perjantai 9. lokakuuta 2015

128. Vilustuminen ja ihan lämpimänä pysytteleminen sekä vitamiinit

En nyt näitä niin hyvin tunne. Varmaan jokaiselta suomalaiselta voisi kysellä vilustumisohjeita yhtä lailla.'
Kun on vilustunut, on tärkeää, ettei saa enää yhtään kylmää. On oleskeltava koko ajan lämpöisessä, puettava villasukat, lämpimät vaatteet ja viltti sekä juotava kuumaa ja syötävä appelsiini, ja jos on ollut kovin kylmissään, niin syötävä jotakin tuhtia, edes sen verran kuin pystyy, edes pari haukkaisua. Appelsiini tai mehu ei saa olla kylmää eikä muukaan ruoka tai ympäristö. Jos on tuuletettava, niin vilustunut viltin alle vuoteeseen ja muut tuulettavat äkkiä paljon ja sitten taas annetaan huoneen lämmetä ennen kuin voi tulle viltin alta liikuksimaan huoneessa. Jos on oikein kylmissään tai enemmän vilustunut, niine i tuuleteta samasta huoneesta vaan viereinen, ovi kiinni ja annetaan ilman lämmetä ennen kuina vataan ovi. Muut passaavat. Jos on vain vähän vilustunut niin saa liikkua sen verran kuin voi niin, että on hyvä olo. Iho ei saa olla viileä mistään, saati sitten kroppa, osaksikaan, vaan lämmintä villavaatetta suojaksi, kuumaa juomaa ja lämmintä ruokaa, sängyssä makaavalle täkki ja täkin päälle päiväpeitto, jottei mistään pääse kolosta kylmää ilmaa puhaltamaan. Tuulettaa ei saa, jollei tarvii, eikä viileässä oleskella pitkään, vaikka olisi vain vähän vilustunut. Vilustuneelle on tiedotettava ympäristön lämpötilasta ja lämpötilan muutoksista sekä muiden havainnoista tämän ihon ja kehon lämpötiloista eri osissa kehoa, muttei sitä varten tarvitse häntä häiritä paria kertaa enempää, paitsi ympäristön lämpötilan muutoksista aina. Tärkeintä lienee, ettei vilustu yhtään lisää, jottei sairastu pahemmin. Kuulostele, mikä tuo vilustuneena hyvän olon ja toiveikkaamman mielialan ja tee niin. Vaatteiden, vilttien jne. on oltava kuivia ja aika puhtaita, mieluiten villaa.

Lämmittelyohjeita http://opisuomalaisuus.blogspot.fi/2015/01/viileaan-sopeutuminen.html

Tämä siis flunssan yms estämisestä kun on ollut kylmissään, eikä flunssan hoito-ohje, vaikka ehkä siitä jotakin hyötyä siihenkin on.
Katso 17. Flunssa ja nopeat inspiroituvat elämänrytmit 6.8.2013

17.11.2018   Se, miten pahojaoireita saa vilustuttuaan, on kiinni siitä, miten pahoin vilustui yms tekijöistä esim. oliko tuulta, mutta se on kiinni myös siitä, miten hyvin osaa säädellä kehon lämpötaloutta ja elämäntapojaan tilanteeseen sopivasti, mihin hyvä apu syksyllä on syksyisten puiden katselu, lähinnä kai kotimaisten puiden ja pudonneiden lehtien värimaailma yhdistyneenä tuon värimaailman tunnelmaiseen tervehenkiseen tapaan elää maisemassa, ja siis sisälläkin säätyä siihen, että ulkoillaan ja elellään siihen tapaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti