maanantai 12. lokakuuta 2015

129. Selkävaivat ja urautumattomuus & urheilullisuus

Selässä tuntuu, jos elämäntapa on urautunut. Silloin on selkäkin jäykästi tietyssä asennossa pidetty eikä se ole hyvä, koska elämäntavan ja selän sen mukana tulisi joustuu, eläähetkestä toiseen, tilanteesta toiseen niin kuin hyväksi on, ja esim. liikkuessa tarvitsisi selän olla urheilullisesti eikä työn mukaan jäykästi tietyllä tavalla, jonka työaatokset tuovat.
Etenkin nostettaessa raskaita esineitä tarvitsee selän olla urheilullisesti ja ketterästi, vailla työurautumia, työmuistumia mielessä tms jäykkyyttä. Lihakset kantavat hyvin, jos on elinvoimainen ja motivoitunut eikä hengetön ja puolella huomiolla.
Nostettaessa jotakin painavaa tarttisi olla ketterästi, jotta osaa kantaa mahdolliset sivusuuntaiset pienet horjahdukset yms liikkeet, vaikka sanotaankin, ettei selkää saisi kiertää nostaessa painavaa.
Jos selkä on kohdittain kipeä, tarkista, ettet niillä kohden elekielessäsi ole työmuistumien tunnelmainen vaan liikunnallinen joka kohdalta.
Pitäisi siis olla innolla liikkumisen ja lihasten käytön tapaan urheilullisesti eikä venyttelyn tai välttämättä minkään nostelemisen tavalla. Ei pitäisi myöskään olla muistumia päivän tekemisistä, tavallisesta oleskelusta tms vaan vain liikunnan meininkiä.

Selkävaivoista myös kohta 94.

http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/08/liikkuvuuden-ja-kunnon-yllapitamisesta.html

Kertaluontoisen selänrasituksen kuten vaikka auton renkaiden vaihdon jälkeen on hyvä lepuuttaa selkää rasittuneilta kohdin ja toisaalta käyttää muita lihaksia (jalat ja kädet, liiku niin kuin tuntuu hyvältä) jonkin verran, jotta kropan lihaksisto olisi rasittunut tasaisesti, tasapainoisesti ja liikkunut hyvällä tavalla.
Tavallista isomman fyysisen rasituksen jälkeen samana päivänä suositellaan yleensä saunaa, jotta lihakset rentoutuvat ja lämpenevät kunnolla ja niin ei tule ollenkaan niin paljon lihakset kipeiksi jälkeenpäin päivän tai parin päästä.
Jos aloitit jo urankan, muttet saanut kerralla valmiiksi, niin keho on valmistautunut seuraavaan koitokseen ja niin se kaipaa jotakin suunnitellun kaltaista rasitusta, vaikket juuri nyt vaihtaisi auton renkaita loppuun.

Sivusuuntaiset liikkeet eivät ole kipeälle selälle hyväksi, jollet ole niihin tottunut ja osaa niitä oikein. Niinpä itämaista tanssia ja tavallista keinuvampaa kävelyä pitäisi välttää, jos selkäsi on kipeä, sillä niissä tulevat helposti liikeradat väärin, selälle huonosti. Sen sijaan hyvin sujuvan kävelyn ja juoksentelun tapaiset liikkeet selkää ja jalkoja kuulostellen ovat luonnollista tuttua rasitusta, josta osaamista on itsellä ja niiden tienoilta luultavasti löytyy selälle sopiva rasitus, sopiva liikkumistapa. Epätasaisella polulla kulkeminen askeleita ja selän tuntemuksia kuunnellen olisi kai sellaista monipuolista hyväätekevää luonnollista rasitusta, jota selkä kaipaa ja jossa voi oppia, mikä sopii kipeälle selälle ja mikä ei ainakaan juuri nyt.
Liikkumiseen ohjeita
106. Liikkuvuuden ja kunnon ylläpitämisestä  24.8.2015
53. Ohjeita kovin heikkokuntoisen liikunnan aloittamiseen  2.6.2015

Töissäkään ei pitäisi olla täysin urautunut ja putkinäköinen vaan huomata muunkin elämänpiirin asiat, elää sen muodstamassa maisemassa, joka tuo vaihtelevan rytmin tekemisiin esim. sään, mielialojen, sosiaalisten kontaktien, vapaa-ajan tekemisten, matkojen tai loman läheisyyden mukaan. Silloin selkäkin elää luonnollisenrytmisesti ja näkökulmaan pääsee elämänviisautta, joka auttaa valitsemaan hyväätekeviä reittejä, selälle ja elämälle hyviä.
http://pikakoulu.blogspot.fi/2011/11/ajattelukurssi.html arkijärkisen ajattelun ohje auttaa sovittamaan yhteen työmäisen ja vapaa-ajan ymmärryksen

Niillä, joilla on selkä kipeä, voi olla liikkumistapa, liikkeet, rytmi, asenne liikkumiseen, se, miten ajattelevat liikkumista tai muita kipeitä kohtiaan, tms. pielessä ja se aiheuttaa selkäkivun, ja niinpä heiltä tarkkaan matkiessaan voi selkä kipeytyä. Sen sijaan pitäisi omaksua niitä liikkumistapoja, rytmejä ja liikkeitä, mielenvireitä jne, joilla liikkuminen sujuu kivuitta, ongelmitta, hyvin, hyvällä mielellä - matkia niitä sekä itseltään että muilta, siis esim. matkai terveiltä ajoiltaan eikä, mitä viimeksi teki, kun selkä oli kipeä, eikä muilta, että katsopas, mitä tein, kun selkäni oli kipeä, kun he saattavat mennä hitaasti hankalat asennot ja rasittaa selkää monin verroin, miettiä liikkumista tai vaivojaan väärällä tavalla jne.

Katso myös:
Lämmittelyohjeita http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html
129. Selkävaivat ja urautumattomuus & urheilullisuus  11.10.2015
106. Liikkuvuuden ja kunnon ylläpitämisestä  24.8.2015  http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/08/liikkuvuuden-ja-kunnon-yllapitamisesta.html
53. Ohjeita kovin heikkokuntoisen liikunnan aloittamiseen  2.6.2015  http://parantamisesta.blogspot.fi/2015/06/ohjeita-kovin-heikkokuntoisen-liikunnan.html
182. Paranemisen huonous ja samantapaisten vaivojen parantaminen  30.11.2015
167. Liukkaalla kaatumisen varominen ja pehmentäminen  18.11.2015
175. Polvikipu ja polven pitäminen oikeassa asennossa  24.11.2015
174. Vanhuudenjäykkyys ja liikunnallisuus & herkkyys  24.11.2015
173. Liikunnan jälkeiset lihaskivut ja yhtä suuren huomion omistaminen liikkumiselle  23.11.2015
172. Lihassäryt & krampit ja liikunnallisuus & lämpö  23.11.2015
178. Kivut energianpuutteesta ja lämpö sekä positiivisen mielin puuhaaminen  25.11.2015

Jonkin verran joustava käynti olisi hyvä, mutta sitä ei saa aloittaa yhtäkkiä vaan vähän kerrassaan opetella niin kuin muutakin lihaskuntoa vaativaa.
Kävellessään ei saa ajatella istumista, ei sopeuttaa kroppaa siihen, että ison osan päivästä istuu, eikä mieltäkään. Pitkäselkäisten ongelmana lienee usein istumisen ajattelu ja liikkeiden epäliikunnallisuus, selän ryhdin epäliikunnallisuus eikä selässä isompaa vikaa. Liikunnan ei tarvitse olla rasittavaa, vaan sujuvaa, kepeää, liikunnallisentunnelmaista, ketterää, jne. ja lihaskuntoa vain lisäksi. Jollei liikunnan ajatteleminen tunnu luontevalta, niin liikuntaa pitäsi harrastaa ainakin kaksin verroine nemmän, jotta siinä on enemmän monenlaista osaamista kertynyt ja liikkumisen meininki miellyttävämpi.
Riippumatta siitä, paljonko liikkuu ja miten rasittavasti tai keveästi liikkuu, olisi liikkumistavan ja tavan ajatella selkää oltava liikunnallinen, liikunnan näkövinkkelistä, esim. notkea ja lihastonusta omaava niin kuin eheän kuuluu olla.
Jos kumartuminen tai raskaiden esineiden nostaminen on ongelmana, niin niihin ei myös pitäisi asennoitua liikuntana eikä esim. noukittavaa esinettä ajatellen. Kumartuminen on siis selän taivutus, kevyt venytys (ei saa tehdä minkään painon kanssa!) tai lihaskuntoliike tai ihan vain liikkumisesta nauttimista. Kumartumisen jälkeen olisi kuunneltava ryhtiä: mikä on tervein urheilullisin ryhti, valitse se tavoitteeksesi.

Epävarmuus voi aiheuttaa sitä, ettei osassa selkää jännitä lihaksia melkein ollenkaan ja niin muulle selälle tulee niillä alueilla isompi taakka ja selälle kenties väärä asento, mikä voi aiheuttaa kipuja. Epävarmuus johtuu usein liiasta koulumaiseen perspektiiviin turvautumisesta, kun sen sijaan pitäisi luottaa elämänkokemukseen ja arkijärkeen, omiin arjen taitoihin, joissa juuri tarvitseekin harjaannusta elämässä pärjätäkseen ja jotka ovat mm koulujärjen ymmärtämisen perusta: oma elämänkokemus. Myös jos sosiaalisesti joutuu liiaksi muiden mukaan eikä niin kuin itsestä tuntuu oikealta, niin voi tulla heikotusta, esim. jos nuori tai pulassa oleva joutuu toisten vetämänä isoihin valintoihin, esim. seurustelusuhteeseen näyttäisi joutuvan tai toisten ammatin mukana tms.
Katso myös 199. Voimattomuus ja tekojensa päivittäminen parhaan ymmärryksensä mukaisiksi  12.12.2015

Mitään luonnottomia liikkeitä ei saa tehdä, ei esim. keinuvaa käyntiä kuten tanssiharjoituksissa tai peffaa pitkänä, jollei se ole mielenvireen luonnollinen ilmaus koko ajan. Vaan pitää liikkua joustavasti ja liikunnallisesti siten kuin on oman mielentilan luonnollinen ilmaus sen tervehenkisiltä elämänviisailta osin.

Katso myös 205. Jumittunut niska ja kohmeloisuuden suojaamat mielentilaa kuvastavat pienet liikkeet * Ihmeparannusohjeyritelmä XXI

24.3.2017   Selkävaivat johtuvat usein siitä, että kantaa työtaakan epäviisaalla tavalla. Lainaus kirjoituksestani http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2014/03/terveet-elamantavat.html
"110. Joillakin miehillä on näkökulma kovin koulutuksen mukainen, yksioikoinen ja kapea, tilanteisiin mukautumaton, muuta elämää ymmärtämätön. Silloin olisi hyvä heidän varioida tekemisentapaansa ja lähestymistapaansa tervejärkisesti tilanteen mukaan: milloin on käytännönläheisyys paikallaan, milloin hyvä muisti, milloin koulutettu ajattelu, milloin arkijärki, liikunta, tunteet, mitä nyt sattuu olemaankaan tilanteeseen sopivaa lähestymistapaa. Samoin myös työtä tehdessä olisi hyvä huomioida muun elämän maisema ilmiöineen: sosiaalisina kontakteineen, tapahtumineen, matkoineen, lomanläheisyyksineen, jne. Niin saa harjaannutettua omaa arkijärkeään ja elämänymmärrystään.
Näin voi taitavampi puolestaan opetella varioimaan tietokoneen näppäimistöllä kirjoittamisen rytmiä, niin on jotenkin mukavampi olo ja ääni on kivempi, muihin tekemisiin ja oman näkemyksen kuunteluun paremmin sovitettu."
Blogissani http://workandfreetime.blogspot.fi kerrotaan vapaa-ajan hyödyllisyydestä työn kannalta, vilkaise etenkin ekan blogikirjoituksen kirjalinkkiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti