torstai 8. lokakuuta 2015

123. Pienet palohaavat ja haalea vesi

Jos polttaa kättään keittiössä tms, niin palanutta kohtaa pitäisi palauttaa normaalilämpöön, jottei se kuumuuttaan menisi pahemmaksi, mutta jos laittaa palaneen kohdan kylmävesihanan alle, niin tulee siihen kylmäsopeuma, joka estää viilenemisen, ja palaneen kohdan seudun lämpötilatalous ylipäätään menee omituiseksi sotkuksi kuuma- ja kylmäsopeutumia. Niinpä kai, jos samaa ideaa soveltaa, niin haalea vesi olisi palohaavalle parempi kuin kylmä.

Luulisi, että kuumien seutujen tai maiden asukkailta voisi oppia kuuman kanssa olemista, joka joitakin palohaavantapaisia lieventäisi.
Mielikuva kai esim. "kuuma ulos kehosta, tsskk iho niin, ettei kuumaa enää"

28.8.2017   Katso isommissa palohaavoissa ihmeparannusohjeyritelmäni. Niitä on monta. Sekä kohta
27. Uskomaton yritys (videolla ihmeparantumistaitoinen brittimies?)4.1.2015

1.12.2019   Jos palanutta kohtaa valelee kylmällä vedellä, niin pinta kylmenee, mutta suomalaisen kylmäsopeutuma yleensä lisäksi varjelee sisempää kylmenemästä, ja niin sisempänä on edelleen kuuma, on ikään kuin kaksi erilämpöistä kerrosta ihossa tai kehossa. Jos sen sijaan valelee palanutta kohtaa haalealla vedellä, niin keho tuumii, että sen verran saa kyllä keho isoltakin alueelta bviiletä, ei siitä ole vaaraa, ja niin keho viilenee enemmän läpikotaisin haalealla kuin kylmällä vedellä, luulen.

Jos palohaavasta erittyy (vähän) nestettä, auttaisiko vihreä lehti sillä kohden mutta ylipäätään elellä aika lailla tavallisesti tuon seudun osalta jos voi sitä niin silel ohjeeksi pitää.
Jos tulee itkuinen vollottava olo palohaavasta, niin auttaisiko, jos melkein itkisi muttei ihan ääneen, niin olisiko se suojaavaa haavan paranemiselle edullisella tavalla.

Auttaisikohan puiden vihreiden oksien katseleminen ulkoillessa ja sään tuntu? Ne kai ovat hyväksi iholla tavallisesti.
Jos palohaava vuotaa enemmän, auttaisiko syödä banaania tai pinaattikeittoa?Mutta huomion tulisi koko ajan olla paranemisessa, ei ruokakeskeisyydessä.

2.12.2019   Se, jos palohaava ensin tuntuu peineltä vaivalta ja sitten vasta osoittautuu pahaksi, niin merkitsee kai, että ihmisluonnossa olisi jokin parannuskeino palohaavoihin, jos sen vain löytäisi. Tropiikissa kai osataan kuumaan liittyviä juttuja, palohaavojakin, mutta Suomessa ylmempi ilmasto säätää tsempin toiseen kohtaan, ja palohaavat lähiympärsitössä altistavat paleltumille, kun keho on säätynyt väärään tehtävään siihen nähden, miten kylmää ulkona on.

Voiko olla, että jos polttaa esim. kätensä, niin jää miettimään, että siinä oli kuuma, mihin kehossa kuumuus osui tai levisi, ja niin keho reagoi kuin vieläkin, vaikka on sen seudun viilentänyt jo haalealla vedellä tms, niin on sopeutunut siihen, että siinä olisi liian kuuma edelleen, aj niin keho tuottaa sinne nestettä tms, mikä kuumaan auttaisi, ja niin ongelman ratkaisisi, jos sanoisi, että siinä oli kuuma aiemmin, mutta nyt on jo hyvä lämpötila, nyt voi elää tavallisesti ja parannella kehonsa tavalliseen tapaan.

22.4.2020   Palanutta kohtaa ei saa laittaa niin viileään veteen eikä etenkään niin pitkäksi aikaa, että alueelle tulee viileään sopeutunut elämisentapa, tapa pitää kehoa, vaan jos valelee kylmällä vedellä, niin vähän aikaa vain, jotta on alueella jotakin viileämpääkin, ja sitten heti ottaa veden alta pois, jotta lämpö tasaantuu eikä mene mikään viileäntunnelmaiseksi. Palohaavasta selviää siis paljon paremmin, kun on sen seudun kanssa vähän kuin lämpimän kesäsään tai helteen tavalla elellen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti