lauantai 27. kesäkuuta 2015

73. Muistamisvaikeudeti ja tutut kiehtovat perspektiivit sekä maisemahahmotus

Usein muistaa hyvin sellaisen aihepiirin, joka on tuttu näkökulma, jonkin tekemisen näkökulma, mutta vain jos tuo tekeminen kiehtoo. Vanhoille ihmisille ei arjen trivia ole enää niin kiinnostavaa eivätkä arjen hankaluudet tunnu haasteilta ja kasvun mahdollisuuksilta vaan pikemminkin siltä, että joku muu on heittäytynyt hankalaksi tai liian triviaalin yksisilmäiseksi. Vanhuksille pitäisi sallia myös monimutkaisempia perspektiivejä ja arjen trivia pitää mukana monimutkaisen perspektiivin maisemahahmotuksen osana eikä ylenmääräisenä keskittymisenä johonkin tylsään.
Myös toimeliaan käytännön tekemisen ja liikunnan puute lättänöittää mielikuvia ja tekee niistä teoreettisempia, jolloin niitä on hankalampi muistaa, jollei niiden aihe kiehdo.
Jos keholleen mielessään tekee reunat, ei pysty pitämään mielessään yhtä monta asiaa kuin maisemahahmotuksen kanssa. Silloin yhtä ajatellessa ei kenties muista muiden aihepiirien asioita. Kun taas jos on elämä maisemamaisesti hahmotettuna eri tekemisineen, niin pystyy tuosta maisemakuvasta muistamaan eri aihepiirien asiat.

16.8.2023   Muisti toimii usein työmuistin varassa eli samoin kuin työtä tehdessä on mielessä läpi käytävä aihepiiri ja siihen liittyvät muut asiat kuin maisemakuvana, jossa toiminta on, niin samoin tavallista elämää usein mietitään, että mutä teen ja mikä on elämänpiirini maisema ja miten elämäni ja tekemisteni kulku kiemurtelee maisemassa aina uudella tavalla tai välillä johonkin tuttuun työhön keskittyen tai tekemiseen. Jos elämästä puuttuu reipas ryhti, niin muisti ei toimi yhtä selkeästi vaan irrallaan leijuen tulleita esim elämän kuvioista ulkopuolisia sosiaalisia kontakteja voi unohtua, jollei niiden kohdalla ole reippaaseen tekemiseen keskittynyt, esim asioita hoitaessa kohdatut ihmiset muistaa kenties helpommin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti