perjantai 9. lokakuuta 2015

128. Vilustuminen ja ihan lämpimänä pysytteleminen sekä vitamiinit

En nyt näitä niin hyvin tunne. Varmaan jokaiselta suomalaiselta voisi kysellä vilustumisohjeita yhtä lailla.'
Kun on vilustunut, on tärkeää, ettei saa enää yhtään kylmää. On oleskeltava koko ajan lämpöisessä, puettava villasukat, lämpimät vaatteet ja viltti sekä juotava kuumaa ja syötävä appelsiini, ja jos on ollut kovin kylmissään, niin syötävä jotakin tuhtia, edes sen verran kuin pystyy, edes pari haukkaisua. Appelsiini tai mehu ei saa olla kylmää eikä muukaan ruoka tai ympäristö. Jos on tuuletettava, niin vilustunut viltin alle vuoteeseen ja muut tuulettavat äkkiä paljon ja sitten taas annetaan huoneen lämmetä ennen kuin voi tulle viltin alta liikuksimaan huoneessa. Jos on oikein kylmissään tai enemmän vilustunut, niine i tuuleteta samasta huoneesta vaan viereinen, ovi kiinni ja annetaan ilman lämmetä ennen kuina vataan ovi. Muut passaavat. Jos on vain vähän vilustunut niin saa liikkua sen verran kuin voi niin, että on hyvä olo. Iho ei saa olla viileä mistään, saati sitten kroppa, osaksikaan, vaan lämmintä villavaatetta suojaksi, kuumaa juomaa ja lämmintä ruokaa, sängyssä makaavalle täkki ja täkin päälle päiväpeitto, jottei mistään pääse kolosta kylmää ilmaa puhaltamaan. Tuulettaa ei saa, jollei tarvii, eikä viileässä oleskella pitkään, vaikka olisi vain vähän vilustunut. Vilustuneelle on tiedotettava ympäristön lämpötilasta ja lämpötilan muutoksista sekä muiden havainnoista tämän ihon ja kehon lämpötiloista eri osissa kehoa, muttei sitä varten tarvitse häntä häiritä paria kertaa enempää, paitsi ympäristön lämpötilan muutoksista aina. Tärkeintä lienee, ettei vilustu yhtään lisää, jottei sairastu pahemmin. Kuulostele, mikä tuo vilustuneena hyvän olon ja toiveikkaamman mielialan ja tee niin. Vaatteiden, vilttien jne. on oltava kuivia ja aika puhtaita, mieluiten villaa.

Lämmittelyohjeita http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html

Tämä siis flunssan yms estämisestä kun on ollut kylmissään, eikä flunssan hoito-ohje, vaikka ehkä siitä jotakin hyötyä siihenkin on.
Katso 17. Flunssa ja nopeat inspiroituvat elämänrytmit 6.8.2013

17.11.2018   Se, miten pahojaoireita saa vilustuttuaan, on kiinni siitä, miten pahoin vilustui yms tekijöistä esim. oliko tuulta, mutta se on kiinni myös siitä, miten hyvin osaa säädellä kehon lämpötaloutta ja elämäntapojaan tilanteeseen sopivasti, mihin hyvä apu syksyllä on syksyisten puiden katselu, lähinnä kai kotimaisten puiden ja pudonneiden lehtien värimaailma yhdistyneenä tuon värimaailman tunnelmaiseen tervehenkiseen tapaan elää maisemassa, ja siis sisälläkin säätyä siihen, että ulkoillaan ja elellään siihen tapaan.

12.1.2020   Ainakin vilustumis- ja sairastumisvaiheissa ilmastotaidot auttavat terveempänä pysymisessä. Jonkinlainen tasapainoilutaito, että miten viileänä tai lämpimänä, miten koko keho, miten isoa etäisyyttä pitää ympäristötekijöihin, minkä verran liikuskella milloinkin ja miten, mitkä vaatteet ovat kulloinkin sopivat, miten sairas on ja kuinka jatkaa eteenpäin, yms vaikuttavat siihen, sairastuuko, vaiko vain jatkaa tasapainoilutaidon terveenä pitämänä. Tasapainoilutaidoton saa aikaan ison rasituksen pienestäkin tavallisesta asiasta, ja niin ei pysy terveenä.

30.8.2020  "Flunssan hoitamisessa,ainakin kröhän tms, on sama kuin vilustumisen välttämisessä:lämpimät vaatteet, l'mpimäämät kuin miten vilustui, ja ei kylmässä, etenkään paikoillaan, ranteet,  jalat jakaulan luona on pidettävä lämpimien vaatteidensuojassa (pitkähihainen neulepaita tms ja ulkona väljä tuulenpitävä takki, lämpimät pitkät sukat & kengät) niin,ettei nbiin kröhän tms tarvetta tunnu olevan vaan on lämpimän palleroinen olo" 

11.10.2020   Jos on vilustumisoireita tai flunssan oireita, niin on heti puettava lämpöisesti päälle niin että tulee lämpöisen palleroinen olo ja oireet katoavat tai muuttuvat tavallisiksi flunssan oireiksi. tarpeen tullen mentävä viltin alle tai täkin, jotta lämpiää kunnolla, eikä saa kylmää.

Jos on olo kuin oksettaisi tai että kuuluisiko oksentaa tms, niin silloin tarttee suojata ranteet lämpöisellä aika väljällä villapaidalla, jonka hihat peittävät ranteet kämmeneen asti. Jollei sellaista ole, niin viltin tai täkin allan ja ranteet viltillä suojattuina auttaa pitämään ranteet lämpiminä.

Keho on piudettävä iho mukaan lukien lämpimänä, kaikkialta tasaisen lämpimänä eikä iho viileänä. Jos on vilustunut, niin pitää muistaa juoda kuumaa ja syödä vitamiineja saadakseen hedelmää aina silloin tällöin, jottei sairastaisi pahemmin. jos kehon energiavarannot ovat lopussa tai kenties ovat, niin tarttis syödäkin jotakin kunnon ruokaa. 

Jos on vilustumisoireena syödessä tai muuten kuin lääkkeen maku suussa, tarttee pukea niin lämpimästi, että on kädet kauttaaltaan ihan lämpöiset ja pukeutua muutenkin lämpimästi ja juoda kuumaa ja syödäkin kenties jotakin, kenties viltin alle lämpimään lepäämään ja lämpiämään kauttaaltaan.

Samoin jos kitkerän katkera maku kurkussa ja/tai kurkku kutiaa: kunnolla lämpöiset talviajan vaatteet, kuumaa juotavaa ja vultin alle.

Viltin alle siis koko kroppapäätä lukuunottamatta, sillä koko kropan piotäsi lämmetä kunnolla, perusteellisesti, mutta tukehtumisvaaran vuoksi pää on jätettävä ulkopuolelle.


18.11.2022   Jos on kröhää, niin täkin alle ( päätälukuunottamatta ) lämmittelemään. Päälle lämpimästi, pitkät kalsarit ja esim väljät verkkarit, villasukat, viltti jalkojen ympärille koko pituudelta villasukkiin asti, väljä ranteet peittävä villapaita, ja tarpeen tullen vielä viltin tai parin alle lämmittelemään, mutta sitä ennen syö vaikka kuivshtanut leipäpala, jotta jaksat tuottaa lämpöä. 

19.11.2023   Jos tulee oksettava olo vilustumisesta, ovat vaatteet riittämättömät. Yleensä ne jättävät kehon liian suojattomaksi ympäröivän ilman kylmyyttä tai viileyttä vastaan esim ohuutensa, ihonmyötäisyytensä tai liian lyhyiden hihojen tai ohuiden sukkuen tai liian suuren kaula-aukln vuoksi. Siksi olisi heti juostava sisälle paksun täkin alle kokonaan mutta päätä lukuunottamatta, ja pysyteltävä lämpimänä niin että on taas hyvä lämmin seesteisen toipunyt olo. Ja noudatettava flunssanhoito-ohjeita, ks. edelliset ohjeet. Tarttis kanssa syödä vähän, esim yksi sektorin puolikas tai vaikka neljännes reikäleipää ja tuoretta hedelmää useaan kertaan palanen, esim 1/5 omenaa illan aikana ja esim appelsiini varalla. Vaatteet eivät saa olla yhtään märät eivätkä kosteat, eivätkä ne saa olla liian ohuet tähän ilmastoon eivätkä jättää ranteita ym paljaiksi täkin allakaan. Mutta villavaatteita ei saisi käyttää täkin alla, sillä ne voivat kostuttuaan kutistua käyttökelvottomiksi. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti