lauantai 29. lokakuuta 2016

3. osan kohdat B401. - B500.

B401. Esiintymisjännitys ja kiemurtelevan polun kulkeminen
En tätäniin tiedä, mutta eikö esiintymisjännitystä tule häiritsevästi osin siitä, kun elämä kulkee iahn tavallisia työn ja opintojen uomiaan ja sitten yhtäkkiä pitäisi essiintyä, mikä on enemmän vapaa-ajan ja loman tyyppistä hyvää meininkiä, rönsyilevyyttä vaativaa, ja vaatisi säätöjä, että tässä enemmän tuota ja tuo enemmän tuolla tavalla kuin tavallisesti jne aika monta juttua ja siihen ei työaikataulun ruutumalli tai työpaikan seinien neliskanttisuus tuo mitään auttavaa mielikuvaa. NIin jos kulkisi luontopolkua, mieluusti nätin puuston liepeillä, sellaista, joka kiemurtelisi niin, että koko ajan joutuisi säätämään kulkemisttapaansa ja aistit ja tunteet sekä tuntemukset kertoisivat jatkuvasti, että miten on hyvä, niin eikö se antaisi eväitä esiintymisjännityksenkin kanssa viisaasti toimimiseen, elämänviisauteen.B402. Kuolemasta ja surusta
Blogi http://kuolemastajasurusta.blogspot.fi/2012/03/surusta-ja-eteenpain-jatkamisesta.htmlB403. Pänniminen ja isossa kaupungissa asuminen & "Elä ja anna toisten elää" & valinnanvapaus
"Yleensä jos pännii, niin se johtuu siitä, että elämän olosuhteet ja elämän kuviot ovat jotenkin peilessä. Yleensä se kai johtuu siitä, että on yrittänyt ihan samaa ratkaisua kuin kaveri tai naapuri, eikä se tietenkään ole eri ihmiselle yhtä lailla sopinut. Tarvittaisiin isosta mahdollisuuksien kirjoita vapaasti valitsemista omien mieltymysten perusteella, ei taktisesti vaan huojentunutta oloa, mielihyvää, rattoisaa aikaa ja kiinnostavaa tekemistä tavoitellen. Esim. ettei vain muuta johonkin kaupunkiin vaan että kuulostelee, minkä meininki viehättää, mitä ammattialoja pitää elämässä hyväätekevinä itse eikä ympäristöltään arvostuksia perusteluineen kopioiden, mikä olisi sivistynyt tie omalle elämälle, ja valitsee ainakin pidemmän päälle asuinpaikkansa sieltä. Ja ammatissa, harrastuksissa ja ihmissuhteissa sama: valitsee vapaasti niin kuin kaupungissa voi, niin kuin yhteiskunta pyrkii tukemaan." http://kokonaiskuvat.blogspot.fi/2016/11/metsittamisen-ja-maallemuuton-ohjeita.html
Katso myös http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2013/11/ela-ja-anna-toisten-elaa.html
ja myös Haaveammattiin-blogini http://nopeaoppisuus.blogspot.fi B404. Tervola nimestä vielä, Healthsing
Tulin tässä miettineeksi Iisalmessa asunutta isoäitini ottoäitiä Hanna Tervolaa, jonka tapasin vain kerran, olikohan seitsemän tai kahdeksan vanhana. Hänellä oli ongelmana, että häneltä kysyttiin sairauksista. Mutta näin aikuisena kun muistelen, näitä omia ohjeitani laadittuani, niin ei hän tainnut olla parantamistaitoinen.
Sen sijaan Helsingissä, mistä olen kotoisin, oli ihmisillä omaa parantamisnäkemystä, jota pidettiin terveiden elämäntapojen osaamisen osana. Lieneekö siis pikemminkin nimi Healthsing kuin jokainen Tervola-sukuun avioliiton kautta tullut? Vai lieneekö pääkaupunkiseutulaista osaamista laajemmin? Siellähän toki yritettiin, kaikki yrittivät, vaalia kaikenlaista, mitä pääkaupunkiseudulla kuuluisi, jotta se olisi hyvä pääkaupunki maalle.

7.12.2016  Japaninpystykorvani Vaapukka on viime ajat ollut harrastunut sairaanhoitajatädeistä yms. En oikein tiedä, mistä se niistä saa tietoa, mutta vaikuttaa siltä kuin heillä olisi liian suuri työtaakka, minkä vuoksi ovat mm lihonneet ja menettäneet parantajanlahjojaan. Vaapukka näyttää jossain määrin parantamistaitoiselta, mutta työhönsä urautuneista sairaanhoitajista yms mallia ottaessaan se tuntuu menettävän taitonsa, on kuin nämä olisivat piipussa kuin flunsassa olija tai vastoin omaa parempaa ymmärrystään vielä väsyneenä työhön pakotettu. Pitäisikö siis miettiä heidän kohdallaan uudelleen työn ja vapaa-ajan määrän suhdetta niin, että lopputulos olisi parantamisen kannalta hyvä: esim. työtä vain puolet nykyisestä ja loiput mökkeilyä, liikuntaa, laulua, käsitöitä yms mitä nyt harrastaat mielellään ja mikä tervehenkistä on, elämää terveemmälle tolalle ievää. Niin paranisiatko silloin potilaat nopeammin ja paremmin? Tuota suunnalta kanssa blogini http://workandfreetime.blogspot.fi   Ja oiskohan tuosta kirjoitelmastani apua tähän?
"Hiihtämässä pitkästä aikaa
Kävin tänään hiihtämässä pitkästä aikaa. En ollut saanut aikaiseksi ja niin

ajattelin, että parempi vähän kuin ei ollenkaan. Ja niin hyävnä hetkenä lastasin

sukset sauvoineen olalle ja hiihtosaappaat jalkaan ja läksin viereisen metsikön

luo. Hiihdin sinne tänne lumen peitossa olevien lupiinien ym lomitse jaoli kovin

kaunista ja teki hyvää jaloitella. Edellisestä hiihtokerrasta oli muutama vuosi

aikaa, ja niin kuulostelin liikkeitä: mikä näin vanhempana ja viisaampana olisi

paras tapa liikkua: ei lintassa, ei kireästi vaan lämpöisesti niin kuin hyvää

tekee, välillä vauhtiin innostuen, sitten taas hellittäen, mielitekojani

kuunnellen. Ja kotiin ennen kuin ehdin väsyä ja hiihto muuttua ikävämmäksi tai

kylmä tuntua liikaa. Ulkona lumet suksista ja kotona käperryin viltina lle

kuulostelemaan kehon palautumista kuin saunan jälkeen lämmönsäätelyä, ja niin ehkä

vartin päästä venytellessäni viltin alla tuli kamalan hyvä olo ja olin tyytyväinen,

että tuli lähdettyä ja päätin että toisrtekin olisi kiva, kovin kiva."

Voiko olla, että jos sairaanhoitaja on erityisen sosiaalinen potilaiden kanssa, niin näiden elämänasenne tarttuu. Jos taudin on aiheuttanut se, ettei tule vaalineeksi voimavaroja nykyisin kyllin hyvin yms tervehenkisyyttä, hyvällä tolalla pitävää, ja että toisaalta arjen uoma luo jonkin liian ison painotuksen esim. arvojen tai työmoraalin myötä ja niinjokin prakaa rasituksesta ja siksi sairastuu tai loukkaantuu. iin jos sairaanhoitaja on sosiaalinen ja eksyy samoille uomille samaan näkökulmaan, niin eikö silloin sairastumisalttius tartu, samantapainen tautikin kenties mutta ei pöpöjen myötä vaan siksi, ettei ole sen verran riippumaton, että tarkistanut painotukset ja tottumukset ja yrittäisi oman elämänviisautensa kanssa tervehenkisemmin.

6.5.2017 Noista sairaanhoitajatädeistä vielä. Tämän blogin
kohta 12. sokeritauti
on hyvä monenlaiseen elämäntapojen parannukseen. Usein jos jonkun elämä lähtee rullaamaan hyvin, niin hän näyttää menestyvämmältä ihmistyypiltä, joten sellaisistakin malleista kannattaisi kysellä, että millainen oli lähtötaso ja elämän sujuvuus. Yleensä sellaiset terveiden elämäntapojen ohjeet kai sopivat monelle samassa tilanteessa olevalle, joten kannattaa kokeilla, jos ne kuulostavat yleisellä tasolla olevilta eivätkä henkilökohtaisilta erityisharrastuksilta.

2.10.2017   Ktaselin World Helath Organization'in sivuja ja Suomessa ei näyttänyt olevan toimistoa. Lähettelin malariaohjeeksi sen, että Suomessa paikalliset puulajit auttavat talvella lämmönsäätelyn oppimisessa. Tuli mieleeni, että täällä ainakin olisi terveiden elämäntapojen osaamista, millä ehkäistä tauteja. Voisiko vaikka Helsingissä olla terveisiin elämäntapoihin erikoistunut WHO:n yksikkö? Olisiko se Suomi-kuvalle ja Suomelle jotenkin hyväksi? Ja kai sitä kautta voisi tautejakin yrittää parantaa ja etenkin ehkäistä, esim. tämän blogini taoaan. Ai niin, ja mietin, josko tällaisista ohjeista olisi iloa katastrofialueilla yms, minne ei lääkkeitä yms saada, kun ei näissä mitään erityisempiä tarvikkeita tai hoitoja tarvita.

Kun kirjoitin lämmittelyohjeita ja vuodenaikojen elämisen ohjeita blogiini http://opisuomalaisuus.blogspot.fi , niin syksy ei tuntunut enää niin kylmältä: jokin rasite, mikä ennen tuli siitä, että minulta kai toivottiin tuollaisia ohjeita, kun kerran vuodenajat osasin, niin oli jäänyt pois, vuodenajat leppeämmiksi. Luulen, että sairaanhoidon ym alojen ammattilaisilla voi olla sama ilmiö: jotkut vapaa-ajan ihmiskontaktit toivovat heiltä ohjeita tautien ja vaivojen parantamiseen, mikä lisää heidän omaa sairastelevuuttaan, ja mihin kai auttaisi, jos omalta kotisivulta olisi linkki johonkin sairaille tarkoitettuunohjeesee n, johon voisi sitten lisäillä linkkejä tavallisiin ohjeisiin mutta jotenkin vapaa-ajan tapaan selitettyinä, että miten niitä on mahdollista lukea sairastumatta tai jaksavaisuuden loppumatta. Ja sitten jos joku vielä vaivaisi noilla aiheilla, niin olisi kenties lista "muita sairauksia ja vaivoja", jossa vain linkit johonkin tavalliseenohjeeseen. Mutta jotakin arkista ok vaivaa voisi selittääkin, jos siihen on jokin hyvä kikka tai vanhan kansan viisaus, kuten vaikka flunssa tai tavallinen lasten ei-niin-vakava sairaus. B405. Järkevyyden puute ja ajattelukurssini
Jotkut kai tuumivat, että tautien parantamisesta oppisi ison osan, jos olisi kunnollinen järki. Kunnollisen arkijärkisen tyyppisen objektiivisen ajattelun voi oppia ajattelukurssistani http://pikakoulu.blogspot.fi/2011/11/ajattelukurssi.html .

"207. Jos joltain ihan ok näkökyvyn omaavalta tuntuu puuttuvan järki kokonaan, niin voisiko hänellä luettaa ajattelukurssini (http://pikakoulu.blogspot.fi tai http://quickerlearning.blogspot.fi) ja pyytää aina silloin tällöin vastaamaan sen näkövinkkelistä, ihan vain sitä ja arkista peruselämänkokemusta käyttäen muutamaan selkeään tehtävään, ja sitten myöhemmin kulkea jossakin jokin reitti tms jonkun tuohon tapaan järkevän seurassa ja sitten selittää noihin kokemuksiin ja tapahtumiin liittyviä perusasioita tuon ajattelukurssin näkövinkkelistä ja lisäksi jokin omakin mielipide, tekeminen yms tuon ajattelukurssin tavalla, ja ajan myötä ajattelukurssi (rakenteet hahmottava maisemakatse puutarhatyön tapaan) sitten jatkuvaksi osaksi repertyuaaria harjoituksen ja tottumusten myötä."
http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html B406. Aivokalvontulehdus ja pakottamisen vähentäminen
Luin netistä lasten aivokalvontulehduksen oireista:
"Aivokalvontulehdus, oireet
Aivokalvontulehduksen ensimmäiset oireet ovat usein lievät, kuten kuumetta, nuhaa ja yskää. Oireet pahenevat ja aivokalvontulehduksen perinteiset oireet ilmaantuvat: päänsärky, kuume ja niskan jäykkyys.
Tautiin voi liittyä muitakin oireita: oksentelu, valonarkuus, lihaskouristukset, huonovointisuus, punainen ihottuma tai punertavia näppylöitä iholla, jotka eivät häviä painettaessa (pienet verenpurkaumat eli petekiat), energianpuute, väsymys, tajunnantason lasku.
Vastasyntyneillä oireet ovat epämääräisempiä: vauva voi itkeä enemmän, syödä huonosti, olla ärtynyt etenkin sylissä, pulautella tavallista enemmän, oksennella ja vauvan kehon lämpötila voi laskea.
Jos lapsella on aivokalvontulehdukseen viittaavia oireita, ota välittömästi yhteys lääkäriin tai soita ambulanssi.
Komplikaatiot Aivokalvontulehdus voi muuttua nopeasti hengenvaaralliseksi tilaksi, johon liittyy sokki, verenkiertohäiriöt, verenpaineen lasku, tajunnanmenetys ja sydämen tai hengityksen vajaatoiminta.
"
Tuo ja nettisivun http://www.terve.fi/73299-mita-aivokalvontulehdus-on kuva toivat mieleen henkilön, joka väittää jonkin asian olevan tietyllä tavalla, vaikkei se tarkkaan ottaen ole niin. Ja sitten kun uhataan tuota hänen turvakseen tekemäänsä järjestelyä, että elää tietyn teoriaperspektiivin mukaisesti, kenties kuin rivitaloasukas, niin tuo osin pieleen menneestä kauniimmasta perspektiivistä luopuminen huolettaa häntä niin, että tulee kuumetta ja päänsärkyä. Tuo toinen perspektiivi, johon tulisi siirtyä, taas huolettaa niin, että tulee nuhaa, ystkää ja niskan jäykkyyttä. Jos pidemmälle tuohon ei-toivomaansa perspektiiviin pakottaa, niin tulee oksentelua, lihaskouristuksia kenties. Ja jos uusi perspektiivi näyttää tavallaan paremmalta, niin näppylöitä vanhan perspektiivin rippeitä kuvastamaan. Jos haluaa pysyä vanhassaperspektiivissä, niin ristiriita voi tuoda energianuutetta, väsymystä ja tajunnantason laskua.
Vastasyntyneellä oireet tulevat tuon rivitaloasukasmaisen perspektiivin omaksumisen keinotekoisuutta vastaan tai oksentelu ehkä ilman tuota teoriaperspektiiviä toimimisen huolettavuudesta.
Jos pakkoa edelleen käytetään ja tilanne huolettaa henkilöä kovin suuresti, niin siihen voi liittyä shokki, verenpaineen lasku ja takunnan menetys sekä sydän ja hengutysvaikeuksia

Aikuisten aivokalvontulehduksen oireista netti http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00558 kertoo:
"Korkea kuume, päänsärky, sekavuus ja tajunnan häiriöt ovat tyypillisiä bakteerin aiheuttaman aivokalvotulehduksen oireita. Jokaisella sairastuneella on ainakin jokin näistä oireista. Virusaivokalvotulehduksissa oireet ovat kuume, päänäsärky ja joskus silmien valonarkuus. Tajunnan alentumista tai muita hermosto-oireita niihin ei liity, jos kyseessä on vain aivokalvojen tulehdus, mutta keskushermosto-oireita ilmenee, jos taudissa on mukana viruksen aiheuttama aivotulehdus (ks. «Aivotulehdus ("aivokuume")»7)."
Nämä kuulostaisivat huonosta teoria perspektiivistä pois vaihtamista jonkin asianhaaran tai jonkun ehdotuksen vuoksi miettivän oireilta: tavallaan ollaan vanhassa, joka ei kanna kyllin hyvin, ja ailahtelevasti yritetään käytännönläheisempää perspektiiviä omaksua osan aikaa, kai ainakin osin puolella miellellä vain. Virusaivokalvontulehduksessa henkilö kai yrittäisi pitää kiinni huonosta liian ulkoa luetusta teoriaperspektiivistään, vaikkeipitäisi.

Niinpä pakottamisen välttäminen, tervejärkisyys, tervehenkisyys ja "Elä ja anna toisten elää" voisivat auttaa, jos pääpaino olisi lapsilla pakottamisen välttämisessä ja aikuisilla terveen järjen opettelussa. B407. Terveyskeskusten nimeämisestä
En ole kovin hyvä sanojen kanssa, mutta näitä ohjeita kirjoitellessani olen kiinnittänyt huomiota siihen, että terveysmielikuvat tukevat paranemista. Siksi on huono, jos "terveys"-sanaa käytetään yhteyksissä, joissa miettii jotakin vähemmän tervettä kuin oma ja tuttujen tavallinen elämä. Mielikuvat terveydestä tulisi saada jostakin erikoisen terveestä, kuten vaikka hyvin sujuva urheiluharrastus, joka on kiva, tai luontoretki, loma-aika työputkevn keskellä, tunteidenmkaisuus, vapaus, tervehenkisyys, yms
Siksi on huono, kun terveyskeskusten nimessä on tuo sana "terveys". Samantapaisesta syystä ei kai "keskus"kaan sopisi terveyskeskusten nimeen. Mikkeliläisten kuulemma ehdottama sana "hyvinvointikeskus" kuulostaa samalla suunnalla pieleen menneeltä, huonolta elämän hyvinvoinnille ja hyvinvointitaidoille.
Mutten ole niin yvä sanojen kanssa, että osaisin ehdottaa sopivaa nimeä. Jos oikein kuvaavaa ajattelisi, niin pidempää asiaa pyöriteltyäni mieleeni tuli ensimmäinen kuvaavan oloinen yritelmä: "sairastamisapu", siksi kun sairastaessa kaipaa terveyskeskusta, ei sentään sairaalaa, jollei isompi vaiva ole, ja terveyskeskuksessa vain käydään jotakin apua hakemassa. Esim. haava tai nilkan nyrjähdys ei ole tauti mutta sitä sairastetaan, mistä tuli tuo muoto "sairastaminen". Usein lyhytaikaisempia vaivoja sairastetaan ja pidempikestoisista sanotaan, että on sairaana.
Mutten noita osaa ollenkaan, kun en ole sanoissa taitava. Olen kirjoittanut paljon, mutta vain asiatekstiä ja isolta osin englanniksi tai muin perustein, esim. opetuksellisesti ilmaisuja hakien.

Kanssa pidin anhaa hätänumeroa hyvänä: 000 viittaa jumalan apuun, minkä koin hyväksi. Kolme viittaa kristinuskoon ja nolla voisi olla käsitteellistämätön aina läsnä olea jumalan taso, joka tulisi hädässä apuun. Sen sijaan nykyisestä hätänumerosta 112 en tajua, että mikä siinä niin hyä olisi hätään joutuneen kannalta ja satakaksitoista sekä kaksi päivämäärää ja luku 12 tuleat usein astaan ja on kovin huono sotkea niihin mielikuia onnettomuuksista, en halunnut onnettomuuspäiviä kalenteriini! 000 ei tule melkein koskaan vastaan, koska tuhat, 1 000 on eri luku sisällöltään, siinä ei ole painotus nollissa vaan tuhannessa, joka on paljon isompi.

Samasta syystä kansainvälinen hätämerkki SOS on huono onnettomuusvaikute sosiaalisille suhteille, myös englanninkielisellä alueella. Se kai tulee morsemerkeistä . . .   - - -   . . . joissa kolme on kai valittu siksi, että se on jumalaan viittaava, nopea ja selkeä. Mutta muuten kuin sähkötyksessä voisi kai hätämerkki olla yhtä hyvin jokin muukin.
Mutta pitääkö kansainvälisessä onnettomuusavussa, kuten vaikka merillä laivan sähköttäessä apua, olla sosiaalisen silmän mukana erityisesti, koska eri kulttuurin ihmisille helpot reitit ja itsestäänselvyydet sekä kielenkäyttötavat, ajattelutavat yms ovat erilaiset ja vaikuttavat paljon käytännön toimintaan. Sen sijaan saman kulttuurin keskellä kai elämänviisauden kannalta hahmottaminen olisi tärkeää: mikä hänelle on elämässä tärkeää nyt varjella, mihin tulee helposti ylirasitus, jota olisi varottava, mitä terve elämä tässä ilmastossa edellyttää, ja minkä varaan hän hyvin niin kuin kaikki muut osaa tässä onnettiomuustilanteessa hyvin rakentaa, yms että jätettäisiin tilaa terveelle elämälle tulevaisuudessa eikä esim. väännettäisi jäseniä ajattelemattomasti tai liian isolla voimalla. B408. Suurentunut aataminomena ja ettei tulkkaisi tekniselle insinöörimäiselle kielelle elämää
Suurentunut aataminomena näyttää insinöörimäiseltä. Voisiko se liittyä tekniseen insinöörimäisyyteen lähestymistaassa elämän ilmiöihin, lähinnä kai siihen, että liian hanakasti tulkkaa muun elämän ilmiöitä tekniselle insinöörimäiselle kielelle. Eli sitä pitäisi silloin vähentää, jos haluaa pienentää aataminomenaansa. B409. Vänkyrä selkäranka ja kassin kantaminen hyvällä tavalla
Skolioosi eli vänkyrä selkäranka syntyy kai, kun tavanomaiset asennot, joissa istuu tai muuten on, ovat jotenkin toispuoleisia ja eivät niin urheilullisia. Jos siis olisi selälle tavallisen tyyppistä liikettä kuten vaikka kassin kantaminen jossakin käydess, minkä tekisi koko ajan hyvällä tavalla liikkumisen ja selän asennon kannalta, niin toisiko se selälle luonnollisen asennon? Lisäksi pitäisi välttää toispuoleisia asentoja ja epäsymmetristä rasitusta. Kassin kanssa olisi hyvä, jos sen välillä vaihtaisi puolelta toiselle, väliin olisi kevyt a väliin painava ja kiinnittäisi kovin huomiota siihen, että kantaa hyvällä tavalla etenkin asennonvaihdokset, ja esim. jotakin kassista ottaessa kenties harjoittelisi hyvällä tavalla liikkumista ja kassin kannattelemista saman aikaan eikä vain rojauttaisi sitä pöydälle tms. Siis ryhti, selän pienet kierrot ja lihasten kantavuus juuri selässä sekä raajat ja selkä tasapainoisesti liikkuminen. B410. Ihmeparannusohjeyritelmä XXXIII * Maisemahahmotuksesta herkkyyttä
Joskus jos on vikaa kehossa, niin samanaikaisesti kramppaa tai on tukossa tai jotenkin tavallista eponnisempi. Silloin kai auttaa tehdä elävöittävä kevennys, joka avaa huomion maisemamaisesti maailmaa hahmottavaksi, herkän tunnelmatajuisesti, esim. etenkin rukouksen myötä tai hyvän toivomisen kuten jouluna. Silloin tuon maisemahahmotuksen ainakin isolta osin voi saada tervehenkisesti esim rukouksen tai hyvän toivomisen myötä, ja niin tuosta herkästä tervehenkisestä maisemasta voi ulottaa samantyyppistä herkkää vaalivaa tunnelmatajuista huomiota ja seesteisyyttä kroppaan sen verran kuin kulloinkin tuntuu luonnistuvan, ja aloittaa uudelleen maiseman herkkyydestä tai rukouksesta, jos hukkaa idean toimivuuden. Silloin krampit lievenevät, pölkkypäisen hahmotuksen sijaan tulee herkkä elävöittävä seesteinen vaivat pois liennyttävä huomio. Ja jos sillä onnistuu valtaamaan koko kropan lähialueineen ja elämäntilanteineen ympäristöineen rukoiltuina maailmanhahmotuksineen, niin se on viisaampi eheämpi näkökulma, jolla voi hahmottaa, miten parantua ja miten paremmin olla ja jota myöten voi parantua.
Mutten luule tätä maneerinomaisesti käytettynä hyväksi vaan vain hätävarakeinona, sillä se laimenee ja muuttuu valheenomaiseksi, kun herkkää hahmotustra vain kulutetaan eikä luoda uudelleen tervehenkisessä muodossa. Eli pulassa sitä ehkä voi muutaman kerran käyttää tai jopa muutamana päivänä, muttei tavallisetsi päivittäin eikä mieluummin edes kerran viikossa, vaan pitäsi saada kroppa pysymään terveenä muuten tai sitten olla niin uskonnollinen tai hyväntahtoinen luonne, että luonnostaan lataa tämän tyypin huomion akut usein ja hyvällä laadulla, rehellisesti. B411. Pakkassokeus ja Jouluyö, juhlayö
En tiedä, onko tällaista vaivaa ollenkaan, mutta villakoirani kysyi, että mitä tehdä, jos koira on ulkona pakkasessa ja se ei näe, kun silmät ovat niin kylmenneet. Niin joululaulut lämmittävät, erityisesti kai Jouluyö, juhlayö. Eli voisi laulaa hiljaa itsekseen siellä pakkasessa ja mennä pian sisälle lämpimään, sekä toki muutoinkin suojata silmiä kylmältä ja lämmittää niitä varoen rikkomasta niitä kömpelyydellä tai ajattelemattomuudella

9.11.2018   Silmien ei saisi antaa viiletä, saati sitten kylmetä pakkasessa ulkoillessa. Siksi ei saa katsoa surullisin paikallaan enimmäkseen seisovin silmin vaan reippain silmin, joissa on hyvä lämmin verenkierto ja jotka liikkuvata luomen lämpöön milloin miltäkin puolen.. B412. Parantamistaidoista kiinnostuneille hidasjärkisille miehille
Moni on kiinnostunut terveenä pysymisen ja parantamisen tadoista sekä terveistä elämäntavoista, ajattelee niitä hyödyllisiksi osata elämän varrella. Ainakin pääkaupunkiseudulla monella myös oli tällaisia taitoja ja etenkin terveitä elämäntapoja arostettiin ja niistä saatiin parempaa elämää. Mutta mites sitten jos joku on liian hidasjärkinen? Miten he voisivat oppia esim. vanhemmalla iällä?
Parantaminen ja terveet elämäntavat ovat elämänalueita, joita oppiakseen, kuten muitakin elämänalueita, tulisi harrastaa niitä harrastuksenaan ja opiskella niiden taitoja. Ensinnäkin tarvitaan havaintokyky noista asioista ja elämänkokemusta. Eli vähän niin kuin maalatessa kiinnitetään huomio äreihin, muotoihin ja tunnelmiin, niin terveistä elämäntavoista ja terveenä pysymisestä oppii kiinnittämällä huomiota ihmisten elämäntapoihin ja elämäntilanteisiin. Esim. onko ulkoilevainen, urheilevainen, lueskelevainen, sisällä pysyttelevä, ruokakeskeinen, nälkäinen, töistä väsynyt, innostunut, energinen yms ja miten paljon. Niin sitten vaivoistakin huomaa, kuka on taipuvainen millaiseenkin vaivaan, ja niin välttämällä noita elämäntapavirheitä välttää nuo vaivat.
Elämäntavoissa olisi huomattava vire, motivaatio, tekeminen, jaksavaisuus jne vuorokauden aikoina ja eri tekemisten aikana ja jälkeen kunne arki taas on palannut tavalliselleen. Ei käy olla koko ajan pondeeraava vaan olisi oltava tekemiskeskeisempi ja hahmotettava ajattelun iirin asiat näköaistilla eikä ihan vain kehon tuntemuksinja korvin tai sanoja sompaillen. Lastenkasvatuksessa kenties joidenkin mielestä oli hyvä, jos isä oli selvästi pondeeraava, niin lapset miettivät asiat läpi, muttei sellainen ole hyvä koko elämään vaan pitäisi tehdä muutakin ja ihan vauhdilla ja hyvällä laadulla. B413. Kuivat silmät ja elämänmakuisempi katsomistapa
Jos silmät ovat liian kuivat, johtuuko se siitä, että taoittelee kuivaa järkeä painottavaa lähestymistapaa, käyttää sellaista tyylilajia? Eikö silloin rehevämpi elämänmakuisempi tapa katsoa toisi silmiin normaalin määrän kosteutta ja toimivuutta.

30.10.2018   Auttaisikohan kuiviin silmiin syödä vähän kuivia vihreitä lehtiä, esim. koivunlehtiä tms syötäväksi kelpaavaa vaaratonta (koivunlehdistä kai tehdään teetä) tai kuivaa ruohoa vaikka.


B414. Pahka päässä, kuhmu tai kasvain ja hienomotoriikka & terveen sileän  ihonseudun mielikuvat
(Pahkan tapainen epämuodostuma päässä näyttäisi olevan itse jatkuvasti aiheutettu ja ainakin osalla pahantahtoisen tartuttamisenhalun motivoima.)

Mielikuvat ohjaavat kehoa, jos painotus on kehossa eikä ihan vain muun ajattelussa. Kasvainta ajatellessaan aina pitäisi antaa keholle ohje pienentää kasvain ja liuottaa se pois. Kömpelyys suurentaa mielikuvissa alueita ja hienomotoriikka sekä kenties viileänpuoleisuus pienentää. Sosiaalinen silmä, jolla havaita elämäntapa ja tekemisentapa ja niiden vaikutukset siihen, millaisia liikket tarkalleen ovat, parantaa hienomotoriikkaa paljon yhdessä tunnelmatajun kanssa. Pelkkä sosiaalisuus, etenkään jonkin verran piittaamattomalla ihmisillä ei töhän riitä. Olisi varottava vaikutteita muilta esim. kömpelöistä isoista kehon osista tai piittaamattomuudesta.B415. Onko sairaanhoidolla epäonnea
Minulla on se vaikutelma, että ihmisillä on epäonnea, kun he sairastuvat yhtään pahemmin tai loukkaantuvat. Jokin ikään kuin lyö aurasta lävitse. Ja niin terveyskeskuksissa ja sairaaloissa yms sairaanhoitajat ja lääkärit saavat paljon sellaista epäonnivaikutetta, ja niin sairaanhoito on jotenkin epäonnisempaa, sen siivet eivät kanna niin hyvin kuin samojen ihmisten tekemiset muissa yhteyksissä tai toisina terveempinä aikoina, meininki on ohjautumatonta ja pöntömpää vähän kuin tarjoitukärry, joka kulkee neliskanttisesti suoraan eikä ohjaudu hienoviritteisesti kärryä ohjaavan käden hienoisen liikkeen ja tyylin mukaan niin kuin tekemiset yleensä ohjautuvat, vaan jotenkin romahtelöee.
Onko tuolla urautuneisuuden kanssa tekemistä? Tai sen, ettei ole ollenkaan mukana jossakin mitä lähellä tapahtuu? Luulisi siis yksittäisten tervehenkisten ihan terveiden parantajien voivan kehittää sairaanhoitoa terevehenkisessä terveessä terveet elämäntavat omaavassa ympäristyössä paremmin kuin tuo epäonnikasauma.

25.11.2016   Sairaanhoitajilla ym on kai jokin, kai tervehenkinen tai kaunis, linjaus tai viisaus, jonka avulla välttävät tartuntoja kumminkin. Voiko olla, että jos sairastuvat, niin se voi johtua siitä, että ovat muiden ohessa olleet sosiaalisia jonkun sellaisen kanssa joka on tyhmempi, epäviisaampi, paljon vähemmän elämänviisas kuin muut, palikkajärkisempi, kkrraaahhhh-mallisempi, henkilö, joka ei vaali asioita, jotka esim. vapaa-aikana luovat varantoa, jonka varassa elää ja pärjätä hyvin, jotka ehkä mainitsevat hyödyllisyyden mutteivät vaali sellaisia kä'ytännössä ainakaan arkijärjen vertaa ja mm hyviä strategioita töissä ja hyviä tekemisentapoja ym lähesymistapojen viisautta.

10.3.2017   Kävin tässä jokin aika sittena pteekissa ja minua palveli ihan ok terveen näköinen naisihminen, mutta jälkeen päin tuli särkyjä Oli kuin ihmisten säryt aiheuttaisi se, että he ovat jotenkin huonolla säryille altistavalla tavalla, ja kun hän oli hoitanut kaikki säryt kipulääkkein, niin hänelle oli jäänyt tautia aiheuttavat huonot tottumukset ym hämäävät mukamas ok uomat. Siksi apteekissa ja terveysasemilla työskentelevien olisi tärkeää opetella korjaamaan pois myös noita huonoja tottumuksia, miten ne parannetaan, ja siksi opetella esim. sellaista kuin tämän blogin ohjeet, jos sattuvat toimimaan, niin että olisi näkemys, miten parantua niistä vaivoista, joille työssään altistuu. Terveydenhoitajille olisi ehkä iloa terveiden elämäntapojen ja tervehenkisten tekemisentapojen ohkjeistani http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html mutta niitä on jo 240 ja suurin osa terveellä tavalla tekemisestä, mikä kyllä voi auttaa elämäntapamuutosten tekemisessä yms.

10.6.2018   Onhan näitä ohjeita jo kamalan monta, ei niitä kaikkia varmaankaan jaksa lukea, vaan vain joitakin keskeisimpiä ja kai opetella vähän, minkä tyyppisiä nämä parantumista edesauttavat tekijät ovat, ks  B573. Millaiset parantajantaidot tästä näyttäisivät kehittyvän .
Mutta jos lukisi hakemistosta kunkin blogikohdan otsikon,niin niissä on vaivan perässä ja-sanan jälkeen parannuskeino(yritelmä) pääpiirteissään. Kai siitä saisi jo hyvän kuvan.
B416. Albinismi ja että arvostaa luonnon hienommaksi kuin kirjat
Voisiko albinismin syynä olla, että albiino arvostaa kirjoitetun tekstin hienommaksi kuin luonto, kun taas terve pigmentti seuraisi luonnon arvostamisesta hienommaksi kuin kirjat. B417. Heijaaminen ja luonnolliset virikkeet sek terve bakteerikanta iholla
Jos ihminen heiluttaa yläkroppaansa kimpaleena toimettomina hetkinä, siis heijaa, niin liittyyköhän se siihen, että luonnollinen elämänsisältö puuttuu liiaksi, on liian tylsää ja virikkeetöntä. Siihen auttaisivat luonnolliset virikkeet, siis terveiden ikiaikaisten elämäntapojen osat,
katso kohta 12. Sokeritauti
Toinen elämän olennainen osa, mikä saattaa puuttua on terve bakteerikanta iholla, mihin auttaisi terveen lämmin keho ja iho, kyllin lämpimät vaatteet ja reilu 20C sisätilat ja ehkä tavallista hiukan tuhdimpi ateria. B418. Merisairaus ja kiinnostus kaloihin, vanhoihin merimiehiin, mereen, yms
Yleensä asioiden kanssa tulee paremmin toimeen, kun on niiden kanssa samalla aaltopituudella ja tuntein tyytyväinen niihin, mitä oppii, jos on ystävällisissä väleissä niihin, jotka ovat kovin vahvasti niiden kanssa toimeentulevia, kuten vaikka kalat meren.B419. Verta virtsassa ja viikonloppumainen palleromaisuus sekä terveet elämäntavat
Onkohan verta virtsassa, joka tosin on oire eikä kai tauti, niin seurausta jonkinlaisesta kkrraahhh-mallisuudesta virtsaamisen suhteen, esim. liian tyhjäksi puristamisesta, liiasta voimasta puristamisessa, sunnuntai- tai lauantaimaisen palleromaisuuden ja pehmennyksen puuttumisesta (esim pulla?) sekä siitä, ettei tervehenkinen vire kanna kyllin vahvana.
Katso 12. Sokeritauti B420. Änkytys ja huomio asiasisällön sijasta puheen tuottamiseen
Kun ihminen änkyttää, niin hänellä on yleensä toinen mielikuva mielessään kuin uheen tuotto. Esim. mielikuvat toisesta kielestä, jokaon hänelle tutumpi, tai sitten mielikuva ajatuksista kapulakielellä, joista on puhumassa. Eli mielikuva ei ole sujuvan puhumisen mielikuva vaan jotakin muuta, kankeampaa. Pitäisi kai olla mielikuva äänistä, joita puhe on, ja suun tunnusta puhuessa, esim. jutustelun sosiaalisesta ilmapiiristä tunteineen, sekä sosiaalisesta kontaktista jutellessa. Ajatukset ym apumielikuvat pitäisi kai pitää erillisenä kuvana kauempana ja kankean sijasta mieluummin arkijärkisinä ja kokemuksellisina, muttei niin, että peittäisivät puhumismielikuvat.B421. Lihottavina pidetyt ruuat
Savonlinnassa kai moni juo punaista maitoa ja syö epäterveellisinä pidettyjä herkkuja tai raskaita ruokia, mutta elämäntavan uskonnollisuus, taitokeskeisyys, mummolamaisuus, rikollisuus sekä mökkeily tuovat erilaiset ravinnontarpeen. Mutta joulun turistikauden alussa Savonlinnassa "Samaan aikaan tuli oloon sellainen ero kuin sinisen ja punaisen maidon juojilla: sinisen maidon juoja saa oireita punaisesta maidosta, lä'hinnä kai päänsärkyä, huonoa oloa ja sokeritautia, kun taas punaisesta maidosta pitävälle ei käy mitään, saapahan vain suojaa jostakin mummolamaisesta tai uskonnollisesta. Ero on kai siinä, miten uskonnollinen arki on. Eli turistien myötä pitäisi kai joulun seudulla syödä ähemmän punaista maitoa, vehnää, mössöä, rasvaista ja enemmän vihanneksia, kalaa, riisiä yms terveellisempänä pidettyä ruokaa." http://savolaisuudesta.blogspot.fi/2016/12/mihin-savonlinnalaisia-tai.htmlB422. Vyöruusu ja liikunnallinen ulkoilu sekä hyvä palautuminen
Jos istuu paljon, etenkään vanhuksen tapaan paljon, niin keskivartalon lihaksisto ei ole yhtä eloisa ja fyysisesti hyvässä kunnossa. Silloin voisi olettaa voivan syntyä säkkimäisiä oireita ja kipuja, joita esim. vyöruusu voisi olla, ja joihin silloin auttaisi liikunta, ulkoilu ja hyvä palautuminen lämpimässä esim. illaviltin alla.
Ks. hiitoretkiohje lyhyille retkille pitkään taukoa pitäneille kohdasta B404. sekä sen otsikon "hiihtäm'ssä pitkästä aikaa" linkin sivun linkit liikkumistavasta ja palautumisesta.B423. Kitalakihalkio ja metsästyskoiran seura
En nyt tätäkään tiedä, mutta voiko kitalakihalkio aiheutua siitä, jso lapsi on ilmaisullisempi vaistoluonnonomaisesti kuin kenties teoreettisen kuivat vanhempoansa. Silloin ehkä auttaisi vaistoluonnonomaisempi seura, esim. metsästyskoiran seura vaikkapa viikonpolluisin, mummolassa tms. B424. Kumara selkä ja taukovoimistelu
anhemmiten monelle kai tuppaa tulemaan ainakin osan aikaa kumara selkä, kun istuvat paljon eivätkä vaihda liikunnalliseen liikkeellä olemiseen noustuaankaan vaan ovat kuin vain pikkaisen jotakin esinettä siirtääkseen tuolista nousseita ja pian istumaan palaaia. Kumaraan selkää auttaisi siis miettä olevansa liikkeellä, enytellä, harrastaa tuolista noustuaan taukojumppaa ja puuhailla sitä sun tätä liikunnallista, mihin uppoutuu eiokä vain lukemiseen tms.

Ehkä joku istuu pitkään siksi, ettei pääse itse tuolista ylös. Jäseniä kankeuttaa paljon, jos istuu pitkään paikoillaan niin, että jäähtyy tavallisessa huoneenlämmössäkin. Eli illasukat ja viltti jalkojen ympärillä olisivat arvokkaat.
Joskus toinen ei jaksa tai osaa nostaa puolusoon tms tuolista ytlös. Ihmisen saa helposti nostettua jaloilleen, jos seisoo, esin 10-20cm päässää hänen jaloistaan ja pitää käsivarresta kiinni, oma selkä ainakin aika suorana ja nojaa hiukan taaksepäin (pienen askeleen verran) ihan suorin jaloin ja vetää samalla omalla painollaa kädestä yläviistoon, aika suoraan ylöspäin, ei sivulle niinkään. Niin silloin oma paino vetää sivulle ja omat suorat jalat suuntaavat liikkeen oman lantion yli niin että siitä tuleekin nostoliike eikä askel. MUtta pitää varautua ottamaan pieni askel taaksepäin, kun toinen kenties jähmeähkösti nousee ylös eikä niin ollen toimi enää vastapainona. B425. Kitarisa ja tilan antaminen leikkivaiheelle
Luin kitarisoista http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00428
ja mieleeni tuli, että voisiko kitarisa liittyä leikkivaiheeseen: joidenkin aihepiirien lähestymiseen leikin kautta tai leikin tapaan, missäleiki jotenkin pehmentää oppimisvaiheen kuivuutta ja suojattomuutta.B426. Makuuhaavat ja palleromaisuus
Pitkään paikoillaan sairaalassa maakaaville syntyvät makuuhaavat tulevat tilanteessa, jossa ihminen on paljon sisällä vain ja kovin keinotekoisen elinympäristön ja kovin ammattikeskeisen sosiaalisen ympäristön kanssa, millaiset piirteet usein tuntuvat särähdyksinä ja ruutumallin hiertävyytenä, mikä vähentää eheyttä ja altistaa vaivoille. Ruutumallin särähdysten aikoihin auttaisi pehmentää, palleromaistaa, viikonloppumaistaa, lumen untuvaisuus ja hiljentävä vaikutus, männyn vehreät oksat ikkunan takana, näkymät ihmisistä kulkemassa rauhallisena päivänä puistokatua tms, vapaa-aikamaisuus, kenties romaanit luettuina tai nauhalta kuunneltuina, kukat, rentouttavat kuvat seinillä esim. luontoa ym kivaa,sisustus esim. verhot, tutut vierailemassa, yms Lisäksi kai elä'vöittävyys ja luonnolliset tervehenkiset virikkeet kuten vaikka joku kertomassa jotakin mökkeilystä.

24.12.2016   Tuosta elävöittävyydestä tuli tässä joskus mieleeni, että ensin vaaleanvihreä herkkä elävöittävä ilmapiiri tms, sitten vaalean aprikoosi elävöittävä ja sitten vaalean oranssi herkk elävöittävä ilmapiiri ja sitten herkkä elävöittävä ylipäätään. Plus luontovirikkeitä, esim. männynoksat/puut ikkunan takana.
25.12 Nämä siis sille alueelle, jolla vaiva on. Esim. jos on ihon kohta, niin myös vähän matkaa kehon ulkopuolelle, jotta elävöittävä vaikutus tuntuu kehon sisältä isoon asti eikä vain kehon sisällä.
Vaaleanvihreä: viileähkö elävöittävyys
Vaalean aprikoosin värinen: punertava elävöittävyys, jonkin verran lämpöisempi, parempi tunteille
Vaalea oranssi: eloisan toimeliaakis elävöittävyys
 B427. Verenmyrkytys ja "Sooh Ooh Aa Ii Ee"
Verenmyrkytyksessä yksi pahentava seikka on kiinnittyminen huonosti menevään kohtaan tai alueeseen ja vähemmän terveisiin kohtiin ja elävöittävyyteen. Auttaisiko sanoa edes hiljaa mielessään "Sooh (tyynnyttää sairastunutta aluetta ja sen valtaa elimistössä ja huomion ohteena) Ooh (jotakin mukavaa sen sijasta huomion kohteeksi) Aa Ii Ee (etsiä jotakin tervehenkistä elävöittävää elämänsisällökseen)"?

7.4.2017   Luin netistä verenmyrkytyksestä: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00604
"Verenmyrkytyksen oireet
Verenmyrkytys voi olla itsenäinen infektio, jolla ei ole pesäkettä elimistössä, tai se voi olla merkki jonkin tietyn elimen bakteeri-infektiosta. Verestä löytyvän bakteerin lajin perusteella voidaan arvioida, mihin elimeen bakteeri-infektiopesäke on alun perin syntynyt tai mihin veressä kiertävät bakteerit toissijaisesti useimmin iskevät (ks. taulukko 3).
Jos kyseessä on ensisijaisesti itsenäinen verenmyrkytys, tavallisin oire on korkea, horkalla nouseva kuume, joka voi muutamissa tunneissakin viedä huonoon kuntoon. Nopeasti huononeva yleiskunto on tärkein piirre, jolla verenmyrkytys erottuu alkuvaiheessaan esimerkiksi korkeakuumeisesta influenssasta. Kuume voi puuttua hyvin iäkkäiltä ja niiltä, joilla on vakavia yleissairauksia. Joka kymmenes todellinen verenmyrkytys on kuumeeton. Silloin tauti ilmenee vain äkillisenä yleiskunnon romahtamisena, johon voi liittyä muita yleisoireita, kuten sekavuutta, ripulia ja oksentelua."
Lukemastani syntyi vaikutelma, että jokin tavallisesti suojaava eheys on jäänyt isolta osin pois ja siksi pöpö leviää pilvenä. Eli jotakin sellaista kuin yleiskunto, viisaus, tervehenkisyys, ettei tee asioita epähuomiossa, tms tavallista eheyttä jäänyt isolta osin pois. Silloin jos lapsilla esim. on aiheuttajana ollut pneumokokki, niin onko lapsi kokkimaisesti levittänyt ruokamaisia pöpöjä mielikuvin ym epäviisaastikehoonsa?
Sekavuus verenmyrkytyksessä kai liittyisi tropiikin tyyppiseen bakteerisuuteen kehossa.
Ripuli verenmyrkytyksen oireena kai vastaisi käsitystämme bakteereista vaivan aiheuttajina.
Oksentelun luulisi liittyvän ruokaperäisiin /mahabakteereihin.
"Lähes kaikki verenmyrkytyksen oireet johtuvat elimistön puolustusreaktiosta bakteeria vastaan (ks. «Infektioiden tartunta, taudin synty ja leviäminen»3). Jos bakteerilaji on voimakkaasti tautia aiheuttava (virulentti) eikä infektiota aleta heti hoitaa, parissa kolmessa päivässä elimistön tulehdusvälittäjäaineet voivat laukaista monien elinten vaurion. Tämä käynnistyy hiussuonten lisääntyneenä nesteen läpäisevyytenä ja pieninä veritulppina niissä. Näistä seuraa kudosten turvotusta ja hapenpuutetta solukuolemineen. Yleisimmin oireet ovat silloin peräisin aivoista (sekavuus, tajunnan heikkeneminen), keuhkoista (keuhkopöhö, ns. ARDS-oireyhtymä), munuaisista (virtsan tulon lakkaaminen) sekä sappiteistä ja maksasta (keltaisuus ja veren hyytymisen häiriöt verenvuotoineen). Tätä verenmyrkytysreaktiota kutsutaan monielinoireyhtymäksi (ks. taulukko 1)."
Luulisin, että jos eheyden puutetta koettaa korjata rasvalla, niin syntyy veritulppia. Silloin kai oikea vaihtoehto olisi oleskella lämpimässä tai pukea villasukat, villapaita ja viltti, ehkä juoda kuumaa.
Keuhkopöhö kuulostaisi enemmänkin terveiden elämäntapojen puutteelta, ks. tämän blogin ekan osan kohta "12. Sokeritauti..."
Keltaisuus kuulostaisi viittaavan koulutukseen yms terminologiseen sivistykseen turvaamiselta, mihin kai tervehenkinen sivistys olisi parempi vaihtoehto.
"Toisaalta baktereeminen infektio voi olla toissijainen verenmyrkytys jonkin elimen infektiona alkaneelle taudille. Silloin vakavat oireet kehittyvät myöhemmin taudin kuluessa, ja yleensä ne kehittyvät vaarallisiksi hitaammin kuin alunalkujaan verenmyrkytyksenä alkaneessa. Infektioita, jotka johtavat toissijaiseen bakteerien esiintymiseen verenkierrossa, ovat esimerkiksi pneumokokin aiheuttama keuhkokuume (3 %:ssa bakteeri löytyy veriviljelystä), munuaisallastulehdus (noin 5 %:lla bakteereja veressä) ja sydämen sisäkalvon tulehdus (90 %:lla bakteereja veressä). Jos infektio syntyy pesäkkeenä elimessä eikä suoraan verenmyrkytyksenä, bakteerien löytyminen verestä ei ole välttämättä merkki tavallista vakavammasta infektiosta."
Jos lapsella noita oireita, niin onko hänelle puhuttu liian vakavaan sävyyn pneumokokista? Voisiko muu tervehenkinen elämänsisältö häivyttää oireet pois? B428. Luopumisesta
Sairaaloissa ja terveyskeskuksissa on rankkaa mm se, että niin moni niissä on joutunut luopumaan jostakin omassa elämässään.
Yleensä, kun elämässään luopuu jostakin, mitä pitää arvossa, niin on hyvä, että luopuu vain joksikin aikaa, ei pysyvästi, ja se edellyttää, että miettii mielessään teitä parempaan, mieluummin useampia teitä, että mitä asioita ja arvoja vaalia elämässään, jotta tie vähitellen veisi parempaan. Uskonto ja terveet elämäntavat ovat ainakin niitä. Samoin on kai tila tunteille, tila olla oma itsensä ja vapaa - ja toisaalta se, että tajuaa, että jos jokin oma haave on sellainen, että sitä aloittaessaan sairastuu, niin se ei ehkä käytännössä ole sen haaveen kaltainen, mikä itsellä on, vaan jotenkin vahingollinen, ja silloin pitää etsiä uusia haaveita, jotka tekevät sinulle hyvää käytännössä ja ovat jotenkin luonteenlaatusi mukaisia. Toisaalta voi olla niin, että jos muusta syystä sairastuu, niin tervehtyessä ovat taas vanhat haaveet mahdollisia mutta hiukan uudelta pohjalta, jos ikää on enemmän tai aikaa kulunut, mutta yleensä on kyse, ett pitäisi etsiä niille paremmin itselle sopiva muoto,jotenkin tervehenkisempi.
Polveilevalla tekemisentavalla jaksaa yleensä paremmin ja löytää onnistuvia teitä helpommin kuin kaavamaisella tai urautuneella. Polveilevasti tehdessä oppii enemmän ja on paremmin mahdollisuuksia ottaa tilanteita ja asianhaaroja huomioon. Toissalta joskus äsyneenä hyvällä kantavalla tekemisentavalla tehden saa ihan hyvin aikaan, jollei kummempaa uuden oppimista vaadita. B429. Näön menetys ilotulitteista ja elävöittävyys sekä katsahdus huoneen toiselle puolen
Jos ilotulite ei riko silmää mutta näkö menee, niin auttaisiko elävöittävyys sekä toisen näköalueen käyttäminen kuin lähelle rakettia katsoessa, mistä on näkö voinut mennä osin siksi, että tuli suru, kun yhteiskunnan ja tuttujen luotettavuus ei ollut riittävän suuri. Eli suoraan eteen katsomisen sijasta katsahda päätä kummemmin kääntätmättä sivulle tai ylipäätään kauemmas kuin katsahtaisit, ketä tuli huoneeseen tai keitä on huoneen toisella puolen.

Väsymys altistaa onnettomuuksille. Siksi unenpuutteisena ei saisi ampua rajetteja tai paukkupommeja. Ja siksi unirytmin olisi oltava uuteen vuoteen sovitettu jo etukäteen. Jo puolen tunnin torkut vähentää oneettomuusriskiä, samoin ateria juuri ennen, mutta parasta olisi, ettei väsyneenä ampuisi raketteja tms.
Raketti kai vaatii lisäsytytyslangan, jonka käyttäytyminen on tuttua: raketti voi olla viallinen ja vaarallinen, mutta jos on kyllin kaukana, kun tuli ehtii rakettiin, niin vaara on paljon pienempi. Liukas jää kuten nyt tuo myös lisäpituuden tarpeen sytytyslankoihin.
Raketin sytytyslangan palamisen kuuluisi kulua jonkin aikaa, jotta ihminen ehtii pois sen luota, ja toisaalta vielä tovi ennen kuin raketti vasta ilmassa leviää rätiseväksi kuvioksi. Eli raketti on jonkin aikaa mykän ja suutarin näköinen ja räjähtää vasta sitten. B430. Unitauti ja terveellinen ruokavalio
Mieleeni tuli unitauti ja löysin netistä kuvauksen sen oireista: "Taudin ensimmäiset oireet ovat kuume, päänsärky, kutina ja nivelkivut. Oireilu alkaa viikosta kolmeen viikkoa pureman jälkeen. Taudin toinen vaihe alkaa viikkoja tai kuukausia myöhemmin, ja sen oireita ovat sekavuus, huonovointisuus, puutuneisuus ja univaikeudet."
Tuo kuulostaisi joiltakin kuona-aineilta veressä. Joko ne eivät mene pissaan ja kakkaan oikealla tavalla tai sitten ruokavaliossa on jokin vialla, eli terveellinen ruokavalio voisi auttaa.

Katso 194. Suolatasapaino, kuona-aineet, myrkyt yms ja pissalla käymisen tapa  10.12.2015
.2015

28.3.2017   Jos ihminen vaihtaa ilmastoa jonkin verran viileämpään, niin hänen vireensä ei vastaa sitä, miten uudessa ilmastossa kuuluisi elää eikä se myöskään vastaa sitä, millaiseen vireeseen uuden ilmaston ruuat antavat voimia. Kuume: lämmönsäätelyvaikeudet  Päänsärky: kuona-aineet tms veressä/elimistössä  Kutina: suolatasapaino, hikoilu  Nivelkivut: liian kuiva tyyli olla kylmässä. Toisen vaiheen sekavuus: lämpö liian kovalla  Huonovointisuus: ravintoaineiden käyttö elämän vireeseen pielessä  Puutuneisuus ja univaikeudet: ei kyllin toimelias uuteen ilmastoon.

Tse-tse-kärpänen unitaudin auheuttajana kuulostaa viittaavan liikaan seuranpitoon uneliaisuuden ja hitauden, saamattomuuden aiheuttajana, mihin auttaisi seuranpitämisen vähentäminen. B431. Uneliaisuus vanhemmalla iällä ja viisaampi samaistumisryhmä
Ihmisille karttuu taitoja iän myötä ja niin viisaampi meininki näyttää varteenotettavammalta vaihtoehdolta. Jos kumminkin on tottunut olemaan tietyllä tavalla vakuuttava, niin helposti laittautuu karumpaan rooliin kuin missä viihtyisi, ja niinpehmennykseksi tarvitaan uneliaisuutta, pullakahvi, shaali, tms. Vika voi olla siinä, että tavallaan kyllä kannattaa taidetta yms viisautta vaativaa mutta toisaalta haluaisi myös reipasta toimeliasta elämää, jolloin sen myötä tulevat samaistumisryhmään liian karut ja siksi liian karu meininki. Eli tuossa kannattaisi kai samaistumisryhmäksi ottaa kyllin viisaat omantyyppisesi ja harrastukset saisivat olla monenlaisia, lähestymistavoissa kommunikoitu, että huolehtii niistä viisaammista näkökulmista, joista tapaa huolehtia. B432. Markkinatalous hiertää ja elämäntapahaave ostoskriteerinä
Tämä ei varsinaisesti ole tauti mutta vaivaa joitakin kyllä. Jotenkin ei ole oppinut oikeaa tapaa olla tavaroiden ja ostosten kanssa. Tässä yksi ohje

"Jos olisi ostettava jotakin vain, mikä tekee elämän paremmaksi, niin ensin olisi haaveiltava, että millainen elämä olisi hyvää, ja sittent uon elämäntavan tyylilajin, sen tunnun perusteella ostettava hyvin toimiva harrastusväline, esine, vaate tms. Jos ostaa kirpparilta, niin näin, ja jos kaupasta, niin olisi valittava kaupan tyyli sen mukaan, mikä yleensä tuonut hyvän olon ja hyvän mielen, kivaa meininkiä. Esim. halpakaupat usein satsaavat siihen, että niiden suosimilla tyyleillä vähävaraiunen saisi hyvän elämän, esim. kivasti sujuvan arkjen ja työn iloa."
Pitemmin aihepiiristä http://kokonaiskuvat.blogspot.fi/2016/11/suhteesta-tavaroihin.html B433. Tekohengitys ja mielikuva vesiletkuista joissa virtaa vesi-ilmaseos
Jos tarvitaan tekohengitystä ja hengitystiet eivät ole pahasti tukossa, niin auttaisiko aluksi esim. 3 sekuntia laittaa kaksi sormea mahalle hiukan tai jonkin verran navan yläpuolelle ja kaksi sormea rintakehän keskikohdan vasemmalle puolelle (sydämen puoli) ehkä kämmenenleveyden verran sydäntä alemmas aika keskelle rintakehää, ja samanaikaisesti kuvitella niille seuduin lennokkaasti mahan ja rinnan päälle vesiletku (muutaman millin sisähalkaisija), jossa virtaa haaleaa tai viileää vettä, jossa paljon ilmakuplia ja samalla kenties mielikuva aluskasvillisuuden kasvin suonissa virtaavista nesteistä ja tuoreen kostean ilman hengittämisestä esim. meren rannalla, juuri ulos tultua sumuisenpuoleisella säällä tai sateen jälkeen? B434. Pyörryttäminen & näkökentän kapeneminen ja mielikuva lehtevistä pensaista
Jos pyörryttää ja näkökenttä kapenee, kenties sumenee, ja perspektiivi kapenee niin auttaisi kenties laajentaa perspektiiviä, mihin voisi auttaa hartioiden rentouttaminen eläväisesti ja mielikuva kesäisistä pensaista niiden lähellä.B435. Ihmeparannusohjeyritelmä XXXIV * Viisauden avulla ratkaisten
Joskus elämä takeltelee, perspektiivi on huono, lähestymistapa huono. Joskus asiat taas sujuvat hyvin ja se tuntuu liittyvän hyvään tervehemkiseen lähestymistapaan. Vaikeista ongelmista pääsee uskonnon avulla ylitse. Satsaamalla kaikkeen viisauteen ja elämänymmärrykseen, mitä sinulla on, selviät vaikeuksista, jotka muuten olisivat ylivoimaiset. Siis jos olet pulassa, satsaa terveisiin elämäntapoihin, tervehenkisyyteen, elävöittävyyteen, tunteidenmukaisuuteen, moraaliin, hyvän toivomiseen, rukoilemiseen, elämänviisauteen, kauneuteen, ym viisauteen ja nouse tilanteen yläpuolelle, ratkaise ongelmasi viisaammalla mielellä ja vasta kun olet kunnolla toipunut edes jonkin verran viisaammin eläen, voit palata entisille urillesi, jos edelleen pidät niitä kyllin viisaina. B436. Kiinattarien kipeät pienet jalat ja tyhmemmille tarkoitettu sivistynyt elämänpiiri
Tuleekohan jalasta pienempi, pienemmälle alalle keskittynyt, jos ihailee itseään paljon tyhmempiä japalikkajärkisempiä tai omaa oman kulttuurin elämänpiiriä paljon tyhmempiä ja palikkajärkisempiä, esim. kiinalaisia miehiä? Onko silloin painotus noiden miesten ajattelussa, aikka elämänpiiri on laajempi ja fiksumpi. Auttaisiko tyhmemmille tarkoitettu ersio omasta elämänpiristä ja sivistyksestä, siis noiden ihailemiensa kiinalaismiesten tasoinen? Tai kenties noiden kahden välimuoto? B437. Paljon tyhmentynyt pää ja tervehenkiset perustekemiset, etenkin katseleminen
Jos ihmisellä on alun perin ollut ihan ok ajattelukyky ja ihan ok selkeä pää, mutta tyhmentynyt iän myötä ihan liikaa, lähes imbesilliksi, esim. maalaamisen tai kutomisen myötä, niin nuo haitalliset tekemiset olisi lopetettava kokonaan, vaikkeivät ne muille olisi haitallisia, sillä hän tekee niitä ihan väärällä tavalla ja on etenkin väärällä tavalla harrastunut niistä ja ihan liian aikaa vieden vielä niiden mielinen. Sen sijaan pitäisi tehdä tervehenkisiä perustekemisiä, etenkin katsella ihan tavalliseen tapaan niin kuin lapsille opetetaan: kiinnostuneena kaikenlaisesta, tarkkasilmäisenä, katsella maisemia, luonnon kauneutta, elämää ympäristössä, ihmisiä, tekemisiään, jotta saisi ne sujumaan, sekä kauneutta ja tunnelmallisuutta, kaikenlaista kiehtovaa. Lisäksi pitäisi puuhata käytännönläheisiä perustekemisiä silmät auki, esim. kulkea ulkona, pestä pyykkiä, tehdä kaikenlaista käytännönläheistä ja liikkua, nauttia elämästä vähän niin kuin noiden tekemisten charmin sanotaan klisheemäisesti olevan. Lisäksi pitäisi luopua aivan liiallisesta valehtelusta, seuran piutämisestä, ylenmääräisistä seksuaalisista suhteista yms missä kadottaa epätavallisen suuressa määrin touchin omaan itseensä ja omiin taitoihinsa.

Katso myös A299. Sekava pää & hölynpölyn tuottaminen ja Suomenilmastoon sopeutuneella tavalla eläminen   9.2.2016

Ruuan pitäisi olla terveellistä, tuoretta, yhtään pilaantumatonta, pöpötöntä, puhdasta, vaikkapa kokeeksi isoimmasta kaupasta ostettua, jotta ruuan vaihtuvuus on siellä hyvä ja kylmäketjun katkeamattomuudesta on erityisesti huolehdittava. Voiatko muut hyvin ja ovat skarppeja, jos ostavat sieltä? Onko eri vuorokaudenaikoina ostettu ruoka siellä erilaista?

13.11.2018   Myös sairaanhoitajien tms tyhmentymiseen auttaisi puiden ja maisemien katselu, luulen. Ja toki ajattelukurssini apuna http://pikakoulu.blogspot.com/2011/11/ajattelukurssi.html B438. Pakahduttava kivulias olo ja kevyt liennyttävä kosketus varovasti kauas
Jos on pakahtunut olo, joka on samalla kivulias, vähän niin kuin kakalla olisi, niin varovainen kevyt "soothing" liennyttävä kosketus mahdollisimman kauas, varovasti niin, että vaikutelman liepeet vain koskettavat kipualuetta liennyttäen, eivät ajatellusti, eivät intentionaalisen tyylisesti, eivät palikkamallisesti, eivät yhtään pakottaen tai laittaen, niin sellainen kosketus esim. parista kolmesta sormesta kevyesti kiinni pitäen, jos pakahtunut kivulias olo on vatsan seudulla, voisi kai auttaa. Esim. voisi itse kevyesti pitää toisella kädellä kiinni toisen käden sormista, kevyesti tyynnyttäen kuin ystävällinen tyyni auttavainen ihminen.
Toki pitäisi huolehtia vaivan aihe pois, esim. käydä kakalla suoli tyhjäksi, jos siitä on kyse, eikä vain liennyttää oiretta helpommaksi.B 349. Punertava sekava olo ruuasta ja ilmaston rytmin, vireen & polveilevuuden opettelu luontevia teitä
Joillakin kai muista ilmastoista muuttaneilla on punertava sekava olo, saamatonkin kai, vähän kuin ruuassa olisi liikaa pöpöjä tai se jotenkin muuten pilaantunutta tai väärän koostumuksen omaavaa. Samanaikaisesti heiltä puuttuu nykyisen ilmaston rytmi ja vire, sen toimeliaisuuden ja huomiokyvyn polveilevuus päivän ja tekemisten kuluessa. Tuo ruoka kai jättää tilaa sentapaiselle toimeliaisuudelle, sen uomalle: ensin aika toimeliaasti eteenpäin vähän kuin liikunnallinen ja tunnelmatajuinen, sitten hetkeksi tauoten kuin männikössä puiden tunnelmaa ja kauneutta, hetken tunnelmaa ihailemaan jäänyt, sitten taas reippaasti ja polveillen jatkamaan matkaa ja tekemisiä, ja taas hetken tauoten, jne.

17.7.2017   Jollei osaa ilmaston virettä sen vertaa, että osaisi käyttää ruuan ilmaston vaatimat ravintoaineet, niin luultavasti on muuttanut liian kaukaiseen ilmastoon. Olisi ennen kaikkea palattava alkuperäiseen maanosaan, niin siellä on kai oltu sosiaalisia saman maanosan eri seutujen elämäntapojen kanssa ja niin niiden perusvire, niiden elämän perusuoma, tavallinen tekemisentapa ja näkövinkkeli on helpompi omaksua ja niin oppia elämäntapa, elämänrytmi ja ilmastotaidot. B440. Kissojen käytösviat ja kissan ihon pinnalla elävien hyönteisten huomioonottaminen
"Kissojen turkin tuntu ja kissojen käytöksen ikävät
Hei Minulla ei ole kissaa, mutta tällaisen kissoihin liittyvän huomion tein. Asutaan kerrostaloalueella, jolla on ihmisillä paljon kilttejä sisäkissoja ja minulla on kaksi vähän kissaa isompaa seurakoiraa. Toisella koirallani on ikävä tapa haukkua kävelylle lähdettäessä enkä ole ollenkaan tiennyt, että mikä siihen voisi olla syynä. Nyt tässä pari kertaa pantaa sille eteisessä laittaessani ole laittanut käteni sen kaulalle, jolloin siinä on ollut pistelevä tuntu kuin kissan turkissa, etenkin uroskissan, kuin pieniä sähköiskuja kaulan pinnalla, kuin olisi pieniä hyönteisiä, jotka monet yhtä aikaa purevat sitä saaden se haukkumaan. Tuli vain mieleeni, että kissojen vesikammo voisi olla tuollaisen oloinen, kuin pienet pistiäiset purisivat kissaa ikävästi saaden sen kynsimään, kun pistyiäiset pelkäävät pesua mutta kissa on niitä vastaan voimaton. Voiko kissojen muissa ikävissä käytöspiirteissä /-vioissa olla samaa tyyliä: kuin ikävät urospuoliset hyönteiset purisivat niitä saaden ne luikkimaan, kynsimään,ääntelemään, pinnistämään pois alta? Onko silloin väliä esim. turkinpesuaineella, harjaamisella, harjan käsittelyllä tms, entä ulkoilulla, ruokavaliolla, kissan elintavoilla tms?" B441. Toipumisesta
Kutoessani tuli mieleen, että kutookohan moni sairastaessaan tai toipilaana. Sitä voi katsoa kahdelta kannalta. Toisaalta on hyvä, että on mukavaa, ei-niin-vaativaa tekemistä, jota saa omaan tahtiinsa tehdä ja jossa kenties on muille näytettävääkin ja jutunjuurta. Toisaalta kutominen on niin aivotonta toistavaa tekemistä, että meneeköhän siinä kaikki asiat yhdeksi mössöksi. Yleensä kai taudin yms muistoja ei kannata vaalia isommalti, koska ne ovat ikäviä ja kenties sairastuttavia, ja niin tilalle tarvittaisiin, vaikkapa mössönäkin, parepaa elämää, ihan mukavaa arkea. Mutta paraneminen toisaalta tuntuu vaativan tervehenkisyyttä, mitä tervehenkinen käytännönläheinen elämänsisältö tuo, tuo mm jotenmin selkeämmän pään ja tervehenkistä elämänsisältöä. Eli meinaiskohan tuo, e ttä voi olla hyvä kutoa vähän muttei eniimmäkseen vain kutoa, jottei jokin ryhti, selväpäisyys ja tervehenkisyys katoa. Vaan mieluummin ulkoilla edes vähän, ihailla luontoa, ottaa osaa elämään, tehdä edes hiukan tavallisia askareita, olla sosiaalinen, kenties lukea jotakin jne.
(Neulomisohjeita http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/12/neulomisesta.html) B442. "Hätä keinot keksii" eli monen hyvän yhteisvaikutuksella
Tuohon suomalaiseen sanontaan "Hätä keinot keksii" piti kai keksiä selitys, että millä tavoin hädässä löytää hyviä ratkaisuja. Sivistys tarjoaa niitä. Monet hyvinä pidetyt ratkaisut eri elämänalueilta yhdessä auttavat tehokkaasti kantamaan vaikeuksien ylitse. Siksihän niitä pidetään viisaina, kun jo yksi viisas ratkaisu kantaa paljon paremmin kuin ei-niin-hyvä. Ja muutama yhdessä vie vielä monin verroin paremmin, kun korjaa sitä sun tätä, mistä vielä olisi voinut jäädä kiinni, ja auttaa siinä sun tässä, mistä ei tiennytkään, että sillä on tällaisessa väliä. B443. Lihasrappaumataudit ja koettu, ei ajateltu eikä matkittu, liikkumiskäsitys
Nettiuutisissa oli kuva lihasrappeumatautia sairastavasta, joka näytti matkivan lääketisteellisten asiantuntijoiden ajateltua kuvaa kehosta ja liikkumisesta kuin se olisi ollut liikunnallisen ihmisenkokemusperäinen liikkumistapa. Keho ei liiku ajatusten mukana vaan tunteiden. Eli ei saisi matkia toisilta kehoon liittyviäö ajatuksia ja yrittää liikkua niiden mukaan, vaan kiinnittää uomiota siihen, milloin liikkuminen sujuu tai on aiempina vuosina sujunut ja mitkä liikkeet sujuvat ja käyttää sitten kokemuksellista muistia tunteita, intentioista, eri elämänalueiden painottumisesta teossa, elämässä, vireessä, liikkumisessa, viimeaikaisissa tekemisissä, ja huomata, minkä tunteiden vallassa on ollut. Masennus vähentää liikkumishalua, paitsi ehkä opois tavallisista ympyröistä rientämistä, ja mielitekojen mukana on kepeä helppo liikkua. Myös kovin urheilulliset ovat hyä malli liikkumisesta ja liikkumisen paikasta elämässä. Liikkuminen yleensä liittyy elämänviisauden arvostamiseen ja terveiden elämäntapojen tavoitteluun myös. B444. Alkuasukkaiden tyhmentyminen kaupunkioloissa ja jatkuva puiden katselu
En nyt tiedä, onko tällaista vaivaa, mutta luulisi olevan. Joitakin sademetsän intiaaneja sanotaan tyhmiksi kuin kehitysvammaiset ja kumminkin luonto viisastuttaa ainakin suomalaiusia. Voiko olla, että nuo intiaanit ovat kaupungistuneet tai eläneet vain kylässä, vaikka he itse tai ainakin koko kulttuurinsa ennen eli sademetsässä? Metsäss, ja kai sademetsässäkin, vaikka helteessä aistitkin toimivat toisella tarkkuudella, on paljon monimutkaista luonnollista elämänviisasta katseltavaa, joka tukee älyä, viisautta ja elämänviisautta paljon. Etenkin on katseltavina puita koko ajan. Kun sitten kulkee kaupunkiin, niin on vain tyhjiä seiniä ja aika yksinkertaisia muotoja sekä ihmisiä, mikä ei tue ajattelua vanhan ympäristön tapaan. Täytyisi siis intiaanin tai alkuasukkaan varmaankin tarkoituksella etsiä entisiä hyväätekeviä virikkeitä, esim. katsela ikkunasta ulos puita lähes koko ajan esim. sivusilmällä mutta maiseman osina, niin se sittent ukisi viisautta. B445. Tappelun vaara ja hyväonnisuus/-energiaisuus & "Elä ja anna toisten elää!"
Tappeluita sattuu kun asiat muutenkin romahtelevat ja sanovat kkrraaahhhh, silloin kun voimia ei riitä asioista huolehtimiseen eikä edes kaiken sosiaalisen huomaamiseen vaan on jotenkin epärakentava, pakkoa käyttävä, töksäyttelevä, liian asiakeskeinen, tunteita vailla. Siihen auttaisi hyvä jaksavaisuus: säästä nauttiminen, kauniit maisemat, tervehenkisyys, hyvin sujuva arki, rukoileminen, elävöittävyys, liikunta yms hyvää onnea tuovat voimia lisäävät asiat. Ja se, että pienentää taakkaa: luopuu liian raskaista tehtävistä silloin kunt untuu, etteivät voimat hyvällä onnella riitä, tai siis kun on liikaa onnettomuusalttiutta, vaikkei oikein tietäisi että miksi. Taakkaa pienentää myös "Elä ja anna toisten elää"-ohjeen noudattaminen: antaa kunkin olla mitä on, elää hyvää elämää, toisia häiritsemättä, elämänviisaasti, parempaan tulevaisuuteen tietä luoden. B446. Liian komenneltu teini ja ruoka joka tuo löysemmän vatsan
Minua on ihmetyttänyt tällainen ilmiö, että varhaisteini tai teini on liian komenneltuna, ei saa ollenkaan tilaa omalle elämälleen. On kuin vanhempien tarkoituksella helpottamat ohjeet olisivat tulleet tulkituiksi suuriksi elämänviisauksiksi, vaikkei nuori itse niitä niin utlkitse eikä äiti, mutta isäkö tekee virheen tai pikkuveli tai lemmikkieläin tai vanhempien ammattialojen ihailija? Nuorelle sillä tavoin esikuvia olisivat kai ihailemiensa harrastusten vanhempi väki, joka voisi omalta osaltaan olla näyttämässä tietä aikuisempaan elämään, nuoren itse toivoman tyyppiseen.
Mutta voiko olla, ettei nuori koe itse ottavansa komenteluita niin tosissaan vaan hänen huomionsa on jotenkin muusta syystä kapeutunut enemmän kuin millainen hänen oma kapasiteettinsa olisi ja mielipiteensä tilanteesta. Voiko huomion kapeutuminen olla samantapaista kuin hänen kakalla äheltäessään: hänellä on kyllä kapasiteettia aika paljon tai paljonkin, mutta sillä hetkellä se ei ole käytössä kuin kapeutuneena vain? Voiko kyse siis olla esim. siitä, että kakkaaminen ja peräsuoli eivät toimi tuossa iässä oikein, vaan on kenties liian kova vatsa? Eli tarvitsisi jatkuvasti syödä sellaisia ruokia, joista tulee löysempi vatsa. Ja ehkä käydä kakalla useammin, peräsuolen tyhjemmäksi.

29.3.2017   Voisiko tuo kanssa olla liian korkeasta kehonlämpötilasta, esim. jos talvivaatteet keväällä? B447. Kiristävä tunne päässä ja sauna tai helle
Jos ihminen on kapeakatseiseen ajatteluun ja sen teoriaperspektiiviin, esim. koulutukseensa, urautunut ja lähtee sitten avarammille teille, joko laajempaan sivistykseen tai ajattelemattomampaan käytökseen, joka ei ota kaikkea huomioon, niin hän helposti kramppaa niskaansa tavallisen teoriaperspektiivnsä mukaisella tyylillä, mistä seuraa kiristävä tunne päähän ja huoli, että olenko nyt väärillä teillä. Huoleen yleensä auttaa terve järki, jokseenkin tervehenkinen meno ja ohjeen "Elä ja anna toisten elää" noudattaminen kaikissa kaikin puolin, sillä silloin uusikin menee ok tavalla. Kiristävää tunnetta aiheuttavia jännityksiä huojentaisi huaahtyyppinen rentoutus niskassa, mikä on tyypillistä saunalle ja ehkä helteessä lämmittelylle. B448. Kivut & säryt ja hevosneulekuvio
Laitan tämän nyt tähänkin, kun ajattelen, että niin se löytyy helpommin.
Eli kipuihin näyttäisi auttavan tämän hevosneulekuvion katseleminen.

Hevonen on oikeastaan laadittu tunteidenmukaisen elämän malliksi. Lisää tilaa tunteille voi helpottaa kipuja, sillä kivut usein ovat seurausta siitä, että jokin asia on hankala kantaa, painostaa, on ikävä tms, milloin tilaa omille tunteille tuo vapautta olla ilman että satuttaa itseään jotenkin.
Hevosessa on olennaista, että se kaartaa eikä tule suoraan kohti, mistä syntyi konflikti ja lisää kipua, vaan se kaartaa niin kuin sen mieli tekee, jolloin se koko ajan valitsee hyvän reitin ja hyvän tavan olla ja tehdä,mikä lievittää kipuja, kun voi valita hyvät vaihtoehdot.
Hevonen kirmaa omilla teillään ja viihtyy, mikä myös helpottaa oloa, kun voi valita itselleen juuri sopivan tekemisen, tekemiset, tekemisentavan yms.
Hevonen on neulekuvioksi laadittu, siis mukavien monien pitämien telkemisten meininkiä ja niiden sosiaalisuutta, samaan aikaan kaffetauon tapaan pehmennetty sosiaalisuus että harrastavan ihmisen vapaamuotoinen ystävällinen, joskin muut etäämmäs ainakin osan aikaa jättävä tavallinen jutusteleva sosiaalisuus.
Hevonen on kirmatessaan myös tervehenkisen liikunnallinen ja itsenäinen luonne.

Kuva on sosiaalisella silmällä katsottava eikä tarkkaan matkittava tai yhtään näyteltävä, vaan omin päin opettelemisen tavalla tehtävä samasta teemasta juttuja, etenkin siis tunteidenmukaisuutta, ja kuulosteltava, miten se vaikuttaa oloon.

http://paratiisiteoria.blogspot.fi/2017/01/tunteidenmukaisuuden-mahdollisuudesta.html
http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/12/neulomisesta.html

In English:
Watching this picture of a horse mildens pain, without need for pain killers or medicine. The picture is a model of indivudualistic life according to feelings. The free running horse runs in an arch. This way to ease pain suits also pets and other animals.
http://finnishskills.blogspot.fi/2012/10/live-and-let-others-live.html


* * *

Yksi vaihtoehto olisi tehdä kuvio pilkuista. Ja joku voisi painaa sen villakankaalle tms. Tai ristipistoina kahdella vierekkäisellä langalla, jottei tule niin tikkimäinen.
Tai ihan vain printata ylin kuva, jos se näkyy kyllin hyvin.

Kuva on siis "Elä ja anna toisten elää"-periaatteella tilaa saavasta omien tunteidensa mukaan kiehtovia juttuja harrastavasta, joka ei tule suoraa kohti vaan kaartaa ollen ystävällisen sosiaalinen ja itsenäinen, kirmaten niin kuin mieli tekee ja kulloinkin hyvä on. Samalla on pehmennetty tyyli kuin pullakahvit, kaikenlaista monen mielestä mukavaa ja tunteidenmukaista, niin saa olla paremmin rauhassa, on rakentavampi meno.
* * *
(Synnytyskipujen välttämisestä katso
synnytys keveämmin  A367. Polvilumpio sijoiltaan ja mielikuvat paikoilleen palaavasta & tervehtyvästä polvesta   17.8.2016
http://parantamisesta2.blogspot.fi/2016/08/polvilumpio-sijoiltaan-ja-mielikuvat.html
hakemisto http://parantamisesta.blogspot.fi ks. ihmeparannusohjeet sekä synnytys)

* * *

Auttaisikohan tämä hevosneulekuvio vaikkapa printtinä myös alkoholismiin, jos alkoholismi johtuu siitä, että elämä tuntuu liian rankalta?
Alkoholismiin, joka aiheutuu masennuksesta tms, myös linkkilistani http://eroonmasennuksesta.blogspot.fi B449. Tajunnantilan häiriöt ja yrittämisen tavan tervehenkistäminen
Jos tajunnan tilassa on häiriöitä: käsityskyky ei tavoita asioita vaan lyö tyhjää, näkökenttä on sumentunut, tms, niin se yleensä liittyy niskajännityksiin ym kehon lihasten vahvoihin jännityksiin sekä kireyteen, ja toisaalta yrittämisen tapa on huono, jos käsityskyky ei pelaa. Tarvittaisiin siis tervehenkistä rentoutta, jossa toiminta sujuu parhaiten, sekä yrittämisen tavan tervehenkistämistä, ks. esim. ajattelukurssini
Helppo ja tehokas arkijärkisen objektiivisen ajattelun kurssi http://pikakoulu.blogspot.fi/2011/11/ajattelukurssi.html B450. Synnytyksessä ponnistaminen
Minulla ei ole lapsia, mutta liikunnallisen osaamiseni pohjalta sanoisin tällaista.

Synnytyksessä vauvan tulisi tulla ulos tietä, joka on ihmisluonnossa, siis naisen luonnossa ja vauvan asennossa, liikkeissä tms. Eli jos osaisi olla tekemättä töitä itseään vastaan, niin voisi vauva tulla ulos helpolla. Tässä on kai kaksi asiaa osattava. Ensinnäkin ei saa puristaa synnytysteitä kiinni edes alaosasta, vaan olisi ponnistettava niin, ett'ä synnytysteiden alaosa , keskiosa ja synnytystiet kokonaan aukeavat, Ah! Se on vauvan tie maailmaan.
Toinen seikka on se, että yleensä esim. jos tuubissa tai sukassa on jotakin, mikä pitäisi saada ulos, niin sen saa helpoiten kokonaan ulos, kun puristaa tuubin kauimmasta päästä ensin ja sitten vasta hiljalleen, liikuttaa kättä lähemmän tuubin suuaukkoa. Tai jos sukassa on jotakin, niin vetelee sukkaa pitkin, että saa sen ulos. Eli pitäi aloittaa kauimman kolkan vatsalihaksista ja vielä sitäkin ylempoää sen viereisistä. Ja ponnistaa niillä tyynen tunnelmatajuisesti avaten samalla synnytysteitä auemmas ja ihan auki.Ja sitten jos yhtään näyttää lähtevä liikkeelle, tai vaikkei vielä lähtisikään, niin pitää keskikohdan tai koko vatsan etuosan lihaksilla laimeasti vatsa hiukan lättänämpänä kuin se voisi olla, niin vauva ei lähde tekemään pömppövatsaa vaan jos vauvan saa liikkeelle, niin liukuu jo edemmäs. Ja silloin taas synnytysteiden avoimina pitäminen on tärkeintä, luulen.

17.2.2017   Tuossa on tärkeää tuo, että pitää ensin avata synnytysteiden uloin osa, sillä siitä on tottumus eniten krampata kiinni. Ja jos sen saa oikein auki, niin on luonnollista avata siitä vierestä synnytysteiden keskiosat. Ja kun ne molemmat ovat oikein auki tyyliin Ah!, niin synnytysteiden sisemmät osat kai aukeavat luonnostaan niiden myötä.
Luulen, että synnytysteiden pitäisi olla auki tyyliin kuin pitäisi jotakin nippua kädessään, siis se käden muoto, kauemmas aukeneva, ei yhtään kiinni puristava niin kuin ote vaan kuin kädellään levittäisi jotakin. Siis sormet aukon kohdalla ja kaari synnytysteiden alkuosan teinoilla.  Ah! Pitäisi löytää sellainen ponnistamisen tapa, että täältä sisempää ponnistan ja alempaa/kauempaa, ulompaa aukeavat samalla synnytystiet ihan auki. Ah! Vauvan tie maailmaan.

Pitäisikö äidin vauvan synnyttyä jäädä hetkeksi muistelemaan, millä tavoin ollen/tehden/yrittäen synnytys sujui hyvin, niin siitä syntyy malli vastaisille synnytyksille, esim. puoleksi minuutiksi jossain välissä aika pian.

* * *

Yksi arvaus on, että vauvan pitäisi itse osata avata synnytystiet. Jos sille kommunikoisi vähää aikaisemmin vaikkapa pitämällä kättään ystävällisesti mahalla. Niin ehkä jos vauva sanoisi pehmeästi Hei niille seuduin missä se on synnytysteitä kulkemassa tai minne juuri tulossa, niin aukenisivatko ne pehmeämmin, helpommin.

* * *

Koordinaatiokykyä parantaa, siis mahdollisuutta huolehtia yhtä aikaa useampi kohta ja huolehtia ne paremmin, mielekkäämmin, jos käyttää koordinaatioon sosiaalista silmäänsä ja katsetta ("tuon kohdan viereen") sekä tunnelmatajua.
Jos ajattelutyyppi aiheuttaa kireyttä jonnekin ja kenties lötköyttä ja ei-niin-elinvoimaisuutta toisin paikoin, niin ajattelukurssini http://pikakoulu.blogspot.fi ajattelutavalla ei ole noita vikoja, ainakaan jos sen yhdistää tervehenkisyyteen (terveet elämäntavat http://opisuomalaisuus.blogspot.fi).

* * *

30.10.2018   Yksi syy synnytyksen hankaluuteen voi olla se, että synnyttävissä naisissa on sekä suomalaisia että Suomeen muuttaneita. Jos Suomeen muuttaminen oli naiselle haaveen toteutuma,niin olivatpa ohjeet hyvi tai huonoja,niin hänellä on kumminkin kamalan hyvä olo,kun saa olla Suomessa ja lapsi syntyy Suomeen, ja niin synnytys menee kai jotenkin rentoja tunteidenmukaisia teitä.  Jos he sitten ovat malleina supisuomalaisille naisille, niin nuo ulkomaalaiset perspektiivit ovat jotenkin ankeita suomalaiseen näkökulmaan nähden, suomalainen nainen tarvitsisi enemmän itsenäisyyttä näkemyksen kohdalla, vähän kuin runoilija, ja omaan liikunnalliseen lahjakkuuteen sekä omaan tunteenomaiseen näkemykseen elämän hienoista asioista luottamista omin päin.
Esim. liikunnallisa lahjoaj voi oppia muilta mallistaja harrastaa sitten itse, mutta itse synnytys on omin päin huolehdittava, silläö nuo mallit eivät ole synnyttämössäsamaan aikaan ja niinpä heidän aölapäänsä ei ole samoihin liikkeisiin avoinna. Ylipäätään ei pitäisi matkia kuin kopioksi muuntautuen vaan tehdä oman ymmärryksen ja omien tunteiden mukaan, oman tunteenomaisen näkemyksen kantamana, elämän hienoja asioita kun nämä ovat. B451. Suonenveto ja lämmitä seutu & avaa kuin kasvin verso
Suonenvetoja tulee, jos on jalan tuo seutu kylmä, eli koko seudun lämmittäminen esim. toista pohjetta vasten painamalla auttaa.
Lämmittävän verenkierron parantamisesta tuli mieleeni mielikuva kasvin tuoreesta mehevästä versosta: mitä jos ojentaisi alueen/lähiseudun kuin tuollainen verso, niin lakkaisiko suonenveto? B452. Muistinmenetys nukkuessa ja työmäisen perspektiivin tekeminen muistettavasta
Ihminen muistaa asioita hyvin työmuistissaan, kun työmäisesti jatkaa samoja vanhoja tekemisiä ja samaa vanhaa elämäntapaa. Mutta jollei ole niin urautunut, niin joillekin voi käydä, että aamu jatkuu eri perspektiivistä kuin illalla, ja niin illan loppuosan tapahtumia ei niin hyvin muista - jollei sitten seuraavana iltana yhtä unisena samalla tavoin urautuneena. Mutta jos on jotakin erityisesti muistettavaa, tai haluaa varmuuden vuoksi kokeilla, pystyykö aamulla vielä muistamaan illan tekemisensä ja niihin liittyneet aatokset, niin voi illalla ennen kuin alkaa nukahtaa tehdä työmäisen urautuneen tapaisen perspektiivin muistettavasta aihepiiristä ja jättää sen mieleen kuin aamulla kunnolla herättyään jatkettavan työn.
Iän myötä oppii uusia taitoja ja niin voi olla urautunut useampaan asiaan vuorotellen, mikä vaikeuttaa muistamista, mutta jos tekee laajemman perspektiivin, joka sisältää kaikki nuo aiheet ja mieluusti arjen tavallisia pääasioita, niin muisti toimii paljon helpommin.B453.. Vanhusten sairastumis- & kuolinsyyt ja parempi käsitys älykkyydestä ja viisaudesta

Vnhusten kulinsyyt ja syyt sairastua

Isoin osa vanhustenvaivoista näyttäisi johtuvan siitä, että vanhus on viisastunut

paljon työvuosiensa aikoihin nähden, mm harjaannuksen, taiteiden, elämänpiirin

kiinnostuksenkohteiden laajuuden, loma-ajan tuomien voimien, tuttavapiirin

viisastumisen ja uskonnon tuoman tuen myötä. Samoin iso osa vanhusten kuolinsyistä

tuntuisi olevan taitavan vanhuksen ja pöntön nuoren työntekijän tai sukulaisen

välisiä kommunikaatiokatkoja, kun nuorten olettamukset, että jokin on hölynpölyä,

kääntyvätkin taitavamman perspektiivin leimaamiseksi pupuksi ja niin sen

ylikävelemiseksi jollakin tökeröllä, jota järjeksi kutsuvat, vaikka se on paljon

alkeellisempaa järkeä kuin vanhuksen oma taso. Tähän voisi olla apua

kirjoituksistani:
ajattelukyvyn kehittäminen ja älykkyyden kehittäminen http://pikakoulu.blogspot.fi
pehmeä versus kova taktiikka (klikkaa nimeäni niin pääset blogilistaani, mistä voit selata otsikoita)
uskonto ja järki (samoin:blogilista)

linkit altzheimer, parkiunooson, ikänäkö, yms parantamisaiheisessa blogissani


Yksi mietittävä seikka on valehtelu, valehtelun vaikutukset. Joskus on syytä päättää kärsimykset ja aina sitä ei voi sanoa ääneen, sillä armomurha ei kai ole ainakaan aina sallittu laissa tai ainakaan kyllin nopeasti ollakseen armnelias. Mutta aiheesta voisi puhua kiertäen, laimeasti, arvoja mainiten eikä suoranaisesti valehdellen. Esim. ettei ole hyvä pitkittää kärsimyksiä tai ettei hoito ole hyväksi, jollei se paranna potilaan oloa. Jos sen sijaan valehtelee, vaikka, ettei me sitä vaan tässä yritin juuri tuota samaa minäkin, niin siinä katoaa tilannekuva, se ei ole enää kiertoilmaisuin selkeästi puhuttua vaan tekosyy toiselle saada valehdella vaikkapa pahantahtoisestikin eli potilaan kärsimyksiä käytännössä lisäten tai hänen tulevaisuudennäkymiään huonontaen, mihin on vaikea puuttua, jos kerran juuri hetki sitten valehtelu sallittiiun ja jokukolmas keskustelun osallistuja ei pysy kärryillä siitä, mikä oli mitenkin epäviisasta vaan kannattaa tökerömpiä nuorempien vuosien taitotason rationaalisuuden kuuloisia ratkaisuja, vaikka paikalla olisi osaavampiakin, humaanimpiakin. Siksi on hyvä puhua niin, että arvot joita kannatetaan, ovat suorasanaisesti ilmaistuja, vaikkei kaikkea sanottaisi lujalla äänellä ääneen, jos armomurhasta on kyse.B454. Paraneminen & fyysisyysTämän parantamisnäkemyksern mukaan ei fyysisyys ja liikunnallisuus ole parantumisen este mitenkään, vaan inhorealistisuus on, jos aina uskoo huonoiten sujuvat hetket todellisuudeksi koko ajan tai uskoo ilkeilevien kriittisten miesten edustavan realistisuutta.
Parantuminen tuntuisi osassa vaivoja edellyttävän muuntautumiskykyisyyttä, mikä tarkoittaa, ettei silloin pidä antaa ei-liikunnalliselle ohjeita kiinnittää huomiota kroppaansa paljon tavallista enemmän, kun hän luultavasti tuumisi "se oli nyt noin, pidän sen siis koko ajan niin" tms paikoilleen jumiuttavaa.
Monessa vaivassa on joko hetkellinen ylirasitus, vamma tai uudehko huono tapa. Ylirasituksen jälkeen kroppa ja mieli palautuisivat levon ja terveiden elämäntapojen myötä. Vammoista parantuminen tuntuisi edellyttävän elävöittävyyttä ja jonkin laista muuntautumiskykyisyyttä, esim. haavan paranemiskykyä.
Huono tapa voi oireilla esim. vajan kuukauden sen jälkeen, kun se varsinaisesti muodostui, sillä tavat syntyvät yleensä jossakin ympäristössä, missä on tietyt ihmioset, tietynlainen ajattelu ja tietynlaiset elämäntavat, joiden hyvät puolet toimivat motivaationa pysyä sillä uralla mutta huonot puolet ovat jotakin, mitä vastaan muistaa siinä ympäristössä varautua, muttei ehkä jälkikäteen muussa ympäristössä samoilla urilla jatkaessaan.B455. Ihmeparannusohjeyritelmä XXXV * Pyörätuoli ja elämäntavan keskioikea

Jos jalat eivät oikein toimi ja joutuu käyttämään pyörätuolia, mutta kädet ja yläkroppa toimivat, niin kenties hyvällä tavalla yrittämällä liikkumista voisi löytää liikkumistavasta, asenteesta, tekemisentavasta, jne kohdan, jolla liikket toimivat helpommin ja jopa hyvin, myös jalkojen liikkeet. Se olisi samalla elävöittävän tervehdyttäväkohta elämäntavassa, jalkojen, alakropan ym liikkumismahdollisuuksia paremmiksi korjaava. Sellainen olisi kai terveiden elämäntapojen keskioikea, sellaisena kuin blogissani http://opisuomalaisuus.blogspot.fi kohdassa Terveet elämäntavat kirjoitan. Siinä tärkeitä olisivat etenkin moraali ja tunteidenmukaisuus, sillä niiden avulla löytää oikeaa kokonaisuuden tasapainotusta a tapaa olla tunteiden kanssa a muun elämän kanssa ja ylipäätään oikeanlaista motivaatiota ym., mistä myös ohjeiden muissa osissa. Teksti on tosi pitkä, olikohan yli 230 kohtaa nykyisellään.B456. Ei seiso ja "Elä ja...", hiukan etäisemmin & huomaavaisuusamaryllis
Jos miehellä ei seiso tai ei seiso kyllin hyvin, vaikka on seksuaalinen tilanne,

jossa sitä toivoisi, niin ohjeen "Elä ja anna toisten elää!" noudattaminen kaikin

puolin auttaa. Lisäksi ihan suoraan kohti menemisen sijasta voi olla hiukan niin

kuin ikkunaan päin kääntyneenä, siis hiukan etäisemmin tai hajamielisemmin, vaikka

on läheinen tilanne, muttei siis yksinomaa etäisesti tai hajamielisesti. Ja lisäksi

olla huomaavainen, etenkin tunteita kohtaan, mies siis naisen tunteita kohtaan. Ja

nämä muutkin juuri mieheltä odotettavia.

2.5.2017   Voisiko erektio liittyä valmiuteen saada lapsi ja kantaa siitä kasvatusvastuuta? Eli jollei seiso nuorempana tai jonkun tietyn naisen kanssa, niin voisi kumminkin seisoa, kun on kovin lapsiin päin kallellaan, mutta seisoisi ehkä eri tyylillä kuin miten yleensä kuvaillaan, eli ettei kuin jökö vaan vähän kuin kohmeisen maan alta esiin ponnistavat kukan versot?B457. Kolarissa halvaantuminen ja ettei ajattele autoa ja että tekee elämäntapamuutokset hetiJos sattuu onnettomuus, vaikkapa hirvikolari, niin siinä hirvi ja kai ihminenkin

jää helposti miettimään mielessään autoa ja törmäystä, siis elotonta esinettä ja

yhtä hetkeä, jolloin meni huonosti ja joka johtui aiemmasta ajovauhti-, näkyvyys-

tms arviointivirheestä, esim. sosiaalisen paineen alla toimimisen tuottaneesta

virheestä. Elottoman esineen ajatteleminen tuo elottomuutta kroppaan, se ei ole

kropan toiminnan ohje niin kuin esim. elämän miettiminen, tervehenkinen elämä

ylipäätään, mielikuvat tervehtyvästä toipuvasta kehosta, elävöiuttävyys yms.
Ihminen voi myös kolarissa tajuta selvään, että on liian vaarallista ajella tähän

tapaan, ja jää siksi paikoilleen (voiko liukastujalle olla sama, mutta

palvelutaksin voi jalkavaivainen tms tilata liukkaalla ihan ovelleen), mhin

auttaisi elämäntapamuutos heti: lopettaa ajaminen ai kenen tahansa kyytiin

lähteminen. Jos aikoo vielä ajaa, niin isolla tsempillä on eka opeteltava virheistä

eroon.

B458. Pehmenneet hamoaat ja koulujärki ym vahva kantti
Joillakin, joilla suu on jatkuvasti lämmin ruuan ja teen myötä, voivat kai hampaat

pehmetä iän myötä. Jos tuota miettii, niin tervehenkinen kantti kuten esim.

koulujärki, ulkoilu, arkirealismi, terveet elämäntavat ja tervehenkisyys, omat

vahvuudet, nämä tekevät kai hampaista vahvoja ja pelkkä lösiminen huonontaisi

hampaita. Vanhva ote asioihin versus löperö, valheet yms. Eli kantsis kanssa

miettiä, mistä elämäntavan löperöityminen johtuu, esim. seurasta, jonkin elämän

puolen pois jäämisestä vai mitä pitäisi korjata?

* * *

8.3.2017   Hampaisiin näyttäisi vaikuttavan mm sosiaalinen seura, tai siis niiden tuntuun vaikuttaa se, kenen kanssa on lähiaikoina ollut tekemisissä ja ketä jäänyt ajattelemaan, kenen tavalla asioita katselemaan. Ja tuntu on kai luonnonvalinnan tuoma keino huomata, mikä vaikuttaa hampaisiin mitenkin ja miten hyvin hampaat milloinkin voivat. Heti tavallisen aterian jälkeen hampaani vaikuttavat hyvinvoivilta kuin jokin kasvi. Mutta jos syö lämmintä mössöä, niin vaikuttaa siltä, että jos suu jäisi sellaiseksi, niin hampaat pehemenisivät liikaa. Jos on ulkoa lukeneen kanssa tekemisissä, niin hampaat tuntuvat huteroilta ja heikoilta, kun taas omakohtainen käytännön ihminen reipas ja vahva saa hampaista vahvat. Kantti tuntuu tekevän hampaisiin vahvuutta ja puutteita omaavien ihmisten seura tuo niihin vikoja, missä on kummaa tuo, että jo seura eikä puutteiden tarttuminen vai keskusteluyhteyskö tuo näkökulman kapeuden ja osaamattomuuden omiksikin vioiksi? Joko nuo vaikutukset tulisivat ajan myötä ja tuntu vain kertoo sen etukäteen tiedoksi, tai sitten hampaat elävät suussa elämäntilanteiden mukaan.
B459. Koirien penikkatauti
Tällainen arvaus korieni kertoman pohjalta:
Penikkatautia sairastava koira ajattelee jostakin syystä olevansa vielä pentu,

siitä pentumaisuus. Mutta joku onlähettänyt hänelle jäniksen (jänismielikuvan,

jänistyyliä, jäniksen piirteitä). Nyt koiran pitäisi arvella, että miksi. Onko hän

niin komea, nätti, mukava, jo kyllin kypsä saadakseen heilan?B460. Ientulehdus ja viileät puhtaat ikenet sekä koululaismainen laatu
Ientulehdus on tulehdus, joten siihen varmaankin myös auttaa viileys ja koko suun

pitäminen ihan puhtaana, jopa hygieenisena, myös hampaidern välien.
Hampaita ylipäätään näyttäisi parantavan hyvä hyvin pureva peruslaatu kuten vauikka

koulu, tervehenkisyys, asioiden perustaso hyvin huolehdittu koko ajan.

Suun lämpötilaan vaikuttaa paitsi ruoka ja juoma, niiden tuoma lämpö, ja mahdollinen tulehdus, myös kehon lämpötalous, johon osin mielikuvat vaikuttavat: jos ajattelet, että suu tai kieli olkoon kuuma, niin se lämpenee helpommin, kun taas jos ajattelet, että kieli ja suu olkoot viileät, niin saat ne viilenemään.B461. Suru puolison kuolemasta ja elämän jatkaminen
Jos läheinen kuolee ja suru tuntuu vaikealta ajalta,niin on olennaista huomata,

ettei hän ole enää kantamassa elämän taakkoja kanssasi, joten väärän mitoituksen

tyuoman epäonnen sijasta sinun olisi oltava itsenäinen ja muiden ihmissuhteidesi ym

muun elämänsisällön varassa. Jos puolison viime ajat olivat huonoja, ei ole hyvä

jäädä niihin kiinni jatkaen samoja uomia, vaan olisi aloitettava hiukan uutta,

rakennettava elämän muiden puolien varaan ja säilöttävä puyolisosta muistoja

hyvistä ajoista, kuin vaikkapa heilaehdokkaasta, jota ei saanut, mutta joka

tavallaan on osa omaa identiteettiä. Jos puoliso oli taitamattomampi tai vähemmän

vasttuuntuntoinen kuin snä, hän luultavasti oli nojaavaisermpi, joten pitäisi varoa

nojaamasta siten häneen ja hänen taitamattomuuteensa: ei häntä tarvitse matkia. B462. Tietokoneaddiktio ja muut mukavat tekemiset mutta samantapaiset uomat   
 Jos tietokone menee rikki, niin huomaa, miten tottunut on aina istahtamaan

tietokoneen ääreen ja hoitamaan sillä asioita. Osa ongelmasta on tekemisen

puutteessa, osa arjen hankaluuksissa, kun tietolähde tai kommunikaatioväylä ei

toimi, ja osa siinä, että etenkin väsäht'neenä on tottunut tiettyihin uomiin.

Tekemisen puutteeseen auttavat muut mukavat tekemiset ja muut samantapaiset, esim.

nettiuutisten sijasta lukeminen, tv ja radio ja sähköpostin sijasta juttelu,

kännykkä ja kirjoittaminen. Väsähtäneenä on yleensä oltava aika samantapaiset uomat

kuin mihin on tottunut, jotta olisi mukavaa, tai sitten jokin vaihtoehto, josta on

tavannut pitää. Jos menee väärille urille taas rikkinäisen tietokoneen ääreen, niin

hetki taukoa ja päivän muihin askareisiin, tai jos olisi katsellut videota tms

ajanvietettä,niin sitten jokin harrastus tilalle, esim. musiikki radiosta tai

CD:ltä, soittaminen tai laulaminen, tai ulos ihmisten ja toimeliaisuuden pariin,

luonnon kauneudesta nauttimaan.B463. Aivastelu ja vilustumisen vaaran välttäminen
Tällaisen vanhan kirjoitukseni löysin:
"Aivastamiseen voi olla monta eri syytä. Aivastaminen on yleensä vilustumisen tai vilustumisenvaaran merkki, jolloin olisi heti lakattava oleskelemasta viileässä paikoillaan ja puettava lämpimämmin vaatetta päälle ja ylipäätään huolehdittava, ettei olisi enää liian kylmä, ja varmuuden vuoksi lähiaikoina syötävä jotakin, missä on C-vitamiinia, esim. appelsiinia.

Kesällä aivastelu usein liittyy siihen, että on toisaalta liian kylmä ja toisaalta liian kuuma, esim. juuri auringossa oltuaan istuu liian viileässä varjossa, tai iho on joiltain kohdin liian viileä, kenties niin että pää tai jokin muu osa kehosta on liian kuuma, jolloin verenkierto olisi saatava toimimaan paremmin ja suosittava puolivarjoa ja säädettävä pukeutuminen sopivaksi, tai sitten ovat jalat liian viileät, mikä on vilustumisvaara.

Joillain aivastelu liittyy siitepölyallergiaan. Puut ym kasvit ovat tärkeä osa elinympäriustöämme, arvokas sen elementti ja siksi niihin on mukauduttava, ja jollei mukaudu arvostaen, niin ne tuntuvät häiritsevästi läsnäolevilta, mikä kai ilmenee allergiana.

Jotkut myös aivastavat valosta tai pölystä. Nuo kai pityäisi nähdätoimeliaan elämän elinympräistön osina eikä yksinäisinä elementteinä. Yleensä puiden katselu auttaa säätämään luonnolliseen elinympäristöön liittyvät reaktiot oikeanlaisiksi, kuten vaikka lämmönsäätelyn.


"


B464. Hampaiden välit ja ystävällinen höveli mies versus kireäpipo
 Hampaiden välit näyttäisivät laajenevan, jos on ystävällisen hövelin miehen tapaan ja avaa hiukan suutaan vähän niin kuin mies sanoisi hoh tai ha tms.
Ja hampaat näyttäisivät olevan tiiviisti vierekkäin, jos on kireäpipoinen, tarkka jonkun perspektiivin noudattamisesta.

4.3.2017 Jos mielikuvat vaikuttavat hammaslankaa käyttävän käsien tunnelmaan ja siis siihen, miten lujaa ja ajattelemattomasti milloinkin hammaslankaa käyttää, niin kannattaisi varmaankin ajatella, ettö ehjät hyvät hampaat, vaalin hampaani paremmiksi - eikä että ei kai vain tule reikiä tms vika-aiheista. Samoin jos sosiaalinen tyyli tai mielikuvat vaikuttavat hampaiden tarkkaan muotoon ja tiheyteen. B465. Kipeä (hiottu?) hampaan reuna ja sormi sen viereen kuin jalkapohja lämmintä maata vasten
Joskus kai hammaslääkärit hiovat hampaiden kärkiä tai hampaasta lohkeaa pieni pala ja hampaat ovat siltä kohden kipeät kenties pitkään.
Joskus hammaslääkäri painaa kädellä sormilla, aika lämpöisillä hampaita vasten ja apulainen sanoo, että tulikin jo valmista. Hammaslääkärin käsi oli vähän kuin muovailuvahaa painaisi tai niin kuin jalkapohjat lämminta maankamaraa vasten joskus kesällä, muttei aivan käsiteltävänä olevan kohdan kohdalla vaan iso osa sormesta juuri siinä sormenleveyden verran vieressä. Niin voiko olla, että hampaat sellaisesta muovaantuvat, vähän kuin sosiaalista kautta? Jos niin pyöristäisi kipeän paikan ja sen ympäristön tunnun sormen alla? Hampaat korallia tms? B466. Kuristava tunne kurkussa & kipu ja ääneen vollottaminen
Pidätetty itku tuo yleensä tunteen kurkkuun ja jos mieltä oikein painaa, niin kivun, mihin auttaisi ääneen vollottaminen.

28.6.2018   Itkemistä ja osassa keroja ääneen vollottamista tarvitaan surun käsittelyyn. Jos iis itkee sen, mitä olo tuntuu tarvitsevan ja samalla suree, sulattelee aihepiiriä yrittäen löytää, mikä olisi itselle oikea tapa elää sen kjanssa, niin silloin kurkkukipu, joka johtui pidätetystä itkusta, menee yleensä ohitse esim. yhden illan suremisella ja elämänviisaampien valintojen pohtimisella.
Mutta jos valehtelee ja itseekin jotain muuta kuin mikä itkua olisi vaatinut, niin se ei välttämättä auta, jollei tule samalla surreeksi ja sulatelleeksi tuotalkin asiaa. Usein itkeminen tarkoittaa jonkin elämänvalinnan tekemisen tarvetta, esim. jonkin asian tekemisen lopettamoista, esim. osittaista luovuttamista.
Itkeä ei voi toisen puolesta vaikka surra voi hänen lisäkseen. Itkeä ei vpi myöskään tismalleen toisen tavalla tai eri kerran tavalla, vaan tilanne elää joka kerran ja vaatii hiukan erilaisen reaktion.


B467. Lääkkeisiin tottuminen ja lääkkeen korvaaminen lumelääkkeellä
Jos juo alkoholia, niin oma yrittäminen siirtyy skarppaamiseen päin, ei niinkään rentoutumiseen yms, mistä alkoholi huolehtii. Jos siis jälkikäteen ottaa mallia ajasta, jolloin oli humalassa, saakin kireämmän tyylin eikä rennompaa. Yrittämisen suunta siis menee väärään suuntaan.
Luulisi lääkkeiden käytön kanssa käyvän samoin. Mutta jos lääke kuitenkin huojensi oloa, niin jos ottaisi mallia lääkkeen vaikutuksesta, esim. jos lumelääkettä otettuaan odottaa vaikutuksen nyt alkavan, niin oppisiko yrittämään oikeaan suuntaan, lääkkeen vaikutuksen suuntaan? Voisi myös vaalia asioita, esineitä, ajatuksia, aihepiirejä yms, jotka ovat lääkkeen vaikutuksen tapaisia, esim. pehmentäviä ja viinimäisiä.B468. Vettä jäänyt keuhkoihin ja kovin kostean ilman hönkäileminen ulos
Jos keuhkoihin on joutunut vettä eikä ole saanut sitä ulos, niin voisi kuvitella keuhkojen niille alueille vesi-ilma-seoksen ja yrittää siis saada sen aikaan. Ja hönkäillä sitten niiltä alueilta ulos kovin kosteaa ilmaa.B469. Koulu tai työ painaa ja vapaa-ajan hyödyllisyys työn kannalta
Tarvitsemme laajempaa elämänpiiriä. Vaistoluontomme kertoo,e ttä se antaa meille voimia, on tarpeen toimintakykymme ja siis myös työn ja älyn kannalta. Ks. http://workandfreetime.blogspot.fi etenkin ekan blogimerkinnän kirjalinkki! Voi olla aika outrageous, mutta luonnonvalinnan tuoman toimintakyvyn vaalimisen valossa objektiivisesti perusteltua.

1.10.2018   Joitakin peruskoulun tai lukion opettajia ja oppilaita,kenties joskus muitakin, painaa jokinkoulussa niin, että pehmentävät elämäänsä esim. ruokakeskeisyyttä nostamalla ja olemalla joltain osin tonttumaiset tai viikonloppuna juhlivat, milloin kai koulu painaa aika paljon ja tyhmentää siksi, että on urautunutta yksialaista elämää, jonka lähestymistapa ei ole kamalan taitava, näkemyksellinen ja omakohtaisen arkijärkinen ja aina kokonaiskuvallinen sekä elämänviisas ja siis elämänmyönteinen ja tervehenkinen. Silloin ongelma tyypillisesti on siinä, että tuo yksilö itse valitsee koulun, pitää sitä joltain kannnalta hyvänä järjestelynä elämässään, ja yleensärohkaisee muitakin valitsemaan koulun, kannattamaan koulua. Mutta tuolloin siis koulu on ollut liian työläsja käytännössä liiaksi muita elämänmahdollisuuksia ja niiden mukana muita ajattelutyyppejä hja lähestymistapoja viisauksineen pois karsiva, niin itseltä kuin muiltakin. Jolloin siis ratkaisuna olisi opetella ajattelun, tietämyksen yms taitoja jollakin tehokkaammalla, enemmän viisautta ja elämänymmärrystä jättävällä tavalla, esim. ajattelukurssi blogistani http://pikakoulu.blogspot.fi ja kouluaiheisiin tutustuminen omaan tahtiin, kuin ryöpsähdyksinä, hyvää laatua koskaan unohtamatta.B470. Pöptartunnat ja sosiaalinen maailmankuva, että kuka harrastaa mitäkin harrastusta mitenkin taitavasti, yms
Pöpötartunnoista ja sosiaalisista elämänuomavaikutteista
Minua hämmästyttää, että näiuden parannusohjeiden perusteella pöpötartunnat eivät olisi tyypillinen taudin tai vaivan syy vaan jokin huono tottumus, väärä painotus tms. Pöpöjä kumminkin on ja jos on hellettä, niin niitä on enemmän ja pakkasella voi vaivata antiseptisyys. Voiko pöpötartunta siis olla elämänuomavaikute, jota pöpöt kenties kantavat. Silloin pöpöinen olo tarkottaisi, että on jotakin elämänvinkkelivaikutetta kamalan paljon tai kenties useampaakin. Siinä on se hämmästyttävä piirre, etteivät vaikutteet tule niistä henkilöistä, joihin itse kiinnittää eniten huomiota, vaan -arvaus - ehkä pikemminkin henkilöistä, jotak kiinnittävät sinuun huomiota kuin kahdella sormella sinua tökkäisivät, jotenkin koulumaisesti, roistomaisesti, sorkkien, sivistynyttä vieraiden ihmisten etäisyyttä suurempaa kontaktia hakien, kenties ajatusohjatusti hakien. Mutta ovatko muut tavallisempia, sivistyneempiä, ovatko he uoma, jossa elät, ja nämä pöpöjä lähettävät, joista voi sairastua, ovat niitä poikkeuksia ja siksi kiinnittävät huomiota? Elämäntapavaikutetta tulee erityisesti ystävällisyyden myötä, mutta tuleeko myös silloin, kun joutuu säätymään ottaakseen jonkun huomioon? Jos henkilöt eivät luokitu kiinnostuksenkohteidensa, elämänalueidensa ja taitotasonsa sekä vaalivuutensa/vastuuntuntonsa mukaan, vaan sikin sokin sinne tänne, niin tuleeko siitä helpommin pöpömössö, ja koulumaisesta luokittelusta että se ja se harrastaa sitä ja sitä, tulisi selkeämpi viileämpi olo?
Jaa, no tiedä tuosta.

25.1.2018   Kai, jos joutuu lähelle toista tai jos on hellettä kuten tropiikissa tavallisesti, niin pöpöjä tulee runsaammin ja lähempää toisen elämän omia uomia, jotka etenkin vanhemmalla ihmisellä voivat olla vahvasti urilleen majoittuneet, ja silloin olisi kai tarpeellista tietää, millaiset nuo elämän uomat ovat, mikä on suhde ympäröivään maailmaan, millä tahdilla hän on sosiaalinen kanssasi, kauanko vaikutus kestää, jos elelet tacvalliseen tapaasi ja entä jos törmäät johonkin mielenkiintoiseen tai muuhun tavallista totaalisempaan kokemukseen. Näin vaikutteta kai tulee joka tapauksessa sosiaalista kautta, mutta osaatko otaa sen huomioon, jos elämäsi jatkuu polveillen tuosta? B471. Mätä hoitoaloilla ja peruskoulun taitotaso
En ole hoitoalojen ihmisiä enkä ole koskaan ollut millekään hoitoalalle aikova, joten en tiedä näistä paljoa, mutta näyttää siltä että hoitoaloilla ja etenkin psykologiassa on paljon mätää. Perusongelma tuntuu olevan että peruskoulun taitotaso puuttuu, ei ole noudatettu perus tervettä järkeä. Siihen on yleensä kaksi syytä: iso osa ammattilaisista on ulkomaalaistaustaisia mutta esiintyy suomalaisina, ja niin he eivät opi suomalaista kulttuuria ollenkaan, järki puuttuu, samoin suomalainen sivistys puuttu heiltä ja suomalaisen tavallisen elämän ja tavallisen kanssakäymisen tuntemus. Tämä on siis eri asia kuin peruskoulun oppimäärän ulkoa lukeminen tai testeissä lunttaaminen tai taitravan olemuksen mimic-tyylinen näytteleminen itse taitotasosta mitään ymmärtämättä.
Toinen yleinen syy tähän, joka kai on hoitoaloilla laajemminkin, on, että yritetään olla kovin taitavia, mm taiteiden ja uskonnon taitotasoa, mutta erustaso on jäänyt ois. "Tämä nyt niinku iirtäis kuvan. Eiks oo kiva?" on ihan eri juttu kuin, että hyvällä laadulla on kiinnostunut katselemisesta ja maailmasta yliäätään ja että on sivistynyttä sanomaa maalauksissaan. Moni hoitoalojen ihminen kai luokittelee itsensä kauniiksi naiseksi, sellaiseksi kuin kauniskatseinen ja viisas, taitava, mutta noin kuvatulta ihmiseltä ei saa missään asiassa edes hetkittäin uuttua eruskoulun tasoinen taitotaso ja tavallinen sivistynyt käytös, sivistynyt maailmankuva ja ainakin ilmaston osaamisen verran elämäntaitoja, tervehenkisyyttä. Esim. jos sabotoi muita moissta luokituksesta ois, vaikka nämä olisivat ihan taitavia erustaidoiltaan ja ok tavalla käyttäytyviä, niin ei ole sivistynyt, ei ole kaunis nainen tuossa mielessä.B472. Koulujen sisäilmaongelmat ja opettajat, jotka olivat lasten iässä yhtä hyviä koulussa
Jos opettajana olisi harjaantumisluokkalainen tyttö tai poika, niin aiheuttaisiko se ahdistusta kuin henkistä ja elämänolosuhteellista ahtaan paikan kammoa opettajan tienoilla ympäristössä jaopettajan vaikutuksen osalta, kuin hometta haistelisi? Eivätkö koulun jumiutumiset myös selittyisi sillä, että opettajaksi onkin päässyt numeroitaan myöhemmin korottanut harjaantumisluokkalainen, jonka oma ajattelu on jumiutunutta? Lapset kai tarvitsisivat ja ansaitsisivat opettajat, jotka olivat aikanaan yhtä eteviä koulussa kuin lapste nyt. Silloin koulun voisi käydä vähemmn jumiutuneesti ja varmaankin nopeammin, http://pikakoulu.blogspot.fi

31.10.2017   Eikö ihmiset vaikuta nokkaansa nirpisteleviltä sellaisen läsnäollessa, jolle haluavat viestiä, ettei tuo noin ole tai että tuo on kyllä liian huonotasoinen perspektiivi.  B473. Sodanuhka ja taju maiden luonnollisista rajoista
Kovin suurilla valtioiden yhteenliittymillä on vaikeuksia, koska seudut ovat niin erilaiset. Niissä on olot erilaiset ja niin ne tekevät samatkin asiat ihan eri tavoin. Ja koska niillä on olojensa ja ympäristönsä puolesta eri olosuhteet, niin niillä on eri intressitkin, erilaiset mielekkäät reitit hoitaa tavalliset kysymykset. Niinpä suurilla alueilla voi olla jotakin yhteistä esim. filosofian ja joiden taitojen hyödyllisyyden osalta, muttei yleensä käytännön meiningissä. Esim. saarivaltioon voi tulla sotalaivoja mistä päin maailmaa vain mutta lähinnä merenrannoilta, kun taas sisämaavaltiolla voi olla sotilaalliset välit vain rajanaapureihinsa. Tai että lämpimän ja kylmän ilmaston välillä on elämän sujumisessa ero kuin kesällä ja talvella: eri puolet asioista ja elämästä hoituvat, yhteiskunnasta tulee ihan erilainen, eikä toisen alueen tapoja voi käyttää, vaikka ne tuolla toisella alueella vaikuttaisivat potentiaalisilta maailmanvalloittajilta. Siksi luonteva valtiokoko ei ole kamalan suuri.
Usein kun jonnekin on muodostunut jokin suuri raja, valtatekijä tai järjestely joka on ollut vähintään vuosia ja joka on elinvoimainen edelleen, niin siihen ei ole vain yksi syy vaan kovin monta: kun yhden syyn korjaa pois, niin tilalle nousee uusi syy samaan järjestelyyn, ja niin edelleen esim. kymmeniä syitä. Siksi kai, kun ihmiset ovat kovin monimutkaisia maailmankuviltaan: on ehtinyt jo moni elämänalue ja monen ihmisen paras ymmärrys ottaa tuon järjestelyn tai rajanteon omakseen. Ja lisäksi siinä on se, ettei se ole vain sattumaa, että niin, vaan jokin suuri olosuhde kuten vaikka ilmasto vaikuttaa kaikkeen koko ajan.
Alueiden ja ryhmien välejä lieventää ja rauhanomaistaa, kenenkään edusta kummemin tinkimättä ohje "Elä ja anna toisten elää" eli elämänmyönteisen itsekäs saa (niin yksilö kuin ryhmätkin) olla muttei puuttua muiden elämään muuten kuin reilusti. B474. Leväperäinen pää kun muilla ok pää ja koulutasoisten työtehtävien tekeminen työteliään tunnollisesti
Usein jos joku, esim. nainen, tekee vain naisten juttuja, taidetta, hoitotyötä, uskontoa yms ja ylenkatso miesten töitä, insinööritaitoja, koulua, akateemista sivistystä ja näiden mukaisia ammatteja, niin tekemisten perustaso voi jäädä liian heikoksi. Jos siis tällaisella ihmisellä on leväperäinen huono pää, kun taas tutuilla ihan hyvä pää tai ok pää, niin se johtuu yleensä koulujärjen ja arjen perustekemisten liian vähäisestä määrästä tai siitä, että yrittää niitä tehdessään taiteilla niille jotakin hienompaa sisällystä, esim. tyyliä, näkemystä, taiteellista hahmoa, kauneutta, näyttelemistä, asemaa, muiden elämänalojen hyveitä, vaikkei perustaso ole perusmuodossaan kunnossa. Kouljärki tarvitsee yleensä tuekseen aistien käyttöä, käytännön tekemisiä, liikuntaa, ulkoilua, lukemista, arkea, uutisten seuraamista yms. Jos malttaa keskittyä pelkkää perustasoon niin, että kapasiteettia jää yli muttei kuluta sitä mihinkään, niin aidot kasvavat paljon, ja silloin ajan ja perustason harjaannuksen sekä opiskelun myötä voi kehittyä niin taitavaksi kuin mitä nuo taitavammat elämänalueet maineeltaan ovat. Mutta se edellyyttä, että perustaso on KOKO AJAN kunnossa, huolehdittu, eikä että vain suorittaa jonkin koulujutun ja haihattelee loput. Mutta jollei sitä jaksa, niin jo osan aikaa koulumaisesta perusjärjestä huolehtiminen parantaa laatua ja tekee tervejärkisemmäksi, jollei se siis ole vain suoritus vaan myöskin ymmärryksen osa.B475. Kätkytkuolema ja aikuisen teoriaperspektiivin tiedostavuus
Katselin netistä, niin kätkytkuolemasta kerrottiin, että vauva voi saada hengityspysähdyksen tai sydänpysähdyksen nukkuessaan, muttei niin seälään nukkuessaan. Voiko vauva kyljellään nukkuessaan tai mahallaan olla poski alustaa vasten kuin vanhempiensa olkaan, kylkeen tms nojaisi, eli on tavallaan seurallinen, kun vanhempi ei tee mitään kovin aktiivista, jolloin vanhemmalla on näkökulmansa tasaisena pysyvä puoli vauvaan päin. Hengitys ja sydämen toiminta vaativat kai jotakin luonnollista tiedostavuutta ja jos on kuin pakahtunut, ei-tiedostava, ihan jumiutunut, niin hengitys ja sydän eivät niin luonnostaan toimi vaan voivat mennä kaput kuten elottoman seurassa. Ja lapsi jos nojaa vanhempaansa, niin ei tee itse vaan vanhemman perspektiivin pitäisi olla tiedostava.
Tiedostavuutta lisää aistit auki tekeminen, uuden kiehtovan oppiminen esim. jollakin kivalla kurssilla, ja tekemisentapansa varioiminen kuhunkin tekemiseen sopivaksi: muisteleva, katseleva, liikkumiseen uppoutunut, tunteva, selittävä, miettivä, ym mitä milloinkin eniten muita puolia unohtamatta. Ulkoa lukemisen sijasta oma ymmärrys ja aistit ovat tiedostavuutta.
Vauvan hengutyksen ja sydämen toiminnan omaehtoisuutta voisi kai parantaa jokin villieläin esikuvana, (muttei kai lemmikkieläin tai kotieläin). B476. Yleinen heikko taitotaso jollakin seudulla /ryhmässä ja älynkohotusohjeeni lukemisena
Olen kirjoittanut kunnollisen ajattelukyvyn oppimisesta ja älykkyyden kehittämisestä blogissani http://pikakoulu.blogspot.fi . Jos jollakin seudulla tai jossakin ryhmässä on yleisesti heikko taitotaso, niin jos nuo ohjeet olisivat heillä lukemisena niin, että niistä ymmärrettyinä tulisi heidän sivistyksensä osa, niin kaipa se auttaisi heitä kehittymään ajattelukyvyltään ja älyltään. Taitojen kehittämisen ohjeita on blogissani http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi .B477. Paise ja hygienia koko seudulla
En nyt näitäkään tiedä, mutta eikö paise liity siihen, kun on pöpöjä ja likaa, ei vain paiseen kohdalla vaan myös lähiseudulla. Niin os  pitäisi puhtaana ja kohtalaisen steriilinä paiseen esim. 10 kertaa leveämmän ympäristön ja myös, ettei mahassa olisi kovin pöpöistä ruokaa ja että olisi käynyt kakalla ihan tunnollisesti, niin olisiko silloin pöpöaltistusta vähemmän ja se liennyttäisi myös paisetta? Myös viileys ja rauhallisuus ehkä auttaisivat, tai sitten tervehenkiset virikkeet kuten luonnon kauneudesta nauttiminen.B478. Naurutauti ja tervehenkisempi maailma
Luin netistä ihmissyöntiin liittyvästä naurutaudista Uudessa Guineassa. "Sairauden tavallisia oireita ovat vapina, kaatuilu ja tahattomat naurunpyrskähdykset."
 Vapina usein liitty pelkoon ja suureen huoleen, kuten vaikka ihmissyöjien seurassa elellessä, jos alkaa huolettaa miten käy joko ihmissyönnin tai jonkin muun ison onnettomuuden vuoksi. Jos ihminen on kovin lähellä kuolemaansa, hän kai menee kömpelöksi, tokkuraiseksi, hajamieliseksi ja saattaa kaatuilla ihan jo omiin jalkoihinsakin, näköpiiri ja ymmärryksen piiri kapeutuvat. Ja vihamielinen, joka tietää, miten tuolle kohta käy, saattaa purskahdella nauruun.
Yksi syy ihmissyöntiin on kai suuri ruokahalu, osin kai ilmasto-osaamattomuudesta ja osin meiningin raadollisuudesta johtuen. Toinen syy ihmissyöntiin voi olla, ettei syöminen tunnu pahalta vaan aika tavalliselta aterialta ja siksipaljon huojentavammalta kuin vaikka ikävä ihminen. Myös jos modernin maailman näkymät tai pienen paikkakunnan elämän piirien kapeus tuntuvat kehnoilta, niin enemmän ihmisen perusluonnon mukainen elämänpiiri ruuan, käytännön tekemisen, sosiaalisuuden ja tappelun yms parissa voi huojentaa, vaikka olisi liian raadollinen, siksi vain, että maailman näkymät ovat niin synkät tai sukulaisten seuran dominansssi pännii.B479. Dementia ja kiinnostavat aiheet
Luin netistä dementiasta. Listaan tähän tekstin viereen selityksiäni:
"
Dementialla tarkoitetaan tilaa, jossa henkilön useat älylliset toiminnat ja aivotoiminnat ovat heikentyneet rajoittaen hänen sosiaalista selviytymistään. Dementiaa voivat aiheuttaa monet keskushermoston sairaudet, puutostilat, myrkytykset tai lääkkeet.
Dementiassa ilmenevälle muistihäiriölle on ominaista vaikeus oppia uusia asioita tai palauttaa mieleen aiemmin opittua.   - Jos ennen työ loi ryhtiä päivään ja tekemisiin, tuoden vauhtia ja laatua, niin työn jäädessä pois eivät tottumukset kanna enää yhtä hyvin vaan tarvittaisiin jokin vastaava kenties osapäiväisempi tekeminen.
Pelkkä muistihäiriö ei kuitenkaan tarkoita, että henkilö kärsisi alkavasta dementiasta. Nimi- ja tilamuisti heikkenevät kaikilla ikääntyessä ilman, että kyseessä olisi varsinainen muistisairaus. - mielenkiinnon puute, se, että arkiset jutut hoituvat helpommin kuin vasemmalla kädellä ja toistuvat vuodesta toiseen lähes samanlaisina päivittäin tms
 Myös työmuisti heikentyy väistämättä iän mukana, jonka vuoksi on vaikea pitää monta asiaa yhtä aikaa mielessä.   - Jos työ ei tuo harjaannusta ja jollei katsele luontoa ja elämää, ota osaa niihin, niin näköhahmotus sisätiloissa istuessa heikkenee, muuttuu yksinkertaisemmaksi, viisaus vähenee.
Alzheimerin taudille on ominaista lähimuistin heikentyminen ja uusien asioiden oppimisen vaikeus. Vastikään sovittu tai puhuttu ei muistu mieleen, vaikka siitä muistutettaisiin jollakin vihjeellä. - liian mielenkiinnoton aihe vanhukselle, kokeile paljon vaativampaa, syvällisempää
Äskettäin tapahtunutta vierailua tai kaupassa käyntiä ei muisteta. - ks. yllä
Aikaisemmin helpolta tuntuneet tehtävät, kuten pesukoneen käynnistäminen, ei onnistu. - suru, masennus, kauhu, huoli omasta tulevaisuudesta, ärsyyntyneisyys kuivaan neuvovaan perspektiiviin, joaka ei mainitse mitään elämän kannalta olennaista vaan vain koneen tms
Samojen kysymysten tai tarinoiden toistaminen viittaa alkavaan muistisairauteen.   - Jos on kiinnostuneempi aiheesta kuin sen kommunikoinnista ihmisille, jotka eivöät ymmärrä sitä kunnolla vaan joille tarvitsee selittää alkeita, niin ei kenties laita merkille, selittikö jo vai aikoiko vasta selittää.
Muistihäiriön ohella dementialle on ominaista puheen sisällön köyhtyminen (afasia), - mielenkiinnon puute, toiselle ok tasoisen tehtävän muuttuminen ei haastavaksi, tekniseksi vain, pelkäksi raadannaksi vailla riittävän vaativaa ja syvällistä ajattelua, vailla elämääkoskettavuutta, väärntasoista siis
vaikeus pukeutua ja suorittaa motorisia liikesarjoja (apraksia) - suru, masennus, tyrmistys, vastentahtoisuus, motivoitumattomuus siihen, minne kneties ollaan menossa ja missäö merkeissä
 sekä käsittää nähdyn merkitystä (agnosia). - riidat puolison tai hoitohenkilön kanssa tai mielenkiinto muualla
 Dementiasta kärsivän kyky suunnitella päivittäisiä toimintoja, jäsentää kokonaisuuksia ja ymmärtää vertauskuvallisia ilmauksia on heikentynyt.  - riidat siitä, miten päivä käyttää, mitä tehdä ja mitä ei, millaisia osallistuvat henkilöt ovat, yms
Etenkin vaikeampaan dementiaan liittyy usein erilaisia käytöshäiriöitä." - riidat, kommunikaatiokatkot, oman tilan tarve, hoitavan henkiön väsyneisyys, omat toiveet ja haaveet mutta laposen kaltainen asema B480. Vanhat vaivat ja kehollaan terveisiin aikoihin kiinnittyminen
Jos jokin vanha vamma on jäänyt pitkiksi ajoiksi vaivaamaan, niin ei saisi kiinnittyä vamman aiheutumisen aikoihin eikä siihen, miten alue jäi huonosti tai on vieläkin ollut huono, vaan antaa terve keho ohjeeksi keholleen, kiinnittyä kehollaan terveisiin aikoihin, innostaa kehoaan siihens uuntaan, rohkaista ja antaa sen kehittyä suotuisissa olosuhteissa terveen kaltaiseksi ja ihan terveeksikin, kehua ja olla kiitollinen parannuksista. Näin siis jos vaikkapa synnytyksestä jäi jotakin vaivaa, niin ei saisi ajatella vauvaa tai lastaan ihan kehoonsa liittyvänä, ainakaan noin konkreettisesti, vaan antaa kehon tervehtyä rauhassa: vauva ei kai ollut sen kannalta viisaalla huomioonottavaisella tavalla tai kyllin taitava, etenkään nyt jälkikäteen, kun lapsi jo elää omaa elämäänsä.B481. Hampaiden parantuvuudesta
Hampaat, hampaiden korjautuvuudesta

Ei tunnu todennäköiseltä, että hampaat olisivat ihan samanmuotoiset lapsuudesta

aikuisuuteen, vaan luulisi niiden muuttavan hieman muotoaan elämän kuluessa, kun

esim. luonnekin ja elämäntilanne & elämäntapa muuttuvat.


Minulla on vaikutelma, että hampaat muistuttavat muodoltaan ja asennoltaan sen

ihmisen hampaita, jota silloin juuri pitää mielessään, joka pyörii mielessä, ei

siis välttämättä keskustelukumppani tai läheinen vaan joku, joka jäi mieleen tai

jonka kanssa juuri pari sanaa vaihtoi.
Se viittaisi hampaiden kykyyn korjautua, kenties valtavan nopeastikin.

Yksi, mihin hampaiden muoto voisi luonnostaan reagoida, on kieli, missä kenties hampaiden koskettamisen tyylin etäisyys tai ystävällisyys voi vaikuttaa. Hampaiden vahvuus puolestaan reagoisi mm purentaan, puremistapaan ja sen henkeen, mutta kenties treenaten eikä yht'äkkiä. Ikenet kenties reagoivat epävarmuuteen ja varmuuteen, siltä osin, miten vahvasti hampaat ovat kiinni.

Jos hampaiden luonnollista korjautuvuutta etsii, niin hammashoitolasta sitä tuskin löytää, sillä hammaslääkäri tavallisen käsityksen mukaan vain poraa hampaita ja laittaa niihin paikan. Mutta toisaalta joskus hammaslääkärissä on vaikuttanut siltä, että joku kokenut hammasläkäri osa rauhoittaa vihlovan hampaan painamalla sen kylkeä lämpöisellä hammasta kohtaan ystävällisen oloisella sormella. Voiko olla, että osa hammaslääkäreistä osaa hampaiden paranevuuteen liittyvää viisautta, joka kenties ei ole koulumallista vaan enemmänkin käytännössä havaittua, että niin se vaan näkyy olevan.
Mutta toisaalta hammaslääkäriin eksyvät mm ne, jotka juuri satuttivat hampaansa, irtosi paikka tms, eli hammaslääkäreille yms on voinut kertyä onnettomuusalttiutta noissa suhteissa, kenties osalle myös kykyä välttää moista onnettomuusalttiutta. Liian paljo poraaminen liittyy aina hammaslääkärissä käynteihin, ja kenties ilkeileviin tuttuihin, eli sitä onnettomuusalttiutta sinne kertyy.

Luontaista paranevuutta ei tuntuisi olevan epäviisailla mutta elinvoimaisilla olisi. Ruutumallisilla ei olisi ja vapaa-aikamaisilla olisi, samoin itse asianharrastuneilla voisi olla. Eläimillä siis voisi olla, mutta eri eläinyksilöillä eri verran, esim. ihmisistä harrastuneella pikkulinnulla vähemmän kuin luontoharrastuneella.
Ruokavalio voisi vaikuttaa paranevuuteen, liian työkeskeinen pakkopulla haitaten ja pullakahvit yms mieliteot auttaen, muttei ihan kaikissa tapauksissa noin vaan esim. liian hapan voi haitata vaikka olisi mieliteko, ja toisaalta jos elinvoimaistaa, niin voi olla hyväksi.

18.4.2017   Hampaiden parantuvuutta tuntuisi olevan sellaisella jolla on luonnostaan luonteenlaatunsa ja elämänviisautensa vuoksi hiukan pyöreät, kenties tyytyväisyyttään vähän pulleat hampaat elämänviisauden ja elinvoimaisuuden vuoksi kuin villieläimillä kai. Ja luonnostaan rikkoutuvia olisivat herkimmin ritsis rätsis tyyppiset heikon ulkoa luetun perspektiivin luonnottomin käyttävän hampaat. Mutta tuo parantuvuus voisi olla elämäntavasta kiinni, siis opittavissa.

6.5.2017   Koiralla on vuoristoiset hampaat kuin rikki menneet mutta muodoltaan kovin pyöreät kuin kovin hyvin parantuvat. Voiko ihmisten hampaiden tasaisuus johtua siitä, että koko ajan käyttää samaa teoriaperspektiiviä, aika lailla samaa näkökulmaa? Ja koira sitten kotona töistä tullessa tarjoaa vapaa-ajan rentoutusta, päästää teoriaperspektiivistä irti eri ympyröihin, ihan vain kotielämään ja eläimen seuraan, mistä taipumuksesta sen hampaiden ei-tasaisuus, vuoristoisuus. Ja tuo koiran hampaiden pyöristetty muoto olisi sitten niiden parantuvuutta. Kysyin tätä 9v. japaninpystykirvaltani, niin se väitti, että pentuina ne harjoittelevat kamalasti hampaiden korjautuvuutta, mikä menee kai niin, että aina puree, mikä käsittääkseni tarkoittaa henkilökohtaisen suvereeniuden vaalimista tervehenkisesti.

25.6.2017  Tässä muutama päivä sitten koetin kielellä hampaitani ja jossakin kohden takana en ollut varma siitä, mihin kohden hammas päättyy ja mietin, että onkohan se tässä vai tuossa vai missä näillä main, niin hampaassa sillä kohden tuntui olevan luiska, tuntui kuin se olisi väistänyt kielen tieltä ihan kevyesti. Jäin miettimään, että voivatko hampaat olla pehmeitä, jos ne ajattelee pehmeiksi, ja kovia, jos ne ajattelee koviksi. Vähää aiemmin olin pohtinut, että näyttääkö taitava hammaslääkäri maahisharrastuneelta, kuin tarvitsisi maahisia työssään, mutten tiedä maahisista mitään ja hammaslääkäreillä voi olla oma versio maahisista.

6.10.2017   Menninkäinen lienee eri juttu kuin maahinen, mutta jos nyt tuo aihepiiri on tuntematon, niin ehkä on jotakin iloa menninkäisistäkin. Menninkäiset kai liittyvät asumiseen,mistä tulee mieleen, että voivatko ne olla jonkun talonmiehen haamu, tai vieläluultavammin vanhempi mies tai nuorempikin, jos on kotielämästä harrastunut, joka on tykästynyt jonkun paikan tunnelmaan, minkä ob ohimennen jossakin havainnut, ja sitten mielikuvituksessaan oleilee tuon asunnon eteisessä tai menee pahvilaatikkoon ja vain nautti siellä olemisesta, tunnelmasta etenkin, jonkinlainen mieliteko mielikuvituksessa, viihtyvyyden lähde, kenties vanhemman pariskunnan luona tms, missä miehen mielestä asuvat viihtyisästi ja on seinät ym asunnon osia, joista mies tietää talonmiesmäisesti, tuntee olevansa niiden kanssa kotonaan, vahvoilla, ja sitten vain nauttii tunnelmasta kuin patalapusta tms, ja vaimo kenties toppuuttelee jja menninkäinen on joskus aavistuksenomaisesti näkyvissä havaittavissa mutta harmiton, vähän hauska.

18.11.2017   Joskus kun jokin hammas suussani tuntuu jotenkin ja hajamielisesti kokeilen siitä kielellä. Niin joskus on niin, että tuntuu kuin hampaassa olisi nypylä, ja kun sitä kokeilen kielelläni, että kyllä se kova on,niin samalla kieli pehmeästi koskee hampaan viereisiä osia kuin tuumisin niistä että "eipä mitään kummempia", ja niin tuntuu kuin nuo viereiset aikuisen tapaan hyväntahtoisen pehmeästi kosketetut osat joustaisivat pois kielen alta matalammiksi kuin hammaslääkärin kädet suussa tuntuvat saavan aikaan, ja samalla nypylä, josta ajattelen,e ttäkova samaan tapaan kuin ekalla luokalla kun nuo hampaat suuhuni kasvoivat, niin kuin se nousisisi ylemmäs. Voiko olla, että hammas kasvaa sinne, missä on ekaluokkalaisen, hampaiden kavuajan mielikuvieni tapaan kovaan kanttia, ja hamms laimenee pois sielät, missä kosketan sitä pehmeästi. Mutta sittent uumin, että menee pieleen, jos hampaat ovat erikorkuiset eri kohdista, ja niin lakkaan koskettamasta hampaita kielelläni ja myöhemmin hampaat taas ovat tasaiset tai tuntuvat eri tavon vuoristoisilta esim. että ompas tämä korkealla ja mites tuo on noin matalalla.

20.2.2018   Voiko se, miltä hampaat tuntuvat ja millaisia ne kenties ovat, ovatko hyvä- vai huonokuntoisia, johtua jonkinlaisesta tilannekuvasta tai mm tilannekuvasta, tyylii "Tässä olemme (minä, hampaani ja kenties joitakuita muita ihmisiä) pehmeähampaisina / pyöreähampaisina / kovina helposti rikkimenevinä hampaina / koululaisen tapaan vahvasti purevina / tms"

20.4.2018   Hampaiden kunto, säryt, tilanteen kehitys yms vaikuttavat menevän tunnelman mukaan siihen tapaan, kun esim. jouluna hautausmaalla käydessä sillä on oma tunnelmansa, tai kesäaikaan vehreällä rannalla luonnon keskellä: ikään kuin uit jossakin tunnelmassa, aihepiirissä sosiaalisine suhteineen, ym efdesottamuksineen, puolieen, asianhaaroineen. Ja olosi menee sitten sen mukaan, samoin sairastavuutesi tai parantuvuutesi. Esim. ikävien asioiden kanssa tekemisissä ollessa vaivaavat säryt helpommin, kun tunnelma on huono. Vastaavasti kunnon kehitys ja siis myös kai hampaiden kunnon kehitys näyttäisi menevän sen mukaan,minkä verran on epäonnea ja turaamista, huonoa laatua, tai v´sitten vastapainona noita hyvätunnelmaisia elinvoimaa tuovia olosuhteita. B482. Lasten yökastelu ja lämmin rentous illalla pissalla käydessä
Joslapsi pissaa yöllä sänkyynsä, niin voiko se johtua siitä, että nukkuessa on rennompi kuin illalla pissalla käydessä ja siksi pidättää pissaa vähemmän kuin illalla? Sama ilmiö siis kuin miksi on käytävä pakkasesta sisälle tultua heti vessassa. Eli jos illalla olisi lämpöisen rento, esim. juotuaan lämmintä maitoa?, tai siksi että kävisi pissalla vasta ihan unisena, niin pissaisiko silloin niin tyjäksi, ettei kastelisi yöllä?B483. Natsi-Saksan ihmiskokeet ja käsitys, että terve on parhaiten toimiva
Koska ihminen on biologian käsityksen mukaan evoluution hioma, oat kaikki ihmisen taidot parhaimmillaan ideaalisen terveellä ideaalisen tervettä elämää viettävällä ihmisellä : MY BOOK "Hard Rationality of Feelings and Instincts", to which there
is the link http://www.angelfire.com/planet/paradisewins/HardRationalityOfFeelings.pdf.

http://paratiisiteoria.blogspot.fi/2016/07/against-experiments-on-humans.html  B484. Työuupumus ja ammatin vaihto haaveammattiin
Jos työ rasittaa liikaa, niin se usein johtuu vääräntyyppisestä työstä, jolloin ammatin vaihto johonkin kivaan olisi hyvidea: http://nopeaoppisuus.blogspot.fi . Myös vapaa-ajan harrastukset (http://workandfreetime.blogspot.fi ) ja tervehenkisyys ( http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html ) ovat hyväksi. B485. Ihmeparannusohjeyritelmä XXXVI * Henkilökohtaisen suvereeniuden suojaaminen
Minulle on näitä paranemis- ja sairastumistilanteiden vaihtoehtoja pohtiessani syntynyt vaikutelma, että erityisen sairastuttavaa oli nuorena, kun äitini sanoi jossakin oltuamme, että "Varo vaan, ettet...", koska se kutisti henkilökohtaisen tilani, henkilökohtaisen dominanssini, suvereeniuteni pois tuosta aiheesta, tuolta alueelta, jolla minun juuri olisi pitänyt vaalia omia vaikutusmahdollisuuksiani, omaa eheyttäni, terveyttäni, joka vaatii tilaa eikä lyttyyn laittamista. Samalla vaan varoa pöpötartuntaa tms, muttei kieltää itse'äni elämästä,olemasta tunteva noissa aiheissa, olemasta aikuisen tapaan suvereeni.
Kun jos minulla on jopkin kuva siitä, että näin pysyn terveenä, tällä tavoin eläen olen tercve, niin jotta sen varassa pysyisin terveenä, niin minun on saatava noudattaa tuota näkemystäni ja se merkitsee, että minun on saatava tehdä omalla tavallani, mutta jotenkin viisaasti, eheällä tavalla ulkoluvunkin tehden.
Siksi myös on paha, jos isä sanoo, että nyt siinä on kyllä se ja se vika, ja tyhmempänä olettaa, ettei sellaisia vikoja voi parantaa, niin silloin jollei itse ole kyllin dominantti, niin katoaa siltä kohden parantumismahdollisuus yhtään nopeampaa kuin mitä isä kertoo mahdolliseksi. Jos siis paraneminen käy mielikuvien, tunnelman, tekemisentapojen rytmityksen tms kautta, mikä on kiinni todellisuuskäsityksestä tai siitä, kuka päättää, miten tehdään.B486. Karies ja happaman välttäminen sekä hampaiden pitäminen puhtaina
Luin netistä hammasmädän oireista mutta se olikin sama kuin karies, josta hammaslääkärit aina puhuvat. http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00265
"Karies eli hammasmätä on bakteerien aiheuttama tauti. Bakteerit kiinnittyvät hampaan kovakudoksen (kiilteen) pintaan ja muodostavat pesäkkeitä (plakkeja). ...  Bakteerin lisäksi tarvitaan sokeria, jota bakteeri käyttää (fermentoi) siten, että syntyy hampaan pintaa vaurioittavaa happoa."
Tuo tuo mieleen jotkut suklaat, joissa on hapan ja makea yhtä aikaa ja tuntuu kuin hampaisiin tulisi reikiä, tarttee mennä heti pesemään hampaat ja ostaa toisenlaista suklaata. En oikein tajua, miksi mikä tahansa ruoka noin tekisi, eikö se ole vain hapan ja makea tai sitten pitkään likaiset hampaat?
 " Tyypillisiä karieksen sijaintipaikkoja ovat poskihampaiden purupinnat ja hampaiden välit." Nuo kuulostavat pitkäksi aikaa likaisiksi jääneiltä kohdilta.
Hammastulehdukset liittyvät varmaankin ikeniin, joten ikenien pitämisellä puhtaina niitä voisi lieventää.
Tekstissä suositellaan tavalliseen tapaan fluoria hampaille. Mutta nyt tulin lisäksi ajatelleeksi, että tekeekö se hampaista erityyliset kuin ikenistä, jotenkin erillisen oloiset, mikä kai on luonnotonta, kun ne ovat luonnostaan aina vierekkäin, eläimilläkin. Luulisi ikenen tukevan hammasta jotenkin.
Noin luonnostaan ajattelisi hammaskiven olevan hampaiden luonnollinen korjaantumismenetelmä. B487. Ruokakauppiaan tms valtava ruuantarve
Ruokakauppiasta minulla on vaikutelma, että monella on jotenkin sumean masentuneen oloinen olemus, vähän kuin muilla töistä tai koulusta, mutta ruokakauppiailla se tuntuu tulevan ruuantarpeesta, mihin tuntuu olevan muutama tavallinen syy:
* käyttää liiaksi aina samaa ruokakauppaa http://laihdutuskikkoja.blogspot.fi/2017/03/ala-kayta-aina-vain-yhta-ruokakauppaa.html
* lämmönhukka liian suuri: lämmittelyohjeita http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html
* masennus http://eroonmasennuksesta.blogspot.fi ja http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html
* Liian vähän muuta elämänsisältöä: katso tämän blogin kohta 12. sokeritauti

3.9.2017   K-kaupan Pirkka-lehteä selatessani huomasin ruokaohjeiden olevan elokuun lopun lehdessä marraskuulle sopivia. Kai ruokakauppias yrittää jatkaa heinäkuun lämmönsäätelyllä vielä elo-syyskuun vaihteessa, mutta niin menettä kamalasti lämpöä ja on jotenkin huono tukkoinen olo ja ravinto ei vastaa sitä, mitä kaipaa vaan tarvitsisi vuodenajan mukaiset ruuat ja ennen kaikkea sään koekmuksen, viileässä kulkemisen sointuisuuden, jota ei saa, jos juo paljon teetä ja syömällä yrittää kadottaa sään tunnun. Elokuussa pärjää pitkäöhihaisin vaattein, syyskuun alussa tulee mukaan takki . Sään tuntu on olennainen osa syksyn elämänsisältöä, mutta toki sitä paikataan lämmittelemällä sitten, jos tulee liian kylmä. B488. Ihmeparannusohjeyritelmä XXXVII * Tekemisentavan vaikutuksista
Lainaus blogistani http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/
"Tekemisen hengen vaikutuksesta lopputulokseen
Maalaamista harrastettuani olen törmäänyt kuin kummajaiseen siihen vanhaan tuttuun ilmiöön, että tekemisentapa vaikuttaa lopputulokseen paljon ja siis mm siihen, onnistuuko vai ei. Runoja, liikuntaa ja luontoa harrastaessani tuo oli tuttu juttu ja nyt maalaamisen ja uskonnon vinkkelistä kuin mielikuvitusta mutta ihme kyllä toimivaa. Eri ihmisillä, eläimillä ja elämäntilanteilla on eri tekemisentavat, esim. vuodenajoilla. Mitä kaikkea havaitsen, miten varmaan ja tarkkaan, mikä jää tokkuraan, minkä elämäntavan taitoja vaalin ja mitä en, mitä teen puhdilla ja mitä taas voimattomasti, mikä on tekemisteni rytmi ja kiinnostuneisuus, kunkinhetkinen kiehtoutuneisuuteni ja jaksavaisuuteni. "Kraah kraah räts", tuottaa eri tuloksen kuin, "hei jipii mä teen näitä". Tai, "yritetääs, katotaan miten nyt onnistun mutten oikein jaksais" tai "mitenköhän tää menee, oon ekakertalainen mutta tosi kiva olis näitä oppia, hienoja ovat olleet mitä olen nä'hnyt muiden tekevän". "Wrumm, wrumm, jaa wrum" tai "hip hips mitenköhän tää tarkkaan menee, kivaa puuhaa". Ym ym. Äsken bussiin tuli afrikkalainen, arabi tms nyloneissa tai ihan ilman housuja, vaikka on vasta huhtikuuna lkupuolisko ja eilen satoi lunta, oli jotenkin luottavainen, että hän kokeilee, miten näin menee, mutta taisi olla se tropiikin huolimattomuutta, eri ilmastoon olisi tarvinnut eri tekemisentavan ja tarkkuuden, jollei olisi halunnut saada kuolemantautia. Jos jokin ei suju, niin pitäisi tarkistaa, tarvitaanko eri tekemisentapa, eri tilannekuva, eri elämäntapa, erilainen luonteenlaatu hyveineen arvoineen tekemisentapoinee,päibvän rytmeineen, tunne-elämineen, sosiaalisuuksineen, identiteetteineen ja edustavuuden määrineen. Tuollaiset jossain määrin tarttuvat sosiaalista kautta, voivat tuoda typeryyttä muillekin ja epäonnea, kun luottamusta rakentaa väärien seikkojen varaan. Toisaalta, jos on itsenäinen yksilö ja rakentaa omien hyvin osaamiensa taitojensa varaan, sanoutuen irti rikollisen siiresta huolimattomuudesta, niin voi aika lähelle tavallisia uomiaan yltäöä."
Ihmisen olemus määräytyy elämäntavan mukaan ja mm kunkinhetkisen tekemisen tekemisentavan mukaan. Niin näyttäisi kehokin elävän tällaisten erojen mukaan.B489. Keväällä laihduttamisesta
Lainaus blogistani http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/02/vuodenkierto-ja-henkinen-hyvinvointi.html
"Kun keväällä tulee valosta, lämmöstä, lumen sulamisesta, lisääntyvistä elämänmahdollisuuksista ja linnunlaulusta elävöitynyt olo, niin luonnostaan tarvitsee vähemmän ruokaa. Jotkut ihmiset lihoavat talveksi ja silloin osa läskistä on talven pakkasia varten, samoin osa ruuasta ja ruuantuomasta lämpöisyydestä. Keväällä kun miettii säitä pari viikkoa eteenpäin ja miten niissä säissä olisi mukava elellä, miten tuhti olo ruuasta, miten lämpöinen, miten paljon tuoreita hedelmiä yms, ja mikä taas on talvivaraa, josta hyvin voi nyt luopua, niin silloin kai talven lihavuus, jos sitä on, on ylimääräistä ja saa kulua pois päivän askareissa, ihan jo erikseen laihduttamattakin, kuin tuhdimman aterian tarpeen korvikkeena, niin kun jatkossa kumminkin on lämpimämmät säät, niin ei läskiä tai tuhteja aterioita enää tarvita vaan pääasia on kevään vireen tavoittaminen ja säätyminen vähitellen kesään päin."
"
Niin kuin talvellakin, keväälläkin kannattaa pitää huoli koko ajan siitä, että ihan ihon luona on aina lämmintä ilmaa edes pieni kerros, niin ei tule niin akea antiseptinen olo, jotenkin voimaton ja äkäinen tai alkukeväästä huimaava. Teen juominen voi viilentää ihon nyt, kun tee tuo liikaa lämpöä. Sen sijaan kylmän veden juominen ( ei liikaa vaan luokkaa lasillinen) saa kehon lämmöntuotannon päälle ainakin minulla." B490. Tämän blogin pituudesta
Näitä blogikohtia on nyt lähemmäs 500 ja blogin pituus näyttää jäävän suurin piirtein tähän, sillä olen tässä blogissa käynyt läpi useimmat taudit ja vaivat, joista olen kuullut. Varmaan muitakin tauiteja ja vaivoja on, mutta ehkä ne eivät oel niin yleisiä tai sitten ne on mielekkäintä käsitellä jonkin laajemman vaivatyypin osana. Vanhoista vaivoista tulevat lisähuomiot lisään aiempaan sitä vaivaa käsittelevään kohtaan, vaikka joistakin vaivoista on kyllä vahingossa tullut useampiakin kohtia, ja onhan se joissain tapauksissa mielekästäkin siksi, että tuo vaiva on niin laaja ryhmä, esim. kivut.
Toisaalta olettaisin, että parantamisesta voi oppia ajan myötä lisää, ja silloin yleisluontoisia tekstejä parantamisesta tulisi aina silloin tällöin lisää ja kasvattaisi blogin pituutta. B491. Nenäverenvuoto ja kosketus käteen & sisäänhengitys ajatellen "Tervehtyy, tervehtyy"
Nenäverenvuodossa, jos koskettaa, joko itse tai joku muu, kevyesti käteen sormien tienoille, niin se kai vähentäisi painetta ja pakottamisen tyylistä yrittämistä nenän seuduilla. Lisäksi voisi ajatella hengitysteitään, etenkin niiden pintaosia, esim. varovasti sisäänhengittäessään, ja ajatella mielessään kovasti "Tervehtyy, tervehtyy", mikä olisi tarkoitus parantaa ne ehjiksi siten kuin
15. Vammat parantuvat ihmeen tapaan * Ihmeparannusohjeyritelmä II  5.5.2013B492. Sairaan tai pulassa olijan neuvominen ja hiukan etäisyyttä & malli ontuvien elämänalueiden tueksi
Jos haluaa auttaa sairasta tai pulassa olijaa, niin ei auta mennä liian lähelle seurallisesti ja tulla kopioineeksi omaan tekemisentapaansa hänen ontuvat kohtansa mennen niin lukkoon tai tukkoon. Vaan pitäisi pitää hiukan enemmän etäisyyttä niin, että voi katsoa kohti ja havaita erillisenä ihmisenä kummankin. Ja havaita, missä ontuu tai on pulassa esim. kehonkielessä näkyviltä elämänalueilta, ja jos on noissa asioissa omaa osaamista, joka on hänen tekemisiään taitavampaa, niin voi niistä näyttää mallia tai antaa hyvän ohjeen noiden elämänalueiden tueksi, minkä pitäisi auttaa hänelle heti parempi olo ja toimintakykyisemmäksi myös, ja helpommin toipuvaksi.

31.10.2017   Sairaus on tavallaan uoma, jossa ollen sairastaa ja usein ei keksi ainakaan heti auttavaa parannuskeinoa, saattaapa tehdä jotakin altistavaa tai tökeröä, kenties edelleen rasittaa sairasta kohtaa, jos elämän muut urat tuovat siihen rasitusta. Siksi sairasta auttaessaan ei kai kannata mennä ihan samaan elämänuomaan, vaan yrittää pysyä tervehenkisenä, terveillä uomilla kuin lomalainen työhön nähden, ja sitten siitä käsin, vähän samaan tapaan kuin yritelmässäni parantavasta kuvasta, kertoa, mitä terveen elämän elementtejä uomasta puuttuu, mitä siis siihen pitäisi lisätä ja miten ne asiat noin urautuneesta lähtötilanteesta alkaen oppii, ja niin siis rakentaa terve elämä sinne, missä ennen oli sairautta.
Katso   164. Yritelmä parantavasta kuvasta  16.11.2015
 B493. Lihaskato ja seula siinä kenen liikkumiseen samaistuu
Lehdessä oli lihaskatoa potevan vanhuksen kuva ja näytti kuin hän olisi samaistunut nuorempaan mieheen, joka kyllä liikkuu varmaan ihan vauhdikkaasti ja kenties hyvällä hengellä, mutta jonka käsitys siitä, mistä kohden omassa repertuaarissa liikkuminen löytyy, oli ihan toinen kuin tuon vanhan naisen, ja niin vanhan naisen liikkumisyritelmien kohdalla tuolla samaistumiskohteella oli ajattelua, ulkolukua ja paikoillaan pysyttelemistä, jotta saisi ajatella ja muistella rauhassa, ja siltä kohden vanhan naisen liikkeet sitten jäivät voimattomiksi. Eli tarttis samaistumiskohteissa olla tarkempi seula, että kuka koko ajan vaikuttaa liikkumiseen positiivisesti, tuoden yhtä isoa vauhtia ja taitoa kuin esikuvalla itsellään. B494. Mielen terveys ja suomalaisuuden perustaidot
Suomalaiset ovat tervejärkisempiä ja tervehenkisempiä kuin ulkomaalaiset yleensä. Se johtuu suomalaisista taidoista, joilla lienee tekemistä vuodenkierron ja maisemien avaruuden kanssa sekä sen, että suomalaisilla on edelleen varsin hyvä luontosuhde. Myös se, etteivät sSuomen kansan juuret ole korkeakulttuurissa tai yksittäisissä suurruuksissa vaan tavallisessa peruselämässä ja kaikille yhteisessä sivistyksessä, tuo tervehenkisyyttä.
Suomalaisuuden perustaitoja voi oppia blogistani http://opisuomalaisuus.blogspot.fi ja engl. versio http://Finnishskills.blogspot.fi mistä ainakin kokoniaskuvallinen järki on tärkeä koko ajan kaikessa kaikin puolin noudattaa, samoin "Elä ja anna toisten elää", järkiperusteinen moraali ja terveet elämäntavat (niistä on kovin monta ohjetta) sekä toki vuodenaikojen osaaminen. B495. Tokkuraisuus ja todellisuuskuvaan puuttujat huithiiteen
Jos ihminen elää suhtkoht tavallisesti ja sitten yhtäkkiä tapahtuu jotakin järkyttävää, joka häiritsee arjen virtaa, jos siltä pohjalta jatkaa, niin sellaiset asiat on yleensä viisainta karistaa mielestään tai löytää jokin aivan toinen paljon parempi, arkea häiritsemätön keino selviytyä niistä ylitse. Esim. jos ihminen on ihan vain elellyt elämäänsä ja törmää sitten ihmiseen, joak sanoo, että teillä on muuten tuo ja tuo tauti, ja on muuten sekin ja nuo oireet siihen liittyen, ennusteenne on huono, niin sehän on valtavan ikävä huononnus arkeen, ei sille tielle kannata lähteä. Tuotoinen yritti puuttua todellisuuskuvaanne, kenties joitakin oireita aiheuttaen. Ei arkea siltä pohjalta tarvitse elää eikä se ole hyvä perusta tulevaisuudelle. Paljon parempi valita jokin itsestä hyvältä vaikuttava vaihtoehto sekä tilannekuva ja elellä niin kuin sujuu hyvin, vaikkei se jonkun toisen väitteisiin ja tämän käyttämään teoriaperspektiiviin sopisi. Vastaavasti, jos sattuu jotakin ikävää ja asuinpaikka, ihmiset tms näyttävät rikollisemmilta kuin olivat, niin ei se ole hyvä uoma jatkaa. On hyviä päivä ja on huonoja päiviä ja huonoon päivään ei kannata perustaa elämäänsä, sill silloin ovat sosiaaliset taidot, onni ja elämänviisaus sekä yhteiskunnassa elämisen taidot heikommat. Hyvänä päivänä pääsee moisista ylitse siksi, että on silloin viisaampi, ja silloin voi laatia paremman tien itselleen & ympäristölleen. Mutta siis tuollainen oma valinnanvapaus olisi oltava, se kuuluu perusoikeuksiin, ettei tarvitsisi ihan vain unotaa kaikkea ja elää tokkurassa. B496. Korvakipu flunssaisena lentokoneessa ja inkiväärillä maustettu virvoitusjuoma
Flunssaisina lentävillä on kuulemma lentokoneessa korvakipuja ja korvan tärykalvo voi jopa puhjeta. Tuli mieleeni, että auttaisikohan jokin kirpeä haju nokan edessä kuin inkivääri tms, vaikkapa inkiväärillä maustettu kupliva pommac? shamppanjalasin tapaiusessa vaikkapa muovisessa kartiolasissa kasvojen edutalla? Mutten nyt sitten tiedä, mutta jokin kohta luulisi olevan, miten olossa ja voinnissa ja tavassa olla flunssan ja lentämisen kanssa saisi röörit auki ainakin vähän.
 En nyt tuota sitten tiedä, että auttaako se ollenkaan, onhan nenä flunssaisella tukossa ja muulla matkustamolla auki. Mutta ehkä sentapainen voisi avata jotkin räärit. Mutta tarvittaisiinko korvien aukaisemista varten lisäksi heti perään mandariininpalan haju nenän alla? B497. Taustaani
Olen lapsuudesta asti ollut harrastunut terveistä elämäntavoista, liikunnasta, villieläimistä ja luonnosta sekä perinteisestä suomalaisuudesta. Lääketieteestä en ole ollut harrastunut yhtään. En koe tauteja hyväksi kiinnekohdaksi itselleni, en ymmärrä miten sairaanhoitajat ja lääkärit voivat pysyä terveinä enkä ole luonteenlaadultani sellainen, että haluaisin auttaa ihmisiä yksi kerrallaan, kenties oman itseni kustannuksella, vaan paljon mieluummin autan etäältä suurta ryhmää kerrallaan kirjoittamalla, ongelmiin upoamatta. Olen tavannut harrastaa liikuntaa, milloin vähemmän ja milloin enemmän, sekä luontoa ja lemmikkieläimiä, lähinnä koiria. Olen vastuuntuntoinen luonne ja luulen, että maailman silmällä pitäminen ja sumpliminen hyväntahtoisesti hyvälle tolalle tuo jotakin sellaista tasapainoilutaitoa, jota terveenä pysyminen kysyy. En ole koskaan sairastanut paljoa, pienenä oksennustautia joskus ja aika pieniä haavoja, myöhemmin flunssia ja nilkan nyrjähdyksiä sekä nyt myöhemmin päänsärkyä ja etelänpuoleisesta asunnosta johtuvia lämmönsäätelyn ongelmia. Minulla on muutama näppylä useamman vuoden, muttei se ole näyttänyt syöpää olevan. Päänsärkyyn olen viime vuosina sairastunut aina silloin tällöin, Savonlinnan aikanani. Ylipäätään elämäntapani Savonlinnassa ja Tervola-nimen aikana ovat olleet paljon kehnommat kuin aiemmin pääkaupunkiseudulla, mistä syystä suosittelisin pääkaupunkiseutua ja liikuntaharrastusta terveyden ylläpitämiseen ja parantamisesta oppimiseen. Pääkaupunkiseudulla tapasin lukea New Age kirjoja, mistä oppii mm meditaatiota, kehon ja mielen yhteydestä sekä käsillä paramtamista.

* * *

10.6.2017   Hankin tässä printterin, kun sen halvalla sain. Printtasin muuta ja päätin tästä blogista, ettei minulla kannata olla siitä printtiversiota, vaikka noista sadan blogikohdan kokoelmista ja hakemistosta sellaisen helpolla saisi. Kun joskus ihminen sairastaessaan ei ole niin kovin järkevä ja siksi printtiversio kai tulisi sotketuksi muistiinpanoihin, jotka siis teen nettiin, jotta netissä on koko näkemykseni parantamisesta, niin ei tarvitse tulla minulta kyselemään näitä ja levittämään tauteja. Jos printistä tulee liian paksu, niin periaatteessa kopiofirmat kuten esim. Tottiprint Savonlinnassa tekevät vihkosia suunnilleen samalla vaivalla kuin kopioita, muistaakseni ei ollut kovin kallista.

* * *

11.6.2017   Tänään on täynnä 500 blogikohtaa tässä 3-osaisessa blogissa. Katselukertoja niillä on ollut reilut 3100, reilut 900 ja reilut 850. On siis viisi sadan kohdan kokoelmaa kasassa, joten jos joku haluaa printata, niin hyvä kohta nyt, mutta toki olen myöhemmin yleensä lisäillyt vanhoihin kohtiin, jos on jotakin uutta mieleen tullut.

* * *

17.6.2018   En osaa laatia näitä ohjeita vaivoista, joihin minulla itsellä on taipumus. Kouluaikoina luokan hapenpuute vaivasi minua ja vieläkin hapenpuute vaivaa minua herkästi, jollen tuuleta kylliksi,eli siihen vaivaan en osaa kyllä mitään keksiä, kun siihen aina itse soorrun.
B498. Maksaongelmat uidessa kelluessa ja elävä muistikuva siitä, mitä on syönyt
Muistelen kuulleeni, että jollakulla uidessa kelluessa mahallaan rennosti olisi tuntunut maksa, kuin maksa olisi kärsinyt. Se kai johtuu siitä, että aivan puhtaan myrkyttömän ruuan tai juoman tuottamat tuntemuksen mahassa maksan ympäristössä ovat kuin puhdas tyynnyttävä vesi huuhtelisi maksaa tai sen ympäristöä. Niinpä, kun uidessa mahallaan kelluessa on samantapaisia tuntemuksia aumahallivedestä, niin maksa voi luulla, ettet ole tänään syönyt mitään, missä olis torjunta-aineita tai mikä olisi jo mennyt hiukan huonoksi, ja niin maksa säätyy väärin, paljonkevyempään kokemukseen kuin mikä sillä silloin on. Siksi, jos maksa tuntuu kelluessa, olisi kai hyvä muistella siinä kelluessaan elävästi, mitä on sinä päivänä syönyt ja juonut ja millaisia ne ovat olleen laadultaan, maultaan yms, mikä kertoo, muodstavatko ne maksalle rasitetta.B499. Ihmeparannusohjeyritelmä XXXVIII * Persoonallisuuden kehitys
Ihmisten elämät ovat erilaiset. Toiset sairastavat kuka mitäkin, toiset ovat terveinä ja elävät kuka millaistakin elämää. Kaikkia asioita ei opi mutta yleensä ihmisillä on omia harrastuneisuuden alueita, joihin satsaavat kovasti ja joiden asioita oppivat hyvin, joiden kaltaisiksi mukautuvat joka solullaan ja joista syntyy heidän tulevaisuuden kehityssuuntansa, se, millaisia persoonallisuuksia hyvine ja huonoine puolineen he ovat muutamaa vuotta vanhempina. Lahjojen ja taitojen oppimisesta katso http://tunteetjatekemisentapa.blogspot.fi/2016/07/tunteidenmukaisuus-tuo-lahjakkuutta-ja.html . Koska on kyse omista kiinnostuksenkohteista, siitä, mikä luonnostaan sopii itselle, niin sitä kautta voi oppia myös elämäntapaan ja terveenä pysymiseen liittyviä taitoja: olla enemmän mankaltaisensa, hienompi, taitavampi hienoissa asioissa, niissä, joista on oikeasti harrastunut, ja monipuolisesti taitavampana myös terveempi. Arjella on jotkin uomat. Kun nuo uomat ovat erilaiset, on terveenä pysyminenkin joko luontevampi tai hankalampi tehtävä. Samoin tuttavapiirissä on mm energisiä ja seesteisiä tai ei-ollenkaan energisiä asioiden painamia ihmisiä,joilta oppia sosiaalista kautta terveempi tai huonompia elämäntapoja.B500. Ihmeparannusohjeyritelmä XXXIX * Moraali
Kai tämä pari kohtaa sitten kirjoittamani kuuluisi näihin ihmeparannusohjeyritelmiin:

"Olen vastuuntuntoinen luonne ja luulen, että maailman silmällä pitäminen ja sumpliminen hyväntahtoisesti hyvälle tolalle tuo jotakin sellaista tasapainoilutaitoa, jota terveenä pysyminen kysyy."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti