lauantai 27. kesäkuuta 2015

73. Muistamisvaikeudeti ja tutut kiehtovat perspektiivit sekä maisemahahmotus

Usein muistaa hyvin sellaisen aihepiirin, joka on tuttu näkökulma, jonkin tekemisen näkökulma, mutta vain jos tuo tekeminen kiehtoo. Vanhoille ihmisille ei arjen trivia ole enää niin kiinnostavaa eivätkä arjen hankaluudet tunnu haasteilta ja kasvun mahdollisuuksilta vaan pikemminkin siltä, että joku muu on heittäytynyt hankalaksi tai liian triviaalin yksisilmäiseksi. Vanhuksille pitäisi sallia myös monimutkaisempia perspektiivejä ja arjen trivia pitää mukana monimutkaisen perspektiivin maisemahahmotuksen osana eikä ylenmääräisenä keskittymisenä johonkin tylsään.
Myös toimeliaan käytännön tekemisen ja liikunnan puute lättänöittää mielikuvia ja tekee niistä teoreettisempia, jolloin niitä on hankalampi muistaa, jollei niiden aihe kiehdo.
Jos keholleen mielessään tekee reunat, ei pysty pitämään mielessään yhtä monta asiaa kuin maisemahahmotuksen kanssa. Silloin yhtä ajatellessa ei kenties muista muiden aihepiirien asioita. Kun taas jos on elämä maisemamaisesti hahmotettuna eri tekemisineen, niin pystyy tuosta maisemakuvasta muistamaan eri aihepiirien asiat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti