sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

76. Kuuman kestäminen ja esikuvat kuumista ilmastoista

Kuuman kestäminen on kiinni siitä, miten on, millä asenteella, miten verenkierto, elämänrytmi, tunnevire jne ovat. Lämpötilaan sopimattomat tavat olla siis heikentävät kuumuuden kestokykyä ja kuumuudessa oleskeluun sopivat tavat, joita voi mallista matkia kuumien maiden ihmisiltä, parantavat kuumansietokykyä olennaisesti.
Jollei kestä kuumaa, niin olisi päästävä viileään mahdollisimman pian.

Syksyiltä lienee tuttu ilmiö, että keho huokuu lämpöä kehosta ulos lähiympäristöön. Keho tuottaa lämpöä jossakin keskikehon keskellä selkärankamaisella alueella kenties. Jos tuota aluetta ei pidä yhtä spontaanisti kuin liikkuessaan vaan (arabien tapaan, mikä ei vaikuta terveelliseltä mutta näkyy olevan tropiikista tulleilla useilla tapana) pikemminkin vaisusti, lätistetysti, keinotekoisen lättänästi, niin se ei tuota spontaanisti niin paljon lämpöä.

Viileä, varjo tai puolivarjo, tuulenvire, pikemminkin luontoympäristö kuin purkkiin suljettuna, vesistön luona, hattu päässä, hellevaatteet, kovin kevyet kengät, paljon varjossa olleen ison esineen esim. seinän vieressä ihan, kastuneena.Oleskelevaisuus, kireiden aikataulujen puute, ei niin tarkasti tekeminen, se ettei ole kuumassa tai auringossa ollenkaan vaan koko ajan aika viileässä.

Suomen lämpömittarin logo opettaa lämmönsäätelyä http://lampomittari.fi/tuotekategoria/ulkolampomittarit/

31.1.2016 Nyt on kyllä niin, että viime kesänä ensi kertaa otin enemmän mallia kuumista ilmastoista ja tuntui helteen kestäminen menevän huonommin kuin tavallisesti. Tavallisesti olen ottanut summittain etäältä mallia enkä tarkkaan, en ole matkinut kuin linnunpoikanen vaan kuin kiinnostumaton ulkopuolinen, joka haluaa pitää oman kulttuurinsa ja ilmastonsa tavat.
Olisikohan, että lämmönsäätely vaatii hyvää verenkiertoa, samoin hyvä olo vaatii hyvää verenkiertoa, ja niin on helteelläkin hyvä olla liikkuvainen, muttei rehkimällä vaan jotenkin keveän rennosti niin kuin vähän vain liikkuen mukamas, mutta niin vauhdikkaasti, että veri kiertää hyvin. Jos kroppa on pinnalta viileä ja sisältä kuuma, tulee ainakin minulle huono olo, kun taas kunnollinen verenkierto tasaa lämpötilan ja tuo hyvän olon sekä lämmönsäätelykyvyn: paljon paremman lämpötilan.
Yleensä kai on tärkeää reagoida lämpötilakysymyksiin ennakoiden ja vikkelään, mikä tarkoittaa, ettei saisi olla seuranpitäjän tapaan paikoilleen jumiutunut vaan jotenkin irrallisempi kuten ihminen, joka haluaa olla aikuinen tai osata hyvin.
Aterioita kanssa ei saisi syödä helteellä tavallisia vaan vain sen verran kuin mitä on näkä eikä varastoon. Ja syödä kevyttä kuten salaattia tai tomaatti, jos on ateria-aika muttei nälkä, tai lykätä ateria. Ja jos sitten illan tullen on viileä, niin pukea lämpimämmin ylle, niin että pysyy lämpimänä eikä syödä liian tuhdisti sittenkään vaan vain tavallisesti, jos on ateria-aika jäänyt iltaan.
Muttei näitä nyt voi kunnolla miettiä, kun on talvi. Täytyy odottaa kesän alkua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti