tiistai 24. marraskuuta 2015

177. Seksuaalisuuden epäobjektiivisuus ja yksilöllisten taitojen erojen huomioiminen

Monet, etenkin miehet, olettavat seksuaalisuuden tuovan epäobjektiivisuutta, kun ei elämä muka voi olla niin erilaista, tai niin ruusuista tai toinen niin taitava. Mutta jos parin saa itse valita ja jos evoluutio tai jumala on ollut oikeassa havaintokykyämme kehittäessään, niin hyvältä vaikuttava puolisoehdokas saattaa olla meille juuri sopiva, juuri yksilöllisesti meille sopiva eikä kaikille paras. Juuri meidän taitoihimme hyvä lisä, elämäntapaamme hyvä lisä, sosiaaliseen piiriimme hyvä lisä. Ja suhteen myötä tuleva vahva vaikute toisen tavasta elää ja toisen taidoista tietenkin tuo käytännössä erilaisen elämän, onnistuneessa suhteessa paremman kuin omin päin tai useimpien muiden kanssa.
Jos parin löytäminen vaikuttaa tärkeältä, niin se on osin sitä, kun parinetsintävaihe ei yleensä ole niin pitkä kuin mitä luulisi, niin jo ekasta parista saattaa tulla elämänkumppani, ja se taas, että millainen elämänkumppani vierelle löytyy, vaikuttaa elämän suurimpien tekijöiden joukossa vuosikymmenet.

Ajatteleekohan osa ihmisistä seksuaalisuuden sinälläänkin olevan epäobjektiivista, siis ihastumisten ja seksuaalisuuden vaikutusten sosiaalisiin kuvioihin ja elämään? Vaan eihän se ole!
Ihastuessaan ihmisellä on yleensä jokin kokemuksellinen tai tunteenomainen vaikutelma siitä, miten tuo toinen on komea, kaunis tai hieno. Jos tuon vaikutelman pienetkin piirteet laajentaa maisemakuviksi tuosta aihepiiristä asianhaaroineen, niin näkee, mikä tuon toisen elämässä, siis tuon toisen taidoilla tai elämäntavalla on niin paljon paremmin kuin itsellä. Jos joku muu taas ei sovi, vaikka omaa samankuuloisia piirteitä, niin siihen on yleensä jokin käytännön syy: homma ei vain toimisi hänen kanssaan, elämä takeltelisi, taidot eivät toisi elämää loistavalle tolalle, jokin olennainen glamour siis elämän sujuminen hyvin jäisi puuttumaan. Niinpä kaikki eivät sovi kaikille, ihmiset eivät kilpaile puolisoista vaan vain etsiv't kivan hienon tyypin, jonka kanssa sopivat loistavasti yhteen ja elämä sujuu hyvin ja jonka avulla taitojakin on riittävästi.
Läheisen suhteen myötä toiselta tulee elämäntapavaikutetta, näkövinkkelivaikutetta ja tekemisentapavaikutetta, jotka tuovat mm tyypillisen mielenvireen, lahjakkuudet, taidot ja elämän tyypilliset kuviot. Aluksi niitä oppii tuntemaan ja jonkin ajan päästä voi valita sopivan yhdistelmän kummankin piirteistä.
Tämä pätee siis siltä osin kuin oma-aloitteisesti olet kiinnostunut toisesta osapuolesta, mutta toisen osapuolen tunteiden heijastumiin itsessäsi se ei päde vaan niitä analysoimalla voit havaita, mitä tuo toinen tekee: yrittääkö hän luurata sinua koska aikoo kohdella sinua pahoin, sotkeeko hän sinut johonkin toiseen olettaen sinulla olevan tuon toisen tunnelmaa, taitoja, piirteitä, vai onko hän omasta luonnollisesta tavallisesta vinkkelistään kiinnostunut sinusta.

Seksuaalisuudessa ovat yleensä osapuolina ihmiset tekemisineen eivätkä jonkinlaisina irti leikattuina henkilöhahmoina. Tekemisesi ovat osa toisen kuvaa sinusta, samoin kuin luonteelaatusi, arvosi ja taitosi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti