin aistirikasta ja tervehenkistä ympäristöä. Jos jokin elementti puuttuu kaikilta yhteisön jäseniltä, niin siltä kohden yhteisö luultavasti menee epäkuntoon, mikä on pidemmän päälle vanhingollista. Esim. Suomen ilmastoon tottumattomat menevät Suomessa tyhmemmiksi kuin mitä alkuperäisessä ilmastossaan olivat, vaikka ilmastoerot ovat osa luonnollista elinympäristöjen variaatiota. Terveet elämäntavat ja terve luonnollinen elinympäristö ovat ihanne, jota tavoitella myös avaruusaluksia yms rakennettaessa.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



145. Crohnin tauti ja tervehenkisyys & vapaa-ajan kivat tekemiset & mallia eläimiltä
Jossakin joskus törmäsin kirjoitukseen Krohnin taudista, joka on jonkinalinen tulehduksellinen suolistosairaus, jolla on muitakin oireita, jotka tuovat mieleen ruotsinkielisille tyypillisen sosiaalisen pakon: yritetään ängetä kaavaan liian tarkkaan, oma tekemisentapa ja tervehenkisyys unohtaen, kauniista asioista otetaan vain kaavamainen muoto eikä vapaata meininkiä "Elä ja anna toisten elää"-periaatteella. Myös taitojen opetteleminen eläimiltä voisi olla hyväksi: esim. tarkat silmät, urheilullisuus, tuntevuus elämän keskellä ym. Tunnelmatajun vaaliminen voisi olla hyväksi: esim. radion musiikkia ja liian työkeskeisyyden välttämistä.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



146. Masennus & itsemurha-aikeet ja isojen ongelmien korjaaminen
Olen kirjoitellut ratkaisuehdotuksia isoihin ongelmiin ja kerännyt niistä maseenuksen ja itsemurha-aikeiden vaivaamien avuksi linkkejä blogiini Piristystä masentuneille http://eroonmasennuksesta.blogspot.fi . Lisäksi voisi olla iloa siitä, mitä kirjoitin sokeitaudista http://parantamisesta.blogspot.fi/2013/01/sokeritauti-ja-virikkeiden-paljous.html . (Lisäsin sen muuri tuohon toiseen blogiin.) Uskontohan on hyvä apu myös, ja tervehenkisyys.

11. syyskuuta 2019
"

Suicide prevention via better life

"For example for suicide prevention:
Better quality of life:
Heathy spirit, healthy ways of living etc, very many advices
https://finnishskills.blogspot.com/2015/11/healthy-ways-of-living.html
Dream job quickly http://todreamjob.blogspot.com
More free time according to feelings http://workandfreetime.blogspot.com
"
"Continuing about suicide prevention via good life:
moving to another kind of district that one likes might help, I mean
whose main professions, main attractions and culture & way of life one
is soulmates with. I wrote some advices about it to my blog
http://picturesfrommyhome.blogspot.com/
"

In Finnsih:
"
" Masennuksen aiheuttaneiden olosuhteiden parantaminen
Masennus on motivoitumaton tunnetila ja väsynyt mielenvire, joka
syntyy siitä, kun elämäntilanne vaikuttaa toivottoman synkältä ja
tulevaisuudennäkymät huonoilta. Masennuksesta paranee parhaiten
korjaamalla nuo suuret epäkohdat. Tässä apua siihen, lähinnä
kirjoittamistani blogeista:

Jos sinua painaa maailman synkkä tulevaisuus uhkakuvineen, katsopa
blogejani http://paratiisiteoria.blogspot.fi ja
http://feelingcomputers.blogspot.fi blogin alusta aloittaen
(tulevaisuuden tietokoneet
(http://feelingcomputers.blogspot.fi/2011/08/far-future-with-computers-what-will.html),
"virtual world"
(http://feelingcomputers.blogspot.fi/2015/05/virtual-world-pictures-of-world.html)
+ linkkejä). Curing future threath scenarios
http://paratiisiteoria.blogspot.fi/2013/09/paratiisissa-on-kaarme.html
.
Moraalista, sen oppimisesta ja hiukan myös sen luomisesta
ympäristöönsä osin omalla esimerkillään olen kirjoittanut blogissani
http://healthilymoral.blogspot.fi
Ympäristöongelmien ratkaisemisesta jotakin http://kokonaiskuvat.blogspot.fi

Jos sinua painaa koulu lue http://pikakoulu.blogspot.fi ,
http://tienraivaajat.blogspot.fi/2017/07/oppivelvollisuus-eika-koulupakkoa.html
ja http://workandfreetime.blogspot.fi
ja vanhempasi ehkä voisivat lukea siitä, että itkisi vaihteeksi
onnesta http://paratiisiteoria.blogspot.fi/2017/04/onnesta-itkeminen.html

Jos sinua painaa työ, lue Haaveammattiin-blogiani
http://nopeaoppisuus.blogspot.fi ja lisää vapaa-aikaa tuova blogini
http://workandfreetime.blogspot.fi (plus sen kirjalinkki) sekä
tunteidenmukaisuuden mahdollisuudesta työnteossa
http://paratiisiteoria.blogspot.fi/2016/02/tunteiden-mukaisesta-tyontekotavasta.html

Laskunmaksu kivemmaksi
http://tienraivaajat.blogspot.fi/2016/08/laskujen-maksusta.html
Rahavarojen riittävyydestä jotakin
http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/06/rahavarojen-riittavyys.html
Siivoaminen kivemmaksi
http://tienraivaajat.blogspot.fi/2016/08/siivoamisesta.html

Jos sinua vaivaavat huonosti sujuvat ihmissuhteet, niin "Elä ja anna
toisten elää!" on hyvä ohje, jolla saa sosiaalisista suhteistaan
toimivat, ks. http://yksinaisille.blogspot.fi/2012/03/build-perfect-relationship.html
ja selaa blogia. Ehkä myös blogini
http://tienraivaajat.blogspot.fi/2016/08/ihmissuhteista.html työelämän
ym arjen uudistamisesta.
Jos olet jumiutunut vanhoihin eri lailla suuntautuneisiin
ihmissuhteisiin, niin muutto mukavalle seudulle pois vanhempien ja
vanhojen tuttujen luota voisi auttaa, kunhan valitset seudun, jonka
päärahanlähteinä ovat haavealasi eivätkä lähes ollenkaan ikävät alat,
ks. http://nopeaoppisuus.blogspot.fi
Asumisviihtyvyydestä
http://savolaisuudesta.blogspot.fi/2016/03/natkilaisyydesta-ja-savonlinnalaisuudes.html
 (ja sisustamisesta
http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2015/08/sisustamisesta-yms.html)

Jos sinua vaivaa onnellisuuden tai elämäntaidon puute, niin lue
blogiani http://happinesstipsblog.blogspot.fi ja
http://opisuomalaisuus.blogspot.com/2014/03/terveet-elamantavat.html .
Katso myös http://musiikkipaivakirja.blogspot.fi/2013/07/lauantaina-13-heinakuuta-2013.html
sekä http://parantamisesta.blogspot.fi/2013/01/sokeritauti-ja-virikkeiden-paljous.html
.
Tilaa tunteidenmukaisuudelle muiden asioiden suojissa
http://paratiisiteoria.blogspot.fi/2015/12/tilan-saamisesta-tunteidenmukaisuudelle.html
.
Jotakin myös muissa blogeissani, joista näet listan profiilisivullani
nimeäni klikkaamalla. Esim. viisaasta tavasta elää syksy blogissani
http://finnishskills.blogspot.fi/2014/11/living-with-seasons.html
 ja terveistä elämäntavoista blogissani
http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html
 (vuodenkierrosta ja viihtyvyydestä
http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/02/vuodenkierto-ja-henkinen-hyvinvointi.html)
sekä elämässä onnistumisesta taitojen ja hyväonnisuuden osalta
http://onnistumisiapain.blogspot.fi/
(Hyvän onnen tavoittamisesta myös blogissakin
http://kuolleistaherattamisenohje.blogspot.com kohdissa Lähestyvän
kuoleman ennustaminen aurasta ja Kuoleman välttäminen.)
Vanhuuteen tenhoavuutta http://harmaahapset.blogspot.fi
Älä ota vaikutteita seuduilta, joilla ei osata elää suomalaiseen
tapaan, esim. Suomen ilmaston vaatimalla elämänrytmillä, tai joilla
ihmisten kehonkieli on lötkö siihen tapaan kuin masentuneilla tai
aineissa olevilla: ehkä he ovat kaikka tavattoman masentuneita
suomalaisiin verrattuna.

Vaikutelmiani parantumisesta (parannusohjeyritelmät jo satoihin
vaivoihin, riittää etsiä oma vaiva karkeasti luokiteltuna hakemistosta
tummennetuin kirjasimin ja lukea sitä vastaava kohta viereisistä sadan
kohdan kokoelmista, parannusohjeen yhteenveto jo otsikossa ja-sanan
jälkeen)  http://parantamisesta.blogspot.fi/
ja (jos läheisesi on juuri kuollut muttei itsemurhaan vaan muuten)
http://kuolleistaherattamisenohje.blogspot.com

Katsele tervettä kasvavaa puuta, kun mietit elämääsi, niin viisastut!

Uskonto auttaa pois elämän ongelmista, joihin ei uskottu ratkaisua
olevankaan. Uskonto, jonka kanssa tunnet tunteenomaisesti
hengenheimolaisuutta, hyväksyy sinut kai helpoiten piiriinsä. Rukoile
sydämestäsi ei-kaavamaisesti parannusta elämääsi, vaikket uskoisi niin
suuria parannuksia olevan olemassakaan, niin ehkä jotakin tietä
rukouksesi tulee vastatuksi. Vahvasti uskonnolliset kuten paavi ja
Uuden Valamon luostari Suomessa http://www.Valamo.fi voivat auttaa
vahvemmin.

Undulaatti osaa kuolla suruun
http://kuolleistaherattamisenohje.blogspot.com/2016/02/suruun-kuolemisen-taidosta.html

Piristykseksi myös lahjoja, tosin vain blogikirjoituslinkkejäni
http://joululahjoja.blogspot.fi/  "
"

http://eroonmasennuksesta.blogspot.com
"

3. elokuuta 2022   Viihtyisämmästä tavasta katsella kaupunkimaisemia ja sisustaa kirjoitin vihreille https://kokonaiskuvat2.blogspot.com/2021/02/viihtyvyys-kaupungissa.html

 
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



147. Vänkyrät sormet ym jäsenet ja se, ettei sotke eri perspektiivejä
En tätä tiedä, mutta vaikutelmani on, että jos yhdessä perspektiivissä aloitetun asian jatkaa loppuun toisessa tai kenties kolmannessakin perspektiivissä, niin tuota elämän osaa vastaavat jäsenet menevät vänkyröiksi. Kun taas, jos erottelisi perspektiivit ja pysyisi samassa perspektiivissä kussakin aiheessa, vaikka voisi erotellen käyttää useampaakin perspektiiviä, niin, ettei yhdessä perspektiivissä alkanutta tekoa vaihtaisi toiseen perspektiiviin vaan kukin osa olisi selväjärkisesti eroteltuna erikseen, niin jäsenet olisivat suorat. Luulen, että iän myötä voi muuttua se, miten suorat tai vänkyrät jäsenet ovat.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



148. Hammasrivin suoruus ja edustusperspektiivin tapaan käytetty sivistynyt perspektiivi
Vaikutelmani on, että jos hammasrivistö on suora ja säännöllinen, niin henkilön sivistynyt perspektiivi on ulkokohtaisesti edustusmielessä käytetty ja muuten jos hammasrivistö on vänkyrä, se kuvastelee sivistyneen perspektiivin eri osien erilaisia hahmotustapoja ja niiden erilaisia rooleja elämässä. Eläinten hammasrivistöjen erilaisuus ihmisen hampaisiin nähden kuvastelee niiden erilaista näkökulmaa elämään. Luonnollisuuden korostaminen kai tuo eheyttä ja pyöreälinjaisuutta hampaille. Koirien kulmahampaat ehkä liittyvät ylimielisyyteen.

Hampaat tuntuvat olevan jotenkin löperömmin, jos miettii paljon ja pehmoisesti, että mitenköhän mun hampaat jakselee, kun taas jos miettii pitävänsä puolensa jäykästi ja purevansa vahvasti crunts crunts, niin hampaat tuntuvat olevan vahvasti paikoillaan.

30.4.2016 Kapea ei-laaja-alainen ajattelu kenties tekee hampaista kapeammat ja suorakulmaisemmat muodoltaan, kun taas laaja-alainen ajatteluperspektiivi tekee hampaista leveämmät ja pyöreähkömmät ja kai monimutkaisemman muotoiset. Rosoiset asenteet ihmissuhteissa tekevät kai hampaiden purupinnasta vuoristoisen ja toisten perspektiivien mukana kulkemisen taipumus joistakin hampaiden pinnoista sileitä. Voisikohan tältä suunnalta löytää isoimpien piirteiden myötä syntyvän käsityksen siitä, kenellä on millaisetkin hampaat ja mitkä piirteet tekevät hampaista terveet ja vahvat. Perusteettomuus tekee kai noita elämänalueita vastaavista hampaista heikkoja ja vahvasti terveellä tavalla eläminen vankalla pohjalla tehden hampaista vahvoja, tms.

Uskonnollisuus vaikuttaa kai eri tavoin eri ihmisten hampaisiin riippuen siitä, millä tavalla he ovat uskonnollisia ja mitkä heidän muut vahvuutensa ja heikkoutensa sekä luonteenlaatunsa ovat. Uskonto kai joko vahvistaa hampaita tai tekee niihin osaa pehmeyttä. Jos uskonto pehmentää hampaita, niin terveisiin ikiaikaisiin elämäntapoihin, niiden tyyppisiin piirteisiin kaikenlaisissa asioissa satsaaminen kovettaa ja vahvistaa hampaita.
Vahvojen hampaiden olettaisi liittyvän hyvään vahvaan laatuun ja luotettavuuteen siinä, kun taas pehmeiden hampaiden höttöön ja vailla kunnollista perustaa olemiseen, siis esim. näyttelijöillä olisi monella taipumusta pehmeisiin hampaisiin. (Poikkeuksena näyttelijöistä ne, jotka eivät alunerin olleet näyttelijöitä vaan joilla iän tuoma kokemus ja näkemys on kiteytynyt muille malliksi kelpaavaan hyvälaatuiseen muotoon: esim. vanhukset näyttelemässä harrastajateatterissa rakkaustarinaa malliksi nuoremmille?)
Auttaisikohan kunnollinen järki koko ajan kaikessa noudatettuna, sen oppisi keskivertoihminen ajattelukurssistani http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2013/11/suomalainen-ajattelukyky-helppo-kurssi.html .

23.8.2016 Moni on kai omalla mittapuullaa juuri ihan vankasti elävä ja saisi siis vahvat terveet hampaat, jollei niin vertailisi muihin. MUtta uskonnollisissa ihmisissä voi olla valtavan taitavia ja valtavan eritaitoisia, eli jos vertaa taitotasoaan uskonnollisiisn, niin ei joihinkin verrattuna ole kyllin vakuuttava vaan jäisi heikkohampaiseksi tai menettäisi hampaita, vaikkei muuten, heihin vertaamatta, taitotasossa tai hampaissa olisi mitään vikaa vaan lujat vahvat hampaat.

13.1.2020   Liittyvätköhän etuhampaat edustusperspektiiviin ja ryhmän mukana kulkemiseen, ja takahampaat taas omalla tavalla itseä kiinnostavia juttuja tekemiseen ja tsemppiin sekä mielekkäästi rasittumiseen kuten esim. luonnossa retkeily ja liikunta, josta pitää? 

22.7.2020   Kenties kaikki arabit pitävät hampaita niin tärkeinä, että käyttävät jatkuvasti hampaiden kannalta hyvää perspektiiviä ja olettavat hyvin hampain elä'vänsä paljon pidempään. Se lienee jotakin sellaista kuin koululaisen A, jonkinlainen edustaus- vai onko kohteliaisuusperspektiivi ja poskihampaita varten kunnollapohjia myöten, poskihampaiden tapaan raadollisesti. Näitä on kai nuoren ihmisen perspektiivissä luonnostaan eri puolia ja hampaat voivat hyvin, mutta sitten iän myötä jos kaikki on tuttua ja tarttee pehmennystä ja tekee jotakin hienosäätöisempää, niin ei eläkään niin peruselämää ja se puute on huono hampaille.

Kiinnittääköhän nuo tollasete huomiota kysymykseen: "Miten puren?", siis hampaisiin, ja ovat siksi hampaiden kunnosta huolehtivia? 

16.4.2021   Mielikuva "Näin puren porkkanaa." jonkinlsisena tervehenkidyyden mallina näyttäisi tuovan mielikuvan terveidtä ja tervehtyvistä vahvoista hampaista.

19.2.2022   Jos ja kun mielikuvat vaikyttavat ohjaten hampaisiinkin, niin pitäisi ajatella, että hampaat ovat niin kovat myös sisältä, ettei niihin tule helposti reikiä, koko hammas siis eikä vain kiille.  

18.5.2022   Hammastahna vaikuttaa jähmettävän hampaita, kai sen tuntu, sen ainesosat ja toive, että on fluoria ja hampaat hyvin, jäykkinä paikoillaan. Jokkn sen toiveen tapainen kai saidi hampaat muuttamaan muotoaan tilanteen mukaan, elämän uomat. "Kuin porkkananpurijan hampaat" on hyvä mielikuva hampaille. 
19.5.2022   Jos kokeilee olla ilman hammastahnaa, niin suun tunremuksia on kuunneltava tsrkkaan ja tehtävä niin kuin on hyväksi hampaille, ja tarpeen tullen pestävä hampaat hammastahnalla ja vedellä. 

Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola 




149. Poskiontelontulehdus ja kevennys & positiivista elämänsisältöä
Tätä en taaskaan tiedä, mutta auttaisiko mitään jos keventäisi elämäänsä positiivisemmaksi syömällä appelsiinia, jälkiruokaa ja juomalla maitoa, ihan vaan sillä lailla kuin ruokavaliossa muutenkin voi niitä olla? Tai sitten muutenkin keventäisi elämäänsä, muuttaisi kuvioita positiivisemmiksi ja karsisi jotakin työikävää, moraalittoman ihmissuhteen tms pois, esim. menisi työväenopiston kuorokurssille tai mitä harrastuksia nyt onkaan, aloittaisi siis, tai aikoisi lupaisi itselleen ja lähipiirille, niin keventäisikö oloa, lämmittäisi sydäntä? Entä jos kannattaisi pikemminkin naisten positiivisia tuntevia elämänmyönteisiä mielipiteitä kuin miesten?
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



150. Tunteva näkö sumea ja se, ettei sotke näköä ja tunteita
Joskus, kun joku yrittää olla tunteva, hän tavoittelee tuntevan oloista näköä. Tai jos opettelee maalaamista, niin hän saattaa sotkea tunteet ja näön yhteen. Mutta tunteet koskevat kokonaisia aiheita ja tekevät niille sumeat reunat niin kuin tunnekin on laaja-alainen eikä kireän pikkutarkka. Sen sijaan näkö liittyy toimeliaisuuteen ja ajatteluun ja huomaa myös asioiden yksityiskohdat. Ei kuulu katsoa niin, että näkö muka olisi tunne, vaan maiseman asioista tunnetaan kuýllä, mutta se ei ole näköön liittyvää.
Maiseman tunnelmallisuus katsellessa tai maalaterssa liittyy siihen, mitkä puolet maisemasta korostuvat havainnossa, esim. värit vai ajatukset, käytännön tekemiset aistirikkauksineen vai koulutuksen mukaiset huomiot. Esim. männynkäppyrä voi olla tunteva kasvutavaltaan. Samoin maalatessa pienet piirteet voivat olla rytmiltään ja muodoltaan sellaisen elämän tunnelmaisia kuin mitä maalaaja haluaa kuvata. Maisema ei ole siis sumentunut tunteiden näköiseksi, vaan maalaaja kuvaa tunteiden kannalta kiinnostavia aiheita ja valitsee värit sekä osan tunnelmasta sen tunnevireen mukaan, mitä haluaa kuvata. Maalarilta kysytään elämäntaitoa ja elämäntaito tuo tavan elää arkea, joka on jotenkin parempi kuin katsojan tavallinen arki, mikä tekee kuvist kiinnostavia ja malliksi sopivia.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



151. Väliin jääneet sydämenlyönnit ja elinvoimaisuuden painotus raajoissa
Jos sydän jättää väliin lyöntejä, se kai lyö liian keveästi ja voimattomasti ja silloin elinvoimaisuus auttaisi, mutta ihan sydämen kohdalla täytyy olla varovainen ja siksi toimia luontevasti, mutta raajoissa ja keskikehon ulommissa osissa voisi elinvoimaisuutta painottaa erityisesti, niin kokonaisuuden ollessa elinvoimaisempi löisi sydänkin tavalliseen tapaan.
Että sydän löisi siinä raajojen elinvoimaisuuden mukana, ja keskikroppakin ja sydämen seutu saisi olla elinvoimainen, mutta oman taidon mukaan, että mikäon sydämelle ja voinnille hyväksi.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



152. Tervola-nimestä
Äitini, joka oli Tervola-sukua muttei itse ollut ollut nimeltään Tervola, kertoi lapsuudessani, että Tervola suvun jäsenet katsottiin niin paljon lääketieteellistä tietämystä ja omaa parannustaitoa omaaviksi, että heidät otettiin lääkäreiksi ja sairaanhoitajiksi ilman lääketieteen koulutusta.
Toisaalta hän kertoi, että terveyden vaaliminen oli siitä hyvä linjaus, että se opetti muutenkin elämänviisaammaksi ja viisaammaksi, suuremman ymmärryksen omaavaksi. mikä toi maailman suuria kysymyksiä parannettaviksi, korjattaviksi ja vei ison osan Tervoloiden energiasta. Tämä puoli Tervola-nimessä tai siis terveissä elämäntavoissa on minua itseäni aina kiinnostanut ja lääketiede taas ei. Mutta kirjailen näitä näkemyksiäni sitä mukaa, kun niitä tulee mieleen. Muista aiheista olen kirjoittanut paljon, mm omakustannekirjoja ja blogeja sekä videoita asiaaiheista.

17.4.2017   Tämän blogin ideana on tehdä tuo Tervola-nimen tuomien parantajantaitojen oppiminen kaikille peruskoulun Suomessa käyneille vilpittömästi parantamisesta kiinnostuneille mahdolliseksi, sillä pyrin kirjaamaan ihan koko parantamisnäkemykseni tähän. Lisäksi linkeillä kirjoitus terveistä elämäntavoista ja toinen vuodenajoista, jotakin ajattelukyvystä yms. Mutten nyt sitten ole kysellyt, että mihin tämän blogin ohjeet kelpaavat. Kirjoittelenpahan vain varmuuden vuoksi.

7.7.2017   Muistelen äitini kertoneen, että ainakin aikanaan laissa tais äädöksissä on erikseen mainittu, että Tervola-sukunimen omaavat kelpaavat ilman lääketieteen koulutusta lääkäreiksi ja sairaanhoitajiksi, saavat jopa lääkärin tai sairaanhoitajan paperit toiveensa mukaan, jos vain osaavat hygienian tms ok. Tämä siksi, että Tervola-suvun jäsenillä on tavannut olla hyvät parantajantaidot, kai kaikista parhaat, ja parhaat parantajat on luonnostaan haluttu lääkäreiksi ja sairaanhoitajiksi, jos ovat kiinnostuneet noista töistä. Kenties oli myös mainittu, että muut vastaavat tai paremmat parantajantaidot omaavat pääsisivät myös lääkäreiksi ja sairaanhoitajiksi, ainakin jos ovat suomalaisia ja parantajantaidot ovat Suomeen sopivan tyyppiset, esim. jonkun Tervolan opettamat. Tervola-suvun jäsenet ovat tavanneet sanoa, että parantajantaidot johtuvat sukunimestä Tervola eivätkä ole suvun perimäviisautta, vaan jokaisella Tervolalla onollut oma näkemyksensä, oma lähestymistapansa.
Äidinäitin luopui Tervola-nimestä naimisiin mennessään. Äitini oli akateemisesti suuntautunut, insinöörimiehiä arvostava ja koulua piti aina suuressa arvossa senkin jälkeen kun lapsensa olivat jo ajat sitten käyneet koulun. Siksi ajateltiin, että jos opin hänelle ja samoin suuntautuneelle isälleni selittämään asioita lapsena ja nuorena, niin aikuisena osaan kirjata ylös koko parantamisnäkemykseni alusta asti, jos otan Tervola-nimen, mikä minulla on nyt 12 vuotta ollutkin ja olen 45, nainen, lapsesta asti terveistä elämäntavoista, urheilusta, luonnosta ja maailman parantamisesta kiinnostunut, muttei ollenkaan taudeista yms,lääketieteestäkään. Nämä nyt koossa olevat 500 blogikohtaa ovat pääosin muutaman viime vuoden ajalta. Alunperin tavoitteena oli kai parantaa 200 tai 300 tautia, lapsena puhuttiin jsotakin sentapaisesta. Mutta ideana on, että peruskoulun käynyt pystyisi nämä useimmat ymmärtämään. Kirjoittaessani tavoitteeni on ollut, että sairas itse voisi lukea vaivastaan kertovan kohdan tai sen joku juuri lukenut hnelle selittäisi, ja niin paranisi lääkkeittä, hoidoitta. Opetustaitoni ovat tavanneet olla erinomaiset, siitä tuo, että juuri lukenut: jokin osa näkökulmasta saattaa olla opetuksellisesti valittu. En ole lääke- tai ruuanlaittoharrastunut, niin lääkkeistä en osaa sanoa. Lienevätkö jotkin niistä kehitettyjä käsilläparantramistaitojen yms osviitan pohjalta, luulen. Mutta tässä kumminkin koko parantamisnäkemykseni, eli jos se toimii, niin sillä ehkä pääsisi lääkäriksi tai sairaanhoitajaksi, mutta lisäksi tarvitaan terveenä pysymisen taitoja, kiinnekohta terveyteen aina, mutten niitä osaa opettaa.
Tuo blogikohtien määrä, nyt noin 500, vaikuttaa kovin suurelta, mutta toisaalta tauteja ja vaivoja on monta ja niiden parantaminen on tärkeää. Jo yhden vaivan olennainen huojennus monelta riittää motivoimaan tuon 5min- 15min, mitä sen parannusryitys vie tietokoneella kirjoittamista, ja miettimisessä taas tapaan olla kovin nopea. Sen sijaan ikävää on, jos aihepiiri jää päälle, sillä nämä ohjeet syntyvät terveyden näkökulmasta ja katoavat näkyvistä, jos joutuu sairastamisen näkökulmaan. Vertailun vuoksi Haaveammattiin-blogissani http://nopeaoppisuus.blogspot.fi on hyvin osaamani lahja- ja taito-ohjeet, joita on yksi varsinainen kumpaakin ja muutama lisäohje, mutta sosiaalisen lokeron vaihdon ohjeita en osannut kunnolla, minulla oli vain joukko huomioita aihepiiristä, muttei yhtä arkijärkistä hyvin toimivaa avainta kaikkeen kaikille, ja niin noita lokeronvaihdon ohjeita yms elämänohjeita tuli yli 500. Ajattelukyvystä puolestaan olen laatinut noin 15-20-kohtaisen ajattelukurssin blogissani http://pikakoulu.blogspot.fi , mutta älykkyydestä en oikein tiennyt, mitä siitä vielä pitäisi kertoa, ja niin älykkyyteen ja taitoihin liittyviä ohjeita on minulal videomuodossa 200 tai muutama sata, mitä lie, ja tavallisia väärinkäsityksiä käsitteleviä älyä huonontavia virheitä löysin yli 50 kohdan verran. Eli tuo blogikohtien runsaus johtuu siitä, ettei oikein tiedä parasta ratkaisua,mutta on monta huomiota, niin kuin kai muillakin kympin oppilaillakoulussa ja maailmasta laajemmin kiinnostuneila.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



153. Kehonlämpötila on kullakin yksilöllinen
Koulussa opetettiin, että kaikkien ihmisten kehonlämpötila on37C silloin, kun he ovat terveitä, mutta eihän se ollenkaan niin ole. Kehonlämpötila on yksilöllinen, esim. minulla 34.5C ja kun on yli sen olen kuumeessa ja kun ali niin on vilu ja lämmittelyn paikka.
Terveessä normaalilämmössä yksilön toimintakyky on parhain, hän on hyväntuulinen, hyväntahtoinen, viihtyy ja voi hyvin, on terve ja fiksu tervejärkiseen tapaan ja aistit toimivat hyvin ja kirkkaasti.
Jos oma noirmaalilämpö on kuumempi, tokkuraistuu ja kuumassa ajattelu hajanaistuu muuttuen impulsiivisemmaksi. Viileässä taas liikkuminen ja järjenjuoksu menee kömpelömmäksi ja kroppa jäyhemmäksi, aistit tokkuraisemmiksi.

Lämmittelyohjeita http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html

22.12.2016   Voikohan kehonlämpötiloista olla samanlainen sekaannus kuin vihreillä luomu- ja tavallisen maanviljelyn torjunta-ainemääristä, eli joku on vain korjannut tiedot oman ennakkoluulonsa mukaisiksi? Oma vaikutelmani on, että ulkomaalainen kuumasta maasta kestää ja tavoittelee kylmempää kehonlämpötilaa kuin suomalainen, ja kai toipuu siitä paremmin, kun taas lappalainen Etelä-Suomessa vaikuttaa terveen lämminveriseltä eteläsuomalaiseen verrattuna. Joskus tropiikissa(?) matkatessani paikallisten kädet tuntuivat viileiltä, eiät lämpimämmiltä kuin omani. Olisihan tuo mielekästä: kylmässä tarttee olla varanto lämpöä ja kuumassa ilmastossa taas varanto viileyttä, niin pärjää hyvin.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



154. Liika teenjuonti ja jalkojen pitäminen lämpiminä
Jos juo lämpimikseen liikaa teetä, niin pitäisi pukea villasukat ja jalkoihin ylipäätään lämpimästi, esim. viltti useasti jalkojen ympärille, jottei tule viileä.
Ei saisi juoda teetä niin viilenneenä vaan kuumana jo.
Pitäisi olla liikunnallinen eikä istua viileässä. Liikunnallisuus saa veren kiertämään koko kehossa ja niin kehon lämptilan arvipinti ja säätely ovat helpommat. Paikoillaan viileässä istuvalle kai käy niin, että osa kehosta viilenee liikaa ja jos juo teetä, niin osa on kuuma, mitä eroja liikunta tasaisi ja toisi omaa lämmönbtuotantoa.
Ihminen kaipaa myös miellyttäviä virikkeitä, kuka aktiivisempia ja kuka laimeampia, jottei tee olisi ainoa virike. Ks. kohta 12. Sokeritauti luonnollisista virikkeistä ja kohta http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/06/ohjeita-kovin-heikkokuntoisen-liikunnan.html liikunnasta.

Kasvit ovat sopeutuneet ilmastoon ja niin intialainen tee voi tuoda Intian ilmastoon sopivan tavan olla sään kanssa mm verenkierron ja lämpötalouden osalta, mikä johtaa suurempaan lämmönhukkaan ja sitä kautta lisää paljon teenjuontia. Suomen ilmaston kasveista tehty tee olisi parempi Suomen ilmastossa, voisipa vähentää viileästä johtuvaa teenjuontia.

Lämmittelyohjeuita http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html

16.heinä2016 Jos liika teenjuoti on tottumus, pitäisi silloin, kun ei tunnu siltä, että joisi teetä, niin pitää kunnolla taukoa teenjuonnista yms liiasta juomisesta koko päivä ja seuraavana päivänä pitää huoli, ettei repsahda teenjuontiin vaan virittäytyä terveempiin elämäntapoihin, jolloin jos juo teetä, niin kupillisen tai kaksi ihan eri hengessä kuin ennen eikä tapoihinsa romahtaen. Mutta toki silloin pitää pukea lämpimämmät vaatteet, kun ei kerran tee lämmitä, tai urheilla, syödä, huolehtia lämmöstä muulla tavoin. Muttei tietenkään ole pakko olla yhtä lämmin, jollei tunnu siltä vaan viihtyy viileämpänä, voihan sekin olla eri elämäntavan osa, mutta pitää varoa, ettei epähuomiossa viilene liikaa ja repsahda sitten teenjuontiin siksi.

10.12.2016   Ei pitäisi tuulettaa jatkuvasti ikkunanraosta niin, että jaloissa on kylmä, vaan kerralla paljon ja laittaa sitten ikkuna ihan kiinni, jotta kylmä ulkoilma äkkiä lämpenee kuivaksi sisäilmaksi, joka tuntuu lämpimältä. Jos haluaa kuulla ulkoa linnunlaulun, kulkijat ym äänet, niin ikkunan voi pitää hienoisesti raollaan niin, että tiiviste hiukan koskee ikkunanpuitetta joka kohdasta, muttei lytisty puitteen ja ikkunan väliin, niin äänet kuuluvat hyvin mutta sisään ei tule lähes ollenkaan kylmää ilmaa.

19.8.2017   Vihreä tee näyttäisi avaavan huomiokyvyn koulun ja työn tapaan, ei buddhalaisuuden tapaan. Se kenties sopii kuumaan tai lämpimään ilmastoon, jonne halutaan viileyden tuntua ja selkeää päätä.
Ruskea tee taas tuntuu viittaavan pakkasen tai syksyllä ulkona kylmetyneen pienempään lähialueeseen, joulumaiseen elämäntapaan.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



155. Näistä ohjeista
Olen yrittänyt laatia näitä ohjeita vähäisen osaamiseni pohjalta niin, että vaikkeivät ne toimisi, niin eivät ainakaan sanottavasti haittaisi ja toisaalta olisivat hyväksi elämälle ylipäätään.
Olen yrittänyt kuvata keskeiset hahmot, joihin ymmärrykseni kussakin asiassa perustuu, niin että vaikka ei ymmärtäisi asiaa juuri oikein, niin riittävän oikein kumminkin. Ja toisaalta keskeiset tekijät oppimalla oppisi minun parantamisnäkemykseni verran omaan osaamiseensa lisäksi.
Lukijoiksi olen ajatellut niitä, joilla on hyvä oma arvostelukyky ja jotka muodostavat omaa näkemystään useasta lähteestä itse arvioiden ja omaan elämänkokemukseensa luottaen. Näitä olen ajatellut olevan vanhemman vöen, sairaat läheisineen silloin kun tutustuvat sairautensa parantamismahdollisuuksiin, sairaanhoitajat ja parantamistaidon oppimisesta kiinnostuneet - tai siis jokin osa näistä ryhmistä.
Olen yrittänyt kirjata näitä ihan ok hyväonnisina hetkinä ja jättää pois sellaiset yritelmät, jotka ovat tuleet mieleeni huono-onnisina hetkinä, esim. liiaksi johonkin sairauteen eläytyessä. Olen pikemminkin pyrkinyt kirjaamaan sen, mitä etäältä katsoen, terveenä, tulee mieleeni kuin sukeltamaan siihen, että näin sitä totta tosiaan sairastuu vaikka mihin.
Näillä ei ole kummempaa kokomuspohjaa tukenaan, mutta ihmissilmääni olen käyttänyt ja muistikuvia kohtaamistani ihmisistä.
Tässä vaiheessa koen, että näistä on muodostunut jonkinlainen näkemys, joka auttaa miettimään, miten voisi parantua. Eniten näkemystä on syntynyt ihmeparannusohjeyritelmistäni. Erityisen hyvänä pidän sitä, että niistä olen oppinut jotakin parantumista auttavien valintojen teosta ja arvioista siitä, mikä seura voisi edesauttaa paranemista ja mistä taas pitää pitää etäisyyttä.

1. heinäkuuta 2021   En tiedä, miten hyvin näitä ohjeita voivat lukea lapset, mutta nämä eivät siis ole lääketieteen ohjeisiin vertaamalla luettavia, vaan omaan arkijärkeen ja omaan elämänkokemukseen, esim. mitä teen jos isken varpaani johonkin: alkuun en asti kipeällä jalalla vaan odotan vähän ja astun alkuun varovasti sitten kun jo voi niin tehdä.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



156. Suolisolmu(?) tms paikallinen vika ja viereisten terveiden osien tunnelman ulottaminen ongelmakohtaan
Jos on paikallinen vika vaikkapa suolessa tai jäsenessä, niin se kohta on usein huonolla liian kramppaavalla ja liian tökeröllä hengettömällä tavalla pidetty. Jos silloin lakkaisi pitämästä sitä niin huonolla tavalla ja sen sijaan ulottaisi viereisistä tia kaikistakin terveistä osista tunnelman varovasti levittäytymään kipeään kohtaan, niin oppisi hyvällä elävällä tavalla pitämisen ja herkkyyden sekä tervehenkisyyden tuolle ongelmakohdallekin, mikä auttaisi sitä parantumaan.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



157. Ihmeparannusohjeyritelmä XVIII * Rukoileminen ja parantuminen
Jos joku on oikein sairas ja rukoilee paljon parantuakseen, niin mistä johtuu, ettei hän parane? Eikö hän ole kyllin hyvällä tavalla uskonnollinen? Onko hän liiaksi vanhoihin tapoihinsa piintynyt? Pitäisikö hänen paljon rukoilemisen ja hengellisyyden lisäksi tehdä elämäntapamuutos paremmin parantuvaan päin? Omaksua elämäntavakseen hengellisen tien elävöittävä ja aidosti uskonnollinen, positiivisten tunteiden mukainen, ihmissuhteissa rakentava ja hyvää toivova, maailmassa moraalinen ja hyvää toivova, elämäntavoissa tervehenkinen ja tunteidenmukainen, uskonnollisuudessa tunteita koskettava, elämäntavallaan mukaan lähtevä monenlaiseen kauniiseen ja hyväätekevään, vanhoista urista luopuva, uudella vireellä uutta uskonnon virittämää elämää aloitteleva...
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



158. Munuainen ja linnunpoikasilta oppiminen
((Tämä kohta ei ole onnistunut vaan vain assosiaatioilla leikittelyä. Jätin sen tähän siksi, että jos tältä pohjalta syntyy jokin parannusaiheinen näkemys myöhemmin, niin tämä muun muassa on tullut mieleen. Ja niin, nyt on näkemys sitten kokonaisuudessaan tässä, mutta olisi ehkä ollut viisaampaa karsia siitä nämä epäonnistuneet kohdat pois.

Kun tuossa munuaisessa on nimessä niin selvä viittaus muniin, niin voisikohan vanha kansa olla tarkoittanut, että munuaisvaivoihin aina kananmunaa? Arvaisin, ettei ihan löysää muttei kovaakaan kananmunaa vaan pikemminkin löysänpuoleista kiinteäksi keitettyä kananmunaa. Valkuainen ja keltuainen erikseen, vankuainen haarukalla muussattuna pieniksi kimpaleiksi ja muussiksi, keltuainen löysähköstä kohdasta sellaisenaan. Juuri keitetystä kananmunasta, muutama jälkiruokalusikallinen, esim. 4 lusikallista, valkuaista ja yksi kukkurallinen keltuaista. Kenties tuoreita vihanneksia tai hedelmiä samalla aterialla, muna pieninä määrinä vihannesten seassa.

En tuota niin tiedä, arvasin vain. Voiko olla, että muna sopii terveille munuaisille muttei munuaisvaivoihin? Tai että se sopii, jos on jokin fyysinen isku vaurioittanut munuaista, että munuaisen aine on kuin munan aine? Tai että munansyöntiin on aina kiinnitettävä huomiota, jos on jotakin munuaisiin liittyvää vaivaa? Tai että munansyöntiä on varottava, jos on munuaisvaivainen?))

* * *
7. maaliskuuta 2016
Jos munuaiset jonkin tiedon mukaan liittyvät pelkoon, niin voiko olla, että linnunpoikanen munassa miettii elämää ja maailmaa kovin kovalta kannalta ja löytää sitten kumminkin kovin kauniin tavan elää laululinnun elämää, niin voiko olla, että linnunpoikasilta keväisin, esim. linnunlaulusta, voisi oppia kykyä kasvaa (kuin linnunpoikanen munassa ollessaan) vaikeuksien ylitse kauniimpaan harmonisempaan elämään kovassa maailmassa, maailman kovuuteen kompastumatta?
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



159. Hammaslangan käyttötavasta
Olen pitänyt hammaslangan käyttöä hankalana ja lanka on joskus
juuttunut hanmapaiden väliin ja nykäyksenomaisesti tullut sitten
yhtäkkiä taas liikeelle. Mutta nyt opin, että kun hammaslankaa siirtää
koko ajan sivuttain pitkiä liikkeitä niin, että se siirtää kaiken
roskan koko ajan hampaan sivuille, niin se liikkuu kuin rasvattu eikä
jää kiinni. Siis esim. hammaslankaa hampaan välistä pois nostaessa
koko ajan laajoja liikkeitä sivusuuntaan.
Elikkä se perusohje oli, ettei hammaslankaa saa painaa hampaiden
väliin tai vetää, koska se silloin voi iskeytyä ikeneen, vaan pitää
pitää hammaslanka kireällä sivusuuntaan, vedellen sitä sivusuuntaan
edestakaisin ja hiljalleen oikealle korkeudelle esim. hampaan tyveen.
Niin hammaslangalla ei ole jännitystä suuntaan, joka voisi osua
kipeästi ikeneen tai vaurioittaa ikeniä.
Kädet voi tukea sormella tai useammalla poskea tai leukaa vasten,
jollei muuten saa tarkkoja liikkeitä ja tarkkaa korkeusarviota
hammaslangasta kulloinkin.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



160. Veren vähyys ja männyn oksien tunnelma
Verenhukan vähentämisestä katso 5.touko2015 kohta 37. Verenpysäyttäminen http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/05/verenpysayttaminen-ja-verenkierron.html .

Kun haava ei enää vuoda, männyn oksien vehreiden osien tunnelma voisi kai tuoda elinvoimaisuutta.
Pue villasukat ja muutenkin lämpimästi, sillä usein syksyisin viileämmät säät tuovat vähäverisen olon, jos vaatteet ovat liian ohuet.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



161. Keuhkoveritulppa ja kävely puistossa
Auttaisikohan keuhkoveritulppiin, jos vaalisi luonnollisia tervehenkisiä virikkeitä (katso kohta 12. sokeritauti) kuten että kävisi usein kävelyllä puistossa päivänvalon aikaan.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



162. Maanis-depressiivisyys ja epäkohtien korjaaminen
Jos ihminen on väliin kovin suurella puhdilla suureellisesti tekevä ja väliin masentunut, niin hän varmaankin koettaa korjata jotakin suurta epäkohtaa joko omassa elämässän tai maailmassa tai ympäristössä, mikä vaatii työtä isolla tsempillä, paljoa aikaansaamista ja luultavasti tavallista parempaa taitoa, kapasiteettia tms., milloin hän vuoron perään puhuu suurista asioista ja on uupunut tai toivoton tehtävän suuruuden edessä.
Älykkyys voi aiheuttaa sen, että tehtävät kuulostavat muista suurilta, vaikka ovat ihmisille itselleen vain sopivan kokoisia tai jopa liian pieniä. Samalla se myös vaikuttaa sen, etteivät tavalliset ratkaisut kaikki ole oikealle kapasiteetille ja aikaansaamisen määrälle sovitettuja, jolloin oman tien löytäminen voi kompastella alkuun tai muiden puuttuessa hänen asioihinsa.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



163. Sähköaltistus, sähköiskut ja vaaran välttäminen sekä eheys
Sähköiskuja ja isompaa altistusta sähkölle ja magneettikentille toki pitäisi välttää huolellisesti.

Osa sähköaltistuksen tai sähköiskun tuomasta huonosta olosta johtuu siitä, ettei sähkö ole elinympäristömme luonnollinen elementti vaan liittyy teknologiaan ja rakenteluun. Eheys siis kärsii, kun koko huomio menee sähköön ja teknologiaan, mihin auttaisi eheyden vaaliminen elinympäristössä, esim. viherkasvit, luonto, tervehenkinen elämä ja tervehenkinen elämänsisältö.

Kylläisyys? Hyvät voimavarat? Eheys, esim. ei unenpuutetta? Sovussa ko. teknologian tarpeen kanssa?

30.12.2016   Minullaon vaikutelma, että kun naapurustossa asunut vanhempi erityisen sävellystaitoinen mies, ammattimuusikko tms, sai kovan sähköiskun aina vain uudestaan viallisesta pistorasiasta, niin hän herkällä musiikkimaisella tiedostavuudella havaitsi koko kehonsa, sähkövirran jakauman siinä, virran aiheuttaman rasitteen kullakin alueella sekä raajojensa asennot ja kontaktit esineisiin, lattiaan, kehon osiin yms, sekä sen, että kädet olivat kuivat, sukat jalassa kuivat, lattia ok tavallinen, johto tavallinen yms, sekä ajan kulun ja kehonsa reaktioiden tahdin, jolloin osasi tunteiden ja liikunnallisen lahjakkuuden tapaisella musiikkimaisella tunnelman ja tyylilajin vaihdoksella ohjailla rasitusta, ajatella selkeästi tai jotenkin ok edes, taktikoida ja setviytyä tilanteesta eroon.

4.3.2019   Yleensä toimivimpia ovat luonnostaan monimutkiasen hahmotustavan alueet, sillä siellä on suurin taito ja useimpia vaihtoehtoja. Niitä ovat musiikkimaisesti hahmotetut ja luontoon vertaamalla hahmotetut alueet, joten jos sähkövirta laittaa kramppaamaan, niin musiikkimaisella tavalla liike voisi noilta alueilta käsin toimia. Toinen vaihtoehto on mahdollisimman helpot liikkeet kuten nojaaminen, tyytyväisyys, limppumaisuus, horjahtaminen tai kaatuminen jonnekin päin (varo).

17.1.2022   Muuntaja, ainakin jos se on viallinen, voi levittää ympärilleen voimakasta sähkömagneettista sääteilyä vai onko vain magneettikenttiä, jolloin sen vieressä asuva voi kärsiä siitä kuin sähköallergikko, muyta sähkömagneettisen säteilyn määrä pienenee fysiikan mukaan kääntäen verrannollisesti etäisyyden neliöön, eli kaksinkertaisella etäisyydellä säteilyn voimakkuus on pudonnut neljännekseen ja satakertaisella etäisyydellä  10 000-osaan. Vastaavasti vialliset sähkölaitteet ja kai jotkin vialluset johdot voivat aiheuttaa rätisevän oloista tms sähkökenttäaltistusta ympäristöön, jolloin tarttis heittää pois koko laite ja uusia vialliset kohdot.   
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



164. Yritelmä parantavasta kuvasta
Kokeilin vain, pikemminkin onnekkuutta hain
Pikemminkin sellaista miettimistä kuin tätä blogia tehdessä lyhyitä tuokioita, tai niin kuin maailman ongelmia ratkoessa.



* * *
13.10.2016   Tuossa jälki paljon suttuisempi ja taitamattomamman oloinen kuin tavallisesti maalatessa, koska en osannut oikein tavoitella parantavuutta ja keskityttyä vaikutelmien maalaamiseen yhtä aikaa.
Akvarellimaalauspäiväkirjassani kuviani http://akvarelliblogini.blogspot.fi

Josko ne, joilla on parantaminen työnä, maalaisivat parempia parantavia kuvia. Heillä olisi arjessaan jo keskittyminen parantamiseen ja tottumuksissaan näkemys siitä, miten sitä sovelletaan erilaisiin ihmisiin. Avuksi siihen vaikkapa laatimani maalausohje  http://akvarelliblogini.blogspot.fi/2013/05/koiran-valokuvaus-ja-maalausohje.html

17.10.2016 Jos sairaanhoitaja on paljon tekemisissä sairaiden kanssa, niin kai se on huono vaikute kuvaan, mutta mites lomalla tai eläkkeellä? Ensin olisi toki muistumia sairaista, mutta jos ensimmäiset yritelmät maalaisi niin, että auttaisivat juuri sellaisiin vaivoihin, ja ehkä jättäisi näkösälle jonnekin syrjemmälle, ja samalla avaisivat tietä parantamiseen laajemmin, niin saisiko siitä sekä hyvän kuvan, ehkä esillekin jonnekin syrjemmälle, että samalla paremman loman, eläkepäivät enemmän rauhassa omaa elämäänsä varten?

Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



165. Psykoosi ja että tutut huomaisivat sen olevan psykologien seuran tuoma vaikute
Ihmisiä johdetaan harhaan termillä "psykoosi", joka tuo sanana mieleen psykologit ja psykologian ja niiden epäterveyden tavalliseen suomalaiseen elämänmenoon verrattuna. Ihmisessä ei ole muuta vikaa kuin että hän on joutunut olemaan tekemisissä psykologisten alojen ammattilaisten kanssa, mikä tuo tuota epätervettä psykologien yms tyyliä. Se ei siis ole mielisairaus, jollei psykologeja lasketa siinä suhteessa monin verroin mielisairaammiksi ja mielisairauden lähteeksi. Ja se ei siis kuulu psykologien tms hoidettavaksi tai psykologian alan osaamisen käsiin vaan hoidoksi sopisi välttää olemasta missään tekemisissä minkään psykologian alaan liittyvän ihmisen tai asian kanssa, ei saa esim. olla tulevaisuudessa psykologin tms arvioitavana.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



166. Suuruudenhulluus ja esikuvien tason uudelleenarviointi
Usein ihmiset eivät oikein osaa arvioida oikein toisten tasoa, mutta omansa kyllä. Niin että he voivat olettaa, etteivät toiset osaa jotakin, vaikka nämä ihan hyvin hallitsevat sen aihepiirin, ainakin monet. Niinpä he korjaavat jonkin asian omilla heikoilla taidoillaan summittain oikeaksi ja pitävät siitä suurta meteliä siksi, että luulevat sen puuttuvan toisilta. Usein on silloin jokin heidän ammatillisista tai muista esikuvistaan ollut suurin piirtein samantasoinen ja tehnyt samoin, jolloin on kyse kollektiivisesta virheestä, jota on suositeltu sen tekijöille monleta taholta.
Usein jotkut ovat taitavampia, mutteivät ole huolehtineet kaikkea, esim. siksi että korkean ikänsä vuoksi ovat jättäneet alkeisharjoitukset pois tai siksi että toisenlaisen lähestymistapansa vuoksi ja toisentasoisen tuttavapiirinsä perusteella eivät niitä tarvitse, mutta nuoremmat ja taitamattomammat tarvitsevat, ja niin tekevät suureen ääneen sellaista, mikä oikeasti olisi taitavampien juttu ja mikä on vain summittaista tai vain yksittäisten puolien osalta huolehdittu heidän oman taitotasonsa puolesta.
Monesti ihmiset arvioivat muille mahdollista omien taitojensa pohjalta, mikä johtaa harhaan, koska eri ihmisillä on eri vahvuudet ja heikkoudet. Siksi ei omien taitojensa pohjalta voi sanoa, mikä on toiselle paljon, jos tällä on eri taidot. Täytyy taitavampien arvioida noiden tekojen laatu ennen kuin voi sanoa, tekikö kunnollista. Esim. eri asioissa lahjakkailla on usein tähtitieteellisesti eri taitotaso, erisuuruiset saavutukset. Joskus on toinen kaikessa taitavampi ja joskus on toinen jossakin taitavampi muttei kaikessa.
Maailmassa suuret teot ovat yleensä suurten ihmisjoukkoje n tekemiä, ammattilaisten ym. Kukin heistä on kiinnostunut omasta osastaan, joka toki voi olla elintärkeä kokonaisuudelle, oikeuttaen heidät sanomaan, että tein sen mahdolliseksi, näitä suuria asioita ei olisi saavutettu ilman panostani. Toisaalta onko joku vaikkapa suuri kirjailija ilman luykijoidensa sivistynyttä asennetta, oman kansan valtaenemmistön mielipiteitä ja niiden takana olevaa osaamista?
Kaikkea ei voi kommunikoida kaikille. Kaikkien kuulijoiden taitotaso ei siihen riitä. Eivätkä kaikki ole riittävän kiinnostuneita ties mistä tavoittaakseen viestit oikein. Pieleen mennyt kommunikaatio ei ole suuruudenhulluutta, mutta jos suuret teot usein tehdään joukkojen voimin, niin ne jäävät tekemättä, jos kommunikaatiotaidot ja yhteispelitaidot eivät ole kyllin hyvät.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



167. Liukkaalla kaatumisen varominen ja pehmentäminen
"Liukkaat kelit
Jää on liukasta. Vielä paljon liukkaammaksi sen tekee, jos sen päällä on vettä, jolloin kaatuu helposti. Syksyllä ja keväällä, kun sulaa ja jäätyy vuorotellen, on jäisiä kelejä niin, että epätasaisen jään päällä on vettä. Silloin on tajuttava, että koko ajan voi kaatua.
Kaatuessa lysäytetään peffa maahan kuin säkki, lösähdyksen loppuosasta iskua pehmentäen, ja otetaan kädellä myös tukea pehmeästi eikä jäykästi, sillä isku voi tuottaa luunmurtuman ranteeseen. Myös lonkkaluunmurtumat ovat jäisillä teillä yleisiä etenkin vanhoilla ihmisillä. Kaatuessa lisäksi yleensä vaatteet kastuvat, joten täytyy mennä heti sisälle vaihtamaan kuivaa ylle.
Astuessa liukkaalle jäälle astutaan tasaiseen kohtaan tai laaksoon niin, ettei alusta ole viettävä, ja pidetään jo astuessakin jalkapohja ihan paikoillaan jäähän nähden. Näin askelista tulee lyhyitä ja kulusta hidasta, mutta paikoillaan oleva jalanpohja pitää jäällä paljon paremmin kuin liikkuva. On myös olemassa jotain liukuesteitä kenkiin, mutten ole niitä koskaan tarvinnut.
Talvella saattaa lumiauran jäljiltä olla lähes huomaamaton kova aivan sileä pinta, johon kaatuu helposti. Parasta kiertää sellaiset!
Varo, etteivät polvesi väänny kaatuessasi.
Liukkaat paikat pääsee kiertämään polun reunoja pitkin, mutta silloin käy helposti niin, että polku levenee sekä askelten jälkien kohdalle että niiden laajaan ympäristöön, ja niin on sekin osa liukas. Siksi ei ole hyvä kiertää liukkaita paikkoja kokonaan tien sivuun astuen vaan vain puolella jalalla astua karheammalle ja puolen jalkaa polulla liukkaalla, niin jää karheaa pitävää polkua myöhemmäksikin eikä tule kaaduttua.
Liukkaalla kulkiessa tulee paljon ihan pieniä sivusuuntaisia horjahduksia ja niin lihakset ovat seuraavana tai sitäseuraavana päivänä kipeinä ja on kovin jäykkä olo, mihin kai auttaisi (vaikka kipeys johtuisi kaatumisesta, jolloin lihaksia on äkkiä kylminä liikuttanut) sauna ja jonkin verran myös kehon pitäminen ihan lämpimänä. Jäykästi ei ole hyvä kulkea jäällä vaan pitäisi olla pehmoisen lötkö, niin ei kaatuessa satuta itseään ja pienet korjausliikkeet ovat helpompia. Liukkaalla kuljetaan ihan hitaasti, etenkin, jos kehosi on jäykkä!
Kun liukkaan kelin jälkeen pakastaa, niin maa jäätyy eikä ole enää niin liukas, mutta on jonkin verran liukas kumminkin. "
Blogistani http://opisuomalaisuus.blogspot.fi  kohdasta vuodenajat

Katso 178. Kivut energianpuutteesta ja lämpö sekä positiivisen mielin puuhaileminen

Katso myös:
Lämmittelyohjeita http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html
129. Selkävaivat ja urautumattomuus & urheilullisuus  11.10.2015
106. Liikkuvuuden ja kunnon ylläpitämisestä  24.8.2015  http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/08/liikkuvuuden-ja-kunnon-yllapitamisesta.html
53. Ohjeita kovin heikkokuntoisen liikunnan aloittamiseen  2.6.2015  http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/06/ohjeita-kovin-heikkokuntoisen-liikunnan.html
167. Liukkaalla kaatumisen varominen ja pehmentäminen  18.11.2015
182. Paranemisen huonous ja samantapaisten vaivojen parantaminen  30.11.2015
175. Polvikipu ja polven pitäminen oikeassa asennossa  24.11.2015
174. Vanhuudenjäykkyys ja liikunnallisuus & herkkyys  24.11.2015
173. Liikunnan jälkeiset lihaskivut ja yhtä suuren huomion omistaminen liikkumiselle  23.11.2015
172. Lihassäryt & krampit ja liikunnallisuus & lämpö  23.11.2015
178. Kivut energianpuutteesta ja lämpö sekä positiivisen mielin puuhaaminen  25.11.2015

18.2.2022   Jos olet kaatunut liukkaalla, niin toipumisessa auttavat terveet elämäntavat, niiden vire, ja pehmentäminen siltä varalta, että kokin osa on saanut kolauksen tai retkahtanut. Jos jossakin o  keho kyyryssä kuin varuillaan tai jäykkä, niin anna niiden rentoutua omia aikojaan mutta älä liioittele noita vikoja. Ole endi alkuun varovainen kulkiessasi, jottei jännittämisen tuoma kömpelyys ja epäviisaus saa sinua kaatumaan uudelleen. 

Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



168. Eturauhasvaivat ja uuden kiehtovan aloittaminen
En oiekin tiedä, mitä eturauhasvaivat ovat, mutta niistä kuullessa syntyy vaikutelma, etteivät nuo miehet enää halua aloittaa elämässään uutta, ole kiehtoutuneita uusien harrastusten aloittamisesta, uuden vuosien mittaisen kasvun mahdollisuudesta kasvun uudenlaiseksi ihmiseksi, stimuloivista ihmissuhteista yms. (vaan ovat juuttuneita vanhoihin kuvioihinsa, ruuan ja työn ääreen, vanhoihin sosiaalisiin kuvioihinsa, tyytyväisiä niihin ja eivät motivoituneita muuhun.) Eli auttaisiko eturauhasvaivoihin jokin pienempimittakaavainen kiehtova uusi juttu esim. viikonloppu mökillä tai muuten jotenkin reissussa vaikkei kovin vaativasti, kiinnostavan aiheen harrastus kerran viikossa esim. kotona puolisen tuntia jotakin vaikka kiehtovantyyppisiä puutöitä, nuorempaan polveen tutustuminen ja kuulumisten vaihto tms.?
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



169. Kiinan superbakteeri ja hyvä- ja huonolaatuisuuden erottaminen
Nettiuutisissa oli Kiinassa kehittyneestä antibiooteille vastustuskykyisestä "super"bakteerista, joka oli sika- ja kanafarmeilla mutta tyypiltään ihmisten suolistossa tavallisia, joka voi aiheuttaa virtsa- ja munuaisinfektioita.
Jotenkin tulee tuostakin mieleen hyvä- ja huonolaatuinen järki, esim. ajattelukurssini, jonka olen joitakin vuosia sitten lähettänyt myös Kiinaan, mm Kiinan päivälehdelle eli on sielläkin hyvälaatuinen objektiivisuus mahdollista, mutta jos se on uutta ja vaikutukseltaan maailmassa kantavampaa (kuin superbakteeri) niin se varmaan osan ajasta tulee sotketuksi johonkin vanhaan huonolaatuiseen kiinalaiseen ajatteluun, mistä tulee mileen huonous eli taudit (virtsa-pahanteko tai piittaamattomuus (ymmärtämättömyyttään, sanoisi joku , kokonaisnäkemyksellisyyden puutetta, tervehenkisyyden puutetta, myttyyntyneitä ihmissuhteita, vapauden puutetta) ja munuaiset - huoli (huonolaatuisuus, jokin jäänyt huolehtimatta hyvälle tolalle)).
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



170. Taitava lääkäri
Tätä nyt en muista, että mistä tämä juttu kertoi, mutta äitini joskus kertoi, että joku suomalainen lääkäri - Tervola-esi-isiämmekö? - oli niin taitava parantamaan, että ihan vain hänet nähdessään potilaat heti paranivat. Hänellä oli niin hyvä käsitys siitä, miten terveet elämäntavat menevät, että siitä mallin ottaminen paransi eri vaivat ja taudit. Vai oliko sairaanhoitaja?
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



171. Sairaanhoitajien yms lihavuus ja elämänviisauden jakaminen
En tuosta nyt niin tiedä, mutta ovatko ihmiset, jotka tapaavat paljon onnettomassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä työnsä puolesta, esim. sairaanhoitajat, papit ja sosiaalitantat, lihavampia kuin muuten olisivat, jotta jaksaisivat kantaa tuon rasitteen ympäristössään?Toinen siis tarvitsee lisätukea, lisäenergiaa ongelmallisessa tilanteessaan. Luonteva ratkaisu olisi siis hallita eheämpiä, positiivisempia, tuntevampia, uskonnollisempia, elämänviisaampia, tervehenkisempiä, vähemmän rasittavia, vähemmän sosiaalisissa ongelmissa olevia, moraalisempia, hyväätoivovampia yms elämäntapoja aika hyvin niin, että osaa neuvoa niitä toiselle esim. elämällä itse sentapaisesti niin että tuo parempi elämäntapa heti keventää rasitusta riittävästi tai enemmänkin ja sitten vain parannusehdotus siihen päälle.

* * *

20.12.2017   Liian lihava japaninpystykorvani onkovin paapovaisen vanhemman sairaanhoitajatädin tyyppinen, se tuumii. Sillä on aika iso vatsa ja osin kova, vähän kuinpaakku, se tuumii. Tuli mieleeni, että se paapoo toisia eläimiä, mm hyönteisiä, auttaa ison kimpaleen elämässä paremmalle tolalle ihan minuutissa tai sinne päin ja sitten se taas etsii uutta paapottavaa, ja se tuntuisi liittyvän vatsan tuohon alueeseen: ovatko ne siis "auttamislihakset", koirani tuumii, että kyllä: sillä on hyvä kunto auttamiseen, vahvat "lihakset" siihern.

21.12.2017   Tuota paapovaista japaninpystykorvaani (uros, 10v.) mietin, kun sillä on keskikroppa jotenkin huonon oloinen, kuin se olisi unohdettu, vaikka on sitä yritetty jatkuvasti huomata ja sille pitää seuraa, on toinen koirakin, joka tulee sen kanssa hyvin toimeen. Niin voiko olla, ettö se joko paapoo ja tyoinen ei tee mitään vaan on paapottavana tai sitten se lojuu tai syö, tms eli yleensä ei käy niin, että sen seura ja se molemmat tekisivät omia itseään kiinnostavia juttuja yhtä aikaa, vähän niin kuin koululainen, jos on perhettä kotona ja kukin puuhaa omiaan ja jortain jutellaankin siinä lomassa, vähän niin kuin koulussa koulukaverit pitävät seuraa, antavat olla omanlaisensa, tehdä omalla tavallaan, mutta niin kuin kotona että saa tehdä oman luonteensa mukaisia valintoja, kasvaa aikuiseksi, itsenäiseksi yksilöksi, joka myös tulee toimeen toisten kanssa, eikä niin kuin koulussa, että kaikilla on pakkopulla tekemisenä. 
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



172. Lihassäryt & krampit ja liikunnallisuus & lämpö
Joskus jos kramppaa kroppaa, vaikka siksi, ettö on liikkunut viileässä ja kroppa on vieläkin viileä, niin lihaksia alkaa kivistää. Se on siis osin kehonlämpötilan alhaisuudesta kiinni, mihin auttaisivat lämpimät vaatteet sisälläkin, mm pitkähihaiset ja -lahkeiset oikein lämpimät alusvaatteet ja lämpimien aterioiden huolehtiminen sekä sauna, siis kehon pitäminen oikein lämpimänä. Osin taas on kyse siitä, että pitää lihaksia jännitettyinä, mikä on vika josta pääsee eroon ottamalla mallia urheilullisista ja liikkumalla liikkumisen ilosta ihan vain liikkuakseen, verrytelläkseen ja lämmetäkseen. Liikkua ei saisi maneerinmaisesti tai jotakin muuta samalla tavoitellen, muita ajatellen, vaan liikkuniseen keskittyen reaktiivisesti niin kuin liikkumisen kannalta luonnollista on. Liikkeet eivät myöskään saisi olla liian ajatellusti ohjattuja vaan niiden pitäisi olla spontaaneja ja tunteidenmukaisia, sosiaalisesti näyttelemättömiä. Pitäisi liikkua rennon eläväisesti eikä jäykän järkiperäisesti.
Ktaso myös 167. Liukkaalla kaatumisen varominen ja pehmentäminen

Lämmittelyohjeita http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html

Katso myös:
129. Selkävaivat ja urautumattomuus & urheilullisuus  11.10.2015
106. Liikkuvuuden ja kunnon ylläpitämisestä  24.8.2015  http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/08/liikkuvuuden-ja-kunnon-yllapitamisesta.html
53. Ohjeita kovin heikkokuntoisen liikunnan aloittamiseen  2.6.2015  http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/06/ohjeita-kovin-heikkokuntoisen-liikunnan.html
167. Liukkaalla kaatumisen varominen ja pehmentäminen  18.11.2015
182. Paranemisen huonous ja samantapaisten vaivojen parantaminen  30.11.2015
174. Vanhuudenjäykkyys ja liikunnallisuus & herkkyys  24.11.2015
173. Liikunnan jälkeiset lihaskivut ja yhtä suuren huomion omistaminen liikkumiselle  23.11.2015
172. Lihassäryt & krampit ja liikunnallisuus & lämpö  23.11.2015
175. Polvikipu ja polven pitäminen oikeassa asennossa  24.11.2015
178. Kivut energianpuutteesta ja lämpö sekä positiivisen mielin puuhaaminen  25.11.2015

Lihassärkyjä voi tulla, jos liikkuu kovin hitaasti tai erikoisesti. Ne ovat silloin liikunnan jälkeisiä lihaskipuja. Jos esim. varoessaan liikkuu hitaasti, niin se voi lisätä lihasten rasitusta, esim. reisilihasten kumartuessa.Jos varovaisuuttasi liikut omituisesti, nuo asennot ja liikkeet voivat olla keholle sopimattomat, mikä lisää liikunnan jälkeisiä lihaskipuja, kun jonnekin tulee tylirasitus. Siksi olisi paras liikkua tavallisesti, luonnollisesti  ja tavalliseen tahtiin myös, jos on jokin paikka kipeänä.

Tulehduksen jälkeisiin lihaskipuihin kai viileä normaalilämpö ja odottaminen sekä myrkkyjen poistaminen (mielikuva tärkeä) elimistöstä pissaan ja kakkaan.
195. Ihmeparannusohjeyritelmä XX * Tulehdus & turvotus ja tyynnyttävä vaikute ihan terveestä kohdasta  10.12.2015
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



173. Liikunnan jälkeiset lihaskivut ja yhtä suuren huomion omistaminen liikkumiselle
"Palautuminen
Ihminen sopeutuu erilaisiin tekemisiin muuttamalla keskittymistään. Niin käy myös urheillessa. Urheilutaitojen oppiminen on samalla oikeanlaisen keskittymis- ja tekemisentavan, oikean elämäntavan oppimista. Siksi urheilusuorituksen ei tule päättyä kuin seinään vaan jälkikäteen tulisi muistaa tuota tekemisen meininkiä ja ottaa se elämäntapansa osaksi jatkuvasti. Sillä tavoin ryhti, energisyys ja reaktiivisuus jäävät arjen osiksi eikä tunnu siltä, että kraah jokin kanttaa vastaan, kun yrittää urheillessa yht'äkkiä vaihtaa toiseen tekemiseen ja sitten taas takaisin urautuneeseen arkeen. Jälkikäteen kuuluu ottaa mallia onnistumisistaan, niiden hyvästä meinigistä ja yrittää tehdä niistä mallia tavalliselle elämälleen."

Lämmittelyohjeita http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html

(Katso myös:
Lämmittelyohjeita http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html
129. Selkävaivat ja urautumattomuus & urheilullisuus  11.10.2015
106. Liikkuvuuden ja kunnon ylläpitämisestä  24.8.2015  http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/08/liikkuvuuden-ja-kunnon-yllapitamisesta.html
53. Ohjeita kovin heikkokuntoisen liikunnan aloittamiseen  2.6.2015  http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/06/ohjeita-kovin-heikkokuntoisen-liikunnan.html
167. Liukkaalla kaatumisen varominen ja pehmentäminen  18.11.2015
182. Paranemisen huonous ja samantapaisten vaivojen parantaminen  30.11.2015
174. Vanhuudenjäykkyys ja liikunnallisuus & herkkyys  24.11.2015
173. Liikunnan jälkeiset lihaskivut ja yhtä suuren huomion omistaminen liikkumiselle  23.11.2015
172. Lihassäryt & krampit ja liikunnallisuus & lämpö  23.11.2015
175. Polvikipu ja polven pitäminen oikeassa asennossa  24.11.2015
178. Kivut energianpuutteesta ja lämpö sekä positiivisen mielin puuhaaminen  25.11.2015)

Jos jäykistää lihaksensa paikoilleen kuin kohmeloisena edellispäiväisen liikunnan jäljiltä, vaikka liikkuu kömpelösti tai hitaasti tai muutenkaan, niin lihakset eivät ole sopeutuneet senhetkiseen liikkeeseen vaan paikallaoloon, mikä tuntuu kylmässä oleskelusta tutulta kivulta, joka tuo mieleen monta pikku revähtymää esim. reidessä. Pitäisi siis liikkumisessa sosvittaa lihaksisto liikkumiseen eikä paikallaan pitämiseen kuin nyrjähtänyttä kohtaa tukisi.

210. Lihakset maitohapoilla ja mielitekojen mukainen liikkumistapa & pehmennys jälkikäteen  17.12.2015
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



174. Vanhuudenjäykkyys ja lämpö, liikunnallisuus & herkkyys
Katso 167. Liukkaalla kaatumisen varominen ja pehmentäminen
Jos vanhuudenjäykkyys johtuu siitä, että varoo horjahduksia, niin siinä jäykkyys voi olla samanlaista kuin liukkaalla kaatuneen seuraavan päivän jäykkyys. Ja toisaalta jäykkyys aiheuttaa lisää horjahduksia, koska jäykän tasapaino on huonompi kuin pehmeän, rennon tai lötkön.

 Liikkeitä ei saa tehdä maneerinomaisesti kuten viimeksikin vaan liikkua pitää reaktiivisesti hetkessä eläen, liikunnalliseen tapaan.
Jos liikkuu huonosti, syntyy joistakin liikkeistä vaikeita siksi, että lähestyy niitä väärällä tavalla, esim. muita aiheita ajatellen. Jos on muuta vaivaa, niin pitäisi miettiä, miten siitä huolehtii niin, ettei se ainakaan tällä kertaa häiritse liikkumista, eikä niin, että pohtii tiettyä vaivaa liikkuessaan, sillä mielensisältö ja tunnelma vaikuttaa liikkumistapaan, joka voi mennä huonoksi, epäliikuannalliseksi.
Liiku jotakin muutakin kuin ihan vain elellen ja hankalat liikkeet lisäksi. Pitäisi jotenkin saada langan päästä kiinni, ett millaista on liikunnallinen meininki ja hyvä liikkumistapa.
Katso 129. Selkävaivat ja urautumattomuus & urheilullisuus

Jos keho on viileä, voi tulla samanlaista kankeutta kuin pitkillä hiihtoretkillä, mihin auttaa lämmittely kunnolla lämpimäksi: villasukat jalkaan, lämpimän viltin sisään juomaan kuumaa ja syömään niin paljon, että keho jaksaa tuottaa lämpöä, lämpöisesti viltin sisällä kehon pinta kihelmöiden kunnes on ihan lämpöinen eheytynyt olo ja alkaa taas kaivata muuta tekemistä.
172. Lihassäryt & krampit ja liikunnallisuus & lämpö

Katso myös:
Lämmittelyohjeita http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html
129. Selkävaivat ja urautumattomuus & urheilullisuus  11.10.2015
106. Liikkuvuuden ja kunnon ylläpitämisestä  24.8.2015  http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/08/liikkuvuuden-ja-kunnon-yllapitamisesta.html
53. Ohjeita kovin heikkokuntoisen liikunnan aloittamiseen  2.6.2015  http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/06/ohjeita-kovin-heikkokuntoisen-liikunnan.html
167. Liukkaalla kaatumisen varominen ja pehmentäminen  18.11.2015
182. Paranemisen huonous ja samantapaisten vaivojen parantaminen  30.11.2015
174. Vanhuudenjäykkyys ja liikunnallisuus & herkkyys  24.11.2015
173. Liikunnan jälkeiset lihaskivut ja yhtä suuren huomion omistaminen liikkumiselle  23.11.2015
172. Lihassäryt & krampit ja liikunnallisuus & lämpö  23.11.2015
175. Polvikipu ja polven pitäminen oikeassa asennossa  24.11.2015
178. Kivut energianpuutteesta ja lämpö sekä positiivisen mielin puuhaaminen  25.11.2015

18.12.2019   Kohta 11 vuotta täyttävällä keskikokoisella villakoiraltani huomasin tänään ensi kerran tulevan vaikutteena vanhuudenjäykkyyttä mutta lievänä. Kun se kohta täyttä 11, se oli alkanut pitää seuraa 11-vuotiaan näköiselle koiralle, joka koko ajan varoi jotakin, kenties sosiaalista onnettomuutta ja kenties tassuvaivaa tms, ja liikkui siksi hidastetummin ja kärsi siksi myös kylmän tuomasta kankeudesta. Hitaasti liikkuva on tottumattomampi liikkumaan ja siksi, jos tulee vaikutetta yleensä hitaasti liikkuvilta, niin se on samalla onnettomuusalttius- ja sairastavuusvaikutetta, mitä tietenkin pitäisi varoa. Siksi olisi oltava analyyttinen ja aika nirso siinä, kehen samaistuu, ja ei olisi oltava niin nirso nuorten reippaiden ihmisten vaikutetta kohtaan. Nuorella voi olla tervehenkistä elämänviisautta, joka on kovin hyvä vaikute terveydelle ja onnellisuudelle sekä tervehenkisyydelle ja toimivuudelle, vaikkei heillä niin paljon vaikutusvaltaa olisi.  
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



175. Polvikipu ja polven pitäminen oikeassa asennossa
Polvia ei saa vääntää (esim. eri suuntaan oleva jalkaterä istuessa) ollenkaan sivusuuntaan vaan polvet taipuvat vain koukkuun ja suoraksi. Jos polvi on yhtää väärässä asennossa, siihen ei saa kohdistaa painetta tai painoa vaan se on pidettävä keveästi ja suoristettava keskioikealta tuntuvaan ja oikealta ja suoralta näyttävään kohtaan. Kun polven asento on oikein, siihen ei tule varoittavaa kipua, joka kertoo, että Varo, asento on vahingollinen polevelle. Kun polvi tuntuu hyvältä ja on hyvässä asennossa, jalkaa saa liikutella jalalle luonnolliseen tapaan ja varata jalkaan painolla.

Katso myös:

129. Selkävaivat ja urautumattomuus & urheilullisuus  11.10.2015
106. Liikkuvuuden ja kunnon ylläpitämisestä  24.8.2015  http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/08/liikkuvuuden-ja-kunnon-yllapitamisesta.html
53. Ohjeita kovin heikkokuntoisen liikunnan aloittamiseen  2.6.2015  http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/06/ohjeita-kovin-heikkokuntoisen-liikunnan.html
167. Liukkaalla kaatumisen varominen ja pehmentäminen  18.11.2015
182. Paranemisen huonous ja samantapaisten vaivojen parantaminen  30.11.2015
174. Vanhuudenjäykkyys ja liikunnallisuus & herkkyys  24.11.2015
173. Liikunnan jälkeiset lihaskivut ja yhtä suuren huomion omistaminen liikkumiselle  23.11.2015
172. Lihassäryt & krampit ja liikunnallisuus & lämpö  23.11.2015
175. Polvikipu ja polven pitäminen oikeassa asennossa  24.11.2015
178. Kivut energianpuutteesta ja lämpö sekä positiivisen mielin puuhaaminen  25.11.2015

6.7.2018   Jos polvessa tuntuu pistävä kipu, niin jalkaterä on usein väärässä asennossa. Käännä se samansuuntaiseksi kuin polvi/reisi ja etsi jalkaterälle mukava asento, jossa polvi voihyvin.

Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



176. Vanhuudenhöppänyys ja ymmärtäväiset kommunikoijat
Vanhusten ja nuorempien polvien välille syntyy usein jossain vaiheessa kommunikaatiokatko, kun nuoremmat eivät osaa kuvitella vanhuksen elämäntilanteen isoimpia tekijöitä ja vuosikymmenten mittaisen taidon harjaantumisen tuoman kyllästymisen ja nopeasti läpi käymisen vaikutusta keskustelutapoihin ja huomion käyttöön. Silloin väärät selitykset vanhusten tilanteesta katkaisevat kommunikaation ja vanhus leimaantuu niin höppänäksi, ettei hänen kanssaan voi keskustella. Ongelmana on, että nuoremmat polvet ovat liian putkipäisiä koulutuksensa mukaisiksi ja kuuntelevat muitakin koulutettuja vaikka heillä ei oma havaintokyky tukisi koulutetun tapaisen kielenkäytön oikeaan osumista.
Mutta vanhukset monet ymmärtävät vanhusten elämänpiirin pääilmiöitä ja osaisivat niistä jotakin kommunikoida, mihin kirjoitelma kai olisi paras, kun sen voisi moni nuoremmasta polvesta lukea rauhassa ajatuksella, vaikkei itse tuntisi vanhuksia, hyvällä ymmärryksellä' varustettuja tai erilaisten ihmisten ja elämäntilanteiden välillä kommunikaatiotaitoisia.

Harjoittelemalla opitun taidon tuomasta kommunikaatiokyvystä vähemmän osaavaisten kanssa http://intelligencelevels.blogspot.fi/2015/12/feelings-social-skills-and-intelligence.html
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



177. Seksuaalisuuden epäobjektiivisuus ja yksilöllisten taitojen erojen huomioiminen
Monet, etenkin miehet, olettavat seksuaalisuuden tuovan epäobjektiivisuutta, kun ei elämä muka voi olla niin erilaista, tai niin ruusuista tai toinen niin taitava. Mutta jos parin saa itse valita ja jos evoluutio tai jumala on ollut oikeassa havaintokykyämme kehittäessään, niin hyvältä vaikuttava puolisoehdokas saattaa olla meille juuri sopiva, juuri yksilöllisesti meille sopiva eikä kaikille paras. Juuri meidän taitoihimme hyvä lisä, elämäntapaamme hyvä lisä, sosiaaliseen piiriimme hyvä lisä. Ja suhteen myötä tuleva vahva vaikute toisen tavasta elää ja toisen taidoista tietenkin tuo käytännössä erilaisen elämän, onnistuneessa suhteessa paremman kuin omin päin tai useimpien muiden kanssa.
Jos parin löytäminen vaikuttaa tärkeältä, niin se on osin sitä, kun parinetsintävaihe ei yleensä ole niin pitkä kuin mitä luulisi, niin jo ekasta parista saattaa tulla elämänkumppani, ja se taas, että millainen elämänkumppani vierelle löytyy, vaikuttaa elämän suurimpien tekijöiden joukossa vuosikymmenet.

Ajatteleekohan osa ihmisistä seksuaalisuuden sinälläänkin olevan epäobjektiivista, siis ihastumisten ja seksuaalisuuden vaikutusten sosiaalisiin kuvioihin ja elämään? Vaan eihän se ole!
Ihastuessaan ihmisellä on yleensä jokin kokemuksellinen tai tunteenomainen vaikutelma siitä, miten tuo toinen on komea, kaunis tai hieno. Jos tuon vaikutelman pienetkin piirteet laajentaa maisemakuviksi tuosta aihepiiristä asianhaaroineen, niin näkee, mikä tuon toisen elämässä, siis tuon toisen taidoilla tai elämäntavalla on niin paljon paremmin kuin itsellä. Jos joku muu taas ei sovi, vaikka omaa samankuuloisia piirteitä, niin siihen on yleensä jokin käytännön syy: homma ei vain toimisi hänen kanssaan, elämä takeltelisi, taidot eivät toisi elämää loistavalle tolalle, jokin olennainen glamour siis elämän sujuminen hyvin jäisi puuttumaan. Niinpä kaikki eivät sovi kaikille, ihmiset eivät kilpaile puolisoista vaan vain etsiv't kivan hienon tyypin, jonka kanssa sopivat loistavasti yhteen ja elämä sujuu hyvin ja jonka avulla taitojakin on riittävästi.
Läheisen suhteen myötä toiselta tulee elämäntapavaikutetta, näkövinkkelivaikutetta ja tekemisentapavaikutetta, jotka tuovat mm tyypillisen mielenvireen, lahjakkuudet, taidot ja elämän tyypilliset kuviot. Aluksi niitä oppii tuntemaan ja jonkin ajan päästä voi valita sopivan yhdistelmän kummankin piirteistä.
Tämä pätee siis siltä osin kuin oma-aloitteisesti olet kiinnostunut toisesta osapuolesta, mutta toisen osapuolen tunteiden heijastumiin itsessäsi se ei päde vaan niitä analysoimalla voit havaita, mitä tuo toinen tekee: yrittääkö hän luurata sinua koska aikoo kohdella sinua pahoin, sotkeeko hän sinut johonkin toiseen olettaen sinulla olevan tuon toisen tunnelmaa, taitoja, piirteitä, vai onko hän omasta luonnollisesta tavallisesta vinkkelistään kiinnostunut sinusta.

Seksuaalisuudessa ovat yleensä osapuolina ihmiset tekemisineen eivätkä jonkinlaisina irti leikattuina henkilöhahmoina. Tekemisesi ovat osa toisen kuvaa sinusta, samoin kuin luonteelaatusi, arvosi ja taitosi.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



178. Kivut energianpuutteesta ja lämpö sekä positiivisin mielin puuhaaminen
Joskus, jos ei ole elänyt elinvoimaisesti tai on esim. liukastunut tai muuten ollut kipeänä, niin ei ole niin elinvoimainen ja hyvähenkinen, toimelias, liikunnallinen, hyväntuulinen kuin tavallusta tai mitä tervehenkiset ihmiset ovat ja niin voi tulla huono hengetön oloja kipuja yksittäisiin kohtiin kuin ne olisivat huonosti, mitä kai ne ovatkin. Silloin ei (yleensä?) ole luu murtunut tms vaan iso osa lihaksista lötköjä tai venähtäneitä ja jokin yksittäinen lihas kantaa taakan jäsenen pitämisestä normaalilla tavalla, jolla sen olisi hyvä olla ja tervehtyä. Silloin kaivataan tervettä lämpöä ja hyväntuullista toimeliaisuutta, joka nostaa enrgisyyttä tervehenkisellä tavalla ja saa lihakset isoina joukkoina huolehtimaan tehtävistään sen sijaan, että olsivat lötköjä.

Katso myös:
Lämmittelyohjeita http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html
129. Selkävaivat ja urautumattomuus & urheilullisuus  11.10.2015
106. Liikkuvuuden ja kunnon ylläpitämisestä  24.8.2015  http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/08/liikkuvuuden-ja-kunnon-yllapitamisesta.html
53. Ohjeita kovin heikkokuntoisen liikunnan aloittamiseen  2.6.2015  http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/06/ohjeita-kovin-heikkokuntoisen-liikunnan.html
167. Liukkaalla kaatumisen varominen ja pehmentäminen  18.11.2015
182. Paranemisen huonous ja samantapaisten vaivojen parantaminen  30.11.2015
174. Vanhuudenjäykkyys ja liikunnallisuus & herkkyys  24.11.2015
173. Liikunnan jälkeiset lihaskivut ja yhtä suuren huomion omistaminen liikkumiselle  23.11.2015
172. Lihassäryt & krampit ja liikunnallisuus & lämpö  23.11.2015
175. Polvikipu ja polven pitäminen oikeassa asennossa  24.11.2015
178. Kivut energianpuutteesta ja lämpö sekä positiivisen mielin puuhaaminen  25.11.2015

Myös venähdykseen voisi auttaa pitää venähtänyttä seutua ympäristöieen tervehenmkisesti niin kuin tervehenkisen toimeliaisuuden myötä tulee tervehenkinen lihasjännitys lötköyden ja kireyden sijaan. 
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



179. Ihmeparannusohjeyritelmä XIX * Lila soitin
Minulla on lilanvärinen soitin, jonka sointi on jollain lailla siltä sunnalta kuin uskonnollisuus ja käsitykseni parantamisesta. Voi olla, että se on opettanut minulle jotakin lähestymistapaa, joka vaikuttaa hedelmälliseltä. Kai jos haluaa oppia parantamisesta ja pitää soittelemisesta, niin lila olisi hyvä värivalinta, jos siis on ajatellut olla uskonnollinen myös.
Tuo soittimen sointi tuntuu ohjaavan johonkin oikeaanosuvaan uskonnolliseen vähän samaan tapaan kuin tämän blogin, olikohan kohta 12., merkintä sokeritaudista ja luonnollisista tervehenkisistä virikkeistä. Silloin oma parempi linjaus tuo puhtia ja asioita paremmalle tolalle sekä itselle että ympäristölle, mutta olen kylä ajatellut, että jotkut soittavat lilaa soitinta uskonnollisissa tilaisuuksissa ja se on yksi sen olennainen käyttötapa eli uskonnollisuus on silloin ryhmää ja muitakin varten, kenties maailman hyvää ajatellen, eikä vain omaa rukousta ajatellen.
http://parantamisesta.blogspot.fi/2013/01/sokeritauti-ja-virikkeiden-paljous.html

* * *

29.10.2017   Näitä ohjeita nyt yli 500 laadittuani näyttää näiden perusteella siltä, että uskonnon avulla voi oikein yvin ja rtehokkaasti parantaa. Se vain vaatii jonkinlaista kauniskatseisuutta ja uskonnon lähestymistapaan, sen vinkkeliin ja tyylilajiin mukaan lähtemistä parannettavalta ja uskonnollisen ihmisen tapaisen elämäntavan noudattamista kunnes on ihan parantunut, kenties paikkailumielellä myöhemminkin, jos on elämässä tai elämäntavassa muuten jokin rasite, mikä aiheuttaa sairastumisen.
Uskonto kai parantaa ainakin kahdella eriluonteisella tavalla: luomalla varantoa kuten ruualla kylläiseksi ja hövelimpi asenne ihmissuhteissa, ja toisaalta elävöittävyydellä, mikä lisää parantuvuutta ja sen nopeutta sekä tekee viisaammaksi. Kolmanneksi uskonto voi näyttää, että miten, mitä pitää tehdä, millainen mielikuva apuna olla, miten sovittaa kokonaisuus yhteen, millaisia puolia tekemisentavassa ja lähestymistavassa olla.   Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



180. Ilmastoriippuvaiset vaivat ja samaistuminen vain kulloisenkin ilmaston asukkaisiin
Jotkin vaivat paranevat vaihtamala ilmastoa, mutta eikä usein silloin ole niin, että tuo ihminen on jollain lailla samaistunut uuden ilmastonsa ihmisiin jo etukäteen, jolloin hän ei enää ole ollut säätynyt omaan ilmastoonsa vaan elänyt tavalla, joka edellyttää noiden samaistumiskohteiden ilmaston tyyppisiä oloja. Jos olisi jo alun pitäen samaistunut vain oman kulloisenkin ilmastonsa ihmisiin ja eläimiin, niin olisi ollut oikeaan ilmastoon säätynyt ja pärjännyt.
Tai sitten jos on jokin vaiva, joka jossain muussa ilmastossa tulee herkemmin, kuten vaikka tulehdus, niin samaistua parantuakseen osin myös tuon haastavamman ilmaston ihmisiin, sillä heillä kai on taito selvitä tuollaisesta altistuksesta helposti.

10.2.2022   Onkohan huono ilmanala vöhän samantapainen vaiva kuin ei niin kiva tukkoinen sää, esim pilvinen päivä? Silloin on säätynyt muiden säiden haasteisiin päin eikä tämän saman sään nyansseihin, missä auttaisi musiikkiharrastuneisuus. 

29.6.2022   Aiemmin olin miettinyt, että auttaisikohan huonoon ilmanalaan pitää erityyppiset roskat erillään, etenkin erityyppisetcruuantähteet, ja mieluusti kuivata roskat. Nyt mietin, että tiskirätti tarttis kai pestä erityisen huolella ja usein, ehkä korvsta puhtaalla talouspaperilla. 

1.7.2022   Jos ongelmana on, ettei sisällä ole kyllin kuivaa, niin huoneilman saa kuivumaan, kun tuulettaa huoneen keskiosat kuivan oloisiksi silloin, kun sisäilma on lämpimämpää kuin ulkoilma. Jollei tuuleta huoneen yläosasta vaan tuulettaa ihmisen korkeudelta kerralla paljon ja sulkee ikkunan, kun huoneen keskellä alkaa olla kuivan tuntuista, niin lämmin huoneen yläosan ilma lämmuttää uuden ilman, jolloin se kuivuu ja huoneesta tulee kuiva. 

Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



181. Ydinsäteily ja kauniin ajatteleminen kuten niitty
Ydinsäteily on vaarallista, koska aiheuttaa monia pieniä vaurioita kehossa ja lisää syöpäriskiä. Kaunis on malli paremmasta toiminnasta ja niitty kukkineen ja perhosineen terveen luonnontilan viisaudesta. Siksi kauniin kuten niityn ajatteleminen ekä voisi helpottaa ydinsäteilyn tuomia oireita.

Luuytimiä vaurioittava säteily tuo minulle lähinnä mieleen hengellisyyden tarpeen, siis rukoilemisen, enkelit, uskonnon.

Koulu ei ollut kovin kivaa. Niinpä koulufysiikan ajatteleminen yhtäkkiä kesken tavallisen elämän ei välttämättä ole kivaa, etenkään, jos se jää mieleen piinaamaan pitkäksi aikaa, mikä voi aiheuttaa "en yhtään haluaisi"-tyyppisiä oireita näön heikentymisestä päänsärkyyn ja oksettavaan oloon.

Kun jotakin oikein jännää, voi niska mennä jumiin ja siksi huimata tai näkö sumentua. Samoin jännityksestä voi tulla oksettava olo.

Insinööripää ei ole ihmisen tunneviisain ajattelutapa, ei edes yhtä tunneviisas kuin arki muuten. Siksi insinööripäähän tai sen tyypin asioihin nojaaminen emotionaalisesti rankkana aikana voi tehdä helpommin järkyttyvän, helpommin ojaan kaatuvan ja ei niin vastustuskykyisen erilaisille oireille.

Katso myös 48. Syövän leviäminen ja terveysmielikuvat  1.6.2015
190. Silmien näön vaihtelut ja mielenvireen tunnistaminen & tervehenkisyys  7.12.2015

Musiikki,
Kaikenlainen uskonnollisen kaunis esim. kauniin tunnelmaiset luontonäkymät,
Tervehenkiset elämäntavat omassa elämässä käytännössä, muistikuvina tai arjen osina

* * *

23.7.2018   Kuolemanjälkeisestä elämästä tällaienn tarina:
"Jos vainaja ei saa rauhaa
Tänään pyhäinmiestenpäiänä 5.11.2016 kävin puolen päivän aikoihin koirieni kanssa kävelyllä, ja kun reilun korttelin päässä tästä, missä asun, on pienehkö hautausmaa, niin kävin pyhäinmiestenpäivän kunniaksi hautausmaalla. Tänä vuonna lumi tuli jo kaksi viikkoa tavallista aikaisemmin ja sitä oli maassa ehkä pari senttiä. Jätin koirat hautausmaan ulkopuolelle vesottuun jo uutta versoneeseen kantoon kiinni. Ne tuntuivat tavallisen mieltymyksensä mukaan jostain napanneen idean siitä, mitä savolaiskoirat tekisivät siinä ja alkoivat möykätä hiukan. Sanoin niille ilmeelläni, että kiltisti nyt, toivo kaikille hyvää, kuolleille myös toivotaan hyvää näin pyhäinmiestenpäivänä vähän niin kuin jouluna, kauniisti nyt kun ollaan tällaisessa tilanteessa ja hautausmaan lähellä. Ja niin ne vuoroin näyttivät hiukan savolaismöröiltä ja aika paljon kauniisti käyttäytyviltä seurakoirilta, jotka kyllä toivoivat hyvää lumisen maiseman kauneuden tapaan.
Kävin hautausmaalla, en vienyt kynttylää, kun en tuntenut kenenkään tänä vuonna silleen kuolleen, että kuuluisi, vaikka olihan yksi vanhempi miestuttava kuollut, mutta jotenkin olen tuntenut, että häneen on vielä etäisempi yhteys kuin hän vielä eläisi ja niin en ole kummemmin surrut. Hautausmaalla oli ihan kaunis tunnelma, lunta, havuja ja kanervia, muutamia kynttilöitä, oli päivänvalon aikaa ihan selvästi ja lunta jonkin verran.
Takaisin tullessani koirat vaikuttivat siltä kuin niiden luokse olisi tullut aaveita: kuolleita niiden kohdalle, sanoivat, etteivät saa rauhaa, osoittautuivat hautausmaalle tulleiksi eläimiksi, jotka olivat tulleet sinne hakemaan rauhaa, mutta hautausmaalla oli rukoiltu  vain ihmisten puolesta. Oli rottavainaja ja siilivainaja, eivät halunneet luopua entisistä elämänympyröistään ja siksi eivät saaneet vainajina lepoa. Kai vainajan siinä tilanteessa tulisi miettiä, että kauempanakin voi olla mukavaa elämää, esim. täältä Savonlinnasta katsottuna Punkaharjulla, joka on noin 30km päässä, omantunnelmaisensa kylä ja Savonlinnan osa nykyisin, eläimille etäällä mutta tavallaan tuttuja ympyröitä, ja sillä tavoin heiloihin viittaava nimeltään, että voi miettiä, löytyisikö heilojensa suunnalta kioja asuinmiljöitä, jotka voisivat olla rakkaita tulevaisuudessa. Niin nuo eläinten haamut tuntuivat saavan rauhan, löytävän itse itselleen paikan maailmassa, tosin kuolemanjälkeisessä elämässä meidän kannaltamme mutta kai ihan tavallisessa hyvässä elämässä kumminkin."



Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



182. Paranemisen huonous ja samantapaisten vaivojen parantaminen
Monella vaivalla voi olla jokin syy tekemisentavassa, elämäntavassa tai yksittäisissä teoissa, mielenvireessä tms, mistä voi saada muilta vaikutteita, kun nämä miettivät vaikka että "käsikipu" ja lisäävät "niin kuin minulla silloin", milloin voi tulla mukaan eri vaiva, joka johtuu eri syystä kuin mistä oma vaivasi nyt aiheutui. Siksi pitäisi kai yrittää kerralla parantaa useampi samantapaisesti oirehtiva vaiva, mikä voi olla kohtalaisen helppoa, jollei sinulla ole taipumusta itselläsi niihin ollenkaan eli toisin sanoen tiedät kyllä arjessasi, miten ne välttää ja miten pienet sensuuntaiset vaivat korjata.

Myös jos joku jolla on jokin samantapainen vaiva, nojaa sinuun sosiaalisesti, niin tarttee miettiä myös, miten tuon toisen vaiva parantaa eikä vain omansa, sillä toisen elämänrytmeistä, tekemisentavoista ja tottumuksista tulee vaikutetta sosiaalista kautta.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



183. Lihasrappeuma ja liikunnallisuuden perusosaaminen
Liikkuminen ei käy ajattelun tapaan, ei etenkään ulkoa luettujen koulutyylisten ajatusten tapaan. Siksi liikkumista ei voi opetella kirjoista vaan itse harrastaen, tekemisen innolla oppia. Liikkumisella on oma meininkinsä, vireensä, sille sopiva tekemisentapansa, joka on liikkumisen taidon perusta.

Liikkumisestaan epävarma ihminen varoo yleensä joitakin liikkeitä ja tekee ne siksi kovin hitaasti, mutta liikuntatunneilta tiedämme, että hitaasti tehdyt liikkeet ovat kropalle kaikista rankimpia, usein lähes mahdottomia tai mahdottomia, sillä ne vaativat valtavasti lihasvoimaa. Siksi niistä rasituksen suuruuden vuoksi jää myös jälkikäteen kipeät lihakset, mikä tekee liikkumisesta pariksi päiväksi hankalaa ja kivuliasta.

Paikoillaan oleva ihminen jäähtyy, ja niin hänen jalkojensa ym kehonlämpötila voi vastata kylmettyneen kehonlämpöä ja tuttu totuus on, etteivät kylmettyneen jäsenet toimi kunnolla vaan ne toimivat vasta, kun terve normaalilämpö on kauttaaltaan palannut niihin.
Samoin liian ohuet vaatteet, esim. se, etteivät alusvaatteet ovat pitkälahkaeiset & -hihaiset ja oikein lämpimät, voi tuoda jäseniin liikaa viileyttä ja siksi toimimattomuutta. Liian alhainen kehonlämpötila on kai Suomessa yleisin syys jäsenten toimimattomuuteen.


Katso myös:
Lämmittelyohjeita http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html
129. Selkävaivat ja urautumattomuus & urheilullisuus  11.10.2015
106. Liikkuvuuden ja kunnon ylläpitämisestä  24.8.2015  http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/08/liikkuvuuden-ja-kunnon-yllapitamisesta.html
53. Ohjeita kovin heikkokuntoisen liikunnan aloittamiseen  2.6.2015  http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/06/ohjeita-kovin-heikkokuntoisen-liikunnan.html
167. Liukkaalla kaatumisen varominen ja pehmentäminen  18.11.2015
182. Paranemisen huonous ja samantapaisten vaivojen parantaminen  30.11.2015
174. Vanhuudenjäykkyys ja liikunnallisuus & herkkyys  24.11.2015
173. Liikunnan jälkeiset lihaskivut ja yhtä suuren huomion omistaminen liikkumiselle  23.11.2015
172. Lihassäryt & krampit ja liikunnallisuus & lämpö  23.11.2015
175. Polvikipu ja polven pitäminen oikeassa asennossa  24.11.2015
178. Kivut energianpuutteesta ja lämpö sekä positiivisen mielin puuhaaminen  25.11.2015

5. heinäkuuta 2021   Jos jollakin on kamalan heikot vatsalihakset, niinnhän ei kebties ole oppinut, mitensaada elämässään mahdollisuus tunteidenmukaiseen toimintaan, mitä kai opettaisivat elokuvat ( eivät kai jännittävät ), markkinoilla tms kiehtovassa tapahtumassa kojuineen käyminen ja omien haaveiden duunnalta harrastukset ajattelematta haaveiden niistä toteutuvan vaan siksi että olisi jotakin sentyyppistäkin elämässä. 
6. heinäkuuta 2021   Tuossa tuo, että harrastaa harrastuksia haaveiden suunnalla olettamatta sitä rieksi haaveisiin, liittyy siihen, että nuo haaveet kai olivat tuolle yksilölle käytännössä mahdottomia ja siksi tarttee korvata ne sillä sun tällä tekemisellä haaveiden suunnalla, ihan niin kuin jonkun kuoltua usrampi henkilö ja tekeminen yhdessä korvaa jotenkin tyhjän paikan elämässä eli sitä sun tätä samantapaista plus monipuolisesti tervehenkistä elämää.

8. heinäkuuta 2021   Jos jollakulla ovat vatsalihakset kuin poissa käytöstä, se kai johtuu siitä, että jokin elämänalue on mätä tai puuttuu, ja ihmisellä itsrllään kenties on meininki/arvot, joka myös aiheuttaa samantapaista, eli tarttis vaihtaa tervehenkiseen elämään ja noudattaa sivistystä.
Jos pitkään sairaalassa olleella on kotiin päästessään heikot lihakset vähän kuin kohmeloinen, niin tarttis harrastaa terveitä elämäntapoja, mm luonnon kauneuden ihailemista ja liikkumista, edes muutaman sekunnin pätkä kerrallaan, ja siitä vahvostua sekä hankkia elämänsisältöä, positoivista tekemistä. 
8. heinäkuuta 2021   Jos pitkään sairaalassa olleella eivät kotiin päästyä vatsalihakset oikein toimi, kerää ainakin yksi männyn käpy ja pidä se aarteenasi tai laira jonnekin, minne männynkäpyjä yleensä voidaan laittaa, esim. aidan päälle tai kivwn juurelle, siis heikkovatsalihaksinen itse tekisi näin. 
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



184. Energia tarkoittaa elinvoimaisuutta
Energia tarkoittaa elinvoimaisuutta ja se voi olla erilainen eri osissa kehoa ja liittyä myös toimintaa eikä vain kehoon, siis myös havaintokykyyn, sosiaalisuuteen, arvoihin jne. Terve ihminen on elinvoimainen ja toimii tervehenkisesti. Sairasta vaivaa usein elinvoimaisuuden puute tai vääränlainen, esim. piittaamaton, toiminta joltain osin. Energian mielessä terve on harmonisesti toimiva: oman itsen osat pelaavat harmonisesti yhteen ja ihminen on harmonisella hyväntahtoisella tavalla yhteisön jäsen, siis mm sosiaalinen hyväät oivoen.
Energioihin kehon eri osissa vaikuttaa paitsi elinvoimaisuus, myös elämäntilanne: rankka elämäntilanne saattaa oikreilla kehossa. Silloin elämäntilanteelle usein on tyypillistä, että se on jotenkin epäterve, epäterveen kuormittava tai epäterveesti kannettu. Niin kuin voi auttaa toista varomaan kehonsa kipeän kohdan rasittamista, voi myös energian kyseessä ollen tukea, esim. tuoda hyvää mieltä tuulahduksen, olla seurana kävelyllä puistossa, olla sosiaalisesti ystävällisenä hyvää tarkoittavana tukena, olla hengellinen, toivoa hyvää, elää hyvällä tavalla jne.
Energiaa saa tervehenkisyydestä elämän kaikilla saroilla.
Katso 32. Lämmittelyohjeita, talviulkoiluohjeita, vuodenajat ja terveet elämäntavat  22.2.2015
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



185. Hermostunut ohkanen olo & heikotus ja suurempaan viisauteen satsaaminen
En tiedä, miten iso osa hermostuneista ohkasista oloista ja heikotuksesta on tällaista, mutta jos ihminen on viisastunut tai viettänyt aikaa viisaammassa seurassa tai viisaampien asioiden parissa, niin jokin ennen kelvannut taitotaso, johon on luotettu esim. koulutuksen puolesta, on voinut jäädä liian heikoksi verrattuna siihen, mitä muuten olisi tarjolla, kuin olisi tyhjän päällä, ja niin tarvitsisi itselle, omille uusille taidoilleen enemmän asemaa, jotta niihin voisi luottaa käytännössä. Yksi reitti on keskustelu, toinen "Elä ja anna toisten elää"-ohjeen noudattaminen (ks. opisuomalaisuus.blogspot.fi), kolmas noiden viisaampien elämänalojen harrastajaksi lukeutuminen vanhan lokeron sijaan. Myös toisten älynlahjoja ja taitoja voi kokeilla kasvattaa: http://pikakoulu.blogspot.fi/2011/11/ajattelukurssi.html ja blogin http://nopeaoppisuus.blogspot.fi ohjeet.

"Joillakin miehillä on näkökulma kovin koulutuksen mukainen, yksioikoinen ja kapea, tilanteisiin mukautumaton, muuta elämää ymmärtämätön. Silloin olisi hyvä heidän varioida tekemisentapaansa ja lähestymistapaansa tervejärkisesti tilanteen mukaan: milloin on käytännönläheisyys paikallaan, milloin hyvä muisti, milloin koulutettu ajattelu, milloin arkijärki, liikunta, tunteet, mitä nyt sattuu olemaankaan tilanteeseen sopivaa lähestymistapaa. Samoin myös työtä tehdessä olisi hyvä huomioida muun elämän maisema ilmiöineen: sosiaalisina kontakteineen, tapahtumineen, matkoineen, lomanläheisyyksineen, jne. Niin saa harjaannutettua omaa arkijärkeään ja elämänymmärrystään."
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



186. Seksuaalisuuden tuomat kivut, heikkous ja jäykkyys sekä parin tavalla tekeminen
Jos seksuaalisuudesta seuraa kipuja, ovat ne yleensä liikunnan jälkeisiä lihaskipuja ja menevät ohi parin päivän jälkeen, jollei rasitus toistu. Jos olet kannatellut toisen painoa tai tehnyt epätavallaisia liikkeitä, epätavallisilla lihaksilla tai epätavallisella tyylillä tai epätavallisella ryhdillä, niin ihan tavalliseen tapaan lihakset siitä kipeytyvät niin, ettei päivän tai parin päästä meinaa päästä liikkumaan. Siihen auttaisi saunassa käyminen ja ehkä kropan pitäminen lämpöisenä pintaa myöten.
Jos sen sijaan tuntuu pistävää kipua, niin olet kai liikkunut eri tavalla kuin kropallesi sillä hetkellä sopisi. Ryhtisi esimerkiksi on voinut saada paljon vaikutetta pariltasi ja niin sinun pitäisi liikkua pitkälti hänen tyylillään eikä omallasi.
Heikkous kai myös liittyy siihen, että olet saanut paljon vaikutteita pariltasi ja nyt sinun pitäisi liikkua hänen tapaisesti ja tehdä hänen puuhiaan hänen tyylillään. Jos yrität muuta, niin se ei luonnistu, mikä tuntuu ehkä heikkoutena: hän ei ole valmistautunut samoihin tekemisiin kuin sinä ja niin ne eivät hänen tavallaan luonnistu.
Heikkoutta seuraa myös, jos yrität tehdä jotakin, missä tuo toinen ei ole ollenkaan taitava, esim. oman sukupuolesi tyypillisiä juttuja.
Jäykkyys voi olla liikunann jälkeisiä lihaskipuja & liikunann jälkeistä jäykkyyttä. Tai sitten jos tuo toinen pitää jotakin osaa kehostaan jäykemmin kuin sinä, niin se tarttuu.

Jos mies on liian tökerö liikkeissään, esim. piittaamaton tai liian ajatuskeskeisesti liikkuva tai kömpelö, voi naisen alapäähän sattua naidessa ihan niin kuin puun oksalla herkkään kohtaan tökkiessä voisi sattua, ja sellaista pitää varoa. Auttaa, jos mies yrittää olla herkempi ja ei vertaa naisen alapäätä kylkeen vaan kasvojen ihoon. Ja jos ei mieti, että joku alapää siellä tökkii, mistä sitä voi tietää, että miten se menee, vaan pitää sosiaalista kontaktia naiseen koko ajan vähän kuin (Tämä ei ole esileikki, ei kuulu olla tönkkö ja tökerö kuten kenties miehen käsitys alapäästään, vaan, jos naiminen ei sujunut, kokeilkaa jälkikäteen tavallisen vaihtelevan yhteydenpidon harjoituksena.) käveltäisiin sormenpäillä sormenpäistä  koskettaen niin on herkkyys, kontakti, liike, vaihtuva tilanne ja tunteet yhtä aikaa, ja kai silloin osaa naisen alapäätäkin ottaa huomioon. Naiminen on sylissä olemista eikä poissa näköpiiristä olemista kuten vaikka peffa tuolille. Sylissä ollessa yleensä nautitaan toisen hyvistä puolista koettaen itse olle mukava kanssa, ja lähdetään etäämmäs, jos ei enää haluta olla niin lähekkäin.

2.5.2017   Jos yhdynnästä tulee verta, niin mies on kai liian tökerön piittaamaton ja silloin on hänen vaikea liikkua herkän huomaavaisesti, mitä naisen alapään terveys vaatisi. Eli parempi olisi vaihtaa mies ystävällisempään, rakastavaan. Tai jos tämä on rakastava mutta molemmat kolhoja järkikeskeisiä epäliikunnallisia, niin harrastaa jotakin liikuntaa, esim. pallopeliä, missä joutuu reagoimaan ja liikkumaan monin tavoin hetken mukaan.

28.1.2022   Jos jo parin tai pariehdokkaan ajatteleminen tuo osan aikaa kipuja, ja jos nikn käy, vaikka vaihtaisit paria, harkitse tousenmaalaista heilaa ja etsi koko laajasta maailmasta. Vääräntyyppinen, väärin asennoituva tms pari voi tuoda ainakkn mahakipuja ja kurdyttä, mutta sellaiset piirteet ovat kulttuurista riippuvaisia, joten etsi se maa tai ne maat, joiden heiloista pudät ja joilla on positiivknen vaikutus elämääsi. Esim netissä ln eri maiden deittisivustoja ja niissä on myös tuon tyypin ulkomaalaisia eli se ei ole ihan sama kuin jos valitsisi maan mutta tuon kiinnostavan maan kulttuurivaikutetta siinä tulee. 

 
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



187. Pakahduttava olo suolaisesta ruuasta ja veden juominen
Liian suolaista ruokaa syötyä voi tulla pakahduttava olo jonnekin kroppaan ja siihen auttaa veden juominen, niin paljon vettä, että pakahduttava tunne lakkaa ja tulee normaali olo, ja se on yleensä aika monta lasillista. Suolatasapaino voi olla järkkynyt myös helteen vuoksi, mihin auttaa sama. Osasyy suolatasapainon järkkymiseen voi olla, ettei ole yhtä elinvoimaisen viisas kehoonsa liittyvissä asioissa kuin tavallisesti, mihin ehkä auttaisi syödä jotakin tuoretta hedelmää tai vihannesta sen verran kuin tuntuu hyvältä, esim. muutama haarukallinen porkkanaraastetta. Kun normaali olo on palautunut, osaa itse paremmin arvioida vedentarpeensa yms.

Huolehdi samalla myös lämmöntarpeestasi: juo kuumaa vettä sellaisenaan kuin teetä, jos kaipaat sekä lämpöä että vettä, ja jollet kaipaa niin paljon lämpöä, juo osa vedestä haalenneena muttei sentään kylmänä. Muttei siis saa juoda teetä, kun siinä on suoloja ja juuri liika suola kehossa oli ongelmana.

Anna terveen olon levitä pakahtuneeseen kohtaan, kuvittele mielessäsi veden menevän sen luo ja liuottavan liian suolaisuuden laimeammaksi.Huolehdi myös, että muu keho on saanut tarpeeksi vettä. Juo vettä ja kuvittele, että vettä menee kehon eri osiin sinne, missä on samea tai pakahtunut olo, kunnes on hyvä terve olo palannut, muttei sentään liian laimeaksi mennyt. Jos tulit juoneeksi liikaa vettä, niin syö jotakin sen lisäksi.
Katso myös 156. Suolisolmu(?) tms paikallinen vika ja viereisten terveiden osien tunnelman ulottaminen ongelmakohtaan  10.11.2015


Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



188. Laihduttaminen ja oma tunteenomainen ihannepaino
Eri ihmisillä on erilaisia luonteita ja eri määrä terveisiin elämäntapoihin liittyviä taitoja ja tottumuksia. Niinpä laihduttaminen ja ruokaan liittyvät kysymykset menevät heillä eri teitä.Kamalan monella on eri paino kuin mitä he kaipaisiavat ja niin he voivat olla hoikkuuttaan kireitä ja venytettyjä tai lihavuuttaan tympiintyneitä ja laimeasti kokevia. Siksi he eivät kelpaa esikuviksi tuohon painoon pyrkiville. Kullakin ihmisellä on oma tunteenomainen ihannepainonsa, johon olisi helpoin sopeutua, jolloin olisi onnellisimmillaan ja elämäntavat helpot luontevat. Tuohon ihannepainoonsa kai pääsisi omaksumalla jo valmiiksi sen elämäntavat.
Lämpötalouden ongelmat ovat yksi suurimpia syitä ruuantarpeeseen, samoin moraalittomuus eli ympäristön mäskäks laittaminen. Lämmittelyohjeita http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html
Katso luonnollisista virikkeistä 12. Sokeritauti ja positiivinen asenne luonnollisiin virikkeisiin  20.1.2013  http://parantamisesta.blogspot.fi/2013/01/sokeritauti-ja-virikkeiden-paljous.html
Ajatuksiani laihduttamisesta http://laihdutuskikkoja.blogspot.fi/

15.3.2018   Lainaus blogistani http://laihdutuskikkoja.blogspot.fi

"Keväällä hoikistumisesta
"Kun keväällä tulee valosta, lämmöstä, lumen sulamisesta, lisääntyvistä elämänmahdollisuuksista ja linnunlaulusta elävöitynyt olo, niin luonnostaan tarvitsee vähemmän ruokaa. Jotkut ihmiset lihoavat talveksi ja silloin osa läskistä on talven pakkasia varten, samoin osa ruuasta ja ruuantuomasta lämpöisyydestä. Keväällä kun miettii säitä pari viikkoa eteenpäin ja miten niissä säissä olisi mukava elellä, miten tuhti olo ruuasta, miten lämpöinen, miten paljon tuoreita hedelmiä yms, ja mikä taas on talvivaraa, josta hyvin voi nyt luopua, niin silloin kai talven lihavuus, jos sitä on, on ylimääräistä ja saa kulua pois päivän askareissa, ihan jo erikseen laihduttamattakin, kuin tuhdimman aterian tarpeen korvikkeena, niin kun jatkossa kumminkin on lämpimämmät säät, niin ei läskiä tai tuhteja aterioita enää tarvita vaan pääasia on kevään vireen tavoittaminen ja säätyminen vähitellen kesään päin."
Kevään elämisen ohjeista http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/02/vuodenkierto-ja-henkinen-hyvinvointi.html


11.3.2018   Näin kevättalven alussa, kun ilmat ovat juuri lämmenneet muttei lunta vielä sulanut, tuntuu, että jos nyt, kun ei ole enää luvassa kovia pakkasia, niin kuulostelee kehoaan ja oloaan, että mikä toisi hyvän olon, miten lihava tai hoikka saisi juuri nyt olla, mikä jäsenten muoto nyt vaikka tulevana puolena tai puolenatoista viikkona, niin keho jotenkin hyvin omaksuu sen ja pakkasvara saa kulua rasvaisemman aterian korvikkeena noin vain luonnostaan äkki pois eikä keho tunnu sitä kaipaavan vaan olo huojentuu suuresti. Ja niin sitten jatkossakin aina sillointällöin keväällä tai tavaksi ottaen, kuulostelee että mikä olisio kulloinkin hyvä. Mutta kevään säät vaihtelevat, niin että tokkuraisuus on merkki liiasta lämmöstä tai en mä osaa, en kestä, on kai liiansta lihavuudesta ja hermostuneisuus liian kevyestä pukeutumisesta ja tuhdimman yhden aterian tarpeensta, kun taas järkytys meinaa, että tarttee uudelleen arvioida ruuantarpeensa, lämmöntarpeensa paljon suuremmaksi. Kevään ollessa pitkällä ei ole enää niin helppo laihduttaa vaan sopiva paino pitäisi löytää kai kevään puoliväliin tai toukokuun alkuun mennessä viimeistään.
Mutta töästä jää se olo, että kehiolle on annettava ohjeeksi sopiva hyvältä tuntuva paino, hyvältä tuntuva keho, eikä joukkoa mielikuvia että yäk läskiä, laiha ja nälkä, en jaksais, tms.

Hyvä olo näyttäisi edellyttävän, että suunta on lämmöntuotannolla lämpimämmäksi eikä viilentäytyminen, jolloin siis painon sopisi yleensä olla vuodenaikaan nähden hoikempi. Silloin toki pitää ateriat huolehtia eikä kituuttaa, etenkään liian vähissä vaatteissa.

Sopivin aika hoikistumiseen on juuri, kun kovia pakkasia ei enää ole tulossa, sillä silloin kovien pakkasten talvivaraa ei enää tarvita mutta toisaalta voi hyvin syödä tavalliset ateriat, sillä ruokaa kuluu enemmän kuin lähellä kesää, kun on lehdetkin puissa ja kukkia. Toisaalta nollakelejä ja räntäkelejä voi olla vielä vappuna, joten jollain heikommalla teholla voi siihen asti laihduttaa, mutta toisaalta silloin tarvitsee ruokaakin vaihtelevasti, ankeina säinä enemmän, eikä hoikistuminen ole niin helppoa, vaikka kesää varten sitä tarvitsisi."
"Laihdutuksen kunkinhetkisen tavoitteen valitsemisesta
"Keväällä hoikistumisesta kirjoitin tuollaisen ohjeen, mistä jäi mietityttämään tuo, että antaako laihduttaja keholleen ohjeen, millainen olla. Ja jos laihduttaminen ei suju, niin antaa myös lihavuusmielikuvia keholleen ohjeiksi? Eli tuon kun oppisi, että miten löytää tunteenomainen ideaalinsa ja elämäntapaideaalinsa mukainen kroppa taitettuna nykyelämäntavan vaatimuksiin vastaamiseen, niin olisiko silloin ideaalikroppa tuossa mielessä helppo saavuttaa ja pitää? Siis kullekin luonteenomainen, ei mikään kilpailu. Mutta silloin ei saisi roikkua niskassa joku tuttava, jonka mieltymykset painon, ulkonäön, tyylin tms suhteen ovat ihan erilaiset kuin omasi."

"Jos vedät laihdutustavoitteen niin hoikaksi, että mielikuva on energianpuutteesta kärsivän harmaa, tms, niin kroppasi helposti korjaa tilanteen paljon nykyistä painoasi lihavammaksi, kuin toiseen äärrilaitaan. Sen sijaan sinun pitäisi etsiä tavoitepaino (&kropan muoto), joka on mielikuvassa luonnostaan punertava, tyytyväisen tunteen tuova, niin kroppasi korjaisi luonnostaan lihavammasta tuota ideaalikroppaasi päin.""
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



189. Lämmönsäätelyongelmat ja liikunta
Suomen ilmastossa kropan tulisi olla kokonaan terveen lämmin, niin ei olisi paleltumisenvaaraa eikä lämpö karkaisi ympäristöön, kun yrittää viilentää liian kuumaa keskikroppaa pitämällä kehon ulko-osat viileinä tai kylminä, mikä aiheuttaa suurta ravinnontarvetta ja teenjuontia. Liikunta tuottaa lämpöä ja parantaa verenkiertoa, jolloin lämmönsäätely on paljon helmpompaa.
Lämmittelyohjeita http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html
Terveistä elämäntavoista http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



190. Silmien näön vaihtelut ja mielenvireen tunnistaminen & tervehenkisyys
Jos mielenvire vaihtelee kiinnostuneesta ei ollenkaan kiinnostuneeseen tai aidosti motivoituneesta surulliseen ja mmasentuneeseen, voi näkö vaihdella siinä mukana. Vasen silmä liittyy tunnemotivaatioon ja on näöltään heikko, jos tunteet eivät kiinnostu lainkaan, ja oikea taas liittyy järjellä hahmotettuihin mielekkyyksiin. Vastaavasti suru voi sumentaa näkjöä ja tervehenkinen elämän virrassa toimeliaasti mukana eläminen parantaa näköä, etenkin, jos liikkuu ja katselee kiinnostuneena. Siksi jos näkö on osan aikaa tai toisella silmällä sumea, tarvitsisi kiinnittää huomiota siihen, mitä on hyvän ja huonon näön hetkinä mielessä, milla tavalla puuhaa, mikä on elämänrytmi, mitkä kiinnostuksenkohteet, miten aidosti hyvälaatuisina ja kiehtovina pitää noita asioita käytännön muodoissaan, miten tervehenkisesti elää, mikä on tunnevire, mikä tekemisentapa, miten aidostia llekirjoittaa minkäkin puolen, miten aktiivisesti on viime ajat elellyt, onko tehnyt jotakin keinotekoista, mikä ei kuulu ikiaikaiseen luontoomme, jne. Niistä sitten oppia, että mikä tuo hyvän ja huonon näön.

Myös unenpuute ja väsymys voivat heikentää näköä, etenkin hetkestä toiseen vaihdellen.

Kirkkaan valon katseleminen voi säätää silmät kirkkaaseen, mikä heikentää muuta näköäjoksikin aikaa. Auringon katsominen lyhyestikin voi kuulemma vaurioittaa näköä, jopa sokeuttaa. Sumealla (esim. surullisella tai kiinnostumattomalla tai lösivällä) silmällä auringon suuntaan katseleminen on vahingollisempaa silmille kuin tarkalla maisemakatsella auringon sisältävän maiseman katselu, jos ei katso suoraan aurinkoon.

29.12.2017   Jos vasemman silmön näkö on heikompi kuin oikean, niin luulisi auttavan, jos huolehtii, että asioissa olisi tunteita ja vaistoluontoa kiehtovaa sisältöä eikä vain järjellä jokin oikein muttei onnistunut osumaan tunteiden kannalta kiehtovaan. Tämän tadon oppimiseen ohjeita terveellä tavalla tekemisen ohjeissani, joita on kovin monta: http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html

15.11.2022   Voi olla, ettei ole nuorena oppinut tai tapoihin piirtynyt juuri parhain mahdollinen näkö, ja niin kuulostelemalla kaiken tarkasta hyvästä näöstä tietämänsä ja aavistelemansa pohjalta, samalla ympärilleen katsellen, mille etäisyydelle, tyylilajille jne silmät kuulyisi suunnata, jotta näkisi hyvin. Tähän voivat vaikyttaa myös edikuvat ja seura, esim pikkulinnut. 

Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



191. Hitaus ja itsenäisyys
Hitaat usein tekevät jonkin ulkoa luetun perspektiivin mukaisesti, mikä ei luonnistu niin hyvin kuin oma luonteva tekemisentapa. Pitäisi tehdä omin päin, itselle luonnolliseen tapaan, oman ymmärryksen ja omien mielitekojen mukaan hetkessä eläen ja vain apuna käyttää hyviä neuvoja.

Kun opettelee taitoja, ei pitäisi liian tarkkaan kopioida muilta vaan tehdä itselle luonnolliseen tapaan omien mieltymysten mukaan ja vain taidoissa saada mallia muilta että tämä piti tehdä ja sitten vielä tuo, mutta tekemisentapa ja rytmi olisi oma, samoin elämäntapa. Näin epäitsenäiselle ihmiselle seksuaalisuus ei ole paras oppimisen tapa, mutta itsenäisyytensä luonnollisella tavalla säilyttävälle ihmiselle se on parempi kuin epäitsenäiselle.

Jos pitää jatkuvasti seuraa kovin erilaisille ihmisille kuin mitä itse on toimeliaisuutensa tyypiltä ja mielitekemisiltään, niin helposti menee jumiin muulta kuin yhteisiltä osin.

Moraalin ja toisten toiveiden vastaiset tekemiset ovat hankalampia kuin myötäkarvaa toisten luvalla tekeminen.

Jos pondeeraa koko ajan trehdessään, niin ei ole virittäytynyt tekemiselle sopivaan tekemisentapaan ja motivaatioon ja niin tekeminen sujuu vain hitaasti.

Jos ei näe tekemistä hyvänä tehdä vaan mieluummin jättäisi tekemättä, niin tunteet ja masennus, suru, inho, ärtymys ja väsymys tuovat tekemiseen hitautta ja takeltelevuutta mm huomion heikkouden myötä.

Sillä, mitä elämänaloja harrastaa, on väliä kapasiteetin kannalta, ja niin se vaikuttaa myös työtahtiiunn.

Tunteet kertovat tarpeista. Tunteiden huomiotta jättäminen heikentää toimintakykyä paljon ja tekemisestä tulee uurastavaa hyvin sujuvan sijaan.


Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



192. Vauvan piirteiden määräytymisestä
En tuota nyt niin tiedä, kokemusta on minulla tästä vähänlaisesti. Mutta jos onkin niin, että esim. hormonien tai samantapaisen sosiaalisuuden kuin hyönteisten kanssa myötä syntyvän lapsen piirteet määräytyvät ainakin osin naintihetkellä ja kenties siitä, miten vanhemmat niinä aikoina elävät. Niin silloin kai jos vanhempi tekee kunnollisella tekemisentavalla, sellaisella, millä on lapsen hyvä oppia paljon uusia asioita, helposti ja kunnolla, niin lapsesta tulee hyvää laatua tekevä. Niin kai käy, jos vanhemmat tsemppaavat, että tulisi kunnollista. Jos sitten vanhemmat olettavat osaavansa ja tekevät vähän niin kuin ulkomuistista tai vanhan kokemuksen varassa, jos ovat iäkkäämpiä, niin lapsesta tulee sellainen, joka olettaa vaan muttei tee siihen perustaksi tarvittavia havaintoja, ei siis opi perustaitotasoa eikä tee asioita kunnolla vaan on feikki tms. Mutta jos tuota sokkona tekemistä osaisi varoa ja tekisi niin kuin ensikertalaiselle on hyvä, niin ehkä silloin lapsi osaisi monipuolisesti.

8.2.2019   Mutta mites sitten, jos jompi kumpi tai molemmat vanhemmista ovat jo iältään vanhempia,osaavaisia ja siksi pitkälti ulkomuistista tekeviä, eivät kä saisi niin hyvin oppivaa lasta, niin mitä vaikuttaa jos ovat juovuksissa naidessaan, ja onko alkoholin tyypillä väliä, esim. jos se on sellainen, jonka kanssa on kovin hyvä olla, niin meneekö vain myötävirtaan, mitä se tekee laadulle, tai jos se menee ainakin vähän tai jonkin verran eri reittejä kuin oma tavallinen, niin millaisen alkoholin vaikutuksen alaisena katsoisi tarkkaan, korjaisi, onnistuisi löytämään hyvät tavat ja onnistuneet valinnat ensikertalaisellekin hyvin sopivalla tekemisentavalla, vai tuleeko alkoholin vire jotenkin mukaan kumminkin? 

27.9.2022   En tätä tiedä, mutta iän myötä asioita pohtiessa on syntynyt vaikutelma, että miehellä on siittiöitä hänen toisilta saamiinsa kehuihin liittyyen tai siis siihen liittyen, jos joku nainen on tykästynyt hänen johonkin piirteeseensä tai tekoonsa, niin senmallisia siittiöitä on sitten sen naisen varalle ja arvauksena, miltä suunnalta tulevaiduudessa voisi löytää lapsrntekomahdollisuuden ja millaisen lapsen.   

30.12.2023   Jos on itsellä jokin hyvä perustekemusentapa, esim ammatillinen vahvuus yhdistettynä yleissivistykseen, arkijärkeen ja terveisiin elämäntapoihkn sekä tervehenkuseen elämänviisauteen, jonka haluaisi periyttää lapselleen tai jonka olettaa olevan ihan hyvä alku lapselle, niin pitäisi kai naida ihan vain tuolla hyvällä perustekemusentavalla ja elämänviisaudella, kentues menemättä erityiseen lapsenteklmoodiin, vaan olla omilla hyveillään, siis taidoillaan, viisaudellaan, elämäntaidoillaan jne ja vain ottaa huomioln, että teemme lasta tässä nyt ja että tekemusentavan taidot, vire, yms ehkä periytyvät lapselle jotenkin. Ei siis saisi naida toisiin nojaten, että tää vaikute tästä eiku toisaalta tuo, yms, vaan elellä noina aikoina tervehenkistä elämää, joka ainakin olisi hyvä alku lapselle, ja käyttää juuri hetkessä elämisessä tarvittavia taitojaan eikä viittauksia jo aiemmasta opittuun, tiedettyyn tms, esim aiempiin lapsiinsa tai idoleihinsa. 

Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



193. Veren yskiminen ja käden puirstaminen melkein kiinni kuin pitelisi jotakin pehmeää
Jos joku yskii verta, hänellä kai on limaa keuhkoputkisssa ja se vaatii yskimistä jonkin verran tai ainakin liman saamista pois, jos vaikka kevyestikin, mutta sitten kun yskii liian rajusti ja ihan liikaa, niin voi yskiä verille keuhkoputkensa(?). Niin jos kiinnittäisi paremmin ja vaistomaisemmalla kielellä huomiota limaan ja liman saamiseen pois, niin olisiko juttu silloin hoidettu oikein keuhkoputken kannalta: lima pois suurimmaksi osaksi ja siinä se. Niin jos puristaisi kätensä melkein kiinni kuin pitelisi jotakin isoa pehmoista klönttiä kummassakin kädessään, niin kuin limaklönttiä mutta jotenkin positiivisesti nähtynä, jotakin samantapaista vain, sormet melkein kämmentä vasten. (Yskiessä kanssa keskikroppa on jotenkin kömpelömpi ja sekin kehottaisi teon, kiinnitarttumisen, limaklönttiin liittyvän ajatuksen, viestin, ajatuksin liman pois saantiin keskittymisen näkyvän osan, olemaan ulkolaidoilla, mistä yskä ei niin ravista.)

Kaipa tuolla  voi lievittää tavallistakin yskää.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



194. Suolatasapaino, kuona-aineet, myrkyt yms ja pissalla käymisen tapa
Pissalla (ja kai kakallakin) käydessä pitäisi ajatella, että minä terveenä ja elinvoimaisena, hyvä olo minulle ja kuona-aineet yms ylimääräinen vääränlainen pissaan ja pois. Koirani joskus miettii väärin: miettii joko huonoa oloaan pissatessaan tai miettii ihan ok mutta huomio pissassa kuin haluaisi pissaan ne aineet, joista tulisi sille itselleen hyvä olo, eli huomion pitäisi olla omassa elimistössä, sen pissaan liittymättömissä osissa terveesti elämisessä ja osin vain pissaamisessa ja siinä, että kuona-aineet menevät siinä pois häiritsemästä.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



195. Ihmeparannusohjeyritelmä XX * Tulehdus & turvotus ja tyynnyttävä vaikute ihan terveestä kohdasta
En tätä tiedä, mutta jos tulehdus on osin kiinni siitä, miten elää, miten kehoaan pitää, niin silloin ihan terveestä kohdasta tuleva vaikute voisi tyynnyttää tulehduksen. Koska tulehdus voi olla laaja-alainen ja koska kyse on tyyntymisestä ja viilentymisestä, voi ihan terveeksi alueeksi kelvata jokin kohta sosiaalisessa tai emotionaalisessa tilassa kehon ulkopuolella. Jos tuosta mallin mukaan tyyntyisi muukin alue, niin muutoksen kuuluisi olla pyörteinä virtaava kuin uuteen ryhtyminen, valoisuuden vaihtelut, tunteiden mukaan tekeminen, spontaani liike eikä sivusuuntaan etenevä kuin lumiaura.
Mutta tuo ihan terve pikemminkin eheä ja eheys hengellisen tyyppistä tms kaunista eikä niinkään reipasta.

Katso myös156. Suolisolmu(?) tms paikallinen vika ja viereisten terveiden osien tunnelman ulottaminen ongelmakohtaan  10.11.2015

Voisikohan näin parantaa muitakin tauteja ja vaivoja? Mutta viileys liittyy juuri tulehduksen parantamiseen.

Viileys siis laskee tulehdusta ja siihen liittyvää turvotusta.
21.1.2016  Mutta ihan viileä usein aiheuttaa kuumetta kuten vilustumisissa yleensäkin: keho yrittää pitää koko kehon suunnilleen normaalilämpöisenä, joten jos jokin kohta on liian viileä, yleensä keskikeho ryhtyy tuottamaan paljon lämpöä lämmittääkseen raajat, kehon pintaosat yms. Miellyttävän viileä, joka olisi mielikuvissa/tuntemuksissa jonkinlainen vaalea punertava, on kai sopiva, voipi olla haaleahko eikä varsinaisesti viileä.
Tulehduksessa kai keho ajattelee, että tulehdusalue saisi olla aktiivinen ja lämmennyt kun taas muu keho tai ainakin osat miellyttävän viileän puoleinen, kai lähinnä jonkin verran viileämpi kuin tulehdusalue.
Ihmiset inhoavat liikaa antiseptisyyttä, mitä ihan viileä tuo. Sitä ei pidetä ollenkaan terveellisenä. Pakkasella sisälle tullessa toipumisen olennainen osa on, että ihon viereiseen ilmaan leviää lämpimän sisäilman tavallisia ei-vaarallisia pöpöjä ja että vaatteiden sisältä tulee niiden lämpimän ilman tervettä pöpökantaa. Myös kropan on tarpeen olla ok lämmin, jotta siinä olisi itsestään luonnollinen määrä pöpöjä. Liika pöpöjen puute, mitä kylmyys ja viileä keho tuovat, ei siis ole terveellistä vaan voi nostaa pöpöjen tarvetta, siis mm pahentaa tulehdusta. Tässäkin kai miellyttävä olo kehossa ja kehon osissa, mielessäkin, kertoo oikeasta valinnasta, vaikkei niin kylmä olisi.
Lämmönsäätelykysymyksissä olisi kai hyvä syödä pala tuoretta hedelmää tai vihannesta, tai juoda kulaus tai kaksi tuoremehua, silloin tällöin, aika useinkin, niin se jotenkin auttaa.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



196. Elämäntapakysymykset ja polveilevuus
Sen, mitä olen ihmisiä havainnoinut, huonot jumiutuneet elämäntavat eivät useinkaan ole tottumuskysymys, niin kuin nuo ihmiset ehkä väittävät, vaan jotakin, mitä he valitsevat kerta kerralta uudelleen, siis kymmeniä kertoja päivässä epäterveet elämäntavat eikä terveellisiä. Äitini tuntui aina tuumivan tuoliinsa jumittuessaan: "Teen kyllä niin kuin olen tottunut. Minusta on ihan hyvä näin, viis siitä mitä muut veisaavat. En nyt jaksaisi, kun en ollenkaan viitsisi. Eikö ole ihan hyvä näin? En nyt jaksais tällä kertaa, kun ei siellä ole mitään kiinnostavaa. Eikö ne ole toisenlaisille ihmisille nuo jutut, mua kiinnostaa nää. Mä elän omalla tavallani ja siitä ei muut määrää." ja tuntuu, että monet muut huonoja elämäntapojaan valittavat tekevät yhtä lailla monta tietoista määräileväistä valintaa huonojen elämäntapojensa puolesta joka päivä. Eli ei ole kyse siitä, että yrittäisivät punnertaa omalta elämäntavaltaan toisenlaiselle vaan pikemminkin toisenlaista elämäntapaa tulee heille liian isoina annoksina, liian erilaisena heidän arkeensa nähden, liian erilaisten luonteenlaatujen mukaisella tavalla.
Sen sijaan pieniä määriä erilaista tekemistä jaksaa hyvin, jos saa taas palata mielitekemisiinsä. Jos tekemiset polveilisivat aiheesta toiseen, niin olisi kai helmpompi tehdä pieni kimpale monenlaista. Katso 12. Sokeritauti ja positiivinen asenne luonnollisiin virikkeisiin  20.1.2013  http://parantamisesta.blogspot.fi/2013/01/sokeritauti-ja-virikkeiden-paljous.html
53. Ohjeita kovin heikkokuntoisen liikunnan aloittamiseen  2.6.2015  http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/06/ohjeita-kovin-heikkokuntoisen-liikunnan.html
106. Liikkuvuuden ja kunnon ylläpitämisestä  24.8.2015  http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/08/liikkuvuuden-ja-kunnon-yllapitamisesta.html

Toinen ryhmä on ne, jotka toisten mukana joutuvat huonoille elämäntavoille, vaikkeivät niitä itse oma-aloitteisesti valitsisi. Silloin ei pityäisi pitää seuraa huonot elämäntavat omaaville vaan tervehenisesti eläville vain, niin pääsisi luokittumaan omankaltaisekseen. Myös seuranpito kovin erilaisille luonteenlaaduille voi tiputtaa omia tekemisiä pois ja jättää heidäntyyppisiään, mitkä eivät kuitebkaan hyvin sovi ja siksi jää jäljelle vain huonot elämäntavat. Silloin olisi kai olennaista edes aloittaa omia harrastuksiaan ja lihaskunnon kohottamisen tapaan kasvattaa niiden määrää elämässään.

Katso 114. Elämäntapamuutokset ja liikunnallisuus viileässä14.9.2015
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



197. Huimaus & koordinaatiokyvyn ongelmat vanhemmalla iällä ja tottumusten läpikäyminen
Vanhemmiten aika tuntuu kuluvan vikkelämmin. Siinä, missä lapsena kuklui puoli tuntia, saattaa yhtä helppoon vanhemmalla iällä kulua vuosia. Niinpä vaikka olettaa vain vähän aikaa kuluneen, saattaa jo olla ehtinyt muodostua tottumuksia ja pitkiä ajanjaksoja, jolloin ei esim. ole harrastanut liikuntaa tai ollut kovin toimelias. Pitkän nojatuolissa istuneen jäsenet kangistuvat, lämpöisessä klöhötessä huomio menee sumuisammaksi ja niin, jollei ravistaudu hereille viimeistään noustessaan tuolista, niin voi edelleen olla istumisen tavalla eikä liikkeellä olemisen ja siksi liikkuminen on kömpelöä ja aluksi voi huimata. Myös jos on tekemisissä tuttavuien tai aihepiirien kanssa, jotka eivät ole käytännönläheisiä, niin voi tehdä sen niin sujuvasti, että itsekin luulee, että kyllä tässä on käytännön elämä mukana koko ajan vaikkei ole, ja väärä perspektiivi tekemisiin tuo liikkeisiin hankaluutta ja voi huyimata. Hankalatkin päivittäiset askareet voivat vanhemmiten sujua niin tottumuksella, ettei huom,aa, miten monta hankaluutta niissä on tullut ylittäneeksi ja niin jonkin toisen taitamattomamman perspektiiviin uppoaminen voi tuoda eteen monta ongelmaa, jotka tavallisesti on vain ohittanut.

12.9.2023   Huimaus, horjahtaminen tai kaatuminen voi johtua siitä, ertä liikkeelle lähtiessään on hajamielusesti pitänyt seuraa hiirille tai rotille ja nämä eivät osaa pysyä tasapainossa, jos olisivat niin korkeita kuin ihminen, vaan katsovat liian summittaisesti ja huojahtelevat liian isosti, mihin auttaisi, jos ne katselisivat tarkkaan ympärilleen hahmottaen tarkkaan ja rakenteisesti, missä kohden maisemaa ovat ja mihin tarkalleen aikovat kulkea. Toinen joko hiiriin tai rottiin tai johonkin ihmiseen liittyvä syy horjahteluun on jos itse tai jolle pitää seuraa, on vilustunut ja kai vielä liian biileässä niin että näköhuomio ja reaktiot ovat tuohon tapaan heikentyneet ja urautuneet, mihin ainakin osin auttaisivat lämpimät vaatteet ja hiirikin peiton reunan alla tms. 

Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



198. Naisille epäystävälliset miehet ja tukeva asento
Tytöille ja pojille opetetaan eri kanssakäymisen tapa, tytöille yhteiseloa piiritanssin tapaan ja pojille sotilaan hyveitä. Siinä, missä nainen huolehtii asiat hyvin porukan joka jäsenelle, mies ei välttämättä kiinnitä huomiota siihen, mikä muille sopisi. Piiritanssin sijasta miesväen kanssa kanssakäymisen malliksi sopisivat Linnanmäen törmäysautot. Käytännön omien puolien pitämistä helpottaa, jos pitää tarpeen tullen jalat jonkin verran harallaan, tukevasti!, kuin summittain sivuilta päin tulevia töytäyksiä varoen, kuin kömpelöiden miesten porukassa eteisessä tms. Tukevalla asennolla saa pidettyä itselleen varattua sosiaalista ja emotionaalista tilaa kroppansa kohdalla.

Jos mies tuppaa laittamaan rätsis rikki naisten juttuja tai näiden mielipiteitä, omaa tilaa tms, niin syy ei yleensä ole tarkkaan ottaen vihamielisyys vaan hänen halunsa pitäytyä miesperspektiiviin. Siksi hän tönii ja paiskii sen tieltä pois kaiken mukamas hötön tai muiden jutut, joista ei niin välitä, kun ne eivät ole hänen omiaan tai hänen arvostamiensa mieskavereiden juttuja, jotka hän tuntee kodikseen. Auttaisi siis julistaa, että naiset ja miehet ovat ihan erilaisia, niin erilaisia, ettei omissa jutuissa oikein keskusteluyhteyskään kannata, vaan miehet silloin tekisivät omia juttujaan omissa porukoissaan (tai yksi mies omin päin) ja naiset omia juttujaan omissa porukoissaan omalla tavallaan, toisten valintoihin edes keskustelemalla puuttumatta. Ja yhteisön toiminta sitten hoidettaisiin kouluperspektiivin, kirjoita luetun, median ja kohteliaisuuden sekä etäisyyttä pitävän terveen järjen avulla.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



199. Voimattomuus ja tekojensa päivittäminen parhaan ymmärryksensä mukaisiksi
Voimattomuus, fyysinenkin, voi johtua siitä, ettei allekirjoita, mitä on juuri aikeissa tehdä. Usein silloin on kyse siitä, että aiemmin, joko nuorempana tai edellisellä kerralla vielä, olisi kyllä tehnyt niin kuin nyt aikoo, mutta nyt on oppinut uutta ja tilanne näyttää erilaiselta, kurssi jollain tavalla huonolta tai erityisen huonolta. Silloin on muodostettava uusi tilannekuva, joka ottaa uudet tekijät huomioon, esim. teorian lisäksi myös uudet sosiaaliset havainnot, ja päivitettävä tekonsa parhaan ymmärryksensä ja uuden tilannekuvansa mukaisiksi. Ja jätettävä vanhat huonoilta vaikuttavat voimattomuutta aiheuttavat valinnat pois, korvattava ne tervehenkisellä linjauksella.

Lainaus kohdasta 129. Selkävaivat ja urautumattomuus & liikunnallisuus:
"Epävarmuus voi aiheuttaa sitä, ettei osassa selkää jännitä lihaksia melkein ollenkaan ja niin muulle selälle tulee niillä alueilla isompi taakka ja selälle kenties väärä asento, mikä voi aiheuttaa kipuja. Epävarmuus johtuu usein liiasta koulumaiseen perspektiiviin turvautumisesta, kun sen sijaan pitäisi luottaa elämänkokemukseen ja arkijärkeen, omiin arjen taitoihin, joissa juuri tarvitseekin harjaannusta elämässä pärjätäkseen ja jotka ovat mm koulujärjen ymmärtämisen perusta: oma elämänkokemus. Myös jos sosiaalisesti joutuu liiaksi muiden mukaan eikä niin kuin itsestä tuntuu oikealta, niin voi tulla heikotusta, esim. jos nuori tai pulassa oleva joutuu toisten vetämänä isoihin valintoihin, esim. seurustelusuhteeseen näyttäisi joutuvan tai toisten ammatin mukana tms."
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola



200. Lonksuvat nivelet ja oikeat liikeradat & lihasten tuki
Jos nivelesi lonksahtaa, on liikeratasi ollut väärä. Luultavasti liikerata on ollut liian ajateltu ja sinun pitäisi vaihtaa tuntemusten mukaiseen liikeradan löytämiseen: mistä tuntuu menevän oikein. Usein oikea liikerata on eri suuntaan, eri kohdista kuin lonksahtava.
Nivelet myös tarvitsevat lihaksia tuekseen. Jollei lihaksia jännitä esim. lonkkaansa liikuttaessaan, niin nivel lonksahtaa paljon helpommin. Lihasjännityksen tulisi olla tervehenkistä ja tunteidenmukaista. Vahvista nivelen sivussa olevia lihaksia, jotka tukevat niveltä.
Jos nivelesi lonksuvat, et saa käyttää ollenkaan niin paljoa painoa niille, esim. kropan painoa tai puntteja.
Nivelten lonksumista tulee siis välttää.
Katso myös 53. Ohjeita kovin heikkokuntoisen liikunnan aloittamiseen  2.6.2015  http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/06/ohjeita-kovin-heikkokuntoisen-liikunnan.html
106. Liikkuvuuden ja kunnon ylläpitämisestä  24.8.2015  http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/08/liikkuvuuden-ja-kunnon-yllapitamisesta.html


13.11.2022   Jos esim käden liikkeen josskin kohdassa nivel, jänteet tms jotenkin muljahtavst tai kuin naksahtavat, niin silloin sillä kohden on liikettä hahmotettu useammasta sosiaalisesta, emotionaalisesta tai jonkin tekemisen perspektiivistä. Pitäisi hahmottaa kukin perspektiivi erikseen, myös ne, jotka tulevat toisilta esim sosiaalisten muistumien myötä. Kukin perspektiivi kuvastuu kehonkuelessä tietynlaisena kehon asentona, liikkeiden laajuutena siinä tienoilla ja tyypillisenä liikkumistapana. Sinun pitäisi liikkua kehonkielessäsi sillä kohden kjvastuvaa perspektiiviä pitkin, mieluiten omaasi, ja vaihtaa käden ym asentoa ja tyyliä, jos saavut toisen perspektiivkn alueelle. Sinun pitäisi putää selkeänä mielessä sen näkökulman asento ja sen liikkumistapa, jota käytät.
Lähettänyt Kaisa Hannele Tervola

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti