keskiviikko 19. elokuuta 2015

102. Huonontunut näkö ja juoksupyrähdys

Liikunta vauhdilla silmät auki tarkkaan ohi vilistävää luontoa katsellen parantaa näköä vähän samaan tapaan kuin auton renkaat pureutuvat asfalttiin. Vastaavasti liikunnan välttely heikentää näköä ajan myötä.

Ruuan sulatteleminen, tokkuraisuus ja helle (lösiminen ja kuuma) voivat sumentaa näköä, samoin piittaamattomuus, kömpelyys ja tiedostamaton sosiaalisuuden tapa ja elämänviisauden puute.

28.8.2017   Kirjoituksestani terveistä elämäntavoista:
"(273.) Jos joltakulta jää järki tai suomalaiseen tapaan suuri kapasiteetti puuhata sitä sun tätä hyvällä ymmärryksellä ja miellyttävän jaksavaisesti puuttumaan, niin syynä on useimmiten kai näköhahmotuksen summittaisuus, etenkin se, ettei nähty liity ymmärrykseen kuin summittaisesti. Katsoa ei kuulu yhtä putkea vain kuin työlästä työtä vaan mielitekojen mukaan, katsomisen kiehtovuuden ja näköaistimusten miellyttävyyden mukaan, hetken sitä, sitten hellittää, siirtyä toisenlaiseen kiehtovuuteen, antaa katseensa vaellella, katsella kaikenlaista kaunista, vaikkei se niin merkittävää olisi, olla kiehtoutunut, että mitä jännän näköistä näkyy missäkin, vaikka orava puuhailemassa, jäädä pikemminkin maiseman tunnelman ja maisemassa elämisen kanssa kuin kaavamaisen kuvan."

9.1.2018   Jos näkö oli parikymppisenä ok, niin silloin ehkä opiskeli ja oli objektiiviseen ajatteluun ja elämässä pärjäämiseen liittyen tarkat silmät. Sitten nelikymppisenä söi liikaa, oli jotenkin tapoihinsa piintyneempi, enemmän urillaan vain, helpotuksien kautta sosiaalista sijaa itselleen ja muille löytävä tyyliin villasukat jalassa yms, mikä on toki tarpeen, muttei niin korostunut osa elämänsisältöä kai muissa i'issä. Parikymppisen silmissä nelikymppinen on jotenkin sumea, elämänpiiriltään vain lähialueella. Johtuuko näkösi heikkenemisen elämänpiirin vastaavasta kapeutumisesta lähioympäristöön ja tekemisistä, joissa huomio (vaikkei kaikilla näkö) on yleensä sumeampi? Silloin kai tekemisiä vaihtamalla, harrastamalla nuoremman väen tyyppisiä juttuja nuoremman väen tapaisesti ja elämän elementtien painotuksia nuorentamalla voisi kai saada tarkan näön ja laajan näkökentän takaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti